一間中西合璧 勁多Fusion菜式嘅 @holieng_ 好❗️_ ❗️正❗️首先,佢哋間餐廳勁有feel!有幾盞霓虹燈裝飾 大家應該認到呢四個字: 鬼佬涼茶🤣食物方面一樣出眾!每一款西式菜亦都會加入中式元素👍🏻👍🏻假期亦都會有個special Menu🫶🏻🍽️川味烤紅毛豬肋骨煎封龍膽石班魚柳炸美國薯仔 蟹籽甜酸汗Pork ribs | Sichuan flavorGiant grouper Deep fried American potatoCrab roe sweet n sour sauce I🍽️韭菜花爆炒帶殼老虎蝦本地靚鮮魷 欖油蒜片九層塔炒蝦籽粗麵意大利蕃茄总亷汁Chives Tiger prawn Local squidOlive oil | Garlic | Basil | Shrimp roe noodlesTomato cream sauce🍰焦糖燉蛋好大份!燉蛋內有濃郁花生味😆另外會配搭煉奶包我鍾意點嚟食😆請向右掃 一定要睇埋飲品點火🔥videoLatte拉花靚! fruity豆必試🙌🏻
一間中西合璧
勁多Fusion菜式嘅 @holieng_
好❗️_ ❗️正❗️
首先,佢哋間餐廳勁有feel!
有幾盞霓虹燈裝飾
大家應該認到呢四個字: 鬼佬涼茶🤣

食物方面一樣出眾!
每一款西式菜亦都會加入中式元素👍🏻👍🏻

我鍾意點嚟食😆

請向右掃 一定要睇埋飲品點火🔥video
Latte拉花靚! fruity豆必試🙌🏻
2023-06-12 100 浏览
襯放假同朋友嚟到呢間玩味十足懷舊港風嘅餐廳🤍何蘭正🤍講下食咗啲咩先首先係前菜🥗🤍法式幼滑薯蓉|松葉蟹肉|雞油花鵰🤍混合了蟹肉做配料既薯蓉,薯蓉整得好綿好滑,入口即溶既感覺,配上新鮮蟹肉增添口感,味道都好好味,蟹肉帶有濃郁既花雕味但係冇搶到蟹既鮮味,好推薦!😚🤍白酒蕃茄壽喜燒汁燉軟嫩西班牙安格斯牛肋肉|百里香煎三黃雞胸|蒸石磨陳村粉🤍用壽喜燒汁做base既陳村粉,一開始淨係睇menu已經覺得好好味,真係冇令人失望,一上餐就香味撲鼻,賣相都好靚,啲牛肋骨煮得好軟好入味,而雞胸煮得都好好味,一啲都唔柴,好多肉汁!陳村粉都煮得啱啱好唔會太硬或太軟,都係重點推介🍝🤍爆炒本地吊桶|北海道帶子青江菜香菇油封鴨髀肉|煮迷你蝠牛通粉|惹味蝦膏忌廉汁🤍嗰汁base好特別係由蝦膏同忌廉汁配製既,好有鮮味同好濃郁,昇華左碟通粉,每塊通粉都填滿晒醬汁好入味,而主要材料就係吊桶同帶子,煮得啱啱好而且好新鮮,最後就加上鴨腿肉,想講 個鴨腿肉係超好食,脆皮肉嫩多汁!🍲飲品方面🧋陳皮咖啡 係大推介‼️真心第一啖飲到好順滑嘅泡然後係咖啡嘅香味同陳皮嘅回甘佢地嘅味道互相襯托非常好飲☕️🤍另外係黑啤加咖啡嘅 cocktail,
襯放假同朋友嚟到呢間玩味十足懷舊港風嘅餐廳🤍何蘭正🤍

第一啖飲到好順滑嘅泡
然後係咖啡嘅香味同陳皮嘅回甘
佢地嘅味道互相襯托
非常好飲☕️🤍

另外係黑啤加咖啡嘅 cocktail, 🍺
好新穎嘅配撘
呢個味道比較濃味
個黑啤味好岀🤍

2023-06-11 108 浏览
📍搬左去2/F, 29雲咸街, 中環🥤black sasame latte - 黑芝麻好濃, 希望大杯D 😍🍴韭菜花爆炒帶殼老虎蝦,本地靚鮮魷,欖油蒜片九層塔炒蝦籽粗麵,意大利蕃茄忌廉汁 - Chives | Tiger prawn | Local squid | Olive oil | Garlic | Basil | Shrimp roe noodles | Tomato cream sauce💛 蝦開邊方便食 💛 個汁都好濃好食 💛 粗麵彈口+掛汁🍴漢堡包 - 香煎五花腩,蟹子甜酸醬,Q彈花枝漿,田園沙律 - Burger - Seared Pork Belly | Tobiko Sweet & Sour Sauce | Cutter Fish Cake | Salad 💛 五花腩煎到好香
📍搬左去2/F, 29雲咸街, 中環

💛 蝦開邊方便食 💛 個汁都好濃好食 💛 粗麵彈口+掛汁

💛 五花腩煎到好香
2023-06-08 108 浏览
餐廳充斥住濃濃香港懷舊風,環境唔錯當日我中午去,人流唔算好多,安靜嘆個lunch食物同餐廳名一樣 好正..比預期的好!我叫左4樣野:🦀🥔松葉蟹肉薯蓉,啖啖蟹肉🐟🍔魚柳Burger,份量都多,一個女仔食,都好夠飽🦐🍝蝦球帶子意粉,呢個正常一般,無咩話好特別🔥🍸龍鬚糖,因為🍸個名好特別,叫左試下 上菜先知原來有🔥😲,🍸影左好多張相😆,打卡一流!整體:食物水準唔錯,好味,大家不坊試下!
餐廳充斥住濃濃香港懷舊風,環境唔錯
當日我中午去,人流唔算好多,安靜嘆個lunch
食物同餐廳名一樣 好正
..比預期的好!
我叫左4樣野:
🦀🥔松葉蟹肉薯蓉,啖啖蟹肉
🐟🍔魚柳Burger,份量都多,一個女仔食,都好夠飽
🦐🍝蝦球帶子意粉,呢個正常一般,無咩話好特別
整體:食物水準唔錯,好味,大家不坊試下!
2022-10-19
2023-06-07 143 浏览
好多年前係Peel Street果陣我已經成日去飲佢啲local tap beer。當時鋪位細好多,次次去都爆場架 !想食個飯都有難度😅2021年1月佢光榮結業果陣我仲好傷心😢始終果到有好多回憶架嘛!直至到有一日我行經過LKF 竟然俾我見到何蘭正個招牌!果然唔係眼花!佢搵左新鋪位🥳我記得當時即刻影左張相send俾朋友,真心興奮架!搬新鋪到而家我幫襯左6次左右啦。每一次帶朋友去佢地都好鍾意。呢到個vibe真係好正👍🏻大家印象最深刻既一定係佢果4隻霓虹燈大字《鬼佬涼茶》俾人打卡都打到暈😂而家地點近左地鐵站,唔使再行上半山行到身水身汗。地方又闊落左好多,搵成大班朋友去食飯都無問題啦😌唯一可惜既就係佢無左個beer flight🥲想當年我例牌都嗌呢個架!一次過試4杯唔同tap beer,細細杯唔驚飲到飽曬。我想爭取要返個beer flight可唔可以?😅入返正題先。呢到除左嘆啤酒同影靚相之外,佢啲野食都相當出色架。當晚同朋友試左4樣野食,認真每一樣都好食!最後2條友都食到爆肚🤰🏻超飽囉但好滿足☺️✨奶香十足頂級意大利流心芝士(200g) $218配超甜荷蘭小蕃茄、牛油果、意大利式中國芫茜香草醬、

✨奶香十足頂級意大利流心芝士(200g) $218
配超甜荷蘭小蕃茄、牛油果、意大利式中國芫茜香草醬、刀削白靈菇、肉鬆及湖北燒蕃茄香辣汁
食burrata cheese我個人係鍾意食實身啲既,而呢個口感正合我心意。平時西式就配olive oil食啦,呢個係中西合。creamy burrata cheese配惹味既湖北燒蕃茄香辣汁。每一啖都感覺到我啲味蕾跳緊開心舞💃🏻同埋佢個刀削白靈菇真係唔講以為佢係意粉黎架!每一條彈牙既菇都染上香草醬。另外仲配有米通,一齊食可以增加口感。

🐷24小時慢煮伊比利亞叉燒 $198
配日本溫泉蛋、紅洋蔥漬、香噴噴香蔥豬油撈飯

呢個可以話係呢到既招牌!次次黎親都會見好幾枱會嗌。每一嚿叉燒都肥瘦均勻,慢煮到肉質十分軟腍!配埋超香超邪惡既香蔥豬油撈飯,真係每一啖都係幸福既感覺🥰A good day for me, sad day for the pig😝

🐮先炆後煎澳洲和牛臉 $198
配濃香沙爹汁、荷蘭豆、鐵板先炆後煎豬粉腸及腸粉

呢個和牛面珠墩好鬼大塊,但一切即開!入口即溶,牛味十足!我平時唔食豬粉腸架,諗住反正有埋就試一嚿啦。佢完全無果浸豬內臟會有既異味!食落粉粉地,配埋個香濃沙爹汁,食下食竟然俾我地食曬!連我個鬼妹朋友都話好食🤤(話時話佢都話想爭取返有無個"鬼妹涼茶"neon sign🤣)

✨極幼滑花生醬焦糖燉蛋 $148
配煉奶西班牙鬆脆包、熱帶果醬、迷迭香煮菠蘿

呢個賣相係有既,花生醬同燉蛋係又香又幼滑既,係食落有啲甜囉。好在佢又加返個酸酸地既熱帶果醬同菠蘿,用返個酸味去中和返個甜味。我直接將個燉蛋用黎搽脆脆麵包食仲可以增強口感。

🍺是L但 $85
呢杯係IPA,好易入口。啤酒大把選擇!揀唔到既即管叫侍應介紹,佢地全部都好nice架😎

✨小高特調 $125
呢杯都係侍應弟弟介紹既。呢杯都重酒味架!用左白蘭樹下既gin同鐵觀音做茶底。飲落有花香又有茶香,味道多層次。
爸媽唔係屋企,收工同朋友仔兩個人去SOHO附近撐枱腳。呢間何蘭正個名夠曬麻甩,食物卻非常精緻,加上港式懷舊風裝修,好iGable。.🍍西班牙黑毛豬叉燒配菠蘿薄片,豆辦蛋黃醬及黃金饅頭 ($148):新鮮嘅配搭,非常別出心裁,菠蘿及叉燒本來好似兩種風馬牛不相及的材料,入口竟驚喜地合拍,黃金饅頭酥脆誘人,一碟五個令人意猶未盡。推薦配搭酒品:石榴蜂蜜酒($110).🐟糟南潰三文魚及北海道刺身帶子薄切配涼拌三杯風味無骨鳳爪粒,揚州干絲沙律($178):食落有少少似食冷麵的感覺,好清新,加上帶子同三文魚提鮮,好特別。.🐷24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯($198):慢煮伊比利亞叉燒肥瘦均勻,肉脂香味甚為突出。溫泉蛋🥚蛋黃呈橙黃色,撈入豬油飯,令整個飯更添香氣,而紅洋蔥就輔助解膩,整體平衡得好好,惹味之選。喜愛鵝肝嘅朋友亦可自行補錢加鵝肝。推薦搭配酒品:桂花蜜糖($125).🥜極幼滑花生醬焦糖燉蛋配煉奶西班牙鬆脆包,熱帶果醬,迷迭香煮菠蘿($148):玩味十足的新奇配搭,貌相精緻。花生醬焦糖燉蛋濃而不過於甜膩,加上水果自然酸度,入口味道幾balance,脆卜卜奶西

玩味十足的新奇配搭,貌相精緻。花生醬焦糖燉蛋濃而不過於甜膩,加上水果自然酸度,入口味道幾balance,脆卜卜奶西班牙鬆脆包碰牙即化,同奶滑燉蛋幾夾。

~~~
何蘭正 (中環)
中環雲咸街29號LKF29 2樓
之前同朋友食過佢哋嘅慢烤叉燒都覺得念念不忘🤤 老實講係我喺香港食過最好食嘅叉燒之一💕 今次經過中環走過來試吓佢哋嘅新菜式同埋品嚐佢哋嘅叉燒😆-24小時慢烤伊比利亞叉燒/輕炒羽衣甘蘭/九州溏心蛋厚切白吐司|白腐乳牛油汁|田園沙律之前食過佢哋嘅叉燒飯,今次就試吓叉燒配吐司🍞 估唔到配埋糖心蛋味道好夾。田園沙律有西瓜肉、西柚肉同沙律菜,非常清新開胃。-白酒蕃茄壽喜燒汁燉軟嫩西班牙安格斯牛肋肉|百里香煎三黃雞胸丨蒸石磨陳村粉呢道菜式係牛肋肉配雞胸肉雜燴,底部仲有陳村粉吸晒啲肉汁。牛肋肉同雞胸肉肉質幾好,陳村粉入晒味,估唔到同肉類都幾夾。-白松露70%黑朱古力甘納許|醬漬車厘子|雲尼拿雲糕Ganache食落朱古力味好濃郁,仲有幾濃郁嘅白松露味,非常特別。我都係第一次食加咗白松露嘅甜品,原來配甜品都好夾~-另外佢哋仲有好多款飲品,我哋就特別鍾意佢哋嘅本地beer on tap。見佢哋新引入咗幾款啤酒🍻 有幾款好啱女仔飲,我地叫咗落花流水同石榴蜂蜜酒,甜甜地幾開胃。
24小時慢烤伊比利亞叉燒/輕炒羽衣甘
蘭/九州溏心蛋厚切白吐司|白腐乳牛油汁|田園沙律

白酒蕃茄壽喜燒汁燉軟嫩西班牙安格斯
牛肋肉|百里香煎三黃雞胸丨蒸石磨陳村粉

白松露70%黑朱古力甘納許|醬漬車厘
子|雲尼拿雲糕

餐廳環境與食物質素跟其店名一樣,都是何蘭正!🤭餐廳內有不少霓虹燈裝置,即使日間到訪也很有ғᴇᴇʟ,座位數量挺多適合和朋友聚餐!而餐牌食物的設計絕對有花心思,大玩ғᴜsɪᴏɴ菜系,配搭有趣得來味道也有驚喜🤪⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ ʟɪᴍɪᴛᴇᴅ ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ> $208假日限定的ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ,而且每日只提供五至六份,想吃的話建議提早預留!有別於傳統做法,不是配荷蘭汁及煙三文魚或煙肉,而是經過二十四小時慢烤伊比利亞叉燒配上白腐乳牛油汁,叉燒半肥瘦肉質嫩淋,水波蛋則由九州溏心蛋取替,再伴上輕炒羽衣甘蘭,底上的厚切白吐司有預先烘脆,田園沙律有雪梨菠蘿很清新,會額外用小碗呈上!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ᴅᴀɪʟʏ ᴘᴀsᴛᴀ> $178意粉款式會定時更換,今次試的是白酒牛油汁煮紐西蘭刀貝、香蒜本地鮮魷、櫻花蝦法國黃菌日本幼烏龍麵,配上鰹魚忌廉汁具西日風味,幼烏冬比起意粉口感更煙韌,海鮮份量超足料,刀貝及魷魚新鮮爽彈🦑⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ᴘᴇᴀɴᴜᴛ ᴄʀᴇᴍᴇ ʙʀᴜ

<ᴅᴀɪʟʏ ᴘᴀsᴛᴀ> $178

<ᴘᴇᴀɴᴜᴛ ᴄʀᴇᴍᴇ ʙʀᴜʟᴇᴇ> $148
甜品選擇雖然不多,但有幾款也想試,焦糖燉蛋會帶有濃郁花生味,有焦糖脆面中間口感算是順滑,上面有露絲瑪莉菠蘿和熱帶果醬解一下膩,旁邊還伴上煉奶鬆脆包,其實份量挺多可以當正餐吃,除了各自單吃還可以將燉蛋勺上脆包當塗醬🥄

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<sᴀʟᴛʏ ᴘʟᴜᴍ + ᴡᴀᴛᴇʀᴍᴇʟᴏɴ sᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ> $68
<ᴏʀᴀɴɢᴇ ғɪᴢᴢ ᴄᴏғғᴇᴇ> $68
無論酒精或非酒精飲品的選擇也很多,一定有合口味的款式,咸梅西瓜沙冰有台灣的感覺,用新鮮西瓜打成超冰爽!另一杯是加了鮮橙汁的咖啡湯力,比起平時多了一陣清甜的橙香🍹
2023-05-06 191 浏览
何蘭正@holjeng_ 食飯 真心好味想推介 呢間食物質素真心高 仲要係中環地段價錢唔算貴😙一坐低問左侍應哥哥有咩好推介 佢就介紹左呢幾款受歡迎菜式 (唔好見d 侍應哥哥紋身以為好惡 佢地好溫柔 服務都好好嫁)😙- 🍽頭盤 松葉法式蟹肉薯蓉配花雕汁(第2張)每啖都係真蟹肉好滿足 薯蓉都整得好幼滑 加左花雕汁令個薯蓉味道無咁單一 同埋分量都唔少 頭盤已經好有誠意💛- 👨‍🍳大廚推介 24小時慢煮溫泉蛋伊比利亞叉燒飯(第3張)本身以為係普通叉燒豬油撈飯🤨點知食第一舊叉燒已經覺得同出面既唔同 肥瘦均勻 肉質地鬆軟唔硬 真心好味 同埋用左日本珍珠米 每粒飯都均勻沾滿本身既汁 唔會硬又唔會乾身 雖然用左豬油撈飯 但有溫泉蛋 可以中和返 唔會咁油膩- 👨‍🍳廚師精選*日日都唔同(第4張)川味烤紅毛豬肋骨 沙薑煎美國雞胸 配蒸石磨陳村粉豬肋骨好入味 因為佢係烤 面層會有少少特登烤焦左令口感會脆口d 而沙薑雞胸每舊都查得好均勻 唔會一達達沙薑醬料 加上自己平時唔中意食勁鞋既雞胸 但呢到既雞胸煮到好滑 而且好林好入味 下次再去會再叫呢款😌另外叫左杯Palm Sugar Coffee🍹Vanilla 棕

- 🍽頭盤 松葉法式蟹肉薯蓉配花雕汁(第2張)

本身以為係普通叉燒豬油撈飯🤨

- 👨‍🍳廚師精選*日日都唔同(第4張)
川味烤紅毛豬肋骨 沙薑煎美國雞胸 配蒸石磨陳村粉

另外叫左杯Palm Sugar Coffee🍹
Vanilla 棕樹糖冰咖啡
呢杯主要特別在 將咖啡變做冰🧊再慢慢倒入熱牛奶 變成一杯Palm Sugar Coffee 本身自己唔太飲咖啡 但呢杯加左牛奶入口變得好滑好香 仲可以refill 牛奶🥛

何蘭正係位於中環 好似係重開返無耐 間餐廳decor都好特別 有個霓虹燈招牌可以打卡(我唔記得打😭)好岩約三五知已黎食飯打卡📸咁岩我去果日見到有幾位客人幫緊一眾小狗打卡🐾勁可愛😍

呢間真心覺得食物有誠意 性價比高 自己下次都會再去食 試其他唔同菜式💛
2023-02-17
呢個叉燒飯我已經encore左好多次🥹亦都係佢哋最signature嘅dish,佢哋用左伊比利亞半肥瘦叉燒,油脂感超重🐖外面仲要燒到燶燶地,食落完全係入口即溶🫢另外個豬油撈飯係用咗日本珍珠米,再加埋溫泉蛋同埋紫菜一齊食,成件事真係邪惡到爆炸🫠另外仲叫咗個鴨胸豬肋骨陳村粉,個份量都幾大,有兩大嚿鴨胸同埋豬肋骨,啲肉都係好嫩,豬肋骨都有好多肉,自己真係好鍾意佢嗰黑蒜肉汁,陳村粉吸晒啲汁,仲要辣辣哋,真係好惹味🤩•24小時慢烤伊比利亞叉燒|豬油撈飯|日本溫泉蛋🍛🍳 $188•柚子蜜糖焗法國軟嫩鴨胸,川味杜洛克豬肋骨配蒸石磨陳村粉,黑蒜肉汁🍖 $178推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
2023-05-03 154 浏览
「 中 環 • 何 蘭 正 」第二次encore嘅Fusion菜餐廳「何蘭正」位於中環雲咸街餐廳係主打特色Fusion菜🍴🥢好有feel環境又寬闊👍🏻食物菜式超級有創意好高質 岩哂同朋友坐係到傾計 好舒服好chill嘅環境👍🏻🍚24小時慢烤伊比利亞叉燒 | 豬油撈飯 | 日本溫泉蛋 | 紅洋蔥漬 | 大豆芽 | 韓國紫菜 HK$188呢個應該係餐廳最出名嘅菜式😋叉燒嘅肥瘦度岩岩好 個飯真係好高質有埋豬油撈飯同紫菜 勁快就食哂👍🏻🍴川味杜洛克豬肋骨 | 百里香三黃雞胸 | 配蒸陳村粉 | 法式白汁牛舌肉醬好豐富嘅一道菜 有豬肋骨又有雞胸 望落都好吸引 豬肋骨肉質煮到岩岩好醬汁夠味 雞胸嫩滑又多汁🥜花生風味焦糖燉蛋配煉奶鬆脆包 HK$148呢個係好推介嘅甜品💗👍🏻份量係完全足夠兩個人食 埋相已經好吸引😋焦糖燉蛋好creamy好少可加埋花生醬添好特別 又唔會好漏好甜 而個煉奶鬆脆包好脆 記得要點埋焦糖燉蛋嚟食😋佢正食得好滋味☕️70% Chocolate n Hojicha Latte 呢杯都不能不推介🍫☕️太好飲呢個組合係完全好match朱古力加焙茶 唔會好甜加埋濃郁朱古力令口感飲落好豐富
「 中 環 • 何 蘭 正 」

🥜花生風味焦糖燉蛋配煉奶鬆脆包 HK$148

Ho Lan Jeng 😍😍我唔係講緊粗口呀!而係呢間餐廳名之外,更加係我想形容佢呢到食物既形容詞餐廳係中環蘭桂坊上面,需要行少少斜路先到達餐廳裏面既設計好有現代x舊時香港既感覺,不論枱燈既款式,而且店裏面更有”鬼佬涼茶”既霓虹燈,好適合影相打卡📸我recommend ⭐️。24小時慢烤伊比利亞叉燒飯 ($188) ⭐️好有周星馳既黯然叉燒飯感覺😂叉燒飯既飯係豬油撈飯, 而米感覺似日本米。表面有溫泉蛋,職員建議將溫泉蛋撈勻先好食呢個叉燒飯,因為會帶出飯&蛋既香,果然食起好香之外,感覺亦好似鰻魚燒汁飯而24小時慢烤伊比利亞叉燒,接近有入口即溶既feel,脂肪比例非常之好。叉燒表面既蜜汁感覺,唔係傳統中式既叉燒,而係似外國ribs既燒汁+中式蜜汁叉燒既fushion 感覺。香煎澳洲牛臉肉漢堡包 ($158) ⭐️整體賣相睇落好少份量,但食起尼都幾飽肚漢堡包兩邊都有煎過,係脆口👍🏻澳洲牛臉肉好有牛味,而且好juicy🤤最正既係佢烤大菇,超香超級juicy,會食到滿手都係汁冇諗過牛肉同大菇都咁多汁,但漢堡包都繼續依然脆薯條好粗身,都脆口,但同漢堡包比較之下,漢堡包係攞滿分Drinks 。cockta

Ho Lan Jeng 😍😍我唔係講緊粗口呀!
而係呢間餐廳名之外,更加係我想形容佢呢到食物既形容詞

餐廳係中環蘭桂坊上面,需要行少少斜路先到達

我recommend ⭐️

。24小時慢烤伊比利亞叉燒飯 ($188) ⭐️
好有周星馳既黯然叉燒飯感覺😂

。香煎澳洲牛臉肉漢堡包 ($158) ⭐️
整體賣相睇落好少份量,但食起尼都幾飽肚
冇諗過牛肉同大菇都咁多汁,但漢堡包都繼續依然脆
薯條好粗身,都脆口,但同漢堡包比較之下,漢堡包係攞滿分

Drinks
。cocktails - 芝麻花生湯圓 ($125) ⭐️
酒係Whisky底,但表面花生味道好濃,而且有幾粒迷你湯圓,好可愛😍但整體酒既濃度都幾高,我飲咗兩啖塊面都即刻紅左

。happy drinks - 桂花橙酒 ($160)
最少要叫要四杯,而味道選擇需要係一樣!
飲起尼vodka都幾重,味道酸酸地。雖然佢係橙酒,因為係酒裏面有Lemonade,所以酒係黃色既,整體味道都幾特別

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰(人均消費$348)
環境質素: ☘️☘️🍀🍀

* 何蘭正 (中環)
中環雲咸街29號LKF29 2樓

同類餐廳 #cocofood_西餐 #cocofood_中菜
同區餐廳 #cocofood中環
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update🙈
2023-02-05
工作同居住地點都喺九龍嘅我,真係好少會踏足港島,今次過嚟完全係被網上口碑極佳的「何蘭正」美食所吸引懷舊復古中帶有藝術、玩味與創新的裝修風格可見極盡心思,富有香港特色,打卡位好多,「鬼佬涼茶」意味著餐廳提供酒精飲品;座位寬敞空間感十足,更設吧檯座位餐牌提供食物集合中西餐元素,創意十足==========🔹法式幼滑薯蓉 / 松葉蟹肉 / 雞油花鵰 $88用厚身圓缽子將一絲絲幼細的蟹肉鋪在薯蓉上,再灑上蔥花蟹肉鮮甜軟嫩,薯蓉軟滑粉綿薯味濃郁,再加上恰度好處的雞油花鵰,味道層次分明又豐富,非常滋味推介指數:10/10==========🔹24小時慢烤伊比利亞叉燒 / 輕炒羽衣甘蘭 / 九州溏心蛋 / 厚切白吐司 / 白腐乳牛油汁 / 田園沙律 $208假日限定田園沙律用上芝麻醬;蔬菜新鮮,加入刀削白靈菇,口感特別,誠意十足非常欣賞慢烤叉燒帶淡淡炭燒香,有點燶邊,肉質緊緻腍滑,蜜汁味道調配正好;羽衣甘藍經輕炒仍保持口感;溏心蛋蛋味香濃,切開時蛋黃醬從蛋白內流出,蛋黃呈橙色;白吐司邊經烘烤像金磚一樣,口感外脆內軟,蘸上白腐乳牛油汁,味蕾大滿足推介指數:9.5/10==========🔹蔥燒龍躉石班

餐牌提供食物集合中西餐元素,創意十足
🔹法式幼滑薯蓉 / 松葉蟹肉 / 雞油花鵰 $88
用厚身圓缽子將一絲絲幼細的蟹肉鋪在薯蓉上,再灑上蔥花
推介指數:10/10
假日限定
推介指數:9.5/10
==========
🔹蔥燒龍躉石班魚柳,潮州酸菜,菠蘿蛋黃醬 漢堡包 配 薯條 $168
漢堡包面充滿我喜歡的芝麻,外皮微脆香口,內裡鬆軟
加入菠蘿蛋黃醬的龍躉毫無違和感,開胃又中和了龍躉的微膩
龍躉肉厚雪白,魚香豐富,油香四溢,魚皮煙韌彈牙
配菜生菜、紫洋蔥、番茄及潮州酸菜配合得宜,也夠破格
薯條加入輕量七味粉,炸得香脆可口又不感乾硬
推介指數:8.5/10
🔹芝麻花生湯圓 $125
為餐廳的創意中西Fusion Cocktail
用上中式懷舊杯連蓋呈上
面頭以花生打成泡沫,細滑Creamy
再嚐一小粒軟糯湯圓
之後再用籤仔將底部芝麻味Whiskey攪勻,芝麻味輕淡不搶去威士忌味道,酒味濃厚易入口,飲完個胃即刻變熱
推介指數:9/10

🔹桂花烏龍 $50
熱度高,味道清香,解膩一流
免加一服務費
整體用餐體驗非常滿意,餐廳選料及出品均上佳及誠意十足,用心製作又夠創意;加上店員都非常親切有禮又照顧客人需要,絕對值得一再回訪
2023-04-30
  • 芝麻花生湯圓
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒
  • 蔥燒龍躉石班魚柳漢堡包
  • 法式幼滑薯蓉
在何蘭正搬新鋪前,已經吃過一次實屬高質,近日再到中環新店回訪,假日約1點半去到近乎滿座,建議預訂座位就免去等位時間🫶🏻這次回訪食物一如既往保持創新並十分有水準,之後都一定繼續回訪(✿´༥`✿).▫️法式幼滑薯蓉|松葉蟹肉|雞油花鵰 $88(8.5/10)奶滑薯蓉配上鮮甜的蟹肉,再以淡淡的雞酒花鵰作調味,配搭十分驚喜,實在令人一口接一口😋.▫️牛油蒜蓉煎日本北海道帶子|爆炒本地鲜魷|鮮拆藍花蚧肉法國黃菌小蝸牛通心粉|鰹魚忌廉汁(8/10)鮮魷跟蚧肉十分彈牙鮮甜,平常好怕忌廉汁會十分膩,這碟卻點到即止,保留忌廉的風味卻不油膩🤍跟黃菌小蝸牛通心粉更是十分搭,很美味的一道( •̤ᴗ•̤ )♡.▫️蔥燒龍躉石班魚柳|潮州酸菜|蒔蘿蛋黃醬漢堡包配薯條 $168(8/10)有驚喜!想不到龍躉石班魚柳跟潮州酸菜可以是這麼合襯,再配上蒔蘿蛋黃醬實在是一道高質的fusion漢堡😋旁邊的薯條是很入味,外脆內軟ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧.▫️芝麻花生湯圓cocktails $125(8.5/10)平時我其實不太愛cocktails,但是很多人推薦這杯,加上我本來就好喜愛芝麻花生🥜所以就點了這道!中式的芝麻跟花生味香濃,配上西化的

旁邊的薯條是很入味,外脆內軟ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧

平時我其實不太愛cocktails,但是很多人推薦這杯,加上我本來就好喜愛芝麻花生🥜所以就點了這道!中式的芝麻跟花生味香濃,配上西化的酒精,中間還有一粒像白玉」的無餡湯圓,果然很好喝♡
▫️薑汁龍鬚糖 cocktails $125(7.5/10)

這杯實在很打卡able!店員更特意建議放到一個更打卡的位置拍攝十分貼心;
味道甜中帶薑味也不錯呢
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

午餐
2023-04-24 1636 浏览
何蘭正一聽就知係一個玩味甚濃嘅餐廳。餐廳位於蘭桂芳,裝修好有50年代懷舊風。餐廳其實係一間酒吧,提供唔同嘅cocktail, 本地獅子山啤酒,其他無酒精特色飲品。餐廳雖然餐廳係懷舊港式茶餐廳裝飾,但提供嘅係新穎中西fusion菜,呢度嘅食物真係令我非常驚喜。法式幼滑薯蓉|松葉蟹肉| 雞油花雕呢個前菜好精美,好有高級法國餐嘅感覺。蟹肉好新鮮鮮甜,一d腥味都無,應該係原隻拆肉。薯蓉好滑,配埋蟹肉好好味。雞湯花鵰為呢度菜畫龍點睛,雞油嘅香同酒香令呢道菜嘅味道同鮮味再提升一個層次。蔥燒龍躉石班魚柳,潮州酸菜,蒔蘿蛋黃醬 漢堡包配薯條。蔥燒龍躉石班魚柳,個魚柳煮得好嫩,肉質鮮美結實,簡直係一個非常高級嘅魚柳包。配上潮州酸菜和蒔蘿蛋黃醬,呢個酸菜唔會太鹹,酸甜味好平衡,加上脆口嘅口感,為個漢堡帶黎多種味道。川味烤西班牙紅毛豬肋骨 及 頂級西班牙牛臀扒配炸美國薯仔,蟹籽甜酸汁川味烤西班牙紅毛豬肋骨燒得好入味,加上川味醃醬,味道帶少少香辣,豬肋骨好入味。牛臀扒煎得恰到好處,好冧好有牛味。呢個菜真係好啱d食肉獸。咸梅西瓜沙冰西瓜沙冰其實好多地方都有,但加埋咸梅粉就真係第一次,估唔到係咁好味。咸梅嘅咸,反

法式幼滑薯蓉|松葉蟹肉| 雞油花雕

蔥燒龍躉石班魚柳,潮州酸菜,蒔蘿蛋黃醬 漢堡包配薯條。

川味烤西班牙紅毛豬肋骨 及 頂級西班牙牛臀扒
配炸美國薯仔,蟹籽甜酸汁

咸梅西瓜沙冰
西瓜沙冰其實好多地方都有,但加埋咸梅粉就真係第一次,估唔到係咁好味。咸梅嘅咸,反而更吊出左西瓜嘅甜味,令個飲品更加清甜。

椰青龍井冷泡茶
茶味清香,再加上椰青嘅清甜,真係好清新,令人回味無窮。

初時以為呢間餐廳只係玩味為主,都係諗住去打下卡,但估唔到佢嘅食物質素同佢餐廳名一樣Ho Lan Jeng,而且價錢合理,啱晒一班朋友食飯吹水。