2023-02-04 133 浏览
對於庸庸碌碌嘅香港,外賣仍然有好大需求。外賣外賣,其實亦係便當文化。試著說自己係食便當,就知道食外賣都可以食得有要求上環有間主打日式便當嘅外賣單位,平時做開公司單,都會接吓散單,落單自取或送貨都得。一個set有齊日本珍珠米飯、沙律、前菜、甜品同飲品,唔怕唔飽食和牛唔一定要堂食,便當一樣食得到,仲要係炙燒澳洲直送嫩滑M5和牛片配自家製特色海膽醬,滿滿海膽香味,同時帶出牛香,下低嘅炒蔬菜好有鑊氣前菜係自家製梅漬蕃茄,酸酸甜甜勁開胃,醃得太誘人,連粒梅都好甜便當都有炒飯,鰻魚炒飯火候十足,粒粒飯好有色澤,香口惹味大葉醋漬蘿蔔同樣係酸酸地,好香紫蘇葉味,解膩幫助消化食完便當可以解決個甜品,大胃估應該係蜜柑味啫喱,極具橙花香仲有日本嘅罐裝飲品,成件事好圓滿

邪惡海膽醬燒和牛

便當都有炒飯,鰻魚炒飯火候十足,粒粒飯好有色澤,香口惹味

香蔥鰻魚黃金蛋炒飯

大葉醋漬蘿蔔同樣係酸酸地,好香紫蘇葉味,解膩幫助消化

食完便當可以解決個甜品,大胃估應該係蜜柑味啫喱,極具橙花香

仲有日本嘅罐裝飲品,成件事好圓滿
2023-02-03
等候时间
10 分钟 (堂食)
香蔥鰻魚黃金蛋炒飯
2023-02-01 57 浏览
高質日式便當🍱 你估唔到係會有M5和牛食🫶🏻超高質 原來係由米之蓮餐廳廚師主理,價錢已經收得合理✅ 套餐選個主食(日本珍珠米)+沙律🥗+前菜+日式飲品+甜品🍮❤️邪惡海膽醬燒和牛❤️炙燒澳洲直送嫩滑M5和牛片配自家製特式海膽醬 $208牛肉嫩滑再配海膽醬加啖飯~~嘩🤭好滿足,係食到停唔到口,牛魔會想追食和牛❤️韓國香辣牛肉❤️$118香辣牛肉跟上洋蔥🧅同青椒一齊炒已經夠晒入味 送飯一流 下次想試埋其他😂
高質日式便當🍱 你估唔到係會有M5和牛食🫶🏻超高質

原來係由米之蓮餐廳廚師主理,價錢已經收得合理✅
套餐選個主食(日本珍珠米)+沙律🥗+前菜+日式飲品+甜品🍮

❤️邪惡海膽醬燒和牛❤️
炙燒澳洲直送嫩滑M5和牛片配自家製特式海膽醬 $208

❤️韓國香辣牛肉❤️$118
香辣牛肉跟上洋蔥🧅同青椒一齊炒已經夠晒入味 送飯一流

下次想試埋其他😂
2023-01-28
黃色香橙味jelly杯,係孩童時嘅飯後甜品。第一次接觸雲端厨房,喺營商層面睇的確幫到唔少餐廳小店接解更多客戶。至於作為食客,值得欣賞嘅係可以試到更多小店。呢個便當貴得都有道理。望落係幾普通,不過望真menu用料份量十足💁🏻‍♀️!燒澳洲直送嘅M5和牛配邪惡海膽醬,入口creamy,牛肉嘅份量都幾多;至於個海膽醬真心確係邪惡,一大片淋面,拌入到M5和牛食別有一番風味。最開心係可以轉椰菜飯!經濟之選都有韓式香辣牛肉便當,所有便當款式都有齊前菜、沙律同甜品jelly。Jelly 食得好有滿足感,正如文首先講,好有童年回憶嘅畫面,邊食邊諗起無數個細個時食jelly嘅momentsssss!

黃色香橙味jelly杯,係孩童時嘅飯後甜品

2023-01-22 33 浏览
平時去親上環都係行下古董街,文武廟今日去上環竟然係去食便當??😱😱當然有原因啦😋😋今次呢間今日食便當@freshlane係我呢頭番工既朋友介紹,位置都好方便!好近西營盤地鐵站,行兩分鐘左右就到,好易搵到霏霏suggest同店家WhatsApp落咗單先,咁就唔使等,搭笠到二樓直接出拎完就走,如果要等都幾麻煩,因為嗰度都幾多人出出入入拎外賣便當套餐全部都有配日本珍珠米飯,沙律,前菜,甜品,飲品,而且每一樣都好多款可以揀架!今次揀左兩個set, 一個係海膽醬燒和牛套餐,一個係日式煙肉蛋炒飯,兩款都似好惹味Set A:邪惡海膽醬燒和牛 朋友話呢個便當相當有嫌疑🤪 點解可以用炙燒澳洲直送嫩滑M5和牛片再配自家製特式海膽醬黎整! 真係好高質好juicy law!和牛片真係好嫩,份量都唔少配埋淋係上面嘅海膽醬一齊食,口感更豐富😋😋海膽醬少少杰身,唔係好濃既海膽味,不過係幾鮮味,好下飯珍珠飯加左黑白芝麻,份量配餸岩岩好漬物叫左醃蘿蔔,因為貪佢夠開胃🤪亦可以加$25轉沙律或者加$30轉椰菜花飯Set I:日式煙肉蛋炒飯套餐另一個便當套餐我就揀左日式煙肉蛋炒飯,應該有兩份飯既份量,炒飯好乾身唔油膩而且鹹
平時去親上環都係行下古董街,文武廟
今日去上環竟然係去食便當??😱😱
當然有原因啦😋😋

Set A:邪惡海膽醬燒和牛

海膽醬少少杰身,
唔係好濃既海膽味,不過係幾鮮味,好下飯
珍珠飯加左黑白芝麻,份量配餸岩岩好
漬物叫左醃蘿蔔,因為貪佢夠開胃🤪

亦可以加$25轉沙律或者加$30轉椰菜花飯

Set I:日式煙肉蛋炒飯套餐

另一個便當套餐我就揀左日式煙肉蛋炒飯,應該有兩份飯既份量,炒飯好乾身唔油膩而且鹹度適中,食下食下好快食哂

2個套餐都非常高質,而且超豐富,係一個好完美嘅外賣便當。同埋下單都好方便,可以透過whatsapp、網上外賣平台下單

其實我覺得大家真係應該要嚟試下, 雖然係食飯盒, 但如果一家大細或者自己悶嘅時候食個高質飯盒都係一種享受😌
如果係同朋友咩叫個正正飯盒去野餐都係好爽㗎🥳

• 邪惡海膽醬燒和牛
2023-01-21 22 浏览
中上環食飯時間超多人,唔想同人逼,可以揀食外賣… 而家啲外賣都好鬼正🤣 呢日我外賣咗個和牛便當🤤 要分享吓先…🎈邪惡海膽醬燒和牛 $208Uni Sauce Grilled Wagyu外賣都有得食炙燒澳洲直送嫩滑M5和牛片🤭 仲有得配自家製特式海膽醬🥰 醬汁與肉汁嘅味道鮮香又夾,唔錯。🎈鬼馬芥末肥牛 $118Wasabi & Mustard Beef芥末肥牛好juicy,仲有洋蔥炒埋一齊,口感爽甜,配飯一流😙 🫶🏻跟餐配日本珍珠米飯,粒粒米飯飽滿,好食😋 🫶🏻仲有沙律+前菜+ 甜品+ 飲品㗎!前菜有得揀,我就揀咗自家制梅漬蕃茄、大葉醋漬蘿蔔,酸酸甜甜,勁醒胃呀🤩 飲品就揀咗日本橘子汁、日本無糖麥茶,係少有嘅日本果汁與茶飲👍🏻

🎈邪惡海膽醬燒和牛 $208
Uni Sauce Grilled Wagyu

🎈鬼馬芥末肥牛 $118
Wasabi & Mustard Beef

🫶🏻跟餐配日本珍珠米飯,粒粒米飯飽滿,好食😋

2023-01-20 17 浏览
好多friend都係上環返工🥳依次搵咗一間高質便當外賣店,用料上乘,啱晒附近返工嘅朋友,lunch time 唔使出去同人迫,又可以嘆到美食👏🏻便當以日式丶韓式為主,另外仲有2款豪華版本便當👏🏻每款包括咗前菜+沙律+主菜+甜品+飲品~好豐富。🔶邪惡海膽醬燒和牛 便當🔶$208便當都食到和牛呀!用以澳洲直送M5靚和牛配海膽醬,炙燒過嘅和牛,牛味香濃大大片~肉質嫩滑,加埋充滿鮮味嘅海膽醬,入口滋味,真係巧邪惡💗前菜梅漬蕃茄入口鮮甜有梅香。🔶韓式香辣牛肉 便當🔶$118韓風牛肉我也很喜歡!辣度恰好十分惹味~佐飯一流!前菜有日本枝豆,另外仲有麻辣豬耳,爽口開胃,配以新鮮沙律菜。米飯用日本珍珠米,口感Q彈軟綿有米香。

🔶邪惡海膽醬燒和牛 便當🔶$208

🔶韓式香辣牛肉 便當🔶$118

2023-01-18 14 浏览
收工嚟買個外賣返屋企同屋企人食🤟🏻見呢間餐廳竟然有和牛便當🍱😂就諗住試吓。位置都好方便!好近西營盤地鐵站,行兩分鐘左右就到了~幾易搵✨啲便當套餐全部都有配日本珍珠米飯+沙律+前菜+ 甜品+飲品~每一樣都好多款可以揀✨保溫方面真係唔使驚冬天拎到返屋企凍晒🤣因為個保溫袋超夠用,裝好晒又唔會驚易倒瀉~A.)邪惡海膽醬燒和牛 $208就係俾呢個便當吸引到嚟食🤣佢係炙燒澳洲直送嫩滑M5和牛片再配自家製特式海膽醬。和牛片真係好嫩,份量都唔少🤟🏻配埋淋係上面嘅海膽醬一齊食,口感更豐富😋F.泡菜豚肉煮 $108豚肉十分入味😍同泡菜簡直係絕配,餸飯一流✨仲有啲沙律同鹹菜,營養搭配均勻✨

A.)邪惡海膽醬燒和牛 $208

F.泡菜豚肉煮 $108
2023-01-18 15 浏览
臨收工喺上環見客,上次去過位於上環嘅Freshlane,入面進駐左20間左右嘅餐廳,外賣app 落單,煮好然後放入智能櫃!快捷又方便,今次去試下高質嘅今日食便當!  餐牌主比打高質日式便當,套餐有主菜、沙律、前菜、甜品同埋飲品,相當豐富!🔥邪惡海膽醬燒和牛便當🍱 $208 炙燒澳洲直送嫩滑M5和牛片,配自家海膽醬,橙色嘅海膽醬色澤鮮艷,味道香濃帶點酒味,澳洲和牛入口味濃,軟嫩得黎有點咬勁,相當高質!前菜揀左牛油南瓜粟米,沙律都好新鮮,仲有一小格係帶子裙邊,同滿滿一格日本飯,誠意同味道都滿分! 🍗𣑲糖醬油照燒雞扒便當🍱 $98 味道香甜嘅𣑲糖醬油照燒雞扒,炒得香口惹味,雞肉幾juicy,伴左D洋蔥、蘿蔔同青椒絲,色彩繽紛,營養十足!配菜揀左枝豆,清新爽口!🧃飲品點左日本橙汁同蘋果汁,跟餐黎講算好驚喜!🍮甜品:最後仲有一小杯啫喱做甜品!值得推介!今日食便當地址 📍:上環德輔道西103號樂基商業中心1-2樓Freshlane

🔥邪惡海膽醬燒和牛便當🍱 $208

🍗𣑲糖醬油照燒雞扒便當🍱 $98

🧃飲品點左日本橙汁同蘋果汁,跟餐黎講算好驚喜!
🍮甜品:最後仲有一小杯啫喱做甜品!值得推介!

今日食便當
  • 𣑲糖醬油照燒雞扒便當
  • 邪惡海膽醬燒和牛便當
2023-01-15 369 浏览
之前買過Freshlane嘅外賣都覺得質素好高,今日發現新開咗一間日式便當外賣店,有12款外賣便當提供,跟餐有沙律🥗、前菜、甜品同飲品,選擇都幾多下😍連和牛都有。而且下單非常方便♥️可以透過網上外賣平台,whatsapp落單。♥️店家好貼心♥️外賣便當仲提供錫紙保溫袋keep住溫度❗️♡ 邪惡海膽醬燒和牛 $208澳洲M5和牛熟度剛剛好,口感嫩滑,肉味香濃,油香四溢,配上自家製海膽醬一齊食,好惹味 😋 前菜揀咗自家製梅漬蕃茄好入味,酸酸甜甜,特別開胃❗️沙律菜都好新鮮,入口爽脆。♡ 香蔥鰻魚黃金蛋炒飯 $108份量十足,有兩份炒飯🤩🤩炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,好香口,入口煙煙韌韌。鰻魚份量都好足料,好多大大舊嘅鰻魚肉。前菜揀咗日本枝豆。♡甜品~柚子果凍♥️酸酸甜甜、味道清新,飯後甜品一流❗️♡ 日本蘋果汁♡ 日本橘子汁👩🏼‍🤝‍👩🏻2個便當套餐都好高質😍超級豐富😍原來便當都食到和牛、外賣都可以好高質❗️

♡ 邪惡海膽醬燒和牛 $208

♡ 香蔥鰻魚黃金蛋炒飯 $108

甜品~柚子果凍♥️酸酸甜甜、味道清新,飯後甜品一流❗️
♡ 日本蘋果汁
♡ 日本橘子汁

👩🏼‍🤝‍👩🏻2個便當套餐都好高質😍超級豐富😍
原來便當都食到和牛、外賣都可以好高質❗️

2023-01-14
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
  • 邪惡海膽醬燒和牛
  • 香蔥鰻魚黃金蛋炒飯
平時食外賣飯盒多數都係食2餸飯,今次豪氣少少試下今日食便當@Freshlane既日式便當招牌便當套餐(跟餐碗珍珠米、前菜、甜品、飲品)邪惡海膽醬燒和牛+自家製梅漬蕃茄($208)外賣都可以食到高質既和牛便當。將澳洲M5和牛岩岩灸燒,再配自家製海膽醬。和牛熟度岩岩好,口感好嫩滑,而且肉味濃郁,配埋咸鹹鮮味既海膽醬一齊食就岩岩好。梅漬蕃茄入哂味,一粒有齊鹹、酸同甜,好開胃。香蔥鰻魚黃金蛋炒飯+大葉醋漬蘿蔔($108)鰻魚炒飯鰻魚肉都唔少,而且炒得夠乾身同飯粒夠煙韌,而且份量好多,食落味道甜甜地好惹味

招牌便當套餐
(跟餐碗珍珠米、前菜、甜品、飲品)

邪惡海膽醬燒和牛+自家製梅漬蕃茄($208)

香蔥鰻魚黃金蛋炒飯+大葉醋漬蘿蔔($108)

外賣唔一定要頹食 都可以好高質😌好少便當有和牛食🤩仲有海膽醬 一定要試吓第一次係Freshlane拎外賣🤓好近西營盤地鐵站😚過條馬路就到✨order好就上去指定位置拎😆方便又省時!每份便當都有齊主菜、配菜、沙律、日本珍珠米、甜品、飲品,超級豐富😍如果唔想食飯都可以加錢轉沙律🥗或者椰菜花飯✨啱晒生酮/低醣人士👍🏻邪惡海膽醬燒和牛 $208呢份嘅主菜係炙燒澳洲直送嫩滑M5和牛片🐮配自家製特式海膽醬✨海膽醬鹹香配飯超正🤩份量一啲都唔少!女仔絕對夠飽🤤除咗沙律菜 仲有好多蔬菜係底 營養相當均衡👍🏻佢哋嘅沙律菜好新鮮!食得出爽脆💚 配菜揀咗自家製梅漬蕃茄 酸酸甜甜又有梅香😍唔錯唔錯✨神秘芥末肥牛 $118呢款黃芥末醬肥牛都好推薦🤤✨牛肉肥瘦適中 唔會太肥👍🏻呢隻醬攻鼻得嚟又好開胃🤣啲盒我就唔要飯 配咗沙律菜+$25佢哋嘅沙律係撈左柚子油醋汁!都係好開胃🤘🏻配菜揀咗枝豆🫶🏻粒粒飽滿💚飲品可以揀無糖茶、果汁或者latte甜品係柚子蜜果凍💛酸酸甜甜做結尾啱啱好😚

外賣唔一定要頹食 都可以好高質😌
好少便當有和牛食🤩仲有海膽醬 一定要試吓

邪惡海膽醬燒和牛 $208
海膽醬鹹香配飯超正🤩

神秘芥末肥牛 $118

飲品可以揀無糖茶、果汁或者latte

甜品係柚子蜜果凍💛酸酸甜甜做結尾啱啱好😚
近期新興嘅外賣店,我認為最有特色嘅係西營盤附近嘅商業大廈Freshlance有幾間外賣小店,全部都係以外賣形式一樓設有locker,俾送外賣或者自取自己拎2樓係廚房,都可以自己入廚房拎外賣🥡🫣今日食便當🍱呢間喺2樓,直接喺廚房拎外賣就可以了呢間主打日式便當有前菜、沙律、主菜、甜品同埋飲品邪惡海膽醬燒和牛 $208即叫即整!炙燒澳洲🦘M5和牛片,口感嫩滑牛肉面淋上自家製特色海膽醬,味道香濃鮮甜估唔到同和牛咁夾啊🤤🤤前菜係日本枝豆,正常水準楓糖醬油照燒雞扒 $98雞扒啖啖肉,全部冇骨,加入蜜糖、洋蔥、三包椒煎香味道甜甜地,充滿楓糖醬油嘅香甜味,撈飯食一流😋前菜配鮮牛油南瓜粟米🌽有驚喜味道香甜又開胃,好味另外甜品係啫喱,甜度適中飲品配日本蘋果汁同日本橙汁,日本直送✌🏻今日食便當 @Freshlane 上環德輔道西103號樂基商業中心1-2樓Freshlane
近期新興嘅外賣店,我認為最有特色嘅係西營盤附近嘅商業大廈
Freshlance有幾間外賣小店,全部都係以外賣形式
一樓設有locker,俾送外賣或者自取自己拎
2樓係廚房,都可以自己入廚房拎外賣🥡🫣

今日食便當🍱呢間喺2樓,直接喺廚房拎外賣就可以了
呢間主打日式便當有前菜、沙律、主菜、甜品同埋飲品

邪惡海膽醬燒和牛 $208
即叫即整!
炙燒澳洲🦘M5和牛片,口感嫩滑
牛肉面淋上自家製特色海膽醬,味道香濃鮮甜
估唔到同和牛咁夾啊🤤🤤
前菜係日本枝豆,正常水準

楓糖醬油照燒雞扒 $98
雞扒啖啖肉,全部冇骨,加入蜜糖、洋蔥、三包椒煎香
味道甜甜地,充滿楓糖醬油嘅香甜味,撈飯食一流😋
前菜配鮮牛油南瓜粟米🌽有驚喜
味道香甜又開胃,好味

另外甜品係啫喱,甜度適中
飲品配日本蘋果汁同日本橙汁,日本直送✌🏻

今日食便當 @Freshlane
上環德輔道西103號樂基商業中心1-2樓Freshlane
食便當都可以食到高質M5和牛🍱🍴🍴第一次食外賣健康食得咁豐富😳😳前幾日要去港島做嘢,經過上環就順便買個外賣,點知有驚喜!我叫咗個海膽醬燒和牛便當,啲牛肉一咬落去就知道有分別,肉質分布均勻,牛味非常濃郁,二便當嘅配菜仲有好多,最啱我呢啲注重健康嘅人!配菜當中自家製梅蕃茄最好味,酸酸甜甜嘅味道,識落非常開胃,記得好耐之前有台灣嘅housemate 整過一次俾我食,呢個未到好耐都搵唔番,今次食外賣竟然食到,開心🥳除此之外,香蔥鰻魚黃金蛋炒飯都非常好食,炒飯炒到粒粒分明,仲要非常足料,每一啖都食到有鰻魚粒🤤
食便當都可以食到高質M5和牛🍱🍴🍴

-身邊好多朋友都係 「無飯家庭」 🍚一餐豐富得來又有營養又高質嘅外賣便當又點少得🍱知道上環 「Freshlane」 係充滿專門做外賣嘅食肆我去試咗 「今日食便當」 想同大家分享吓原來便當都可以咁高質🥰/▫️邪惡海膽醬燒和牛$208▫️炙燒澳洲直送嫩滑M5和牛片🇦🇺再配合自家製特式海膽醬和牛份量好多,仲唔係薄切✖️肉質夠晒軟腍,加上豐富肉汁同海膽醬嘅味道好夾,仲更加帶出牛味🐮/▫️生薑豚肉燒 $108▫️唔食牛嘅朋友都有好多其他選擇(豬、雞、鰻魚、素食等等)我就揀咗呢款啱晒冬天食🍱薑同洋蔥份量夠多豬腩肉肥瘦均勻,夠juicy💦加上配菜嘅鮮甜配搭更能為豬肉提鮮🐷/所有便當套餐跟餐配日本珍珠米飯+沙律+前菜+甜品+飲品一打開個便當都豐富到我 「嘩」 咗出聲😂/外賣唔一定食來食去都係粉麵/頹飯架你都去揀返款驚喜高質便當啦今日食咩好?今日食便當❤️/@letsbento.hk/今日食便當地址:上環德輔道西103號樂基商業中心1-2樓Freshlane(港鐵西營盤站A2出口,步行約2分鐘)營業時間:星期二至日10:30-21:00
身邊好多朋友都係 「無飯家庭」 🍚
一餐豐富得來又有營養又高質嘅外賣便當又點少得🍱
知道上環 「Freshlane」 係充滿專門做外賣嘅食肆
我去試咗 「今日食便當」 想同大家分享吓
原來便當都可以咁高質🥰
▫️邪惡海膽醬燒和牛$208▫️

炙燒澳洲直送嫩滑M5和牛片🇦🇺
再配合自家製特式海膽醬
和牛份量好多,仲唔係薄切✖️
肉質夠晒軟腍,加上豐富肉汁
同海膽醬嘅味道好夾,仲更加帶出牛味🐮
▫️生薑豚肉燒 $108▫️

唔食牛嘅朋友都有好多其他選擇(豬、雞、鰻魚、素食等等)
我就揀咗呢款啱晒冬天食🍱
薑同洋蔥份量夠多
豬腩肉肥瘦均勻,夠juicy💦
加上配菜嘅鮮甜配搭更能為豬肉提鮮🐷
營業時間:星期二至日10:30-21:00
生薑豚肉燒
外卖自取
2023-01-06 9 浏览
位於上環的Freshlane外賣平台餐廳,客人自助下單後的自取外賣,齊集不同的餐廳,選擇甚多。而其中一家是主打日式便當,有不同款式的便當主食選擇。另外,除了便當外,還有日式前菜、小食及沙律碗。招牌便當套餐:邪惡海膽醬燒和牛前菜:日本枝豆飲品:無糖烏龍茶每一份便當都有沙律、前菜、主食、甜品及飲品,米飯用上日本珍珠米。便當賣相精緻,而且份量大,色彩繽紛。沙律食材多樣化,有車厘茄、蔬菜、粟米及紅菜頭。另一格則是日本枝豆。薄燒和牛片,入口充滿油香,上面的海膽醬非常濃郁,味道頓時昇華。墊底的有炒野菜,吸收了肉汁精華。經典便當套餐:香蔥鰻魚黃金蛋炒飯前菜:大葉醋漬蘿蔔飲品:無糖麥茶日本米飯炒得乾身、香口且不油膩;鰻魚一塊塊,其他配料有雞蛋、粟米、蘿蔔粒及蔥花。前菜是開胃菜,漬蘿蔔片,切成薄塊,每片都充滿醋酸味。每個便當包括一個小小的甜品啫喱杯。而飲品也是日本咖啡、果汁或茶飲。
招牌便當套餐:邪惡海膽醬燒和牛
前菜:日本枝豆
飲品:無糖烏龍茶

經典便當套餐:香蔥鰻魚黃金蛋炒飯
前菜:大葉醋漬蘿蔔
飲品:無糖麥茶

日本米飯炒得乾身、香口且不油膩;
鰻魚一塊塊,其他配料有雞蛋、粟米、蘿蔔粒及蔥花。