2017-08-09 3444 浏览
由於最近嚴重缺乏住家飯嘅關係,今日突然諗起已一段時間冇幫襯嘅上環食堂。雖然食堂係一間家庭式嘅舊式餐廳,但其實佢地都好in,可以係面書睇一周餐單架是日餐單,啱食,即打個電話叫定先今日我揀咗燒汁豬扒同菜心,本來好想揀埋蒸蛋,但三個餸應該食唔曬(有食過嘅朋友都知佢地係一盒餸一盒飯,餸係超多嘅,而且試過幫朋友叫多飯時,佢地真係俾好多飯 哈)本來擔心燒汁豬扒會熱氣,但如大家所見,果然貫徹住家飯嘅味道,你係完全唔覺自己食梗街外飯的。上環食堂絕對係住家味道之選

是日餐單,啱食,即打個電話叫定先

上環食堂絕對係住家味道之選
外卖自取
2016-09-13 5086 浏览
自從冇做office工之後就冇再食過飯盒,記得嗰陣食個飯盒都要$40幾50,今日就試吓呢間標榜冇味精嘅住家飯盒先番茄薯仔魚尾豬骨湯味精就真係冇嘅,但係咪有屋企嘅味道呢?唔覺有,其實唔落豬骨,就咁番茄薯仔魚尾湯已經會非常清甜,而家落咗豬骨去煲,我只係飲到豬骨味,完全飲唔到有番茄薯仔魚尾嘅味道,要讚嘅就係好少油及唔算鹹啦翠玉瓜炒肉片+魚香茄子 ($38)2個餸$40,3個餸$50,外賣自取平$2,包一個例湯。外賣係一盒餸,一盒飯咁樣,其實飯嘅份量非常多,如果可以少啲飯或將啲飯塞喺一邊,另一邊放餸,咁可以慳返一個盒,環保好多。抵讚嘅係餸嘅份量超級多,翠玉瓜好爽脆,肉片入味但得兩三片;魚香茄子冇平時嗰啲咁鹹,有好多舊茄子但好多肥豬肉。值得一讚嘅係啲餸唔算好多油OK係因為佢好抵及唔算油,但係咪好好味就唔算係。如果志在飽肚,唔要求好多嘅,咁呢個價錢就絕對OK啦

番茄薯仔魚尾豬骨湯

翠玉瓜炒肉片+魚香茄子 ($38)

番茄薯仔魚尾豬骨湯
翠玉瓜炒肉片+魚香茄子
2016-09-12
2016-08-01 3393 浏览
之前一直都有個師兄不段叫我去試下,終於前幾日就去試試,由禧利街行上去,過左生記轉入畢街直行就會見到一間細細間既上堂食堂,師兄叫我點都要試下堂食既感覺。一坐低老闆就問係咪堂食,答左佢都仲未叫野食已經拎左碗湯黎,感覺就好似一收工返到屋企,媽媽問完你返工攰唔攰呀,都未答佢就已經有碗湯係眼前,望望餐牌有5款餸揀,2餸40蚊,3餸50蚊,師兄話每日都會有一款係魚,我就揀左凉瓜牛肉同叉燒炒蛋,好快野食就送到,賣相唔錯都幾大份,味道都幾好,仲有碗湯係冇味精(因為附近幾間送既湯都好重味精), 真係一個唔錯既選擇,附近返工既朋友可以試下,仲有一樣野要講,外賣自取係會減2蚊

凉瓜牛肉,叉燒炒蛋
2016-07-30
凉瓜牛肉,叉燒炒蛋
2016-02-27 4925 浏览
原先相約囝囝契爺交收,見差不多晚餐時間,就在附近逛逛,醫醫肚皮。生記不論粥麵都經常光顧,有時都會覺得悶。就在生記總店的旁邊,有一間其貌不揚的小店,店甫只有十來個座位,但在天寒地凍的晚上,卻有種很溫暖的感覺。望望牆上餐牌,只有六款小菜供選擇,如果兩菜連湯及白飯,都只不過$40。飯未到,先來一碗湯,熱辣辣的,是花生豬骨湯,雖然不是什麼名貴材料,但喝得出沒有味精。點了蝦仁炒蛋及青瓜炒牛肉,兩款菜都是隨意放在碟上,蝦仁沒有過熟,但雞蛋略為過火,青瓜炆至透明,而牛肉軟熟好味,很有家常菜的感覺。店內越來越多人,不單外賣,亦有客人冒著寒風在門外等位,是意料不及的事實。店主應該是兩夫婦,男的在廚房內炒菜,而妻子在店面幫手,兩人很少交談,就像沉實的中國人,默默地守護著店子。真的……店外很寒冬,但我的心很暖。

生記不論粥麵都經常光顧,有時都會覺得悶。

真的……店外很寒冬,但我的心很暖。
2016-01-18 3165 浏览
店子很小,容不下20人。但晚市人流不多,通常都有位。每天有6款菜式選(天天不同)。兩餸$38,三餸$48,還附送無味精老火湯。這一次我點了洋蔥豬扒同脆玉瓜炒豬頸肉。洋蔥豬扒很正每次有這道菜我都會叫,因為肉很鬆軟,入味,洋蔥爆得很香。炒豬頸肉就有點遜色,沒什麼特別,像不同炒豬肉片。脆玉瓜就非常爽口,香甜。(當天還有soy sauce雞翼,煎魚,菜心)最正一定係個湯,西洋菜魚頭豬骨湯,非常鮮甜,十分足料。飲完一啖會好自然「啊」一聲,因為很少外出食飯的老火湯會清甜不鹹。唔夠飯可添。這裏真的100%無味精,因為食落d野同平時出街食飯真的淡得多。$38這價位真的無懈可擊。service就唔好要求d咩,亦都唔好要求坐得舒服,來這裡就係簡簡單單食餐好味住家飯但這店真的很efficient,一落單就3分鐘內把熱騰騰的飯菜送到。希望這些良心小店能繼續經營落去。
店子很小,容不下20人。
但晚市人流不多,通常都有位。
每天有6款菜式選(天天不同)。
兩餸$38,三餸$48,還附送無味精老火湯。
這一次我點了洋蔥豬扒同脆玉瓜炒豬頸肉。
洋蔥豬扒很正
每次有這道菜我都會叫,因為肉很鬆軟,入味,洋蔥爆得很香。
炒豬頸肉就有點遜色,沒什麼特別,像不同炒豬肉片。
脆玉瓜就非常爽口,香甜。
(當天還有soy sauce雞翼,煎魚,菜心)
最正一定係個湯,西洋菜魚頭豬骨湯,非常鮮甜,十分足料。
唔夠飯可添。
$38這價位真的無懈可擊。
希望這些良心小店能繼續經營落去。
2016-01-13
今日lunch時間又係上環公司附近覓食,想試下沒食過嘎餐廳,兜兜轉轉發現咗這間細舖頭,見佢係茶餐廳,本來冇咩興趣,不過都search下openrice啦,點知有4.2分,不免心動,咁不如行動,叫咗兩餸飯,外賣仲減兩蚊😁 店家承諾係住家飯,冇落味精。於是拎返公司慢慢啖😁味道幾好wor!有屋企煮飯果味道👍又有老火湯送,價錢係上環來講算好平☺️ 以後lunch唔使愁啦😍
紅燒獅子頭和腰果炒西芹
2015-10-14
紅燒獅子頭和腰果炒西芹
  • 西芹炒腰果
  • 紅燒獅子頭
2014-08-07 1692 浏览
雖然附近食肆甚多,但標榜無味精的食肆卻甚少而且有兩個餸加白飯再連湯也只需要HK$38,絕對超值偶爾吃多了重口味的午餐,來吃一個健康無味精又飽肚的飯盒吧~非常高興,因為今天的老火湯是木瓜雪耳豬骨湯湯頭很滾得清甜,它的湯料很足,雪耳完全可以一口接一口這湯水還有有潤肺生津美顏之效,絕對適合最近炎熱的天氣飲用選了這兩款餸分別是梅菜蒸肉餅和紅燒節瓜很怕肉餅煮得很硬很乾,幸好這情況沒有出現~它的肉餅煮得有嚼頭,連肉質也細嫩爽口可惜今天的肥肉略為太多,有一兩口放在口內時感覺很肥膩!平時在外面吃飯,能吃到的蔬菜也不多這裡不僅標榜無味精,也為食客帶來多菜少肉的健康小心思如果你點一肉一菜,飯盒最大隔的一定是放滿滿的菜紅燒節瓜燜的時間不長,質感比較硬身但吸收了用蝦米冬菇的芡汁,沒有味道但同樣惹味,配飯絕對一流!最後不得不提的是它的飯量非常多,平常叫了減飯也有相片的份量如果是男生的話也會覺得很飽!這裡價錢經濟實惠,而且每天可以選的餸菜有六款不介意外賣自取的話,可以減兩元,變成只需要HK$36偶爾吃吃家庭式的午餐來調節一下,外出用膳也可倍感滋味~
雖然附近食肆甚多,但標榜無味精的食肆卻甚少
而且有兩個餸加白飯再連湯也只需要HK$38,絕對超值
偶爾吃多了重口味的午餐,來吃一個健康無味精又飽肚的飯盒吧~
非常高興,因為今天的老火湯是木瓜雪耳豬骨湯
湯頭很滾得清甜,它的湯料很足,雪耳完全可以一口接一口
這湯水還有有潤肺生津美顏之效,絕對適合最近炎熱的天氣飲用
選了這兩款餸分別是梅菜蒸肉餅和紅燒節瓜
很怕肉餅煮得很硬很乾,幸好這情況沒有出現~
它的肉餅煮得有嚼頭,連肉質也細嫩爽口
可惜今天的肥肉略為太多,有一兩口放在口內時感覺很肥膩!

平時在外面吃飯,能吃到的蔬菜也不多
這裡不僅標榜無味精,也為食客帶來多菜少肉的健康小心思
如果你點一肉一菜,飯盒最大隔的一定是放滿滿的菜
紅燒節瓜燜的時間不長,質感比較硬身
最後不得不提的是它的飯量非常多,平常叫了減飯也有相片的份量
如果是男生的話也會覺得很飽!

這裡價錢經濟實惠,而且每天可以選的餸菜有六款
不介意外賣自取的話,可以減兩元,變成只需要HK$36
偶爾吃吃家庭式的午餐來調節一下,外出用膳也可倍感滋味~

2014-08-07
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2014-06-14 1457 浏览
重回上環食堂茶餐廳,今日點了豉汁蒸魚及南乳蓮藕燜五花腩,豉汁蒸魚放得有少許凌亂,可是份量不少!魚頭及魚肉的味道有些怪怪的,有電油的味道,十分驚訝!餐廳需要了解一下貨源的品質比較好!南乳蓮藕燜五花腩,蓮藕很爽口,而且吸收了五花腩的豬肉汁,十分香口!佐飯一流!白飯量一如以往,很多呢!冬瓜湯清淡的,在炎夏十分適合!最近有新的menu,新增了三文治、湯麵等選擇,對客人來說是好消息!
重回上環食堂茶餐廳,今日點了豉汁蒸魚及南乳蓮藕燜五花腩,
佐飯一流!
白飯量一如以往,很多呢!
冬瓜湯清淡的,在炎夏十分適合!
题外话/补充资料: 1/最近新增了三文治、湯麵等選擇。
2014-06-06
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
  • 南乳蓮藕燜五花腩
起上環食飯,食到都唔知食咩好, 好似我地起office返工,都不是日日都可以有菜食,有時都覺得出街食不健康, 但叫個lunch set再加菜又食唔哂.最近知道上環食堂再開返,好開心可以日日幫襯, 有菜有肉有湯,  天天都有驚喜,好似今日叫了兩餸: 冲菜馬蹄蒸肉餅 & 北菇蝦米炆冬瓜,  肉餅加左馬蹄, 口感好好, 最驚喜係冬瓜, 個汁好香蝦米味, 用來送飯真的好好味, 份量又多, 足夠瓜菜. 味道又好, 又健康, 又平, 有了上環食堂真係上環人之福. 外賣仲可以減2元, 真係好底食.今日蘋果日報都有講話韓國女仔,佢地食得健康係皮膚靘主要因素, 日日食上環食堂, 冇味精又少油, 皮膚都好些.

冲菜馬蹄蒸肉餅 & 北菇蝦米炆冬瓜
外賣仲可以減2元, 真係好底食.

题外话/补充资料: 上環食堂真係做到又平又好味, 香港人真係應該支持這些小店, 不想香港變到間間都係大集團食店, 日日食大家樂 ,大快活,連鎖茶餐廳, 真係非常之不健康
2014-06-06
冲菜馬蹄蒸肉餅 & 北菇蝦米炆冬瓜
2014-05-08 1026 浏览
很高興發現上環食堂已經在畢街重開。 我已急不及代再次光顧。因為是從由商業大廈的樓上舖變成地舖,所以地方比較細,但是環境光亮整潔。我們六時到達,選了三餸堂食。節瓜咸蛋猪骨湯是真正的老火湯。 每碗湯都有很多湯料,真不能相信這是跟餐的例湯。薑葱魚腩的魚非常之新鮮,味道很濃郁。伴着炒香了的葱和薑一同吃,可以吃很多也不膩。在家裡最喜歡吃北菇蒸鷄,而這兒做得比媽媽做的更好。冬菇很大隻和厚肉,充分吸收了鷄味。蒸熟的鷄肉很嫩滑,伴了鷄汁和飯一齊食,太滿足。晚飯不能没有菜,而我又覺得蒜蓉炒菜比較普通,所以點了西芹炒龍脷柳。又有魚又有菜真是抵!我喜歡這兒因為沒有味精,少油和不太咸。隨了在家吃飯之外,要在外面吃便宜健康的食物真是很難。價錢實惠也是愛上這處的原因。$48 三餸一湯,外賣再減$2,真是超值。
很高興發現上環食堂已經在畢街重開。 我已急不及代再次光顧。

2014-05-03
  • 北菇蒸鷄、咸水魚,蝦仁炒蛋
2014-04-29 875 浏览
本來在川善樓上的上環食堂,凱旋歸來了!一直是我的飯堂,由數年前的$30,之後加價$33,之後$35,一直都沒有放棄!一星期總有來最少兩次! 原因簡單,菜式家庭化,有大量蔬菜及湯水!中午及晚餐的菜式不同。星期一至六,天天六款,日日不同!一星期前會預告下星期菜式。不少OL說買回家作晚餐都十分方便!$38有兩味餸一湯,$48則三味餸。如果不介意自取的話,沒有送貨便$36!白飯量多,一般女士少飯便OK!這是雄糾糾男士的食量!西洋菜湯,沒有味精,有些湯料如西洋菜、豬骨。但在電話查詢可否要多湯渣呢? 回覆是:我們的湯渣已煮了很久,不可以額外要多些。豉汁蒸鳳爪排骨,入味非常!不會太肥膩,都是排骨!鳳爪有兩隻!翠肉瓜炒燒肉,燒肉數件,翠肉瓜比較生,但是唯有如此才可保持青翠嫩綠!炒時有加酒,因此不會有草味~令人感到安心的中午飯!如果要說可改善的地方,應該是餐具吧!筷子是竹的,品質有時參差。但我為了環保,已改使用可重用的筷子了!(圖中筷子,笑)

白飯量多,一般女士少飯便OK!這是雄糾糾男士的食量!

令人感到安心的中午飯!
但我為了環保,已改使用可重用的筷子了!(圖中筷子,笑)

题外话/补充资料: 1/中午及晚餐的菜式不同,天天六款。 2/自取的話,可減$2!
2014-04-29
  • 豉汁蒸鳳爪排骨
2014-04-28 1299 浏览
在 2月中的時候,我在 Openrice 的新餐廳資料中找到一間位於上環畢街3號的 <上環食堂茶餐廳>!  於是,我走到畢街找一找確實位置。店子前身為一間膠袋公司,附近有花店及生記粥店! 可是,找到店子確實位置,卻是尚未裝修!  我間中都會經過這裡留意一下,直至上星期六早上經過禧利街,望到畢街裝修已久的 <上環食堂茶餐廳>,終於開了!  並且店外放滿花藍!花上兩個月有多的裝修,工人進度的確幾慢!  短短兩個月期間,在上環已有好幾間新餐廳開業!這裡裝潢不見得花巧,只是簡簡單單!原先由商業大廈樓上舖 (川善茶居樓下) 搬往地舖,4月28日(星期一) 正式開業!供應:兩餸一湯 $38 / 三餸一湯 $48,(絲苗白飯及老火靚湯!) 外賣自取平$2!經濟實惠!每日供應不同款式餸菜,而且店方標榜絕無味精!女店員收錢及落單後,另一位店員叔叔則會以原子筆在飯盒面寫上餸菜編號,方便廚房部。我幾欣賞這種做法!等上大約 5 分鐘便取得!蔥菜馬蹄蒸肉餅 + 欖菜煙肉四季豆 (外賣 $36)蔥菜馬蹄蒸肉餅 - 用上新鮮豬肉混入肥豬肉,充滿鮮味卻不嚡口!馬蹄粒帶出清爽口感

可是,找到店子確實位置,卻是尚未裝修!
 並且店外放滿花藍!
花上兩個月有多的裝修,工人進度的確幾慢!
 短短兩個月期間,在上環已有好幾間新餐廳開業!

這裡裝潢不見得花巧,只是簡簡單單!

供應:

每日供應不同款式餸菜,而且店方標榜絕無味精!
等上大約 5 分鐘便取得!

蔥菜馬蹄蒸肉餅 + 欖菜煙肉四季豆 (外賣 $36)
蔥菜馬蹄蒸肉餅 - 用上新鮮豬肉混入肥豬肉,充滿鮮味卻不嚡口!馬蹄粒帶出清爽口感!

欖菜煙肉四季豆 - 由於無味精的關係,主要以欖菜、煙肉、獨子蒜、薑、鹽來提味!
 四季豆份量充足又入味!

絲苗白飯 - 飯香滿載,軟硬適中!
 今次我盡量食完所有飯餸;下次我還是叫少飯!
兩餸飯
蔥菜馬蹄蒸肉餅
欖菜煙肉四季豆
粉葛鯪魚赤小豆豬骨湯
湯味鮮甜好足料!
粉葛鯪魚赤小豆豬骨湯
對食物的味道與配搭沒有挑剔的地方,的確真材實料!健康美味的超經濟午餐!
2014-04-28
欖菜煙肉四季豆