淨係幫襯過佐敦店,經過土瓜灣發現原來佳佳甜品當然要食返碗做飯後甜品! 合桃糊(外賣) - $28好香濃合桃味,唔算好甜,好幼滑,滋潤!❤️補腦又補 不過發現佳佳甜品同二姐有少少唔同嘅,二姐店顧名思義係二姐開。譚仔三哥同譚仔咁🤔不過唔緊要,最緊要係糖水好味🙌🏻

合桃糊(外賣) - $28

好香濃合桃味,唔算好甜,好幼滑,滋潤!❤️補腦又補

譚仔三哥同譚仔咁🤔不過唔緊要,最緊要係糖水好味🙌🏻
外卖自取
2022-09-15 258 浏览
Glutinous rice balls with black sesame filling floating in warm ginger soup brings back childhood memories of grandma’s cooking.The ginger soup was spicy which balance out the sweetness of the rice ball perfectly and the temperature was just above lukewarm where you won’t risk giving yourself a 3rd degree burn. Local neighborhood services but I suspect frequent visits might unlock different tier.

2022-09-10
2022-07-12 440 浏览
有朋友話嚟開土瓜灣,一定要試下佳佳嘅甜品🤩所以今次食完夜晚就去咗呢度食糖水。雖然鋪頭全部都係賣中式糖水,不過款式都有好多👍🏻嗌咗碗腐竹薏米白果糖水,真心唔錯😍好滑口,白果完全唔苦👍🏻😋中意食傳統糖水嘅,不妨一試,夜晚去到都會坐滿人,等下位就有得食㗎啦

2022-05-13 512 浏览
百物騰貴, 佳佳都加價了, 相對於上年的價格, 芝麻糊加了$2, 尚可接受。香滑芝麻糊 (熱) $25 + 湯丸 (3粒) $8很多中式糖水店也有供應芝麻糊, 但入口往往嗱喉, 令喉嚨不適, 能夠煮到入口不嗱喉的卻不多, 佳佳是少數之一。所以很多時來土瓜灣, 也會特意來佳佳, 回味一下芝麻糊的美味, 當然, 加湯丸是指定動作。佳佳的芝麻糊芝麻味依然濃厚, 質感滑溜, 不嗱喉, 感覺養顏, 絕對是賣飛佛。而湯丸軟糯, 充滿芝麻餡料, 與芝麻糊十分搭配。

2022-05-04
  • 香滑芝麻糊(熱)$25+湯丸(3粒)$8
2021-12-15 474 浏览
琴晚經過依間甜品店 想食下甜品 入到黎見到全部都係傳統甜品 好懷舊既感覺 所以就叫左碗合桃露黎食下 每匙都很順滑,合桃味濃郁。整個甜品不會太甜, 總之就很香、很滑、很濃,好味道!❤️❤️❤️
2021-12-06 367 浏览
啱啱叫咗碗薑汁湯圓外賣。湯圓麵粉多咗餡少咗。薑汁燙未有唔夠濃。同舊時嘅濃度山左一半以上。雖然唔係成日都食但係都記得嘅。啲湯圓仲係煮定嘅,即叫即攞。唔知係好定壞啦。下次去另一間分店睇吓有冇分別。
外卖自取
2021-11-11 329 浏览
食飽飯去咗食碗暖粒粒嘅糖水🤤同朋友每人叫咗一碗糖水~白果薏米腐竹 (熱)$23食落好滑,亦好足料,不過略嫌食到最後會有少少甜芋香蓮子西米露(熱)$23個人更加中意呢款糖水,雖然賣相同相入面有啲唔同🤣,但係味道係冇失望嘅!芋頭味好出,亦都好足料,甜度啱啱好~
食飽飯去咗食碗暖粒粒嘅糖水🤤
同朋友每人叫咗一碗糖水
白果薏米腐竹

白果薏米腐竹 (熱)$23
食落好滑,亦好足料,不過略嫌食到最後會有少少甜
芋香蓮子西米露

芋香蓮子西米露(熱)$23
2021-11-04
$23 (宵夜)
芋香蓮子西米露
2021-11-09 251 浏览
【我都好想係度撞到發哥呀】🥺🤣🤣諗起pancakes作左首歌【給發哥的歌】「發哥,你的fans 有很多,我是其中一個」🎶🎶呢間野門口貼左好多發哥既合照,上網睇話佢周不時黎食。我黎食過兩次,其實撞唔到佢都正常既🤣🤣間野賣既係中式糖水,都係d 傳統野。其實我好喜歡幫襯呢d 店,因為集中做幾樣野,會精於做,多數都唔錯。而且都是家庭式作業,人情味也重。 除左發哥會黎,呢間野都係tvb 愛回家成日拍既店,哈哈,一見間店裝潢,就已經認得啦😝今日同朋友叫左芝麻糊、白果薏米腐竹。芝麻糊好杰、好濃,香嘅;腐竹打散晒,所以成碗嘢都好綿好滑。不過我就覺得甜左少少
【我都好想係度撞到發哥呀】🥺🤣🤣

呢間野門口貼左好多發哥既合照,上網睇話佢周不時黎食。

我黎食過兩次,其實撞唔到佢都正常既🤣🤣

今日同朋友叫左芝麻糊、白果薏米腐竹。

芝麻糊好杰、好濃,香嘅;腐竹打散晒,所以成碗嘢都好綿好滑。

不過我就覺得甜左少少
2021-10-18
$23 (宵夜)
  • 芝麻糊
2021-10-12 776 浏览
位於「土瓜灣」 「北帝街」的中式甜品店「佳佳二姐甜品」,看餐牌裡面提供給食客的甜品,大部分都屬於中式甜品像「芝麻糊」,另外加上少許港式甜品,例如「芒果」加「柚子」的甜品「楊枝金露」。所以我在第一次光顧「佳佳二姐甜品」的時候,很快就已經找到目標的「心水」中式糖水甜品,包括凍的「芝麻糊」、「合桃露」以及「楊枝金露」。「佳佳二姐甜品」裡面的凍食版本「芝麻糊」,除了溫度感覺冰涼,算是可以降溫的甜品之外,還能夠「芝麻糊」裡面,食到一陣來自「黑芝麻」的香味以及甜味。而且「芝麻糊」裡面的口感,感覺也算是幼滑的。另一方面我點「佳佳二姐甜品」「芝麻糊」甜品的時候,還向侍應要求在「芝麻糊」裡面,另外加上港幣八元,加入三粒「芝麻糯米糍」。「芝麻糯米糍」裡面也有很多甜味流心「芝麻」餡,「芝麻」餡裡面的「芝麻」味道也很甜。之後我再選擇點了一碗熱的「合桃露」甜品,「合桃露」跟「芝麻糊」一樣,質感也被食店廚房磨得頗為幼滑,而且「合桃露」的實際味道,味道感覺還算是甜的。不過,或許是我之前剛剛食完一碰「芝麻」甜味感覺非常濃厚的「芝麻糊」,所以「芝麻糊」的「芝麻」甜味和香味還一直徘徊逗留在我的口腔味覺裡面,我又忘記先飲杯

芝麻糊

不過,或許是我之前剛剛食完一碰「芝麻」甜味感覺非常濃厚的「芝麻糊」,所以「芝麻糊」的「芝麻」甜味和香味還一直徘徊逗留在我的口腔味覺裡面,我又忘記先飲杯水先清一清舌頭味覺,結果一時間味覺對「合桃」甜味感覺反應有少許遲緩。

等到我舌頭裡面的味覺稍為被清潔之後,再嘗試享用「合桃露」,覺得「佳佳二姐甜品」「合桃露」裡面的「合桃」香味感覺尚算是濃厚。不過最重要的,還是仍然食到「合桃露」裡面的「合桃」甜味。

最後我在「佳佳二姐甜品」裡面,點了最後一款甜品「楊枝金露」。「楊枝金露」當然就只有冰凍版本可以選擇,是有選擇困難人士的理想選擇之一。
合桃露

最重要的我在「佳佳二姐甜品」製造的「楊枝金露」甜品裡面,第一時間看到甜品裡面,有一塊頗大的甜味「柚子」果肉,「楊枝金露」裡面的「柚子」果肉,屬於「紅柚」那一種「柚子」,果肉顏色是紅色,果肉實際味道偏甜,口感頗為爽脆。

不過「楊枝金露」裡面的「柚子」肉是否屬於「紅柚」其實不太重要,因為「楊枝金露」對我來說,真正重要的地方其實是「楊枝金露」裡面的「芒果」果肉實際味道感覺是否仍然甜美。
楊枝金露

幸好我從「佳佳二姐甜品」的「楊枝金露」甜品裡面,食到甜味感覺非常濃厚,一點酸味也沒有的成熟「芒果」果肉。而且「佳佳二姐甜品」「楊枝金露」裡面的切粒「芒果」果肉實際體積頗大,果肉的實際味道也很甜。

在有空調的「佳佳二姐甜品」店舖裡面,食到一碗溫度感覺冰涼,又有頗大的甜味切粒「芒果」果肉,實際口感綿滑之餘,整體甜味感覺十分濃厚的中式「芒果」「紅柚」甜品「楊枝金露」,是我在「佳佳二姐甜品」裡面的最大收穫。

而且現在前往「北帝街」和「土瓜灣」,已經可以選擇乘搭港鐵,感覺比以前乘搭巴士面對塞車方便得多了。而且「佳佳二姐甜品」原來也能夠用「八達通」付款,感覺頗為方便,下次可以考慮再繼續光顧。
2021-10-10
芝麻糊
合桃露
楊枝金露
2021-08-23 296 浏览
去開附近食嘢,就嚟食糖水,俾佢嘅中式糖水Menu吸引咗。價錢來講係好親民,大部份都係廿零蚊 ,楊枝甘露都只係30幾蚊。叫咗個熱燉蛋,蛋味都算濃,不過略嫌有啲太實,食落去有啲太老。而朋友就叫咗個楊枝甘露,呢個就比較出色,好足料,都幾濃芒果味,又唔算太甜,唔錯。
2021-08-13 233 浏览
同朋友食完晚餐唔夠喉 最岩就係食碗糖水宵夜星期5晚9:30呢D時間 去到竟然唔駛等位一開始以為佢地山十點 原來已經打哂針所以可以開晏D~4個人我地叫左:補腦合桃露 x2芝麻合桃露芝麻紅豆沙我碗合桃露甜度適中 岩哂我呢D唔太好甜既人質地偏向濃稠 入口都好滑身試左一啖朋友碗芝麻合桃露 芝麻味好濃好香好細滑 食得出真材實料!雖然雙拼可以一次過試哂兩款口味 不過我個人都係鍾意分開食廢事芝麻搶左合桃露味XD👍🏻👍🏻👍🏻員工態度好友善 餐廳環境同衛生都唔錯
同朋友食完晚餐唔夠喉 最岩就係食碗糖水宵夜
星期5晚9:30呢D時間 去到竟然唔駛等位
一開始以為佢地山十點 原來已經打哂針所以可以開晏D~

4個人我地叫左:
補腦合桃露 x2
芝麻合桃露
芝麻紅豆沙

我碗合桃露甜度適中 岩哂我呢D唔太好甜既人
質地偏向濃稠 入口都好滑身
試左一啖朋友碗芝麻合桃露 芝麻味好濃好香
好細滑 食得出真材實料!
雖然雙拼可以一次過試哂兩款口味 不過我個人都係鍾意分開食
廢事芝麻搶左合桃露味XD
👍🏻👍🏻👍🏻
員工態度好友善 餐廳環境同衛生都唔錯
2021-05-24 525 浏览
土瓜灣也有佳佳, 不過這間是標明二姐的佳佳。店內冷氣充足, 炎炎夏日, 份外舒適。因疫情關係, 已有一段時間沒去佐敦佳佳, 不知土瓜灣佳佳同佐敦佳佳價錢是否相同。香滑芝麻糊(凍) $23 + 湯丸 (3粒) $8天氣太熱, 平日愛吃熱的芝麻糊, 今天也要吃凍的, 加湯丸是指定動作。湯丸即叫即製,  所以是熱食, 以熱薑湯盛著, 薑味重, 有少少辣, 但可接受。不知是否錯覺, 感覺湯丸有點的骰。凍芝麻糊芝麻味濃厚, 質感滑溜, 感覺養顏和幸福滿滿。

土瓜灣也有佳佳, 不過這間是標明二姐的佳佳。

店內冷氣充足, 炎炎夏日, 份外舒適。

香滑芝麻糊(凍) $23 + 湯丸 (3粒) $8

凍芝麻糊芝麻味濃厚, 質感滑溜, 感覺養顏和幸福滿滿。
2021-05-13
  • 香滑芝麻糊(凍)$23+湯丸(3粒)$8
2021-03-30 415 浏览
今日夜晚飯後去食甜品,到了土瓜灣北帝街的佳佳甜品,有多款冷熱中式甜品選擇,我哋叫咗桑寄生蓮子蛋茶及芋頭西米露。桑寄生味道好,蓮子香甜,蛋香好味,蛋黃黃黃的不會老。芋頭西米露杰度剛好,足料美味。

桑寄生味道好,蓮子香甜,蛋香好味,蛋黃黃黃的不會老。

芋頭西米露杰度剛好,足料美味。
2021-03-29 297 浏览
途經土瓜灣見到 「佳佳」突然間好想食碗綠豆沙,於是便進去坐低點了一碗加芝麻湯圓的綠豆沙。🥣寧波湯圓軟滑香甜,綠豆沙有臭草同小許海帶,味道都算清甜,臭草味薄還好不太搶味,加入西米我本人就不太喜歡。店內用木傢俬給我印象乾淨環境舒服。中式糖水款式頗多。👍

店內用木傢俬給我印象乾淨環境舒服。

中式糖水款式頗多。👍
2021-03-26
2021-03-06 355 浏览
这家佳佳甜品跟佐敦佳佳完全没有关系,佐敦店更在店外贴通告声明没有分店。这天经过时刚好下雨,进去帮襯试试口味,顺便避雨。店外贴有图片的价钱,全部都是传统糖水,价钱都是20多元,在土瓜湾区内可以说是合理。店内的装修比较简单,枱櫈都是传统的木制家具,整体就是街坊小店的格局。点了一碗芋蓉莲子西米露,热食比较香。芋头已经变成芋蓉,有点像芋泥。入口是浓厚的芋蓉,感到啖啖芋头的香味。吃完对这店的观感不差,东西有水准,以后可以再光顾。

这天经过时刚好下雨,进去帮襯试试口味,顺便避雨。

芋蓉莲子西米露

吃完对这店的观感不差,东西有水准,以后可以再光顾。
2021-03-06
芋蓉莲子西米露