2024-09-23 275 浏览
今晚突然想食上海野,行過商場見到有間上海婆婆,就入去試吓,都幾驚喜喎👍🏻泡椒魚皮絲 - 前菜都已經好出色,魚皮絲爽口又彈牙,加上有少少辣味,加上少少麻味,真係越食越停唔到,食完更加開胃🤤青瓜伴海蜇 - 海蜇有驚喜,味道啱啱好,唔太咸,食完兩個前菜,胃部已經增加了分泌,準備好食主菜🤣水煮牛肉 - 辣度適中,牛肉鮮嫩,一啖牛,一啖飯,伴食佳品👍🏻 我要介紹埋個豆卜,吸收晒個湯嘅味道,勁正,精華所在😊婆婆粒粒炒飯 - 好足料,有好多臘肉,又有蝦肉,基本上無一啖都可以食到臘肉,增加咗口感。而且炒飯粒粒分明,可以睇得出厨師嘅功力👍🏻成餐飯都好滿意,下次去荃灣行街,如果想食上海嘢,一定要再去上海婆婆👍🏻

2024-09-20 240 浏览
放假系附近體育館做完運動,過左去如心商場搵餐廳食晚飯,呢間上海婆婆見新開左一段時間都keep住有人排隊等位,我地都拎飛等左陣先入得,好彩佢上菜速度快。小籠包 $45皮吾會好厚,有肉汁,個人建議凍少少先食,太熱拎起比較易整穿個皮,流哂啲汁無得飲就哂左。紅油抄手 $62抄手有6隻,雲吞皮幾滑,豬肉餡料幾多,比想像中算大粒,配埋小辣既紅油,食落完全吾覺辣。蘿蔔絲餡餅 $382件餡餅黎講價錢貴左少少,入面餡料有蘿蔔絲同火腿碎,外面煎得少少脆。葱爆牛仔肉 $92牛仔肉肉質幾軟嫩,好易咬開,無筋,配大葱食吾錯,而且好夠味。除左大葱,仲有啲菇同筍。宮廷炒飯 $108即系鮑魚雞粒蝦仁炒飯,初初以為系乾炒飯,原來系加個芡落炒飯底,有啲似福建炒飯。有2隻鮑魚,雞粒同蝦仁都多,炒飯份量亦都多,略嫌覺得炒飯比較多油。

小籠包 $45

紅油抄手 $62

蘿蔔絲餡餅 $38

葱爆牛仔肉 $92

宮廷炒飯 $108

平時屋企人都好鐘意食上海菜,最近見如心廣場新開左間上海婆婆,當然要試下啦! 環境方面闊落坐得舒服,今次同朋友平日晚上黎都好爆場,味道同樣有驚喜糖醋魚塊 $85魚塊大大塊肉質嫩滑,糖醋汁酸甜開胃、另外仲加左啲菠蘿、椒,十分惹味京蔥牛肉包 (3個) $48必食之選! 外皮鬆軟,肉餡足料新鮮,嫩滑多肉汁迷你素春卷(4條) $42熱辣辣好香口,外皮香脆,內餡好豐富綠茶芋泥餅 (3件)$28芋泥香而不膩,外皮香脆,作為甜品大滿足川辣麻婆豆腐(辣)$75豆腐份量好多,入口嫩滑,川辣味十分惹味,送飯一流排骨擔擔麵 小辣 $72成塊排骨外焦內嫩,擔擔麵吸汁一流,麵質入口順滑,食既時候辣辣地好香口

糖醋魚塊 $85

京蔥牛肉包 (3個) $48
必食之選! 外皮鬆軟,肉餡足料新鮮,嫩滑多肉汁

迷你素春卷(4條) $42
熱辣辣好香口,外皮香脆,內餡好豐富

綠茶芋泥餅 (3件)$28
芋泥香而不膩,外皮香脆,作為甜品大滿足

川辣麻婆豆腐(辣)$75
豆腐份量好多,入口嫩滑,川辣味十分惹味,送飯一流

排骨擔擔麵 小辣 $72
2024-09-18 286 浏览
蟹粉小籠包🦀蟹粉的鮮美。小籠包皮薄而韌,輕輕咬開後,豐富的湯汁瞬間迸發,蟹肉的鮮甜與豬肉的香嫩融為一體,每一口都是享受😀泡椒魚皮絲🐟泡椒魚皮絲以其獨特的口感令人驚喜。魚皮處理得恰到好處,爽脆而不失柔韌,泡椒的微辣與酸香提升了整體風味☺️砂鍋花膠雲吞雞🐔這道菜將花膠的柔滑與雲吞的鮮香完美結合。砂鍋燉煮的雞湯清而不淡,滋味濃郁,讓人倍感溫暖😄婆婆粒粒炒飯🍚粒粒分明的炒飯,充滿了家的味道。每一粒米飯都吸收了調料的精華,多種的配料,配料均勻分佈,口感豐富😀整體環境坐得好舒服☺️服務態度非常好態度也很親切👍🏻每一道菜都令人驚喜不已,呈現了傳統上海菜 ☺️
蟹粉小籠包🦀

泡椒魚皮絲🐟

砂鍋花膠雲吞雞🐔

婆婆粒粒炒飯🍚

整體環境坐得好舒服☺️
服務態度非常好態度也很親切👍🏻
每一道菜都令人驚喜不已,呈現了傳統上海菜 ☺️
2024-09-15 400 浏览
食館位於荃灣如心廣場, 交通便利, 環境闊落舒適, 午市套餐小菜配白飯例湯, 麵點套餐可選擇麵食加小食, 相當抵食。四川擔擔麵擔擔麵煙韌彈牙, 口感順滑有嚼勁, 醬料調味恰當, 花生醬和芝麻醬好濃香, 滋味可口。菜肉雲吞麵菜肉雲吞皮薄饀料鮮甜, 湯底鮮味而麵條幼滑, 口感清新。上湯小籠包小籠包湯汁豐富, 皮薄有韌性, 肉饀鮮香, 吃得滋味。京蔥牛肉包包身好軟熟, 牛肉饀料幼滑, 京蔥配料好惹味。松子大黃魚 賣相吸引有份量, 大黃魚外皮炸得香脆, 肉味鮮甜有質感, 加埋鬆化嘅松子和爽口蝦仁, 酸酸甜甜醬汁, 夠曬醒胃又美味, 吃起來完全不會有油膩感。乾煽四季豆 四季豆爽脆鮮甜, 配以豉味蒜香醬料, 惹味又鹹香, 鑊氣好足夠, 送飯最啱口味。

四川擔擔麵

菜肉雲吞麵

菜肉雲吞皮薄饀料鮮甜, 湯底鮮味而麵條幼滑, 口感清新。
上湯小籠包

小籠包湯汁豐富, 皮薄有韌性, 肉饀鮮香, 吃得滋味。
京蔥牛肉包

包身好軟熟, 牛肉饀料幼滑, 京蔥配料好惹味。
松子大黃魚

乾煽四季豆

2024-09-13 300 浏览
上海婆婆門面光潔亮麗,大店風範小店價錢,門口長期人山人海排長龍,証明消費者眼光都是雪亮的 😂😂😂😂環境不錯,座位略細,多點幾款餸,會有放不下的危險 😂😂😂先來砂鍋花膠雲吞雞 $118雲吞皮滑漏,肉饀夠多,夠大隻;雞件較碎,湯底相對清淡。有原件大花膠,有驚喜!性價比即時提升!椰菜回鍋肉 $85五花腩肉沾滿了濃醬,夠味好食;配上豆干、椰菜,有菜有肉有味道,價錢公道。酸菜炒福花菜 $78福花本身不易上味,要吃到酸菜才有酸味,有點新意的菜式。京蔥牛肉包 $38麵包鬆軟,牛肉饀料味道甚好,價錢合理,值得一試!甜品芋圓蜜豆黑糖冰粉 $28,芋圓軟糯,冰粉爽滑,黑糖香甜,多重口感!簡單之中不失美味,令人滿意!

環境不錯,座位略細,多點幾款餸,會有放不下的危險 😂😂😂

先來砂鍋花膠雲吞雞 $118

雲吞皮滑漏,肉饀夠多,夠大隻;雞件較碎,湯底相對清淡。

有原件大花膠,有驚喜!性價比即時提升!

椰菜回鍋肉 $85

酸菜炒福花菜 $78

福花本身不易上味,要吃到酸菜才有酸味,有點新意的菜式。

京蔥牛肉包 $38

麵包鬆軟,牛肉饀料味道甚好,價錢合理,值得一試!

簡單之中不失美味,令人滿意!
2024-09-13 426 浏览
間荃灣上海婆婆新開左冇耐,咁岩朋友住附附近,就搵佢一齊食飯。✨️午市套餐的選擇都幾多,全部都係特色上海菜。我地叫左2個套餐,跟餐湯同豆漿。中式老火湯係家的味道,好足料。✨️另外仲有可以加小食,有我最愛的水晶肴肉晶瑩剔透,蹄肉鮮帶微咸。油炆小竹筍爽脆入味。✨️主菜有水煮嫩牛肉(小辣),份量好大,牛肉好嫩,水煮湯惹味帶微辣,整體好有層次。仲有好多配料如木耳,青瓜。。。最正係紅薯粉,索晒湯汁。✨️銀芽炒鱔糊呢個之前係其他分店食過,已經好深印象。鱔肉足料好厚肉,個汁的味道調得幾好,好送飯。✨️最後大家意猶未盡,仲點左美極油爆蝦。呢個成為我地最愛。蝦油炸後外殼酥脆,但肉裡的蝦肉依然肉嫩彈牙。美極汁已經包裹係蝦身,大家食不停口。💗餐廳菜式質素唔錯,價錢相宜,值得再訪!
間荃灣上海婆婆新開左冇耐,咁岩朋友住附附

近,就搵佢一齊食飯。

式老火湯係家的味道,好足料。

✨️另外仲有可以加小食,有我最愛的水晶肴

肉晶瑩剔透,蹄肉鮮帶微咸。油炆小竹筍爽脆

入味。

✨️主菜有水煮嫩牛肉(小辣),

份量好大,牛肉好嫩,水煮湯惹味帶微辣,整

✨️銀芽炒鱔糊

呢個之前係其他分店食過,已經好深印象。鱔
肉足料好厚肉,個汁的味道調得幾好,好送飯。

✨️最後大家意猶未盡,仲點左美極油爆蝦。

呢個成為我地最愛。蝦油炸後外殼酥脆,但肉

裡的蝦肉依然肉嫩彈牙。美極汁已經包裹係蝦身,大家食不停口。

💗餐廳菜式質素唔錯,價錢相宜,值得再訪!
2024-09-08 279 浏览
最近喺如心廣場開咗上海婆婆,餐廳裝修得非常之靚,夜晚去到嘅時候都好多人。蟹粉小籠包小籠包非常之飽滿,充滿肉質,每一啖都食到蟹粉嘅鮮甜味。排骨麵麵嘅份量非常之多,湯底又非常之香嘅花生味。排骨夠晒大塊,炸得非常之香脆。炸饅頭饅頭炸得香脆,加埋煉奶一齊食,令人非常回味。肴肉肴肉非常之精美,用料十足,配埋醋一齊食,啱啱能夠平衡到味道。整體嚟講,餐廳嘅食物質素唔錯,選擇又夠多,價錢合理。荃灣楊屋道8號如心廣場一期1樓109-111號舖

蟹粉小籠包
小籠包非常之飽滿,充滿肉質,每一啖都食到蟹粉嘅鮮甜味。

排骨麵

炸饅頭
饅頭炸得香脆,加埋煉奶一齊食,令人非常回味。

肴肉

整體嚟講,餐廳嘅食物質素唔錯,選擇又夠多,價錢合理。

荃灣楊屋道8號如心廣場一期1樓109-111號舖
1K
2024-09-08 214 浏览
上海婆婆在荃灣都開了分店, 環境舒服服務員服務友善!上海小籠包我愛品嚐懷舊上海風味,不得不吃小籠包啦, 上檯時熱騰騰,外皮厚薄適中,咬開後的湯汁滿瀉,蘸一點醋,肉汁味道更上一層樓松子大黃魚魚身好大條, 煎得香噴噴,上面鋪滿酸甜汁更開胃,肉嫩多汁酒釀湯圓滿足的甜蜜,這湯圓帶有陣陣微醺酒香四溢!平日的我們來到剛剛是下午茶時間,更有不少優惠, $4x 起都有得品嚐美食,值得支持上海婆婆荃灣楊屋道8號如心廣場一期1樓109-111號舖
上海婆婆在荃灣都開了分店, 環境舒服服務員服務友善!

上海小籠包

松子大黃魚
魚身好大條, 煎得香噴噴,上面鋪滿酸甜汁更開胃,肉嫩多汁

酒釀湯圓
滿足的甜蜜,這湯圓帶有陣陣微醺酒香四溢!

上海婆婆
荃灣楊屋道8號如心廣場一期1樓109-111號舖
2024-09-08 180 浏览
上海婆婆 , 主打傳統上海菜式, 荃灣 如心廣場新分店 , 佈置簡潔明亮, 以淺色木傢俬為主調 , 配上竹葉和葫蘆吊燈點綴 , 好有中國色彩 , 環境相當舒適。上海小籠包/4隻 $45剛剛蒸氣的小籠包, 還冒著煙 , 外皮薄而柔韌, 包裹著鮮味的肉餡,咬開時會流出豐富的肉汁,味道鮮香 , 搭配醬油、醋和薑絲, 滋味加倍提升。炸一口小饅頭/4個 $25剛剛炸起的小饅頭 , 外皮金黃酥脆, 內裏鬆軟,外脆內軟, 帶淡淡的麵粉香氣, 沾上甜甜的煉奶 , 別有一番風味。砂鍋雲吞雞/小 $102砂鍋雲吞雞的奶黃湯底鮮美濃郁,雞肉鮮嫩, 脹卜卜的雲吞的皮薄餡多,搭配 淋淋甜甜的娃娃菜,讓人喜歡。雞絲拌粉皮 $78滑滑溜溜的粉皮, 伴上鮮香雞絲, 配上 胡麻醬汁,味道可口,清爽開胃,適合炎夏的涼拌菜。排骨湯麵 $65排骨湯麵的湯頭清淡,排骨炸到金黃香脆, 香氣十足, 外脆內軟 , 與滑溜的麵條, 滋味搭配。黑糖冰粉配芋圓蜜豆 / $28晶瑩剔透的冰粉 , Q彈滑溜 , 顏色悅目的 芋圓, 煙煙靭靭, 口感一流 , 蜜豆甜而不膩, 啖啖黑糖的甜香,冰冰涼涼, 十分爽。

上海小籠包/4隻 $45

炸一口小饅頭/4個 $25

砂鍋雲吞雞/小 $102

雞絲拌粉皮 $78

排骨湯麵 $65

黑糖冰粉配芋圓蜜豆 / $28

2024-09-05 188 浏览
**江南小排骨** - 每一塊排骨都是經過精心挑選和醃製,外皮烤得金黃酥脆,裡面的肉質卻依舊保持著多汁和柔軟,每一口都是滿足感爆棚!*鎮江水晶肴肉** - 這道菜色澤誘人,口感嫩滑,配上秘製醬汁簡直是完美。它那獨特的味道,讓人一嘗難忘。**雪菜肉絲炒年糕** - 年糕軟糯、肉絲細嫩、雪菜鮮香,三者的結合既傳統又創新,是一道讓人停不下來的好菜。*蒸銀絲卷** - 輕盈的口感,加上鮮美的餡料,每一個銀絲卷都是對傳統工藝的致敬。**蔥花家常薄餅** - 簡單卻極富風味,這道小吃以其薄如紙翼的外形和滿口的香氣贏得了食客的喜愛。 **酒釀湯圓** - 最後來點甜蜜的結束,這湯圓不僅圓潤可愛

2024-09-03 217 浏览
今日同朋友去到荃灣嗰邊一齊去街休息吓跟住之後再去食上海菜、通常上海菜大家定諗起呢一間因為除咗佢啲嘢食價錢都OK之外環境都好靚!冇錯就係上海婆婆!我印象中當時我喺近九龍灣自己工作嘅地方嘅時候食嘅話通常都要排隊!因為都幾多客人鍾意去食呢一間!但係荃灣如心廣場嗰間人流雖然都係多但係就唔使點排隊!再加上環境都係好靚好舒服!今次同朋友叫左四個上海菜:包括有:-蟹粉小籠包四隻-琥珀合桃青瓜芥末炸蝦球🍤-上海婆婆粗炒-砂鍋雲吞花膠雞整體覺得蟹粉小籠包新鮮熱辣、亦都大大隻、入面充滿湯汁肉汁都鮮嫩!芥末炸蝦頭就非常之開胃、配合手帕青瓜食落去更加清爽!上海婆婆粗炒好好食麵條好煙靭、加上炒麵大大碟好抵食配料充足!最後我最欣賞就係砂鍋雲吞花膠雞、除咗夠營養之外雲吞啖啖肉、雲吞皮好滑!花膠嘅份量亦都好多,雞肉質感都可以!呢度除咗多嘢食之外、交通亦都好方便就喺荃灣西西鐵站上去如心廣場第一期就已經到、四通八達!建議去之前都打過餐廳嘅電話咁就唔使等太耐!荃灣如心廣場一期1樓上海婆婆(荃灣西店)

今次同朋友叫左四個上海菜:
包括有:
-蟹粉小籠包四隻
-琥珀合桃青瓜芥末炸蝦球🍤
-上海婆婆粗炒
-砂鍋雲吞花膠雞

芥末炸蝦頭就非常之開胃、配合手帕青瓜食落去更加清爽!

荃灣如心廣場一期1樓
上海婆婆(荃灣西店)
2024-09-01 347 浏览
出佐如心廣場買波鞋,見到上海婆婆有午市優惠套餐,包一個主菜配白飯,同埋例湯幾抵食!餐廳環境簡潔明亮,座位舒適!🥢蟹粉小籠包熱辣辣嘅小籠包,包皮好薄,最好攞匙羹兜住,以免夾起漏晒汁🙊肉餡多汁,蟹粉味香濃,蘸埋醋食,更加鮮甜美味,一嘗難忘!🥢松子大王魚松子魚色澤艷麗好靚,魚拆去鱼骨去炸,保持完整沒有散開,淋上糖醋醬汁加入雜果粒,酸酸甜甜頗開胃,,皮酥香脆口魚肉嫩,再灑上松子仁,口感好豐富!套餐加18~鎮江水晶肴肉上海肴肉冷盤菜晶瑩剔透,入口滑口感嫩滑,冰冰涼涼, 沾上薑絲的及鎮江香醋,滋味提升令人一吃愛上的 。🥢銀芽炒鱔糊爆炒鮮嫩嘅鱔肉配上爽脆芽菜口感豐富,好惹味送飯一流。加$6~豆漿一杯豆味濃唔太甜夠解渴!加$12~酒釀丸子每口都是酒香與桂花的清香,丸子煙煙靭靭有口感,完美搭配。
出佐如心廣場買波鞋,見到上海婆婆有午市

🥢蟹粉小籠包

🥢松子大王魚
松子仁,口感好豐富!

套餐加18~鎮江水晶肴肉

🥢銀芽炒鱔糊
爆炒鮮嫩嘅鱔肉配上爽脆芽菜口感豐富,好惹味送飯一流。

加$6~豆漿一杯
豆味濃唔太甜夠解渴!

加$12~酒釀丸子
每口都是酒香與桂花的清香,丸子煙煙靭靭
有口感,完美搭配。

2024-08-29
午餐
  • 松子大黃魚
說到上海菜(即滬菜)一般人一定會聯想到小籠湯包、酸辣湯、担担麵、排骨菜飯等佳餚,種類非常多樣化而且價格親民,就算一個人也可以吃得很滿足 🤗✔️ 「上海婆婆」位於荃灣如心酒店商場I期,店舖屬於開放式門面,簡約裝潢和親切的服務,營造出舒適愉悅的用餐環境🔥✔️ 排骨担担湯麵 🍜 份量足;湯底辣度適中👍🏻 排骨鬆脆焦香,沒半點油膩 👍🏻✔️ 招牌黃金炒飯+ 小龍湯包✔️ 小龍湯包;皮薄但不易夾「穿」此乃手工之作 👍🏻 肉餡滿滿沒有雜味;一口咬下去時立即「噴湯」 💦 大家切記小心 😝✔️ 招牌黃金炒飯;米飯粒粒分明,絕不油膩;一匙炒飯越嚼越香,裡面還加入清爽鮮蝦 👍🏻

✔️ 招牌黃金炒飯+ 小龍湯包

2024-09-01 190 浏览
🍾出完街晏左所以就唔煮飯,行過見早唔係好多人等,我哋就快快去排隊食埋先😃🍜婆婆擔擔麵:麵嘅質地好正👍夠曬彈牙✅湯底仲好濃花生香味添🥜🥟菜肉雲吞麵:菜肉雲吞粒粒都大大粒、脹卜卜✅肉餡調味唔錯👍豬肉同菜一樣咁鮮甜💯啖啖都咬到肉🥳🐟雪菜魚羹:我哋好鍾意食魚😜呢個魚羹有好多魚肉☺️仲好鮮味😋正呀🥳🐠糖醋魚塊:開胃菜✅酸酸甜甜❤️魚塊外酥內軟💯超惹味🥳🥟上海小籠包:呢個傳統小籠包😋唔止皮薄餡靚☺️小籠包入邊仲包住好多湯汁❤好好食呀🤤🍘生煎包:我最鍾意食生煎包🔥個包底脆卜卜❤裏面包着啲汁😍一定要趁熱辣辣嗰陣即刻食🔥要小心啲湯燙嘴喔😋

🐠糖醋魚塊:開胃菜✅酸酸甜甜❤️魚塊外酥內軟💯超惹味🥳