2023-01-28 748 浏览
呢間位於上水嘅世外桃源餐廳有唔少foodie都有嚟打過卡🥰 但最近發現原來已經結左業🥺 我喺上年12月中嗰陣去 估唔到咁快結業咁可惜… 我去嗰陣係weekend但只得一枱客 可能係因為地方隔涉 所以人流唔多就結業~ 老實講揸車入嚟都真係有啲困難 附近仲要冇地方泊車😣 如果唔揸車嘅話真係冇動力專登去到上水咁遠🙈入到去環境當然冇影出嚟咁靚🤣 要用filter增加飽和度先打到卡😂 但其實喺香港有一個咁寧靜咁郊外嘅餐廳都幾特別😌 可以靜靜地坐喺度一個下午🍃但食物嘅味道就真係麻麻地🫣 當日去到只得兩個餐揀(All day breakfast 🍳, 黑松露忌廉意粉🍝)老實講自己整會好味啲😅 不過食物都唔係重點 主要過嚟都係想欣賞下個環境😙好彩係佢結業前都幫襯左一次 期待餐廳會有重開既一日🫶🏻

不過食物都唔係重點 主要過嚟都係想欣賞下個環境😙
好彩係佢結業前都幫襯左一次 期待餐廳會有重開既一日🫶🏻
2022-12-11
2022-11-20 808 浏览
放假就好想有美食之餘亦有天然的美景陪伴,於是在openrice找了這間在上水古洞的餐廳<河時·何地>,它在塘邊,塘邊種了些鲜艷的花🌷,也有一個千秋,打卡是不錯,因外面多蚊子,於是選了室內倚窗坐,可以對住美景進食,心情不鍺,但美食質素一般,All Day breakfast的炒蛋太咸,放調味不均,雞翼似再番炸,生果沙律亦麻麻,唯獨是特別花茶是最好的,好香,有幾種花集在一個茶包內,可以不停加水,未去過也可以去打下卡😄
2022-11-05
🍁🍂秋風起又秋遊好時機✅️ 今日兄弟姐妹約好上水🚴🚴‍♂️🚴‍♀️遊。天氣陰暗☻️下起毛毛雨☻️但無阻我地熱情🤠,中午在上水集合,步行去🚴‍♀️舖租一輛單車代步,一行人向大水管出發。沿途遊人不多,樹木綠油油,好彩會見到一大群🐂🐂在梧桐河邊吃草🌱🌿,大人小朋友都開心不已。沿大水管轉個彎,走到金鼎湖🏞畔旁,有2間小木屋仔🏚🏚,這裏是《何時何地》所在地。走入木🪵🏚屋仔,睇下有無開門,店主十分繁忙,CAFE是小店住家格式。跟店主寒暄幾句,原來是沒有固定餐牌,菜式是店主每日隨意設計烹調,所以餐單都是手寫。老實說,環境不是驚為天人,不是打做出遊客區感覺,所以郊野地方只有股寧靜偏僻氛圍。沒有太大期望,沒有太大失望,悠然自得。✍️✍️手寫餐牌 即慶 、簡單。🌼🌼天氣不好,小湖邊少了份陽光生氣。香草🍄🍄蘑菇黑松露意粉,份量大足夠,沒有太濃厚的醬汁,所以沒有太膩感。☕️鮮奶咖啡入口咖啡味道普通,純粹淺嚐。辛辣麵加🥚 是住家風味。🧀🧀🍰🍰巴斯克芝士蛋糕,芝士味濃郁,是我的至愛。慢慢歎過下午茶,影幾張打卡相,又繼續🚴‍♂️🚴‍♀️🚴,《何時何地》只是一個中途站,然後又繼續我們的🍁🍂🍂🍂秋遊之旅。

沒有太大期望,沒有太大失望,悠然自得。

✍️✍️手寫餐牌 即慶 、簡單。

🌼🌼天氣不好,小湖邊少了份陽光生氣。

☕️鮮奶咖啡入口咖啡味道普通,純粹淺嚐。

辛辣麵加🥚 是住家風味。

🧀🧀🍰🍰巴斯克芝士蛋糕,芝士味濃郁,是我的至愛。

2022-10-20 727 浏览
今次主推並非食物質素 主要環境靚好多打卡位 室內分為兩間小屋 仲有好大的室外 一邊望住個河一邊食野 同朋友傾下計 幾舒適 食物質質方面就一般 可以接受 大家可以去前食咗正餐先 入到去再飲杯野同食件cake。^‿^。 ✿ All day breakfast (黑松羅炒滑蛋、腸仔、茄汁焗豆、車厘茄、牛角包或香蒜多士、田園沙律菜、煙肉)✿ 香草白汁燴海鮮意粉 ✿ 咖喱拼盤 (魚蛋、魷魚、牛柏菜)✿ 秘製香草雞中翼(6件) ✿ 三花美顏茶 ✿ 涼粉奶茶 ✿ 即磨咖啡

✿ All day breakfast
(黑松羅炒滑蛋、腸仔、茄汁焗豆、車厘茄、
牛角包或香蒜多士、田園沙律菜、煙肉)

✿ 香草白汁燴海鮮意粉

✿ 咖喱拼盤
(魚蛋、魷魚、牛柏菜)

✿ 秘製香草雞中翼(6件)

✿ 三花美顏茶

✿ 涼粉奶茶

✿ 即磨咖啡
午餐
2022-07-07 727 浏览
睇相都已經覺得好似離開咗香港咁食物正常普通 唔好有太大期望不過對比起價錢同埋環境已經係物超所值如果可以嘅話天氣涼啲先來喺室外位置影相先係最靚 記得要坐湖邊 基本上周圍都係打卡位而我最鍾意棵大樹不過留意番好多蚊我第一次過嚟咬咗100隻雖然有蚊怕水但係冇乜用 所以記得着長褲 自備蚊怕水
睇相都已經覺得好似離開咗香港咁
不過留意番好多蚊
我第一次過嚟咬咗100隻
雖然有蚊怕水但係冇乜用 所以記得着長褲 自備蚊怕水
2022-06-18 548 浏览
《親親大自然 隱世小cafe》最近疫情又反彈 出街食飯都有啲擔心米樂最近去啲少人嘅地方行發掘咗間隱世餐廳😆何時·何地聽個名已經覺得好有feel 😂餐廳旁邊有個池塘 仲種左棵大榕樹同花加埋個藍天 成個感覺好舒服餐廳嘅座位大部分都係室外 所以好天☀️去就最好啦!藍莓芝士蛋糕 $38賣相同味道都係正正常常餅底就比較鬆散🙈涼粉奶茶 $28原來涼粉配奶茶好夾無珍珠奶茶咁邪惡😈 呢間餐廳食物唔會好驚艷但環境真係加左好多分🤪適合想遠離煩囂或者打卡chill 下嘅你!😉何時 • 何地 (上水)上水河上鄉交通:上水站搭51K小巴到居石候公祠落車星期一休息 平日12:00-18:00 假日 10:00-19:00初級單車路線🚴🏻上水火車站 > 雙魚河 > 大水管 > 居石侯公祠 > 何時·何地 > 上水火車站高級單車路線🚵🏻‍♀️上水火車站 > 雙魚河 > 大水管 > 居石侯公祠 > 何時·何地 > 得月樓 > 馬草壟 > 上水火車站#mailokeat #mailokeat上水

《親親大自然 隱世小cafe》

餐廳旁邊有個池塘
仲種左棵大榕樹同花
加埋個藍天 成個感覺好舒服
餐廳嘅座位大部分都係室外
所以好天☀️去就最好啦!

藍莓芝士蛋糕 $38

呢間餐廳食物唔會好驚艷
但環境真係加左好多分🤪
適合想遠離煩囂
或者打卡chill 下嘅你!😉

何時 • 何地 (上水)
上水河上鄉
交通:上水站搭51K小巴到居石候公祠落車
星期一休息 平日12:00-18:00
假日 10:00-19:00

初級單車路線🚴🏻

高級單車路線🚵🏻‍♀️

#mailokeat #mailokeat上水
2022-01-30
𝐌𝐚𝐫𝐤左一定要去的一間𝐜𝐚𝐟𝐞📍上個星期終於去到啦😎環境係幾清幽 不過𝐜𝐚𝐟𝐞某啲位置就似茶記好彩的話可以安排坐係河邊既位置欣賞下風景🏞野食方面就唔好對佢有好高要期望~都是一般茶記既水準(∩_∩)價錢唔算貴 搵個地方坐下傾下計係唔錯既選擇👍🏻𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭 🥗 𝐇𝐊𝐃𝟖𝟖歐陸肉丸燴肉醬意粉🍝 𝐇𝐊𝐃𝟕𝟖椰汁紅豆冰🥥 𝐇𝐊𝐃𝟐𝟗檸檬紅茶☕️ 𝐇𝐊𝐃𝟐𝟐另外附近有一間食豆腐花既老店🥣離開𝐜𝐚𝐟𝐞順路經過都可以去試下豆腐花勁滑 我仲買左一大樽豆漿返去𝐡𝐚𝐡𝐚
𝐌𝐚𝐫𝐤左一定要去的一間𝐜𝐚𝐟𝐞📍
上個星期終於去到啦😎
環境係幾清幽 不過𝐜𝐚𝐟𝐞某啲位置就似茶記
好彩的話可以安排坐係河邊既位置欣賞下風景🏞

野食方面就唔好對佢有好高要期望~
都是一般茶記既水準(∩_∩)
價錢唔算貴 搵個地方坐下傾下計係唔錯既選擇👍🏻

離開𝐜𝐚𝐟𝐞順路經過都可以去試下
豆腐花勁滑 我仲買左一大樽豆漿返去𝐡𝐚𝐡𝐚
2022-01-08
2022-05-24 197 浏览
📍 📍 何時 • 河地 (上水)上水河上鄉呢間餐廳就隔涉啦,位於古洞河上鄉村內,恍如隔世桃園。環境真好令人好放鬆,周圍都係花花草草,植物中間有個湖,湖邊都係啲室外座位,成個環境好似真係去左森林,好有去外國既感覺,十分寫意但大家記得要帶蚊怕水!👉 All day breakfast 💰89😋😋😋/5cafe嘅穩陣之選,有黑松露炒滑蛋、腸仔、茄汁焗豆、車厘茄、煙肉、牛角包、田園沙律菜,牛角飽偏硬,味道唔係特別好,用嚟打卡🌟秘製香草雞中翼48😋😋😋.5/5雞翼比想像中好食,唔乾,有汁👉 香煎虎蝦翠玉瓜麵配蝦香半乾蕃茄醬💰88😋😋😋/5翠肉瓜麵仲食到翠肉瓜既口感,但都少少過淋,虎蝦就好新鮮彈牙,食落夠曬健康,無負擔👉 即磨咖啡💰38😋/5都幾唔好飲,咖啡味淡😢😢😢奶又唔香滑🤢👉 滴漏咖啡💰29😋😋/5咖啡都係唔香唔濃😢😢😢係超市買既咖啡包,不過好過有奶個款回頭:maybe,去過一次就夠,唔會專登再去。#kermit食在上水#petfriendly

📍 📍 何時 • 河地 (上水)
上水河上鄉

👉 All day breakfast
💰89
😋😋😋/5

秘製香草雞中翼
😋😋😋.5/5
雞翼比想像中好食,唔乾,有汁

👉 香煎虎蝦翠玉瓜麵配蝦香半乾蕃茄醬
💰88
😋😋😋/5

👉 即磨咖啡
💰38
😋/5
都幾唔好飲,咖啡味淡😢😢😢奶又唔香滑🤢

👉 滴漏咖啡
💰29
😋😋/5
咖啡都係唔香唔濃😢😢😢係超市買既咖啡包,不過好過有奶個款

回頭:maybe,去過一次就夠,唔會專登再去。
#kermit食在上水
#petfriendly
2022-05-19 132 浏览
-◾️#經典全日早餐 HKD$89竟然是普通的廚師腸😅跟圖片上的不太一樣牛角包和沙津菜還好炒蛋口感很滑但黑松露味比較淡茄汁豆份量偏少煙肉稍微煎一下會更好-◾️#歐陸肉丸燴肉醬意粉 HKD$79非常普通的意粉!只是隨便放了點肉丸肉醬在意粉上意粉偏硬 拌有香草🌿肉丸不太好吃肉醬的肉碎很少味道很淡這個不推薦-◾️#即磨咖啡 HKD$36◾️#涼粉椰汁紅豆冰HKD$36咖啡冰塊多味道淡😢顏色看上去有點渾濁怪怪的相比下涼粉椰汁紅豆冰好喝多了冰冷的椰汁配微甜紅豆剛好加上爽口的涼粉很豐富😋近郊環境很特別的地方看得岀餐廳有用心的佈置適合不怕熱又喜歡户外用餐的朋友☺️還可以帶著狗狗一起打卡📸🐶但食物不太討好希望再訪會有改善吧🥺-(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌗🌑🌑🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌗🌑價錢分數: 🌕🌕🌖🌑🌑回頭分數: 🌕🌖🌑🌑🌑-#何時 • 河地📍上水河上鄉📞 62277168🕐 10:00-19:00

◾️#經典全日早餐 HKD$89
竟然是普通的廚師腸😅
跟圖片上的不太一樣
牛角包和沙津菜還好
炒蛋口感很滑但黑松露味比較淡
茄汁豆份量偏少
煙肉稍微煎一下會更好

◾️#歐陸肉丸燴肉醬意粉 HKD$79
非常普通的意粉!
只是隨便放了點肉丸肉醬在意粉上

適合不怕熱又喜歡户外用餐的朋友☺️
還可以帶著狗狗一起打卡📸🐶
但食物不太討好
希望再訪會有改善吧🥺
(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌗🌑🌑🌑
📍上水河上鄉
📞 62277168
🕐 10:00-19:00
2022-05-15 108 浏览
隱世上水打卡cafe天氣開始涼涼地,可以去一間有小湖泊既細細cafe!位置唔算好多,咁樣嗰日早到,可以坐到個河邊位!🥰唔單止有靚景,野食都出乎意料地好味!重點係室外位影相特別靚☺️加上可以帶狗仔黎散步!.▪️All day breakfast $88正常all day▫️香草黑松露意粉 $78松露味好香~▪️精選蛋糕 $42呢個係十分推介!一定要試!👉🏻紫薯牛乳慕絲真係勁勁勁甜同埋滑,完全估唔到呢個價錢有咁嘅質素!🥰▫️手工茶 我哋今次揀咗三花美顏茶,顧名思義就係有三種花做茶底,包括玫瑰花、茉莉花、岱岱花同荷葉!可以減肥瘦身,飲住瘦🥰
隱世上水打卡cafe

▪️All day breakfast $88
正常all day

▫️香草黑松露意粉 $78
松露味好香~
▪️精選蛋糕 $42
呢個係十分推介!一定要試!
▫️手工茶
2022-05-10 112 浏览
當大家已經達到防疫疲勞 ~ 好姊妹為小妹準備了一個意外驚喜,帶我到上水吃好玩好的消磨一天。踏進這家何時何地感覺好悠閒,忍不住不停拍照打卡。坐下來先點兩個冷飲解解暑,再各自點一個全日早餐。小妹的飲品是椰汁涼粉冰,味道穩陣又解暑,不錯。食物擺盤顏色算是不錯的,茄汁豆大大粒,不是平常的味道。最喜愛是中間小小的珍珠茄,又甜又鮮美炒蛋配黑松露醬,蛋不夠滑,牛角包有點解凍後的味道。煙肉不錯,而脆皮腸味道就一般般,慶生活動少不了追加一件餅,藍莓芝士餅味道不錯,配搭精緻餐具增添食趣。店內有不少打卡點,享用美食之後順勢瘋影一下也不錯。離店後可沿河邊漫步,是個消閒的好去處。
當大家已經達到防疫疲勞 ~
好姊妹為小妹準備了一個意外驚喜,
帶我到上水吃好玩好的消磨一天。
踏進這家何時何地感覺好悠閒,
忍不住不停拍照打卡。
坐下來先點兩個冷飲解解暑,
再各自點一個全日早餐。
小妹的飲品是椰汁涼粉冰,
味道穩陣又解暑,不錯。
食物擺盤顏色算是不錯的,
茄汁豆大大粒,不是平常的味道。
最喜愛是中間小小的珍珠茄,
又甜又鮮美
炒蛋配黑松露醬,蛋不夠滑,
牛角包有點解凍後的味道。
煙肉不錯,
而脆皮腸味道就一般般,
慶生活動少不了追加一件餅,
藍莓芝士餅味道不錯,
配搭精緻餐具增添食趣。
店內有不少打卡點,
享用美食之後順勢瘋影一下也不錯。
離店後可沿河邊漫步,
是個消閒的好去處。
2022-04-20
午餐
庆祝纪念
生日
2022-05-07 118 浏览
整體評價:伏環境評價:嘈服務評價:斃點解?如圖【All Day Breakfast】半條腸+茄汁豆+縮水牛角包+皺皮老炒蛋+凍薯條盛惠$108配杯咖啡仲過分!+$38係3合一雀巢咖啡咁款環境係爛地➕勁多蚊唔知我食嘢定蚊食我除咗蚊飛過我仲聽到直升機飛過伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏
整體評價:伏

除咗蚊飛過
我仲聽到直升機飛過
伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏
2022-05-05 89 浏览
上網見到人哋推介嚟河上鄉呢間Cafe度打卡嚟到唔需要等位叫咗一個all day breakfast同花雕雞翼嘢食普普通通,正常質素份量唔算多呢個價錢嚟講算貴但見到個環境並唔係上網睇咁靚現實係超多蚊我哋換咗張枱之後都仍然好多蚊大家如果嚟嘅話記得帶蚊怕水
上網見到人哋推介嚟河上鄉呢間Cafe度打卡
嚟到唔需要等位
叫咗一個all day breakfast
同花雕雞翼
嘢食普普通通,正常質素
份量唔算多
呢個價錢嚟講算貴

但見到個環境並唔係上網睇咁靚
現實係超多蚊
我哋換咗張枱之後都仍然好多蚊
大家如果嚟嘅話記得帶蚊怕水
2022-05-04 86 浏览
為咗靚景而去嘅餐廳!🏞️個水塘真係好靚,不過應該冇下次因為食物質素真係好一般 因為當時人手唔夠,由搵位到嗌嘢食都係自己嚟。最始料不及嘅係餐廳居然冇!冷!氣!😱淨係得一部手提小風扇⋯⋯怕熱嘅我簡直覺得好似置身喺熔爐入面🥲 不過唔緊要啦親親大自然係咁(⊙ꇴ⊙),不過我正當終於有位諗住可以嘆世界嘅時候,發現場地狹窄而相當唔隔音,職員之間不斷靠互嗌嚟溝通之餘,語氣仲幾唔差⋯⋯說好的weekend getaway chill vibe呢( ꒪⌓꒪) 📌歐陸肉丸燴肉醬意粉 ($78) 和 香草白汁燴海鮮意粉 ($78)🍝 份量適中,意粉質地偏硬,味道淡然無味,肉丸味道正常,並非彈牙多汁。即食麵質素,絕對不值此價。 📌精選蛋糕 ($38) 🍰 冇記錯喺芝麻味蛋糕,不過無所謂啦都食唔出有芝麻味(⚆_⚆) 賣相幾討好,黑白相間,層次分明,但係食落好似擺咗好耐咁,連忌廉嘅口感都係半溶狀態。連我呢個蛋糕愛好者,都食唔落去⋯⋯ 📌咖喱拼盤($55)🦑 有魚蛋、魷魚、牛柏葉,味道正常,算係當日食到最有質素的一道菜!不過落多啲咖喱汁更佳。

2021-08-21
2022-04-25 160 浏览
行山經過見到有間咁嘅露天cafe ,上網睇下原來係啲網紅打卡點,不過同相似乎差得有啲遠。首先可能因為太多人,塊地真係幾污糟,望落似係求其揾塊泥地擺幾張枱,有啲似返咗大陸嗰啲農家樂😂園藝真係乏善可陳,個湖(?)係鴨屎綠色,唔好有太大期待,可能好多蚊。因為出面真係有啲污糟同嘈,所以都係坐返入冷氣房,入面裝修都算精緻,坐得都舒服。之但係嘢食就好一般,咖喱雜錦求其畀幾粒丸但收咁貴,又唔係好食。牛展個味係幾好,但啲肉好鬼韌,份量都好寒酸。雞翼幾好食,不過我諗都好難整得難食。花茶同芝士蛋糕可以唔使試,完全冇驚喜,總之就係又貴又唔抵。基本上呢間嘢以後可以pass…🙂

牛展個味係幾好,但啲肉好鬼韌,份量都好寒酸。

雞翼幾好食,不過我諗都好難整得難食。

花茶同芝士蛋糕可以唔使試,完全冇驚喜,總之就係又貴又唔抵。

基本上呢間嘢以後可以pass…🙂