餐廳:Attap地點:中環街市菜式:新加坡菜餐牌:平日下午茶餐牌有9款選擇,有飯有沙律有肉有小食亞答慢煮豬手飯配蘇東魚丸雞湯 $68亞答慢煮豬手茶餐份量都好多肉食,已經切到細細件好易食。豬手塊皮超彈牙,脂肪唔算多,肉質我都覺得好嫩,而且味道入味,好正!配有一細兜酸辣汁,點黎食更惹味!豬手伴有糖心蛋半隻同鹹菜。飯係雞油飯,偏乾身,又香又好食。蘇東魚丸雞湯有兩粒魚蛋,仲有脆口八爪魚粒,撒上葱花,個湯都好清。海南雞飯配蘇東魚丸雞湯 $72海南雞有雞脾有雞胸肉有雞翼,雞皮好薄,都好多肉食,質感唔錯,都好嫩口。跟有三色醬汁,包括甜豉油,辣醬同姜蓉,令雞肉更好味道!伴有幾片青瓜。配有同亞答慢煮豬手飯一樣既雞油飯同蘇東魚丸雞湯。酸辣鳳爪 $62酸辣鳳爪 用紙兜上,下底墊底有好多去骨鳳爪,好爽脆,味道多酸少辣。面頭加上紅蘿蔔絲,生菜絲,西芹絲,洋蔥絲,伴有兩粒車厘茄切半,味道清爽唔太重口味,唔算太辣。滷肉A菜 $38另外去隔離久久加個滷肉A菜。滷肉A菜係油墨菜上面加好多滷肉。油墨菜份量足,滷肉份星多,又嫩又夠味!上菜好快,中環食lunch人士可以考慮試試。下午茶特別抵食。
餐廳:Attap
地點:中環街市
菜式:新加坡菜
餐牌:平日下午茶餐牌有9款選擇,有飯有沙律有肉有小食
亞答慢煮豬手飯配蘇東魚丸雞湯 $68
亞答慢煮豬手飯配蘇東魚丸雞湯
亞答慢煮豬手

飯係雞油飯,偏乾身,又香又好食。
雞油飯

亞答慢煮豬手飯配蘇東魚丸雞湯
亞答慢煮豬手
滷肉A菜
2023-07-06 450 浏览
放工又嚟中環街市飲飲食食 呢個地方越嚟越多選擇 台灣菜星馬菜都有 而且價錢唔貴位置有好多 坐得好舒服 呢一間食星加坡嘢嘅餐廳我成日呢今晚食咗 冰鎮鮑魚有四隻 夏天食一個好好嘅頭盤 用嘅係台灣九孔鮑魚 非常新鮮 加上非常開胃嘅醬汁非常好食主菜點咗 阿答慢煮豬手飯豬手飯量超級多 好多骨膠原 酸辣汁真係好好餸飯 配上特製油飯同埋蘇東魚丸雞湯 真係好豐富嘅晚餐 油飯好香加上個雞湯真係好飽肚飲品揀咗隔離台灣餐廳嘅飲品自家製芋泥芋香奶茶超多新鮮芋泥 芋香味好重 非常好飲呢度嘢食飲品種類越嚟越豐富 一啲都唔會覺得悶可以試下唔同嘅嘢

呢一間食星加坡嘢嘅餐廳我成日呢

今晚食咗 冰鎮鮑魚

主菜點咗 阿答慢煮豬手飯

飲品揀咗隔離台灣餐廳嘅飲品
自家製芋泥芋香奶茶
超多新鮮芋泥 芋香味好重 非常好飲

2023-07-03 301 浏览
又嚟中環街市食野,因為食物真係有質素,又好快上菜😌夏天咁熱要食返啲涼少少嘅食物⭐️海南雞飯配蘇東魚丸雞湯雞嘅分量都幾多,應該有完隻雞嘅4分之一,無論係雞皮定雞肉都好嫩滑。可以點豉油、辣椒醬、薑蓉,最鍾意混合辣椒醬&薑蓉一齊點,增加個味道👅而個油飯煮得好好,好入味👍🏻有微微🤏🏻嘅香味同淡淡🤏🏻嘅咸味,但唔會好膩,所以同海南雞一齊食好夾蘇東魚丸雞湯有微微🤏🏻雞湯香味,而魚丸好彈牙😋

⭐️海南雞飯配蘇東魚丸雞湯

蘇東魚丸雞湯有微微🤏🏻雞湯香味,而魚丸好彈牙😋

2023-06-04 410 浏览
。亞答慢煮豬手飯配蘇東魚丸雞湯 ($68) - 豬手抆得夠冧又入味,豬手皮滿滿膠質,震騰騰,肉質夠嫩,配了酸菜可以解一解膩。 。亞答冰鎮鮑魚 ($128) - 冰鎮鮑魚爽口彈牙,預先已醃過,好滋味。 。古法魚皮 ($78) - 魚皮口感爽脆,加上微辣的甜醬油非常惹味,食到停唔到口。

2023-05-28 319 浏览
中環原來有一個咁正既地方,都係今日先知道。幾岩遊客來既一個地方,有唔同國家既美食同精品。而且價錢都唔太貴,今日試左呢個$72蚊港紙既海南雞飯。真心覺得唔錯,啲雞肉都好滑。唔鞋口!同埋幾中意個三個醬汁既味道,中間紅色個個本人覺得係最好食既。同油飯都好香好香雞油味,係會令人一食愛上的感覺。但個湯就一般般啦,我覺得有點過咸了。成碗湯覺得只有咸味,食唔到有其他味道。如果佢地改一改良個湯的話,呢一個套餐就真係完美了。

2023-05-04 498 浏览
來到中環街市差唔多2點,見到Attap 2點就開始有下午茶餐😍 個餐牌咁吸引,當然唔介意等一下啦!海南雞飯 ($72)份量十足的無骨海南雞🐓皮脆肉滑,仲有雞油香。跟餐配有蘇東魚丸雞湯,兩粒魚丸,非常爽口彈牙,仲有2粒魷魚,吊起雞湯嘅鮮味。新加坡大蝦喇沙摻摻($68)呢個喇沙賣相非常靚又足料,有4邊蝦有魚蛋魚片絲脆蒜,仲有半隻蛋,吸哂湯嘅豆卜😍濃濃椰香味嘅湯底帶少少🤏辣,一咬落舊豆卜度就好似飲咗啖湯咁。半熟蛋 配 咖吔多士($36)半熟蛋配有專屬豉油,非常特別。多士用麥包來做,好脆身但比較薄同細件,加入咖吔同牛油,食落去未夠口感,但味道一流。新加坡鹹蛋黃單骨雞翼($56/ 8pieces)香脆可口、帶有少少甜的單骨雞翼,咸蛋味可以再重啲就會更加好味。

海南雞飯 ($72)

新加坡大蝦喇沙摻摻($68)

半熟蛋 配 咖吔多士($36)

新加坡鹹蛋黃單骨雞翼($56/ 8pieces)
新加坡大蝦喇沙摻摻
半熟蛋 配 咖吔多士
新加坡鹹蛋黃單骨雞翼
2023-05-02
新加坡大蝦喇沙摻摻
半熟蛋 配 咖吔多士
新加坡鹹蛋黃單骨雞翼
2023-05-04 265 浏览
餐廳:Attap地點:中環街市菜式:新加坡菜餐牌:平日下午茶餐牌有8款選擇,有飯有沙律有肉有小食海南雞飯配蘇東魚丸雞湯 $72海南雞有雞脾有雞胸肉有雞翼,雞皮好薄,都好多肉食,質感唔錯,都好嫩口。跟有三色醬汁,包括甜豉油,辣醬同姜蓉,令雞肉更好味道!伴有幾片青瓜。雞油飯偏乾身,又香又好食。蘇東魚丸雞湯有兩粒魚蛋,仲有脆口八爪魚粒,個湯都好清。亞答慢煮豬手原隻 $148亞答慢煮豬手超大份,已經切到細細件好易食。豬手塊皮超彈牙,脂肪唔算多,肉質我都覺得好嫩,而且味道入味,好正!配有兩細兜酸辣汁,點黎食更惹味!豬手伴有糖心蛋一開二同鹹菜。呢份主菜有呢個份量都好抵食!上菜好快,中環食lunch人士可以考慮試試。
餐廳:Attap
地點:中環街市
菜式:新加坡菜
餐牌:平日下午茶餐牌有8款選擇,有飯有沙律有肉有小食

海南雞飯配蘇東魚丸雞湯 $72

蘇東魚丸雞湯

亞答慢煮豬手原隻 $148

亞答慢煮豬手原隻
上菜好快,中環食lunch人士可以考慮試試。
2023-05-04
2023-04-28 218 浏览
Attap located at Central Market serving casual southeast cusine - specializing a signature dish of each country including singapore hainanese chicken rice 🐥 malaysia trotter rice 🍖 and thailand vermicelli 🥢亞答屋喺中環街市入面 主打星馬泰各國招牌菜 包括星加坡海南雞飯 🐥 馬來西亞慢煮豬手 🍖 泰國撈檬 🥢🐥海南雞飯 配蘇東魚丸雞湯 hainanese chicken rice with sotong fish ball soup HKD$72海南雞無骨係基本 😋 啖啖肉 肉質嫩滑配黑醬油 🖤 酸辣汁 🧡 薑蓉 💛 個人就只喜歡黑醬油 甜甜地油飯香 唔會太乾 唔會太油膩 🍚如果想健康啲可以轉白飯 🌱蘇東魚丸雞湯湯底鮮甜 魚丸彈牙 🥣下次有機會一定會試埋馬來西亞慢煮豬手 🍖 泰國撈檬 🥢

海南雞無骨係基本 😋 啖啖肉 肉質嫩滑
蘇東魚丸雞湯湯底鮮甜 魚丸彈牙 🥣
下次有機會一定會試埋馬來西亞慢煮豬手 🍖 泰國撈檬 🥢

• 海南雞飯
2023-04-26 133 浏览
今日去完大館參觀,沿住電梯去到中環街市行下,順便食個lunch,朋友見到呢間話想食,我地就揾個位坐底。呢到係food court咁,自己揾位坐叫野食自己拎餐。酸辣鳳爪鳳瓜已經去哂骨,啖啖肉,味道酸酸甜甜,我自己唔食得辣覺得好辣,朋友就超級中意。古法魚皮出面好少地方有得賣,見到有就叫左一份,魚皮超級爽脆,處理得好完全無腥味,加左大量芫茜味道香口。會安雞絲扎肉檬粉雞絲嫩滑,檬粉入口幼滑,湯底清甜。蓮藕蝦餅蝦餅鮮味十足,爽口彈牙,加左蓮藕口感豐富。

古法魚皮

會安雞絲扎肉檬粉
雞絲嫩滑,檬粉入口幼滑,湯底清甜。

蓮藕蝦餅
蝦餅鮮味十足,爽口彈牙,加左蓮藕口感豐富。
2023-04-23 117 浏览
今個星期試了2間不同店舖嘅海南雞飯,呢間份量好足,但飯身偏硬左D,吾知係咪未焗透,但去骨雞肉好滑,同別家不同的是呢間幾有雞味,值得-試👍餐跟-碗肉丸湯,味道有啲淡。

今個星期試了2間不同店舖嘅海南雞飯,呢間份量好足,但飯身

2023-04-20
2023-04-16 153 浏览
[ Attap ]中環街市翻身後重開,越來越多美食,估唔到有另一番風味,food court 形式既自助點餐,可以食好多唔同種類嘅嘢。✿ 蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬🍅🍅 $72包含蟹膏、蟹肉、蝦丸、扎肉,搭配蕃茄汁,湯汁鮮美,好濃烈,重口味既一定鐘意呢個檬粉🤤🤤。✿ 海南雞飯 配 蘇東魚丸雞湯 $72海南雞肉嫩多汁,油飯都好香口,配埋個蘇東魚丸雞湯色香味俱全,味道濃郁,圓圓既魚丸,口感Q彈多汁,不錯👍🏻。✿ 半熟蛋配 咖吔多士 $36蛋白半熟嫩潤,配埋咖吔既椰香味,厚厚既牛油,果然係夢幻美食組合😍😍。✿ 新加坡鹹蛋黃單骨雞翼 (8PCS) $56新加坡著名小食,色香味俱全,外脆內咸,炸得好酥脆,食落好邪惡呀!總結🫦中環街市裏面有唔同種類嘅美食,鍾意食星加坡菜嘅不妨一試,性價比高,點餐後可以同朋友慢慢食慢慢傾計😎。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Attap地址:中環皇后大道中93號中環街市地下G17號舖電話:✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ Attap ]

地址:中環皇后大道中93號中環街市地下G17號舖
電話:
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-04-08 146 浏览
冇落filter, 個豬手真係咁既色😂啲肉好淋,同啲豬皮一夾就分開左。本身見menu寫住推薦,個心都帶少少期待,以為會好好味,果然有期待就會有失望其實係好普通既豬手,不過個飯都唔差。湯就比較似味精湯
其實係好普通既豬手,不過個飯都唔差。湯就比較似味精湯
喺中上環活動時encore了無限次的食店。水準穩定,坐得舒服。傍晚時鍾意坐喺已收工的水bar,非常romantic.白天坐近中庭享受日光和空氣也很寫意。海南雞不太肥,油飯可轉白飯,但因為少人食白飯所以唯一一次唔新鮮。附送的魚蛋湯較濃味,通常食咗魚蛋同章魚就算。週末的午飯人多,唔知有冇關,豬手都好似又肥又冇上次咁好食。不過仍然覺得係呢一區的好選擇。另外,最近會用手提電話程式叫埋其他餐廳嘅嘢食。一次過滿足晒所有願望~ 多人用餐之選
喺中上環活動時encore了無限次的食店。
水準穩定,坐得舒服。
傍晚時鍾意坐喺已收工的水bar,非常romantic.
白天坐近中庭享受日光和空氣也很寫意。
附送的魚蛋湯較濃味,通常食咗魚蛋同章魚就算。

週末的午飯人多,唔知有冇關,豬手都好似又肥又冇上次咁好食。

不過仍然覺得係呢一區的好選擇。
2023-03-01 253 浏览
Got off work late today and was too lazy to go home and cook. So stopped by central market to grab a meal. Decided i wanted a rice dish and ended up opting for the trotter rice with sotong fish ball chicken soup which costed $80. The trotter was very soft and basically fell off the skin. The egg was also cooked to perfection. I also liked the sauce, but the highlight was definitely the rice which was soo flavourful! It had a nice oily aroma and I gobbled up the dish in no timr
Attap今晚去左中環街市搵野食😻原來夜晚去都唔太多人,幾好😆有戶外座位亦有戶內位置💁🏻‍♀️我地簡左Attap 💁🏻‍♀️同埋Pulau💁🏻‍♂️兩間餐廳🍴食我地嘅晚餐🤤……….🐷亞答慢煮豬手飯(配蘇東魚丸雞湯)($68)豬手好淋身,入口即溶😻😻我感覺到滿滿嘅膠原蛋白😂😂🇸🇬新加坡大蝦喇沙摻摻/米線($68)湯底唔辣,但係湯底味好濃郁,如果可以加點辣更加好🤤賣相好靚,有蝦有魚蛋,亦有蛋,好多配菜💁🏻‍♀️🥪半熟蛋配 咖吔多士($36)多士好脆身,咖吔甜甜地好好食🤭🐷參峇醬燒豬頸肉($82)豬頸肉燒得乾身,唔油膩🤤,食咗都唔怕肥🤭……….原來中環街市餐廳都好多選擇,同朋友去可以各自食唔同嘅餐廳🤤有多打卡位😌📸……….
Attap
……….
🐷亞答慢煮豬手飯(配蘇東魚丸雞湯)($68)
豬手好淋身,入口即溶😻😻我感覺到滿滿嘅膠原蛋白😂😂

🇸🇬新加坡大蝦喇沙摻摻/米線($68)

🥪半熟蛋配 咖吔多士($36)
多士好脆身,咖吔甜甜地好好食🤭

🐷參峇醬燒豬頸肉($82)
豬頸肉燒得乾身,唔油膩🤤,食咗都唔怕肥🤭
2023-02-15