2024-09-03
今日同朋友去到荃灣嗰邊一齊去街休息吓跟住之後再去食上海菜、通常上海菜大家定諗起呢一間因為除咗佢啲嘢食價錢都OK之外環境都好靚!冇錯就係上海婆婆!我印象中當時我喺近九龍灣自己工作嘅地方嘅時候食嘅話通常都要排隊!因為都幾多客人鍾意去食呢一間!但係荃灣如心廣場嗰間人流雖然都係多但係就唔使點排隊!再加上環境都係好靚好舒服!今次同朋友叫左四個上海菜:包括有:-蟹粉小籠包四隻-琥珀合桃青瓜芥末炸蝦球🍤-上海婆婆粗炒-砂鍋雲吞花膠雞整體覺得蟹粉小籠包新鮮熱辣、亦都大大隻、入面充滿湯汁肉汁都鮮嫩!芥末炸蝦頭就非常之開胃、配合手帕青瓜食落去更加清爽!上海婆婆粗炒好好食麵條好煙靭、加上炒麵大大碟好抵食配料充足!最後我最欣賞就係砂鍋雲吞花膠雞、除咗夠營養之外雲吞啖啖肉、雲吞皮好滑!花膠嘅份量亦都好多,雞肉質感都可以!呢度除咗多嘢食之外、交通亦都好方便就喺荃灣西西鐵站上去如心廣場第一期就已經到、四通八達!建議去之前都打過餐廳嘅電話咁就唔使等太耐!荃灣如心廣場一期1樓上海婆婆(荃灣西店)
今次同朋友叫左四個上海菜:
包括有:
-蟹粉小籠包四隻
-琥珀合桃青瓜芥末炸蝦球🍤
-上海婆婆粗炒
-砂鍋雲吞花膠雞
芥末炸蝦頭就非常之開胃、配合手帕青瓜食落去更加清爽!
荃灣如心廣場一期1樓
上海婆婆(荃灣西店)