2020-09-17 1656 浏览
每星期抽一日同男朋友出省城拍拖剛巧上星期選擇咗長沙灣區原因係好想去甜一刻食甜品男朋友就話順便睇吓附近有冇串燒黃店最後順理成章揀去串爆里💛我哋早一日經wtsapp book 位老闆會問定我哋落咩order最後我地揀左...翌日七點我哋準時出現,舖頭位置接近李鄭屋邨其實舖頭得老闆一個,我諗如果無book位老闆未必會開門老闆安排完我地入座拎埋野飲就入廚房煮嘢隔住個口罩都聞到好香好香大概十五分鐘左右已經有得食打頭陣既係多春魚丶安格斯串丶白鱔串同雞腎串當中安格斯串真係不吃不可牛味香濃,肉質鮮嫩,我好後悔只叫一串,另外白鱔亦頗肥美,每一啖都勾起我地嘅食慾!至於我既最愛就係茄子一口燒大概係全香港最好味既串燒店茄子!茄子切到一口size,一啖啪入口時極度Juicy🤤蒜香同茄子嘅鮮甜十分match💛💛我食咗大半條,男朋友食得摩摩洛哥🤪另一推介係蟶子,落order時老闆講明街市未必有貨,好在嗰日最後都食到,仲要極之鮮甜,食完之後仲要掛住佢幾日🤤🤤鮮甜多肉大滿足🥰🥰蟶子,希望下次仲見到你💛食到一半老闆問間店位置較僻,點解我哋都會過嚟食嘢,咁啱我哋要喺長沙灣區搵串燒黃店,機緣巧合喺OpenRice搵到,我覺得
每星期抽一日同男朋友出省城拍拖
剛巧上星期選擇咗長沙灣區
原因係好想去甜一刻食甜品
男朋友就話順便睇吓附近有冇串燒黃店
最後順理成章揀去串爆里💛
我哋早一日經wtsapp book 位
老闆會問定我哋落咩order
最後我地揀左...

翌日七點我哋準時出現,舖頭位置接近李鄭屋邨
其實舖頭得老闆一個,我諗如果無book位老闆未必會開門

老闆安排完我地入座拎埋野飲就入廚房煮嘢
隔住個口罩都聞到好香好香

大概十五分鐘左右已經有得食
打頭陣既係多春魚丶安格斯串丶白鱔串同雞腎串

當中安格斯串真係不吃不可

至於我既最愛就係茄子一口燒

鮮甜多肉大滿足🥰🥰蟶子,希望下次仲見到你💛

食到一半老闆問間店位置較僻,點解我哋都會過嚟食嘢,咁啱我哋要喺長沙灣區搵串燒黃店,機緣巧合喺OpenRice搵到,我覺得好有緣份🤗同老闆交談中,覺得佢係一個好有心嘅人,亦都可以好肯定佢黃到金,大家都覺得食黃店系食良心,當然有良心得來有咁好食就一定有下次啦,同時因為位置比較偏僻,亦都好希望各位有機會一定要來試吓支持一下💪🏻💪🏻我保證係物有所值

2020-09-09
  • 茄子一口燒
  • 燒蟶子
再提多次大家,間野係要book位既!!!我去當日見到有人walk-in,但由於材料老細需要提早準備,所以最後佢地摸門釘。老細係真.一腳踢,搞Booking、門面接待、煮食都係佢一個人搞掂!話說係我個fd負責 WhatsApp 去Book 位,佢一開始係吾明老細講既野。lol其實老細只不過講左4個字之後,想佢答番之後果4個字啫!但我個fd就比較單蠢,一時半刻就吾明白。呀老細追問,佢一覺訓醒先知要答咩lor!但我個fd 就依然覺得老細古怪、無禮貌。 lol我覺得我個fd 果陣太神經質了,希望佢睇到呢度吾好打我!睇得出老細只會做自己人生意!我地食完之後,老細都有解釋番,都講聲抱歉,係非常有禮貌同服務態度!講番食物:味燒雞軟骨串x1串($12),食落口係卜卜脆,D雞油會鎖左入去個雞軟骨入面,係勁香口!日式軟骨餃子x1碟($38),餃子兩邊係吾埋口,食落口都係脆身既,內餡都係好食!鹽燒安格斯 x2串($60)每串$30,老細會燒到五成熟,食落口會食到佢隻牛味,亦都係有咬口既!汁燒娃娃菜x1碟($20),第一次食到咁好食既菜,娃娃菜索曬D汁,好食到爆。我一開始最吾睇好呢碟野,點知正到爆!秘汁牛柳燒
再提多次大家,間野係要book位既!!!

其實老細只不過講左4個字之後,想佢答番之後果4個字啫!
但我個fd就比較單蠢,一時半刻就吾明白。
呀老細追問,佢一覺訓醒先知要答咩lor!
但我個fd 就依然覺得老細古怪、無禮貌。 lol
我覺得我個fd 果陣太神經質了,希望佢睇到呢度吾好打我!

睇得出老細只會做自己人生意!

講番食物:

鹽燒安格斯 x2串、汁燒娃娃菜x1碟

秘汁牛柳燒x2串($60)每串$30,我全晚最鍾意食呢個牛柳,隻汁少甜但吾膩,但吾會太蓋過佢個牛柳味!
秘汁磯燒帶子x1碟 ($24),係同一款秘汁,食落食到帶子鮮味同秘汁味,係正到痺!
秘汁牛柳燒x2串、秘汁磯燒帶子x1碟

日式一口雞x1碟 ($52),味道似K.F.C  個雞粒,但無佢地個辣味,取而代之既應該係沙律醬,個醬就OK既!亦有少量脆雞皮響入面!
日式一口雞

土匪燒雞翼 × 1串($30),味道似譚仔隻土匪雞翼,不過不失咁!
土匪燒雞翼 × 1串

我同我個fd 兩個人,最後Total 食左 $296,係要加一既!
加一之後$325.6,平均我地兩個每人$162.8!
再提提大家,我地食完之後係未太飽,然後走左去食甜品既!lol
2020-06-13
鹽燒安格斯 x2串、汁燒娃娃菜x1碟
秘汁牛柳燒x2串、秘汁磯燒帶子x1碟
日式一口雞
土匪燒雞翼 × 1串
CP值極高🌟老闆好nice一腳踢 全部即叫即整😆一齊懲罰佢==============================原條鰻魚飯 ($68)8/10🌟🌟🌟🌟我加餐跟串燒牛+串燒雞+飲品(有Asahi啤酒)都係$108條鰻魚超厚肉 好似手掌咁厚 目測成30cm‼️啖啖肉好肥美 醬汁啱啱好唔會太鹹😈下面d飯仲要加左牛油 勁香勁邪惡😝加埋鰻魚一齊好幸福 🥰-安格斯牛串 (跟餐)8.5/10啲牛燒到嫩😍爆曬汁‼️超重牛味😙-香味牛肉飯 ($68) 7/10牛肉整得好野味 一啲都唔孤寒😙牛肉同飯嘅比例差唔多係一比一🥰正-🌟Must-eat item🌟茄子一口燒 ($59) 9/10呢個燒茄子係我食過最好食嘅😍真係必食‼️超重蒜味 極重口味之選 (雖然食到個口好臭🤣) 但真係好正😆老闆仲要好細心咁切到一嚿嚿❣平時嘅燒茄子通常塊皮都唔食得 但係佢呢個係連皮都好正😝啱晒我啲懶人💓===========================成間舖得五張枱 只開夜晚6-11😆記得一定要book左位先去啊🤓如果唔係可能會冇得食架😈PS 老闆話遲d會搬去觀塘❣大家記得支持啦👻

CP值極高🌟老闆好nice一腳踢 全部即叫即整😆一齊懲罰佢
茄子一口燒 ($59) 9/10
===========================
PS 老闆話遲d會搬去觀塘❣大家記得支持啦👻
2019-12-02 2291 浏览
叫咗個原條鰻魚飯(跟串燒牛+串燒雞+飲品) 本來$108咁多野食都對quality唔係好大期望點知條鰻魚上到黎厚肉到我嘩咗出聲 😋有我隻手掌咁厚 絕無誇大同飯嘅比例係1:1咬落去啖啖肉好肥美醬汁啱啱好唔會太鹹下面d飯加咗少少汁好有心思用火燒過個面加埋鰻魚一齊食好完美好幸福 🥰串燒牛肉好嫰唔會好似出面咁落好重味下次有機會一定要試埋其他串燒 😍由於要預好新鮮食材份量大家黎之前記住book位如果唔係可能會冇得食 🙊
叫咗個原條鰻魚飯
(跟串燒牛+串燒雞+飲品)

本來$108咁多野食都對quality唔係好大期望

由於要預好新鮮食材份量
大家黎之前記住book位
如果唔係可能會冇得食 🙊
2019-10-25 1646 浏览
第一次來這裡,鋪很小,只有5張枱,可能身處內街,所以人客不太多,不用等位,但食物有驚喜。叫咗鰻魚飯,串燒牛柳,土匪雞亦,串燒娃娃菜,全部即做,雖然等嘅時間較長,但好好食。
2019-10-03 1520 浏览
我哋叫咗鰻魚飯、牛舌、雞髀菇同埋多春魚,串燒好香好好食,雖然雞髀菇比較細份、比較薄,但係好鐘意佢上面啲粉。本人唔食肉,但屋企人話牛舌係最好食最值得推介。鰻魚飯好大份好正,個底啲飯仲係燒過特別香,依家仲有優惠,值得一試。老闆好有heart,埋單嗰陣仲show 啲畫同埋figure 俾我哋睇,哈哈 其實一入門口嗰時見到張凳擺咗本《自由之夏》就知道呢間鋪頭應該唔會令我失望~鼓勵理念相同嘅食客應該多啲用錢懲罰呢間居酒屋呀!
2019-10-03
  • 鰻魚飯
2019-09-26 1213 浏览
其實今次已經同我第三次來呢間餐廳, 今次同上次有啲唔同因為要撳鐘仔叫人落單。因為全間舖頭只有老闆一個人。 單食物方年比起上次更加之好食。雖然食物品種好似比上次少咗一啲, 好在我哋有訂枱所有聖子、鮑魚和虎蝦 都有。尤其是係燒聖子非常好味。 虎蝦蝦頭可以全隻食, 咬落去脆卜卜。 平均每人消費250蚊左右。 抵食 !我會再嚟懲罰你!
题外话/补充资料: 我會再嚟懲罰你!
2019-09-21
  • 聖子、鮑魚和虎蝦
2019-09-08 916 浏览
好好食 十幾蚊串燒 加埋 消熱氣啤酒 🍻 吹水一流 鰻魚飯抵食 一整條哥哥又好好人 好客 愛心 加油 🔥裝修又舒服 🤫 又有問答環節玩 🤟🏻小店經營 值得支持 理念相同 食牙手足 仲望🙉

哥哥又好好人 好客 愛心 加油 🔥

裝修又舒服 🤫 又有問答環節玩 🤟🏻
小店經營 值得支持 理念相同 食牙手足 仲望🙉
2019-01-22 1237 浏览
小店不大,廚師可以用心製作每一份食物。原條鰻魚飯大條抵食,燒鯖魚外脆內嫩。燒安格斯牛肉串不會太熟,保留肉的鮮味。燒羊架保留羊的鮮味,但係唔會太騷味。最近仲創新推出咗蛋包鰻魚飯,值得一試。
燒安格斯牛肉串不會太熟,保留肉的鮮味。
燒羊架保留羊的鮮味,但係唔會太騷味。
最近仲創新推出咗蛋包鰻魚飯,值得一試。
2019-01-14 1073 浏览
上星期朋友生日,我們又一次來這小店。 今次發現樓面店員好像減少了,要按鐘仔叫人來點菜。 我們點先點了枝豆和味淋魚乾。枝豆又肥豆又鮮甜,魚乾好好味。 之後我們齊人了,訂坐時我們訂的 喜之次 和 毛蟹兩食都好鬼好味。係鮮味呀! 蟹味濃香,蟹蓋焗而蟹腳開半凍食。美味極致芝士焗蠔,難以致信。 我真心推介係 呢款焗蠔嘅蠔汁。 正到不鬼了,蠔香鮮味再配合材料一齊焗。 真係手指公都彈起左之後再來客帶子鵝肝石窩飯,呢個飯真係犯規之作。味香濃好食到暈PS. 多謝老闆代我們準備生日蛋糕,呢晚餐飯超開心。 呢間係可以食到美味同人情味嘅香港極少有的小店。絕對推薦

2019-01-08
2018-12-29 802 浏览
這是我第一篇食評,也是我光顧了這店4個月,超過10次的吃後感!串燒~慢工出細貨的一種食品,只要新鮮、好味,我是可以容忍等待的!串爆里~我當然不會相信它全然沒有雪藏的食物,但廚師處理得非常好,嚐不出甚麼雪味;味道和火侯控制上,亦感受到他們的認真和用心,所以一般都十分美味,但當然也有失準的時候;等候時間上,也是在合理範圍!服務方面,對我來説就超滿分,他們會聆聽食客的要求和批評,作出配合和改善,以客為本的態度,讚!在現今這個現實、功利的香港⋯這家顧客至上,並非金錢掛帥的小店真的值得很多個讚👍👍👍👍👍👍👍👍*題外話~今晩多謝熱情的老闆,親切的靚靚老闆娘,有heart的廚師⋯若缺少了你們的幫忙和配合,我就未能給我朋友泡製那丁㸃兒的驚喜⋯⋯為了替我收花,害你們犧牲了下午休息的時間,真的非常感謝⋯
2018-12-28
生日
  • 芥末八爪魚,原條鰻魚飯
  • 生𧐢,煙蔥燒𧐢,安格斯牛柳,胡麻冷奴
2018-12-22 467 浏览
雖然明天才是冬至, 今晚提早做冬吃串燒。 天氣不够凍只有點像秋天, 啱晒吃串燒。 所有食物也是即叫即燒的要耐心等一等,但熱辣辣超正。 可以先叫啤酒吹下水先, 有特色手工啤不防一試。 也有生啤, 上次首和今次去都有不同生啤。 今次一定要推介虎蝦,蝦身够晒size同鮮味, 連蝦頭也燒得脆脆的,就連蝦脚都超脆。 其實好多時燒蝦啲脚都會燒燶, 可見師傅很有心做食物。 其他串燒也好正, 款色和同區串燒居酒屋比較算很多。店雖小小, 環境算有特色, 但服務態度友善。
其他串燒也好正, 款色和同區串燒居酒屋比較算很多。
店雖小小, 環境算有特色, 但服務態度友善。
2018-12-21
  • 燒虎蝦
2018-11-03 545 浏览
上次同男朋友咁啱行過見到,見入面冇其他人,仲以為未開鋪。但原來係因為我哋早入到去坐低就開始叫嘢食(因為係靜靜雞同男朋友慶祝生日,所以喺落甜品嘅時候,問佢哋可唔可以幫我寫句Happy Birthday)嘢食水準好好,真係好好味每樣都少少咁,可以試好多款,仲有手工啤喺上甜品嘅時候,多謝佢哋嘅幫忙老闆同員工都好Nice,好有禮貌,Service好好無論係同家人、朋友、還是愛人,哩個地方都值得一食希望繼續保持水準I’ll be Back

嘢食水準好好,真係好好味

每樣都少少咁,可以試好多款,仲有手工啤

喺上甜品嘅時候,多謝佢哋嘅幫忙

老闆同員工都好Nice,好有禮貌,Service好好

無論係同家人、朋友、還是愛人,哩個地方都值得一食

希望繼續保持水準

I’ll be Back
2018-10-14
生日
家人生日去食飯,因為之前朋友話呢間野幾好食,所以我地訂左檯一行4人去食生日飯。入場唔洗再等真好!開頭見到個餐牌好似無咩特別咁,所以就是但叫左個燒芝士年糕、雞翼串、枝豆和芥末八爪魚等試下先啦。枝豆 — 熱熱的,有D咸味的。好食之後再來芥末八爪魚 — 用紫菜包住一起食。食到有日本酒的味道,又有芥末香味。我太太好喜歡呢個食物!燒芝士年糕 — 一定要講句 "好好食"、"好好食"、"好好食" (講左3次啦,係香港人都一定明啦)原條鰻魚飯 — 係貴左小小,不過我都推薦大家食下。鰻魚肉好食、個汁撈飯真係冇野好講!荔枝煙肉卷 — 送酒小食一流。其他既都好食。環境舒服,店員服務有禮。
枝豆 — 熱熱的,有D咸味的。好食
荔枝煙肉卷 — 送酒小食一流。
其他既都好食。環境舒服,店員服務有禮。

日式煎餃子
Virgin Mojito
煙肉荔枝卷
芥末八爪魚
芝士年糕
题外话/补充资料: 多謝店長介紹一個好好食既荔枝煙肉卷畀我地食!
2018-07-22
Virgin Mojito
煙肉荔枝卷
芥末八爪魚
2018-07-23 570 浏览
一間新餐廳,雖然主食唔多,只有三款飯,一款烏冬,但味道很不錯。燒烤種類有好多選擇,特別款式"煙肉荔枝卷"(但無影相),值得一試!另外有調酒師,酒類款式亦不少。坐得幾舒服,座位唔會太擠迫。整體來講,值得再回來!

Tequila  sunrise
燒帆立貝