2023-04-06 111 浏览
📍丼道🍛吉列豬扒咖喱飯 $78日本一向好受歡迎嘅咖喱飯🤤配埋吉列豬扒,簡直係perfect match🤩佢呢間嘅咖喱汁會加埋蘋果去煮,所以食落有少少酸酸甜甜,幾特別🫶但個味神奇幾夾,個味唔會奇怪,面嗰塊更加係成片蘋果😋仲有上面啲漬物,陣唔中食啲可以幫手減輕下吉列豬扒嘅油膩感😌🍱鰻魚丼 $92鰻魚好厚身,而且足足有五片😙最好食係鰻魚汁,個味有少少甜甜地,但又唔會好膩,餸飯一流😆佢仲配有流心蛋,好可愛😝丼既份量都幾多,一個女仔未必食得晒😛🍗七味雞翼 $28一共有三隻,每隻都幾大隻😌佢落咗好多七味粉,所以食落有少少辣辣地😍佢炸得好香脆,咬開之後係有肉汁!!!並唔係乾爭爭😂所以好加分👍🏻🫕炸芝士年糕 $22味道同出邊食放題嘅芝士年糕差唔多,冇乜特別驚喜🫣但勝在炸得夠脆,仲要即叫即炸,熱辣辣嚟到😚⭐️好味指數: 5.5/10
📍丼道

🫕炸芝士年糕 $22

⭐️好味指數: 5.5/10
吉列豬扒咖哩飯
2023-03-31 76 浏览
首先去到好彩店員有一個係好有禮貌如果唔係我都會鬧人本來見到有手機app優惠券諗住唉好啦試吓啦叫咗一個飯一個烏冬我嘢飲叫少冰,然後有三分之二冰同佢講完之後佢話幫我然後返黎得半杯嘢飲叫咗兩個餐 兩個小食烏冬上到嚟係淋晒小食炸雞翼淨係係咁落煮拉麵嗰啲七味粉2個餐成半個鐘其中一個上到嚟仲要有頭髮大佬,我食茶漬飯有頭髮好明顯喎有啲店員見到你舉手都唔理你好彩有個店員好好聲氣幫我換嘢食唔係咁啱自己胃口然後甜品叫上又成半個鐘我本來以為係因為佢新鮮整,所以好浪費時間啦,點知個心太軟又唔係熱辣辣
首先去到好彩店員有一個係好有禮貌
如果唔係我都會鬧人
本來見到有手機app優惠券
諗住唉好啦試吓啦
叫咗一個飯一個烏冬
我嘢飲叫少冰,然後有三分之二冰
同佢講完之後佢話幫我
然後返黎得半杯嘢飲
叫咗兩個餐 兩個小食
烏冬上到嚟係淋晒
小食炸雞
淨係係咁落煮拉麵嗰啲七味粉
2個餐成半個鐘
其中一個上到嚟仲要有頭髮
大佬,我食茶漬飯有頭髮好明顯喎
有啲店員見到你舉手都唔理你
好彩有個店員好好聲氣幫我換
嘢食唔係咁啱自己胃口
然後甜品叫上又成半個鐘

用餐优惠
優惠券
很少到上水廣場,趁假期去了上水走一圈1⃣️日式咖喱吉列豬扒飯吉列豬扒外脆內軟2⃣️迷你粒粒魚生當飯魚生新鮮,一個人也吃得飽,份量也多兩個套餐包一杯涷蜂蜜綠茶同埋味噌湯或沙律3⃣️胡麻醬凍蕃茄口感新鮮獨特,很清新的感覺4⃣️蟹肉薯餅外層酥脆內里Creamy 餡料充足餐廳裝修,充滿日本風格,環境舒服
很少到上水廣場,趁假期去了上水走一圈

1⃣️日式咖喱吉列豬扒飯
吉列豬扒外脆內軟

2⃣️迷你粒粒魚生當飯
魚生新鮮,一個人也吃得飽,份量也多

兩個套餐包一杯涷蜂蜜綠茶同埋味噌湯或沙律

3⃣️胡麻醬凍蕃茄
口感新鮮獨特,很清新的感覺

4⃣️蟹肉薯餅
外層酥脆內里Creamy 餡料充足

餐廳裝修,充滿日本風格,環境舒服
午餐
2023-03-10 525 浏览
上水廣場新開了一間滿滿日式風味既餐廳 今晚找了機會試一試!🥢是日菜式: *親子丼(滑蛋雞肉丼) –炒蛋好滑嫩、雞肉都係好入味及多汁、再撈埋甜甜既洋蔥汁搭珍珠米真係絕配。而且份量大大碗好滿足!*咖哩吉列豬扒丼 – 咖哩汁出色,甜咖哩不會好咸而且是不辣的! 吉列豬扒炸粉比例岩岩好, 外脆入面仲保持住肉汁,非常厚切!*串烤小甘薯 – 塗上牛油又香又甜 *自家制免治雞肉串 – 沾上可生吃既雞蛋一齊吃 啖啖肉很滋味!*蜜味脆魷魚 –魷魚好爽口彈牙 又粗又大條 炸得香脆伴酒一流! *意式軟雪糕配紅豆、白玉丸子 – 呢款雪糕牛奶味好濃 好滑 白玉丸子煙煙軔軔!*自家制和風栗子蛋糕 – 栗子蓉幼滑香甜 整體甜度係比較低 岩哂少甜又愛吃甜品之人!📷餐廳氛圍: 溫暖的和風設計 寬敞 店員親切有禮十分HELPFUL😋美味指數: ***** 滿分,食物高質,非常推薦!

上水廣場新開了一間滿滿日式風味既餐廳 今晚找了機會試一試!

🥢是日菜式:

*串烤小甘薯 – 塗上牛油又香又甜

😋美味指數: ***** 滿分,食物高質,非常推薦!
2023-03-09
2023-03-04 94 浏览
成日行過都見到排隊,今日終於唔使排,即刻入去試下啦😋不得不讚賞呢間餐廳環境好舒服😌啲位夠闊落,職員態度又好👍🏽而且食物都好食,就等我介紹吓啦親子丼🐔賣相吸引,大大碗飯加上半生熟蛋汁😌😌雞蛋好有蛋香味😊而雞肉就有濃厚嘅醬汁味道,稱得上係高質嘅丼飯😋鰻魚丼🐟雖然嗰碗望落去係比起親子丼細但係其實佢個碗係好深,所以飯嘅份量絕對唔少😜而鰻魚亦唔少,堆滿成個碗,鍾意食鰻魚嘅你一定要揀呢個👍🏽性價比極高只係需要$92👍🏽👍🏽👍🏽仲要有埋椰菜沙律🥗加蜂蜜茶😌正自家製免治雞肉串好特別,免治雞肉入邊有啲軟骨,食落去口感特別😌仲配埋一隻生雞蛋🐣點個汁又係另一個食法👍🏽檸檬鹽雞軟骨有驚喜👏🏽分量一啲都唔小😌檸檬鹽有淡淡的檸檬味而且雞軟骨炸到超級脆,令到有食完一粒又想再食嘅感覺🙈🙈意式軟雪糕配紅豆白玉丸子🍡扭紋有兩款口味可以選擇,3.6牛乳或者抹茶,如果想兩種味道都食就可以選扭紋😬😬雪糕軟滑360牛乳偏甜,抹茶有茶味唔會太甜👍🏽好味總括嚟講呢間餐廳都係值得推介😊
成日行過都見到排隊,今日終於唔使排,即刻入去試下啦😋

親子丼🐔

鰻魚丼🐟

自家製免治雞肉串

檸檬鹽雞軟骨

意式軟雪糕配紅豆白玉丸子🍡扭紋
雪糕軟滑360牛乳偏甜,抹茶有茶味唔會太甜👍🏽好味

總括嚟講呢間餐廳都係值得推介😊
2023-03-03 75 浏览
以家上水廣場多左好多不同餐廳,終於唔駛食黎食去都係個幾間。今日我地去位於上水廣場3樓「丼道」丼飯專門店食晚飯。餐廳有多款丼飯、小食、甜品選擇,餐廳亦有自家製的和風蘋果咖喱飯/烏冬,選擇多元化。餐廳以QR落單,方便快捷又環保。海鮮刺身丼配味噌湯和有機烏龍蜂蜜綠茶賣相吸引,刺身鋪滿飯上面,刺身有赤蝦、三文魚、吞拿魚、油甘魚、馬刀貝、八爪魚、魷魚、鮑魚刺身、玉子燒,刺身厚薄適中,夠新鮮,而且丼飯用上日本國產高級食米越光米,越光米飯粒飽滿,口感粘糯,軟硬適中。親子丼滑蛋雞肉丼雞肉用上「日本九州產華味鳥」華味鳥飼養過程不含賀爾蒙、激素或添加劑。雞肉味重,口感結實,配上滑蛋一齊食,簡單又美味。朱古力芝士蛋糕濃厚的朱古力香氣,朱古力與芝士配搭得很好,質感幼滑軟身。京都宇治抹茶芝士蛋糕濃濃的宇治抹茶,芝士蛋糕軟綿柔滑,配上蛋糕底下的餅乾碎,口感有層次。

餐廳以QR落單,方便快捷又環保。

海鮮刺身丼配味噌湯和有機烏龍蜂蜜綠茶

親子丼滑蛋雞肉丼

朱古力芝士蛋糕
濃厚的朱古力香氣,朱古力與芝士配搭得很好,質感幼滑軟身。

2023-02-28 867 浏览
上水廣場有間人氣好旺的日本料理專食丼飯,仲有唔少甜品選擇,今日嚟試吓。店內好多日本陳設,寬敞,坐得舒服,餐牌都做得好有心思,而且全日免收加一。每個餐跟椰菜絲沙律柚子醋或麵豉湯同凍茶。海鮮刺身丼賣相好靚,擺得整齊有序,刺身有三文魚、吞拿魚、墨魚片,鮑魚片,大蝦等,同埋玉子。刺身新鮮,款式齊全。丼飯採用日本新潟縣越光米,口感念念地好有質感。吉列豬扒咖喱飯 同樣跟餐,日本咖喱汁唔會太辣,吉列豬扒炸得好鬆化,而且好大塊,賣相好靚。栗子紅豆抹茶軟雪糕中餅賣相好靚,抹茶軟雪糕放在中餅內,中餅底內層鋪滿栗子蓉同紅豆蓉,感覺好得意。綠茶味雪糕好香滑,唔算太甜。意式軟雪糕配紅豆 • 白玉團*扭紋(牛奶+抹茶)可以揀鴛鴦口味,雪糕質地好香滑,白玉團煙煙韌韌,紅豆蓉甜甜的,加埋一齊食,層次豐富,值得推介。
每個餐跟椰菜絲沙律柚子醋或麵豉湯同凍茶。
海鮮刺身
意式軟雪糕配紅豆 • 白玉團
*扭紋(牛奶+抹茶)
2023-02-20
2023-02-16 137 浏览
2月16日 丼道 上水 下午茶時段店舖環境可以 需要掃碼下單 並且只接受非現金支付 下午茶餐為主食+凍茶+椰菜絲沙律 基本上只有主食需要烹調 而餐牌選擇基本以咖哩為主,另有滑蛋飯及甜品供選擇 毫無疑問咖哩,甜品及炸品都基本預先準備,所以我選擇滑蛋肥牛飯,下單等候並不久但質素完全不行一,汁水過多,似粥多過似飯二,蛋唔夠熟,蛋清依舊生結論係一間以日式門面作招徠 但骨子里係一快餐店只不過食物比較日式而已,下午茶中唯一肯定係要即做嘅食物做成咁,可想而知。 盛為60元正
2月16日 丼道 上水 下午茶時段
店舖環境可以 需要掃碼下單 並且只接受非現金支付
但質素完全不行
一,汁水過多,似粥多過似飯

二,蛋唔夠熟,蛋清依舊生

盛為60元正
2023-02-15 70 浏览
我成日行上水廣場,都覺得無乜好食餐廳,今次有新派和風居酒屋,點都要食下,餐廳裏面簡約日式風格,坐位多而且寬闊,有大玻璃窗,足夠光透入。平日夜晚時間未見要等位。叫咗海鮮刺身丼,米飯採用日本新潟縣產越光米,時令刺身有三文魚,吞拿魚,赤蝦、八爪魚,墨魚片,另外散叫咗厚切三文魚$40和油甘魚$48,有3片同5片選擇,非常新鮮。三文魚蟹肉蟹膏茶漬飯,將鰹魚湯倒入飯後,暖笠笠既湯飯停留係口腔內,渾之不去。炸芝士年糕2件$22。

炸芝士年糕2件$22。
2023-02-04 702 浏览
今日入上水同個朋友拜年,喺佢樓下吃餐丼飯,過咗午飯時間,可以慢慢傾慢慢食。地方闊落,玻璃窗入自然光使人感覺好舒服,加上装修以木系為主,下午和煦的陽光令人感覺好舒服,整個環境令人置身日本旅行,QR code 揀好餐入購物車送出確認落單便成了,快捷可靠。鰻魚丼~鰻魚獨特嘅香味冇其他魚脂可以代替,配合鰻魚汁飯已經美味無比,再加入溫泉蛋就更上一層樓,這店子的鰻魚飯做得唔錯,個丼本身包咗麵豉湯或柚子醋沙律,仲有一杯凍綠茶。刺身丼~喜歡魚生刺身嘅朋友梗係要食呢個刺身丼,三文魚、吞拿魚、油甘魚、八爪魚等等各款新鮮刺身啖啖肉,加入壽司醋嘅壽司飯來至日本靚米。和式雜錦拼盤~下午茶餐包麵豉湯或沙律仲有蜂蜜凍茶,可以叫其他飲品-鮮奶抹茶(半價),各款小食即叫即做,新鮮熱辣辣炸起蟹肉忌廉薯餅,七味雞翼脆非常香口,芝士年糕煙韌可口,仲有熱辣辣脆卜卜嘅薯角。另外再點多個抹茶芝士蛋糕,完全滿足曬抹茶控嘅需求。
鰻魚丼~
再加入溫泉蛋就更上一層樓,
刺身丼~
喜歡魚生刺身嘅朋友梗係要食呢個刺身丼,
三文魚、
吞拿魚、
油甘魚、八爪魚等等各款新鮮刺身啖啖肉,
加入壽司醋嘅壽司飯來至日本靚米。
和式雜錦拼盤~
各款小食即叫即做,
另外再點多個抹茶芝士蛋糕,完全滿足曬抹茶控嘅需求。
2023-01-30
下午茶
好耐無試過 或者從來都無試過係上水見到啲咁有質素既食店仲要係日式餐廳🎏開中我個範 無理由唔去試吓🫢店舖裝潢充滿日系風格 呢個亦都係負責人既心思位🥰環境頗為闊落 用餐時候感覺舒服 坐耐咗都唔覺至於食物方面 除咗平時會比較常見到既丼飯之外負責人亦都透過自己既經歷 將一啲地道啲既丼飯列入餐牌😲就好似深川丼 我唔敢講出面無 但絕對係少見🫣以丼飯為主 連咖喱飯都有 可以話係照顧晒大家唔同既口味👍🏼➷🪐 深海池魚刺身冬天既時令魚係深海池魚🐟佢地都會因應季節去推出唔同既刺身魚俾大家享用😋深池本身較為爽口 魚味鮮甜突出 唔會有任何腥味👍🏼當然大前提都要睇吓刺身係咪有呢度既咁新鮮油脂唔會太豐富 所以比較輕身唔會太油膩😌 §🪐 鰻魚丼鰻魚丼係佢地其中一個主推丼飯 大人細路都岩食😋份量唔算小 擺設上都放咗心機 好有和風氣息🍱鰻魚切得厚身 甜甜地既醬汁滲透到飯裡 非常惹味🤤再加上有隻溫泉蛋點綴一下 更加提升咗佢地既味道 §🪐 海鮮刺身丼我就揀食返我最愛既刺身丼飯🦐佢唔會有特定既刺身 會根據返當日新鮮既刺身去配搭如果擔心當中會有唔岩食既野 可以先向店員查詢🔍做海鮮丼最緊要都係刺身既質素同埋佢既多元化我就食到成個
好耐無試過 或者從來都無試過係上水見到啲咁有質素既食店

我就食到成個碗都吉晒喇 咁你地覺得呢🤪
🪐 意式軟雪糕配紅豆·白玉團子
🪐 京都宇治抹茶芝士蛋糕

專心做丼飯都唔夠 仲要整埋甜品留住大家個胃🤤
濃香既抹茶牛奶gelato🍦清清地唔會太腬 好適合做飯後甜品
意式軟雪糕配紅豆·白玉團子

2023-01-18
深海池魚刺身
意式軟雪糕配紅豆·白玉團子
2023-01-28 114 浏览
同屋企人喺上水廣場附近搵食,發現呢間好新淨既餐廳,食物選擇都幾多幾吸引,一於試試😉餐廳入面嘅佈置充滿日本風,啱晒打卡吉列豬滑蛋丼:香噴噴 吉豬熱辣辣 炸粉唔厚食落一d都唔“鞋“口鰻魚丼:睇落精緻細細碗 但其實份量好夠! 超軟腍ge鰻魚好食!淋上鰻魚汁 再加隻溫泉蛋拌飯 滑滑口感正丫~自家制免治雞肉串:黎到伴生蛋食 好新奇 食落多左陣蛋香味😆最後當然唔少得甜品做結尾意式軟雪糕配紅豆·白玉團子:牛奶同綠茶兩款味 兩個都想食 我揀左扭紋!份量兩個人食都得! 除左有紅豆蓉同白玉團子 仲配有少量水果 不時配下唔同ge食物 真係唔會食厭!

餐廳入面嘅佈置充滿日本風,啱晒打卡

吉列豬滑蛋丼:
香噴噴 吉豬熱辣辣 炸粉唔厚
食落一d都唔“鞋“口

鰻魚丼:
睇落精緻細細碗
但其實份量好夠!
超軟腍ge鰻魚好食!
淋上鰻魚汁 再加隻溫泉蛋拌飯
滑滑口感正丫~

自家制免治雞肉串:
黎到伴生蛋食 好新奇 食落多左陣蛋香味😆

最後當然唔少得甜品做結尾
意式軟雪糕配紅豆·白玉團子:
牛奶同綠茶兩款味 兩個都想食 我揀左扭紋!
2023-01-21 169 浏览
到上水廣場行街行到有啲肚餓,一於去食個下午茶,去到三樓就俾佢嘅大門面吸引住,有日本超人、鐵甲人display,門前亦放咗用心設計嘅menu供客人參考。望到店內風格係簡約日式和風設計,大玻璃窗採光度十足。睇到店名叫丼道,顧名思義應該係食丼,咁就一於入去試吓,我哋選擇咗窗前卡位,座位寬敞,下午陽光透入嚟感覺幾溫暖同舒服。#迷你粒粒刺身丼 $60選擇咗下午茶輕食Tea Set,所以預咗係細細碗,粒粒刺身角切,有鯛魚、三文魚、吞拿魚,玉子粒及青瓜粒,食材就較為平實,刺身食落有少少筋,呢個價錢有呢個配套,整體嚟講都唔錯,鍾意食日本嘢可以頂到一吓刺身癮。可能係下午茶關係,我覺得刺身份量少啲,飯比例就多咗。#滑蛋牛肉丼 $60下午茶餐細細碗,如果肚餓嘅話,建議叫返正常丼,滑蛋汁都煮得幾滑,加埋洋蔥肥牛片,都幾好送飯。個餐已經包咗有機烏龍蜂蜜凍茶,可以選擇椰菜絲沙律或者味噌湯,餐廳提供柚子醋可自行加入椰菜絲沙律,味噌湯就正常發揮。#丼道地址:上水龍琛路39號上水廣場3樓317-320號舖
迷你粒粒刺身丼

#滑蛋牛肉丼 $60
#丼道
地址:上水龍琛路39號上水廣場3樓317-320號舖
2023-01-19 121 浏览
🎈食物:🌕🌕🌕🌗🌑今日同朋友一齊食lunch,次次經過上水廣場都比呢間嘢吸引,今次終於得閒坐低食,叫咗個鰻魚飯,味道都ok,90$分量有啲少,同埋鰻魚有骨。杯嘢飲都一般般。🎈環境:🌕🌕🌕🌕🌗現場環境都乾淨,坐得坐得好舒服,有位擺袋。😁😁😁🎈服務:🌕🌕🌕🌕🌑掃qr code落單,另外會比本Menu你,方便睇,出菜率速度就一般,要等一陣先有得食。🎈回購:🌕🌕🌑🌑🌑呢個價錢呢個質素,性價比較低,回購率應該都比較低🥹🥹🥹🎈溫馨提示:呢間舖頭不會收現金
🎈食物:🌕🌕🌕🌗🌑

🎈環境:🌕🌕🌕🌕🌗
現場環境都乾淨,坐得坐得好舒服,有位擺袋。😁😁😁

🎈服務:🌕🌕🌕🌕🌑

🎈回購:🌕🌕🌑🌑🌑
呢個價錢呢個質素,性價比較低,回購率應該都比較低🥹🥹🥹

🎈溫馨提示:呢間舖頭不會收現金
2023-01-14 100 浏览
✨️日式咖喱吉列豬排飯 配涷蜂蜜綠茶,味噌湯 $78一上枱就聞到好香咖喱味🤤咖喱係日式咖喱,入面有紅蘿蔔同薯角。吉列豬排食落外脆內軟😋 個飯最特別係入面有一塊蘋果😂,等大家喺食完濃味嘅咖喱之後可以清一清口腔,令口腔有番啲清新嘅感覺😂套餐仲包一杯涷蜂蜜綠茶同埋味噌湯(或沙律)。以呢個價錢可以有咁多items真係好吾錯😆
✨️日式咖喱吉列豬排飯 配涷蜂蜜綠茶,味噌湯 $78

一上枱就聞到好香咖喱味🤤
咖喱係日式咖喱,入面有紅蘿蔔同薯角。
吉列豬排食落外脆內軟😋

套餐仲包一杯涷蜂蜜綠茶同埋味噌湯(或沙律)。

以呢個價錢可以有咁多items真係好吾錯😆