時間過得真快,不知不覺又到了農曆新年~今天經過丼丼屋門口,見到大大張海報寫著「金賞受賞」南蠻丼,就決定應應節,食個金獎丼飯,希望新一年過得順利,開開心心😊——————————🔹大分南蠻雞丼定食 $85 📍4/5定食份量大,有沙拉、千本漬、和風湯及一大碗丼飯。丼丼屋嚴選日本雞胸,炸成酥脆多汁的大塊炸雞;搭配「舷喜屋」社長研製的南蠻及他他醬,令炸雞美味昇華~南蠻醬帶醬油香,他他醬有蛋黃醬的軟滑及清新的洋蔥粒,味道甜而不膩👍🏻吃著覺得無聊、單調?大推你喝一口和風湯:蜆肉與金菇、海帶一起熬煮,再加上大量蔥粒,清新又解膩!小碗的蟹棒沙拉採用輕盈的柚子醬;醃蘿蔔清甜,同樣合我口味😊
——————————
🔹大分南蠻雞丼定食 $85 📍4/5
大分南蠻雞丼定食

题外话/补充资料: 📣即日至28/2,餐廳推出「MEGA南蠻雞丼」,雞扒增量8倍,總重約5公斤;自問大食的你,記住不要錯過了~
2019-01-29
大分南蠻雞丼定食
2019-02-10 282 浏览
剛剛通過外賣APP訂餐,忘記了選送餐時間,先跟 APP 聯絡,但他們說餐廳回覆已在準備食物,不能改了。心想不是吧!才確認訂單2秒就在準備中? 直接打給餐廳,他們說已差不多煮好,不能改。並說order 在5時10分左右收到,所以已差不多完成。真神奇,我在5時17分confirm order, 5時23分跟餐廳通話完。餐廳不單能“預早”準備order, 而且比微波爐更快。此文章還未打完,5時35分,餐已送到。。效率之快,無言以對。明白是自己忘記選送餐時間,但他們的“效率”也的確令人匪夷所思。
2019-02-10
外卖送餐
2019-02-05 240 浏览
Omg 我真係人生第一次見到咁大碗丼飯~近期丼丼屋搞咗個大胃王挑戰賽,可以4個人組隊參加,挑戰係15分鐘內KO食晒成碗MEGA南蠻雞飯~本來以為呢類大胃王活動既食物質素都係一般般,唔會太好食,結果原來有驚喜!雞扒肉質嫩滑,外層炸粉唔會好厚,而且肉質有鎖住係雞扒裡面所以好juicy~個飯係用日本珍珠米,所以食落煙煙軔軔,配埋獨特醬汁一齊食真係幾唔錯~~而且店員服務態度非常好👍🏻見到menu有其他set好似都幾好食,下次可以試下~
Omg 我真係人生第一次見到咁大碗丼飯~
見到menu有其他set好似都幾好食,下次可以試下~
2019-02-03 218 浏览
今日去開北角附近開會,順便去左健威食 lunch. 我同知心好友想食日本嘢,所以就去左丼丼屋食個午飯。我哋叫了鰻魚飯和和牛烏冬。整體質素幾好,唔錯,環境亦舒適,座位也寬敞。鰻魚飯份量剛剛好,適合女生食用,大食男生可能會唔夠飽。和牛烏冬,牛肉香嫩,帶有少少牛肉香/羶味,烏冬夠彈牙,水準之作!食店響應環保,凍飲走塑,但我非常唔欣賞,因為杯身高,直接飲非常唔方便,飲蘋果汁時液體流動性會高,容易倒瀉。其實幾得意,和牛烏冬用澳洲和牛,甘即是澳洲牛還是日本牛,定係混血兒呢?

鰻魚飯份量剛剛好
,適合女生食用,大食男生可能會唔夠飽。

,飲蘋果汁時液體流動性會高,容易倒瀉。

午餐
2019-01-24 185 浏览
打工仔係北角呢邊番工,又諗唔到有咩食既話,可以試下丼丼屋既午餐。lunch hour多數1點鐘都幾多人等位,但係等位時間都唔長,上餐速度都快。今次試左豚肉泡菜丼定食同日式照燒雞排定食。Set lunch價錢同晚餐差唔多,但係會送一杯果茶,一份沙律同湯,所以都幾扺食。兩個定食份量都好足,飯既質素ok,唔會失望,而且沙律同湯都好食。只係覺得杯果茶個味道一般,唔夠甜。總括黎講丼丼屋既午餐雖然比出面茶餐廳貴少少,但係質素唔錯,值得一試。

2019-01-22 160 浏览
今天一個人來到北角工作,午飯時間來到健威坊,見到處都是人頭湧湧,多間食店前都塞滿了人在等位。「丼丼屋」門前當然也塞滿了人,就算一人位,也等了10分鐘。好在order 的食物很快上來,我叫了野菌燒牛肉整丼定食$75 包果茶一杯,果茶是雪梨果肉玄米茶,雖然沒有果肉,也得很淡的玄米味,但勝在較健康,總比 咖啡、奶茶、檸茶好。我眼見枱枱的女孩子都飲這個。野菌牛肉飯都不錯,牛肉份量適中,最喜歡是個飯,夠曬熱,就算吃到最後飯也是熱的,牛肉汁也恰到好處,混合白飯一起吃,正!還有沙律和紫菜湯,驚喜發現紫菜湯內有幾隻大大粒的蜆肉。埋單時,見到counter放著一疊file給客人隨便取,我取了一個給阿仔。
「丼丼屋」門前當然也塞滿了人,就算一人位,也等了10分鐘。

還有沙律和紫菜湯,驚喜發現紫菜湯內有幾隻大大粒的蜆肉。

2019-01-22
2019-01-03 206 浏览
冬至聖誕過後食得太多煎炸食物 所以想食清淡小小 🤣攰攰地就落屋企附近食個丼飯燒牛丼配溫泉玉子 $78平時我都係就咁食個飯 但今日有d crave 刺身🤔佢有普通刺身定食 我想食甜蝦所以就叫左個特上特上刺身定食 +$48甜蝦好大隻 帶子都好大粒 但係帶子就唔係話好新鮮啦 🤔每次叫個燒牛丼 我都鍾意篤爆個蛋黃 等蛋汁 燒汁 牛肉嘅味 同飯粒mix 埋一齊 🤩等d 飯唔會太dry 牛肉就真係次次唔同 今次食d 牛肉某幾塊都幾多筋下 要咬左先吞得落😕不過overall 黎講好食個湯入面都有幾粒蜆肉 唔係靜miso soup👍🏻佢有一碟 有d 青瓜粒同疑似魷魚嘅野幾好食 煙煙un un咁樣 奇怪地好食呢🤣
冬至聖誕過後食得太多煎炸食物

幾好食 煙煙un un咁樣 奇怪地好食呢🤣
2018-12-26
燒牛丼配溫泉玉子
2018-12-30 150 浏览
好耐無食過丼丼屋喇!隔左成兩年,menu都轉埋😅今次比我發現到呢個石燒和牛!一於試下佢先😋石塊一黎到的時候係好熱架,大家要小心⚠️,唔好掂到!店員都會解釋個食法係點,石塊唔夠熱的話,可以搵他們幫手換過。呢個和牛就要靠本身的油份黎燒,所以會有一點黏底!和牛食落去會有點入口即化的感覺,不錯👍🏻值得一試

上次想食元氣點知仲未開業🥺但又想食日本野唯有食丼丼屋啦😳 同fd都係嗌咗滑蛋炸豬扒飯 上到枱見佢靚靚仔仔咁以為佢幾好食 點知都係令我失望☹️-件豬扒炸到個味道無曬 只係只知咬緊一塊炸咗既肉既感覺🤨 而且入面仲有d筋🤨🤨🤨 另外嗌咗d小食 👉🏻芝士蟹膏同埋咖哩薯餅 反而呢兩個幾好食 芝士味幾濃郁同咖哩味幾香 個薯餅炸得唔錯🤔🤔 相比個飯真係搞唔掂 最後食到小濟既感覺 無咩事都係唔食佢鳥😵-
2018-12-25 150 浏览
自從無咗我最鍾意嘅辛辣海鮮石鍋,已經無再去丼丼屋!知道咗最近再換新餐牌之後,決定重臨!新出嘅拖羅丼只係$158!拖羅份量十足!充滿油香!另外叫任何一款主食只須加$58就可變拖羅定食!有三片拖羅、蟹柳雜菜沙律、帶子群邊前菜及和風海帶湯!簡直超值!本來想叫新出嘅滝之川監修蟹丼,可惜售罄⋯⋯最後叫咗滑蛋和牛丼!用的是澳洲和牛,配搭起來特別香滑新的大分南蠻雞丼是與日本權威丼物組織「全國丼連盟」的攜手合作,把來自日本九州的人氣金賞限定聯乘丼物帶到香港。可惜那個秘製獨門南蠻醬及他他醬未能完全入味
拖羅丼+拖羅定食
滑蛋和牛丼
大分南蠻雞丼
2018-12-24
庆祝纪念
平安夜
拖羅丼+拖羅定食
2018-11-26 181 浏览
食過幾次丼丼屋,佢成日都有期間限定嘅餐牌,今次主打熊本熊,見到咁得意,冇理由吾叫番個兒童餐食下兒童餐有南瓜沙拉、炸熱狗、玉子卷、手羽、細牛肉烏冬、甜品同梳打,多款式,每樣少少地,味道又吾錯,啱哂我!
2018-11-14 187 浏览
今天放學後要在北角上堂,因時候尚早尚未到上課的時間,我所以就在北角搵食。因距離上課的時間不到1小時,所以就隨隨便便在北角附近條找一間食肆食一個速食的晚餐,千挑萬選之後,揀咗呢一間丼丼屋。顧名思義叫做丼丼屋,梗係要食返個丼啦。打開餐牌一看,便發現有琳琅滿目的丼,任君選擇。細看餐牌後千挑萬選,最後選擇左呢個堂唐揚雞丼配溫泉玉子。不消一會兒,就上菜了。嘩!食物擺放得很精緻請看圖片。因為距離上課時間不多,所以沒有細心品嚐,三扒兩撥之下就將整個飯食完,充滿能量的上學去。

細看餐牌後千挑萬選,最後選擇左呢個堂唐揚雞丼配溫泉玉子。

不消一會兒,就上菜了。嘩!食物擺放得很精緻請看圖片。

2018-11-13
2018-11-01 164 浏览
午餐12:30高峰時間,見到尼間冇乜人就入左去。點知有驚喜。點了個和風牛肉丼加明太子雞翼。個牛肉丼普普通通,牛肉汁䶢甜適中,洋蔥甜甜地,牛肉都不過不失。不過個明太子雞翼外脆內軟,超正!如果午餐想食日本野,尼間不失為一個選擇。

點了個和風牛肉丼加明太子雞翼。

如果午餐想食日本野,尼間不失為一個選擇。
2018-10-13
2018-10-26 170 浏览
今晚唔知食咩好,又想食日本嘢,於是去咗丼丼屋,其實丼丼屋都唔係第一次食,不過未寫過食評。佢哋換咗新menu, 好似係好似比之前d野食平咗少少。咁橋同友人相同揀咗兩款鰻魚飯。🥢三河一色產鰻魚三味丼$158店員話即叫即燒,所以等咗大約15-20分鐘,menu註明佢用日本中部愛知縣鰻魚,肉質柔軟,油脂均勻。店員細心解釋有三種唔同食法。一先拌鰻魚汁,二可拌蔥及紫菜,三可以加湯弄成茶漬泡飯。其間可以食黃蘿蔔清一清味蕾先轉食法。🥢滑蛋鰻魚丼$118,眼見好似覺得兩碗鰻魚飯嘅魚好似無分別。滑蛋香滑,拌入鰻魚加日本米食,大滿足!
🥢三河一色產鰻魚三味丼$158
2018-10-26
剛在網上外賣平台 叫了炭燒風味雞肉丼 Sumiyaki-style Chicken Don $68, 三文魚親子丼 Salmon and Salmon Roe Don $108, 還有十勝帶廣名物豚丼(特盛) Obihiro Butadon (L) $123. 三個當中最貴是十勝帶廣名物豚丼, 但三個當中最不好吃就是它. 明明用了北海道豚肉 (Hokkaido Pork), 但因為切得薄, 煮過龍, 變了難吃的豬肉乾. 其實三文魚丼不錯, 炭燒風味雞肉丼則非常好吃! 三個當中最平的就是燒雞丼... 我以後都不會花錢在丼丼屋吃貴東西. Order 最平的就可以了.還有, 外賣都無筷子, 丼丼屋是要我們用手吃的了. 服務要扣分.
2018-07-28
30 分钟 (外卖送餐)
  • 炭燒風味雞肉丼 Sumiyaki-style Chicken Don $68