2021-10-20 12 浏览
今日同朋友去咗將軍澳行山行完之後落返嚟見到呢間亞泰 朋友想食啲重口味嘅嘢就決定入去食飯椰汁雞湯香濃嘅椰汁加上鮮嫩嘅雞肉 煲出嚟嘅湯又滋補又養顏又creamy 係我飲過最好嘅湯蛋咖哩蟹枕頭包份量十足嘅枕頭包加上蟹味濃郁嘅煙韌蟹肉 一絲絲 口感一流鹵水冇骨豬手豬手本身炆得非常之冧 豐富嘅骨膠原加上唔太鹹嘅滷水 成個餸菜令人食指大動冬陰海南雞湯河冬陰功湯少少酸少少辣 加上軟滑富雞味嘅海南雞 浸完湯之後口感更滑 比海南雞飯更加好食龍眼冰 同出面飲到嘅差唔多 冇咩特別

椰汁雞湯

蛋咖哩蟹枕頭包
份量十足嘅枕頭包加上蟹味濃郁嘅煙韌蟹肉 一絲絲 口感一流

鹵水冇骨豬手

冬陰海南雞湯河

龍眼冰
同出面飲到嘅差唔多 冇咩特別

2021-10-13 33 浏览
[]無骨豬手配香米飯🎊豬手咬落好軟熟,質感勁淋,感覺有種骨膠原味👍醬汁偏咸,配埋香米飯上,食落岩岩好午市送熱飲,加$3轉凍飲或加$8轉泰式特飲(珍多冰、龍眼冰、椰汁冰、咸檸梳打等。。)自私評分:🟡🟡🟡🟡🟡自私評論:午市真心抵食,晚市會有啲二人餐試下,除開都係百幾蚊,好食又滋味🥰只係location有點遠,住開附近或去康城溜冰都可以一試,同埋康城得呢一間泰國菜架咋😚✨
[[親民價午市泰式風味餐]]

無骨豬手配香米飯🎊

自私評分:🟡🟡🟡🟡🟡
2021-08-13
  • 無骨豬手飯
2021-10-13 21 浏览
今日又和朋友來日出康城的商場行街和食泰國菜😄海南雞無骨豬手湯河~好大碗🤣配料又多,無骨豬手膠質豐富超林,好入味,海南雞鮮滑🥰泰式明爐烏頭(酸梅肉碎)~做緊優惠價只需$138大大條,肉厚👍湯底的酸度啱晒我,勁仲意🥰好開胃馬沙文咖喱(牛腩)~食泰國菜當然要叫咖喱啦🥰呢個唔辣好香椰味,而且牛腩份量非常足夠🥰仲好林和入味✌️印度薄餅~鬆化👍點馬沙文咖喱食一流😋就算唔點咖喱就咁食都👍👍
今日又和朋友來日出康城的商場行街和食泰國菜😄

2021-10-11
2021-10-09 33 浏览
今日四個人,一起吃泰國菜。雖然我今天不能吃太刺激的食物(不能吃辣和咖哩),但我仍有很多好選擇😋。聽說這兒的食材是由泰國新鮮運來的,而且服務體貼,食品又總是大大碟,CP值很高,難怪這兒總是坐無虚席。前菜:1)脆香素春卷:炸得剛好,不油膩。2)泰式生蝦:新鮮爽口,無得輸。3)串燒豬肉 : 串燒,I like 👍, 我第一時間吃,豬肉非常嫰滑,味道惹味。4)金柚子沙律 : 份量很大,金柚子爽甜開胃。主菜:1)頂級美國牛肉湯河 : 份量特大,牛肉爽滑,CP值高。2)泰式明爐烏頭 : 明爐heat住食,烏頭魚肉滑,大大條,食極唔完😍。飲品:泰國鮮椰青: 鮮甜解熱,別無他選。

前菜:
1)脆香素春卷:炸得剛好,不油膩。

2)泰式生蝦:新鮮爽口,無得輸。

4)金柚子沙律 : 份量很大,金柚子爽甜開胃。

主菜:
1)頂級美國牛肉湯河 : 份量特大,牛肉爽滑,CP值高。

飲品:
泰國鮮椰青: 鮮甜解熱,別無他選。

2021-10-08 24 浏览
今日難得放假可以睡到自然醒,午餐也順勢延後。我約了朋友去Lohas Park逛逛兼吃飯。今次是吃泰菜,因為好耐沒吃了。餐廳裝修簡單,但餐牌卻不馬虎,選擇甚多, 而且價錢相宜,我們雖然只有兩人, 但因為想吃的實在太多, 所以不知不覺就點多了。我們點了好幾款小食:泰式生蝦、柚子沙律、泰式春卷、串燒沙爹。泰式生蝦很新鮮, 蝦肉非常彈牙,夾著蒜片辣椒及沾特制辣汁吃, 份外鮮味。串燒只有豬肉, 聽服務員解釋道,泰國那邊水浸, 所以有些食材未能及時送到。柚子沙律的柚子非常多汁甜美。主菜我們挑了明爐烏頭魚, 朋友要戒口,所以我們配肉碎煮, 食出食材鮮味, 嚐辣的可選青檸醬汁。烏頭頗大條, 肉質鮮嫩,非常抵食。最後我們要了碗生牛肉河粉,生牛肉好滑,湯頭鮮甜 ,好味!原本還想吃甜品, 但實在太飽只要留番下次來吃呢!

最後我們要了碗生牛肉河粉,生牛肉好滑,湯頭鮮甜 ,好味!

原本還想吃甜品, 但實在太飽只要留番下次來吃呢!

2021-10-07
2021-10-01 67 浏览
有去過康城嘅人就知道 個商場嘅餐廳選擇其實唔多如果你係住喺康城 或者係康城返工 唔使一個月 已經可以將所有餐廳食到厭🤦🏻‍♀️因為平民價錢嘅餐廳唔多 貴價嘅又冇可能日日食選擇就變得越來越少 每日既食飯時間都要苦惱一大輪 又或者要攞飛排隊等一大輪今日十一點左右完成晒手頭上嘅嘢 可以早啲出去食飯不過都已經過咗11點 諗住已經冇早餐啦點知原來呢間嘅早餐到十一點半 見到仲有早餐食 諗都唔使諗 寫紙仔 量體溫 坐低叫嘢食啦返工期間 突然聞到出前一丁嘅味道 本身都諗住搵下邊到有公仔麵食依家有早餐揀 就岩哂我胃口點左個早餐B2 沙嗲牛肉媽媽麵 配餐肉炒蛋牛油麵包 加杯熱奶茶上菜速度好快個牛油餐包暖暖地 夾哂粒牛油落去 今次變肥仔都抵☺️可惜炒蛋就油左啲同炒得太老 餐肉正常 唔會薄到透光沙嗲牛肉有4-5塊 舊舊都好大塊 好入味 撈埋個媽媽麵食 好味😋杯奶茶亦都好濃茶香 仲比想像中大杯 應該係出面既加大size熱飲仲好細心咁比左枝熱飲飲管我唔知大定覺唔覺得 用熱飲飲管用奶茶係好味啲架😂但依家好多地方都因為環保無再用熱飲飲管 有時真係幾失望😞呢個豐富早餐盛惠三十六個大洋 飽哂
有去過康城嘅人就知道 個商場嘅餐廳選擇其實唔多
但依家好多地方都因為環保無再用熱飲飲管 有時真係幾失望😞
呢個豐富早餐盛惠三十六個大洋 飽哂
早餐
2021-09-28 28 浏览
今日又黎到康城食亞泰~而家二人餐真係好抵食~3百幾蚊有哂我想食既野!仲要特飲買一送一~抵到爛~泰式小食拼盤泰式拼盤有蝦餅、春卷、炸魚丸~我就最鍾意蝦餅!又大件又彈牙!炸得又唔係好油膩,外面脆卜卜好香口!泰式大頭蝦冬蔭功湯原煲上份量一D都唔少,兩個人可以每人飲兩碗,而且入面非常足料。味道酸酸辣辣,正宗既冬蔭功味~入面既蝦都幾新鮮唔會因為係放湯而霉哂~蛋咖哩蟹肉枕頭包我最愛同最期待既一個菜式! 蛋咖哩真係泰國菜入面最最最值得叫既~一來味道唔辣,二來有滑蛋既口感,加上咖哩既香,真係冇得輸~蟹肉份量正常~而枕頭包焗得好脆,用手撕開黎食再點D咖哩真係一流~見檯檯都有叫就知好味!蒜蓉炒通菜餐入面有埋菜選擇可以平衡下營養~可以揀蒜蓉或者馬拉盞~我怕太辣就揀左蒜蓉,香味十足,但略嫌油左D!泰式甜品最後可以揀泰式甜品或者雪糕~我地揀左泰式甜品,係椰汁馬豆糕同班蘭糕既配撘~食落唔會好甜又有煙韌既口感~成個餐食哂唔會過飽但又有滿足既感覺!青檸梳打、菠蘿沙冰特飲我地叫左青檸梳打同菠蘿沙冰,夏天飲解暑一流~尤其是菠蘿沙冰,甜甜地菠蘿味重~清新又解渴!
泰式小食拼盤

泰式大頭蝦冬蔭功湯

蛋咖哩蟹肉枕頭包

蒜蓉炒通菜

泰式甜品

青檸梳打、菠蘿沙冰

2021-09-27 32 浏览
表姐搬咗去將軍澳日出康城,今日同老公一齊去探望佢,表姐好客氣,請咗我哋落商場食晚飯,去咗一間泰國菜餐館叫亞泰,餐廳面積不大,但地方整潔,坐得舒適。冬蔭海南雞船河:海南雞嫩滑,湯底係濃郁嘅冬蔭功,色澤鮮明,湯味馥鬱可口,味道甜中帶酸,酸中帶辣,河粉吸收晒湯的精華,又滑又惹味!滷水無骨豬手船河:豬手滷得入味,冇骨啖啖肉,貢丸爽口,湯頭濃稠帶有濃郁肉香,加上香料芳香,味道層次豐富。 炸豬皮和河粉吸收咗湯汁特別美味!炭燒泰式串燒雞肉豬肉:呢度啲串燒超正,本人極之推介,串燒肉質鮮嫩,火喉控制得宜,尤其係豬肉,唔鞋口又入味,重有係個醬汁,調較得咸甜度剛剛好,沙嗲味濃又有花生碎,有口感又惹味!招牌蛋咖喱蝦球枕頭包:個枕頭包焗得外脆內軟,滿滿咖喱加咗雞蛋特別香滑,蝦球爽口,枕頭包索左咖喱汁,啖啖都帶有咖喱的甜味和香味,令人食不停口!菠蘿沙冰:用新鮮菠蘿打成,特別有鮮甜味!

菠蘿沙冰:用新鮮菠蘿打成,特別有鮮甜味!
2021-09-15
2021-09-25 27 浏览
住左將軍澳咁耐,第一次去康城呢個商場,之前跑步由屋企跑去康城培都係20分鐘,所以諗住都唔係行好遠,點知行左成個鐘先到。BTW,熱辣辣的夏天一定要食泰國菜!因為泰國一年四季都係夏天!椰子湯好鮮甜,有小小似冬陰冬湯的無辣味版,酸酸地飲完即刻好開胃!串燒拼盤要了雞同豬,串燒一啲都唔老,肉質嫩滑,要加埋個沙爹醬一齊食先最正!泰國菜一定要食咖哩加薄餅,魚柳大大舊,用個薄餅包住食好似食緊咖哩魚柳包咁!最後必點係龍眼冰(重要多冰夠凍先解到暑)

最後必點係龍眼冰(重要多冰夠凍先解到暑)
2021-09-25 25 浏览
亞泰 (將軍澳).▪️明爐冬蔭海蜆鍋▪️.呢個好出色,明爐上冬蔭公湯keep住滾燙,蜆肉好多,唔大隻但都好鮮味食住蜆嘅同時又可以飲冬蔭公湯,酸辣適中,加入左蜆煲個人覺得更鮮味!湯內仲有要椰菜都好好食!.▪️乾炒豬頸肉水晶粉▪️.未試過食炒水晶粉,估唔到又幾好食,豬頸肉多,水晶粉煙韌,佢仲加埋蛋一齊炒,更香.▪️泰式炸蝦餅▪️.炸蝦餅真係食泰國野必叫,外層酥脆內彈牙,不過無吏避免係油膩少少.▪️香茅雞翼▪️.雞翼都係配泰式辣醬食,唔會炸粉好厚.📌 亞泰 (將軍澳)將軍澳康城路1號The LOHAS3樓344號舖環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
亞泰 (將軍澳)

▪️明爐冬蔭海蜆鍋▪️

▪️乾炒豬頸肉水晶粉▪️

▪️泰式炸蝦餅▪️

▪️香茅雞翼▪️
雞翼都係配泰式辣醬食,唔會炸粉好厚
📌 亞泰 (將軍澳)
將軍澳康城路1號The LOHAS3樓344號舖

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-09-19 39 浏览
評價超高的食肆,就走來試試。環境不錯,裝修不錯,叫了兩個餐去吃。當上菜的時候,平平無奇的賣相呆了,但吃起上嚟,真的不錯。值得推介!喜歡食泰國菜的人來說,真的是不錯的選擇!不過賣單時,要150 先可以用信用卡,又無八達通,只可以用Ali Pay ⋯ 中午食都唔錯嘅,不過如果可以,去食譚仔,outbreak 大品牌會開心d康城都有好多美食, 多啲發掘新食物其實是很不多, 下次食泰國餐要點冬陰功龍蝦,雖然有啲貴,不過可以咁似我!

2021-09-18 49 浏览
平時都食開辣野嘅我今日就帶咗個朋友一齊去食泰國菜,先嚟到我朋友必定要order 3款必食嘅泰國正宗菜,等我朋友睇完menu 揀好order我就坐定定食🙈😛✨泰式大頭蝦冬陰功湯泰式冬陰功泰國主打菜 ,依個係我哋第一個必食嘅菜式,湯底夠辣比較呢偏酸酸辣辣有種香料香茅同埋南薑嘅味道可能跟返香港人口味唔算太辣,但整體口味都好味,我朋友話OK啊,如果有碗白飯撈埋一齊咁perfect啦😛😋✨招牌蛋咖喱蟹肉枕頭包有咖喱必定要試 ,法國包枕頭盛滿咖喱🍛蟹,最特別就係咖喱蟹肉拆好晒蟹殼食落去係一粒粒口感更加豐富,而黃咖喱加上椰汁較為香味濃郁,一口法國包夾住咖喱蟹肉食到法包索晒咖喱汁精華,辣味加多少少咁就非常好食啦😚😍✨海南雞無骨豬手湯河今次order左個無骨海南雞拼豬手豬手好入味而去焗豬手皮好友膠質口感非常彈牙味道非常入口豬手肉汁醃到好林,可能雞皮薄肉滑索晒船河湯汁,唔使點醬油都好食😍😍😍✨蒜蓉炒椰菜苗椰菜苗細細塊夠晒新鮮爽口炒埋生菜同蒜蓉加咗蝦米鹹香味濃郁 😍✨泰式椰青唔使講啦飲開食開泰國菜必定會帶個椰青中落快啲入嚟咁清甜可口😍✨泰式青檸梳打青檸配梳打加少少蜜糖飲落去舒緩喉嚨又可以解渴,食泰國菜絕配

✨泰式大頭蝦冬陰功湯

✨招牌蛋咖喱蟹肉枕頭包

✨海南雞無骨豬手湯河

✨蒜蓉炒椰菜苗

✨泰式椰青

✨泰式青檸梳打
青檸配梳打加少少蜜糖飲落去舒緩喉嚨又可以解渴,食泰國菜絕配😋
2021-09-05
午餐
  • 招牌蛋咖喱蟹肉枕頭包
2021-09-18 29 浏览
今日去左康城站新開既商場The lohas 將軍澳好食既泰國餐廳非亞泰莫屬整體好食價錢又合理又坐得舒服真係要去食下青木瓜沙律原個青木瓜刨絲好有口感之餘配料花生櫻花蝦蕃茄仔都好足料一d 都唔hea 可以選擇小辣作為開胃菜一流雜錦火車頭湯河湯底好濃郁好香墨魚丸貢丸都非常彈口肥牛新鮮嫩滑仲有脆卜卜嘅豬皮招牌咖喱蟹肉枕頭包呢個勁啦 好有睇頭蟹肉非常多又新鮮之餘咖喱汁好到位睇見都流晒口水枕頭包吸滿哂咖喱汁食到停唔到口芒果糯米飯好出色芒果又大又甜又多汁糯米飯好煙韌口感唔錯配埋個椰汁岩岩好唔會太甜簡直係大滿足凍柑桔蜜係用陳年既柑桔沖制而成 對喉嚨非常好 食完辣嘢滋潤返個喉嚨就岩哂

今日去左康城站新開既商場The lohas

對喉嚨非常好
食完辣嘢滋潤返個喉嚨就岩哂
  • 招牌蛋咖喱蟹肉枕頭包
2021-09-14 675 浏览
話咁快就九月了,可以去享受陽光與海灘嘅時光就快過去,一定要好好咁抓住夏天的尾巴😂。講起夏天,講起陽光與海灘,第一時間就諗起泰國,雖然依家出唔到去旅行,不過都可以去食泰國菜止止痕🤣。。冬陰海南雞船河個湯底都幾濃郁,好有冬陰功嘅味道🙈,不過個海南雞嘅肉質就爭少少,唔夠嫩,但係都好食到個雞味,整體而言不過不失👍🏻。。碳燒泰式豬頸肉豬頸肉燒得非常之焦脆,食落好有碳香味,肉質彈牙,份量十足😆。。古法馬沙文咖哩牛腩個咖喱冇乜特別,比起紅咖喱青咖喱,少咗辣味同鹹味🤔,不過個牛腩就幾唔錯,牛筋非常之彈牙,唔且牛腩亦都煮得好淋👍🏻。。泰式明爐烏頭熱辣辣咁上,熱辣辣咁食,成條烏頭展現喺我眼前😆,魚肉夾開完全唔會散,而且酸酸鹹鹹好入味,食到停唔到口,唔覺唔覺成條烏頭就咁食咗落肚😝。。泰式串燒分別豬肉及雞肉各兩串,豬肉非常之好食,本身嘅調味好出色,在點上佢嘅沙嗲汁,好正😚。雞肉略為遜色一點,其實都唔係差,不過肉質口感上同豬肉串比就爭少少🤔。。馬拉盞炒椰菜苗平時每一次都係食通菜,今次轉下口味食椰菜苗😜,椰菜苗比較實,咬落更加有口感,而且佢嘅馬拉盞味好出😋。。亞泰 (將軍澳)將軍澳康城路1號The LOHAS3樓

冬陰海南雞船河

碳燒泰式豬頸肉

古法馬沙文咖哩牛腩

泰式明爐烏頭

泰式串燒

馬拉盞炒椰菜苗

亞泰 (將軍澳)
將軍澳康城路1號The LOHAS3樓344號舖

最高為(5/5)
味道⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢⭐️⭐️⭐️⭐⭐
環境⭐️⭐️⭐️⭐️
服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
推薦星數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
2021-09-11
2021-09-14 29 浏览
琴晚收左工,同男朋友去食晚餐,食我地好掛住既泰菜😋,餐廳裝修好新好靚,員工服務💯-我地叫左海南雞冬陰公河粉,湯底略嫌比較清淡,而海南雞肉質好嫩滑,份量好大碗,一個人係食吾晒架🙈可以同朋友一齊share-我地仲叫左泰式明爐烏頭魚😋,用左青檸整既,熱辣辣,酸酸地勁開胃😘,我地好快就將佢分解左🙈而且無乜骨 好味呀-馬拉盞炒菜苗👍🏻,係我每次去食泰菜必叫既🥳,因為真係好好味,小編特別鐘意食辣😊,成碟俾我食晒,啲菜又好嫩滑💯-我地仲叫左串燒,碳香味十足,雞串正常,而小編最愛豬串,勁juice勁嫩,配上沙嗲汁,真係💯💯💯💯😘😘-將軍澳既餐廳愈開愈多,已經第二次黎啦,因為價錢實惠得黎又好好味👏🏻👏🏻-
成碟俾我食晒,啲菜又好嫩滑💯
將軍澳既餐廳愈開愈多,已經第二次黎啦,
因為價錢實惠得黎又好好味👏🏻👏🏻

2021-09-10