2020-11-05 135 浏览
瞓醒已經一點鐘,經過元朗K Plus 見到棵櫻花樹咁靚停低望兩眼,原來係間日式料理店,室內外都有座位,室外有好多客人都帶埋小狗🐶!室內環境幽雅,給人感覺好舒服😊😊!食物選擇都好多,壽司,刺身,定食,烏冬.....乜都有!什錦刺身定食$118(三文魚)肥美,油脂分佈均勻!(海膽)入口鮮甜,一D都唔腥!(鮮帶子)食落肉質夠實,而其他刺身,賣相都好靚👍🏻👍🏻!而跟餐重有(紫菜珍珠飯),爽口既紫菜加上芝麻和醬汁,好好味😋😋!配搭刺身一齊食,食唔停口😅😅!另有味噌湯,飲品和青檸味啫喱甜品👍🏻👍🏻

食物選擇都好多,壽司刺身,定食,烏冬.....乜都有!

什錦刺身定食$118

另有味噌湯,飲品和青檸味啫喱甜品👍🏻👍🏻

2020-11-03 97 浏览
元朗有好多又平又抵食的日本料理。呢間九丁目我覺得都算抵食❤️ 火山丼($168)丼飯都算大碗,上面舖左成座山甘高既刺身,有三文魚,吞拿魚蓉,蟹子,魚子,海膽,蟹肉... 好滿足~~軟殻蟹蟹肉蟹膏炒飯($128)呢款炒飯又係好大碗,有足料蟹肉和蟹膏,兩大隻炸軟殻蟹卜卜脆好好味!炭火燒油甘魚頭($92)又係冇諗過甘大份,剩係個魚頭都大過我拳頭😂 超多肉,仲要係好嫩好鮮!厚切牛舌串(2本)($48)一串有三舊,每舊都好大塊同好淋,可惜吾夠厚,有D失左色🤣佢個舖面好有日本居酒屋feel, 好靚好開心❤️ 逢星期六曰晚上八點仲有拍賣,不過冇等到拍賣我哋就走左..

炭火燒油甘魚頭($92)

厚切牛舌串(2本)($48)
一串有三舊,每舊都好大塊同好淋,可惜吾夠厚,有D失左色🤣

2020-11-01
2020-11-01 69 浏览
很久沒有去這家店吃東西了,這次趁著晚市時間剛剛開始,人流未算太多的時間去入座吃東西吧🤭。發現餐牌轉換了,多了多款不同的主食和小吃🤤🤤。💥清酒煮海蜆 HKD$78,上菜時聞到很香的清酒,還有小爐子保溫☺。簡單地用清酒煮蜆味道挻好,不會蓋過蜆肉的鮮味。💥精選壽司拼盤 HKD$128,海膽/三文魚/金槍魚/油甘魚/鮮帶子/赤貝/碎蔥吞拿魚腩蓉小卷。魚生食材新鮮,直接吃不用點醬油也挻好🤤。💥特盛鰻魚丼 HKD$138,看到原條鰻魚鋪在飯上感覺很棒😍😍,另有蛋碎和紫菜拌著,令到口感更豐富。鰻魚肉質挻好,醬汁不會太咸,這個吃到很飽🤤。💥日式芝士年糕 HKD$38,這個很喜歡吃的,看到有就會點來吃吃。芝士年糕外皮脆脆的,口感煙韌有咬感,裡面還有熱辣辣的流心芝士😋,很快就被我吃光光了🤭。

2020-10-15
2020-10-25 473 浏览
每次路過此店,都被店舖裝潢吸引,門口放有假櫻花樹和酒桶,感覺如置身日本進店內裝修格局有心思-好和風🎏靚呀呢度菜式好多款(刺身、石燒、鍋物、卷物、飯丼、麵食、甜品),當然仲有晚市套餐,價錢親民我同友人每人叫咗一個套餐,每個套餐都有味噌湯、日式蒸蛋和甜品。♂️味噌湯:配料多,有豆腐、洋蔥和紫菜,味濃♂️日式蒸蛋:有驚喜,加入冬菇片、蟹柳、年糕、白果一起蒸,令鮮味提升之餘有咬感。♂️綠茶雪糕:茶味濃郁,清新的味道為晚餐總結岩石燒黑毛豬黑毛豬賣相吸引,油花分布平均,分量也不少,配上紫菜素飯食, 食落口感豐富黑毛豬肥厚適中,兩邊煎到熟透才食,而且燒得入味,肉比一般豬肉柔軟,好吃九丁目四式刺身丼丼飯內有三文魚、鮮帶子、海膽、三文魚籽、蟹籽咁多款,刺身份量好足,用料也新鮮三文魚厚切,入口充滿魚油香;帶子鮮甜;海膽新鮮沒有腥味;三文魚籽和蟹籽大大粒又有咬口紫芋甘粟薯餅外層炸得鬆脆,內裡的紫薯餡軟滑味香甜芝士烤黃金蠔隻蠔如手掌般大,芝士滿佈成個蠔殼,經烤後芝士有點微焦,蠔肉滑又多汁每逢星期六、日及公衆假期更設拍賣祭,下次可以嚟玩吓

進店內裝修格局有心思-好和風🎏靚呀

♂️味噌湯:配料多,有豆腐、洋蔥和紫菜,味濃
♂️綠茶雪糕:茶味濃郁,清新的味道為晚餐總結

岩石燒黑毛豬

九丁目四式刺身

紫芋甘粟薯餅
外層炸得鬆脆,內裡的紫薯餡軟滑味香甜

芝士烤黃金蠔

每逢星期六、日及公衆假期更設拍賣祭,
下次可以嚟玩吓

2020-10-23 171 浏览
和老公到了元朗探朋友,朋友介紹到這間叫九丁目日本料理的日式餐廳用膳。這間日本料理餐廳地點方便,很容易找到,門前有一棵大大的樹做裝飾,非常耀眼和美麗,打卡一流。餐廳有室外或室內座位可以選擇,天氣有點熱,我和老公選了在室內用膳。室內的環境也很有特色,天光佈滿日本傘子,好美喔。食物方面,也很有水準。我們點了這個店舖推薦的「火山丼」。顧名思義,火山丼上面鋪滿澎湃的刺身,的確有如火山爆發一樣。飯上面刺身都十分鮮甜,有海膽、三文魚子、三文魚粒、吞拿魚蓉、蟹子等等,值回票價!!必點。壽司拼盤也很出色,先論賣相,賣相很精緻,用來打卡一流。壽司的款式也很多,非常新鮮,件件壽司是師傅精心手握而成。我最欣賞是蟹棒壽司,大大條,蟹味濃郁。另外小食點了一客燒雞翼和一客牛舌,小食也有驚喜,熱辣辣的,即燒送到枱面,特別是雞翼,雞皮燒得很香脆,無得頂!如果周六日來,還有遊戲可玩,好像很過癮。

室內的環境也很有特色,天光佈滿日本傘子,好美喔。

食物方面,也很有水準。

我最欣賞是蟹棒壽司,大大條,蟹味濃郁。

如果周六日來,還有遊戲可玩,好像很過癮。

2020-10-22 133 浏览
元朗美食真多。日本料理感覺不太多。開車經過見到門口燈光好有日本🇯🇵餐廳的感覺!又易泊車。好奇心行左去試試。一入餐廳就有體溫測試和消毒手液。坐低枱上仲有裝口罩😷的紙袋。真係做得好好。店長提我哋下次可以試試餐廳做緊夜晚8點拍賣,底價餐廳出,價高者得!聽落好似好好玩!更意想不到餐廳仲有間包房,可以日後3五知己去暢談!日本料理當然要試刺身啦,叫左個四品刺身,每一件都好厚,口感好正!見到有張餐牌寫住晚市精選一人前:今次擇左燒原條花魚一夜干,燒過條魚唔覺腥,再點點個魚汁,味道不錯👍🏾套餐配紫菜珍珠飯,日式蒸蛋,三式刺身,味增湯,甜品。真係好抵食!再試試日本🇯🇵生蠔🦪同法國🇫🇷生蠔🦪的分別😆原來日本生蠔係肥美。法國生蠔係纤瘦👍🏾
拍賣
燒原條花魚一夜干
四品刺身盛
法國生蠔
日本生蠔
Was very fortunate was given their private room when we went for dinner so very comfortable surroundings.My first visit so ordered a selection of different foods to try.*Mixed seafood salad*Assorted BBQ skewers set*Assorted tempura* Beef sukiyaki (hotpot) $20 to add udon* 1 person set - Volcano Sashimi Rice * Assorted sushi set (salmon, scallop, yellowtail, surfclam, crabstick, tunafish belly with green onion)Food was served in good time and easy to get service from staff.Personally enjoyed the

*Mixed seafood salad

*Assorted BBQ skewers set

*Assorted tempura

Volcano Sashimi Don

Assorted Tempura

Assorted BBQ

Personally enjoyed the tunafish belly with green onion sushi and found the sashimi rice set good value, rice was served with plenty of different of seafood, type not listed on menu but we had sea urchin, crabmeat, salmon roe, crab roe, mixed fish sashimi, egg. Also included in the set was steamed egg, tempura, and a miso soup.

Very reasonably priced so will encore.

Assorted sushi

Mixed seafood salad
2020-10-12
Volcano Sashimi Don
Assorted sushi
  • Tunafishbellywithgreenonionsushi
  • Assortedsushi
  • VolcanoSashimiDon
2020-10-16 124 浏览
我今日約咗朋友行街!行到有D好累又肚餓!差唔多食晚飯時間!又見到這間九丁目日本料理!這間店舖門面非常之吸引🤩🤩🤩!由室外到室內都幾好👍👍👍!.特盛鰻魚丼特選壽司拼盤清酒煮蜆日式芝士年糕.抹茶十勝紅豆冰靜岡蜜梳打.特盛鰻魚丼:賣相相當之唔錯😍😍😍!原條大鰻魚!食入口又有口感!又唔會太過腍身恰恰好!味道超好味😋😋😋!十分之有水準👍👍👍!.特選壽司拼盤:這盤壽司好豐富!油甘魚,鮮帶子,赤貝,海膽,三文魚,金鎗魚,容小卷,蓉小卷,6本!食入口感覺都好新鮮!味道好鮮!.清酒煮蜆:好香嘅清酒香味!蜆肉十分之嫰滑!充滿酒香嘅味道😋😋😋!食入口好有口感!.日式芝士年糕:好吸引嘅賣相圓碌碌!外脆內軟!好香芝士嘅味道!食入口好煙靱又有口感😋😋😋!.抹茶十勝紅豆冰:飲入口好香抹茶味道!又食到十勝紅豆都好夠腍身!飲落都好好飲😋😋😋!.静岡蜜梳打:飲入口感覺蜜瓜嘅味道!又唔算好甜!飲入口充滿蜜梳打!
特盛鰻魚丼
特選壽司拼盤
清酒煮蜆
日式芝士年糕.
抹茶十勝紅豆冰
靜岡蜜梳打

特盛鰻魚丼:

特選壽司拼盤:
這盤壽司好豐富!

清酒煮蜆:

日式芝士年糕:

抹茶十勝紅豆冰:

静岡蜜梳打:
飲入口感覺蜜瓜嘅味道!又唔算好甜!飲入口充滿蜜梳打!
2020-10-15
2020-10-12 577 浏览
冇得去日本,食返日本嘢補數!我同閨蜜都係日本控🥰🥰佢推薦西菁街K Plus呢間九丁目食lunch ,之後去行千色😬😬地方好易搵,室內外地方都好開陽,裏面嘅裝飾充滿日本風,🇯🇵感覺返晒黎🤣🤣見到店內poster 逢星期六,日公眾假期有拍賣祭😆😆聽店員講8pm 會有壽司刺身等等師傅會開底價,每口價$20競投,價高者得,感覺幾得意😎我點了極尚壽司定食 跟埋烏冬 甜品和飲品,胃口細啲都食唔晒呀😝😝有驚喜喎🤩🤩件件壽司都好新鮮,海膽creamy 一啲都唔腥,好回甘👍👍鮮帶子大大粒好口肉,非常鮮甜,要分兩啖先食得晒😬😬三文魚油金魚都好厚切呢,同樣新鮮,口感咁錯啊😍😍個烏冬份量都好大🤭昆布湯底,連湯都飲晒😎😎蒲燒鰻魚丼,超厚🥰🥰表皮燒得脆卜卜,正呀!真心唔錯喺元朗區來講算是比較高質的日本餐廳呢!見返夜晚餐牌仲有好多炸物、鍋物之類,於下次夜晚來玩拍賣先😝😝

見到店內poster 逢星期六,日公眾假期有拍賣祭😆😆

鮮帶子大大粒好口肉,非常鮮甜,要分兩啖先食得晒😬😬

三文魚油金魚都好厚切呢,同樣新鮮,口感咁錯啊😍😍

個烏冬份量都好大🤭昆布湯底,連湯都飲晒😎😎

蒲燒鰻魚丼,超厚🥰🥰表皮燒得脆卜卜,正呀!

午餐
2020-10-10 153 浏览
本身約咗個朋友仔食飯,佢又病咗,我當然要繼續去食,然後影返啲相俾佢!嚟到九丁目,門口佈置好靚,原來星期六、日、公眾假期仲有超底價拍賣,下次要再嚟睇吓。好,坐低睇吓有咩好食先。油甘魚、活鯛、帶子、吞拿魚腩蓉壽司,每一件望落都好新鮮,色澤光鮮,尤其係活鯛,淡味魚雖然唔會有太多脂肪,勝在夠鮮甜。日式芝士年糕,表面炸香咗,裏面芝士呈流心狀,真係好好食。芝士焗黃金蠔,面頭鋪滿芝士,裏面嘅蠔肉肥大肉厚,脹卜卜,咬落去蠔肉肉汁流岀黎。

好,坐低睇吓有咩好食先。

日式芝士年糕,表面炸香咗,裏面芝士呈流心狀,真係好好食。

2020-10-08 126 浏览
實在太掛住日本呀,所以今日特登嚟九丁目懷緬一下日本嘅風情,你睇牆上掛左一幅大畫,仲有唔少日本酒做裝飾添首先我哋叫咗北寄貝,刺身一共有八片,色澤鮮明,紅白分明,每塊都好厚身,咬落去仲好爽口,果然新鮮去食日本嘢又點少得食壽司呢,由於太鍾意食蟹子同埋北寄貝,所以我哋encore左呢兩款蟹子壽司$18北寄貝壽司$28大甜蝦壽司$28赤貝壽司$28呢度嘅炸蝦天婦羅一定要推介俾大家,天婦羅一共有五舊,首先佢嘅炸粉好薄,而且炸嘅時間啱啱好,蝦又唔會好鞋,仲好爽口,食完天婦羅之後又唔會覺得好油膩芝士辣湯底配我至愛嘅烏冬原來都幾夾,仲要越食越辣海鮮嘅材料有燒過既大蝦、帶子、青口、蟹柳、鳴門卷、粟米、流心蛋鰻魚炒飯除咗有塊大嘅鰻魚係炒飯上面之外,仲有啲切咗粒嘅鰻魚同啲炒飯撈埋一齊
北寄北
蟹子壽司$18
北寄貝壽司$28
大甜蝦壽司$28
赤貝壽司$28
甜蝦壽司
蝦天婦羅
芝士辣湯底配我至愛嘅烏冬原來都幾夾,仲要越食越辣
辣芝士濃湯海鮮手打烏冬
蝦天婦羅
辣芝士濃湯海鮮手打烏冬
瀨戶風鰻魚炒飯
2020-07-12 732 浏览
今日同朋友總共4人入元朗九丁目覓食,果然不負眾望。好好味!我地當放題咁點野食😂因為本身d食物唔貴,我地食到埋單同放題差唔多價錢,haha!我地order左12款野食,最後仲encore多次紫芋甘栗餅、芝士焗蠔同燒凡立貝!因為真係好好味!即係total 15碟食物!全部食物都好好味!海鮮新鮮、又大粒!個清酒煮蜆係我食過以黎,蜆最大粒,清酒最濃的!唯一好普通既係燒冬菇😂雖然無得去日本旅行,都總算喺九丁目獲得一點心靈既安慰😋😋👍🏻👍🏻👍🏻
今日同朋友總共4人入元朗九丁目覓食,果然不負眾望。
唯一好普通既係燒冬菇😂

2020-07-11
  • 芝士焗蠔
  • 紫芋甘栗餅
  • 燒凡立貝
2020-07-01 434 浏览
成間嘢啲員工,九唔撘八,等位唔緊要,但有空枱唔比啲客坐,仲要容人响餐廳岀面等成個鐘,之後又無原因噤,開返張空咗成個鐘嘅枱岀嚟,叫我去坐,我問點解噤安排,佢地啲員工都撘我唔倒!好嬲
2020-06-26 360 浏览
見食評好好,所以去試一試,裝修环境不錯,食物質素合格,服務都ok嘅, 選擇都多 吞拿魚蓉反卷- 正常,唔貴 帶子壽司- 一般,帶子冇鮮味 炸雞軟骨- 比較乾,厚粉,一般 泡菜豚肉鍋 - 湯底好味,豚肉唔騷 牛小排- 好一般,冇乜肉味,比較韌 串燒拼盤- 串燒雞翼完全大細啤,一大一小 海鮮辣芝士湯烏冬- 夠辣味, 稻庭烏冬好味整體上價錢唔貴,環境可以,食物ok啦!可以一試嘅, 唔建議食牛小排, 真係好韌, 但係有舊熱石畀你玩下又幾得意嘅!
吞拿魚蓉反卷- 正常,唔貴
帶子壽司- 一般,帶子冇鮮味
炸雞軟骨- 比較乾,厚粉,一般
泡菜豚肉鍋 - 湯底好味,豚肉唔騷

牛小排- 好一般,冇乜肉味,比較韌
串燒拼盤- 串燒雞翼完全大細啤,一大一小
海鮮辣芝士湯烏冬- 夠辣味, 稻庭烏冬好味

整體上價錢唔貴,環境可以,食物ok啦!
吞拿魚蓉反卷,帶子壽司
吞拿魚蓉反卷,帶子壽司
泡菜豚肉鍋
海鮮辣芝士湯烏冬
2020-05-15 455 浏览
元朗日本餐廳真係好多,有時真係有選擇困難,上次經過富達廣場外面有間日本餐廳好多人等位,令我好有興趣去試下,今日打算吃下午茶,2點來到,等了幾分鐘就有位,原來午市只係做到3點,真好彩。午市套餐選擇都算多,有拉麵、烏冬、壽司定食。極上壽司🍣定食$108😋有8件壽司、一碗迷你湯烏冬、麵豉湯、泡芙同熱飲,價錢都算適中,魚生新鮮,壽司飯細細件軟硬程度剛剛好,比較有水準,不過烏冬湯底有點偏鹹。照燒雞扒拉麵$62👍套餐包一粒泡芙同飲品,份量都算足夠,雞扒燒得唔錯,拉麵亦煮得剛好。整體食物質數都唔錯,不過沖飲品個師傅就有點馬虎,我地兩杯柚子蜜的杯邊同匙梗都有d柚子蜜黏住,影響外觀之外仲搞到隻手痴立立。😁

午市套餐選擇都算多,有拉麵、烏冬、壽司定食。

極上壽司🍣定食$108😋

照燒雞扒拉麵$62👍