2023-02-21 254 浏览
經過無數次都無食,門口已有好多product, 蛋卷,糖,茶…入面坐位大概廿十個,以主食甜品嚟講可以喺大商場做咁耐好厲害款其實唔多,都係抹茶同焙茶主角再配少少野咁。Menu 都有啲殘舊,我地都要雙色寒天雪糕,85蚊。賣相好靚,用杯再用木碟上,面嘅薄脆餅都係抹茶味,襯起嚟更適合打卡,雪糕味無令人失望,其實從定價都知唔會低質,茶味的確濃厚,中間再架上脆米。走時買包茶葉返公司閑時茗下茶😌,好多款,我試錦香焙茶,HKD39, 80g ,自己入茶袋,沖起嚟都幾香👍
入面坐位大概廿十個,以主食甜品嚟講可以喺大商場做咁耐好厲害
款其實唔多,都係抹茶同焙茶主角再配少少野咁。

Menu 都有啲殘舊,我地都要雙色寒天雪糕,85蚊。

2023-02-17
$93.5 (宵夜)
2022-11-11 584 浏览
兩款主食一般般,直接略過吧🤣 可是甜品絕對不能錯過哦!💥❤️ 「丸久小山園窩夫新地」光看外表已經被治癒了🤤 含蛋糕、紅豆🫘 白玉、蕨餅和雪糕🍦😋 多款小食一口一感動的節奏😭💓 大大大滿足呀💛🧡❤️「抹茶流心蛋糕卷👀」抹茶味濃厚得不得了!流心不膩恰到好處😍✨ 吃完會令人超級開心😚🍀

丸久小山園窩夫新地
抹茶流心蛋糕卷
丸久小山園窩夫新地
抹茶流心蛋糕卷
2022-09-21 592 浏览
太掛住家鄉🇯🇵係K11行街見到家鄉既特產即刻9沖😍🍵明太子茶漬飯定食 ($82)份量唔算好多, 不過絕對唔馬虎😙茶漬湯唔係味精水, 但好清甜🤩仲有漬物, 凍甜蕃茄, 啫喱同一杯煎香既培茶食落超舒服😚😚😚🍵丸久小山園抹茶芭菲 ($92)抹茶味濃而不澀~ 配埋甜甜地既紅豆蓉, 正😛中間有d 脆米同啫喱增加口感~仲有一個好似tiramisu既抹茶蛋糕😍啖啖京都既味道, 飯後甜品超滿足😋雖然價錢唔算好平, 不過味道唔錯, 食一食家鄉味道都抵😛評分: 🍀🍀🍀🍀
太掛住家鄉🇯🇵
係K11行街見到家鄉既特產即刻9沖😍

🍵明太子茶漬飯定食 ($82)
份量唔算好多, 不過絕對唔馬虎😙
茶漬湯唔係味精水, 但好清甜🤩
仲有漬物, 凍甜蕃茄, 啫喱同一杯煎香既培茶
食落超舒服😚😚😚
明太子茶漬飯定食

🍵丸久小山園抹茶芭菲 ($92)
抹茶味濃而不澀~ 配埋甜甜地既紅豆蓉, 正😛
中間有d 脆米同啫喱增加口感~
仲有一個好似tiramisu既抹茶蛋糕😍
啖啖京都既味道, 飯後甜品超滿足😋
丸久小山園抹茶芭菲

雖然價錢唔算好平, 不過味道唔錯,
食一食家鄉味道都抵😛

評分: 🍀🍀🍀🍀
明太子茶漬飯定食
丸久小山園抹茶芭菲
  • 抹茶芭菲
今年母親節,我請媽咪到尖沙咀麼地道千禧新世界香港酒店住兩日一夜的母親節 Staycation,好讓她在母親節正日輕鬆一天吧! 第二天 Check out 後,我們便走到附近食 lunch!媽咪見我請佢住酒店,她請我食 lunch!反正,她想順道走去 K11 <京都抹茶庵> 買日本茶葉,加上我推住行李不方便四圍走,順理成章,在這裡食 lunch 吧!Menu鰻魚五目釜飯定食 $138媽咪喜歡熱辣辣的美食,這款釜飯絕對是她的首選! 夠2人份量女店員提醒,等到火焰熄滅後,才可揭開蓋,先焗多5分鐘,再加紫菜絲拌勻焗多3分鐘;當我正想提醒媽咪等多幾分鐘的時候,她卻急不及待打開蓋嘞!相對比預期濕潤! 配料滿載海鮮的鰻魚、帆立貝及蝦,還有枝豆、蘑菇...等,幾豐富!口味多元化呢! 整體味道夠味之餘又啱大家胃口!和菓子啫喱甜品賣相精緻,質感似大菜糕!熱焙茶這是烘焙過的綠茶,茶味比綠茶及煎茶溫和,有助解膩!熱抹茶牛奶 $52茶杯熱到燙手,水溫頗熱! 一來要慢慢飲,二來有杯耳可隔熱;入口先甘後甜,甘中帶甜!

媽咪見我請佢住酒店,她請我食 lunch!

Menu
鰻魚五目釜飯定食 $138
媽咪喜歡熱辣辣的美食,這款釜飯絕對是她的首選!

夠2人份量

相對比預期濕潤!
 整體味道夠味之餘又啱大家胃口!
鰻魚五目釜飯定食
和菓子
啫喱甜品賣相精緻,質感似大菜糕!
和菓子
熱焙茶
這是烘焙過的綠茶,茶味比綠茶及煎茶溫和,有助解膩!
熱焙茶
熱抹茶牛奶 $52
茶杯熱到燙手,水溫頗熱!
 一來要慢慢飲,二來有杯耳可隔熱;
入口先甘後甜,甘中帶甜!
熱抹茶牛奶
2022-05-09
$104.5 (午餐)
鰻魚五目釜飯定食
熱抹茶牛奶
2022-09-10 461 浏览
呢間位於K11既京都抹茶庵,外面裝修好有日本茶道館感覺,門口有賣日本茶產品及茶葉,俾個日本感覺吸引左入去。每人最低消費要叫一個item。Menu上都有好多熱茶同茶類甜品。我地三個人,叫左三樣甜品:🔸️焙茶流心蛋糕卷 ($78,7/10)限定產品。價錢有點貴得嗰細細舊。焙茶味濃,cream都香滑,但不是流心質地,唔係太值呢個價錢。🔸️小山園抹茶芭菲($92,8/10)芭菲杯好大杯好高好IG-able, 見到芭菲黎到個樣已經好賞心悅目!好colourful! 最頂部係好香濃好滑既抹茶雪糕,抹茶控一定超like! 另外佢有丸子,奶凍,脆脆,紅豆,cream,蛋糕....好豐富好開心!不過食起上黎個杯太高太窄,食得上黎唔太方便!🔸️丸久小山園抹茶精選($118,9/10)三款入面我最like呢個!😋四格四款既賣相已經好有儀式感好開心!入面仲包左杯熱茶(可選抹茶,煎茶或焙茶),本身杯茶單點都要$38,一set包埋就覺得抵啲。有杯熱茶,就可以一啖熱茶一啖雪糕黎食,唔怕肚子痛😛。我最中意佢個蕨餅,超級超級煙靭,超級超級抹茶!推薦!呢外嗰兩樣基本上材料同芭菲嗰度差不多,不過容易食啲。✏️總括來講,價錢有啲貴,

🔸️焙茶流心蛋糕卷 ($78,7/10)

🔸️小山園抹茶芭菲($92,8/10)

🔸️丸久小山園抹茶精選($118,9/10)

✏️總括來講,價錢有啲貴,不過抹茶控值得一試。成間店都有日本feel,唯獨店面阿姐冇乜日本服務feel,似茶記伙記😅。
2022-08-22 492 浏览
同朋友喺K11行完街,經過呢間抹茶專門店,入面好似有好多甜品同飲品都好吸引,於是決定入去嘆吓冷氣,飲杯茶、食個甜品嘆吓先。最近做緊推廣焙茶甜品menu,抹茶同焙茶都係我嘅favourite,今次就試咗焙茶先啦。焙茶流心蛋糕卷$78- 一開始都擔心蛋糕卷會整到好似嘉頓蛋糕嘅味道,就咁食個蛋糕真係普通咗少少。加埋普通忌廉同焙茶忌廉、焙茶粉會好食好多。忌廉打得幾輕盈,唔會好肥膩,但係其實冇流心嘅效果,有啲失望。隔離嘅紅豆蓉有啲過甜,花花黑糖大菜膏都麻麻哋,果然有焙茶成份嘅甜品先好味啲,不過蛋糕卷性價比偏低。焙茶牛奶(熱)$52- 牛奶暖暖哋,奶味重過焙茶味,喺我嘅角度佢可以再落少啲糖,會更合我口味。五十幾蚊都幾貴。焙茶芭菲 $92- 超級大杯,食完好滿足,焙茶雪糕好濃味,底層仲有好多焙茶啫喱布甸同脆米通。個人認為呢個抵食過蛋糕卷或者焙茶牛奶,推介!煎茶$38- 煎茶熱辣辣,食完雪糕再飲一啖熱茶最好不過。

焙茶流心蛋糕卷$78

焙茶牛奶(熱)$52

焙茶芭菲 $92

煎茶$38
- 煎茶熱辣辣,食完雪糕再飲一啖熱茶最好不過。
焙茶芭菲
2022-08-21
焙茶芭菲
  • 焙茶流心蛋糕捲
2022-08-21 254 浏览
抹茶好濃郁真係食過返尋味仲有紅茶口味嘅雪糕飯後甜品一流,食完唔會太飽,又甜甜地好開胃非常不錯個人唔鍾意太苦嘅抹茶雪糕,呢間甜得來唔會太漏仲有啲丸子、抹茶果凍同埋紅豆我俾90分
抹茶好濃郁
真係食過返尋味
仲有紅茶口味嘅雪糕
飯後甜品一流,食完唔會太飽,又甜甜地好開胃
非常不錯

個人唔鍾意太苦嘅抹茶雪糕,呢間甜得來唔會太漏
仲有啲丸子、抹茶果凍同埋紅豆
我俾90分
2022-08-21 247 浏览
喺尖沙咀K11見到有間專食抹茶嘅甜品店!抹茶控嘅我就決定入去試下🫣▪️主食套餐🍶蕎麥/烏冬定食(冷/熱) 💲8️⃣8️⃣配飯團🍙因為夏天比較熱 所以就兩個都揀咗冷食!份量相對嚟講比較少 男仔應該會唔夠飽😂烏冬食落口感都幾滑 湯底算比較清☺️味道正正常常 但相對嚟講就會比較單調🥲因為只有兩塊腐皮喺上面 同埋都偏向太甜🥴套餐會包一個飯團 今次分別就揀咗三文魚碎同明太子但飯團嘅味道都好普通 同埋飯團比較黏同濕😕明太子食落味道仲太鹹添🧐仲有配個和菓子 味道就似一個好甜嘅啫喱~整體嚟講其實賣相係好靚嘅 純打卡🆗不過食物食落就好普通 性價比唔高🤨▫️丸京小山園🍵抹茶芭菲💲8️⃣8️⃣呢間嘅主打都係食甜品 抹茶控嘅我一定要試吓😍首先芭菲上層會有紅豆 但紅豆味道太甜啦🫘跟住仲會有啲小丸子 食落都幾煙靭嘅🍡重點嘅抹茶雪糕都幾正😍甜度適中又帶點抹茶甘香跟中層都抹茶啫喱、蛋糕 但食落都係一般都唔係好食得出啲抹茶味😖跟住會有啲脆脆米同cream 純粹叫多啲口感🙁但我係想食抹茶 唔係想食淨cream😂其實整體來講我覺得最好食嘅都只係個雪糕😕如果係為咗食抹茶叫個淨雪糕可能仲滿足🥲

▪️主食套餐🍶
蕎麥/烏冬定食(冷/熱) 💲8️⃣8️⃣配飯團🍙
因為夏天比較熱 所以就兩個都揀咗冷食!
份量相對嚟講比較少 男仔應該會唔夠飽😂
烏冬食落口感都幾滑 湯底算比較清☺️
味道正正常常 但相對嚟講就會比較單調🥲
因為只有兩塊腐皮喺上面 同埋都偏向太甜🥴
套餐會包一個飯團 今次分別就揀咗三文魚碎同明太子
但飯團嘅味道都好普通 同埋飯團比較黏同濕😕
明太子食落味道仲太鹹添🧐
仲有配個和菓子 味道就似一個好甜嘅啫喱~
整體嚟講其實賣相係好靚嘅 純打卡🆗
不過食物食落就好普通 性價比唔高🤨

▫️丸京小山園🍵抹茶芭菲💲8️⃣8️⃣
呢間嘅主打都係食甜品 抹茶控嘅我一定要試吓😍
首先芭菲上層會有紅豆 但紅豆味道太甜啦🫘
跟住仲會有啲小丸子 食落都幾煙靭嘅🍡
重點嘅抹茶雪糕都幾正😍甜度適中又帶點抹茶甘香
跟中層都抹茶啫喱、蛋糕 但食落都係一般
都唔係好食得出啲抹茶味😖
跟住會有啲脆脆米同cream 純粹叫多啲口感🙁
但我係想食抹茶 唔係想食淨cream😂
其實整體來講我覺得最好食嘅都只係個雪糕😕
如果係為咗食抹茶叫個淨雪糕可能仲滿足🥲
烏冬set $88 Ⓙ漬物Ⓙ和菓子Ⓙ烏冬/蕎麥麵Ⓙ明太子/三文魚/薄葉飯團🍙Ⓙ煎茶/玄米茶/焙茶成日set 清清地 份量唔會好多 每種食材都唔錯 和菓子唔會太甜 亦無特別ge味道 好似啫喱gum飯團入面ge三文魚已經砌成碎 幾窩心下次可以加配試埋綠茶甜品🍵商場環境坐得舒服 而且果日都唔full
烏冬set $88

飯團入面ge三文魚已經砌成碎 幾窩心
下次可以加配試埋綠茶甜品🍵
商場環境坐得舒服 而且果日都唔full
2022-04-23 525 浏览
食完飯梗係要食甜品啦❤️今次就嚟到尖沙咀嘅京都抹茶庵試吓佢哋最出名嘅抹茶同焙茶嘅甜品啦抹茶蕨餅🍵($68)抹茶味好濃好香,入口煙韌,但係比較苦,如果鍾意甜嘅可以試吓黃豆蕨餅👍🏻👍🏻抹茶梳打🍵🍹🧊($42)冇抹茶味,仲有啲酸,唔知自己飲緊啲咩。。。有啲失望😞抹茶芭菲🍵🍧($88)抹茶雪糕軟滑,Cream比較厚身好適合同雪糕一齊食,中間嘅脆脆唔會太硬,食落口感好配合。🥹焙茶新地啫喱伴餡蜜☕️🍦($78)雪糕軟滑入口即溶,最底有少少焙茶嘅布甸,仲有少少好似大菜糕嘅質地嘅啫喱咁樣,幾好食😋抹茶粒粒牛奶冰($52)飲嘅過程好得意,有啲嘢自己整吓,奶味濃,甜度啱啱好❤️唔記得影相!哈哈
食完飯梗係要食甜品啦❤️
今次就嚟到尖沙咀嘅京都抹茶庵
試吓佢哋最出名嘅抹茶同焙茶嘅甜品

抹茶蕨餅🍵($68)

抹茶梳打🍵🍹🧊($42)
冇抹茶味,仲有啲酸,唔知自己飲緊啲咩。。。有啲失望😞

抹茶芭菲🍵🍧($88)

焙茶新地啫喱伴餡蜜☕️🍦($78)

抹茶粒粒牛奶冰($52)

抹茶蕨餅及抹茶梳打
抹茶芭菲
2022-04-17 605 浏览
尖沙咀|京都綠茶庵🍵丸久小山園日本茶販売店————————————————————————🔷 丸久小山園抹茶精選✅ (4款) $118▫️白玉抹茶雪糕- 白玉煙韌,又唔痴牙~- 精選抹茶雪糕較芭菲嘅抹茶雪糕重奶味~▫️抹茶 & 黃豆粉蕨餅- 抹茶味較為甘濃👍🏻- 黃豆粉味有抹茶味,不過冇抹茶粉味咁濃,相對易入口~▫️抹茶 / 焙茶啫喱 + 紅豆蓉 + cream + 脆脆豆- 啫喱唔係入口即溶果隻,清清地,會比紅豆同cream嘅味蓋過~▫️(3選1)焙茶 / 玄米茶 / 煎茶- 揀咗煎茶,溫和嘅味道,好易入口,解膩~👍🏻🔷 丸久小山園抹茶芭菲 $92第1層:抹茶軟雪糕+紅豆蓉+脆脆豆 芭菲抹茶雪糕冇精選抹茶雪糕溶得咁快~第2層:浸濕左嘅抹茶蛋糕,同tiramisu做法相似第3層:甜甜地嘅cream第4層:脆脆豆第5層:偏硬身嘅特濃抹茶啫哩🔺有加一服務費整體而言▪️味道 4 / 5▪️環境 4 / 5▪️抵食 4 / 5
尖沙咀|京都綠茶庵🍵丸久小山園日本茶販売店

————————————————————————
🔷 丸久小山園抹茶精選✅ (4款) $118

▫️白玉抹茶雪糕
- 白玉煙韌,又唔痴牙~
- 精選抹茶雪糕較芭菲嘅抹茶雪糕重奶味~

▫️抹茶 & 黃豆粉蕨餅
- 抹茶味較為甘濃👍🏻
- 黃豆粉味有抹茶味,不過冇抹茶粉味咁濃,相對易入口~

▫️(3選1)焙茶 / 玄米茶 / 煎茶
- 揀咗煎茶,溫和嘅味道,好易入口,解膩~👍🏻

🔷 丸久小山園抹茶芭菲 $92
第1層:抹茶軟雪糕+紅豆蓉+脆脆豆
芭菲抹茶雪糕冇精選抹茶雪糕溶得咁快~
第2層:浸濕左嘅抹茶蛋糕,同tiramisu做法相似

▪️環境 4 / 5
▪️抵食 4 / 5
2022-04-16
  • 丸久小山園抹茶精選
成個三月份 都冇正式食過甜品好想認認真真食返個雪糕芭菲今日途經尖沙咀決定去呢間食大大杯焙茶芭菲朋友就揀咗經典嘅抹茶呢間甜品店 抹茶甜品都非常出名不過我本身對抹茶麻麻哋覺得有陣草腥味朋友就大讚抹茶軟雪糕香濃絲絨幼滑丸子煙靭有嚼口脆米新鮮可口我的焙茶軟雪糕一樣絲絨幼滑不過焙茶味不夠香濃不說明的話根本不知道是焙茶囉一堆紅豆茸應該是罐頭的實在太甜 味道好假和焙茶有些格格不入不過在疫情期間能夠慢活細味一杯非常吸引眼球的經典雪糕芭菲 已經非常幸福
成個三月份 都冇正式食過甜品
非常吸引眼球的
經典雪糕芭菲
已經非常幸福
2022-03-30 289 浏览
之前一直冇食過茶漬飯今日同朋友好奇想試吓位於K11嘅京都抹茶庵見主打係抹茶雪糕不過今次嚟係食lunch嘅我哋嗌左:👉🏻鰻魚飯三食👉🏻三文魚茶漬飯我哋兩個都係配焙茶個焙茶🍵即係煎烘咗嘅綠茶飲落去非常香甜 唔會話好苦澀可惜佢唔係連埋茶壺上唔係嘅話就可以不斷refill我係食三文魚茶漬飯嘅唔知究竟係用咗咩茶做個茶漬飯食落好似泡飯嘅感覺茶漬配個三文魚個味道好夾基本上我係飲晒個茶漬‘湯’雖然個飯係浸住喺茶漬裏邊不過唔會因為咁而變得好淋👍🏻👍🏻幾好味下次再嚟試吓啲抹茶雪糕啦
之前一直冇食過茶漬飯

不過唔會因為咁而變得好淋👍🏻👍🏻
幾好味
下次再嚟試吓啲抹茶雪糕啦
2022-03-28 178 浏览
自從中村滕吉結業後,發現這間食物還可取代滿足一眾喜歡日式茶道的食客店舖!本人亦間中來此店以解未能去日本之情!需則食物仍好,但侍應的服務態度及禮貌實在並非日式餐廳之待客之道!特別係店中那短髮收錶侍應的態度及語氣,簡直令客人感到消費得氣難嚥!由進店一刻到安排坐位都令人覺得不悅!所以再也不會光顧!花錢買難受😡😡😡😡😡
2022-02-23 223 浏览
#gianna雪糕#gianna抹茶#gianna焙茶#gianna尖沙咀.1️⃣丸久小山園焙茶芭菲($88)⭐️⭐️⭐️(3/5)❄️雪糕上面有兩粒白玉小丸子、紅豆蓉、脆米+cream🌙雪糕好濃厚!食左一排都唔見溶🌙茶味香濃🤤會稍微蓋過雪糕嘅奶香味🌙紅豆真材實料~微甜🌙白玉粒粒超級煙韌😆.2️⃣丸久小山園窩夫新地($68)⭐️⭐️⭐️(3/5)❄️焙茶mix抹茶雪糕+小丸子、紅豆蓉、抹茶小蛋糕、抹茶焙茶啫喱🌙雪糕繼續保有濃郁茶香🌙兩款味道嘅雪糕食耐左會feel到淡淡回甘🌙窩夫比較薄身,所以食落香脆😆好有口感✖️焙茶味道會較抹茶雪糕突出,但抹茶味較甘🎡京都抹茶庵地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓211號舖(港鐵尖沙咀/尖東站 N4 出口, 步行約1分鐘)#尖沙咀cafe #尖沙咀#尖沙咀美食 #gianna紅色綫 #gianna荃灣綫 #hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #hkfood #hkfoodblog #hkfoodblooger #foodphotography #foodie #hongkongfood #香港美食  #吃貨  #相機食先 #人氣
1️⃣丸久小山園焙茶芭菲($88)⭐️⭐️⭐️(3/5)
❄️雪糕上面有兩粒白玉小丸子、紅豆蓉、脆米+cream
🌙雪糕好濃厚!食左一排都唔見溶
🌙茶味香濃🤤會稍微蓋過雪糕嘅奶香味
🌙紅豆真材實料~微甜
🌙白玉粒粒超級煙韌😆
2️⃣丸久小山園窩夫新地($68)⭐️⭐️⭐️(3/5)
🌙雪糕繼續保有濃郁茶香
🌙兩款味道嘅雪糕食耐左會feel到淡淡回甘
🌙窩夫比較薄身,所以食落香脆😆好有口感
✖️焙茶味道會較抹茶雪糕突出,但抹茶味較甘

🎡京都抹茶庵
地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓211號舖
(港鐵尖沙咀/尖東站 N4 出口, 步行約1分鐘)
#尖沙咀cafe
#尖沙咀
#尖沙咀美食
#gianna紅色綫 #gianna荃灣綫

#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #hkfood #hkfoodblog #hkfoodblooger #foodphotography #foodie #hongkongfood #香港美食  #吃貨  #相機食先 #人氣  #甜品 #窩夫 #雪糕