2019-08-07 50 浏览
阿萊泰成日都做特價,今次比生蝦、明爐烏頭吸引左入嚟,家下老人家最鐘意食明爐烏頭!青檸明爐烏頭$98,條魚都算大條,呢個價錢很難得,少辣,酸甜味剛好!串燒好香口,不會大濃,沙嗲醬香濃!必點生蝦,一片蒜片、辣椒🌶再加上秘製醬汁,蝦肉又爽口又彈牙!炒椰菜苗十分爽口,馬拉盞炒係最夾,送飯一流!泰式菠蘿炒飯$95,用料豐富,配料仲多過啲飯!泰式甜品大拼盤$90,基本上有齊泰國必吃的糕點,平均都係幾蚊一件!勝獅啤酒都係十多元一支,十分抵飲!食物價錢不貴,亦沒有加一服務費,而家很難得了!

串燒好香口,不會大濃,沙嗲醬香濃!

炒椰菜苗十分爽口,馬拉盞炒係最夾,送飯一流!

泰式菠蘿炒飯$95,用料豐富,配料仲多過啲飯!

勝獅啤酒都係十多元一支,十分抵飲!

食物價錢不貴,亦沒有加一服務費,而家很難得了!
2019-08-06 43 浏览
屋企人特別鍾意食泰國餐,聽朋友講,天水圍嘅呢一間泰國菜好味又實惠,作為乖乖仔嘅我,今日就梗係帶屋企人嚟到天水圍呢度品嚐泰國菜嘅美味啦。炭燒豬頸肉,份量十分之大件,燒得十分之香,最緊要嘅係唔會好乾身,仲保持反肉質嘅濕度,而且夠晒入味,豬頸肉入口爽口彈牙,又唔會好油膩,食落有脆身,夠晒惹未。泰式金邊粉,呢個係減肥人嘅音樂,因為一般嘅河粉,都比較肥,減肥嘅人食飯,作為我的一位減肥人士,呢一味金邊粉就十分之恰當啦,因為金邊粉佢本身係乾嘅,所以無咗河粉嘅果一層油,唔會好似河粉咁肥,最重要嘅係廚師吵得十分之夠火後,酸酸甜甜,裏面嘅大蝦十分之大隻又爽口,充滿風味啊。軟殼蟹米紙卷,係我鍾意嘅泰國美食之一,咪紙卷新鮮,而且彈牙,裏面包住嘅材料都好多,米粉爽口,裏面嘅軟殼蟹新鮮炸起點上魚露食,充滿泰式風味啊。

2019-08-06 37 浏览
海南雞一隻,因為屋企人特別鍾意食雞,所以足足叫咗一隻,雞好大隻,一啲都唔係BB雞,而且外皮鮮黃色,皮脆,肉又滑,放落口啖啖肉,又唔會好肥,肉質充滿鮮味,一啲都食唔到雪藏嘅味道,唔止雞髀呀,就連雞胸肉,都係滑嫩嘅。蒜蓉炒椰菜苗,顏色的綠色, 青BB,一睇就知道新鮮炒起啦,淡淡蒜蓉味,又夠鑊氣,食得泰國菜,又邊少得食返個椰菜苗啊,因為唔係度度都食到架,仲要炒得好味,就真係更加難得啦。炸軟殼蟹,新鮮炸起,炸至金黃色,份量一啲都唔少架,足足有兩隻,放落口脆身,果然新鮮呀!軟殼蟹果然係軟殼蟹,啲殼十分之軟,而且又肥美,果然夠美味呀。服務員親切有禮,而且加水又很快,上菜嘅速度果然可以用神速形容啊。

2019-08-02 54 浏览
天水圍T Town出名咩國家嘅菜式都有得食😋👍🏻今日就喺晚市時間嚟試一試呢間泰國菜亞萊泰。其實之前都嚟過呢間餐廳食過幾次,午餐嘅時間人流都非常之旺,所以唔想等位嘅話大家就要早少少嚟食。今日我就嚟晚市試一試,點咗一個無骨豬手飯,如果係午市套餐就抵食好多,50幾蚊仲包埋嘢飲,晚市雖然貴少少,但仍然非常抵食,點解!?你睇下佢碗飯㩒到幾實就知足料啦!🤣👍🏻另外主角無骨豬手都完全唔野少,調味啱啱好,軟熟嘅豬皮非常美味,配飯食簡直一流👍🏻

泰農無骨豬手配香米飯
泰農無骨豬手配香米飯
2019-07-29 61 浏览
下午茶時間和屋企人來屋企附近搵食,見這間餐廳都開左一段時間,而下午茶價格都很便宜,於是決定一試。我點的是海南雞飯,跟的飯是黃薑飯,亦有一碗冬瓜湯,但遺憾地冬瓜湯有大量莞茜,喝了一口實在不行。海南雞照舊是跟三款不同的醬料,但醬料的味道不算很出色,雞亦只有雞胸肉。屋企人點的湯河都一致認為麻麻。

屋企人點的湯河都一致認為麻麻。
2019-07-24 564 浏览
有朋友喺美國嚟探我,入住喺天水圍酒店,當然要搵佢一敍啦,避免佢舟居勞頓就喺天水圍附近搵到呢間食泰國菜的餐廳同佢接風。點了個二人套餐,包括:迷你泰式小食拼盤有泰式春卷,蝦餅,魚餅,鳳凰丸,一次過試齊4款小食,味道唔錯,個人喜歡春卷,上枱時仍然脆口燙嘴泰人大頭蝦冬蔭湯湯頭鮮甜用上大蝦,鮮菌及多種香料熬煮,酸酸辣辣另人胃口大開鐵板泰式鹵水無骨豬手豬手已去骨,豬皮處理得很乾淨無毛,豬手鹵得入味又夠軟糯鹹魚炒通菜通菜夠翠嫩,配埋鹹魚嘅鮮香及蒜蓉的惹味,另人食不停口泰式甜品有亞麻籽椰青糕,椰汁斑蘭千層糕及椰汁西米糕,味道唔太甜,有椰香泰式菠蘿海鮮炒飯(加$50)套餐加五十元就可以享用呢個菠蘿炒飯,材料豐富,除了有海鮮外還有腰果,肉鬆,提子等配料,獲氣十足,越食越滋味鮮青檸明爐蒸烏頭餐廳做緊夏日精選優惠,每4位可揀一款,朋友喜歡吃魚所以揀咗呢款,烏頭肥美肉質嫩滑,湯汁微酸帶辣加上青檸芫荽可辟除腥味,而且用火爐端上保持熱度,另到魚肉可吸收湯汁更加惹味金柚子沙律柚子清甜多汁配埋調製出色醬汁,是一道出色的前菜香芒蟹炒飯大大件的香甜芒果加已拆絲的蟹肉及蟹膏,入口滿滿滋味古法馬沙文咖喱牛腩咖哩汁香而不辣仲帶椰

泰人大頭蝦冬蔭湯

湯頭鮮甜用上大蝦,鮮菌及多種香料熬煮,酸酸辣辣另人胃口大開

鐵板泰式鹵水無骨豬手

豬手已去骨,豬皮處理得很乾淨無毛,豬手鹵得入味又夠軟糯

鹹魚炒通菜

通菜夠翠嫩,配埋鹹魚嘅鮮香及蒜蓉的惹味,另人食不停口

泰式甜品

泰式菠蘿海鮮炒飯(加$50)

鮮青檸明爐蒸烏頭

金柚子沙律

柚子清甜多汁配埋調製出色醬汁,是一道出色的前菜

香芒蟹炒飯

大大件的香甜芒果加已拆絲的蟹肉及蟹膏,入口滿滿滋味

古法馬沙文咖喱牛腩

咖哩汁香而不辣仲帶椰香味,牛腩炆得夠腍唔韌有肉味

金磚四角蒜蓉包/印式薄餅

有咖哩汁點可以無呢兩款,用來蘸咖哩食一流

芒果沙冰/椰汁紅豆冰

餐廳做緊買一送一;沙冰質感濃稠,充滿香甜芒果味;紅豆軟腍加上椰汁清香,簡直絕配

2019-07-15
  • 金柚子沙律
  • 鮮青檸明爐蒸烏頭
  • 泰式菠蘿海鮮炒飯
  • 泰人大頭蝦冬蔭湯
2019-07-23 68 浏览
今日慶祝媽媽生日,帶她食最愛既泰國菜。 阿來泰聽就聽得多, 食就第一次食, 今日終於可以一嚐滋味。店鋪裝修高貴華麗, 地方闊落, 仲有好多卡位坐添。 員工服務非常好,夠細心體貼。牆上嘅圖案畫得精美細緻,帶點色彩繽紛。小食叫咗芒果沙律,芒果切到一絲絲,非常爽口, 再配些少花生和辣椒,非常惹味。另外見到做緊特價,梗係叫個生蝦刺身啦! 生蝦冰凍大隻, 夠曬爽口。 68蚊有六隻,非常抵食。大蝦炒四季豆, 大蝦夠爽口,四季豆炒得比較淋身,肉碎夠入味,岩晒我地口味。蒜蓉包切到長條型, 蒜蓉醬夠多夠香, 焗嘅時間啱啱好, 焗出黎帶點金黃色的,味道香脆可口。叫咗半隻海南雞,分量比想像中多, 雞肉嫩滑唔會太肥,亦唔會太熟, 烹調時間掌握得 非常好。價錢合理,款式也多, 都係一個唔錯嘅選擇。

牆上嘅圖案畫得精美細緻,帶點色彩繽紛。

價錢合理,款式也多, 都係一個唔錯嘅選擇。

2019-07-16
2019-07-19 363 浏览
夏天熱到冇乜胃口食番啲泰國菜酸甜香辣解暑消熱鮮青檸明爐蒸烏頭餐廳推出三款夏日優惠精選;烏頭肥美肉質細嫩配搭青檸芫茜清新辟腥亦可按照個人喜好選擇辣度;魚湯鮮甜而且微酸帶辛經過明爐加熱濃香惹味迷你泰式小食拼盤拼盤有齊四款泰式小食選擇困難症必點;泰式春卷金黃薄脆餡料豐富飽滿;蝦餅肉厚口感爽彈;鳳凰丸同魚餅混合泰國香料製成風味獨特泰人大頭蝦冬陰湯冬陰功湯辛辣刺激配搭魚露以及香矛調製酸辣開胃;材料豐富包括大頭蝦同菇菌等好足料鐵板泰式滷水無骨豬手豬皮膠質豐富口感煙韌肉質軟腍而且泰式滷水微酸入味鹹魚炒通菜通菜翠綠青嫩加埋大量鹹魚快炒鹹香撲鼻泰式甜品泰式甜品總共三款四件幾有誠意;椰汁西米糕椰汁香濃;亞麻籽椰青糕清爽消暑;椰汁千層糕煙煙韌韌帶班蘭香泰式菠蘿海鮮炒飯二人套餐可享升級優惠以五十蚊加配泰式菠蘿海鮮炒飯;菠蘿香甜而且炒飯加左黃姜粉配搭肉鬆同葡萄乾食幾特別芒果沙冰/椰汁紅豆冰沙冰質感濃稠挺身而且芒果味濃天然;椰汁香清加上紅豆清甜經典絕配金柚子沙律金柚水潤而且醬汁調配出色酸甜辛辣配搭乾蔥花生感覺清新醒胃香芒蟹肉炒飯蟹肉拆絲份量幾多加埋蟹膏炒飯甘香;炒飯乾爽粒粒分明配搭芒果香軟多汁口感豐富古法馬沙文咖
夏天熱到冇乜胃口食番啲泰國菜酸甜香辣解暑消熱

芒果沙冰/椰汁紅豆冰

金柚子沙律

金柚水潤而且醬汁調配出色酸甜辛辣配搭乾蔥花生感覺清新醒胃

香芒蟹肉炒飯

古法馬沙文咖喱(牛腩)

馬沙文咖喱性質溫和而且椰漿味濃;牛腩肥瘦適中而且肉質柔嫩肉味香濃;薯仔炆煮入味

金磚四國蒜蓉包(4件)/印度薄餅(2件)

蒜蓉金磚香脆鬆軟而且蒜香味濃;印度薄餅酥脆油潤最啱配搭咖喱

2019-07-15
  • 鮮青檸明爐蒸烏頭
  • 泰人大頭蝦冬陰湯
  • 金柚子沙律
2019-07-13 75 浏览
十分超級失望。。。。。。。。。。。。。。。。。。。冬陰公湯咸,多渣,味精重,青咖哩牛腩配料多過牛腩,牛腩數埋都5知有無5舊,配料成碗,都5知食乜,菜又5熱,上菜又是是旦旦,見到果個位置成台菜都重要放落去,服務員態度差,碗拎過黎果陣污糟,叫換,佢話係甘,5想換。。。。。。。。叫服務員黎收台上碟,上甜品,當睇5到,d菜得個樣,完全難食。。價錢5值。完全無下次 ,5會再去。。。。。。。。。。。。。。。。。
十分超級失望。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
2019-07-13
庆祝纪念
纪念日
2019-07-03 136 浏览
泰菜係天水圍區不是很多,亞萊泰出咗新優惠,愛吃泰菜的我當然要捧場啦!點了幾個例牌泰菜青檸蒸明爐烏頭$98,少辣,酸甜味剛好,個人應為可以再辣一點,條魚都算大條,呢個價錢很難得!串燒好香口,燒到剛剛好不會大濃,沙嗲醬香濃!必點生蝦,一片蒜片,一片辣椒🌶️再加上秘製醬汁,蝦肉又爽口又彈牙!炒椰菜苗惹味又爽口,個人認為馬拉盞炒係最夾!泰式菠蘿炒飯$95,用料豐富,蝦肉和魷魚彈牙!泰式甜品大拼盤$90,基本上有齊泰國必吃的糕點,平均都係幾蚊一件,老媽子最愛!椰青清甜,入面既肉亦好香!性價比極高,發現二人餐同樣抵食,下次要來試吓!

點了幾個例牌泰菜
串燒好香口,燒到剛剛好不會大濃,沙嗲醬香濃!

炒椰菜苗惹味又爽口,個人認為馬拉盞炒係最夾!

泰式菠蘿炒飯$95,用料豐富,蝦肉和魷魚彈牙!

椰青清甜,入面既肉亦好香!

性價比極高,發現二人餐同樣抵食,下次要來試吓!
2019-07-02 101 浏览
今日係頌富揾食,見到有間泰菜價錢唔貴,又無加一服務費,就試一試啦!招牌咖喱炒蟹配蒜蓉包$228泰式咖喱加上蛋花,不會感到油膩感,加上青椒洋蔥等配菜,味道較甜,蟹肉又大又實,係街市買呢隻蟹都要百幾蚊,麵包搽滿蒜蓉牛油,啱晒一家大細一齊食!特辣粉絲海鮮沙律$78用上青口、肉碎、魷魚等,酸辣度啱啱好,很開胃!馬拉盞炒椰菜苗$70椰菜苗爽口,很惹味!勝獅啤酒買二送一,平均都係10多元一支,好抵飲!價錢不貴,亦沒有加一服務費,而家很難得了!店員亦不停加水換碟,讚👍

招牌咖喱炒蟹配蒜蓉包$228
特辣粉絲海鮮沙律$78
用上青口、肉碎、魷魚等,酸辣度啱啱好,很開胃!
馬拉盞炒椰菜苗$70
椰菜苗爽口,很惹味!
勝獅啤酒買二送一,平均都係10多元一支,好抵飲!
2019-06-29 77 浏览
Tea time starts at two every single day, and it is the first time I visit this place in such timing. The portion of Hainanese chicken is a bit too small even for a combo lunch set, but the taste is generally good.The curry is seasoned well with a taste of fresh tomato, but the pork chop is a bit dry. If you are around maybe it is worth a try.

咖哩豬扒飯
豬腳海南雞飯
2019-06-27 67 浏览
首先服務態度是合格的,但是食物太難吃啦,我們5個人叫了一個600多的套餐,還有兩個菜,竟然難吃到只吃一半不到。叫左兩款飲品漏單全部野食沒一樣是過關好吃的,不開心的體驗,難怪餐廳冷冷清清
全部野食沒一樣是過關好吃的,不開心的體驗,難怪餐廳冷冷清清
2019-06-27
庆祝纪念
生日
2019-06-27 433 浏览
前兩天約了住天水圍的好友,在她家附近的商店食肆逛逛,我們都對這間亞萊泰有興趣,所以就入去品嚐一下這裡的泰國菜。餐廳裝修雅致,以泰式時尚設計,地方寬闊,座位之間沒有壓迫感,舒適悠閒,在這裡享用美食,很不錯。餐牌上選擇款式多,最新有夏日優惠精選,鮮青檸明爐蒸烏頭、泰式生蝦、炭燒泰式串燒,還有二人套餐及頭盤、海鮮、肉類、咖喱、粉麵飯、蔬菜、沙律、紙卷、湯品、甜點、特色飲品等,款款吸引,別具特色。我們點了二人套餐 (原價 $358,優惠價 $298),包括迷你泰式小食拼盤、湯、主菜一款、鹹魚炒通菜和泰式甜品四件。迷你泰式小食拼盤拼盤炸物香脆可口,味道鮮美,拼盤備有酸甜汁,沾了令食物味道更提升,美味無比。泰人大頭蝦冬蔭湯 (細)酸酸辣辣的冬蔭湯,飲起來好開胃 ;  冬蔭湯份量頗多,材料豐富,除了大大隻蝦外,還有菇菌類和多種香料等,蝦肉鮮甜爽口,而湯頭集合了酸、辣、甜、鮮、香的味道,可以說是五味俱全。泰式冬蔭湯,吃泰國菜必點的,酸酸辣辣,惹味開胃,獨特的泰式香味,太美味喇!泰式海南雞 (半隻)份量都幾多的海南雞,肉質鮮嫩,不乾身,啖啖雞肉香,很好吃,備有三款醬汁 : 薑蓉、辣醬、黑醬油,再沾上不同

泰式海南雞 (半隻)

份量都幾多的海南雞,肉質鮮嫩,不乾身,啖啖雞肉香,很好吃,備有三款醬汁 : 薑蓉、辣醬、黑醬油,再沾上不同的醬汁,更惹味可口。

鹹魚馬拉盞炒通菜

以惹味馬拉盞作調味,加上鹹魚香,炒得香氣四溢,不會太鹹,味道適中,美味濃郁,越食越起勁,好吃。

二人套餐 + $50 泰式菠蘿海鮮炒飯

+$50 就可享用大大個菠蘿炒飯,幾化算。炒飯材料有大蝦、魷魚、臘腸、菠蘿、肉鬆、腰果、提子乾、雜豆等,
獲氣十足,炒得香香噴噴,少少甜,這是菠蘿的甜味,感覺清爽,我一個人差不多吃了大半,越食越滋味,真的很好味。
泰式菠蘿海鮮炒飯

二人套餐包括四件泰式甜品,四款甜度適中,味道不會太甜,帶淡淡的椰子香,不錯。

另外,多款單點優惠飲品買一送一,我們選擇元肉紅棗杞子蜜及蜂蜜生薑茶,這兩杯是熱飲。清甜的元肉紅棗杞子蜜,有大大粒元肉和紅棗,好飮。香濃的蜂蜜生薑茶,薑味重,帶有少許蜂蜜味,飲起來很潤喉。
元肉紅棗杞子蜜

蜂蜜生薑茶

濃厚椰子味的椰汁珍多冰,一條條綠色粉條,滑嘟嘟,濃郁椰汁香,冰冰涼涼,消暑解渴。
椰汁珍多冰
2019-06-27
元肉紅棗杞子蜜
蜂蜜生薑茶
椰汁珍多冰
  • 泰人大頭蝦冬蔭湯
  • 泰式海南雞
2019-06-24 220 浏览
頌富呢間泰菜非常抵食,皆因佢而家有唔同既優惠,二人套餐都只係298,分量都唔少架仲可以以優惠價幫襯以下菜式omg 飲品仲要買一送一朋友唔食得辣,所以係套餐入面揀左個香草蟹肉仿鮑魚絲魚肚羹,送到過黎都仲有個爐仔整熱d湯架泰式辣椒膏炒蜆,蜆肉大大隻,一d沙都冇,雖然成碟都橙色,好似好辣,但其實辣度一般,唔太食到辣既朋友都可以一試套餐另加50蚊仲有多個粉添除左個套餐外,我地仲加多左幾款食物雞串入味且肉質嫩滑芒果好甜,配以椰汁同白糯米飯,令我今餐畫上完滿既句號
仲可以以優惠價幫襯以下菜式
omg 飲品仲要買一送一
套餐另加50蚊仲有多個粉添
泰式鮮蝦金邊粉
除左個套餐外,我地仲加多左幾款食物
雞串入味且肉質嫩滑
炭燒泰式串燒
炭燒泰式原隻魷魚
芒果好甜,配以椰汁同白糯米飯,令我今餐畫上完滿既句號
芒果白糯米飯
2019-06-19