如果你住在銅鑼灣⛳️應該會認識這家♦️丹麥餅店♦️一間實而不華的傳統麵包店🥖🥨🥐我唔係在銅鑼灣長大🏃‍♀️以前經過也沒有留意它,直至而家在附近工作才幫襯,因為覺得好味道😋所以現在朝朝都在這裏買早餐:熱狗🥢我最喜歡,腸仔夠味🌭沙律醬冇得頂漢堡包🥢完全係小時候快餐店的味道,沒太多佩料,簡簡單單一塊牛肉餅和兩塊熱麵包🍔又是另一番風味魚柳包🥢香脆魚塊🐟但比較乾身,如果有多些醬汁會比較好呑拿魚三文治/芝蛋治/腿蛋治🥢每日新鮮即造,輕份量那種🥪男仔可能唔夠飽,但三款都健康美味蛋撻🥢係我喜歡的餅皮🥧不是穌皮,蛋心算滑,大愛檸檬茶🥢一杯茶竟然有四片厚檸檬🍋茶味濃☕️比起其他店舖,薄切仲要得兩片,真係絕冇欺場,而且只賣$14,隔兩條街要賣$18 ,提提大家,佢哋冇糖包比你,會幫你落埋糖,唔飲咁甜,要叫「少甜」或「走甜」啊.另外,店舖亦賣炸雞脾🍗傳統的腸仔包、腿蛋包🌯🌮🥞等等的一般包包,除咗檸檬茶亦有咖啡和奶茶🫖係而家大街小行都充斥著各家連鎖店舖🏤這些自家經營的小舖,別具特色及風格🖼我哋真係要好好珍惜♥️早上很多人幫襯,如果大家經過,不防支持下💪🏻🦾令這類小店可以經營下去,亦可以懷舊一下小時候的味道👶🏻👩‍🍼🧒
熱狗🥢我最喜歡,腸仔夠味🌭沙律醬冇得頂
魚柳包🥢香脆魚塊🐟但比較乾身,如果有多些醬汁會比較好
蛋撻🥢係我喜歡的餅皮🥧不是穌皮,蛋心算滑,大愛
外卖送餐
  • 熱狗
  • 漢堡包
  • 炸雞脾
2020-12-22 1454 浏览
今日經過丹麥餅店,突然想起太耐冇食這店子的食品。這店熱狗非常出名,已試過多次,亦有一定水準了。今次轉換一吓口味,便叫了這店同樣出名的漢堡飽。只是等了幾分鐘,熱辣辣的漢堡飽就在面前,賣相常傳統,麪包很鬆脆,上層很多沙律醬,中層是熱辣辣的漢堡扒,下層是一層茄醬,味道又與連鎖店的漢堡飽,有著很大的分別,這店的漢堡飽勝在夠經典及簡單,夠新鮮即叫即做,口味也不相同,下次會再來這店,試一吓同樣出名的魚柳飽了。

2020-12-11
3 分钟 (外卖自取)
  • 魚柳包
  • 豬扒包
  • 魚柳飽
  • 芝士漢堡
  • 炸薯條
  • 炸雞肶
2020-12-06 931 浏览
丹麥餅店。。仍然很懷舊的感覺,沒有新的裝橫。。回想起我讀書時成日會去幫襯,炸雞脾,炸腸仔,漢堡包是必食的!!之前買過炸雞脾。。。味道已經不復以前炸太耐,好干,硬同咸!!今日買漢堡包一樣強差人意。。漢堡硬,包也不熱!!雖然舖外內是一樣,但味道已經不同我相信舊式舖經營很難會有很大的改善。。。但我如經過仍然會買。。始終是我以前經常幫襯的老店!出一分力,希望能夠繼續經營落去
之前買過炸雞
。。。味道已經不復以前
炸太耐,好干,硬同咸!!
今日買漢堡包
一樣強差人意。。漢堡硬,包也不熱!!
雖然舖外內是一樣,但味道已經不同

漢堡包
2020-11-27 995 浏览
趁午飯時間去銅鑼灣拎野,無乜時間食晏,唯有買快餐,路過熙來攘往嘅街道,聞到炸野嘅味道,毅然停下腳步看看吃什麼。已多年沒有光顧這家老小店,今次就來懷舊一番叫了一隻炸雞脾和一個豬扒包(走沙律醬)滿滿期待店員從熱油中夾出來見到熱狗腸也很美味般打開紙袋個包是偏扁的咬一大口⋯⋯⋯⋯⋯我不禁問自己係咪真係食緊豬扒?點解可以薄成咁? 一個都要19蚊炸雞髀熱辣辣,趁熱一啖先咬落頂頂,之後再咬⋯部份未熟得晒⋯⋯⋯唔敢再食兩款都唔合格

已多年沒有光顧這家老小店,今次就來懷舊一番

叫了一隻炸雞脾和一個豬扒包(走沙律醬)

滿滿期待店員從熱油中夾出來

炸雞髀

兩款都唔合格

2020-11-06
2020-11-20 726 浏览
經過銅鑼灣,又經過利園南華會附近,必定光顧這間裝修殘舊,屹立香港49年的老字號店舖,食得主要是風味,老香港家庭式經營的情懷。店舖提供的款式其實不多,比較多人吃的有魚柳包、豬扒包及炸雞翼,但我推介的卻是熱狗包加芝士醬。甜餐包表面烤熱了變得脆脆的,燒爐上長期放滿一排排烤香腸,但重點並不是香腸,精粹在於夾在中間的自家製芝士醬,蛋味香濃甜甜的,甚至可做一點點拉絲,$16抵到爛,若果再配一杯港式奶茶,真係無得輸呀!
  • 芝士熱狗包
2020-11-06 545 浏览
Extremely rude and rubbish , no change when you pay but they don’t accept other means of payment. Not recommended and will never go again They are only selling old style , so many others places are traditions and much cleaner then this one around the area
1K
2020-10-17 624 浏览
今天我和朋友來到銅鑼灣利園附近,經朋友介紹下我們都說一定要試試其中一間小店:老店皇牌而出名的豬朳包!佢地只是一間好耐歷史、只賣小食等的店鋪, 只供賣走冇得坐下食的, 但都有不少人知這店而排隊買呢! 有啲人買了熱狗, 我便買了這豬朳包,果然有驚喜, 無論麵包和豬排仲有汁都配得好好食, 我個人覺得便$19 一個豬排包不算平而且細了小小, 好想買多三四個豬排包啊! 下次試下熱狗先! 老店地點:丹麥餅店銅鑼灣禮頓道106號禮信大廈地鋪
下次試下熱狗先!
老店地點:
丹麥餅店
銅鑼灣禮頓道106號禮信大廈地鋪
2020-06-24 1023 浏览
呢間真係細細個就開始食,原來佢係1971年已經喺度,次次你都係食佢嘅豬扒包同熱狗而且佢咁多年都冇裝修過😂雖然而家物價上升但係佢嘅包印象中都係加咗幾蚊,所以都算好有良心㗎啦。佢最出名就係熱狗同埋豬扒包,但係我今次就叫咗魚柳包同埋豬扒包。佢嘅設備咁多年都冇變過,所以食佢真係食嗰種情懷,但係佢嘅味道既然係咁正。魚柳包同豬扒包基本上除咗個餡之外就冇乜分別,都係一個烤焗好嘅咸豬仔包加上茄汁同埋沙律醬再夾着魚柳同豬扒,簡簡單單嘅一個包盛惠$19。炸得非常之好,豬仔包烤得恰到好處,外皮夠脆嘅入邊軟熟。豬扒同埋魚柳炸到脆卜卜,不過食嘅時候真係小心熱...總而言之呢啲舊式小店香港已經唔多,行過不妨幫襯下~

總而言之呢啲舊式小店香港已經唔多,行過不妨幫襯下~
外卖自取
2020-05-21 859 浏览
問你銅鑼灣最有歷史嘅麵包店,唔準諗即刻答! 一定係答丹麥餅店!倖存者唔浪費口水講佢有幾長歷史係幾多人童年回憶,今次淨係講佢生存至今嘅魔力。香港餐廳食物質素水平每年上升,係汰弱留強之下,餐廳定期推介新產品。係五光十色嘅選擇下,往往歷久不衰仲保持住平民價嘅餐廳最吸晴!餐廳一直沿用剛開舖嘅裝潢。九十年代嘅設計同設施好似帶你回到過去。係繁瑣嘈雜嘅街道中來一個3分鐘嘅時空穿梭。店主同伙記主動同客人搭話,見到學生會關心學業,見到食午餐嘅工人會提點工作時補充水份。呢個就係香港一直追尋嘅歲用!熱狗 $13材料簡單,睇落簡單,做法簡單,但大家都睇唔穿佢嘅魔力。經焗爐長期烘焙嘅麵包外微焦所內好軟!師傅仔純熟將麵包敞開一半,一邊塗上牛油,一邊塗上沙律醬,然夾住腸仔。咬落去酸酸甜甜嘅沙律醬,配上牛油香滑口感,勾出香腸嘅微咸,入口不得了!

熱狗 $13

材料簡單,睇落簡單,做法簡單,但大家都睇唔穿佢嘅魔力。

2020-05-16 913 浏览
係熱辣辣天氣又再係銅鑼灣出沒,行左陣街4點幾見有少少餓,就去左丹麥餅店食出名既熱狗同魚柳包。 再上一次食已經係1,2年前既事。見住師傅將個包烘熱再擦上沙律醬放埋熱狗腸。 雖然天氣悶熱, 但近距離睇住自己既食物出爐就好開心。咬左1啖,老公就問點解冇茄汁醬, 但我1D 都唔覺得少左蕃茄醬係損失。個沙律醬少少租帶一點酸味, 食得出係自家制, 個麵包烘熱左加上醬同腸, 成件事已經好完美, 唔需要有蕃茄醬。再食魚柳包, 同樣既沙律醬但加上左蕃茄醬同厚身魚柳。但我反而覺得蕃茄醬係多餘左, 魚柳係成塊有厚度, 但魚肉偏硬, 我都係比較鍾情熱狗。

熱狗

魚柳包

2020-05-16
熱狗
魚柳包
2020-03-14 774 浏览
一直聽講呢間個豬扒包好食甘巧係附近所以去買個包來食環境真係好复古🤔應該保持一直以來裝修所以睇落去好有歷史我叫佐一個豬扒包個麵包係好普通嘅餐包豬扒係熱嘅,不過食落去真係好普通唔值得特登去食
一直聽講呢間個豬扒包好食
甘巧係附近所以去買個包來食
環境真係好复古🤔應該保持一直以來裝修
所以睇落去好有歷史[愉快]
我叫佐一個豬扒包
個麵包係好普通嘅餐包
豬扒係熱嘅,不過食落去真係好普通
唔值得特登去食
2019-12-10 957 浏览
丹麥餅店岀名就街知巷聞,很多人為左炸雞脾蜂擁而致,但今次我買了魚柳包嘗試。魚柳包$20有找,麵包早就放左烘爐上,雖稱不上是熱辣辣,但餘溫和脆度仍然有!魚柳新鮮剛炸好有脆度再加上舊式沙律醬的風味使整個魚柳包生色不少對於吃小食來說十分滿足!
對於吃小食來說十分滿足!
2019-11-02 768 浏览
通常來到銅鑼灣行街,行行吓想搵吓小食,又或者入大球場睇波之前,我都會想起這間丹麥麵包店。呢間舊式小店雖然裝修並不起眼,但香港好多人都識佢,亦都好多人鍾意幫襯佢,皆因佢啲麵包真係好好食,而且價錢公道,好有地道風味。我最鍾意食嘅就係豬扒包魚柳包,最鍾意佢嘅包係熱辣辣,有時仲會有輕微嘅脆皮,而且裏面無論係咩餡料,都係熱辣辣新鮮整,所以個包食落去真係好正好正。豬扒同魚柳都炸得好好味,雖然佢唔係厚肉嗰一種,但食完唔會太飽(都幾好),味道也真的唔錯。另外他們的熱狗是我小朋友最喜歡的,同樣個包係熱辣辣,而香腸佢哋係整得好靚,唔會爆開,佢每次行過都話要食架!

2019-09-28 1125 浏览
今日去南華會游水前,經過丹麥餅店,之前經過好多次都想買來試,好似話係幾出名嘅老牌小店,未食早餐但要游水,所以都係買個包嚟食下先。呢度出名應該係熱狗,雞髀,同石斑魚柳包,最後我決定試石班魚柳飽($19)魚柳炸得好脆,魚肉好厚實,個麵包鬆軟。店員在放魚柳之前,會先返熱麵包,再加一層番茄醬,和自家製嘅沙律醬,最後放上剛炸好既魚柳。當你一啖咬落去,有多重口感,麵包外脆內軟,魚柳炸得剛剛好,而且好Juicy ,另外配埋沙律醬同番茄醬,酸酸地,令到人覺得好開胃👍🏻

石斑魚柳包

魚柳炸得好脆,魚肉好厚實,個麵包鬆軟。

2019-06-29 1382 浏览
今日同女朋友去完西貢,行到有d餓,所以我地去到銅鑼灣搵下食,行行下,係wo lee到咪丹麥餅店!?由於我自細成日都去南華會練水,成日見到其他人食炸脾好香咁,自己都未食過,所以我決定要爲年輕ge自己了左個心願,食番10年前無食過ge炸脾丹麥餅店入面有一個人負責收銀,其餘兩個就負責炸物,係一個傳統小店!今次食ge唔係味道,而係食不到的回憶終於食到!!第一啖我覺得個比充滿肉汁,雞ge味道非常濃郁,但食完皮之後,我發現入面肉入面比較乾,有小小鞋口最後我食完lee塊十年前無食geh炸脾,再上路到大坑繼續搵食。。。

今次食ge唔係味道,而係食不到的回憶
炸脾