2023-05-10 158 浏览
堅尼地城。台灣菜 🍪#milktea堅尼地城 #milktea西環  #milktea台灣菜 呢間係係堅尼地城隱世台灣菜🙌🏻見個價錢都幾唔錯 所以就去試試 但整體普普通通🥲😬原汁牛肉麵 63個牛肉都好味 個湯底都還好 價錢優惠 性價比係唔錯🥰🤍滷雞肌肉59份量好大 價錢好優惠😍😍個肉就普普通通啦 飯都可以整好一點 可以粒粒分明會好一點 🥲🥲雞肉都唔錯 唔會好難咬 都幾嫩滑的😆鹽酥雞38覺得它不是傳統個款鹽酥雞 可以鹹一點會好一些 但係個皮都幾脆🥲🥲甜不辣 32最出色係呢個 都幾煙靭🤤🤤幾有咬口 這個會推介🙌🏻🙌🏻(ps 個服務麻麻地)五斗米 西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖 上環皇后大道中237號太興中心1座地舖
堅尼地城。台灣菜

雞肉都唔錯 唔會好難咬 都幾嫩滑的😆

鹽酥雞38

甜不辣 32
最出色係呢個 都幾煙靭🤤🤤幾有咬口 這個會推介🙌🏻🙌🏻
(ps 個服務麻麻地)

五斗米
上環皇后大道中237號太興中心1座地舖
鹽酥雞
甜不辣
滷雞肉肉燥飯
2023-05-10 101 浏览
係西環影相遊蕩撞正架台式餐廳,第一次飽都堅持食晒所有野!台灣人口味同香港人口味中間搵到一個平衡,又吾會好甜或者好濃味!🤭原汁牛肉刀削麵 ,份量吾算多,刀削麵麵質彈牙入味,湯底必須要飲兩啖,淡淡牛肉香味!👍🏽玉米起司蛋餅同平時食開嘅吾同,皮好脆咬落去又吾會好油,啖啖芝士粟米好滿足😽甜品係黑糖仙草奶凍,有少少芋圓珍珠,芋圓有大有細多重口感!  📍#五斗米 (堅尼地城) 西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖

甜品係黑糖仙草奶凍,有少少芋圓珍珠,芋圓有大有細多重口感!

📍#五斗米 (堅尼地城)
2023-05-08 405 浏览
#出走廚房 👩🏻‍🍳 堅尼地城街坊推薦台式食堂🥢有friend住堅尼地城,就不時都會入嚟搵佢一齊做gym🏋️‍♀️做完gym好肚餓,佢介紹咗呢間台式小店💁🏻‍♀️因為小店坐位有限,普遍街坊都係嗌外賣,frd字都未試過堂食🤣我哋推介佢嘅自家製麻辣醬!又香又辣!(老闆可以考慮下單賣😌)炸物拼盤、蛋餅都好啱我哋口味😋而且唔洗加一!👷🏻‍♀️非專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻————————————————————————🍴五斗米 (堅尼地城) (西環)📍西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖————————————————————————💁🏻‍♀️主觀記錄1️⃣ 招牌雙人套餐 $238👉🏻 麵飯各選一款、滷味拼盤、肉燥青菜、九份芋圓、珍珠奶茶、冬瓜菜👉🏻 滷雞腿肉燥飯🍗雞髀有豉油雞嘅感覺🤣個飯有蔥油香,而且用咗珍珠米,米粒分明有咬口👉🏻 原汁牛肉麵🐮牛肉好淋,湯熬製咗4-5小時,所以好清甜;店員仲畀咗一碟自家炒嘅麻辣醬我哋試,有櫻蝦米、辣椒、花椒,又香又辣,好惹味,如果嗌麻辣牛肉麵就會加呢個醬🌶👉🏻 滷水拼盤、肉燥青菜正常發揮;另外加配一隻滷蛋 $10,所有滷水都係用台灣著名十三香粉滷製,好入味!😋👉🏻
#出走廚房 👩🏻‍🍳
堅尼地城街坊推薦台式食堂🥢

👷🏻‍♀️非專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻
————————————————————————
🍴五斗米 (堅尼地城) (西環)
📍西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖
————————————————————————
💁🏻‍♀️主觀記錄
1️⃣ 招牌雙人套餐 $238

👉🏻 九份芋圓係滿滿一碗嘅芋圓同地瓜圓😱數唔到有幾多粒😂店員介紹係台灣直送,所以芋圓帶芋頭顆粒,又好有咬口

👉🏻 店員好好人,畀我哋將珍珠奶茶改為蜂蜜檸檬愛玉,兩碟飲品都唔錯,雖然甜度係標配冇得揀,但甜度適中啱啱好🧋

2️⃣ 玉米起司蛋餅 $39
👉🏻 有蛋香味及食得出炸蛋嘅油炸味🍳煎得好香口、餡料好足料

3️⃣ 炸物拼盤 $58
👉🏻 有鹽酥雞、椒鹽花枝丸、甜不辣、脆皮椒鹽豆腐,全部都炸得唔乾😋

4️⃣ 台式麻辣燙(西環限定) $55
👉🏻 正常發揮,雪花肥牛超大塊😂

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodporn #hkfoodies #hkfoodshare #hkfoodig #香港 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #西環美食
2023-05-05 100 浏览
係堅尼地城返工💼,除咗遠dd之外🤔,呢度確實可以搵到好多嘢食。🤩行咗去成條街都係餐廳🍴嘅厚和街搵食。😎今次我地揀咗食台南小店做午餐。🥳我地2個好肚餓🤓,見到餐牌好多嘢都想食。😅店員🤵‍♀️見我地咁迷惘,就主動將餐廳特色嘅食物介紹比我地。😂🍜 原汁牛肉麵 轉刀削麵 +$5牛肉🐮口感好腍、好入味。😍原來廚師👨‍🍳每朝早返到餐廳,就會煲4-5個鐘牛肉。🥰仲配埋廚師👨‍🍳自家製麻辣醬🌶️,呢個辣醬🌶️越食越過癮。🍝 滷雞腿肉燥麵呢個揀咗細麵,原來係撈麵嚟。😊原隻滷雞腿就咁食都幾爽。🤩滷雞腿同肉燥味道好夾。😉🌮 玉米起司蛋餅襯熱食好脆口🤭,蛋香味道比想像中更濃。🤤頗有驚喜嘅一個小食。🤗🧆 滷味拼盤材料由台灣直送✈️到香港,滷水汁用咗➡️台灣十三香醬料調製成。食材有百頁豆腐、台式花枝丸、台式貢丸、滷蛋。全部都好入味。😍🍤 炸物拼盤有鹽酥雞、椒鹽花椒丸、甜不辣(天婦羅)、脆皮椒鹽豆腐。見好多款炸物都想食🤩,就索性叫個拼盤嚟食。😎炸粉唔會太過份,仲保存到食物本身嘅味道同口感。😋飲品點少得珍珠奶茶同檸檬愛玉。🥳🧋 珍珠奶茶 (凍)奶茶味道香濃,珍珠又夠煙韌。😻亦唔會過甜。😎🧉 蜂蜜檸檬愛玉 (凍)有透明嘅愛玉,口
係堅尼地城返工💼,除咗遠dd之外🤔,
呢度確實可以搵到好多嘢食。🤩

行咗去成條街都係餐廳🍴嘅厚和街搵食。😎
今次我地揀咗食台南小店做午餐。🥳

我地2個好肚餓🤓,見到餐牌好多嘢都想食。😅

🍜 原汁牛肉麵 轉刀削麵 +$5
牛肉🐮口感好腍、好入味。😍
原來廚師👨‍🍳每朝早返到餐廳,
就會煲4-5個鐘牛肉。🥰

仲配埋廚師👨‍🍳自家製麻辣醬🌶️,
呢個辣醬🌶️越食越過癮。

🍝 滷雞腿肉燥麵
呢個揀咗細麵,原來係撈麵嚟。😊
原隻滷雞腿就咁食都幾爽。🤩
滷雞腿同肉燥味道好夾。😉

🌮 玉米起司蛋餅
襯熱食好脆口🤭,蛋香味道比想像中更濃。🤤
頗有驚喜嘅一個小食。🤗

🧆 滷味拼盤
材料由台灣直送✈️到香港,
滷水汁用咗➡️台灣十三香醬料調製成。

食材有百頁豆腐、台式花枝丸、台式貢丸、滷蛋。
全部都好入味。😍

🍤 炸物拼盤
有鹽酥雞、椒鹽花椒丸、甜不辣(天婦羅)、
脆皮椒鹽豆腐。
見好多款炸物都想食🤩,就索性叫個拼盤嚟食。😎
炸粉唔會太過份,仲保存到食物本身嘅味道同口感。😋

飲品點少得珍珠奶茶同檸檬愛玉。🥳

🧋 珍珠奶茶 (凍)
奶茶味道香濃,珍珠又夠煙韌。😻
亦唔會過甜。😎

🧉 蜂蜜檸檬愛玉 (凍)
有透明嘅愛玉,口感滑溜。👍🏽
檸檬🍋味道同蜂蜜🍯味道比例啱啱好。

仲有甜品🍮可以叫。

🥣 黑糖仙草奶凍
由珍珠、仙草、芋圓組成😙,口感嫩滑有咬口。🤠
仙草奶凍消暑又好味😋。

🍩 台灣直送黑糖花生麻糬
口感煙韌,濃濃嘅黑糖味道。🥰
仲有花生粒🥜嘅咬口。

2023-05-01 108 浏览
五斗米 ▲台南風味小店富有人情味之台南風味小店,睇到店內的新聞剪報,得知老闆娘是台灣人,數年前嫁來香港,希望籍著呢間台式小店烹調的各種正宗台灣地道菜式,拉近人與人之間的聯繫。小店的台灣牛肉麵、自家炒麻辣醬、肉燥飯、台式便當、蛋餅/滷味,主要食材與醬料堅持由台灣進口,所以成本昂貴,但只有使用台灣醬料才能做出地道台灣口味!一口蔥餡餅 炸至金黃色,皮薄酥軟,餡餅蔥餡非常濃郁香口炸物拼盤 拼盤有甜不辣、鹽酥雞、花枝丸,椒鹽豆腐。每款炸至金黃香脆,配上五香鹽,非常惹味。鹽酥雞外脆雞肉Juicy,滿滿台式風味滷雞腿肉燥飯原隻滷雞腿配肉燥,大滿足!特大份量,雞腿肉煮腍且非常入味,肉燥肥瘦適中,不會過於油膩原汁牛肉麵牛肉麵湯底濃郁,花椒八角湯底每天至少用四個小時熬煮,牛肉燜至軟腍,湯麵彈 牙掛湯,超水準之麵食黑糖珍珠鮮奶 不含奶精,用純鮮奶,珍珠煙韌帶黑糖香台灣直送花生麻糬凍食甜品,外層軟糯Q彈,內餡是花生醬混入粒粒花生九份芋圓 推介!看似平平無奇,但芋圓質素超班,非常煙韌且內有芋頭粒,非常認真!小店環境以淺木風為主,店員服務親善有禮,會解釋各款食物,小店座位有限,繁忙時間需耐心等候喔!@southt
五斗米 ▲台南風味小店

一口蔥餡餅
炸至金黃色,皮薄酥軟,餡餅蔥餡非常濃郁香口

炸物拼盤

滷雞腿肉燥飯

黑糖珍珠鮮奶
不含奶精,用純鮮奶,珍珠煙韌帶黑糖香

台灣直送花生麻糬
凍食甜品,外層軟糯Q彈,內餡是花生醬混入粒粒花生

九份芋圓

@southtwcomfort
五斗米(堅尼地城)
🏫地址: 西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖

#台灣牛肉麵 #台灣美食 #taiwan #taiwanfood #foodporn #foodstagram #foodblogger #hkrestaurant #hkfoodie #hkig #foodiehk #foodie
2023-04-30 75 浏览
除左日本之外,台灣係小編另一個鄉下,久唔久都有思鄉情懷😆今日正正思鄉情好高脹,決定行完西環海濱後黎堅尼地城厚和街既五斗米感受一下期待已久既台灣味道!非常方便🫶🏻【炸物拼盤】$58先來一個小食:炸物拼盤,真心想讚呢個拼盤非常抵食,有不可或缺嘅鹽酥雞、甜不辣、椒鹽炸豆腐、花枝丸等等。一碟有齊咁多嘢食,好食又抵食!👍🏻不錯吃!【玉米起司蛋餅】$39呢一道絕對驚艷到小編,完全令小編喜出望外!煎到超級香脆嘅蛋餅包住粟米同埋勁香嘅芝士,簡直係人間美食!重點係佢呢度嘅芝士係超級香,非常之夾!👍🏻👍🏻❤️【麻辣牛肉麵】$63呢碗牛肉麵嘅麻辣醬,係由五斗米嘅師傅親手製造!辣味食落相當有feel,同碗牛肉麵非常之夾,絕對推薦鍾意食辣嘅你!牛肉麵個湯底係師傅每朝一大早用咗四五個鐘去熬製出嚟架😍【一口蔥餡餅 】$35熱辣辣煎好呈上枱面,香噴噴熱辣辣,蔥香味濃郁!記得岩岩上枱每咬一啖都要小心啲唔好掛住食焫親哦!【黑糖仙草奶凍】$32芋圓非常之煙靭,黑糖味勁香,絕對唔會有第二個位食呢晒碗甜品😋😋【台灣直送黑糖花生麻糬】$32呢個麻糬係台灣直送嚟香港㗎!最鍾意煙煙韌韌嘅小編,呢個麻薯真係深得我心!仲有佢個花生餡整得非

【炸物拼盤】$58

【玉米起司蛋餅】$39

【麻辣牛肉麵】$63

【一口蔥餡餅 】$35

【黑糖仙草奶凍】$32

【台灣直送黑糖花生麻糬】$32
呢個麻糬係台灣直送嚟香港㗎!最鍾意煙煙韌韌嘅小編,呢個麻薯真係深得我心!仲有佢個花生餡整得非常之好味,一定要試哦!👍🏻🌟

【冬瓜仙草(凍)】$23 (+$5愛玉)
冬瓜汁唔會過甜,仙草勁滑,再另加埋愛玉,成杯飲品非常有口感👍🏻

【黑糖珍珠鮮奶 (凍)】$32 (+$5愛玉)
五斗米嘅珍珠鮮奶同樣做得非常之出色,佢哋製造嘅黑糖同佢哋嘅鮮奶非常夾,令黑糖嘅味道好突出好好味。小編飲過好多其他手搖飲品店嘅黑糖鮮奶總覺得差咁啲野,一飲呢杯時,小編就知道係呢杯啦!😍

最最最令人加分嘅係,店員同你嘅溝通係帶到台灣人嗰種人情味嘅感覺出嚟,雖然同你講嘅係廣東話唔係台灣中文,但佢哋嘅親切同埋體貼,令你好似置身於台灣一樣!讚哦!

2023-04-25 84 浏览
原汁牛肉麵個人勁喜歡牛肉麵, 試過好多間都係最喜歡五斗米既原汁牛肉麵,因佢湯品夠熱, 所以可以飲出原汁牛肉湯之甘甜! 而牛肉嫩軟而入味,非常好食, 之前在上環果邊比較細,通常只可用外賣,呢間新店就可以堂食,食得更舒服!炸物拼盤炸百頁豆腐質感好好,非常好食,似豆腐同魚旦!甜不辣亦好有咬感,鹽酥雞都好出色,炸物做得好好。 九份芋圓-女士最愛下次有機會再試下佢既仙草檸檬愛玉珍珠奶茶(冇冰)珍珠奶茶冇冰上, 所以茶味夠晒香!

炸物拼盤

炸百頁豆腐質感好好,非常好食,似豆腐同魚旦!
甜不辣亦好有咬感,鹽酥雞都好出色,炸物做得好好。

九份芋圓-女士最愛
下次有機會再試下佢既仙草

檸檬愛玉
珍珠奶茶(冇冰)

珍珠奶茶冇冰上, 所以茶味夠晒香!

2023-04-23 67 浏览
2023-04-22台南風味小店🇹🇼同女朋友去咗堅尼地城食飯🍚去咗食間五斗米台式小店🥰裝潢糅合灰色牆簡約淺木色風🪑餐廳用填餐紙點菜式📝老闆兼大廚乃高雄人☺️餐廳開咗六年多時間🕜有好多街坊支持小店☺️提供各式正宗台灣地道菜式🥰滷雞腿肉燥飯,59蚊碗💰原隻滷雞腿好入味,肉燥肉粒較細粒,可口油膩感不太重,肉汁恰到好處啖啖肉粒,味道濃郁又美味🐓麻辣牛肉麵,63蚊碗💰跟咗個老干媽辣醬,加咗蝦干秘制辣油同辣椒真係幾辣,牛肉湯底好濃郁,仲有大份酸菜,牛肉好嫩入吸咗湯底嘅精華,入口味道較甜🐃台式花枝丸,22蚊細份💰用咗滷水汁去滷幾粒花枝丸,花枝丸好入味,滷到花枝丸變成深色☺️鹽酥雞,38蚊份💰每日新鮮嘅雞肉切件,師傳自己即點即炸,保證熱辣辣出哂煙,再加上紅椒粉同胡椒粉,口感嘅香脆🐣九份芋圓,32蚊碗💰用咗冬瓜茶做底,芋同埋地瓜圓,而且粒粒都好煙韌,食埋依道甜品真係好飽了😀蜂蜜檸檬汁愛玉,23蚊杯💰係用台灣直接嘅愛玉,無加冰檸檬汁,飲到尾唔會愈飲愈淡味🍋黑糖珍珠鮮奶,32蚊杯💰不含奶精係用純鮮奶,珍珠非常煙韌,甜度適中🥛整體環境簡約淺木色風☺️服務態度幾好,詳盡解釋菜式😀食物味道唔錯,啱晒附近上班人士同街坊🥰
2023-04-22

台式花枝丸,22蚊細份💰

鹽酥雞,38蚊份💰

九份芋圓,32蚊碗💰

蜂蜜檸檬汁愛玉,23蚊杯💰
係用台灣直接嘅愛玉,無加冰檸檬汁,飲到尾唔會愈飲愈淡味🍋

黑糖珍珠鮮奶,32蚊杯💰
不含奶精係用純鮮奶,珍珠非常煙韌,甜度適中🥛

整體環境簡約淺木色風☺️
服務態度幾好,詳盡解釋菜式😀
食物味道唔錯,啱晒附近上班人士同街坊🥰
2023-04-19 460 浏览
尋日放學之後去咗堅尼地城搵到呢一間食台灣菜嘅餐廳想講好高質!!!我哋叫咗牛肉麵、滷雞腿肉燥飯玉米起司蛋餅、炸物拼盤&滷味拼盤基本上全部食物都好好食我自己特別鍾意玉米起司蛋餅超級滋味!!!入面夾住芝士 外面又有少少醬汁表皮又脆成件事好好食❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥另外牛肉麵嘅辣椒我哋都好鍾意調味做得好好 我哋本身食辣嘅人超級鍾意 夠晒辣加埋飯或者面嗰度又多一個味道層次😍另外炸物拼盤嘅脆皮椒鹽豆腐都係特別好食強烈建議可以試吓甜品就叫咗九份芋圓&黑糖仙草奶凍個人幾鍾意佢啲甜品唔會好甜 飯後食就啱啱好份量都夠大飲品方面叫左蜂蜜檸檬愛玉&黑糖珍珠鮮奶一樣都係唔會好甜檸檬愛玉好解膩 黑糖珍珠鮮奶都好足料總括而言個人認為超級高質有種去台灣嘅感覺🤣🤣🤣餐廳位置唔大但坐得非常舒服強烈建議大家可以試吓呢間!!五斗米(堅尼地城) 地址: 西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖
尋日放學之後去咗堅尼地城
搵到呢一間食台灣菜嘅餐廳
想講好高質!!!

我哋叫咗牛肉麵、滷雞腿肉燥飯

玉米起司蛋餅、炸物拼盤&滷味拼盤

基本上全部食物都好好食

黑糖珍珠鮮奶都好足料

總括而言個人認為超級高質
有種去台灣嘅感覺🤣🤣🤣
餐廳位置唔大但坐得非常舒服
強烈建議大家可以試吓呢間!!

五斗米(堅尼地城)
地址: 西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖
  • 玉米起司蛋餅
「五斗米」這個名字吸引了我。我會不會「為五斗米折腰」呢?我忍不住走進去試試。這是一家地道的台灣餐廳。我選了一個鹽酥雞便當🍱但驚喜地發現裡面不只有鹽酥雞,還有肉燥、滷味小食、菜。每一樣都好吃。但美中不足的是吃到了夾生的米飯,這一點有點影響總體感受。冬瓜茶很好喝!店內很小,店員態度不好不壞。總體來說,用來打發一餐飯還是不錯的,但希望夾生飯是偶爾才出現的情況,不然咬到硬物有點體驗感差。外賣好像會比堂食便宜。

冬瓜茶很好喝!

店內很小,店員態度不好不壞。

2023-02-04
  • 鹽酥雞
2022-11-11 663 浏览
If you don’t expect there to be good service, the food is good. I have come here a dozen times already but today, the lady seemed extra pissed off when we have done nothing wrong. She wasn’t busy either because at that time, we were the only ones in the restaurant. Expect to come here and not feel welcomed. But food is good as always and would recommend takeaway instead.
2022-08-16 1158 浏览
之前已經食過五斗米喺上環嘅分店不過嗰度冇得堂食今次終於可以喺堅尼地城坐低慢慢食🤣餐廳名好有個性主打用台灣進口既食材同醬料西環店內環境就一貫非常簡潔👍🏻今次就試左西環分店限定既台式麻辣燙飯🙆‍♀️麻辣燙包括肥牛, 花枝丸, 凍豆腐同生菜湯頭味道偏重配料都吸滿麻辣味不過牛肉略嫌偏乾, 其他材料都好林好人味湯頭明顯見到一層辣油所以麻辣味越食越起勁D辣度會慢慢滲出來, 配飯一流👍🏻整體來説味道都唔錯係幾正宗既台灣菜🤣
之前已經食過五斗米喺上環嘅分店
不過嗰度冇得堂食
今次終於可以喺堅尼地城坐低慢慢食🤣
餐廳名好有個性
主打用台灣進口既食材同醬料
西環店內環境就一貫非常簡潔👍🏻

今次就試左西環分店限定既
台式麻辣燙飯🙆‍♀️
麻辣燙包括肥牛, 花枝丸, 凍豆腐同生菜
湯頭味道偏重
配料都吸滿麻辣味
不過牛肉略嫌偏乾,
其他材料都好林好人味
湯頭明顯見到一層辣油
所以麻辣味越食越起勁
D辣度會慢慢滲出來, 配飯一流👍🏻

整體來説味道都唔錯
係幾正宗既台灣菜🤣

台式麻辣燙

五斗米呢間小店位於堅尼地城主打地道台灣野😋都幾岀名😆都已經試過幾次,所以都想介紹比大家🤣特別係個牛肉麵🤤#冬甩仔女_堅尼地城#冬甩仔女_台灣野🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅👦🏻麻辣牛肉麵🐮🍜(7.8/10) $62(+$5轉刀削麵)=$65湯底濃郁、重藥膳味道😋岩曬中意食藥膳味既我😍而且仲辣辣地好香口,牛肉炆得吾錯,同時亦有咬口,配埋酸菜,味道更加豐富🥰刀削麵棉質有咬口,都幾掛湯😉性價比合理😆👦🏻凍冬瓜茶🥤(7/10) $18冬瓜茶甜度適中😋消暑解渴、清一清熱氣、仲可以消滯解膩,吾錯👍🏼🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅👧🏻肉燥乾拌飯🍚(6.8/10) $58係算偏瘦既肉燥,但又吾會太韌🤭味道濃郁好香,吾會太油膩。👧🏻凍蜂蜜檸檬汁🍯🍋🥤(7/10) $18覺得有甜左少少🤣但飲落都幾清新、淡淡既蜂蜜檸檬味🍋🍩冬甩小資訊🍩1️⃣加一✖️💲抵食:7/10👅好味:7.1/10🍩推薦:7.5/10📍五斗米 (堅尼地城) (西環)西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖⏱11:30-21:00(Mon-Sun)

[堅尼地城美食推介🍽 ] 五斗米

#冬甩仔女_堅尼地城
#冬甩仔女_台灣野

🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅

👦🏻凍冬瓜茶🥤(7/10) $18

🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅
👧🏻肉燥乾拌飯🍚(6.8/10) $58

係算偏瘦既肉燥,但又吾會太韌🤭味道濃郁好香,吾會太油膩。

👧🏻凍蜂蜜檸檬汁🍯🍋🥤(7/10) $18

覺得有甜左少少🤣但飲落都幾清新、淡淡既蜂蜜檸檬味🍋

🍩冬甩小資訊🍩
1️⃣加一✖️

💲抵食:7/10
👅好味:7.1/10
🍩推薦:7.5/10

📍五斗米 (堅尼地城) (西環)
西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖
⏱11:30-21:00(Mon-Sun)
2022-06-08 887 浏览
點左一個鹽酥雞肉燥飯,賣相還可以,不過飯吃下去有點生,不太及格,希望可以改善一下。鹽酥雞外脆內軟,感覺還好,加上肉燥這個配搭還是第一次食,不過都幾唔錯。另外仲叫左個黑糖仙草奶凍,d糖未融曬,食落口仲會有少少糖粒,而且珍珠同癡埋一舊,賣相方面差少少...

近近地住系附近 試下哩間台灣野一入去得一枱,諗住吾系太忙,叫外賣應該好快點知態度出奇地差 冇乜生意都禁??叫左個2個麻辣牛肉麵,滷白菜,叫左杯珍珠奶茶,一杯冬瓜珍珠加甜不辣 。 兩個朋友都話個牛肉麵超級油 都算~而我食個滷白菜,都可以勁油!!珍珠奶茶淡過水 完全冇味,珍珠又未熟,未試過食過一間餐廳差到禁已經冇食哂 因為食吾落去..點知去到夜晚開始feel到吾舒服 同朋友一齊都又柯又嘔從來冇試過為任何餐廳留負評😡,一個人食完吾舒服可以系當我自己消化不良,三個人食完都又柯又嘔禁就好明顯餐廳野食衛生問題 ,直到我打哩篇負評既朝早我都仲吾舒服緊,再認真睇埋貴餐廳openrice啲評價,見到都曾經有人食到胃痛。再加上今次,所以有必要留低哩個評價比餐廳知道,亦都比其他食客知曾經有件禁既事發生。希望貴餐廳見到哩個評價後會改善下!😡我吾會再去幫襯你地,但都希望貴店會愈做愈好 ,吾好再比其他人發生哩個情況 !
近近地住系附近 試下哩間台灣野
一入去得一枱,諗住吾系太忙,叫外賣應該好快
點知態度出奇地差 冇乜生意都禁??
而我食個滷白菜,都可以勁油!!

2022-06-05
10 分钟 (外卖自取)