2021-04-17 30 浏览
難得開返堂食,趕緊約一班朋友食飯,今次到了元朗比較高質素嘅的日本餐廳,九丁目!現在除了室內的位置,還增加了戶外的,啱曬呼吸的朋友,8:30之後,好多食物都有半價優惠,非常抵食!牛肉壽喜燒,牛肉份量十足,湯底清甜!必點雜錦海鮮沙律,用上三文魚帶子八爪魚蟹子吞拿魚腩和大大隻的甜蝦,用料相當豐富,加上酸甜的醬汁十分開胃。$88相當抵食!厚切三文魚刺身加活赤背都係$72,赤背鮮甜爽口!限量供應海膽壽司,大大堆嘅海膽,味道甘香,性價比十足!串燒五品盛,啱曬選擇困難嘅朋友,免治雞肉外脆內嫩,雞翼串燒得比較乾身,送酒一流!人均消費二百多,可以吃到捧腹而回,實在難得!

牛肉壽喜燒,牛肉份量十足,湯底清甜!

厚切三文魚刺身加活赤背都係$72,赤背鮮甜爽口!
限量供應海膽壽司,大大堆嘅海膽,味道甘香,性價比十足!

人均消費二百多,可以吃到捧腹而回,實在難得!
2021-04-17 30 浏览
連續幾天都要加班,老公話好耐冇出街食晚飯。選擇屋企樓下K Plus商場地下「九丁目日本料理」同老公食日本菜撐完枱腳方便回家。😊到了餐廳門口,曰式佈置十分搶眼😍。餐廳門外都有擺設座位,感覺好舒服,同朋友敘舊是個好地方👍。進入餐廳,座位也闊落很舒適,柔和燈光感覺好舒服👍。豐盛珍寶楊物籃$188有7款炸物,廣島吉列蠔、明太子雞翼、芝麻雞翼、芝士年糕、炸蝦餅、珍寶吉列蝦、流心芝士薯餅。兩人食剛剛好,熱騰騰,炸到脆卜卜,非常香口😋。雜錦天婦羅$68分量十足,即叫即整,香脆可口😋。岩石燒牛小排$108石燒爐放在枱上,自己親自控制燒牛,都幾得意😊。牛小排牛味很重,肉質嫩滑😋。軟殼蟹蟹肉蟹膏炒飯$128炒飯配上全隻軟殼蟹、櫻花蝦、蛋、蟹肉、洋蔥、紅蘿蔔粒,粟米食材非常豐富。炒得很乾身,味道不太鹹,啱晒我口味😋。今晚享受一餐豐富晚餐,很滿足😍

進入餐廳,座位也闊落很舒適,柔和燈光感覺好舒服👍。

豐盛珍寶楊物籃$188
兩人食剛剛好,熱騰騰,炸到脆卜卜,非常香口😋。

雜錦天婦羅$68
分量十足,即叫即整,香脆可口😋。

岩石燒牛小排$108

軟殼蟹蟹肉蟹膏炒飯$128

今晚享受一餐豐富晚餐,很滿足😍
2021-04-14
2021-04-16 43 浏览
九丁目日本料理去過好多次,食物質素越嚟越好,泊車又容易😄一邊食一邊睇車又得🤣必定叫嘅就係刺身飯,海膽入口即溶,甘香四溢😍🤩,超級新鮮😋,飯粒粒分明👍加上三文魚籽既鮮味,鍾意食刺身嘅朋友絕對無法抵擋👍必食推薦除咗刺身出色,熟食一樣不遜色,炸生蠔外脆內嫩,食得出用新鮮蠔炸的軟殼蟹炒飯,油溫控制得很好,炸得非常乾身,絕對唔會油淋淋,所以特別脆口,配上海鮮炒飯底👍😋雞翼啖啖肉,咬落內裏有驚喜😃🤩😍😍😍😍😍醃青瓜,微酸,爽口醒胃三個人晚飯,四百多元就食到咁出色嘅日本料理,物超所值

雞翼啖啖肉,咬落內裏有驚喜😃🤩😍😍😍😍😍

醃青瓜,微酸,爽口醒胃
三個人晚飯,四百多元就食到咁出色嘅日本料理,物超所值

之前在附近吃飯時,就看到這家日本餐廳,門面很有日式風味🏮,決定日後到訪一試。今天又來到西菁街,晚餐就定在這裡吃。🥣 麵豉湯 $0每個丼飯都配有一碗麵豉湯,有海苔、豆腐,熱乎乎,好味道☺️🔥 三色炙リ丼/火炙三色丼 $98有三文魚、油甘魚、鰻魚。這個丼的不同之處在於三文魚和油甘魚的其中一面都經過炙燒處理,再用刀割出條紋,另一面則是生的,所以吃起來的口感不同,生熟相交,非常特別👍🏻 鰻魚則肥美可口😋🌋 火山丼 $168有三文魚、油甘魚、蟹籽、三文魚籽、蟹肉、海膽。三文魚和油甘魚都是切粒上;三文魚籽爆珠,味道鮮甜,不會腥;蟹肉也是非常新鮮;海膽質感細膩, 幾乎入口即溶。大滿足😋🍣 刺身4点盛リ/4品刺身 $188有三文魚、油甘魚、甘蝦(各3切)、活赤貝(一本)。三文魚味道鮮甜,不用點醬油已經很好吃,有三大塊厚切;油甘魚跟三文魚一樣,味道濃郁,不會腥;甘蝦大大條很滋味;還有活赤背刺身和壽司,口感爽滑,帶嚼勁👍🏻餐廳的裝修和餐具都很有日本特色,檯面有紙製口罩套、濕紙巾,男職員會主動留意並幫客人添水。刺身和丼飯都很高質,推薦💯

🥣 麵豉湯 $0
每個丼飯都配有一碗麵豉湯,有海苔、豆腐,熱乎乎,好味道☺️

🔥 三色炙リ丼/火炙三色丼 $98

🌋 火山丼 $168

🍣 刺身4点盛リ/4品刺身 $188
有三文魚、油甘魚、甘蝦(各3切)、活赤貝(一本)。三文魚味道鮮甜,不用點醬油已經很好吃,有三大塊厚切;油甘魚跟三文魚一樣,味道濃郁,不會腥;甘蝦大大條很滋味;還有活赤背刺身壽司,口感爽滑,帶嚼勁👍🏻

2021-04-11 63 浏览
放工後,諗住好開心可以同朋友食個飯,傾傾近況,就book 左依間日本餐廳。點菜既時候都好期待,當野食黎到既時候,除左拖羅同三文魚籽壽司個樣唔討好外,其他野食望落都好吸引。拖羅望落去係暗紅黑,唔係平時既新鮮既紅鮮,三文魚籽都一樣🥲🥲拖羅口感一啲都唔溶化,仲有有根既感覺,三文魚籽就一pat野咁。只可以話間店最好食係啲炸物,芝士年糕同蝦餅幾好食,雞翼我就食唔落😂但朋友話啲雞翼都唔錯。另外價錢方面,我地都認為偏貴,如果啲材料係新鮮既,都值得,可惜唔係。😔😔

2021-04-10 62 浏览
元朗一向好多特色小鋪,今日同朋友行行吓街,發現左一間裝修好靚嘅日本料理,決定一試。我地先試左法國生蠔,超大超肥美,十分新鮮。再黎叫左一份岩石燒安格斯,數量不少,很抵食!店員先準備好岩石板,預熱好就可以將安格斯放上去每邊燒一燒,啖啖牛味之餘又不會燒乾,正!之後係北海道流心芝士薯餅,熱辣辣,加上多都瀉嘅流心芝士,係芝士控必食之選。再黎七味炸雞軟骨,又脆又夠味,加埋沙律醬,令人食唔停口!仲有法式黃金醬鮭魚多士,多士脆口,鮭魚鮮甜,配搭黃金醬,正!最後以菠蘿雪葩作結尾,十分滿足!

我地先試左法國生蠔,超大超肥美,十分新鮮。

再黎叫左一份岩石燒安格斯,數量不少,很抵食!

再黎七味炸雞軟骨,又脆又夠味,加埋沙律醬,令人食唔停口!

最後以菠蘿雪葩作結尾,十分滿足!
2021-04-08
2021-04-09 38 浏览
It's been a long while that we haven't go out for a proper dinner.I have to take this opportunity to eat some of my favorite foods, Japanese Foods.A nice place, nice decoration (i like the fake Cherry Blossom tree), comfortable seats with outdoor tables (Great for Dog lovers, so can also bring them for proper dinner)"Salmon Roe, Negitoro, Crab Meat, Sea Urchin, Assorted Sashimi Donburi."All fresh and tasty. The portion is good enough for 1 person."Spicy Seafood Handmade Udon with Cheese." At fir

"Spicy Seafood Handmade Udon with Cheese." At first I was afraid that it was too spicy, but it wasn't, the spicy was just rite, it didn't cover the cheese taste. Also, I like the Udon texture, it was not to hard and not too soft, just the rite texture.

"Assorted Tempura" - They gave us 3 shrimps and 4 vegetables tempura, vegetable included pumpkin, sweet potato, mushroom and eggplant. Crispy and tasty.

"Deluxe Roll" - its include escalope, salmon roe, sea urchin and tuna brisket. All are fresh and tasty, and the portion is not small.

All the food are fresh and tasty.
I like the Spicy Seafood Udon the most.
2021-03-04
  • SpiceySeafoodUdonwithCheese
2021-04-08 26 浏览
今日陪屋企人去完換身份証,一行出黎就見到間日本料理幾吸引,門口有粉紅色櫻花樹裝飾,好似去左日本咁,餐廳有室內同室外座位,有寵物既可以坐室外,食物有超多選擇,而且價錢非常親民。 特選壽司拼盤 呢個拚盤幾抵食,有6件壽司同6粒小卷,分別有三文魚、金鎗魚、油甘魚、鮮帶子、赤貝、海膽壽司和碎蔥吞拿魚腩蓉小卷。 金鎗魚腩壽司、鹿兒島A4和牛壽司 金鎗魚腩非常軟熟肥美,油脂分佈均勻,食落口啖啖魚油香味。雖然只係A4和牛,但亦入口即溶,牛味香濃。 牛肉壽喜燒 牛肉既份量係多得過份,壽喜燒味道鮮甜。 蝦雜錦天婦羅 (3蝦4菜) 天婦羅炸得好鬆脆,粉漿夠薄,有3隻蝦、南瓜、秋葵、蕃薯同埋茄子。

特選壽司拼盤

金鎗魚腩壽司、鹿兒島A4和牛壽司

牛肉壽喜燒
牛肉既份量係多得過份,壽喜燒味道鮮甜。

蝦雜錦天婦羅 (3蝦4菜)
2021-04-07
2021-04-05 34 浏览
難得去元朗搵朋友食飯 朋友就帶我去咗呢間日本餐廳 呢間好似食居酒屋咁 有好多唔同嘅食物款式 我哋生同熟嘅都有嗌到試下😎壽司方面我哋嗌咗海膽壽司同三文魚軟殼蟹卷 海膽好新鮮 鮮甜而且份量不少 幾抵食😋三文魚軟殼蟹卷嘅三文魚好肥美 好似三文魚腩 再配埋軟殼蟹嘅香脆 同埋蟹子嘅鮮味 唔會太油膩 口感好豐富☺️我哋仲有嗌咗一個火炙三色魚生丼 三文魚燒過個邊既肉會實啲 但仍然juicy😋鰻魚好香口 而且好厚身😋熟食方面我哋點左一個壽喜燒 牛肉份量好多 牛味都好濃👍另外配料亦唔少 有菜有菇等既客易入味既配料 配埋甜豉油湯底 整個都好鮮甜同健康!另外點咗一份法式黃金醬鮭魚多士 多士加上牛油烘得好香脆 再配上厚厚既鮭魚 層次豐富 好味🤤我哋最後點多一份牛舌串燒 牛舌嘅牛味好濃 而且好爽口 燒得剛剛好👍

2021-03-22 162 浏览
不是第一次吃九丁目,一直都覺得不錯😋在元朗坐得舒服、吃得好的日本餐廳,它實在非常可以👍🏻👍🏻今晚天氣清涼,決定試一試坐戶外。只不過因對面開了一間餐廳,有陣陣油煙味、所以感覺一般般⋯叫了一份軟殼蟹天婦羅,味道可以,不過蟹就頗瘦削⋯蟹籽沙律一向是我最愛。二人份量都頗多,看它的蟹籽都不吝嗇我刻意叫沙律醬另上。在戶外吃壽喜燒的話,不設火鍋,就變成了牛肉煲了。牛肉的份量頗多,只是可惜沒有火一路燒著⋯特盛鰻魚丼的鰻魚肥大肉厚,將紫菜、粟米及鰻魚汁拌勻,淡淡好滋味
不是第一次吃九丁目,一直都覺得不錯😋
在元朗坐得舒服、吃得好的日本餐廳,它實在非常可以👍🏻👍🏻
今晚天氣清涼,決定試一試坐戶外。
只不過因對面開了一間餐廳,有陣陣油煙味、所以感覺一般般⋯

叫了一份軟殼蟹天婦羅,味道可以,不過蟹就頗瘦削⋯

軟殼蟹天婦羅

蟹籽沙律一向是我最愛。二人份量都頗多,看它的蟹籽都不吝嗇
我刻意叫沙律醬另上。
蟹籽沙律

牛肉壽喜燒

特盛鰻魚丼
2021-03-20
軟殼蟹天婦羅
特盛鰻魚丼
2021-03-20 79 浏览
今天和朋友一起來到這間日本餐廳,一共叫了2個定食,每個定食都配有紫菜珍珠飯、味噌湯、飲品和甜品,是日甜品是啫喱。什錦刺身定食這個定食的組合裡面有三文魚、油甘魚、北寄貝、鮮帶子、甜蝦和海膽,一般日式定食都不會有海膽作為組合的其中一個部份,但這間餐廳有,感覺很有誠意,而且海膽不會有腥味。全部刺身都很新鮮,充滿鮮味,可見餐廳在用料方面有下功夫。圖片可以看到全部刺身都是厚切,份量十足。西京燒銀鱈魚定食銀鱈魚的肉質細緻、油脂豐厚和多汁,用味噌醬醃漬後,整塊魚肉都充滿西京燒的味道。而且魚肉燒到恰到好處,有少許焦香味提高魚肉的層次。紫菜飯就是白飯加了大量紫菜飯素,飯素份量不會太少,足夠撈一碗飯。味噌湯裡面有洋蔥提升湯的鮮味,還有少量海帶,不會過鹹。
西京燒銀鱈魚定食
味噌湯裡面有洋蔥提升湯的鮮味,還有少量海帶,不會過鹹。
午餐
2021-03-20 1585 浏览
心血來潮跟太太來到元朗逛街,由型點逛到千色廣場附近,大家都肚餓了,於是便在附近看看,最後走到這家日本料理位置:位於千色廣場旁K Plus商場其中一個大門出口位置,附近有商場及街市,元朗來說地點算是方便環境:餐廳充滿日本風格,未進餐廳已被門口的櫻花、酒筒及以乾冰冒煙的花盆所吸引,店內是和式裝修配上油紙傘的主題而座位分室內及室外,以2至4人台為主服務:店員安排入座後會派紙口罩套,並奉上熱茶,桌上有提供消毒液,防疫貼心。至於下單後,上菜速度算快,期間店員主動加茶及收拾桌面食物:日本料理固然要食魚生為主,而食魚生太多又需要點鍋物暖肚,於是點了以下幾款:什錦海鮮沙律($88)話說太太對刺身情有獨鍾,連沙律也點有刺身的這款。上枱沒讓人失望,滿滿的沙律菜沾上日本酸汁,本身已很開胃,再配合角切的三文魚、吞拿魚、帶子、牡丹蝦及蟹子,非常豐富及新鮮,讓人滿足角切什錦魚生丼($88)本人主食點了角切魚生丼,有三文魚、吞拿魚、三文魚籽、蟹子、甜蛋及青瓜粒等,食材新鮮,伴日本進口的珍珠米,以此價格來說CP值很高其中三文魚籽細心用上紫蘇葉盛載,方便食用丼飯更附送一碗麵豉湯,配料有蔥、海帶及豆腐,味道可以火山丼($

位置:

環境:
而座位分室內及室外,以2至4人台為主

服務:

食物:
什錦海鮮沙律
什錦海鮮沙律($88)
話說太太對刺身情有獨鍾,連沙律也點有刺身的這款。

角切什錦魚生丼
角切什錦魚生丼($88)
其中三文魚籽細心用上紫蘇葉盛載,方便食用

麵豉湯
丼飯更附送一碗麵豉湯,配料有蔥、海帶及豆腐,味道可以

火山丼
火山丼($168)
太太最愛海膽,便為她點了這款。除了有三文魚及吞拿魚外,更有不少的海膽、大量的蟹肉、三文魚籽及蟹籽,非常華麗高貴
太太說海膽很鮮味不會腥,而蟹肉同樣鮮甜,令她很滿足
丼飯同樣附送麵豉湯

三文魚頭石狩鍋
三文魚頭石狩鍋($108)
鍋內有切片的三文魚頭、豆腐、金針菇、香菇及粉絲,煲滾後店內主動幫忙開蓋,湯底很鮮甜,三文魚頭很嫩及鮮甜,豆腐及粉絲都很入味
單是喝光這個鍋的湯已經很飽肚了

總結這家日本餐廳地點方便,環境感覺良好,服務細心主動,食物味道亦有大致不錯,有機會必定會再次光顧
2021-03-18
什錦海鮮沙律
麵豉湯
三文魚頭石狩鍋
The resto is owned by a neighbour😆 always love the variety they offer.Minced tuna, uni and salmon roe rice bowl - lunch set $108 Fresh ingredients and generous portion🙆🏻‍♀️ looks good too hahaSushi combo meal - $118 comes with a bowl of udon in beef broth - tasted good and filling 🤞🏻食材新鮮,味道很不錯😎是附近日本菜的好選擇

食材新鮮,味道很不錯😎是附近日本菜的好選擇
2021-03-09
午餐
呢間日本餐廳已經想試好耐 成日經過都畀佢嘅粉紅色櫻花樹所吸引 同埋我好鍾意佢設有室外用餐區 而家天氣涼涼地 坐戶外就最適合不過 餐廳設有黑夜時段 每晚8點45分後 指定壽司 小食 炸物生啤 甜品均有半價優惠外賣自取亦有八折優惠雖然我今天六時多入座並沒有任何優惠 但我覺得食物價錢是合理的 而且與食物質素相符 兩個人五百蚊有找 已經食到好飽 食物屬於高質素壽司拼盤 三文魚四本 鮮帶子兩本 油甘魚兩本 北寄貝兩本 皇帝蟹棒兩本 加州卷三本 蔥吞拿魚腩蓉手捲三本$198真心唔覺得呢個壽司拼盤貴 真係物超所值 從賣相來看 已經相當吸睛 很有美感 每款壽司上的魚生 都是極度新鮮的 每種食材都有獨有的鮮味皇帝蟹棒壽司很有驚喜 用上真正的蟹棒肉 一梳梳的蟹肉 鮮甜多汁 紮實飽滿 這家的蟹棒壽司絕非用便宜貨色吞拿魚蓉與香蔥的味道相當配合 軟綿綿的魚蓉口感綿滑 細味咀嚼之下香蔥的辛辣味跑出 很有層次的一款食物油甘魚壽司甘香肥美 魚脂味香濃海膽壽司兩本$58海膽色澤亮麗 呈現鮮黃色 好新鮮 味道鮮甜 一點腥味也沒有 壽司是即叫即製的 旁邊的紫菜還是脆的軟殼蟹天婦羅一本$48即叫即炸嘅炸物 熱辣辣 很好吃 脆

外賣自取亦有八折優惠

油甘魚壽司甘香肥美 魚脂味香濃

海膽壽司兩本$58

軟殼蟹天婦羅一本$48
即叫即炸嘅炸物 熱辣辣 很好吃 脆漿很薄 很酥脆 軟殼蟹鮮甜多汁 配合天婦羅醬汁及蘿蔔蓉一起吃 可消除油膩感覺

特盛鰻魚丼$138
原條又厚又大嘅燒鰻魚 熱辣辣嘅鰻魚有入口即溶嘅效果 相當肥美 鰻魚汁甜甜的 很惹味 用上珍珠米口感煙韌彈牙 伴上粟米粒及紫菜碎 不但可以增加口感及味蕾的層次
2021-02-02 104 浏览
如果你因為想食拉麵而行入嚟 建議你搵過第二間拉麵各有各喜好 但我真心覺得個湯唔夠味聞唔丁香味 湯底用料麻麻 麵質適中 比較符合大眾口味冇令人想一啖接一啖嘅慾望不過睇番個價錢 都算中規中矩拉麵我哋食嘅係牛肉同餃子牛肉麻麻 不過一分錢一分貨 係普通牛肉囉餃子偏重口味 配搭拉麵落口唔錯 餃子都煎得幾脆 但食丁第三舊會有啲油另外仲食左雞軟骨 都係普普通通咁啦多數日式餐廳會比蛋黃醬/沙律醬但佢選擇直接倒上去 偏少但雞軟骨分量好多 都係偏重口味配搭番比較淡嘅拉麵係唔錯 但唔好就咁食環境唔錯 幾有日式氣氛 如果播番啲日文歌會開心啲冇時間體驗個排賣 但個氣氛好似唔錯不推 但係平時都可以食下差唔多50嵐嗰個level🤣
如果你因為想食拉麵而行入嚟 建議你搵過第二間
拉麵各有各喜好 但我真心覺得個湯唔夠味