2022-05-17 73 浏览
A pretty nice place for wagyu katsu and tonkatsu! I was surprised by how flaky, crispy and light the panko was. It marks a nice contrast to the tender and juicy meat inside! Both the tonkatsu and wagyu were soft, with the latter one being melt-in-the-mouth delicious! If you find the wagyu too raw for your liking, you could request for a pan to reheat it. What’s best is that the cabbage salad and rice were refillable!For this meal, we ordered the most expensive kind of beef, but the restaurant o
For this meal, we ordered the most expensive kind of beef, but the restaurant offers a wide selection of cuts and beef at different price range. We strongly recommend this over Kobekyu, the Korean restaurant for wagyu katsu!
2022-05-17 82 浏览
召喚直升機🚁🚁🚁🚁果然日本開黎香港嘅餐廳 一律係返日本食算😂🥩京都勝牛雙味套餐 -$198吉列牛雙味包括菲力牛及翼板牛。即使放上熱板燒至5成熟,翼板牛仍韌而無牛味🫠;菲力牛相對易咬開。牛質素完全對唔住價錢🥴🥩元祖炸牛排套餐 -$158只有翼板牛🤥10舊有5舊韌到lur  世界級🙃勸大家唔好帶公公婆婆嚟食。伴碟沙律菜加麻醬仲好食..
召喚直升機🚁🚁🚁🚁
果然日本開黎香港嘅餐廳 一律係返日本食算😂

🥩京都勝牛雙味套餐 -$198

🥩元祖炸牛排套餐 -$158
伴碟沙律菜加麻醬仲好食..
2022-05-15 1646 浏览
早幾日去咗將軍澳朋友屋企house warming,乘機睇吓將軍澳區係咪真係咁好住😝 周圍又會有咩好嘢食呢~ 朋友就極力推介呢一間匿藏在地庫嘅「京都」🏯Menu:我地各自order一個set,套餐均有白飯、椰菜沙律 & 味噌湯:1️⃣ 京都勝牛三味套餐($228)我第一次嚟呢一間,餐牌上多款不同種類、部位嘅牛肉,咁叫拼盤就最穩陣🥰 呢個套餐有翼板牛、菲力牛 & 薄片醬味牛🐮 若果係比較3款之中「牛味」最濃郁嘅,勝出嘅一定係「菲力牛」 👏🏻 我同朋友食勻跟餐嘅四款醬料:山椒鹽、招牌牛扒醬、咖喱醬 & 鰹魚和風露,辛辣嘅山椒鹽係最快被我地清碟😻 而甜中帶點微辣嘅和式咖喱醬配薄片醬味牛係最適合🙌🏻2️⃣ 特選日本黑毛和牛西冷($438)果然應該要食咗個平啲嘅套餐,再食呢款貴嘅😝 呢款和牛西冷被一層好薄好薄嘅脆皮包裹住,油份超高,入口即融😗 因為和牛上枱時係偏raw,如果怕生,可以叫侍應哥哥起火、拎個小煎pan加熱♨️ 不過要有心理準備,加熱之後肉質會稍微有啲韌😌 兩個方式都試過後,個人比較建議不加熱😉 而醬汁方面,雖然餐牌上有建議我哋點溫泉蛋,但最終我哋一致認同最能夠帶出和牛西冷鮮味嘅醬料係「芥末醬油

Menu:

1️⃣ 京都勝牛三味套餐($228)

而甜中帶點微辣嘅和式咖喱醬配薄片醬味牛係最適合🙌🏻

2️⃣ 特選日本黑毛和牛西冷($438)

而醬汁方面,雖然餐牌上有建議我哋點溫泉蛋,但最終我哋一致認同最能夠帶出和牛西冷鮮味嘅醬料係「芥末醬油」💚
呢一間餐廳醬油嘅顏色比一般醬油為淺,鹹味偏淡,只要突破咗心理障礙,就會發現只有「芥末醬油」先能夠襯托出和牛嘅鮮甜☺️

食咗咁多款肉類,要食翻啲菜平衡翻🥗 如果就咁食椰菜沙律覺得太單調,可以添加枱上面嘅芝麻醬去調下味☺️

最後,飲品方面,我地叫咗白桃蒟蒻冰茶 & 熱日式柚子茶😌
2022-05-10
用餐时段
2022-05-15 977 浏览
休假日當然要和太太外出散心,和她來到遙遠的將軍澳,到海旁走一走感受不同的風光。及後到DONKI逛一逛,不經不覺到了午飯時間,便到地庫的這間日料共晉午餐✏️位置: 7/10✏️環境: 9/10✏️衛生: 9/10✏️服務: 9/10✏️食物: 9/10餐廳位於Monterey Place地庫,位置雖然有點偏,但勝在樓上有DONKI,很多將軍澳居民會前去。店內環境不俗,充滿和風,食物質素高,而店員服務亦很好🌟鹿兒島A4黑毛和牛西冷(附日式溫泉蛋) - $438把A4黑毛和牛西冷做成吉列牛扒,單看餐牌已覺得吸引。上枱時切開外皮香脆的竟做到肉質只有約3-4成熟,咬下去鮮嫩多汁,相當考功力。桌上附有一張享用炸牛排的說明卡,包括了6種不同的食法,在定食盤亦附有多種醬料及日式溫泉蛋,單是試盡每種口味已很有樂趣及滋味。定食另外附有漬物、椰菜沙律、味噌湯及麥飯,豐富滿足🌟鮮嫩脆炸豬柳伴鰻魚套餐 - $148香脆的炸豬柳及炸鰻魚雙拼,豬柳外脆內嫩,伴上自磨芝麻及豬扒醬味道更好;而炸鰻魚鮮味,啖啖多汁美味,配上芥末醬食有另一番風味。師傅細心附上蘿蔔蓉及檸檬,方便去除油膩及濃味。套餐同樣附有漬物、椰菜沙律、味噌湯及麥飯

✏️位置: 7/10
✏️環境: 9/10
✏️衛生: 9/10
✏️服務: 9/10
✏️食物: 9/10

🌟鹿兒島A4黑毛和牛西冷(附日式溫泉蛋) - $438

🌟鮮嫩脆炸豬柳伴鰻魚套餐 - $148
香脆的炸豬柳及炸鰻魚雙拼,豬柳外脆內嫩,伴上自磨芝麻及豬扒醬味道更好;而炸鰻魚鮮味,啖啖多汁美味,配上芥末醬食有另一番風味。師傅細心附上蘿蔔蓉及檸檬,方便去除油膩及濃味。套餐同樣附有漬物、椰菜沙律、味噌湯及麥飯,性價比較高

藍柑荔枝特飲

🌟藍柑荔枝特飲 - $36
帶著海洋的藍色,卻有清甜的柑及荔枝肉,解渴又美味

🌟芒果奇異果特飲 - $36
有芒果的黃色及鮮甜,加上奇異果的獨特味道,充滿維他命C

🍽京都勝牛(將軍澳)
📬地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號Monterey Place地庫B03號舖
2022-05-11
藍柑荔枝特飲
2022-05-14 473 浏览
呢日又想尋找”家鄉”嘅感覺同味道試一試日本炸牛扒專門店—《京都勝牛》食店門外已經洋溢住一股東瀛風🎌,採用日本古建築門口設計,掛著一個大大嘅提燈,又擺放咗可愛日本吉祥物公仔擺設;有牛牛🐮、日本招財貓貓💰🐱同達摩店內裝修繼續秉承東瀛風味🎌,天花設有日本古建築嘅橫樑及懸掛著多個日本特色小提燈,牆上有著日本布藝花紋嘅設計,茶杯碗碟都略帶日本陶藝文化欣賞完環境,就order 食物,menu 標榜「採用嚴選高質的牛肉部位,瞬間以高溫炸至金黃酥脆,讓肉排於上桌時能保持3分熟度」. 除咗炸牛(黑毛和牛、翼板牛、菲力牛、醬味薄牛……),仲有豚肉、鰻魚、大海老、廣島蠔、三文魚柳……Order咗2份套餐;一份牛,一份豚肉+鰻魚,套餐均附可續加嘅麥飯、椰菜沙律及味噌湯🔸Classic~京都勝牛雙味套餐~呢個set 有2款牛,翼板牛(chuck flap)及菲力牛 (fillet/tenderloin)目測 2 款牛確係如menu 所講「3分熟度」,大概係medium rare 再rare 少少雖然影相用咗啲時間,但外層仍然保持溫度而且非常酥脆,兩款牛嘅肉質都tender,tenderloin 當然更為軟嫩,c
呢日又想尋找”家鄉”嘅感覺同味道
試一試日本炸牛扒專門店—《京都勝牛》

🔸Classic~京都勝牛雙味套餐~
雖然影相用咗啲時間,但外層仍然保持溫度而且非常酥脆,兩款牛嘅肉質都tender,tenderloin 當然更為軟嫩,chuck flap 則多一份chewiness,兩款嘅肉味都唔算突出~

落單嘅時候,店員都有話如果想食熟少少嘅,可以提供鐵板俾我哋再燒一燒
朋友平時食開medium-rare,呢個doneness 佢完全冇問題,我就prefer熟番少少喇~
店員隨即端上小煎pan ,仲預備咗個1分鐘漏斗嚟計時添⏳,呢個安排幾貼心~ 值得俾個讚 👍🏻

呢個牛扒套餐配附3款佐料:招牌牛扒醬、wasabi 鹽 同 鰹魚和風露. 牛扒醬同鰹魚和風露相對味濃,蓋過咗牛味,個人比較喜歡wasabi 鹽,輕輕為牛扒加少少味又唔會搶咗本身嘅牛味
朋友就加鰹魚和風露落生菜絲沙律度,佢話咁樣食菜冇咁寡、惹味啲喎🤣🤣🤣

🔸Katsugyu Plate~鮮嫩脆炸豬柳伴鰻魚套餐~
豬柳厚切,都juicy㗎,不過,頭尾2件都係得麵衣😯🤭🤭🤣🤣🤣 諗起《角落生物》嘅炸豬扒 🤭🤭
豬柳配嘅佐料係芝麻豬扒醬
自己動手磨芝麻,再加入豬扒醬(一路磨一路聞到芝麻香味😌)
呢個芝麻豬扒醬酸中帶甜,既可提升肉香又可消滯

鰻魚嘅麵衣做得最貼服,鰻魚大件肉厚,滿足到我呢個鰻魚控😍😍,係呢一餐嘅highlights 🌟

呢餐出乎預期地需要食客嘅參予度:可自己控制牛嘅生熟程度、用漏斗計算吓時間、自己動手磨吓芝麻控制幼細程度等等~ 令到呢次dining experience 加咗啲趣味~ 🥳

食完仲可以去樓上行吓Donki,再延續一下返鄉下嘅感覺~ 😚

2022-04-30
2022-05-11 76 浏览
去將軍澳行完don don donki肚仔餓,係同一個商場見到間日式餐廳幾吸引就去醫下肚🤭〰️鹿兒島A4和牛西冷🥩 $438個餐包埋椰菜沙律、燕麥飯、味噌湯。(可以無限refill🫣)椰菜絲可以自己加麻醬或者柚子醋。和牛西冷外層炸至金黃酥脆,師傅手勢好好,上枱時肉質的確係三成熟。覺得太生的話可以加個pan仔,再自己控制熟度😆入口細嚼後,和牛嘅油香慢慢溢出🤤除咗原汁原味咁食之外,仲有成五種醬汁嘅食法🤣分別有日式溫泉蛋、山椒鹽、招牌牛扒醬、咖喱醬同芥末醬油。個人最鐘意日式溫泉蛋,經由濃湯調味,入口先有蛋香味,之後再散發和牛嘅味道~〰️特選海產套餐🍱 $208海鮮有炸廣島蠔、鰻魚同大海老。炸漿夠薄👍🏻廣島蠔勁肥美,鰻魚外脆內嫩,魚味突出。海老仲大過隻手✋🏻店家細心配上蔥花蘿蔔蓉汁,加入左柚子醋,而蘿蔔嘅鮮甜都可以解去油膩感👍🏻〰️白桃蒟蒻冰茶🍑 $32 白桃味道香濃,茶味較重😚甜度非常好!(最怕太甜🙄)〰️藍柑荔枝梳打🥂 $36好夢幻嘅藍色🫣飲落淡淡嘅荔枝香,仲有粒粒荔枝肉。〰️〰️📍 京都勝牛 (MONTEREY Place) (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地庫B03

去將軍澳行完don don donki肚仔餓,
係同一個商場見到間日式餐廳幾吸引就去醫下肚🤭

〰️鹿兒島A4和牛西冷🥩 $438
個餐包埋椰菜沙律、燕麥飯、味噌湯。
(可以無限refill🫣)
椰菜絲可以自己加麻醬或者柚子醋。

和牛西冷外層炸至金黃酥脆,
師傅手勢好好,上枱時肉質的確係三成熟。
覺得太生的話可以加個pan仔,
再自己控制熟度😆

入口細嚼後,和牛嘅油香慢慢溢出🤤
除咗原汁原味咁食之外,
仲有成五種醬汁嘅食法🤣
分別有日式溫泉蛋、山椒鹽、招牌牛扒醬、咖喱醬同芥末醬油。
個人最鐘意日式溫泉蛋,經由濃湯調味,
入口先有蛋香味,之後再散發和牛嘅味道~

〰️特選海產套餐🍱 $208
海鮮有炸廣島蠔、鰻魚同大海老。
炸漿夠薄👍🏻
廣島蠔勁肥美,
鰻魚外脆內嫩,魚味突出。
海老仲大過隻手✋🏻
店家細心配上蔥花蘿蔔蓉汁,
加入左柚子醋,
而蘿蔔嘅鮮甜都可以解去油膩感👍🏻

〰️白桃蒟蒻冰茶🍑 $32
白桃味道香濃,
茶味較重😚
甜度非常好!(最怕太甜🙄)

〰️藍柑荔枝梳打🥂 $36
好夢幻嘅藍色🫣
飲落淡淡嘅荔枝香,
仲有粒粒荔枝肉。

呢間吉列印像中係幾好味,一年之後再到訪,原因好簡單,好掛住日本🎌吉列呀!🌍位置於montery商場地牢, 即“激安”個到環境裝修今日本無二,感覺置身日本🎌手機落單,我最喜歡!📲東京豐里脊豬扒鍋膳套餐$138之前都試過佢嘅吉列豬扒🐷定食,覺得唔錯,由於唔想太熱氣,試一試佢個鍋善套餐, 實物比餐牌更吸睛,滾熱辣上餐,湯汁有蛋🍳,洋蔥🧅,味道有點似sukiyaki!豬扒🐷厚切 ,吉列皮好薄,林得嚟又唔肥🥩,十分之好餸飯!如果怕熱氣嘅朋友不妨一試! 香芋珍珠奶茶$32🧋台式飲品🧋,由姊妹店”段崇貞牛肉麵“提供,未到質素一般!名物翼版胖大海老套餐$188呢個套餐有牛🐮(翼板牛),大蝦🦐,還有鐵板提供,務求做到熱辣辣嘅食物!🔥還有指示說明享用炸牛扒的方法💯翼板牛,上餐時只是五成熟,要利用鐵板再加熱,再燒多一分鐘,口感最佳!套餐有椰菜提供,柚子汁,芝麻汁任君選擇!

🌍位置於montery商場地牢, 即“激安”個到

環境裝修今日本無二,感覺置身日本🎌

手機落單,我最喜歡!📲
東京豐里脊豬扒鍋膳套餐$138

香芋珍珠奶茶$32🧋
台式飲品🧋,由姊妹店”段崇貞牛肉麵“提供,
未到質素一般!

名物翼版胖大海老套餐$188

還有指示說明享用炸牛扒的方法💯

套餐有椰菜提供,柚子汁,芝麻汁任君選擇!

2022-05-01
京都勝牛係日本關西第一炸牛排專門店係香港有兩間分店今日淘小姐終於有機會黎試下佢地嘅吉列牛啦~#特選海產套餐 $208鰻魚、蠔和虎蝦三款海產炸得香口酥脆#鰻魚 本身有醬汁嘅甜味#炸蠔 大大隻令人滿足而 #虎蝦 嘅造型生猛好有蝦味亦都好彈牙#京都勝牛三味套餐 $228套餐入面有三款牛,包括:菲力牛、翼板牛、醬味薄牛三款牛預設係三成熟職員話如果嫌太生可以叫佢地幫手整熟少少但眼見炸完breathe完之後嘅牛都差不多有五成熟我地都啱食就冇再翻熱#菲力牛 肉質軟腍#翼板牛 牛味最濃郁#醬味薄牛醬油味唔算好勁但整體味道明顯濃d三款醬汁有招牌牛排醬、山椒鹽同咖哩醬咖哩醬就充滿日式風味點牛加埋白飯食就正佢地沙律同白飯都任食不過我就剛剛好唔駛再添#白桃蒟蒻𣲙茶 $32#芒果奇異果特飲 $36兩款飲品味道唔太甜特別欣賞佢用上蒟蒻有咬口得黎又健康d🍽京都勝牛 (MONTEREY Place) (將軍澳)📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地庫B03號舖
京都勝牛係日本關西第一炸牛排專門店
係香港有兩間分店
今日淘小姐終於有機會黎試下佢地嘅吉列牛啦~
#特選海產套餐 $208

而 #虎蝦 嘅造型生猛
好有蝦味亦都好彈牙
#京都勝牛三味套餐 $228
京都勝牛三味套餐 $228
套餐入面有三款牛,包括:
京都勝牛三味套餐 $228
菲力牛、翼板牛、醬味薄牛
三款牛預設係三成熟
#翼板牛 牛味最濃郁
#醬味薄牛
醬油味唔算好勁
但整體味道明顯濃d
三款醬汁有招牌牛排醬、山椒鹽同咖哩醬
咖哩醬就充滿日式風味

#芒果奇異果特飲 $36
兩款飲品味道唔太甜
特別欣賞佢用上蒟蒻
有咬口得黎又健康d
🍽京都勝牛 (MONTEREY Place) (將軍澳)
白桃蒟蒻𣲙茶 $32 芒果奇異果特飲 $36
我對上一次食京都勝牛係係日本食架🥺好懷念呢種味道~去到佢門口望到啲裝修既感覺係日本嘅味道啊!🇯🇵佢環境好簡潔日式~牆上面仲有牛同日本元素既畫🏯每款套餐都有跟麥飯,椰菜沙律同味噌湯,仲可以無限添呀😍沙律可以自己隨意加麻醬或者柚子沙律醬汁,好開胃😉🥢京都勝牛三味套餐 $228吉列牛佢會幫你整咗三成熟先,如果你想熟啲或者熱啲都可以叫佢開爐再煎😚旁邊有啲醬汁,分別有咖喱醬、山椒鹽、芥末豉油,招牌牛扒醬~吉列牛個炸皮非常薄脆鬆化😍本身就咁食都已經好好食,我自己比較鍾意招牌牛扒醬❤️真係好特別,咸咸地咁但完全能帶出牛既鮮味🥹-而牛三味分別有菲力牛、翼板牛、醬味薄牛,而當中我最愛就係菲力牛❤️*菲力牛*好軟淋、牛味重、入口即化、好似慢煮牛咁🥰*翼板牛*脂肪分佈平均,有趙口啲~而*醬味薄牛*送飯一齊食很不錯👍🏻🥢特選海產套餐 $208海產套餐有大蝦、鰻魚、廣島蠔。通常我都只會點牛,今次想試吓其他嘢點左海產竟然令我驚喜🤩*廣島蠔*飽嫩多汁!很鮮味一點也不腥😋*鰻魚*都係第一次吉列咁食😌肉質鮮嫩肥美甘香!好酥軟❤️*大蝦*大大隻肉質彈牙重蝦味~佢個蔥花蘿蔔蓉汁酸酸地,配埋炸物一齊食超好食!令到佢變得好清新🥰🍹白

佢環境好簡潔日式~牆上面仲有牛同日本元素既畫🏯
每款套餐都有跟麥飯,椰菜沙律同味噌湯,仲可以無限添呀😍
沙律可以自己隨意加麻醬或者柚子沙律醬汁,好開胃😉

🥢
京都勝牛三味套餐 $228

*菲力牛*好軟淋、牛味重、入口即化、好似慢煮牛咁🥰
特選海產套餐

🥢
*廣島蠔*飽嫩多汁!很鮮味一點也不腥😋
*鰻魚*都係第一次吉列咁食😌肉質鮮嫩肥美甘香!好酥軟❤️
*大蝦*大大隻肉質彈牙重蝦味~

🍹
白桃蒟蒻冰茶 $32、芒果奇異果特飲 $36
兩杯都唔會太甜好解渴!芒果奇異果酸酸地好開胃~白桃蒟蒻好有口感💕

特選海產套餐
京都勝牛🐮🥩🍱冬甩仔太耐冇去日本啦,太掛住日本既吉列牛啦😢今次我地搵到間好勁既日本過江龍餐廳,佢地標榜係日本關西第一既吉列牛排專門店,高溫60秒炸,試完後想推介比大家👍#冬甩仔女_將軍澳#冬甩仔女_牛魔王#冬甩仔女_日本野🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅👦🏻 鹿兒島A4黑毛和牛西冷🇯🇵🐮🥩(限量)(7.9/10) $438我地叫左個招牌A4和牛,上枱時望落好豐富,5成熟左右🤔佢既份量都算大,而且佢個炸粉完全吾厚😆表面炸到金黃酥脆,而且佢上台時對比香港其他吉列牛餐廳算係吾油,食落外層鬆脆😍內裡軟嫩😋牛既油脂分佈平均,油花好正,就算係炸A4和牛,都吾會覺得超油膩,絕對值得一試。🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅👧🏻京都勝牛三味套餐🐮🥩(7.7/10) $228呢款都好吸引☺️一個價錢可以一次過食曬三種牛肉部位🤩包括三款牛肉,有菲力牛、翼板牛參同醬味薄牛🤩份量都多😍而每款肉質、口感同肉味都各有不同。我中意吉列牛配招牌牛排醬、咖喱醬一齊食,好正👍🏼炸粉吾厚,幾鬆脆🥰但上枱時,係5成熟,比圖熟左少少翼板牛會有少韌口,但食落都嫩適中,有咬口。醬味薄牛佢哋用自家醬汁調過味,吾需要沾醬都好夠味!食落吾會過咸,幾特別😋菲力牛油花

[將軍澳美食推介🍽 ] 京都勝牛🐮🥩🍱

#冬甩仔女_將軍澳
#冬甩仔女_牛魔王
#冬甩仔女_日本野

🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅

🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅
👧🏻京都勝牛三味套餐🐮🥩(7.7/10) $228

翼板牛會有少韌口,但食落都嫩適中,有咬口。醬味薄牛佢哋用自家醬汁調過味,吾需要沾醬都好夠味!食落吾會過咸,幾特別😋菲力牛油花較少,肉質較軟嫩。冬甩女覺得菲力牛好味d😆😆成set食到好飽😆😆都吾會太油膩

🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅
👦🏻👧🏻名物翼板伴鰻魚套餐 🐮🥩🐟(7.5/10) $188

見到menu有吉列豬配吉列鰻魚,呢個配搭幾特別,未食過,所以就試下👻吉列豬同鰻魚都幾大塊,厚切豬扒,咬落外脆內軟,幾juicy完全吾鞋口👍🏼第一次食炸鰻魚口感,有少少入口即溶既感覺🥰佢仲要完全冇骨😍配搭自己磨嘅芝麻,加上豬扒汁🤤🤤好正,仲有一個蘿蔔蓉可以膩,食落好清新🤤幾中意佢個蘿蔔蓉

吾想食牛既你🤭可以試吓呢個set🥰吉列豬配吉列鰻魚,不錯噢!

🍩冬甩小資訊🍩
1️⃣套餐跟三種小漬物、麥飯、椰菜沙律及味噌湯,可以添加🥰

2️⃣有小煎pan再煮熟牛😋怕食生的可以係上面加熱🔥

3️⃣9種配搭👻做岀不同口味🤤
-濃郁系👉🏼綠芥末、咖喱醬、七味唐辛子
-清爽系👉🏼 招牌牛扒醬、鰹魚和風露、玫瑰鹽
-開胃系👉🏼日式溫泉蛋、胡麻醬、和風沙律醬

4️⃣枱上仲有芝麻醬同柚子沙律醬可以配搭椰菜沙律一齊食🥰開胃健康

5️⃣佢哋既吉列系列😋食物質素、環境氣氛都吾錯

6️⃣設加一

💲抵食:7/10
👅好味:7.8/10
🍩推薦:7.6/10

📍 京都勝牛 (MONTEREY Place) (將軍澳)

📍其他分店
京都勝牛 (Tower 535) (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖
2022-05-01 50 浏览
窩夫與蝦子餅很久沒有分享過外出用餐的經驗了,受第五波疫情影響,窩夫與蝦子餅外出用餐的次數大大減少,日前以蝦子餅生日為藉口去大吃一頓。窩夫提議了幾間餐廳,蝦子餅選了「京都勝牛」。光顧那天,用手機落單後,窩夫看著餐廳的環境,想起了日本百貨公司裡的餐廳。窩夫突然很想吃吉列豬扒,但在「京都勝牛」又沒有理由不點吉列牛,所以點了豚牛二味套餐($178),一次過滿足兩個願望。豚牛二味套餐的吉列牛是翼板牛,跟蝦子餅的厚切菲力相比,相對遜色。吉列豬扒非常高質,可以媲美專門店的水準,磨些芝麻再加些醬汁,久違的滋味。蝦子餅點了厚切菲力炸牛排套餐($208),酥脆金黃的外層包著鮮嫩的牛肉,賣相吸引。原切菲力啖啖肉,肉質軟腍,非常好吃。窩夫稍嫌牛排有點生,自己再燒一燒才吃。套餐以外,窩夫與蝦子餅還點了炸廣島蠔($48),一客有兩大隻,外層脆脆的,完全不油膩,裡面的廣島蠔鮮味濃郁,高水準之作。

厚切菲力炸牛排套餐

窩夫稍嫌牛排有點生,自己再燒一燒才吃。
炸廣島蠔

题外话/补充资料: 付款後收到贈品,原來消費每滿港幣400元,即可獲贈快速測試套裝一份。
2022-03-30
庆祝纪念
生日
厚切菲力炸牛排套餐
炸廣島蠔
2022-04-28 33 浏览
𝙼𝚒𝚜𝚜 𝙹𝚊𝚙𝚊𝚗..... 🍽京都勝牛幾年前係日本食過一次京都勝牛之後一直好懷念佢嘅味道,雖然已經知道香港開咗一段時間,不過一直未有機會去試,趁之前復活節假嘅𝚕𝚘𝚗𝚐 𝚠𝚎𝚎𝚔𝚎𝚗𝚍就去咗將軍澳嗰間食,順便喺附近𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕 𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕😎♡京都勝牛三味套餐($228)一望到餐牌最想叫嘅就係呢樣.^◡^.佢有三款唔同嘅牛,每款都各有特色,我最鍾意就係菲力牛,牛尾十足仲有少少入口即溶嘅感覺ヽ(≧∀≦)ノ佢本身預設係三成熟,如果覺得唔夠熟嘅話都可以自己再加熱,有得加熱真係好方便,打完卡啲牛凍咗仲可以自己整返熱食☻︎♡鮮嫩脆炸豬柳伴鰻魚套餐($148)超鍾意佢嘅豬柳炸得好香脆,層炸皮唔厚,仲有配埋特製嘅豬扒醬,味道一流!鰻魚味道就不過不失,可能因為我都係鍾意食無炸既鰻魚多啲(≖ᴗ≖)♡日式柚子茶($28)♡藍柑荔枝特飲($36)@kyotokatsugyu.hk 💰人均消費:約$240📍 將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地庫B03號舖
𝙼𝚒𝚜𝚜 𝙹𝚊𝚙𝚊𝚗.....

🍽京都勝牛

♡京都勝牛三味套餐($228)
一望到餐牌最想叫嘅就係呢樣.^◡^.

♡鮮嫩脆炸豬柳伴鰻魚套餐($148)

♡日式柚子茶($28)
♡藍柑荔枝特飲($36)

@kyotokatsugyu.hk
💰人均消費:約$240
2022-04-26 62 浏览
想食正宗日本和牛呢一間在日文都好出名京都 勝牛(將軍澳店)環境好似日本居酒屋咁樣好有特色 座位都好寬闊牛三味套餐外形上都好吸引到我來自三款唔同和牛 全部都係吉列牛菲力牛,翼板同醬味牛你會見到肉呈現粉紅色(只有三成)會另外準備小型熱鐵板爐開著一分鐘 卑你去整熟少少我建議5,6成 先可以食到牛鮮味仲有三款特製醬汁 提昇肉味道添黑毛和牛西冷選用頂級黑毛牛 脂肪比例較重食落去香口和牛油脂味 好食到停唔到口配上溫泉蛋去提昇牛鮮味 沾少少牛排醬更可以配白飯就唔會太膩啦

想食正宗日本和牛
呢一間在日文都好出名
京都 勝牛(將軍澳店)
環境好似日本居酒屋咁樣
好有特色 座位都好寬闊

牛三味套餐
外形上都好吸引到我
來自三款唔同和牛 全部都係吉列牛
菲力牛,翼板同醬味牛
你會見到肉呈現粉紅色(只有三成)
會另外準備小型熱鐵板爐

食落去香口和牛油脂味 好食到停唔到口
配上溫泉蛋去提昇牛鮮味 沾少少牛排醬
更可以配白飯就唔會太膩啦
2022-04-20 57 浏览
中學同學住將軍澳,時不時都約佢一齊食飯。最近疫情緩和了少少,我哋就約埋一齊食個lunch, 講下近況。 我們今日去嘅呢間京都勝牛位置就係將軍澳Monetary的地庫。鹿兒島A4黑毛和牛西冷(附日式溫泉蛋)黑毛和牛每一塊都切成手指大小,裡面還有少少生,牛扒用日本特有的粉漿粘在外層,經過高溫炸過,和牛外皮金黃香脆,牛排肉質十分鮮嫩軟滑,好有牛肉味,配上白白滑滑的溫泉蛋,細細的椰菜絲沙律,口感一流。京都勝牛三味套餐吉列牛炸得又香又脆,在pan上再燒一下,就可以一次吃到炸翼板、厚切菲力及薄片醬味牛,沾上咖喱醬及綠芥末等醬,牛肉吃起來很鮮嫩,別有風味。芒果奇異果特飲特飲以有汽水加上果汁製成,夏天飲用一流。白桃蒟蒻冰茶蒟蒻細細顆,好好食,好有咬口。

鹿兒島A4黑毛和牛西冷(附日式溫泉蛋)

芒果奇異果特飲
特飲以有汽水加上果汁製成,夏天飲用一流。
白桃蒟蒻冰茶
蒟蒻細細顆,好好食,好有咬口。
#日式eatcovery #將軍澳eatcovery💡日本過江龍吉列牛專門店將軍澳愈來愈多高質餐廳,除左有好多靚cafe外,其實仲有吉列牛專門店,呢間一直都想試,但之前太多人排隊,卻步左,襯放假又見無咩人排隊,即刻試下。 🍽京都勝牛三味套餐 🐮🍝見到個樣已經好吸引😍三味包括翼板、菲力及薄片醬味牛,薄薄嘅外層酥脆呈現粉嫩嘅顏色,因為聽店員講牛只會三成熟,但如果覺得太生,都可以另外叫店員安排鐵板燒❤️牛排油花均勻,口感有彈性,而薄片醬味牛本身已有調味,直接食唔沾醬料都好夠味道。而整個set 都配左三種小漬物、味噌湯、咖哩醬、山椒鹽、招牌牛排醬和芥末醬油。🍽脆炸豬柳🐷伴鰻魚套餐豬柳大塊得黎都幾厚肉,薄薄嘅外層入面都好juicy,做到外脆內軟。再配埋自己磨芝麻醬,味道再昇華左。另外搭配兩份炸鰻魚,平時鰻魚就食得多,但炸就幾特別,冇骨之餘肉質都幾肥美😋🍽藍柑荔枝特飲🍹藍柑荔枝特飲比較清,甜度剛好,好香荔枝味👍🏿🍽日式柚子茶 🍵唔會太甜,不過如果柚子咪濃一點就更好。ps/味噌湯、白飯及沙律可以Refill,所以大食人士唔洗驚食唔飽😍😍
#日式eatcovery #將軍澳eatcovery

💡日本過江龍吉列牛專門店

🍽京都勝牛三味套餐 🐮🍝

🍽脆炸豬柳🐷伴鰻魚套餐

🍽藍柑荔枝特飲🍹
藍柑荔枝特飲比較清,甜度剛好,好香荔枝味👍🏿

🍽日式柚子茶 🍵
唔會太甜,不過如果柚子咪濃一點就更好。

• 京都勝牛三味套餐
  • 鮮嫩脆炸豬柳伴鰻魚套餐