2019-03-06 454 浏览
突然好想食上海嘢,上網search下附近有咩上海嘢食,比我發現到原來呢到有間上海婆婆366, 之前係尖沙咀食過佢嘅醬燒茄子一直念念不忘,所以諗都唔諗於去左食我同朋友2個人叫咗醬油茄子同麻婆豆腐嘅lunch set佢每個set都有送例湯嘅,今日係青紅羅白湯但係個湯淡到好似水咁,冇咩味,不飲也擺醬燒茄子一嚟到其實略為失望,因為碟嘢嘅成色同尖沙咀差幾遠下,不過食落味道又唔錯,味道不失尖沙咀食到嘅個碟,醬油味好香,茄子亦炸得啱啱好唔會話太淋而且幾入味下,不過就油咗小小麻婆豆腐好足料,佢係先甜後辣咁係口腔到散發陣味出嚟,幾有層次,都唔錯架

我同朋友2個人叫咗醬油茄子同麻婆豆腐嘅lunch set

佢每個set都有送例湯嘅,今日係青紅羅白湯
但係個湯淡到好似水咁,冇咩味,不飲也擺

,茄子亦炸得啱啱好唔會話太淋而且幾入味下,不過就油咗小小

麻婆豆腐

2019-02-15
午餐
2019-02-28 307 浏览
因為媽媽好鍾意食上海嘢,我就試下呢間!淘大近屋企,方便就腳上海粗炒,比我想像中好食,賣相好吸引,食落去唔會成口油,唔似得乾炒牛河咁,食完一淡已經成口油淋淋,呢個上海粗炒做得唔錯然而,成餐飯當中我最滿意去個黃金四季豆,真係好好食😋一來我唔係特別鍾意食肉,二來佢呢個配搭好正!👍第一次食,以後應該會encore,呢味餸分分鐘變首選
因為媽媽好鍾意食上海嘢,我就試下呢間!淘大近屋企,方便就腳
第一次食,以後應該會encore,呢味餸分分鐘變首選
2019-01-28 528 浏览
最近想食上海菜,就同朋友去屋企附近,淘大間上海婆婆食晚飯。星期五晚都唔算好多人,等咗大約十分鐘就有位。我地三個人坐四個人位都算闊落!環境唔錯,服務都幾好,會有人主動幫手針茶!食物方面,我們選擇咗一個肉一個菜加白飯,一籠小籠湯包同一個甜品,三個人食啱啱好!我把要咗一個鱔魚同一個津白,相比之下,個鱔魚做得比較出色,味道好夠,亦好好味,同韭黃配合得好好!津白就比較普通,同其他上海菜鋪差唔多。而小籠湯包亦唔算好出色但個甜品紅豆餅就幾好,唔會太甜,幾好食!

但個甜品紅豆餅就幾好,唔會太甜,幾好食!

小籠湯包
2019-01-09 560 浏览
蟹粉黃金炒飯 $108金黃色既炒飯粒粒分明 賣相好吸引 聞落亦好香蟹粉味 炒飯中夾雜左青瓜粒 食落香而不膩🤤.糖醋魚塊 每舊魚塊均勻沾滿甜酸汁 送飯一流 即使沾左醬汁 外皮仲有少少脆 魚肉厚滑 菠蘿、燈籠椒同洋蔥都好甜好爽口😋.腿茸津白 $68紹菜本身已經好甜 浸煮喺上湯入面 煮到好淋 索哂啲湯😚.紅油抄手 $48食上海菜必嗌既紅抽抄手 肉餡方面 蝦肉夠彈牙 外皮都好薄好滑 呢個紅油偏豉油味重啲 不過都幾辣架🔥
蟹粉黃金炒飯 $108
紅油抄手
蟹粉黃金炒飯
腿茸津白
2018-12-13 623 浏览
京蔥手切牛肉包表皮有少少脆,如果再脆口啲既話,就係牛肉餡既生煎包睇樣好似掃左層油咁,不過食落唔油既。用牛肉做既包餡有啲似平時食開既榨菜牛肉包,調味適中。餡既比例調教得幾好,每一啖都食到肉餡。麵包既部份略嫌有些少乾身,但因為肉餡都夠,所以問題不大。京蔥?我就食唔到京蔥味啦~整體不過不失,正常發揮北京炸醬麵-麵條唔太淋,帶少少咬口。麵底都幾多下,一個人食完會夠飽、甚至好飽!-炸醬半肥瘦肉碎同切粒冬菇調製而成鹹淡適中,味道唔錯唔係偏甜既果種韓式炸醬,感覺味道更靠近港式炸醬,但又少左港式炸醬既油膩感;而芡汁既稠度偏向韓式~anyway 炸醬雖然有唔少脂肪,不過味道唔差,唔中意食肥膏既我都拌勻左一齊食因為放耐左先撈,麵條乾左水痴埋一齊,變左有啲難撈不過炸醬份量夠多,足夠令每條麵都沾到醬汁,同埋有肉碎撈黎食,都幾好味。而炸醬內肉碎同菇既份量都唔少,每啖麵都可以配一小啖肉黎食加左青瓜絲令本身唔算太油膩既炸醬麵變得更清爽,個人覺得炸醬麵可以一試黑醋排骨-排骨有八、九舊,偏瘦帶少少肥膏;算係幾大舊排骨肉質結實得黎又好易脫骨,唔似平時果啲韌到難甩骨,唔錯-黑醋汁整得夠稠身,依附住排骨,令排骨變得好惹味!黑
手切京蔥牛肉包

京蔥手切牛肉包
表皮有少少脆,如果再脆口啲既話,就係牛肉餡既生煎包

睇樣好似掃左層油咁,不過食落唔油既。
用牛肉做既包餡有啲似平時食開既榨菜牛肉包,調味適中。
餡既比例調教得幾好,每一啖都食到肉餡。
麵包既部份略嫌有些少乾身,但因為肉餡都夠,所以問題不大。
京蔥?我就食唔到京蔥味啦~
整體不過不失,正常發揮

-麵條
唔太淋,帶少少咬口。
麵底都幾多下,一個人食完會夠飽、甚至好飽!

-炸醬
半肥瘦肉碎同切粒冬菇調製而成
鹹淡適中,味道唔錯

因為放耐左先撈,麵條乾左水痴埋一齊,變左有啲難撈

-排骨
有八、九舊,偏瘦帶少少肥膏;算係幾大舊
排骨肉質結實得黎又好易脫骨,唔似平時果啲韌到難甩骨,唔錯

-黑醋汁
整得夠稠身,依附住排骨,令排骨變得好惹味!
黑醋汁味道聞到有醋香,甜酸度啱啱好,唔會超酸或偏甜,十分適合送飯

-配料
有唔太熟既洋蔥同菠蘿
洋蔥爽脆,未煮到勁熟,但唔會有辣既感覺
菠蘿酸酸甜甜,好開胃

-白飯
雖然欠缺米香同唔夠煙韌,但夠熱,粒粒分別,收貨既

整體而言,味道幾好、份量亦足夠,個人幾中意

順帶一提,
侍應都幾nice,會主動加茶。
上菜速度夠快落完order好快就有野食

作為上海菜既忠實粉絲,個人認為哩間唔差,可以再戰
2018-12-04 452 浏览
好耐冇嚟呢間食上海菜,本身對食上海菜冇咩特別嘢想食,來來去去都係嗰幾樣, 不外乎小籠包,煎鍋貼,酸辣湯,上海粗炒,今次就叫多咗一個蟹粉豆苗小籠包,普通鍋貼,不錯酸辣湯一人份量上海粗炒,尚可以,不太油基本上同普通嘅上海菜舖頭冇分別,但最值得一讚嘅就係個蟹粉豆苗呢個蟹粉豆苗真係貴,過百蚊一碟(忘記了係$1××),其實都覺得好貴唔想叫,但係朋友話好想試下,咁就試一試啦,點知原來好正豆苗真係用上等嘅豆苗,條條都咁幼嫩清甜,好有菜味,而且味道做得唔錯,物超所值

小籠包,普通

鍋貼,不錯

酸辣湯一人份量

上海粗炒,尚可以,不太油

基本上同普通嘅上海菜舖頭冇分別,但最值得一讚嘅就係個
蟹粉豆苗

2018-11-11 459 浏览
叫排骨擔擔麵,佢整左湯麵之後加d肉碎😡同佢講番之後佢比d花生醬同辣油叫我自己整🤬整錯又唔認,仲好意思問我係咪叫左小辣....我肯定冇😑佢叫個廚師出來,問我碗野有咩問題?🤬🤬🤬🤬

2018-10-07 748 浏览
朋友畀咗兩張免費戲飛我去德福睇戲,睇戲前梗係帶女朋友食個晚餐先啦~行咗幾間餐廳,女朋友話想食小籠包,就嚟咗呢間餐廳喇。餐廳闊落有情調,見到有好多一家大細嚟食飯。茶錢5蚊位,連加一。四小拼($102)肴肉好晶瑩剔透,唔會太鹹排骨入味但比較鞋麵筋入味唔會太鹹最鍾意係個脆鱔脆卜卜好好味咸肉百頁小棠菜($70)湯底有鹹鮮 整體不過不失。上海小籠包($36四隻)比上不足比下有餘 唔算難食但未見驚喜。上海粗炒($72)比較肥膩,唔算多料。如果食上海嘢我會有更好選擇,冇理由淨係為咗個脆鱔返轉頭食㗎嘛。

四小拼($102)
肴肉好晶瑩剔透,唔會太鹹
排骨入味但比較鞋
麵筋入味唔會太鹹
最鍾意係個脆鱔脆卜卜好好味

咸肉百頁小棠菜($70)
湯底有鹹鮮 整體不過不失。

上海小籠包($36四隻)
比上不足比下有餘 唔算難食但未見驚喜。

上海粗炒($72)
比較肥膩,唔算多料。

自身情況屬於甚少外出用餐,沒有團購基本不可能在中價位餐館用餐,隨行基本附帶65+家人乙名,首重於性價比、次重環境食物健康。是次團購於某網站購入,99=160現金劵,共購兩張,叫了六款食物,共計361元,加一再加12蚊茶錢,400有找。預約星期三晚上6:30,約6點25分到坐,到坐時人數不多,這裡先讚一下,排位睇黎應以先後次序安排,我地落坐係卡位,走既時候餐館未滿,但客人坐的幾乎全屬卡位,似無特意留坐的行為。點餐既時候,基於職業習慣,甚為喜歡他們的餐牌和餐紙,可惜只有些老上海的字款和招牌,如果再加一點老上海風格的人物插畫感覺更好。由於身體問體,近日蝦蟹酒之類食物不能點,還好上海菜選擇不少,基於現金劵的320考量下,我們最終選擇了六道菜:1.上海小籠包 4個36元上海餐館既優先選擇,雖然餐牌上無標推介,不過價錢相宜就叫左,可惜⋯⋯皮係簿既,湯汁唔會太油,但肉一D都唔香,湯汁唔夠熱,一般酒樓水平,不屬於期待級別,不推介。2.鱔糊粗炒呢道菜未上既時候,家母就四處亂瞄侍應遞送既菜式,當時佢好興奮地同我講,人地碟粗炒好靚好大碟,而等左一陣,我地道菜上檯,望上去一樣好靚好大碟,我本人唔係特別鐘意食鱔

1.上海小籠包 4個36元
上海小籠包

2.鱔糊粗炒
鱔糊粗炒

呢道菜未上既時候,家母就四處亂瞄侍應遞送既菜式,當時佢好興奮地同我講,人地碟粗炒好靚好大碟,而等左一陣,我地道菜上檯,望上去一樣好靚好大碟,我本人唔係特別鐘意食鱔既,因為多骨,但係都食過大排檔之類,知道鱔可以好香好好味,但呢碟所謂既鱔糊粗炒,就既唔香亦唔好食,而佢同時係一碟粗炒,上海粗炒,所以佢係我眼中,只係一碟索價92元既油膩粗炒一碟,如果佢鱔香好食,我完全可以接受佢多油,然而⋯⋯

3.北京炸醬麵
北京炸醬麵
彈咁耐又讚返個先,都係我去呢類店鐘意叫既一款菜式,簡單實惠,拉麵口感非常不錯,不過如果想兩人分既要技巧少少,因為佢係撈麵風,你好難分開個團麵,給果有下次既,我想我會揀叫兩道北京炸醬麵,口感同味道都令人滿意!

4.砂窩雲吞雞
砂窩雲吞雞 一位52 一例176
份量令人滿意,湯既雞味濃郁,兩小塊金華火腿明顯出曬味,單點一位兩人分就好夠,因為入面既野基本各1-2件。

5.糖醋魚塊
糖醋魚塊
呢道菜係掙扎左好一輪既⋯⋯本來想嗌松子魚既,但計左N耐之後,都係比176既價位勸退~事實上,根據上面幾道菜既情況,我認為呢間菜館師傅既技術係有一定水平既,但材料真係拖累曬,鱔糊唔夠新鮮唔夠香、小籠包豬肉又唔夠香,呢道魚塊呢,雖然都關師傅事,因為外皮太軟,但最緊要係入面D肉一樣咁軟而且係無香味,簡而言之就係雪到死曬,完全係度食汁同食洋蔥,家母表示D魚軟到無牙都食得,有需要人士我會作為特供推介⋯⋯無魚味、無口感、但汁極濃、無牙都食得!

6.香蕉高力豆沙
香蕉高力豆沙
呢度有個小插曲,一般黎講你叫晚餐都係一次過叫,又唔係茶餐廳叫奶茶⋯⋯咁我地直落六道菜,侍應就問高力豆沙係唔係一齊上,咁我諗住一般高力豆沙都需時不短既,不過呢次話曬五道菜,咁就諗住佢問得就應該有得適時後上既,結果佢係叫我自己因住時候再叫⋯⋯我唔係想投訴侍應態度或者服務,只係我覺得後上甜品呢樣野真係比較基本既一個服務,所以比較意外咁提一下呢樣野,希望佢地老闆考慮下係POS系統搞搞佢⋯⋯

然後講返道菜,係我今日用餐最推介既一道菜,口感非常好,蛋香濃郁,中間既香蕉差少少,但豆沙甜度雖高,但勝在份量少,不會過甜,個人強推!

最後提下服務,沖茶埋單速度理想,上菜速度超神,落單不足5分鐘全上。
2018-08-22
用餐优惠
團購、現金券
砂窩雲吞雞 一位52 一例176
香蕉高力豆沙
2018-07-14 1034 浏览
一行四人睇完戲,特登走落嚟食上海婆婆。上海婆婆一直以嚟我都好鍾意,但今次真係大大大打折扣,好失望,我唸亦都係我最後一次嚟食,以後都唔會再嚟。係門口等位既時候,已見有小強周圍行。坐低後枱面又污穢,冷氣又不夠,熱茶仲要有一隻隻有腳既物體,見到都打冷震,好彩差唔多食哂先發生,唔係我唸成餐飯我都食得好唔安心。揾服務員點餐都有點難,明顯人手不夠,所以他們都好急咁落單。最唔開心既係,難得見到服務員唸住加個白飯,點知這個服務員藐嘴藐視,完全俾我哋覺得佢好唔願意咁幫我哋落單,真係正體好失望鮮肉小龍包雞絲粉皮醉雞紅油抄手干扁四季豆回鍋肉
一行四人睇完戲,特登走落嚟食上海婆婆。
服務員點餐都有點難,明顯人手不夠,所以他們都好急咁落單。

鮮肉小龍包

雞絲粉皮

醉雞

紅油抄手

干扁四季豆

回鍋肉

2018-06-24 796 浏览
今日同同事farewell,去左淘大商場食野,呢間我之前食過1次,覺得ok就提意同事去呢間食牛展麵,個湯好清,而麵份量都多!牛展大大塊,都算好食我配左呢個云吞,個湯好大陣椒味,不過我就唔覺得辣,有8粒咁多,食完麵同呢個已經好飽啦

牛展麵,個湯好清,而麵份量都多!牛展大大塊,都算好食

午餐
2018-06-21 794 浏览
無錫脆鱔: 同7仔買既齋燒鵝一模一樣,味道超 甜,唔值98蚊,亦係最5好食之首砂鍋雲吞雞:雞煲完湯仲有味,半隻雞禁上要自己分雞share泥食,雲吞都足料,個沙就普通雞湯,成個煲配豉油上,但其實點醋食正好多,反而同豉油一齊好難食。酸辣湯: 好飲但偏稀椰菜回鍋肉:豬肉最近貴所以肉少但味道5錯上海粗炒:色香偕有但冇味加左碟回鍋肉落去先有番味...松子黃魚:失望.....松子黃魚該有的形象冇左, 醬汁鋪滿整條魚冇左該有既外脆內滑...但味道唔差不過比170幾蚊食咕嚕肉個醬你話值唔值啦…上海小籠包: 個湯汁好味,豬肉偏鞋但係個皮都偏薄係頂頭偏厚擂沙 湯圓:放太耐湯圓都裂開左....So far so good 可以入口可以食但價錢唔值味道一般

酸辣湯: 好飲但偏稀

椰菜回鍋肉:豬肉最近貴所以肉少但味道5錯

上海粗炒:色香偕有但冇味加左碟回鍋肉落去先有番味...

上海小籠包: 個湯汁好味,豬肉偏鞋但係個皮都偏薄係頂頭偏厚

擂沙 湯圓:放太耐湯圓都裂開左....

擂沙湯圓(8粒)
砂鍋雲吞雞
婆婆擔擔麵
松子黃魚
上海粗炒
椰菜回鍋肉
上海小籠包(4隻)
酸辣湯
無錫脆鱔
砂鍋雲吞雞
上海小籠包(4隻)
酸辣湯
無錫脆鱔
  • 小籠包
2018-03-25 1378 浏览
我同男朋友本身兩個都幾鍾意食上海菜, 如果講到平靚正嘅上海菜~上海婆婆係其中一間好嘅選擇!! 佢嘅食物價格都幾大眾化, 叫多幾嘢餸菜都吾會太貴!!食材也很新鲜, 味道整得剛好!!我最鍾意食辣炒年糕, 我男朋友就最鍾意食排骨擔擔麵同小籠包!!肉碎辣醬炒年糕~有毛豆, 肉碎同红辣椒加多多嘅年糕炒製而成, 肉碎好夠味, 年糕彈口又有靭勁, 不過開頭食落覺得少少辣, 但會越食越覺辣!!排骨擔擔麵~好食嘅擔擔麵最講究係過花生醬湯底!!呢個擔擔麵湯底濃郁, 花生味香濃, 湯麵都算彈口, 可惜排骨炸完淋左少少, 勝在夠大件!!小籠包~都算皮薄餡靚!!

小籠包~都算皮薄餡靚!!
2018-03-10 990 浏览
食左幾次上海婆婆都覺得唔錯,今次再食要寫食評!今次相約朋友到此進食,人多就可以點多餸食!由於朋友喜歡食年糕,今次試左肉碎辣醬年糕。對於鍾意食辣的我,我十分喜歡!但朋友們不太食到辣,所以落了少辣。食落好香口!然後點了開心果露荀牛柳粒,這味餸既配搭第一次食,好有驚喜!不過牛柳有些少韌。上海粗炒係上海食肆我認為係必叫既菜式,美味香口,菜亦多,份量亦不少。最後點了松子黃魚,肉質嫩,醬汁酸酸甜甜,仲有蝦做配料。
食左幾次上海婆婆都覺得唔錯,今次再食要寫食評!

最後點了松子黃魚,肉質嫩,醬汁酸酸甜甜,仲有蝦做配料。
2018-03-10 739 浏览
好耐冇黎, 呢度晚市冇以前咁多人, 係淘大搵食如果過左7點都有D 難GA~~~通常我會去淘大食都係因為爺爺既工人姐姐星期日放假, 所以我1都會揀返D 岩老人家食既餐廳~除左平時個D飯堂外, 呢間就係3RD CHOICE 黎~點解排第三呢, 因為印象中佢D 野食偏咸~重口味D~但有時食得悶都要轉下既...所以今次就黎左喇..我地4個人... 叫2籠小籠包, 咁就可以食2粒.唔洗到喉唔到肺~~~再黎呢款皮旦豆腐, 我好中E 食既, 雖然自己都識整...不過我覺得皮旦係有魔力既...XDDD再黎就又係好清新既... 百合炒露筍~ 好味~~~~~~ 叫呢D 就唔洗點擔心偏咸既問題啦...最後呢個, 叫時都驚會伏, 咕嚕魚塊, 不過同類形又好似冇咩岩食... 就叫左呢個畀阿爺啦~老人家唔係魚就係雞~~~咁呢個都OK, 唔會太咸太膩~ 我地冇叫飯呀, 炒野既.因為諗住去食糖水咯.`WKAKAKAKAKKA

除左平時個D飯堂外, 呢間就係3RD CHOICE 黎~
點解排第三呢, 因為印象中佢D 野食偏咸~重口味D~
但有時食得悶都要轉下既...所以今次就黎左喇..

老人家唔係魚就係雞~~~咁呢個都OK, 唔會太咸太膩~

• 小籠包