2025-01-15 161 浏览
Attap located in @centralmarkethk Central Market, Hong Kong 🌿 offers casual Singaporean cusine including hainanese chicken 🐥 trotter 🍖 to curry brisket 🍛亞答屋位於香港中環街市 @centralmarkethk 🌿 主打休閒新加坡美食,包括海南雞飯 🐥 慢煮豬腳飯 🍖 咖哩牛腩 🍛 🐥 海南雞飯 配蟲草花雞湯 HKD$72 (下午茶)hainanese chicken rice with cordyceps flower chicken soup雞肉無骨 皮滑鮮嫩 油飯香氣粒粒分明 沾上醬汁 滋味滿足🍖 亞答慢煮豬手飯 配蟲草花雞湯 HKD$70 (下午茶)attap trotter rice with cordyceps flower chicken soup豬手皮彈 肉質軟糯 膠質豐富鹹中帶甜 沾青檸汁 別具風味🍛 咖喱牛腩飯 配蟲草花雞湯 HKD$68 (下午茶)curry braised beef rice with cordy

🐥 海南雞飯 配蟲草花雞湯 HKD$72 (下午茶)
雞肉無骨 皮滑鮮嫩 油飯香氣
粒粒分明 沾上醬汁 滋味滿足

🍖 亞答慢煮豬手飯 配蟲草花雞湯 HKD$70 (下午茶)
豬手皮彈 肉質軟糯 膠質豐富
鹹中帶甜 沾青檸汁 別具風味

🍛 咖喱牛腩飯 配蟲草花雞湯 HKD$68 (下午茶)
curry braised beef rice with cordyceps flower chicken soup
牛腩鬆軟 濃厚香氣 咖喱濃郁
椰奶香甜 辛香滑順 配飯一流

🥛泰式古法炸鮮奶 HKD$28 (下午茶)
crispy milk custard
金黃酥脆 鮮奶內餡 外酥內嫩
嫩滑香甜 濃郁奶香 甜而不膩

📍@centralmarkethk 中環皇后大道中93號中環街市地下G17號舖🇭🇰*
Meal break well spent at the central market food court. Curry braised brisket with rice was nice, soft briskets were easy to digest, curry was cooked and well seasoned- both coconuty and flavoursome. You can’t go wrong with curry on plain hot rice. Set came with a bowl of cordyceps flower chicken soup. It’s a clear soothing soup after a tough day of outdoor work. Spicy & sour boneless chicken feet was recommended cos these feet were springy and the Thai-style dressing was very on point.

泰式酸辣鳳爪
泰式酸辣鳳爪
2025-02-20 0 浏览
今日 去完文武廟落咗中環街市食下午茶餐呢喺港島區食個下午茶餐 有飯有湯有飲品嚟講呢個價錢真係好實惠 地理環境位置又方便呢食完仲可以喺附近行陣 就等我今日做文青先-Hainanese Chicken Rice w/ Cordyceps Flower Chicken Soup ($72)海南雞飯 配 蟲草花雞湯 ($72)叫咗個我的最愛 單睇賣相已經流晒口水啦海南雞同埋專屬油飯 絕對係完美嘅配搭啊配埋海南雞嘅三色醬 黑豉油薑蓉同辣椒醬雞肉好嫩滑 如果整體份量多啲都更加好啦-Attap Trotter Rice w/ Cordyceps Flower Chicken Soup ($70)亞答慢煮豬手飯 配 蟲草花雞湯 ($72)慢煮豬手炆得好腍身 食落膠質滿滿呢配埋青檸汁一齊食 酸酸辣辣特別開胃-Curry Braised Beef Rice w/ Cordyceps Flower Chicken Soup ($68)咖喱牛腩飯 配 蟲草花雞湯 ($68)叫咗另一個我的最愛 緊係非咖喱牛腩莫屬啦 哈哈椰香味濃 牛腩可以煮得再腍啲 份量多啲就更好啦
今日 去完文武廟落咗中環街市食下午茶餐呢
喺港島區食個下午茶餐 有飯有湯有飲品嚟講
呢個價錢真係好實惠 地理環境位置又方便呢
食完仲可以喺附近行陣 就等我今日做文青先
海南雞飯 配 蟲草花雞湯 ($72)
叫咗個我的最愛 單睇賣相已經流晒口水啦
海南雞同埋專屬油飯 絕對係完美嘅配搭啊
配埋海南雞嘅三色醬 黑豉油薑蓉同辣椒醬
雞肉好嫩滑 如果整體份量多啲都更加好啦
亞答慢煮豬手飯 配 蟲草花雞湯 ($72)
慢煮豬手炆得好腍身 食落膠質滿滿呢
配埋青檸汁一齊食 酸酸辣辣特別開胃
咖喱牛腩飯 配 蟲草花雞湯 ($68)
叫咗另一個我的最愛 緊係非咖喱牛腩莫屬啦 哈哈
椰香味濃 牛腩可以煮得再腍啲 份量多啲就更好啦
2025-01-27
2025-02-16 0 浏览
嚟到中環,除咗喺IFC食野之外,中環街市原來都有好多食店🙂,今次試咗喺OpenRice有好多好評嘅餐廳,主打星馬菜,附近都有唔同嘅餐廳,以Foodcourt形式運行,買咗之後就可以自己搵位食啦😆❣️海南雞飯配蟲草花雞湯 $82雞肉尚算嫩滑,但並唔算出色🤣,油飯較為濕潤而且唔熱,鍾意食軟飯嘅朋友會啱啲🥸,蟲草花雞湯相當鹹,飲咗幾啖就唔敢再飲😅❣️亞答慢煮豬手飯配蟲草花雞湯 $80豬手入味但唔太腍滑,附送的酸菜非常鹹,難以入口🥸,唯一可取係個半粒半熟蛋🤪👅好味度:7(10分滿分)餐廳定價都算高,但食物品質唔算出色,相信有更好嘅餐廳選擇🥸🍽️亞答屋 中環皇后大道中93號中環街市地下G17號舖

❣️海南雞飯配蟲草花雞湯 $82

❣️亞答慢煮豬手飯配蟲草花雞湯 $80

👅好味度:7(10分滿分)
餐廳定價都算高,但食物品質唔算出色,相信有更好嘅餐廳選擇🥸

🍽️亞答屋
中環皇后大道中93號中環街市地下G17號舖
本人好中意食豬手,見間餐廳無乜負評,又講到豬手咁好食,所以試試佢一落完單已經勁快送餐,已經覺得有機會伏點知食物唔熱都算, 豬手又硬又唔入味,唯一優點:係煮熟左真係嬲左成個餐,最好味居然係個飯

一落完單已經勁快送餐,已經覺得有機會伏

點知食物唔熱都算, 豬手又硬又唔入味,唯一優點:係煮熟左

真係嬲左

成個餐,最好味居然係個飯
要去AIA嘉年華梗係要食飽飽有力氣先可以玩遊戲🤪經過中環街市見到有海南雞飯,快手order,唔使10分鐘就食得!🐔 海南雞飯配蟲草花雞湯 $82雞肉肉質滑嫩,點上黑豉油、辣椒醬抑或蔥油一樣好味,特別鍾意油飯米粒分明不黏膩,雞香陣陣。蟲草花雞湯清爽,無乜藥膳味搭配油飯又幾好!🐖 慢煮豬手飯配蟲草花雞湯 $80豬手燜得軟腍,膠質滿滿。沾上醬汁,微微酸辣好開胃!🌶️ 泰式酸辣鳳爪 $62雖然唔係新加坡特色,但作為小食真係好開胃!鳳爪口感爽脆,都幾多肉!整體來說,食物味道溫和,作為日常餐膳係個唔錯嘅選擇🥳

🐔 海南雞飯配蟲草花雞湯 $82

雞肉肉質滑嫩,

🐖 慢煮豬手飯配蟲草花雞湯 $80

豬手燜得軟腍,膠質滿滿。沾上醬汁,微微酸辣好開胃!

🌶️ 泰式酸辣鳳爪 $62

整體來說,食物味道溫和,作為日常餐膳係個唔錯嘅選擇🥳
2025-02-06 109 浏览
📌中環平民食堂 2025 今次揾食揾到黎中環街市中環街市自從翻新過後,除左有市集以外,亦有吾同既餐廳進駐,今次就試下其中一間星馬菜 一Attap 亞答屋🐷亞答慢煮豬手飯 配蟲草花雞湯 $82豬手燘得軟腍入味,油飯都有油香,蟲草花雞湯都飲得出幾足料,整體而言系有心機做,值得支持既餐廳😋👍🏻📍Attap 亞答屋地址:中環街市地下G17號舖#中環 #亞答屋 #Attap #自費食評 #中環街市 #平民食堂 #平民美食 #中環食咩好 #星星帶你食 #蟲草花雞湯 #亞答慢煮豬手飯 #foodie #hkfood #hkfoodie #foodiehk
📌中環
平民食堂 2025 今次揾食揾到黎中環街市

🐷亞答慢煮豬手飯 配蟲草花雞湯 $82

📍Attap 亞答屋
地址:中環街市地下G17號舖

2024-12-29 147 浏览
在中環海濱活動空間睇完音樂會後才吃晚飯,那時都快要8:30pm,有些餐廳9pm都last order了!查找了一輪,決定去中環街市吃晚飯。雖然去過中環街市不只一次,但這是第一次去地下那層food court。Food court的點餐系統方便食客,掃完枱上的QR code後,就可在仍在營業的餐廳中的點餐,不用取餐,店家會將餐點直接送來。海南雞飯配蟲草花雞湯,雞件份量多,雞皮爽脆,啖啖肉,肉質嫩滑。有齊三色醬,甜豉油、辣醬及薑蓉,比較喜歡蘸甜豉油,辣醬的辣度普通。油飯色澤金黃均勻,吸盡雞油精華,雞油香濃郁。配的湯是蟲草花雞湯,香甜得來又沒味精。想不到在中環吃海南雞飯與其他區的價格都差不多,價格並不會偏高。

海南雞飯

2024-09-29
海南雞飯
今日過嚟中環街市行吓小店,然後諗住食個快餐,原來而家中環街市地下開咗個中環食坊😳入邊都有好多間餐廳揀🤣🤣我想食海南雞飯,所以揀左呢間試下!😎海南雞肉質非常嫩滑,雞味濃!竟然喺food court食到高質嘅海南雞🤩🤩套餐仲包埋蟲草花雞湯,飲得出冇味精,好香蟲草花味!完全同平時啲例湯唔同🙌咖喱鴨飯: 佢嘅咖喱係椰香味,唔會太辣味道啱啱好,用嚟送飯一流!而且鴨嘅份量好多🤩泰式酸辣鳳爪味道都非常正宗,非常開胃!

我想食海南雞飯,所以揀左呢間試下!😎

泰式酸辣鳳爪味道都非常正宗,非常開胃!
位於中環街市內美食廣場的亞答屋Attap,以位於中環區的餐飲來說,性價比不錯。下單後出餐時間快、座位也蠻多,非常方便分秒必爭的都市人👍. 🐖亞答慢煮豬手飯配蟲草花雞湯($70) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)豬手份量多,肉質軟腍兼入味。同時配有泰式酸辣汁可供食客配著豬手一起吃,整體感覺清爽💕蟲草花雞湯濃郁味美,這個套餐性價比非常高!愛吃豬手的大家切勿不要錯過✨.🐖泰北香葉辣肉碎飯配蟲草花雞湯($65) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)半肥瘦的肉碎份量足,辣度屬BB辣,所以怕辣的人士可以放心選擇🫶彭鹹香香、酸酸辣辣實在非常下凡,再配上一碗熱辣辣的蟲草花雞湯,確實是味覺上的享受!.🦐大蝦青木瓜沙律($68) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)大蝦爽彈,肉質不老!青木瓜絲、紅蘿蔔絲、紫洋蔥絲、青瓜絲及豆角混合一起,再配上酸酸辣辣的醬汁,非常過癮及開胃!作為健康清新之選,確實不錯!/店舖名稱 Restaurant Name:亞答屋 (中環).店舖地址 Restaurant Address:中環皇后大道中93號中環街市地下G17號舖.營業時間 Opening Hours:⊿星期一至日 Mon to Sun 11:00-22:00
🐖亞答慢煮豬手飯配蟲草花雞湯($70)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
🐖泰北香葉辣肉碎飯配蟲草花雞湯($65)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
🦐大蝦青木瓜沙律($68)
店舖名稱 Restaurant Name:
亞答屋 (中環)
店舖地址 Restaurant Address:
  • 亞答慢煮豬手飯配蟲草花雞湯
  • 泰北香葉辣肉碎飯配蟲草花雞湯
  • 大蝦青木瓜沙律
2024-11-21 260 浏览
餐廳:亞答屋地點:中環街市菜式:新加坡菜餐牌:平日下午茶餐牌有9款選擇,有飯有沙律有肉有小食海南雞飯配蟲草花雞湯 $72海南雞有雞脾有雞胸肉,雞皮唔會太厚,肉質都唔錯,好嫩。跟有三色醬汁,包括甜豉油,辣醬同姜蓉,令雞肉更好味道,我最鍾意甜豉油!伴有三片青瓜解膩。雞油飯熱辣辣好大碗,好好味。而家個湯轉左蟲草花雞湯,雞味好濃,加有少少蟲草花同葱花,感覺補身。椰香咖喱鴨飯 $66椰香咖喱鴨一客十幾件,大件連皮連骨,咖哩味辣辣地,好滑溜,面頭明顯見到梛漿,餸飯一流。伴有白飯一大碗。泰式古法炸鮮奶 $28泰式古法炸鮮奶一客三件,超級熱辣辣!炸得外脆內有流心鮮奶流出,超正,極力推介!上菜快速,食物質素唔錯,下午茶價錢抵食。
餐廳:亞答屋
地點:中環街市
菜式:新加坡菜
餐牌:平日下午茶餐牌有9款選擇,有飯有沙律有肉有小食
海南雞飯配蟲草花雞湯 $72

海南雞飯配蟲草花雞湯

雞油飯熱辣辣好大碗,好好味。

椰香咖喱鴨飯 $66
椰香咖喱鴨飯

椰香咖喱鴨飯
泰式古法炸鮮奶 $28
泰式古法炸鮮奶
上菜快速,食物質素唔錯,下午茶價錢抵食。
2024-11-21
泰式古法炸鮮奶
2024-11-12 289 浏览
中環街市樓下的foodcourt 太多選擇了!! 有台灣菜、韓國菜、日本菜、星馬菜等等,我就看中左Attap 這間星馬菜,俾佢地既海南雞飯吸引左~先來一份海南雞(半隻),雞滑,唔多肥!醬汁都正常(紅色微辣),配上清爽的青瓜,非常開胃,再點一點海南雞的酸甜醬汁中,既解腻又提味!再來濃香咖喱牛腩飯,咖喱汁好香好惹味,帶點椰香,送飯一流。而牛腩都炆到好淋。連埋一碗湯,入面也見有些蟲草花。下次有興趣試試小食~!
中環街市樓下的foodcourt 太多選擇了!!

下次有興趣試試小食~!
2024-10-19 311 浏览
亞答屋中環皇后大道中93號中環街市地下在中環行街,自不然在中環街市地下的亞答屋l食午餐,食街裝置,自助形式。我食左 泰北香葉辣肉碎飯 $65,配蟲草花雞湯。泰北香葉辣肉碎飯好味,蟲草花雞湯好飲。
亞答屋
中環皇后大道中93號中環街市地下
2024-10-16 277 浏览
中環街市自從活化過後,除左有市集墟市之外,亦有吾小食肆進駐,之前就同大家介紹過台式料理久久,而今次,就同大家介紹一間星馬料理 一 亞答屋@🌟海南雞飯配蟲草花雞湯 $72雞肉嫩滑搭配雞油飯 x 經典三色醬雞油飯食得出油香,蟲草花雞湯亦飲得出鮮味🤤👍🏻👍🏻🌟泰式古法炸鮮奶 $28外皮炸得香脆,鮮奶亦吾會過甜🤤👍🏻📍亞答屋地址:中環皇后大道中93號中環街市地下G17號舖#中環 #亞答屋 #海南雞 #炸鮮奶 #留港消費 #支持小店 #覓食中環 #中環街市 #食在中環 #海南雞飯 #為食關注組 #中環食乜好 #香港美食地圖 #泰式古法炸鮮奶 #九十後行到邊食到邊#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE

🌟海南雞飯配蟲草花雞湯 $72
雞肉嫩滑搭配雞油飯 x 經典三色醬
雞油飯食得出油香,蟲草花雞湯亦飲得出鮮味🤤👍🏻👍🏻

🌟泰式古法炸鮮奶 $28
外皮炸得香脆,鮮奶亦吾會過甜🤤👍🏻

📍亞答屋
地址:中環皇后大道中93號中環街市地下G17號舖

#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
2024-10-12 259 浏览
中環放學後就唔想再用腦🧠最好就系衝入食街👀見到咩就即叫~作為海南雞飯控既我😆一見到有海南雞飯店必定唔會錯👐🏻🍽️套餐海南雞飯海南雞夠新鮮🐔雞肉肉質鮮嫩多汁😋雞皮亦有光滑質感✨雞油米飯吸收了雞肉湯汁既精華💦雞香氣非常濃郁👍🏻另外配搭醬料有:辣椒醬🌶️黑醬油🌑和蒜蓉醬🧄配菜有爽口青瓜片🥒增添一絲清爽感~套餐仲有附上蟲草花雞湯🥣蟲草花清甜和雞肉熬煮後🔥湯頭鮮香四溢👅口感豐富鮮美👍🏻

🍽️套餐海南雞飯

套餐仲有附上蟲草花雞湯🥣