有餃子嘅地方就有我😎北角新光戲院後面收埋左間上海小店,中哂我嗰飯😂環境新淨企理,平日晚市去見坐滿哂,啲姐姐好似街坊咁好親切😂招牌餃子手工製作,好大粒漲卜卜,日日新鮮人手包㗎!!!多款主食都配埋套餐,有齊前菜、冷麵同芝麻湯圓,好豐富😍—— 西洋菜鮮肉煎餃 $62煎餃控大推薦👍🏻👍🏻👍🏻總共十隻,底面金黃色煎得好平均,非常脆口;一咬入面仲有汁爆出黎㗎😍西洋菜冇渣,菜肉比例啱啱好,啲餡塞滿哂餃子,超快KO哂一盤好夠飽😂—— 大白菜冬蔭公湯餃 $60水餃可以自選湯底幾特別,包括麻辣、豬骨、冬陰功同沙嗲,又加左另一層風味🤤水煮更食得出餃皮好滑,大白菜好清甜,今次揀冬蔭公湯又幾夾,開胃又唔會蓋過哂水餃味🌟推薦指數:9/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 上海小聚 (北角)北角馬寶道3號君譽峰地下15號舖
有餃子嘅地方就有我😎

—— 西洋菜鮮肉煎餃 $62

—— 大白菜冬蔭公湯餃 $60

🌟推薦指數:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 上海小聚 (北角)
北角馬寶道3號君譽峰地下15號舖
  • 西洋菜鮮肉餃子
  • 韮菜鮮肉餃子
2023-02-22 31 浏览
ʚ 上海小聚 (北角) ɞ上海小聚都食過好多次啦,今次特登介紹比大家👍🏻餐廳乾淨闊落,侍應姊姊態度好好👍。ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ❀ 煎韭菜鮮肉餃子 -$62餃子見到員工即場包緊,非常新鮮👍🏻餃子煎得金黃焦香,望落好有食慾🤤入口表面酥脆,內裏鮮嫩多汁,肉同韭菜比例啱啱好👍🏻❀ 雲吞抄手套餐 -$60套餐包括芝麻小湯圓同木耳雲吞有幾款醬汁可以選擇:四川香辣紅油、韓式泡菜酸辣、日式和風芥末汁。我地揀左四川香辣味,❗️好辣!雲吞皮薄餡多,大大隻啖啖肉好過癮!少d辣就完美🤣鍾意食辣可以試下❀ 擔擔麵 配 烤排骨一塊 -$72擔擔麵湯底好香,麵掛曬汁有咬口,排骨好大塊好霖,醬香味十足👍🏻📍 上海小聚 (北角)北角馬寶道3號君譽峰地下15號舖#hkfood#hongkongfoodie#hongkongfood#hkfoodie#foodiehk#foodstagram#instagood#foodlife#hkig#hkeat#香港美食#cloverlandhk四葉草#上海小聚#北角美食#餃子#上海排骨麵
ʚ 上海小聚 (北角) ɞ

ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ

❀ 煎韭菜鮮肉餃子 -$62
餃子見到員工即場包緊,非常新鮮👍🏻

❀ 雲吞抄手套餐 -$60
套餐包括芝麻小湯圓同木耳

❀ 擔擔麵 配 烤排骨一塊 -$72

📍 上海小聚 (北角)
北角馬寶道3號君譽峰地下15號舖

一入餐廳就見到姐姐們手法熟練咁係到包緊餃子 粒粒都餡料滿滿 所以決定揀佢地嘅招牌鮮味餃子套餐一試😎套餐可以選擇湯水餃/煎餃子 另外包咗麵食、前菜、甜品 飲品就要另加5蚊前菜可以選擇陳醋雲耳或者酸甜蘿蔔🥟 煎餃子 — 韮菜大蝦鮮肉煎餃 ($62/7隻$68/10隻)餃子皮薄多料 底部煎香咗蝦肉🦐都幾爽幾彈牙 雖然有少少偏油 但都幾好味😋👍🏻🥟 湯水餃 — 西洋菜鮮肉餃子 ($57/7隻 $60/10隻)湯底可以揀麻辣/豬骨/沙嗲/冬陰功/酸辣湯 (另加6蚊) 我今次就選咗豬骨湯底 餃子粒粒都脹卜卜 餃子皮夠煙韌個人覺得菜同肉嘅比例剛剛好 豬肉加上啖啖嘅西洋菜 味度唔錯🤗🇯🇵 麵食 — 和風蟹柳冷麵 🍜冷麵汁係選用日式芝麻醬配上少少wasabi 估唔到又幾match喎 配上蟹柳🦀同青瓜絲🥒 食落幾fresh如果份量多啲就更加好喇😝 女仔應該啱啱好好 但男生就可能會唔夠🍡薑茶芝麻小湯圓薑味都幾濃 小湯圓係芝麻餡料個薑茶湯底值得一讚 薑味十足而又甜度剛好 飲完成個人都暖晒除咗餃子套餐 仲叫咗一個擔擔麵配葱烤排骨($72)擔擔麵湯底除咗花生醬🥜之外 仲帶少許麻辣 🌶️ 擔擔麵醬除咗豬碎 花生碎外

前菜可以選擇陳醋雲耳或者酸甜蘿蔔

餃子皮薄多料 底部煎香咗
蝦肉🦐都幾爽幾彈牙
雖然有少少偏油 但都幾好味😋👍🏻
韮菜大蝦鮮肉煎餃

湯底可以揀麻辣/豬骨/沙嗲/冬陰功/酸辣湯 (另加6蚊)
我今次就選咗豬骨湯底
餃子粒粒都脹卜卜 餃子皮夠煙韌

🇯🇵 麵食 — 和風蟹柳冷麵 🍜

🍡薑茶芝麻小湯圓
薑味都幾濃 小湯圓係芝麻餡料
個薑茶湯底值得一讚 薑味十足而又甜度剛好 飲完成個人都暖晒

除咗餃子套餐 仲叫咗一個擔擔麵配葱烤排骨($72)
擔擔麵湯底除咗花生醬🥜之外 仲帶少許麻辣 🌶️ 擔擔麵醬除咗豬碎 花生碎外 仲有花生粒同埋炸菜
粗麵條幾有咬口 夠哂掛湯🫶🏻;排骨都幾大塊 肉質唔會太鞋 非常入味🐖
擔擔麵
葱烤排骨

餐廳位置頗方便 鄰近🚉地鐵同⛴️碼頭 整體味道唔錯👍🏻 價錢實惠 經開北角又諗唔到食咩 可以考慮下😎
  • 韮菜大蝦鮮肉煎餃
2023-02-20 34 浏览
寫9:30pm收舖,8:30pm已經執晒野,到8:45pm洗碗姐姐戴住滴緊水嘅手套行出樓面想收晒我地啲碗🤢我都未食完⋯我問佢唔係收9:30pm咩?洗碗姐姐話佢想快啲做完啲野9:30pm佢要走⋯⋯(首先唔明點解佢會出左樓面)大佬佢行完過尼我已經唔想食,手套啲水彈到周圍係,仲點食呢?🤮佢咁樣趕客法真係好惡劣囉!到8:45pm有一枱新客,即係未收舖啦!然後洗碗姐姐又出現要收碗,我都費事同佢嘈,只係想佢唔好再騷擾我。比佢收左啲碗叫佢留返杯水比我,9pm佢又再出現,今次問都唔問話要一定要收晒所有野⋯然後就收晒啲野⋯⋯想安安樂樂食餐飯都咁難⋯真係一個好唔愉快嘅經歷⋯⋯本身想支持小店,野食係ok嘅,但真係請錯員工囉⋯⋯唔會再幫襯😡🤬
寫9:30pm收舖,8:30pm已經執晒野,
我都未食完⋯

到8:45pm有一枱新客,即係未收舖啦!
真係一個好唔愉快嘅經歷⋯⋯
2023-02-20
我好鍾意食餃子🥟😊今日經過北角新光戲院後面,見到有間食上海麵同餃子嘅舖,即刻行左入去食餃子🤤 估唔到又幾好味同老公叫左3款餃子西洋菜煎餃,韮菜大蝦鮮肉煎餃,大白菜豬肉湯餃 食煎餃子,識食一定係食韮菜餃!因為韮菜真係好香。呢間韮菜餃子夠足料,除咗塞滿滿嘅韮菜,仲有蝦仁同豬肉👍🏻夠香又有鮮味西洋菜煎煎餃:又係好正,西洋菜餡切得夠碎,唔會痴牙👍🏻如果有素食嘅朋友,呢個西洋菜餃真係岩曬🤩大白菜湯餃:湯餃同樣出色,我揀左豬骨湯,湯底夠味,餃子皮吸晒D豬骨湯汁,而且湯餃比煎餃大隻😂肉餡更多,更juicy 👍🏻叫套餐仲有冷麵,冷盤小食同湯圓👍🏻值得一讚個黑芝麻湯圓,芝麻餡好香🤤湯圓皮好軟滑,一口一粒,食唔停口🤤推薦俾各位鐘意食上海野嘅朋友食👍🏻🥟

同老公叫左3款餃子
西洋菜煎餃,韮菜大蝦鮮肉煎餃,大白菜豬肉湯餃

食煎餃子,識食一定係食韮菜餃!因為韮菜真係好香。

西洋菜煎餃

黑芝麻湯圓
  • 韮菜鮮肉餃子
  • 西洋菜餃子
2023-02-12 398 浏览
北角新開左呢間上海菜餐廳,望見個餐牌都覺得豐富❣️每個餐都包小食/湯同埋湯圓甜品🤤選擇亦十分之多,不同餸嘅上海麵餐、唔同口味嘅煎餃/湯餃、上海雲吞麵餐、排骨菜飯 等糾結咗一陣食乜🙈太多選擇⋯⋯《前菜》▶️ 陳醋雲耳雲耳咬落好爽口,微微食到醋嘅甜酸味另外仲帶少許麻辣風味🤏🏻相當開胃▶️ 酸甜蘿蔔係一絲絲嘅白蘿蔔溝紅蘿蔔🥕同一般外面食到嘅醃蘿蔔唔同食落冇咁爽脆,同埋覺得未係好夠酸,個人鍾意陳醋雲耳多啲😬《麵食》▶️ 和風汁蟹柳冷麵兩注冷麵底,上面放咗青瓜絲、蟹柳絲,旁邊設芝麻醬俾你自己落麵質似幼身油麵,芝麻醬帶啲wasabi味,配上青瓜清新嘅味道🥒,成個好日式🇯🇵《主食》▶️ 西洋菜鮮肉湯餃子10隻 ($52)味道七選一,不設雙拼餃子每日新鮮製造,全人手包🥟每隻都大大粒好飽滿湯底可以揀豬骨湯/麻辣/沙嗲/冬陰功,我就揀咗豬骨湯底豬骨湯底係入邊比較清嗰個,但飲落味道濃郁因為用新鮮豬骨熬,所以會面層帶有少許豬油精華,但不會太油膩,而且冇加工味精,飲完唔會口渴🍲餃子皮好食🥟唔會好厚身,咬落煙煙韌韌,有嚼口餃子亦包得好實,唔會容易散開入面餡料算多,不過多菜少肉,雖然健康啲,但個人覺得如果肉嘅比例多啲會好食啲
北角新開左呢間上海菜餐廳,望見個餐牌都覺得豐富❣️
每個餐都包小食/湯同埋湯圓甜品🤤
糾結咗一陣食乜🙈太多選擇⋯⋯

《前菜》
▶️ 陳醋雲耳
雲耳咬落好爽口,微微食到醋嘅甜酸味
另外仲帶少許麻辣風味🤏🏻相當開胃
▶️ 酸甜蘿蔔
係一絲絲嘅白蘿蔔溝紅蘿蔔🥕同一般外面食到嘅醃蘿蔔唔同
食落冇咁爽脆,同埋覺得未係好夠酸,個人鍾意陳醋雲耳多啲😬
酸甜蘿蔔

《麵食》
▶️ 和風汁蟹柳冷麵
兩注冷麵底,上面放咗青瓜絲、蟹柳絲,旁邊設芝麻醬俾你自己落
和風汁蟹柳冷麵

《主食》
▶️ 西洋菜鮮肉湯餃子10隻 ($52)
味道七選一,不設雙拼
餃子每日新鮮製造,全人手包🥟每隻都大大粒好飽滿
湯底可以揀豬骨湯/麻辣/沙嗲/冬陰功,我就揀咗豬骨湯底
豬骨湯底係入邊比較清嗰個,但飲落味道濃郁
西洋菜鮮肉湯餃子

餃子皮好食🥟唔會好厚身,咬落煙煙韌韌,有嚼口
餃子亦包得好實,唔會容易散開
入面餡料算多,不過多菜少肉,雖然健康啲,但個人覺得如果肉嘅比例多啲會好食啲😗
🐷豬肉間中有幾粒會韌,但整體食落新鮮而且肉質唔乾,鍾意佢冇落好多麻油或胡椒粉去醃,味道天然
西洋菜味道較韭菜淡味,食落「溫和」🥬咬落質感唔錯
第一粒食覺得正常,食食吓就覺得越嚟越好食😂都一排冇食過一啲好食又新鮮嘅餃子~

▶️ 冬陰公湯底排骨上海麵 ($62)
朋友叫嘅,見個排骨幾大份
試咗啖湯底,味道超級惹味,即刻變咗泰式風味🇹🇭
一飲落會勺一勺喉嚨,不過冇想像中咁辣,鍾意濃味可以叫呢個湯底

甜品
▶️ 薑茶芝麻小湯圓
每客有兩粒,入面流心芝麻餡🖤但係如果多啲芝麻餡香濃啲就好啦
加上可能煲得耐咗少少,個皮咬落唔太煙韌,比較「融」
不過鍾意佢個薑茶糖水底,飲落有薑辛辛地嘅味,感覺滋補,而且唔太甜
薑茶芝麻小湯圓

《飲品》
▶️ 金桔青檸 (+$4)
清甜解渴,唔會好似落咗好多糖漿咁太杰
金桔青檸

食物有質素,算得上好食嘅上海菜,尤其係餃子🥟鍾意佢夠多選擇,全部嘢可以按照自己喜好去揀,冬陰功同沙嗲湯底更加係特別
冬陰公湯底排骨上海麵

姐姐服務ok,應該係家庭式經營?成個感覺好溫馨,有「家」嘅味道
環境舒服,雖然舖頭身處嘅街比較暗,但係近海邊/地鐵站,相當方便易搵,見多數嚟食都係啲住附近嘅街坊(好多仲要係夫婦)
性價比超高❤️‍🔥$60左右已經有前菜、大大份主食、甜品,加$4仲有飲品,一定食到飽飽🤰🏻
呢個絕對係簡單但豐富滿足嘅晚餐😌好抵食!
和風汁蟹柳冷麵
西洋菜鮮肉湯餃子
金桔青檸
冬陰公湯底排骨上海麵
2023-02-09 53 浏览
<讚👍🏻>呢間上海餃子麵店環境幾乾淨又闊落,而且餐牌好多選擇!員工姐姐都好友善!餐牌入面大多都可以選擇套餐:飲品+$4、送陳醋雲耳少少酸既開胃又爽口、或酸甜蘿蔔絲酸酸甜甜夠晒開胃!或前菜蟹柳青瓜絲冷麵,係用芥末麻醬,味道好過癮!每個套餐仲會包2粒芝麻湯圓為甜品,煙煙韌又滑嚕嚕,個薑湯夠薑!.🥣韮菜大蝦鮮肉餃7隻🥣:💰$58小編簡左豬骨湯餃,豬骨湯幾濃,餃子每隻都大大隻,水餃好肥身、好多餡,入面蝦仁大粒彈牙,韮菜同豬肉份量岩岩好!🥣上海大滷麵🥣:💰$62轉左個冬蔭公湯,碗湯偏辣幾重香茅味,配煎韮菜餃2隻,碗麵有冬瓜、番茄、肉粒,上海麵好綿,🥣四川紅油雲吞抄手8隻🥣:💰$55今次簡左大白菜,水餃8隻大大隻,配好多辣油,辣油好夠惹味,又夠麻,辣度小編接受到。⭐️食物係每日新鮮人手製作,售完即止架!豆漿係8點左右已經賣晒添🤣.好味程度:⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐💸人均消費:$60另收加1️⃣服務費:❌再食 ENCORE:✅
<讚👍🏻>

餐牌入面大多都可以選擇套餐:
或前菜蟹柳青瓜絲冷麵,係用芥末麻醬,味道好過癮!

🥣韮菜大蝦鮮肉餃7隻🥣:💰$58

環境指數:⭐⭐⭐⭐

💸人均消費:$60
另收加1️⃣服務費:❌
再食 ENCORE:✅
北角近年越開越多野食,最近去左屋企附近呢間新開手工餃子小店,親眼睇到店員親手包新鮮雲吞!價錢都好合理,招牌套餐平均$50-60包7隻/10隻湯餃子/煎餃+冷麵+前菜+小湯圓+飲品,好豐富。第一次去點齊湯同煎2款,個人推薦湯雲吞!🥟韭菜鮮肉餃子(10隻)$52-配了沙爹湯底,味道真係好夠濃得來唔會太重口味。雲吞皮幾薄同滑,吸曬沙爹濃濃嘅味道,入面韭菜同鮮肉份量balance,的確不錯。 -套餐嘅湯丸都煙韌,入面充滿芝麻香,甜度適中。🥟上海菜肉雲吞(7隻) $45-菜同肉比例好好,外層滑滑地,配豬骨湯底雖然無沙爹咁惹味,但都好match 🥟大白菜鮮肉餃子(10隻)$60-餃子内嘅大白菜都幾爽口,煎皮都金香。 下次再來食足料、真彩實料餃子!

餃子套餐

第一次去點齊湯同煎2款,個人推薦湯雲吞!

🥟韭菜鮮肉餃子(10隻)$52
-套餐嘅湯丸都煙韌,入面充滿芝麻香,甜度適中。

🥟上海菜肉雲吞(7隻) $45

🥟大白菜鮮肉餃子(10隻)$60
-餃子内嘅大白菜都幾爽口,煎皮都金香。

下次再來食足料、真彩實料餃子!
餃子套餐
  • 韭菜鮮肉餃子
上個週末我到北角探望親戚,就順道喺北角食飯。今次就搵咗一間就腳既平民餐廳——上海小聚,專門食上海小食,包括排骨麵、炸醬麵、紅油炒手、餃子等,價錢落喺$50-70不等。餐廳位置都幾就腳,距離地鐵站2分鐘路程的馬寶道,內部環境唔算太大,不過光線充足明亮,店員都幾有禮貌,下午茶時間都keep住有客人入黎。<招牌上海蔥烤排骨菜飯> $65+$4熱豆漿我們分別點咗三個套餐,均附送前菜同甜品。前菜有酸甜蘿蔔同陳醋雲耳,而甜品則固定為薑汁芝麻小湯圓。由於店員話無菜飯,所以套餐喺配白飯,相對比較健康。烤排骨份量好大,都幾容易咬開,蔥烤汁送飯一流。<四川香辣紅油配雲吞抄手> $59抄手柔嫩鮮美,湯汁麻麻香香,帶點黑醋味,十分開胃。雖然皮未至於好薄,但喺都幾入味。不過有點可惜既喺抄手唔夠熱,如果熱辣辣食會更好。<韮菜鮮肉餃子套餐> $60+$4凍豆漿餃子每日新鮮製造,我都見到店員好勤力咁不斷包餃子,餃子即叫即煎,脆卜卜幾足料。本來我地想食鮮蝦餃子,不過無提供。總括而言,餐廳價錢便宜,性價比幾高,我會歸類為平民之選。
<招牌上海蔥烤排骨菜飯> $65+$4熱豆漿
招牌上海蔥烤排骨菜飯
薑汁芝麻小湯圓
<四川香辣紅油配雲吞抄手> $59
四川香辣紅油配雲吞抄手
<韮菜鮮肉餃子套餐> $60+$4凍豆漿
韮菜鮮肉餃子
總括而言,餐廳價錢便宜,性價比幾高,我會歸類為平民之選。
下午茶
2023-01-15 120 浏览
今次要介紹呢間嘅就係位於北角馬寶道嘅上海小聚,喺香港好多中式嘅菜式,要搵到好味嘅都要花啲時間㗎😆💓 今次就同朋友過到嚟依家上海嘅餐廳,入到離好高人氣,好有人情味同埋價錢都好地道同埋親民,平時過嚟食個飯都好方便🥳而且一入到嚟就見到姐姐們喺度包緊餃子,每一隻都係人手嘅手工餃子,唔係喺其他舖頭或者機製番離,純人手製作,好有心😝💓✨韭菜鮮肉餃子麵套餐既然係手工餃子,梗係要試吓佢哋嘅餃子套餐啦,真係必食推介,餃子皮薄餡靚,外層皮質q彈,裏面嘅鮮肉同韭菜材料都好豐富,非常新鮮😚✨上海招牌炸醬麵 你上海嘢一定要食炸醬麵,面質彈牙,配住炸醬食口感好匹配🫡✨招牌抄手,非常香口💓✨芝麻湯圓、雲耳、豆漿同埋可樂👍🏻

✨韭菜鮮肉餃子麵套餐

✨上海招牌炸醬麵
你上海嘢一定要食炸醬麵,面質彈牙,配住炸醬食口感好匹配🫡

✨招牌抄手,非常香口💓
✨芝麻湯圓、雲耳、豆漿同埋可樂👍🏻
2023-01-14 87 浏览
上海小聚(北角)晚上係北角上完堂,8pm 已經又餓又攰,好想快快食個晚餐番去休息🥲💤😴,於是就係北角搵下有咩小店,近A出口見到間上海野,套餐又平又抵,就同朋友入黎試試😉煎韭菜鮮肉餃子 7隻 $56呢個套餐有埋前菜,煎餃,冷麵,飲品,同送2粒小湯圓,真係好抵食!煎餃一般要等好耐,可能已經夜,冇咩人,竟然黎得快過抽手🤣即煎即食一定好食😁四川香辣紅油 配抄手 10隻 $59呢個都係套餐包前菜,抄手,飲品,湯圓,抄手都幾辣,朋友辣到停唔到口😵‍💫🤷‍♀️湯圓因為一齊上,食完正餐已經凍左,薑湯唔算太辣,但湯圓不錯😆甜酸蘿蔔 $25跟餐已經有甜酸蘿蔔,但追加多左份,真係好食又開胃!😚唔洗30分鐘就快快食完可以番屋企休息了😴
上海小聚(北角)

煎韭菜鮮肉餃子 7隻 $56

四川香辣紅油 配抄手 10隻 $59

甜酸蘿蔔 $25
跟餐已經有甜酸蘿蔔,但追加多左份,真係好食又開胃!😚

唔洗30分鐘就快快食完可以番屋企休息了😴
2023-01-14 59 浏览
今日行過見到一間新開嘅上海舖頭,兩個人食咗一個排骨上海麵 (沙嗲湯底),咁啱啲上海麵賣晒所以加咗$6轉稻庭烏冬排骨好林,稻庭烏冬幼幼的,啱晒今日唔係好想食都好飽嘅我👍呢個餐仲配有一個小食,我揀咗雲耳;另外佢仲有兩粒餃子,係湯既,我選左大白菜🥬,咬落口好有肉汁👍另外一個餐嗌咗10隻煎餃,我上咗韭菜鮮肉餃,點餐嘅時候侍應提醒煎餃要等耐啲,結果真係等咗15分鐘左右但係出來呢煎餃真係幾靚,塊皮薄,而入邊嘅餡料都好味,配埋啲醋 好味呢個餃子餐仲配有小小嘅芝麻醬冷麵,同埋餐前小食,今次我就揀咗蘿蔔,好開胃最有誠意嘅係每個餐都配有兩粒湯圓,薑湯小辣 好飲另外再加左碗酸辣湯 $30

排骨好林,稻庭烏冬幼幼的,啱晒今日唔係好想食都好飽嘅我👍

呢個餐仲配有一個小食,我揀咗雲耳;

呢個餃子餐仲配有小小嘅芝麻醬冷麵,
同埋餐前小食,今次我就揀咗蘿蔔,好開胃

最有誠意嘅係每個餐都配有兩粒湯圓,
薑湯小辣 好飲

另外再加左碗酸辣湯 $30
  • 韭菜鮮肉煎餃
2023-01-14 66 浏览
唔知上海有冇叫香港麵呢樣嘢,可能其實係出前一丁不過喺香港就有好多上海麵店,北角都有間新開嘅,抵食又好食佢地一個餐都包幾多嘢,有主食、前菜、煎餃、甜品同嘢飲煎餃有兩種菜揀,白菜清爽啲韭菜就香濃啲,同樣煎得好靚仔前菜二選一,酸甜蘿蔔酸酸甜甜好開胃陳醋雲耳爽口得嚟,醋香又唔會過酸上海排骨相當之厚,原本仲擔心佢會好嚡,但又整得幾鬆嫩,醃得入味麵底夠晒料,質感有彈性又實在仲以為大滷麵係滷味麵,原來麵面上有不同嘅菜蔬同肉片睇落好健康,食落啖啖唔同有驚喜甜品係薑茶芝麻小湯圓,啱晒乍暖還寒嘅季節,勁香薑味,外皮好綿,芝麻餡爆香食過煎餃就好想食埋湯餃,嚟十隻西洋菜餃,菜香帶挈肉香,外皮薄實,豬骨湯底都好夾
唔知上海有冇叫香港麵呢樣嘢,可能其實係出前一丁

不過喺香港就有好多上海麵店,北角都有間新開嘅,抵食又好食

佢地一個餐都包幾多嘢,有主食、前菜、煎餃、甜品同嘢飲

煎餃有兩種菜揀,白菜清爽啲

韭菜就香濃啲,同樣煎得好靚仔

前菜二選一,酸甜蘿蔔酸酸甜甜好開胃

陳醋雲耳爽口得嚟,醋香又唔會過酸

招牌上海葱烤排骨麵

麵底夠晒料,質感有彈性又實在

上海大滷麵

仲以為大滷麵係滷味麵,原來麵面上有不同嘅菜蔬同肉片

睇落好健康,食落啖啖唔同有驚喜

2023-01-13
招牌上海葱烤排骨麵
上海大滷麵
2023-01-13 36 浏览
同阿女佢哋去買野過年,今日嚟到北角,阿女知道有間新開嘅上海菜館好味兼抵食,叫做上海小聚,所以順道去試吓!餐廳地去簡潔,主打上海菜。我哋揀咗套餐,食物豐富比較抵食。上海蔥烤排骨麵,排骨好大塊,鮮嫩夠味,五款湯底中揀咗沙嗲湯底,沙嗲夠香夠濃郁,三款麵中揀咗上海麵,掛湯後食落又滑又惹味。二款前菜中揀咗酸甜蘿蔔,味道酸酸甜甜,口感爽脆。餃子皮薄餡嫩,味道鮮美。薑茶芝麻小湯圓,薑茶薑味濃郁,小湯圓芝麻餡流心細滑,咬一小口,澎湃流出來。 湯圓皮口感煙韌。上海雪菜肉絲毛豆麵,雪菜肉絲鹹香又具脆度,加埋毛豆增添美味。奶白色的豬骨湯底清甜。陳醋雲耳簡單清爽很開胃。韮菜鮮肉湯餃,皮夠薄,菜肉餡足料,味道鮮美。每款套餐都配有薑茶芝麻小湯圓。加$4有飲品煎韭菜大蝦鮮肉餃子,每一隻都渾厚飽滿,鮮嫩翠綠的上等韭菜,香氣滿溢,引出特選豬肉的味美香鮮,大蝦爽口。外皮煎得香脆可口。和風汁蟹柳冷麵味道酸酸甜甜好開胃。酸甜蘿蔔薑茶芝麻小湯圓
餐廳地去簡潔,主打上海菜。我哋揀咗套餐,食物豐富比較抵食。

餃子皮薄餡嫩,味道鮮美。

加$4有飲品

和風汁蟹柳冷麵味道酸酸甜甜好開胃。
酸甜蘿蔔
薑茶芝麻小湯圓
2023-01-12 28 浏览
今晚同朋友食飯,去左北角新開嘅「上海小聚」簡潔整齊裝修,店員服務禮貌殷勤🤓呢到主打餃子,點左韭菜鮮肉餃、大白菜鮮肉餃,每粒大大粒,相當足料,鮮味滿分!😋今晚食左湯餃子,湯底有5款免費自選,有麻辣、豬骨、沙嗲、冬陰功、酸辣湯🥣個人推介冬陰功好少地方有,同呢到嘅餃子味道好夾,啖湯又唔會好辣👍🏻仲可以配套餐,有前菜二選一,酸甜蘿蔔或陳醋云耳,和風汁蟹柳冷麵,甜品薑茶芝麻小湯圓,加$4仲有飲品,豐富到不得了又抵食!😜
今晚同朋友食飯,去左北角新開嘅「上海小聚」
簡潔整齊裝修,店員服務禮貌殷勤🤓