今日去開中環睇醫生就喺附近搵吓有啲咩好嘢食,俾我發現咗一間餐廳叫做荷蘭正聽落去有啲似粗口😝跟住再望一望食評都發現有幾多人讚,所以決定去試一試,去到嘅時候當然係首先叫咗佢哋最出名的24小時慢烤伊比利亞叉燒飯,香煎澳洲牛臉肉漢堡包。而甜品就叫了去番薯焦糖燉蛋。而飲品呢我就叫咗個椰子咖啡冰。所有食物都真係同佢個名一樣「正」,雖然價錢不便宜,但係質素真係高。有機會我一定會再光顧。就其是個慢烤伊比利亞叉燒飯,雖然價錢有啲貴,但係真心好好味,所有食材都好夾,而個椰子咖啡冰好好飲,有咖啡味之餘還有淡淡的椰子味,非常不錯。 至於個甜品,多士香脆,配搭上個布甸絕配再加上啲berries 中和個甜度,這個絕對係推介之選。完美的一餐👍🏻只係價錢一啲都唔平民😜
2023-02-18
  • 24小時慢烤伊比利亞叉燒|豬油撈飯
2023-03-16 86 浏览
最近去左位於中環雲咸街何蘭正,以創新fusion風格為主打,提供各種精緻的飲品和美食,其中最出名係伊比利亞叉燒加豬油撈飯同啤酒。首先,環境非常有氣氛,裝潢簡約時尚,有很多的燈光俾人講得好乾淨嘅感覺。1. 伊比利亞叉燒豬油撈飯豬油撈飯味道香濃,豬油的香味和叉燒的味道完美融合,叉燒食落唔會感覺肥膩2. 炸脆雞呢個有少少失望,因為炸完之後我覺得唔算話好脆,雖然唔係好厚粉,但係我覺得味道太淡3. 啤酒啤酒真係非常唔錯,好多唔同款式嘅啤酒,特別係精釀啤酒,讓我回味無窮總之係一間非常值得推薦嘅餐廳,環境有氣氛,飲品和食物創新精緻,如無意外我會再次幫襯。

1. 伊比利亞叉燒豬油撈飯
2. 炸脆雞
3. 啤酒

2023-02-25
  • 24小時慢烤伊比利亞叉燒|豬油撈飯
  • 黃金脆炸雞配甜辣雞醬
2023-03-10 81 浏览
《 中環真係何蘭正懷舊fusion餐廳 》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧今次經過中環大館附近,有一間搞鬼餐廳叫《何蘭正》,餐廳用咗中式嘅龍鳳設計,但係又加咗好多搞鬼元素,好似霓虹燈嘅「鬼佬涼茶」,一睇就知佢哋唔係咁簡單嘅中式餐廳。無論係咖啡、酒或者主食,佢地都有個獨特嘅fusion配方,即刻試下佢哋有咩特別先。Cocktail 龍鬚糖首先店員要用火槍燒著dark rum,然後將燒熱嘅Rum酒倒入薑汁雪糕,而雪糕下面就係中式甜品龍鬚糖,估唔到三樣加埋一齊其實都好夾,最突出嘅味道一定係薑汁,然後仲有龍鬚糖嘅花生味。芝麻花生湯圓聽個名一定以為係中式甜品,因為無論佢嘅造型(萬壽杯)都好似普通日式芝麻糊。但係其實佢係一杯Cocktail,表面嘅係花生奶泡,中間藏着一支湯圓,店員介紹一定要同底下嘅芝麻whiskey 攪拌均勻先好飲,湯圓煙煙韌韌咁,而cocktail充滿芝麻香,真係好搞鬼。主菜24小時慢煮伊比利亞叉燒伊比利亞叉燒經過慢煮再燒到燶邊,半肥瘦嘅比例令到叉燒充滿油香又軟唸,飯底亦都好講究,加入咗香蔥豬油、韓國紫菜同埋溫泉蛋,成個飯本身已經好邪惡,令人想食過停唔到
《 中環真係何蘭正懷舊fusion餐廳 》

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

Cocktail
龍鬚糖

芝麻花生湯圓

主菜
24小時慢煮伊比利亞叉燒
伊比利亞叉燒經過慢煮再燒到燶邊,半肥瘦嘅比例令到叉燒充滿油香又軟唸,飯底亦都好講究,加入咗香蔥豬油、韓國紫菜同埋溫泉蛋,成個飯本身已經好邪惡,令人想食過停唔到口。

川味杜洛克豬肋骨及三杯法國多寶魚柳
同樣係好fusion嘅菜式,豬肋骨用左川味辣醬醃制再煮,肉質嫩滑又帶少少辣味。另外多寶魚柳用左台式煮法,本身魚柳就比較厚實,外層連魚皮煮香,肉質鮮嫩又帶少少米酒嘅甜味。另外配菜係美國焗薯配蟹籽甜酸汁,好開胃。

甜品
香濃粟米巴斯克芝士蛋糕
巴斯克蛋糕就食得多,粟米味嘅就真係第一次食,估唔到其實都幾夾,粟米嘅香甜味,同芝士蛋糕本身又話幼滑嘅口感相輔相成。另外雪糕就係日本柚子雪葩,酸酸地好開胃。另外dressing仲加入咗焦糖爆谷同埋芒果蓉,真係好豐富。

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴

何蘭正 (中環)
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

𝐁𝐨𝐨𝐤𝐦𝐚𝐫𝐤左好耐,終於食到啦🥳餐廳以老香港🇭🇰主題佈置龍鳳玻璃窗🪟 • 吊燈泡 • 天下太平畫牆🎨…部份餐具🍴都係懷舊香港風,勁岩打卡📸~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 📅是日粉麵 Daily Pasta📅▪青蒜苗爆炒有殼去頭開邊老虎蝦 • 蒜蓉牛油炒鮮魷 • 香葉肉碎(唔辣) • 炆爽口伊麵 • 意大利茄茸汁($178)一上枱即嗅到勁強海鮮鮮味👃🏻再望👀番碟伊麵,面頭全鋪滿晒海鮮🌊蝦肉爽口彈牙🦐開邊煮完都冇縮到細細舊👏🏻鮮魷軟身 • 唔韌 • 易咬🦑唔係全部野炒埋一碟單一味道,有意大利茄茸🍅 • 肉碎🐖 • 香蔥油...撈伊麵一流🥢.👆🏻旁邊仲有配左多種顏色🌈既蔬菜,睇得又食得👇🏻.👨🏻廚師精選 Chef Special👨🏻‍🍳▪川味杜洛克豬肋骨 • 三杯法國多寶魚柳配美國薯仔 • 蟹籽甜酸汁 ($188)豬肋骨🐷表面少少焦香,易切淋身,川式辣辣夠惹味🌶️多寶魚柳🐟幾厚身 • 外皮脆脆 • 肉質結實💫焗薯面加既蟹籽🦀甜酸汁,有少少似千島醬🧡.▪煨蕃薯焦糖燉蛋 • 牛油厚多士 • 綜合野莓 • 薑味柚子果醬 ($148 • 2人份)酸酸

𝐁𝐨𝐨𝐤𝐦𝐚𝐫𝐤左好耐,終於食到啦🥳
餐廳以老香港🇭🇰主題佈置
龍鳳玻璃窗🪟 • 吊燈泡 • 天下太平畫牆🎨…
部份餐具🍴都係懷舊香港風,勁岩打卡📸

📅是日粉麵 Daily Pasta📅
一上枱即嗅到勁強海鮮鮮味👃🏻
再望👀番碟伊麵,面頭全鋪滿晒海鮮🌊
蝦肉爽口彈牙🦐開邊煮完都冇縮到細細舊👏🏻
鮮魷軟身 • 唔韌 • 易咬🦑
唔係全部野炒埋一碟單一味道,
有意大利茄茸🍅 • 肉碎🐖 • 香蔥油...撈伊麵一流🥢

👆🏻旁邊仲有配左多種顏色🌈既蔬菜,睇得又食得👇🏻
👨🏻廚師精選 Chef Special👨🏻‍🍳
豬肋骨🐷表面少少焦香,易切淋身,川式辣辣夠惹味🌶️
多寶魚柳🐟幾厚身 • 外皮脆脆 • 肉質結實💫
焗薯面加既蟹籽🦀甜酸汁,有少少似千島醬🧡

酸酸甜甜既野莓配甜品一流🍓🫐
厚厚🤎焦香脆糖層✨既𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐁𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞 •香甜蕃薯味🍠既蛋層超滑滑😚
旁邊厚多士條🍞烘得金黃脆脆,包體甜甜地,帶牛油奶香味🧈🍼

▪Drinks
咁正既環境,一定要飲酒精類,同朋友都揀左𝐇𝐊 𝐂𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥𝐬🥂
▫️芝麻花生湯圓 ($125)
個名好似中式糖水,仲要用埋懷舊既萬壽無疆杯🤣
店員哥哥教我地先試左面頭既花生奶泡🥜
飲完泡泡先再𝐌𝐢𝐱埋低既黑芝麻𝐖𝐡𝐢𝐬𝐤𝐞𝐲🖤
籤仔仲拮住粒煙韌既小湯圓🤍
飲落有少少𝐁𝐚𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬奶酒𝐅𝐞𝐞𝐥,好滑😚
芝芝麻花生湯圓

▫️小高特調Kao's Special ($125)
( 𝐏𝐞𝐫𝐟𝐮𝐦𝐞 𝐓𝐫𝐞𝐞 𝐆𝐢𝐧 • 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐁𝐫𝐞𝐰 𝐓𝐞𝐚 )
先出酒味🥃,再黎淡淡茶香🍵
用冰糖飲落清甜,茶用冷泡❄️唔會有苦澀味🍵
小高特調Kao's Special

🔺免收加𝟏𝟎%服務費🙆🏻‍♀️
🔺𝐌𝐞𝐧𝐮📖會定期轉,包你次次黎都會有驚喜💃🏻
🔺有多款🇭🇰本地特式手工啤酒供應🍻
🔺餐廳環境氣氛好好,就算唔飲酒🍻,食野 • 打卡都唔錯😌
🔺店員們服務好好 • 有禮貌 • 𝐍𝐢𝐜𝐞💯又清楚野食既特點 • 詳細介紹📝

芝芝麻花生湯圓
  • 芝麻花生湯圓
🥂📌何蘭正 Ho Lan Jeng📍中環雲咸街29號東方有色大廈2樓 2/F, LKF29, 29 Wyndham Street, Central˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳裝潢非常有特色🍹以舊式香港為主題, 配以霓虹燈, 吊扇, 公雞碗、紅筷子認真盞鬼, 是一間非常值得去的特色酒吧 *⸜( •ᴗ• )⸝*在中環上班後不妨來這裡chill~˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗這裡服務💯, 服務員態度超.ᐟ級.ᐟ好.ᐟ 會介紹那種食法最適合😋˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗餐廳下午走香港情懷, 晚上化身酒吧🤩除了裝修有特色外, 菜式也玩味十足, 自創嘅fusion菜式別具創意, 以港式口味作為靈感,再融合外地食材跟烹調手法☺️另外餐廳有自家品牌既紀念品賣~整體新潮有趣, 十分推薦去🌙˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗主菜 ▪️川味杜洛克豬肋骨及三杯法國多寳魚柳▫️24小時慢煮伊比利亞叉燒 香噴噴香蔥豬油撈飯飲品▪️ 薑味龍鬚糖風味甜品酒 ▫️ 芝麻花生湯圓 甜品▪️ 香濃粟米巴斯克芝士蛋糕 / 辣椒仔漬芒果粒 / 日本柚子雪酪 / 焦糖爆谷˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗❥ 川味杜洛克豬肋骨及三杯法國多寳魚柳Grilled Duroc pork ribs
🥂

📌何蘭正 Ho Lan Jeng
📍中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗
餐廳裝潢非常有特色🍹
以舊式香港為主題, 配以霓虹燈, 吊扇, 公雞碗、紅筷子
在中環上班後不妨來這裡chill~

˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗
這裡服務💯,
服務員態度超.ᐟ級.ᐟ好.ᐟ
會介紹那種食法最適合😋

˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗
餐廳下午走香港情懷, 晚上化身酒吧🤩
除了裝修有特色外, 菜式也玩味十足,
自創嘅fusion菜式別具創意,
以港式口味作為靈感,再融合外地食材跟烹調手法☺️
另外餐廳有自家品牌既紀念品賣~
整體新潮有趣, 十分推薦去🌙

˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗

▫️ 芝麻花生湯圓

甜品

˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗
❥ 川味杜洛克豬肋骨及三杯法國多寳魚柳
Grilled Duroc pork ribs in Sichuan style and three cup French Turbot filet
麻辣口味融合杜洛克豬肋骨, 兩者味道夾
豬肋骨煮得燒到有焦香淋身~
多寳魚柳配以特製醬汁 ◕‿◕。
味道濃郁不鹹 .ᐟ.ᐟ

❥ 24小時慢煮伊比利亞叉燒 香噴噴香蔥豬油撈飯
極力推介這個 ◔.̮◔✧
每一啖都入味至極,
可以食出真的是24小時慢煮叉燒
配料豐富, 包括日本溫泉蛋,
韓國紫菜, 紅洋蔥漬, 大豆芽 ♡
日本溫泉蛋蛋汁配每一口豬油撈飯, 簡直完美☺️

❥ 薑味龍鬚糖風味甜品
趣味十足的cocktail🍸
以椰子作base, 加以龍鬚糖 , 最後淋上dark rum~
上面有薑味雪糕 🫶🏻

❥ 芝麻花生湯圓
首次看到如此新奇的cocktail✨
芝麻作base, 有一顆丸子🍡
加以whisky跟上面花生打出的泡沫😋

❥ 香濃粟米巴斯克芝士蛋糕 / 辣椒仔漬芒果粒 / 日本柚子雪酪 / 焦糖爆谷
芝士蛋糕配以柚子雪酪,
每一口芝士蛋糕配焦糖爆谷, 鹹甜交替😍
足夠2-3人一起share🥄

🔍 味道:9.3/10
🔍 賣相:9.8/10
🔍 環境:10/10
🔍 價錢:8/10
🔍 服務:10/10
🔍 Overall: 9.8/10
˗ˏˋ 𝗠𝗼𝗿𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗼 𝗼𝗻 ˎˊ˗
📌 #CY_中環 #CY_港式菜 #CY_fusion菜 #CY_酒吧
📌 #何蘭正 #centralfood #central #hk #餐廳 #holanjeng #港式菜#中環美食 #centralfood #hkfood #美食 #中環 #hongkongfood #hongkong #中環餐廳 #bar #港式懷舊 #centralbar #酒吧 #鬼佬涼茶
2023-03-02 115 浏览
我最近去了一家很有名的融合料理餐廳,食物非常好吃,口感豐富多樣,每一道菜都充滿了創意。不過,我發現份量相對較小,而且價格稍稍貴了一些。雖然如此,餐廳的服務員都十分熱情和友好,讓人感到非常舒適。這家融合料理餐廳的地理位置很好,周圍也有很多其他的美食可以品嚐。不過,因為這家餐廳非常有名,可能需要排隊一段時間才能進去。不過,不用擔心等待時間太長,因為餐廳的人流管理非常好。總體來說,這家融合料理餐廳的菜品非常好吃,而且充滿了創意,服務員也非常友好,讓人感到非常舒適。不過,份量稍嫌不足且價格稍微貴了一些,需要考慮一下預算。如果您想品嚐創意料理,可以考慮一下這家餐廳。

Happy Valentine's Day! We celebrated this year's Valentine's Day at Ho Lan Jeng because we would like something more casual for the night. This was my second time visiting and their food never disappoints. Ho Lan Jeng is definitely my first choice for Hong Kong fusion food and I think they did a great job in creating fusion cuisines. To begin with, we ordered a drink for each of us. I ordered the Sesame Mochi HK Cocktail and my boyfriend ordered Osmanthus Honey HK Cocktail. The sesame cocktail (

To begin with, we ordered a drink for each of us. I ordered the Sesame Mochi HK Cocktail and my boyfriend ordered Osmanthus Honey HK Cocktail. The sesame cocktail (sesame whiskey and peanut foam) has a strong taste of both sesame and peanut. They even have a small mochi attached so it looks like a sesame dessert to me. If you like both sesame and peanut, then this cocktail is highly recommended !!
We ordered two dishes only for the night. The first dish was the squid salad.

Poached local squid salad in "Sichuan Spicy Style", mini buffalo Mozzarella, Thai Pomelo 'n' Chinese Fried Dough Stick Croutons.
The name of the dish was quite self-explanatory I think. It was quite fresh and the mini Mozzarella pieces definitely gave the salad an extra touch. You can see that the dish has a mix of Chinese, Italian, Thai, and Hong Kong-style food and the combination of these makes a great appetizer.
Slow Cooked 24 hours Iberico Char-Siu, Pickled Red Onion, 65C egg with Aromatic Pork Fat Spring Onion Oil Akita Komachi Rice. (option to add $80 for Foie Gras)
In short, this was char-siu rice with pouched egg. The Iberico Char-Siu was decently cooked and it was fantastic. The slow-cooked Cha-Siu was juicy and the crust outside was just right. I would say this dish can be shared among 2-3 people, so make sure you don't order too much if you want to try this.

Aside from the good food that we enjoyed, there were some disappointments. The restaurant ran out of a lot of food on the day and we expected them to stock up more knowing it was going to be a busy night. We would like to order their dessert of the day but it was sold out. We also want to try the add-on of Foie Gras for our char-siu rice but they ran out of it. It was a bit disappointing but overall experience was great. The staff members were extremely helpful and kind despite being a full house busy night.
2023-02-14
庆祝纪念
情人节
點了一個限定的香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭刀貝配及滑嘟嘟九肚魚柳配豆麵,老鼠耳及豆卜,以及menu上的經典菜:慢烤伊比利亞叉燒豬油撈飯和魷魚芝士海帶的冷盤。 紐西蘭刀貝配九肚魚超大份,但是味道不過不失。魚塊很滑,刀貝雖多但部分尚有泥味,豆麵煮得比較失敗,部分黏在貝殼上的豆麵口感欠佳,且影響貝殼的食用。 慢烤伊比利亞叉燒,不愧是IG,open rice上最多人推薦的,比其他兩道菜好吃。豬肉很滑嫩,而且用上了花生芽,比較少見。豬肉也沒明顯騷味,只是整碗飯太膩,一個人可能吃不了。 冷盤的命字忘了,主要由魷魚海帶和mozarella cheese,加上花椒油的涼拌菜。出奇地好吃,如果你喜歡花椒的香味和麻麻的口感,就不可以錯過。飲料無酒精的鳳梨茉莉茶很特別,值得推薦。酒普遍不錯,可以根據自己喜好請店員介紹。環境與服務也很好,Friday night還送了一個shot

➡️➡️➡️往左滑➡️➡️➡️ 位於中環雲咸街,遠遠抬頭一看就看到霓虹燈招牌,以及他們家的特色佈置。主打港西創意菜式,提供許多特色本地啤酒和特色主題的雞尾酒,菜式種類不算太多,但勝在菜式主題明確+食物質素好,擺盤精緻👍🏻而且餐牌更新勤快,所以能夠新鮮感———————————————————————・前菜・三文魚與帶子配上水牛芝士碎,本來覺得味道上不太搭,但整個搭配讓人驚艷!帶子帶點口感和清新,💠 二十四小時慢煮叉燒+豬油撈飯 💰188叉燒非常嫩軟,但整體老實說並沒有讓我很驚喜,可能多人都推薦,所以期待值更高。(份量比較適合一人享用)💠 煨番薯焦糖燉蛋 💰148推推推!首先份量是滿大一碗,建議與朋友分享,而且烤熱度和時間剛剛好,再配上長長厚厚的酥脆吐司,邊打邊流口水了🤤・啤酒・我們一共試了三款特色啤酒,種類非常多,很適合酒鬼(我)也想試一些特別啤酒的你。三杯都很好喝,而且各有特色,並不太想特別推那一款,希望大家有機會試試!當然除了啤酒、雞尾酒,還有一些無酒精飲品,也是款式多有特別~————————————————————————·飯後感·環境與店員的質素讓我特別想二訪。環境非常舒適、有氣氛,而且店員
➡️➡️➡️往左滑➡️➡️➡️
———————————————————————
・前菜・
三文魚與帶子配巴馬臣芝士碎

帶子帶點口感和清新,
二十四小時慢煮叉燒+豬油撈飯

💠 二十四小時慢煮叉燒+豬油撈飯 💰188
煨番薯焦糖燉蛋

💠 煨番薯焦糖燉蛋 💰148

・啤酒・
小仆街

————————————————————————

·飯後感·
環境與店員的質素讓我特別想二訪。環境非常舒適、有氣氛,而且店員們都超級友善,非常願意幫忙,無論酒水還是餐點都詳細介紹!另外,餐廳的位置與視野也是一流,適合與兩個朋友談心、情侶拍拍拖、一群朋友聚會都可以!
2023-01-10
三文魚與帶子配巴馬臣芝士碎
煨番薯焦糖燉蛋
小仆街
2023-02-13 143 浏览
~ 見到餐牌幾盞鬼 就卜左LUNCH TIME去食~ 餐廳環境精美 打卡able!SET LUNCH🍴 餐牌主食 + $20 可配 餐湯 / 餐飲 / 甜品 🍔漢堡包🍔蔥燒龍膽石班魚柳/辛奇沙律 + 飛魚籽千島汁|薯條 $168🐠魚柳厚身大大塊,噸位十足🤪外皮煎得香脆唔厚粉,啖啖魚肉肉好滿足😍中間釀入泡菜,口味新穎特別,整個包的口感豐富有層次感隨碟配有🍟粗身薯條,薯條面層灑上辣粉,好香口惹味,仲可以配搭佢隨送既飛魚籽千島汁🍟 忘了影相😭🫢🍔漢堡包🍔伊比利亞叉燒"扒" | 九州太陽蛋|糖醋潰大根 | 蜜糖芥末籽沙律醬 | 田園沙律 $168🍳一上餐就見到隻靚靚太陽蛋☀️吸睛👀叉燒一直都係燕瘦環肥各有所愛今次主角係叉燒"扒",真 肥 美 😋肉身被炸製成小濃邊,外邊香烤口感食落zizi聲🤭🤭內裡卻能鎖住肉汁油脂,脂肪位比例剛剛好,真係Ho Lan Jeng 🤣🤣🤣中間配菜好特別,有糖漬蘿蔔,取菜取才無國界,係真·玩味cafe😂另外配菜亦有洋蔥 蕃茄 生菜 ~配菜份量多從而令到成個包唔會好膩🥗沙律就正常水準☕️餐飲揀左DIRTY 可選 朱古力味強 / 水果味強

忘了影相😭🫢

伊比利亞叉燒"扒"

🍳一上餐就見到隻靚靚太陽蛋☀️吸睛👀
叉燒一直都係燕瘦環肥各有所愛

🥗沙律就正常水準
☕️餐飲揀左DIRTY 可選 朱古力味強 / 水果味強
伊比利亞叉燒"扒"
2023-02-10 160 浏览
話說聽中環間何蘭正開左好耐未上過去🫠咁岩有朋友係度做❤️又係咖啡師又識調酒就好彩地請左我地飲野🤣何蘭正大家都知價位都唔係平但食完我就覺得個價都襯得起啲野食😂😂🤣我叫果碟係一碟港式炒河粉但佢上邊有黑毛豬火腿加忌廉汁,平時我個人好怕啲意粉汁好膩好滯,但呢碟炒河炒完全唔會膩!我對面果位靚女叫左豬似burger 佢啲料好足,豬扒有成寸厚🫣 味道都好食👍100分我會俾85分飲品方面我地各自叫了matcha and Hojicha latte ❤️茶味好濃郁 同我去日本飲matcha好似,不會太苦仲有點甘,仲有最讚係佢啲奶都係唔唔膩🤣 問返原來啲茶葉都係來自宇治同日本😆😂(有圖為證,右劃第4張)最後真多謝 廚房特登沖左杯特製的橙味咖啡cocktail 佢知我地唔飲太濃😂俾左啲橙的甘甜味😂👏🏻 杯野有橙甜味之餘有凍咖啡味再加少少酒味成杯野好易入口😂👌😆
話說聽中環間何蘭正開左好耐

但食完我就覺得個價都襯得起啲野食😂😂🤣

我叫果碟係一碟港式炒河粉

成杯野好易入口😂👌😆
2023-02-08 248 浏览
聚舊朋友提議這間,我就打去book位,由於是食飯前兩小時才訂,只剩下一千零一張近門口位,立馬照要.朋友說餐廳很大,近門口也不是真的近門口,去到發現是真的,而且亦由於近門口,所以還沒那麼擠迫.餐廳環境走型格bar那種,sell香港情懷,由於燈光偏暗,要開電筒看餐牌😂本來想叫咖啡和漢堡,但原來那是午餐才有,那就請侍應推介.這是侍應推介的冷泡茶第一啖飲落去就有椰青味,再配上龍井感覺很清新,好像雨後春荀那種感覺.魚好滑,魚肉偏軟像銀鱈魚,但魚皮烤得很脆,粉皮吸了魚汁很鮮甜.义燒入口即溶但有嚼感,酸甜的菠蘿剛好可以中和义燒的油膩感. 好味到不得了.焦糖燉蛋配著熱烘烘的多士,我第一次這樣吃,好好食.希望有機會可試午餐.朋友叫了熱茶,忘了拍照,她很喜歡那杯子的設計,最後還問了餐廳在那裏買就徑自買了😆😆😆茶隔在上面裝茶葉.這間餐廳飲酒也不錯,可惜我唔飲得☹️

這是侍應推介的冷泡茶
椰青龍井冷泡茶
鮭魚

黑毛豬义燒配菠蘿片
焦糖燉蛋
焦糖燉蛋配著熱烘烘的多士,我第一次這樣吃,好好食.

希望有機會可試午餐.

茶隔在上面裝茶葉.

這間餐廳飲酒也不錯,可惜我唔飲得☹️
2022-10-17
椰青龍井冷泡茶
鮭魚
黑毛豬义燒配菠蘿片
焦糖燉蛋
2023-02-06 163 浏览
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》 已經係第二次嚟食呢間fusion菜事隔半年食物質素又升呢咗環境食物有特色唔再講服務態度都好好👍食完真係要講聲何蘭正😌法式幼滑薯蓉|松葉蟹肉|雞油花鵰 $88評分(5分滿分)❤️❤️❤️❤️❤️前菜揀咗個蟹肉薯蓉🦀🥔薯蓉好幼滑撈埋淡淡蟹肉仲要有雞油花雕嘅香呢個前菜我比足滿分川味烤黑毛豬肋骨及柚子甜酸汁烤法國鴨胸配蒸石磨陳村粉 $188評分(5分滿分)❤️❤️❤️❤️❤️呢個又係要比滿分💯以為川味會好辣😌但原來一啲都唔辣豬肋骨煮得好腍鴨胸配上柚子汁酸酸甜甜特別醒胃大讚個陳村粉 非常入味令到我食唔停口🤤蒽燒龍躉石班魚柳漢堡包配薯條🍔 $168評分(5分滿分)❤️❤️❤️❤️好特別嘅burger係用石班魚柳個魚柳好厚身外皮炸到好香脆又唔會成口粉魚肉好滑配埋個飛魚籽千島汁味道夾得嚟又夠juicy🤭嘢飲就試咗杯柚子酸啤🍺 $85有淡淡柑橘香味 味道酸甜酒精成份比一般啤酒高有6%另外叫咗杯凍焙茶朱古力latte $60香濃嘅朱古力 唔會太甜之餘仲有一陣陣嘅茶香🍵推介大家一試人均價錢: $350 (Lunch)味道: 9/10環境: 9/10服務: 9/10回頭率: 9/10📍
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》

另外叫咗杯凍焙茶朱古力latte $60
香濃嘅朱古力 唔會太甜之餘
仲有一陣陣嘅茶香🍵
推介大家一試

人均價錢: $350 (Lunch)
味道: 9/10
環境: 9/10
服務: 9/10
回頭率: 9/10

📍 何蘭正 @holjeng_
地址: 中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
電話: 23422224

#foodiehk #中環美食 #中環fusion菜 #fusion菜 #holjeng_
2023-02-05 156 浏览
🍝爆炒帶殻海虎蝦,台灣龍膽石斑魚片,日本Q彈粗烏冬,迷你干貝忌廉十分鮮味的海鮮,粉量足料,烏冬質感煮得剛好,Q彈,干貝汁不膩,帶出了魚和蝦的精華,很喜歡的一個dish💓🍔蔥燒龍躉石班魚柳,辛奇沙律,飛魚籽千島汁 漢堡包 配 薯條  兩大塊魚柳,厚肉味濃,煎得香脆,跟飛魚籽千島汁很配合,十分美味。加上kimchi, 很fusion的味道,配搭新穎。薯條亦很新鮮香口,推介❤️🍰粟米巴斯克芝士蛋糕 / 辣椒仔漬芒果粒 / 日本柚子雪酪 / 焦糖爆谷很特別的一個甜點,巴斯克芝士蛋糕但有粟米湯味,還有Tabasco 的芒果粒,喜歡嚐新的朋友要試吓😊🍹 𝒦𝒶𝑜'𝓈 𝒮𝓅𝑒𝒸𝒾𝒶𝓁 ( 𝒫𝑒𝓇𝒻𝓊𝓂𝑒 𝒯𝓇𝑒𝑒 𝒢𝒾𝓃/ 𝒞𝑜𝓁𝒹 𝒷𝓇𝑒𝓌 𝒯𝑒𝒶 )很清新,很match, 而白蘭樹下亦很突出,must-try! ☕️ 𝐼𝒸𝑒𝒹 𝐿𝒶𝓉𝓉𝑒選了nutty blend, 也不錯😀特別喜歡這樣格調,裝修特色,環境舒適,很適合跟三五知己聚聚談天😁

☕️ 𝐼𝒸𝑒𝒹 𝐿𝒶𝓉𝓉𝑒
選了nutty blend, 也不錯😀

有啲興致或者節日就會嚟一轉 不會失望🥳佢哋嘅出品真係獨一無二 Menu又成日轉 唔會悶👅 依家仲做緊特色嘅weekend lunch/brunch🥰❣川味烤黑毛豬肋骨及柚子甜酸汁烤法國鴨胸,配蒸石磨陳村粉,黑蒜肉汁 $188又升級左🥹 鴨胸滑嫩開胃🦆 豬肋骨燒到有焦香唔鞋🐖 加左啲麻辣味好特別又惹味 又係💯分嘅fusion🌶️陳村粉好少見 仲有唔同蔬菜 配上肉汁勁豐富👅🥰 ❣️爆炒帶殼去頭海虎蝦,台灣龍膽石斑魚片,日本Q彈粗烏冬,迷你干貝忌廉汁 $178食過兩次佢哋嘅烏冬都覺得好好食🙆🏻‍♀️ 海鮮嘅鮮味出曬黎‼️ 蝦🦐勁新鮮 有煎過好彈牙🥹 石斑魚片好 crazy 成本高 冇骨結實啖啖肉💰🐟配上洋蔥蔥花 煙韌嘅烏冬 希望可以長駐 menu୧⃛(๑⃙⃘⁼̴̀꒳⁼̴́๑⃙⃘)୨⃛❣️香濃粟米巴斯克芝士蛋糕/辣椒仔漬芒果粒/日本柚子雪酪/焦糖爆谷 $118甜品選擇太多好頭痛🙈 店員推薦呢款唔會錯💕2-3人share都夠 有芝士味仲有粟米湯味 鹹鹹甜甜好得意🧀🌽 芒果醬幾解膩🥭 芒果粒食完之後有啲刺激 原來用辣椒醃製過🌶️柚子雪酪好清爽 焦糖爆谷仲係脆 一碟有超多味覺衝擊💥❣️雲呢拿棕樹糖冰咖啡 $68呢度有好多特別嘅咖啡☕️
有啲興致或者節日就會嚟一轉 不會失望🥳

柚子雪酪好清爽 焦糖爆谷仲係脆 一碟有超多味覺衝擊💥
雲呢拿棕樹糖冰咖啡

❣️雲呢拿棕樹糖冰咖啡 $68
呢度有好多特別嘅咖啡☕️
店員會加入熱奶🍼 令雲呢拿棕樹糖冰🧊 +面頭嘅咖啡冰慢慢溶化☕️ 咖啡夠濃唔會太甜‼️店員話仲可以加一次奶🙆🏻‍♀️

❣️ Sugarcane | Stout $85
鍾意飲黑啤嘅好推薦‼️ 我平時會覺得黑啤有豉油味🤣呢個完全冇🥳 唔會太苦有啲甜酸味中和💯
酒精濃度9.5%但係飲落又唔覺得好高👅
雲呢拿棕樹糖冰咖啡