2020-12-02 113 浏览
十年都唔黎一次中環,一黎到就諗起想食何蘭正,行過去都真係唔簡單,d路又斜,仲有夜晚條條街都好似差唔多咁今次去食個陣職員話有個special menu 問我地試唔試下,上菜既時候見到個樣唔係幾討好,入面主要有深海魚 菌類同埋白羅白,不過食落去係非常之好食,魚既部分係先起魚鱗片再靜係炸鱗片個部分,肉既部分就係慢煮,食落去魚係好有肉汁同口感,同埋魚鱗片一齊食好脆,呢個係我食過最特別既魚😂仲有一款XO醬虎蝦炆伊麵,平時呢個菜用意大利麵做底,但何蘭正將意利麵改左做中式既伊麵,好感幾特別,不過可以少d汁應該會更加好食d

『二訪仲係何蘭正🤪花生芝麻湯圓Cocktail必點!』♕ ⠀⠀⠀〔烤伊比利亞梅頭嘴叉燒配菠蘿・黃金脆饅頭 $118〕⠀叉燒用上左梅頭嘴豬肉⠀會比較有嚼勁⠀邊邊位置會有少少硬⠀但味道好好 配上菠蘿好fresh呀⠀黃金脆饅頭好夠脆😂⠀鍾意食炸饅頭一定鍾意食⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.55/10⠀⠀〔香辣白胡椒・白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲 $168〕⠀雖然上次吃過這個了⠀但我還是忍不住又點了😂⠀果然沒失望~⠀胡椒湯底夠辣 又鮮甜⠀我把湯都喝光光了~⠀更別說吸滿了湯汁的粉絲⠀鑽石蜆隻隻都超大隻好肥美⠀好鮮甜超好吃😭⠀店員說原來他們每天都會去買新鮮的!⠀不會用急凍貨~⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 8.20/10⠀⠀〔24小時慢煮伊比利亞叉燒配九州溫泉蛋・韓國紫菜・香噴噴香蔥豬油撈飯 $178〕⠀上次來的時候也是點了叉燒飯⠀不過稍微有點不一樣⠀這次有海量韓國紫菜⠀慢煮叉燒半肥瘦 非常嫩滑⠀個人覺得比炸饅頭的叉燒好吃啦~⠀豬油 蔥油 流心蛋黃 ⠀這3個邪惡組合我真的很愛👅⠀不過吃完會覺得比較膩就是了⠀題外話:如果加上上次吃的鵝肝就好了🙈⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 8.0/10⠀⠀〔芝麻花生湯圓 $118〕⠀又是encore之選

〔烤伊比利亞梅頭嘴叉燒配菠蘿・黃金脆饅頭 $118〕⠀

芝麻控花生控必點呀⠀
你以為是糖水嗎?⠀
Oh No 它其實是Cocktail呀🍸⠀
花生泡沫綿密之餘味道濃郁⠀
芝麻Wiskey黑麻麻的像是在喝有酒精的芝麻糊😂 酒精濃度我個人覺得不會太高,我酒量很差自己喝一杯都沒事😂⠀
𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 8.0/10⠀

—————————————————⠀⠀
🌟推薦 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀⠀⠀⠀
全部都推薦,認真 ⠀
🤰🏻回訪 ʙᴀᴄᴋ ᴀɢᴀɪɴ? ⠀⠀⠀⠀⠀
Yes⠀⠀⠀
——————————————————⠀⠀⠀
何蘭正⠀
中環蘇豪卑利街65-65A號地舖⠀
——————————————————⠀⠀⠀
📍分類搵食 Ğ̈ŭ̈ĭ̈d̆̈ĕ̈T̆̈ŏ̈Ĕ̈ă̈t̆̈⠀⠀⠀
#168hk_hkfood⠀⠀⠀⠀⠀
#168hk_wow⠀⠀⠀
#168hk_central⠀⠀⠀⠀
2020-11-28 41 浏览
酒吧係以舊香港為主題,裝修有80、90年代feel🇭🇰,而菜式都係以中西日式既fusion 菜為主,都幾特別!呢到有好多款手工啤,岩曬同朋友黎飲野吹水🍻仲要係黃店黎架!💛潮州酸菜蒔蘿雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮($128)酸菜配三文魚真係好新穎,食落又出奇地夾😝三文魚他他喺充滿古風嘅陶瓷器皿內顯得格外高貴,入面除左三文魚籽外,仲有滿滿嘅三文魚粒同飛魚籽😋雲吞皮炸到脆卜卜,夾埋一齊食好正啊🥰先炆後煎和牛面額,芥蘭粒配啖啖風味煎腸粉($182)真係無諗過和牛面頰都可以配埋腸粉一齊食🤩未食之前已經聞到好大陣XO醬味😍腸粉表面煎到好香脆,牛面額肉質尚算軟腍,食落非常入味🥰不過朋友就覺得有啲辣🥵唔食得辣嘅朋友要注意啦‼️🌶24小時慢煮伊比利亞叉燒配九州溫泉蛋,韓國紫菜、香噴噴香蔥豬油撈飯($178)呢個飯係餐廳嘅招牌菜,咁當然要試下啦😎 叉燒肥瘦均勻,紫菜加溫泉蛋撈飯一直都係無敵嘅配搭😋簡直無得輸!飯底仲撈埋豬油同秘製醬汁,食落好惹味🥰不過就唔太食到豬油味🤭黃金脆炸雞配泰式辣醬($92)雖然炸得唔太香脆,但雞肉嫩滑多汁!一定要提嘅就係佢嘅泰式辣醬!款辣醬酸酸辣辣之餘仲有陣薄荷味,配埋炸雞食完全消除左

潮州酸菜蒔蘿雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮($128)

先炆後煎和牛面額,芥蘭粒配啖啖風味煎腸粉($182)

黃金脆炸雞配泰式辣醬($92)
雖然炸得唔太香脆,但雞肉嫩滑多汁!一定要提嘅就係佢嘅泰式辣醬!款辣醬酸酸辣辣之餘仲有陣薄荷味,配埋炸雞食完全消除左嗰種油膩感😚

開心果露($68)
小編好鍾意食開心果甜品🤩呢個甜品嘅開心果味真係好濃郁,食落好驚喜🥺每一啖都充滿非常濃厚既果仁味,入面仲有幾粒丸子,煙煙韌韌有咬口,我會比滿分🥳💯

#大大力懲罰黃店💛
何蘭正 (中環)
📍中環蘇豪卑利街65-65A號地舖

抵食指數:😚😚😚😚😚😚/10
舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚/10
2020-11-25 38 浏览
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 中環 • 𝟞𝟝 ℙ𝕖𝕖𝕝 何蘭正🤘💛📍中環蘇豪卑利街𝟞𝟝-𝟞𝟝𝔸號地舖➰位於酒吧林立的蘇豪區,大玩廣東話粗口諧音 ʜᴏ ʟ ᴊᴇɴɢ ,尤其矚目的「鬼佬涼茶」霓虹燈招牌✨裝潢極具本土情懷氣氛🇭🇰➰▫️24小時慢煮伊比利亞叉燒配九州溫泉蛋ᴥ︎韓國紫菜ᴥ︎香噴噴香蔥豬油撈飯 $178 🐖🍳🍘半肥瘦的蜜香叉燒,經慢煮後肉質軟稔,將溫泉蛋、紫菜、撈豬油飯拌勻,飯粒濕潤充滿蛋香和油脂香,惹味推介😻▫️黃金朱古力奶昔 $118 🍫🧡Godiva 黑朱古力❣︎ Whiskey 味道較似Baileys ,以忌廉和鹹蛋黃碎點綴,可當甜品或飲品😚▫️獅子山下 $80 🦁較Fruity 易入口的手口啤酒選擇 🍻
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 中環 • 𝟞𝟝 ℙ𝕖𝕖𝕝 何蘭正🤘💛
📍中環蘇豪卑利街𝟞𝟝-𝟞𝟝𝔸號地舖

▫️黃金朱古力奶昔 $118 🍫🧡

▫️獅子山下 $80 🦁
較Fruity 易入口的手口啤酒選擇 🍻
2020-11-25 47 浏览
Soho一向都係放工chill下既好地方bar就去得多有冇諗過可以食到中菜為基礎既fushion菜式?脆炸薯片蜜糖雞翼用香港生產原蜜同薯片製定既雞翼香甜可口又入味24小時慢煮伊比利亞叉燒、配九州溫泉蛋、韓國紫菜、香噴噴香蔥豬油撈飯叉燒超高質口感極佳有肉香溫泉蛋煮得啱啱好冇諗過同豬油撈飯咁夾而且冇想像中咁油膩先炆後煎和牛臉頰 芥蘭粒配搭擔擔風味煎腸粉超有水準既牛牛臉頰入面爆多肉汁勁香口辣辣既調味帶出牛肉既香味食完成個嘴唇都feel到麻腸粉都好香Buzz Honey Lager用香港生產原蜜生產既啤酒味道香甜又唔苦超適合女生紅豆冰紅豆同cream都勁多唔太甜除左野食高質環境仲好chill好啱打卡適合同朋友一齊開心吹水

Soho一向都係放工chill下既好地方
bar就去得多
有冇諗過可以食到中菜為基礎既fushion菜式?

脆炸薯片蜜糖雞翼

唔太甜

除左野食高質
環境仲好chill好啱打卡
適合同朋友一齊開心吹水
何蘭正🍻中環Happy Hour好去處.聽過呢間店好耐終於去到😍😍😍表示好興奮🥰入面裝修充滿懷舊感,有好多特色既霓虹燈牌,好有老香港情懷🇭🇰黎到當然要啤一啤啦🍺Signature Pale Ale獅子山下-Fruity既一款因為係桃味🍑🍺Lion Rock Brewery 5th Anniversary Beer-斑蘭+椰子🥥+焦糖香,係期間限定可以試下.潮洲酸菜時蘿雙籽三文魚他他配香脆雲呑皮🐟🥟超鐘意呢個前菜,三文魚籽同飛魚籽mix埋一齊,再撈粒粒三文魚肉,滿有油香又夠晒口感,搽上雲呑皮道認真一流,即刻胃口大開‼️.黃金脆炸雞配泰式辣醬🍗🍗一上枱真係嘩左出聲,點解可以咁香!!外脆内軟完全無得輸,啲鹹蛋惹味到🤤每件都大大隻,好多肉,大家一定一定要嗌黎送酒🍺.香煎虎蝦球配九層塔•花雕日本蟹味增手工扁意粉🦐🍝虎蝦有好多隻呀!蟹味增汁滲左落意粉入面,稠稠地咁,扁意粉仲要手工製,夠晒心思啦🥰.Churros配榛子朱古力醬🌰+焦糖煉奶西班牙既傳統甜品,加左榛子朱古力醬instead of極濃朱古力醬🍫,加左少量焦糖,醬料墊左係churros底都冇額外裝開,好易浸林,仲放左球雪糕🍦雖然想整到有特色但
何蘭正🍻中環Happy Hour好去處

潮洲酸菜時蘿雙籽三文魚他他配香脆雲呑皮🐟🥟

黃金脆炸雞配泰式辣醬🍗🍗

香煎虎蝦球配九層塔•花雕日本蟹味增手工扁意粉🦐🍝

Churros配榛子朱古力醬🌰+焦糖煉奶
西班牙既傳統甜品,加左榛子朱古力醬instead of極濃朱古力醬🍫,加左少量焦糖,醬料墊左係churros底都冇額外裝開,好易浸林,仲放左球雪糕🍦雖然想整到有特色但就麻麻鐘意,無左傳統正宗感覺有啲失色;但淨計churros質感都好脆,點左好多肉桂粉~
「何蘭正」真係好L正裝修行型格懷舊風,打卡冇難度手工啤既選擇非常之多,揀左好耐,好多都想試!但朋友仔唔太飲得,我都唔好意思飲太多☺️叫左杯feels good man, 朋友就叫無酒精版既紅荳冰。我杯啤酒口感清爽,好易入口,好啱平時少飲酒既人。朋友仔話杯紅豆冰好creamy又唔太甜, 佢好快就飲晒24小時慢煮叉燒配溫泉蛋·紫菜·豬油撈飯見個名長長到咁,開頭驚伏冇打算叫,但朋友話想試先至揀佢。結果係一·啲·都·唔·伏! 好食!叉燒半肥瘦,大量紫菜配豬油撈飯係完全冇油膩嘅感覺👍🏻👍🏻香煎虎蝦球配日本蟹味增手工扁意粉虎蝦球好大粒,好有肉👍🏻但我覺得味噌煮意粉偏咸,不過有啤酒餸下又ok 黃金炸雞配泰式辣醬炸雞很脆,肉質又好嫩滑,冇雪味👌泰式辣醬好夾,唔係好辣最後要讚下個廁所🚽幾乾淨🤡
「何蘭正」真係好L正

裝修行型格懷舊風,打卡冇難度

24小時慢煮叉燒配溫泉蛋·紫菜·豬油撈飯

香煎虎蝦球配日本蟹味增手工扁意粉

黃金炸雞配泰式辣醬
炸雞很脆,肉質又好嫩滑,冇雪味👌泰式辣醬好夾,唔係好辣

最後要讚下個廁所🚽幾乾淨🤡
Feels  good  man
無酒精-紅荳冰
叉燒溫泉蛋紫菜豬油撈飯
黃金脆炸雞配泰式辣醬
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,酒香獅頭鵝肝配溫泉蛋,香噴噴豬油撈飯
2020-11-19 32 浏览
何蘭正,佢哋果名已經好有心思=好_正呀😂!1️⃣芝麻花生湯圓 $118芝麻味好香濃!平時就飲開芝士奶蓋茶,今次就花生波沫配上威士忌🥃!波沫質感綿密,仲有一粒煙靭嘅湯圓添!打卡一流!🙆🏻‍♀️美味指數:7.88/102️⃣烤伊比利亞脢頭嘴叉燒配菠蘿🍍,黃金脆饅頭 $118慢煮叉燒好惹味,配上菠蘿🍍好清新,而且解脆饅頭嘅油膩感!用饅頭代替多士真係好特別!🙆🏻‍♀️美味指數:7.22/103️⃣西班牙油炸鬼,榛子朱古力醬,焦糖煉奶 $98呢個夠哂邪惡,不過唔算油膩!配上雲呢拿雪糕,榛子朱古力醬,焦糖煉奶,甜甜地!🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/104️⃣香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石硯及粉絲 $168湯底有少少似胡椒豬肚湯,粉絲吸收哂湯嘅精華。紐西蘭鑽石硯好鮮甜!🙆🏻‍♀️美味指數:8/105️⃣桂花啤 $80/ 450ml好適合女仔飲!每一啖都有清香嘅桂花味!🙆🏻‍♀️美味指數:7.82/10💡整體來講,一個好chill嘅地方!何蘭正 (中環)地址🐾:中環蘇豪卑利街65-65A號地舖
[中環~ 何蘭正]
何蘭正,佢哋果名已經好有心思=好_正呀😂!
1️⃣芝麻花生湯圓 $118

🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/10

4️⃣香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石硯及粉絲 $168
🙆🏻‍♀️美味指數:8/10

5️⃣桂花啤 $80/ 450ml
好適合女仔飲!每一啖都有清香嘅桂花味!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.82/10

💡整體來講,一個好chill嘅地方!
何蘭正 (中環)
地址🐾:中環蘇豪卑利街65-65A號地舖
2020-11-18 1839 浏览
📎 何蘭正65 Peel本土味甚濃的霓虹燈招牌 🤩🤩環境懷舊浪漫主打本地香港酒廠釀製手工啤的酒吧😇和牛臉頰肉配煎腸粉 牛臉頰肉先長時間燉煮 再煎 肉質軟腍 膠質豐富😋鑽石蜆、鮮枝竹、雲耳同粉絲,蜆肉肉 白味噌湯頭胡椒辣味 蜆肉大隻夠厚 可惜過熟dd🤥北海道牛乳芝士豆腐花丸子底下有3粒QQ白玉 配上牛乳豆腐花😲🤤 ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ 白胡椒番茄酸菜煮紐西蘭鑽石蜆$138和牛臉頰肉配煎腸粉$178黃金朱古力奶昔$118鬼佬涼茶$88是日特式糖水-北海道牛乳芝士豆腐花丸子$68✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $300/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞何蘭正65 Peel中環蘇豪卑利街65-65A號地舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞
📎 何蘭正65 Peel

鬼佬涼茶$88

是日特式糖水-北海道牛乳芝士豆腐花丸子$68

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $300/𝚑𝚎𝚊𝚍.

☞ ☞何蘭正65 Peel
中環蘇豪卑利街65-65A號地舖

• 白胡椒番茄酸菜煮紐西蘭鑽石蜆
如果有人問何蘭正有咩係必食嘅,我一定會答churros同炸雞!😆啱啱炸好嘅churros金黃色而且外脆內軟,咬落煙煙韌韌,外面嘅砂糖同肉桂粉比例剛好,配埋香甜嘅花生朱古力醬、焦糖煉奶仲有冰凍嘅雲呢拿雪糕真係非常正!之前去過佢地週年party食任食炸雞後真係一試愛上~炸雞外層炸得香脆,雞肉好嫩仲好juicy,泰式辣醬都有自家特色,帶啲酸辣好惹味。何蘭正除咗出名鬼佬涼茶local啤酒之外,仲有一系列嘅signature cocktail,menu會定期轉下保持新鮮感。我同男朋友今次就試咗芝麻花生湯圓同黃金朱古力奶昔~芝麻花生湯圓用萬壽無疆碗已經夠搶眼,以芝麻whisky做基酒,面頭有好綿密嘅花生foam,花生味超香濃好驚喜,入面真係有湯圓添架!好鍾意朱古力嘅我一睇就揀咗依杯唔簡單嘅”奶昔”-見到一大pat嘅cream同大量咸蛋黃碎已經流晒口水,朱古力加上whisky同一種叫Frangelico嘅榛子liqueur味道好濃烈,撈匀啲cream感覺就易入口啲。嚟親都係飲嘢食下小食,下次想試埋佢地menu上其他fusion菜呢!🤩

芝麻花生湯圓

芝麻花生湯圓
2020-11-09 1474 浏览
收咗工有啲咩好得過約埋friend一齊嚟食野吹吓水🙂╠▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒╣〄【∞慢煮伊比利亞叉燒配九州溫泉蛋韓國紫菜香蔥豬酒撈飯∞】✓➥✎就咁睇呢碟叉燒飯同我哋平時食嘅好大分別首先佢有好多個紫菜同埋仲有隻太陽蛋有啲似韓國嘅拌飯。啲叉燒望落好有光澤,用慢煮嘅方法令到肉質保持嫰滑,加上半肥瘦油脂剛剛好食落唔會好油膩。雖然啲飯加左香蔥豬油,真係好香又唔滯,真係想食多一碗。╠▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒╣〄【∞香辣白胡椒, 白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲∞】✓➥✎紐西蘭蜆每一隻都好大隻好鮮甜,吸左白胡椒白味噌湯咬落去仲噴汁,粉絲吸左湯汁送飯真係一流👍🏻╠▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒╣〄【∞西班牙油炸鬼, 棒子朱古力醬, 焦糖煉奶∞】✓➥✎西班牙油炸鬼外層好脆,點埋焦糖煉奶同埋朱古力醬,真係飯後嘅好甜品。╠▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒╣〄【∞炸薯條配辣蕃茄醬,蒜味沙律醬∞】✓➥✎每條薯條都非常粗大香脆,仲用沙鍋裝好特別。而且兩種醬都好好味,我自己比較鍾意蒜味沙律醬,個蒜味真係好出,岩晒我口味。╠▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒╣〄【∞成人紅荳冰∞】✓➥✎不可不提紅豆冰,係我最鍾意飲嘅嘢不過飲完
收咗工有啲咩好得過約埋friend一齊嚟食野吹吓水🙂

╠▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒╣

〄【∞香辣白胡椒, 白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲∞】✓

╠▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒╣

〄【∞西班牙油炸鬼, 棒子朱古力醬, 焦糖煉奶∞】✓

╠▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒╣

〄【∞炸薯條配辣蕃茄醬,蒜味沙律醬∞】✓

〄【∞成人紅荳冰∞】✓

✎不可不提紅豆冰,係我最鍾意飲嘅嘢不過飲完之後有啲醉意,因為入邊有冧酒。

〄【∞黃金朱古力奶昔∞】✓

✎面頭有少少咸蛋黃碎所以有少少咸咸地,加左whisky 酒味真係好濃烈。

╠▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒╣

P.S. 面紅紅咁搭車返屋企☺️有機會會再黎。
2020-11-06
N年無去過蘇豪揾食,無諗到會咁令人驚喜!Book左7點,星期一嘅晚上都有大半滿坐,坐低無耐就有專人介紹是日special ,揀咗個以下四個菜式:1. 順德野生大麻哥立鱗燒 陳川粉配海鮮汁➡️➡️ 魚塊無打鱗炸焗到好香脆,魚身下面再釀咗虎蝦膠,咬落去上面脆下面爽口中間鮮味,個海鮮汁食落似西式龍蝦湯,浸透陳川粉簡直一絕,但又完全無蓋過魚塊本身嘅鮮味👍🏼👍🏼👍🏼2. 西班牙Iberia 黑毛豬叉燒温泉蛋韓國紫菜飯➡️➡️唔好講笑,個叉燒真係入口即溶,但又完全唔係淋到無質感嗰種,一試難忘😋3. 唔係好記得個名,大概係咖喱玉子豆腐焗大啡菇➡️➡️比起另外兩個主菜,呢個小食係無咁出色,但佢個咖喱都好香,輕食之選 4. 惹味金蒜涼拌魷魚➡️➡️魷魚好新鮮彈牙,配上沙葛同日式爽口海藻,個汁小小酸好清新,雖然話係小食但份量一啲都唔算細手工啤我哋揀咗隻有大麻成份嘅,但唔係好覺有大麻味道,都ok嘅。誠意位可能大家覺得好平常,但我同朋友就好buy,正所謂見微知著。唔賣關子,就係熱盆用暖碟,冷盆用冰碟(雪凍咗嘅碟),要俾個👍🏼👍🏼👍🏼
N年無去過蘇豪揾食,無諗到會咁令人驚喜!

2020-11-02
2020-11-05 190 浏览
【極之出色中菜🐔中環蘇豪區型格fusion酒吧😋】去到蘇豪區咁多西式選擇,真係掙扎咗好耐要唔要試下依間懷舊風既fusion酒吧😟但之後見到佢地既是日特色甜品做緊開心果,即刻要去試!!店舖裝修簡約,有啲霓虹燈字,坐近門口有塊好令既膠簾,係佢地既自家既設計🤩餐具都用咗大量懷舊既公雞碗🐔餐牌選擇唔算多,有好多手工啤,不過飲品同甜品就用唔到eatigo既折扣💸—《 #脆炸蟹肉飯波配浙醋泡沫》$88 ⭐⭐⭐⭐蟹肉飯波同一般食到既蟹肉球差唔多,蟹肉量都夠足👌🏻特別既地方係個醬,第一次試用中式既醬去點炸蟹球,浙江醋同飯波驚喜地襯🙀而且無平時點沙律醬既罪惡感,仲有些許長蔥點綴,好睇又好食👅—《 #24小時慢煮伊比利亞叉燒,酒香獅頭鵝肝配溫泉蛋,香噴噴豬油撈飯》$188 ⭐⭐⭐⭐⭐依個豬油撈飯真係不得之了💯中式飯做到咁出神入化,猶如食神形容既黯然銷魂飯,一上枱豬油既香味已經令人食指大動💦叉燒肥瘦岩岩好,個飯混合豬油同玫瑰露既香味,淡淡都係享受😆😆份量老實講真係唔多,但質量取勝,食到咁既質素真係好興奮😇—《 #開心果露 》$68 ⭐⭐⭐⭐⭐對於我一個開心果忠實fans,依個甜品非常令人滿意🤪事關香港有好多
【極之出色中菜🐔中環蘇豪區型格fusion酒吧😋】

《 #脆炸蟹肉飯波配浙醋泡沫》$88 ⭐⭐⭐⭐
脆炸蟹肉飯波配浙醋泡沫

《 #開心果露 》$68 ⭐⭐⭐⭐⭐
對於我一個開心果忠實fans,依個甜品非常令人滿意🤪事關香港有好多自稱開心果既甜品都令人好失望🙄但依個開心果露係非常足料,充滿果仁香味,比起好耐之前係羲和雅苑試既個個開心果糊🤯依個真係嬴十條街,仲要係黃店,真係要大力懲罰😌
開心果露
2020-07-11
脆炸蟹肉飯波配浙醋泡沫
開心果露
2020-11-02 179 浏览
餐廳主打手工啤酒同埋唔類型嘅fusion 菜,同朋友去食餐飯飲下嘢咁過一晚都幾chill💯好鍾意餐廳嘅裝修,門口嘅瓷磚比人一種懷舊嘅感覺,餐廳入面有霓虹燈招牌做裝飾,好特別👍🏻 /超惹味金蒜醬涼拌鮮魷,爽口沙葛,日本海草沙律配黑蒜油醋汁 $138/魷魚厚身得黎唔會好韌,友人覺得有d 鹹,但係我就覺得幾惹味🤔 做頭盤啱曬👍🏻/焗燒烤蘑菇釀超惹味咖喱玉子豆腐,車厘茄,配炒羽衣甘藍 $138/我幾鍾意黎個蘑菇,有驚喜,係我估唔到嘅味道😂蘑菇好juicy,豆腐好滑,咖喱令黎道菜味道昇華,加埋車厘茄酸酸甜甜,好開胃🥰/沙薑風味炸雞 $88/黎個炸雞炸粉一d 都唔厚,食落好鬆脆,而且仲啖啖肉🤩 我覺得個沙薑醬味道唔算好突出🤔 就咁食炸雞都已經好好食👍🏻/24小時慢煮伊比利亞叉燒配九州溫泉蛋,韓國紫菜,香噴噴香蔥豬油撈飯 $178/另一推介💯叉燒半肥瘦,肉質軟熟☺️蜜汁好正👍🏻溫泉蛋紫菜撈飯真係好好嘅配搭🥰/香煎虎蝦球配九層塔,花雕日本蟹味噌手工扁意粉 $192/虎蝦彈牙🤩九層塔味道好香,扁意粉有咬口👍🏻/西班牙油炸鬼,榛子朱古力,焦糖煉奶 $98/黎個churros 好好食😍新鮮炸,熱辣辣👍🏻面頭脆

超惹味金蒜醬涼拌鮮魷,爽口沙葛,日本海草沙律配黑蒜油醋汁

焗燒烤蘑菇釀超惹味咖喱玉子豆腐,車厘茄,配炒羽衣甘藍

/沙薑風味炸雞 $88/
沙薑風味炸雞

/香煎虎蝦球配九層塔,花雕日本蟹味噌手工扁意粉 $192/
虎蝦彈牙🤩九層塔味道好香,扁意粉有咬口👍🏻
香煎虎蝦球配九層塔,花雕日本蟹味噌手工扁意粉

/西班牙油炸鬼,榛子朱古力,焦糖煉奶 $98/
黎個churros 好好食😍新鮮炸,熱辣辣👍🏻面頭脆,裡面有d 煙韌,煉奶味道好突出🤤
西班牙油炸鬼,榛子朱古力,焦糖煉奶

/獅子山下 $80/
重頭戲當然係手工啤酒🍻今次試左杯signature pale ale,好易入口,味道清新,果味濃郁,真係飲到少少peach 嘅味道🍑

/黃金朱古力奶昔 $118/
酒味唔重,我expect 朱古力味道會更加濃🤔面頭係鹹蛋黃碎黎😳幾特別,又鹹又甜🤣
黃金朱古力奶昔

整體黎講,我全部嘢食都好鍾意,手工啤好飲🥰想去嘅朋友記得book 位,平日夜晚都嘅full🤔
超惹味金蒜醬涼拌鮮魷,爽口沙葛,日本海草沙律配黑蒜油醋汁
焗燒烤蘑菇釀超惹味咖喱玉子豆腐,車厘茄,配炒羽衣甘藍
沙薑風味炸雞
香煎虎蝦球配九層塔,花雕日本蟹味噌手工扁意粉
西班牙油炸鬼,榛子朱古力,焦糖煉奶
獅子山下
位於中環蘇豪區斜坡上,醒目地用霓虹燈招牌吸引途人既目光。「何蘭正」香港人先明既趣味,十個有十個人都問點解個名咁似粗口⁉️冇錯☻呢間本土酒吧大玩諧音,十分搞鬼,玩味十足。店內裝修簡約充滿七、八十年代港式情懷。你又點估到菜式係打破傳統框架既Fushion菜呢😲⚠️餐前小食▫️黃金脆炸雞配泰式辣醬炸到脆卜卜,冇骨嫩滑🍗🐓面頭曬左辣粉,點埋 泰式辣醬更香口,係唔錯既送酒小食。⚠️主菜▫️24小時慢煮伊比利亞叉燒配九洲溫泉蛋,韓國紫菜,香噴噴香葱豬油撈飯我形容佢為高級版既黯然銷魂飯,叉燒肥瘦比例適中, 口感嫩滑,24小時慢煮果然過名不虛傳 👏 最療癒係將溫泉蛋同豬油飯撈均🐷🐽🥚🍚米飯變得綿綿濕潤, 醬汁有啲似鰻魚燒汁,好惹味。▫️香煎虎蝦頭配九層培,花雕日本蟹味噌手工扁意粉未食已經聞到濃濃既九層塔香氣,手工意粉彈牙Creamy, 辣辣地刺激味蕾好過癮,虎蝦大隻彈牙啖啖肉。⚠️甜品西班牙油炸鬼即平時食既Churros,即叫即製,熱辣辣,口感十分鬆化。配上榛子朱古力醬,焦糖煉奶同埋雲呢拿雪糕令人愛不釋手🍧👅⚠️飲品(呢度得酒精飲品🍸🍹🍺手工啤酒都好出名)▫️成人紅豆冰中西合璧😈冰室紅豆冰mix Rum酒好新穎。酒味較

⚠️餐前小食

▫️黃金脆炸雞配泰式辣醬

⚠️主菜

▫️香煎虎蝦頭配九層培,花雕日本蟹味噌手工扁意粉

⚠️甜品

西班牙油炸鬼

⚠️飲品(呢度得酒精飲品🍸🍹🍺手工啤酒都好出名)

▫️成人紅豆冰
中西合璧😈冰室紅豆冰mix Rum酒好新穎。酒味較重記得要攪均先好飲。

▫️黃金朱古力奶昔
濃濃既Godiva 黑朱古力 mix Whiskey🍫 非常易入口, 適合酒量較淺嘅你🙆‍♀️👈

▫️芝麻花生湯圓
Baileys、Whiskey mix 芝麻蓉加湯圓。用上中式茶杯,將一個傳統甜品加入西式元素。絕對係Signature加打卡able之最💕

👿總結,食物質素高,但唔好諗住用黎醫飽肚。價錢較進取係中環區都算合理。放工同三五知己黎飲杯野傾下計都不失為好地方。

好L正🤘

• 西班牙油炸鬼