2022-03-31 104 浏览
麵包係幾好食既 但服務態度好差 入完袋既時候 掉左啲麵包 仲要按扁左個包 要買滿二百先可以碌卡咪講 我又唔知 店員只係講左句「唔收」 我黑人問號 佢先講 不如下次你貼定張紙先 既然店員咁唔想講野 仲有見到客人一次買咁多 點解唔提前細心少少問下加唔加膠袋 一手掉曬啲包係枱面 都係果句唔想講野 不如你貼張紙講 請自備膠袋 唔好只係一句 口黑面黑講「膠袋一蚊」 第一次買 唔會再黎 我寧願去買 bakehouse 態度好 食品質素高有比較有傷害
有比較有傷害

2022-03-30 102 浏览
一早已經聽聞呢間麵包店勁出名,乘日都大排長龍,又勁早賣曬啲包,個日去到元朗YOHO MALL,門口已經有條人龍需要排隊入去,入到去迫滿曬人好多麵包都畀人買曬。小編之前係九龍浰番工時,好多同事都會買嚟做早餐。聽聞佢最出名係貝果,一出爐香噴噴就會畀人一掃而空。紅莓乳酪軟包 (91.33/100) 28有一隻手掌攤開咁大個,而且勁重手,感覺上好足料,絕對吾係「發包」👍👍內餡有紅莓粒粒、一大條乳酩芝士,包保你每一啖都食到。咬落去好鬆軟,而且食到好香紅莓、乳酩芝士好香,又吾會有酵母酸味,面頭有少少細個食鮮奶包嘅甜甜口感😍😍

紅莓乳酪軟包 (91.33/100) 28
2022-03-29 109 浏览
#黃店🇭🇰元朗-享樂烘焙🥯相信好多朋友仔都會試過呢間好出名既麵包舖🫣但小編好廢~~前排先係第一次食咋🤫仲要係身邊啲朋友極力推介我去試 推咗好耐終於去開元朗可以試下😆小編去到嗰時見到要排晒隊 好彩條隊都郁得好快 好快就買到👍🏻⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗👅特濃抹茶麻糬貝果(⭐️8/10) $20$20嚟講既bagel價錢真係唔算貴👍🏻食落真係有濃濃既抹茶味🍵,而佢嘅抹茶又唔會有陣苦澀味,係好食既,而且麻糬可以做到拉絲效果~軟淋淋好正 但建議可以多多少少就仲正🫶🏻同埋以前食過嘅抹茶包好多都係得個樣 冇抹茶味既 所以今次呢個bagel令我好surprise佢咁入味😍👅台灣紫薯麻糬包(⭐️8/10) $14呢個麻糬包好軟熟,又係可以做到好重紫薯味 甜甜地,紫薯蓉亦令到口感更加豐富,而中間嘅麻糬就係重點 煙靭之餘又可以拉絲😍紫薯加麻薯嘅配搭做得好好👍🏻⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗🎏地址: 享樂烘焙 (元朗)1.元朗元龍街9號形點I1樓1097號舖2.新蒲崗大有街3號萬迪廣埸地下E舖3.
#黃店
🇭🇰元朗-享樂烘焙🥯

👅特濃抹茶麻糬貝果(⭐️8/10) $20

👅台灣紫薯麻糬包(⭐️8/10) $14

🎏地址: 享樂烘焙 (元朗)
1.元朗元龍街9號形點I1樓1097號舖
2.新蒲崗大有街3號萬迪廣埸地下E舖
3.九龍灣常悅道21號The Eastmark地下3號舖

#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeback #香港 #followforfollow #food #yummy#likeforfollow #followme #eat #食好西 #吃貨 #likeforlikes #blogger #黃色經濟圈 #hkfollows #元朗 #元朗美食 #bagel #貝果 #享樂烘焙 @ly_bakery

按一按👇🏻可以看回我們所有的香港好西🤗
#lg_元朗
#艾粒黃店
大家有沒有覺得坊間很多麵包的空氣感愈來愈重?吃完1個價值10多元的麵包都完全沒有飽腹感。經朋友和網友推薦,小妹最近終於找到要排隊入店的良心烘焙店 - 享樂烘焙。店內的選擇都不少,在細小的店內走了幾個圈,考慮了一陣子,作為抹茶愛好者的我最後選了抹茶貝果和抹茶Scone。先講抹茶貝果。甘香的抹茶味很出色,聞說以湯種的方式製作的貝果可以增加它的鬆軟度。另外,貝果內藏麻糬,令整體的煙韌感提升不少!再講抹茶scone。它的抹茶味道比貝果來得更濃郁。外層酥酥的,內層吃起來又不會太乾太硬,惟一要挑剔的是小妹覺得它有一丁點油膩。如果你問我會否encore這2個麵包的話,我會非常肯定地答你「不會!」,因為我下次要試其他麵包啊!另外,小妹終於都明白為什麼其他食客會買一座麵包山回家喇!

先講抹茶貝果。

再講抹茶scone。

外卖自取
記得之前大家討論過享樂烘焙員工嘅態度,咁啱今日去開元朗,朝早又見到抹茶關注組討論呢兩個抹茶包,就去睇下👀估唔到佢哋今次嘅staff非常有禮貌,同佢講唔該佢竟然講「唔洗客氣」🤤有禮貌到嚇親,前後對答都好有禮貌,我諗佢哋嘅staff應該係聽咗大家意見有改善🙌🏻日本宇治抹茶蜜瓜包(含抹茶奶酥餡)($16)🍵呢個包體做到平時享樂嘅鬆軟,奶酥餡份量恰到好處,抹茶味都夠濃,不過因為奶酥餡係甜,蜜瓜包嘅面都係甜嘅,食多幾啖會覺得有少少太甜🤭丸久小山園特濃抹茶焦糖三角 ($18)💚聽講呢款包係好熱門,熱門到成日買唔到,當日12點幾就買到都幾好彩🤤特濃係真係做到嘅👍🏻而且焦糖份量唔多,唔會搶咗抹茶嘅味😚凍食嘅時候其實幾鬆軟,用焗爐翻焗之後雖然個焦糖面正好多,但係烤過嘅表面就有啲乾,建議大家唔好學我🤭總括嚟講,追求茶味濃嘅茶控,丸久小山園特濃抹茶焦糖三角比起蜜瓜包更值得一試,鍾意甜嘅螞蟻人就比較啱宇治抹茶蜜瓜包🤙🏻經過呢次對享樂烘焙嘅印象有改善,應該會考慮再回訪🤪

2022-03-22 902 浏览
-{人氣麵包店🍞☺️}經過好想試焙茶🥰今次有三款scone同焙茶bagel😚🤤小山園抹茶司康🤤 ($16/1 $28/2)牛油味就冇乜 但係抹茶味真係濃😆食落有驚喜😜個鬆餅係偏實淨嘅但撕唔開亦唔夠鬆軟😭👖褲評: 6.5/10🤤芝士司康🤤 ($16/1 $28/2)牛油味有嘅之後先到芝士👀係好淡嘅芝士味 濕潤度適中😚芝士味可以出啲 啲邊邊好脆勁鍾意咬😙仲要特別香嘅🤓👖褲評: 7/10🤤蜜糖提子司康🤤 ($16/1 $28/2)牛油味最出之後間唔中中間又有啲蜜糖味😂質地偏粉撕開唔倒 係散曬🥺提子乾都多普普通通啦👖褲評: 6/10🤤湯種焙茶貝果🤤($20)依個size大啲😂包體有咬口 不過未到係超煙靭嗰種 餡料依嚿好多😍😍3/4都係奶酥 質感沙沙地 食到焙茶嘅回甘🥰👖褲評: 8/10Scone就唔太推介 個焙茶bagel就很可以!!!性價比: 8.5/10服務: 6.8/10環境: Nil🚩享樂烘焙🚩地址: 九龍灣常悦道21號The Eastmark地下3號舖總店: 新蒲崗大有街3號萬迪廣場地下E舖 #fuudjai #fuudjai麵包 #fuudjai九龍灣 #fuud
{人氣麵包店🍞☺️}
經過好想試焙茶🥰今次有三款scone同焙茶bagel😚

🤤小山園抹茶司康🤤 ($16/1 $28/2)

👖褲評: 6.5/10

🤤芝士司康🤤 ($16/1 $28/2)

👖褲評: 7/10

🤤蜜糖提子司康🤤 ($16/1 $28/2)

👖褲評: 6/10

🤤湯種焙茶貝果🤤($20)

👖褲評: 8/10

Scone就唔太推介 個焙茶bagel就很可以!!!

性價比: 8.5/10
服務: 6.8/10
環境: Nil

🚩享樂烘焙🚩
總店: 新蒲崗大有街3號萬迪廣場地下E舖

#fuudjai #fuudjai麵包 #fuudjai九龍灣 #fuudjai新蒲崗
小山園抹茶司康
芝士司康
蜜糖提子司康
湯種焙茶貝果
湯種焙茶貝果
享樂烘焙 🥯 @ly_bakery 常客!!🤤😍有時包癮起,特地由港島西乘車去九龍灣⋯⋯買享樂包包!!🤣🤣🤣🤣[抹茶三角 $18 💚📐](10/10)外脆內軟!!焦糖面超脆,裏面超級鬆軟!!😍😍😍😍最愛的享樂包包[玉桂卷 $1x🤎](9/10)大愛辣辣的Cinnamon 😍😍跟抹茶三角一樣超鬆軟!!經濟實惠的玉桂卷!!出面通常都起碼>$20🧐[桔皮朱古力 $1x🍫](8/10)香濃偏苦的流心朱古力🍫😍桔皮酸酸甜甜😋[抹茶麻糬bagel $20 🍵](8/10)濃濃抹茶奶酥😚煙韌麻糬🤍[芋泥bagel $18 💜 ](7/10)芋泥偏少,而且偏甜🧐PS 麵包口味因人而異,個人偏好鬆軟、軟綿綿的包包💓#九龍灣foodhealsme#元朗foodhealsme #新蒲崗foodhealsme #麵包foodhealsme
享樂烘焙 🥯 @ly_bakery

[抹茶三角 $18 💚📐](10/10)

[玉桂卷 $1x🤎](9/10)
大愛辣辣的Cinnamon 😍😍
跟抹茶三角一樣超鬆軟!!
經濟實惠的玉桂卷!!出面通常都起碼>$20🧐

[桔皮朱古力 $1x🍫](8/10)
香濃偏苦的流心朱古力🍫😍
桔皮酸酸甜甜😋

[抹茶麻糬bagel $20 🍵](8/10)
濃濃抹茶奶酥😚
煙韌麻糬🤍

[芋泥bagel $18 💜 ](7/10)
芋泥偏少,而且偏甜🧐

PS 麵包口味因人而異,個人偏好鬆軟、軟綿綿的包包💓

#九龍灣foodhealsme
#元朗foodhealsme
#新蒲崗foodhealsme

#麵包foodhealsme
  • 焦糖抹茶三角
2022-02-28 275 浏览
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽湯種手工芋泥bagel🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🔼呢個bagel 紫色好夢幻,放喺食物櫃展示已經好吸引我入去買咗佢🔼bagel 餡料係滿滿芋泥,質地幼滑唔算太甜,食晒成個都唔會好漏🔼bagel本體方面麵粉好香,佢無加蛋奶,所以咬落比較實淨有筋性
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
湯種手工芋泥bagel
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
2022-02-24 147 浏览
小山園抹茶麻糬bagel $18所長經常幫襯嘅手工麵包店,當中最最鍾意當然係佢哋嘅bagel啦,有好多口味😍 今次買咗當中最常買嘅抹茶麻糬,抹茶味好濃,成個bagel食落都甘甘地,好啱唔鍾意太甜嘅朋友👍🏻如果食滿足啲就會推薦紫薯bagel或者佢哋嘅scone🥯其他麵包同蛋糕都好味㗎,最正係有明太子口味嘅麵包,款式太多不應盡碌,有三間店喺唔同地區,推介畀大家多多支持✨
小山園抹茶麻糬bagel $18

2022-02-20 151 浏览
✨湯種手工芋泥貝果貝果 質感實淨口感煙韌 有嚼勁芋泥餡標榜用上原個芋頭以全人手製作芋泥 餡唔算多 芋頭味略淡 口感綿滑 整體黎講普通 冇乜驚喜✨湯種特濃抹茶麻糬貝果貝果 質感實淨 有韌性 但略有少少乾用上丸久小山園抹茶粉 抹茶味好濃 有回甘 但最後帶啲澀味忌廉芝士 質感實 有啲偏粉 麻糬 份量少 軟身 都麻麻好多人推薦嘅貝果 有啲名過於實今次試兩款都好普通冇驚喜 有啲失望元朗店地方唔大 選擇亦唔多服務普通 又冇人講得咁差但的確係冇乜工作效率 價錢可以 以貝果坊間定價佢唔算好貴 但值唔值就見仁見智
✨湯種手工芋泥貝果

服務普通 又冇人講得咁差
但的確係冇乜工作效率
價錢可以 以貝果坊間定價佢唔算好貴
但值唔值就見仁見智
呢期超多人去呢一間麵包店買麵包, 當然我哋都唔執輸啦😂可能啱啱開業而家排到出門口, 不過有少少唔好嘅係因為疫情期間佢都冇控制好內部有幾多人買麵包,少少既舖頭都有成10幾人係入邊,呢個有少少扣分!🙃培茶Bagel $20$20黎講份量唔算好大,我哋特登買咗返屋企食定左20秒, 熱熱地咁食, 內裡有濃厚嘅培茶味而且煙煙韌韌係唔錯既抹茶鬆餅 + 芝士鬆餅 $28 / 2個鬆餅超級鬆軟味道濃, 芝士同抹茶味都勁出👍🏾👍🏾
呢期超多人去呢一間麵包店買麵包, 當然我哋都唔執輸啦😂

培茶Bagel $20

抹茶鬆餅 + 芝士鬆餅 $28 / 2個
鬆餅超級鬆軟味道濃, 芝士同抹茶味都勁出👍🏾👍🏾

2022-02-12 178 浏览
由於閉關又好想食scone, 我就在商場的烘焙店買左三個scone。帶回家再焗一下。表層焗至金黃,外酥內軟,奶香牛油香每一口都係享受。不過昨日中午再去買已經售罄。店舖長期都好多人,排隊等候付款時見到老闆的藍帶證書和幾張日文證書。一個香港男仔年紀輕輕就咁厲害,不禁多了幾分尊重。

表層焗至金黃,外酥內軟,奶香牛油香每一口都係享受。

呢間超人氣麵包舖終於開到入元朗yoho,下晝五點去門口都排咗超多人🚶🏻‍♀️如果想試多啲唔同麵包口味,建議早啲去買!✅推薦✅紫薯拉絲包 💰14呢個絕對係IG打卡專用麵包😂 爆餡紫薯麵包,加上勁拉絲嘅麻糬🌊 點都要幫佢影返輯寫真先😈 麻糬質地偏流質,所以煙靭程度相對會少啲🤏🏻 麵包外脆內軟,紫薯味極香濃,一個字:好好味呀!🪄 享樂烘焙 元朗元龍街9號形點I1樓1097號舖🗺地區:#porkbelly_foodie_元朗🍽菜式:#porkbelly_foodie_cafe#porkbelly_foodie #hkfood #hkfoodie #香港美食 #香港好去處 #元朗美食 #元朗 #元朗好去處 #元朗美食推介 #拉絲 #紫薯 #麻糬 #紫薯麵包#流心 #麵包店 #麵包 #bread #sweatpotato #mochi #yoho #元朗yoho #享樂烘焙 #烘焙 #bake

✅推薦✅

🪄 享樂烘焙
元朗元龍街9號形點I1樓1097號舖

🗺地區:#porkbelly_foodie_元朗
🍽菜式:#porkbelly_foodie_cafe

• 紫薯拉絲包
2022-02-06 112 浏览
之前買麵包的時候都已經見到呢支COLD BREW,都想買黎試下佢呢日買左幾粒朱古力麻糬,同埋呢支COLD BREW今日買既朱古力麻糬突然好食左,唔知點解~係脆脆地,連D朱古力粒都脆卜卜呢下先出奇~ 不過味道都係KEEP住好食既... 但希望品質方面真係盡量控制得好D啦 講返支COLD BREW呢支COLD BREW用既豆係ETHIOPIA味道帶花果香氣,口感厚身,有DD柑橘味感~ 入口都滑既,唔錯,250ML,都可以分到2日度飲啦 ANYWAY,希望佢地KEEP到水準,因為我之前食過1次佢地既BAGEL都係覺得麻麻...
COLD BREW

呢日買左幾粒朱古力麻糬,同埋呢支COLD BREW

今日買既朱古力麻糬突然好食左,唔知點解~
係脆脆地,連D朱古力粒都脆卜卜呢下先出奇~

講返支COLD BREW
呢支COLD BREW用既豆係ETHIOPIA
味道帶花果香氣,口感厚身,有DD柑橘味感~
入口都滑既,唔錯,250ML,都可以分到2日度飲啦

2022-01-31
外卖自取
$40 (早餐)
COLD BREW
又係鍾意煙韌野既人必買既人氣店舖😆😆成日聽人推介依間麵包舖😂大部分都係話bagel🥯好正🤣🍠台灣紫薯QQ $22可惜個日去賣哂d Bagel🥺唯有買其他包試下🤔依個包岀奇地好食😍依個價錢個size係普通麵包嘅兩倍🤣紫薯餡都唔少👍咬落去每一啖都咬到餡🥰紫薯味好濃又唔太甜再加上煙韌既麻薯口感好好😋😋另外既麵包都係大大舊而又多多餡😋好岩買黎早餐同人開心share🥰而家禁晚市又可以當晚餐🤣🤣

🍠台灣紫薯QQ $22