2024-10-08 0 浏览
今日嚟咗呢度食嘢,本身我係想食牛坑腩,可惜店員話賣晒,於是我就叫咗一碗鮮灼牛肉河同一杯凍檸茶。鮮灼牛肉河:湯底濃郁,牛肉有少少韌,冇乜牛味,河粉嫩滑加埋佢嘅又香又辣嘅辣椒油,味道更加惹味!下次嚟一定要試吓牛坑腩。
下次嚟一定要試吓牛坑腩。
2024-10-08
下午茶
2024-06-12 352 浏览
就在尖沙咀bakehouse旁邊🐂金牌牛三寶河粉牛三寶:牛腩+牛肚+牛筋的組合一次過滿足到不同的口感牛腩肉質鮮嫩 牛肚有嚼勁 牛筋滑嘟嘟 口感軟滑 是骨膠原啦~🥹🥰大大一碗 湯底加上腩汁 味道濃郁 加上滑嫩的河粉 把腩汁的精華完全吸收了·🥘咖喱牛腩撈米線好少會看到的配搭 咖喱牛腩撈米線 幾特別上枱時已經聞到陣陣濃郁的咖喱香味 牛腩炆得很入味 入口軟滑 米線軟硬度剛好 份量也很足 吸收了咖喱汁 惹味特別推薦秘制手工辣椒油 超香!辣味到位👍🏻可以吃辣的朋友 一定要試試!·跟餐還可以加配一款小食和一杯飲品🥛豆漿 不是很甜那種 清爽解膩 淡淡的豆香 味蕾一大享受!🍋涷檸水 走甜少冰 清爽解喝👍🏻🥬菜芯 吃這種港式粉面一定都會加菜 喜歡把清菜浸入粉面的湯底中 感覺更好吃😋🐟炸魚皮 上桌時是放在一個袋子中 令人感覺衛生 而且可以確保魚皮的香脆 這點子真不錯👍🏻魚皮都很大片 很少碎開了 浸進湯里 「炸!」的聲音都太治癒了 哈哈 這間的魚皮真的好味
就在尖沙咀bakehouse旁邊
🐂金牌牛三寶河粉

牛三寶:牛腩+牛肚+牛筋的組合
一次過滿足到不同的口感
🥘咖喱牛腩撈米線

好少會看到的配搭 咖喱牛腩撈米線 幾特別
特別推薦秘制手工辣椒油 超香!辣味到位👍🏻
可以吃辣的朋友 一定要試試!
跟餐還可以加配一款小食和一杯飲品
🥛豆漿 不是很甜那種 清爽解膩 淡淡的豆香 味蕾一大享受!
🍋涷檸水 走甜少冰 清爽解喝👍🏻
2024-06-04 301 浏览
朝早過尖沙咀辦事經過呢一間店,諗起好耐都冇食牛腩,咁就行入去睇吓。店舖都好乾淨企理,店員姐姐好熱情,好好服務態度。我嗌咗個咖喱牛三寶飯。牛三寶有邊幾寶呢?我見入邊有牛筋牛腩同埋金錢肚佢哋個牛腩都炆得好入味,金錢肚就好筋道,牛筋比較好食入口即化。不過可能平時我食得比較清淡,我覺得佢哋呢間嘢嘅咖喱會有少少鹹,可能比較適合重口味嘅人。我見店舖入邊嘅辣椒都好多人會加落去搭配牛腩麵。下次再嚟試吓呢一間嘅牛筋腩麵,聞到覺得好香。
下次再嚟試吓呢一間嘅牛筋腩麵,聞到覺得好香。
我從開業之初就開始光顧這家店,到現在已經去了五次了。每次都是晚上去,不過只有第一次有品嚐到他們的崩沙腩,之後的幾次都已經賣完了。所以之後我總是點牛三寶加一碟菜。第一次品嚐的經驗真的讓我驚艷,份量非常充足,湯底中帶有少許沙嗲的風味。但是往後每一次去都感覺稍有差距,不論是份量還是食材的味道😅希望老闆能看到這篇食評,不要再有下滑的情況了~~
2024-04-16
  • 崩沙腩
2024-03-05 340 浏览
📍 何富記麵家 (尖沙咀)尖沙咀漢口道42-44號漢威大廈地下B號舖 何富記麵家是一家港式粉麵餐廳,提供正宗的香港風味美食。他們的招牌菜品包括煮得剛好的彈牙麵條配上濃郁的湯底,提供多種配料選擇,如魚蛋、雲吞和牛腩等,讓您可以根據自己的口味進行組合😚👉 金牌牛三寶河粉(牛腩、牛筋、牛肚)+郊外油菜+凍豆漿💰$68+$15+$8😋😋😋😋.8/5🟢金牌牛三寶河粉以優質的牛腩、牛筋和牛肚為主要材料,給人一種豐富的口感和獨特的風味。牛腩的肉質鮮嫩多汁,牛筋有著彈牙的口感,而牛肚則帶有嚼勁和濃郁的牛肉味道,使得每一口都充滿了滿滿的牛肉風味。河粉本身也煮得剛好,軟嫩滑溜,能夠完美吸收牛腩汁的美味。🟢郊外油菜莖葉綠油油的,質地脆嫩,口感清爽。油菜的味道鮮美,非常開胃🟢凍豆漿口感滑順,豆香濃郁,帶有淡淡的甜味,非常適合作為解渴的飲品回頭: yes,何富記麵家的菜品以新鮮、優質的食材為基礎,經過精心的烹調,保留了正宗的港式風味和口感。無論是港式粉麵愛好者還是想要品嚐道地香港美食的人,何富記麵家都是一個不容錯過的好去處👍🏻
📍 何富記麵家 (尖沙咀)
尖沙咀漢口道42-44號漢威大廈地下B號舖

👉 金牌牛三寶河粉(牛腩、牛筋、牛肚)+郊外油菜+凍豆漿
💰$68+$15+$8
😋😋😋😋.8/5

2024-02-15 345 浏览
-何富記麵家-📍尖沙咀.店面乾淨光猛,大約有10張圓枱,因為遊客好多,一般都要搭枱。主打係牛腩牛筋,除左麵外仲可以配飯。.崩沙腩同牛三寶以外的麵,都係$40左右,係哩個位置黎講算好抵食。.雲吞粗麵 ($38)湯底帶點大地魚鮮味,完全無鹼水味。粗麵質地爽口彈牙。.一碗麵有4粒雲吞,每粒都大大粒好飽滿。皮夠滑身,而裡面的蝦肉好爽口,加埋調左味的豬肉,好好食。.辣椒油內有大量櫻花蝦米,食落又香又辣,鍾意食辣必試。.
-何富記麵家-
📍尖沙咀
雲吞粗麵 ($38)
湯底帶點大地魚鮮味,完全無鹼水味。粗麵質地爽口彈牙。
辣椒油內有大量櫻花蝦米,食落又香又辣,鍾意食辣必試。
2024-02-06 240 浏览
這間店開幕不久,但食客不少常常坐滿虛。這餐廳嘅裝修就如茶餐廳嘅格局,座位非常合璧,而且繁忙時間需要搭枱坐.今日試吓佢出名嘅牛腩,我選擇崩沙腩米粉$65。這崩沙腩味道的確不錯,崩沙腩肉質軟腍,帶少少嚼感,半肥帶瘦,口感鬆化,又有少少肉味,加上清湯味道都有牛骨湯風味,配上米粉,味道不錯。$8熱奶茶係正常水平,茶同奶嘅比例差唔多,但口感順滑,唔會澀口。

今日試吓佢出名嘅牛腩,我選擇崩沙腩米粉$65。

$8熱奶茶係正常水平,
茶同奶嘅比例差唔多,但口感順滑,唔會澀口。
2024-02-05
2024-02-06 207 浏览
🚇尖沙咀漢口道呢間新開🎊嘅粉麵主打牛腩同埋牛雜🐂,新嘅裝修感覺光猛乾淨👍,出品都唔錯,而且幾經濟💰實惠。佢哋嘅☕️茶走又濃又滑,入面落足🥛練奶,飲落好香甜🥰。崩沙牛腩麵🍜係每日限量供應嘅,我今日比較早來仲食到🤩就梗係要叫啦,而且幼麵/ 粗麵/河粉/米粉全部💰同價,我就揀咗幼麵,🍜咬落爽口幼滑。崩沙牛腩🐂就十分之濃味又夠香滑😋,有少少根位幾爽口彈牙!加少許🌶️辣椒醬食就更加惹味🤤同埋有層次。加配小食只係需要💰$15,我就加咗份🦐炸蝦餅,係泰式🇹🇭嘅風味,咬落好彈牙又幾有🍤蝦味。

佢哋嘅☕️茶走又濃又滑,入面落足🥛練奶,飲落好香甜🥰。

加少許🌶️辣椒醬食就更加惹味🤤同埋有層次。

2024-02-01 306 浏览
尖沙咀仲係好多人,去科學館之後就想食一個牛肚麵,搵咗一家牛腩麵店何富記麵家!這裡嘅崩沙牛腩飯原來咁正。崩沙牛腩飯$68嫩滑多汁嘅牛腩,牛腩肉燉得軟腍入味,每一口都散發出濃郁嘅牛肉香氣,而啲牛腩入味得剛剛好,一用湯匙輕輕壓低,就即刻散開嚟,真係冇得輸!配上香噴噴嘅白飯,過癮!🤤豬肉丸麵同金錢牛肚麵$38&$43。豬肉丸麵裡面嘅豬肉丸彈牙有嚼勁,而湯底鮮甜濃郁。金錢牛肚麵嘅牛肚鮮嫩,入口即化,加埋啲入味嘅牛骨湯底,兩款麵食都抵食又大碗!難怪咁多人排隊🍜紫菜湯同鮮炸魚皮。紫菜湯清爽開胃,紫菜碎增添咗啲口感。鮮炸魚皮薄脆香口,每一口都帶嚟卜卜脆嘅聲音,令人停唔低口!真係一啖接一啖🍵🐟$15香滑豆漿$8,豆香味濃郁,口感滑溜溜,又唔會太甜。何富記麵家 (尖沙咀)尖沙咀漢口道42-44號漢威大廈地下B號舖#香港美食 #何富記麵家 #尖沙咀食評 #崩沙牛腩飯 #豬肉丸麵 #金錢牛肚麵 #紫菜湯 #鮮炸魚皮 #香滑豆漿 #foodiegram #instafoodie #foodbloggers #foodphotography #foodstagram #foodlover #foodgasm #f

崩沙牛腩飯$68

香滑豆漿$8,豆香味濃郁,口感滑溜溜,又唔會太甜。

何富記麵家 (尖沙咀)
尖沙咀漢口道42-44號漢威大廈地下B號舖

#香港美食 #何富記麵家 #尖沙咀食評 #崩沙牛腩飯 #豬肉丸麵 #金錢牛肚麵 #紫菜湯 #鮮炸魚皮 #香滑豆漿 #foodiegram #instafoodie #foodbloggers #foodphotography #foodstagram #foodlover #foodgasm #foodporn #foodexplorer #foodadventures #foodislife #foodreview #foodcravings
2024-02-01
2024-01-29 115 浏览
📍 何富記麵家 (尖沙咀)尖沙咀漢口道42-44號漢威大廈地下B號舖何富記麵家是一家專門提供港式粉麵的餐廳。這種餐廳以香港的精緻粉麵料理聞名,提供各種口味豐富的粉麵選擇。位置於尖沙咀bake house旁,非常推薦遊客來食港式風味👉 淨金牌牛三寶💰$148😋😋😋😋.9/5 淨金牌牛三寶是一道豐富多樣的牛肉料理。牛腩、牛肉和牛筋的組合帶來了不同的口感和嚼勁。牛腩肉質鮮嫩,牛肉口感細軟,而牛筋則帶有彈性。腩汁湯汁濃郁,滋味醇厚,讓人回味無窮。每一口都充滿了牛肉的鮮美風味,絕對是牛肉愛好者的一大享受👉 郊外油菜 (菜芯)💰$25😋😋😋😋.9/5 郊外油菜以其清爽的口感和營養價值而受到喜愛。菜芯部分嫩綠可口,帶有微甜的味道,口感爽脆。它搭配了油菜的綿密嫩葉,為這道菜增添了層次感,也提供了豐富的纖維和維生素👉 凍檸茶走甜💰$20😋😋😋😋.9/5 港式凍檸茶走甜是一款清涼解渴的飲品。它以檸檬為主要成分,搭配適量的甜味,平衡了檸檬的酸度。這種飲品口感清新,帶有濃郁的檸檬香氣,讓人感到舒爽愉悅回頭: 麵條彈牙,湯頭濃郁,配料新鮮豐富,給人一種正宗的港式味道。餐廳的環境舒適,服務親切,讓客人能夠在愉悅的
📍 何富記麵家 (尖沙咀)

👉 淨金牌牛三寶
💰$148
😋😋😋😋.9/5

👉 郊外油菜 (菜芯)
💰$25

👉 凍檸茶走甜
💰$20
😋😋😋😋.9/5

回頭: 麵條彈牙,湯頭濃郁,配料新鮮豐富,給人一種正宗的港式味道。餐廳的環境舒適,服務親切,讓客人能夠在愉悅的氛圍中享受到地道的港式粉麵美食,是追求正宗港式風味的食客的理想選擇👍🏻👍🏻👍🏻
2024-01-29 77 浏览
何富記麵家 上次喺附近做完運動 諗住簡單啲食碗麵見到呢間好多人食,於是就入咗去食以下嘅嘢 惹味金錢牛肚 $43金錢肚的口感爽彈,軟嫩,非常好嚼勁,湯底鮮甜而不咸,吃完不會口渴🤭 額外加$10有2粒雲吞,雲吞非常大粒,入面的餡有兩粒鮮蝦,還有加了新鮮豬肉 #媽阿好香呀鮮炸蝦餅 兩件$15 蝦餅的外皮炸得非常酥脆,內裏的蝦味非常濃郁,好有彈性,很香蝦味,加倍泰式辣醬完全是絕配這麼冷的天氣,當然要配一杯熱飲這是熱豆漿
何富記麵家
上次喺附近做完運動 諗住簡單啲食碗麵
見到呢間好多人食,於是就入咗去食以下嘅嘢

惹味金錢牛肚 $43

鮮炸蝦餅 兩件$15

這麼冷的天氣,當然要配一杯熱飲[吐舌]這是熱豆漿
  • 炸蝦餅
  • 惹味金錢肚麵
2024-01-05 131 浏览
午餐時間生意超好,要做好搭枱嘅準備,呢度主打牛腩,我叫咗普通牛腩,因為覺得崩沙腩有啲太肥,普通牛腩味道我都覺得非常之好,煮得好淋,食落冇渣,而且好香河粉亦都好軟滑,唔會係好厚嗰一種,個湯底亦都唔會太鹹,最好味就係加咗蔥,芫茜同埋冬菜加咗15蚊要一個腐乳通菜,但係腐乳醬好似唔使錢咁,擺咗好多,超級鹹,要擺落食完嘅湯入面洗一洗先可以食得落啲菜如果下次想食港式粉麵,都會再嚟幫襯呢一間,可能會試下佢嘅雲吞或者水餃

2024-01-04 144 浏览
本身是牛腩控,每當有新店開張,必定會一試,今天下午便來到位於尖沙咀漢口道的新開牛腩牛雜專門店。香滑崩沙牛腩粗麵$65 ,崩沙腩筋膜煙煙韌韌,牛腩部份軟腍可口,整個崩沙腩都好有牛肉香味,湯底亦帶點牛骨香氣。以尖沙咀區來說,這個價錢算是適中。香滑崩沙牛腩拼魚蛋粗麵$75 ,崩沙腩沒有因為雙拼影響份量,魚蛋爽口彈牙,近有魚肉的味道。粗麵軟滑可口,不會過硬。郊外油菜$15,菜心非常新鮮,份量算是適中,健康飲食,必定要吃蔬菜。腩汁蘿蔔$15,正值蘿蔔當造季節,蘿蔔軟腍帶點甜味,非常值得附加。熱鴛鴦免費,下午茶有熱飲免費贈送。奶茶和咖啡味道濃郁,加上花奶份量適中,加適當的糖,已經非常美味。凍鴛鴦$5,如果以這個價錢來說,算是偏貴,不過份量相對多了一點。

2023-12-31 108 浏览
約咗朋友嚟尖沙咀行街,晏晝想食碗粉麵做午餐。路經漢口道,見到有間「何富記麵家」,主打牛腩、牛雜,價錢幾親民,一於坐低試下餐牌選項都幾豐富,有潮式粉麵,精選飯餐,特色咖喱飯,淨食、酥炸小吃和飲品等;點粉麵飯,更可以用優惠價加配小食及飲品。我哋點咗香滑崩沙牛腩河 ($65) 同 酸辣京都炸醬麵 ($38),而小食、飲品就揀咗鮮炸魚皮 (+$15)、郊外油菜 (+$15)、酥炸雲吞 ($38) 及 熱奶茶 (+$8)。 崩沙腩肥瘦剛好,夾喺兩層筋膜中間,爽軟而不硬,入口啖啖牛味,充滿油香。河粉很滑,條條分明,配著湯一起吃很順口👍🏻炸醬味道有層次,醬汁微甜帶酸,肉絲甘香鬆化,配上爽身彈牙嘅幼麵,食得好滋味。魚皮炸到脆卜卜,食落香口又無油膉味,用嚟浸湯吃,倍添滋味。菜心爽脆嫩綠,鮮甜又無渣。雲吞即點即炸,內裡包著大大隻鮮蝦,滋味踏實。食完午餐再嘆返杯熱奶茶,一樂也,茶香幼滑濃郁,飲完成身暖笠笠。

2023-12-19 76 浏览
尖沙咀(何富記)麵家,麵店位於熱鬧市中心,裝潢別具特色,post 咗懷舊老香港,而且價錢大眾化,簡單用一個“抵”食❣️牛什粗麵~牛什份量唔少,金錢牛肚、牛肚、牛膀、牛肺、牛腸味道濃郁,口感豐富,粗麵有彈性,湯頭清甜而帶牛香味❣️咖哩崩沙腩飯肉質煙韌彈牙,牛香味濃厚,配上咖哩醬拌飯更添yummy❣️紫菜湯淡淡的海洋風味,口感輕爽❣️酥炸雲吞外皮酥脆,餡料豐富,鮮嫩肉丁,混入鮮甜爽脆鮮蝦,配上醬汁更加美味❣️炸蝦餅口感酥脆帶爽,外層金黃,肉質鮮嫩彈牙,每一口都食到新鮮蝦肉的鮮甜,而且吃起來不油膩
尖沙咀(何富記)麵家,

❣️牛什粗麵~

❣️咖哩崩沙腩飯

肉質煙韌彈牙,牛香味濃厚,配上咖哩醬拌飯更添yummy
❣️紫菜湯

淡淡的海洋風味,口感輕爽
❣️酥炸雲吞

❣️炸蝦餅