2014-03-14 343 浏览
早餐點了西式套餐,餐包括: 火腿炒滑蛋,牛油豬仔包,最值得一讚是鮮茄濃湯牛肉通粉,湯底有濃濃的蕃茄味且有鮮蕃茄,牛肉多且滑嫰。要求侍應把牛油豬仔包烘底,侍應也因應要求烘底且沒有燶底,好味道!
2014-03-11
$31 (早餐)
  • 鮮茄濃湯牛肉通粉
2013-07-09 84 浏览
最近游泳後都喜歡在這裡下午茶,一來因為游泳後已是午後,另一原因是這裡人客不多又近下車地點。這裡的卡位比其他茶餐廳多,環境也很清潔。雖然我們來到都是他們的晚餐時間,樓面上只得一至兩位侍應,但下單和出餐也很快。我喜歡它的肉醬意粉,雖然肉不算多,但是它的蕃茄味香濃,又焗得恰到好處。我很怕那些過乾的肉醬意粉。份量它在下午茶當中算多的,如果不是游泳後,相信不會吃得完。縱使它是區內比較貴的茶餐廳,也是值得一再支持的。

2013-06-29
2012-09-14 52 浏览
在下行到邊食到邊,今日行開堅尼地城,看看有甚麼好吃。甫一下車,就給對面的麗斯餐廳所吸引,於是在下想找出它的食評,可是還未找到,便轉身看看身邊的佳記餐廳,於是二話不說的行到入面。還未進入之前,看到其門面甚具吸引,似乎是新裝修新開張似的。當在下坐下來之後,一邊看餐牌有甚麼吃,一邊看看其樓面。入內裝修還是漂亮,兩間店舖打通,感覺上地方大了,空間多了,前後坐位間較窄,而且坐椅的背較低,不過尚算舒適。今次沒有為餐牌拍照,只是看看而言。而在下的右手邊有個蕃茄湯通粉,但是在下想未必吃得飽,因此在下叫了一個瑤柱馬蹄蒸肉餅飯午餐,內有湯和茶。先來的是紅湯,紅湯內的饀料尚算多,味道和一般茶仔的無異,當中的辣味足夠,只是沒有見到辣椒。不過在下嫌紅蘿蔔不夠多,味道可以的。而主菜的菜與飯分開上,不至於汁溜在飯上。在下吃這肉餅飯時,瑤柱被做到絲絲瑤柱,鋪在肉餅上,而馬蹄不夠爽蒸得太淋,加上肉餅不夠結實,肉質鬆散,令口感大減,令在下有點失望。相至於凍奶茶,在下覺得糖水多了一點,掩蓋了茶味,加上奶亦是多了一點,如果兩者可以少一點的話,相信茶味就會出現。而這間茶仔的凍飲需要加三個大洋,還可以接受的。整體上味道不是太難吃

不過在下嫌紅蘿蔔不夠多,味道可以的。
紅湯
瑤柱馬蹄蒸肉餅飯
凍奶茶
整體上味道不是太難吃,只是如果將肉餅做得結實一點,馬蹄可以爽口一點的話,那麼整個產品就會更加好味。
2012-09-14
2012-07-03 59 浏览
今年伊始,就發生了一件憾事:一位至親離開了我們。還記得親人病重住院時對我們說,康復出院後,一定要到住處附近的<佳記>吃咖喱牛腩飯。那願望,最終沒辦法實現。親人離去的那晚上,我們到了<佳記>,完成其未了的心願,也親自嘗嘗這飯,到底有怎樣的美味能勾住人心。那一頓飯,大家都吃得很安靜 ...今晚下課後來到西環尾,本來想光顧的<順景>休息,只好到經營到深夜的<佳記>。來此用膳,不用考慮就點了咖喱牛腩飯;看了看今晚的中式套餐,選了2號餐 - 節瓜粉絲蝦球煲。東西上桌後,才記得在<佳記>吃飯,件頭是最不用擔心的;原本想以輕食解決的夜食,竟變成一頓重量級晚飯。然而「大件」之外,還要「好食」,不然這份量就不是「大滿足」而是「好煩惱」了。蝦球煲,一看就知不對路了。不知是否套餐「整定」的緣故,節瓜都變黃了。(不需還疑是否手機的照相功能,無法過濾現場的偏黃燈光:事實上是很黃!)吃節瓜不是求爽,但煮到這程度已腍得幾乎不能入口了。粉絲雖未至於煮糊,但也吸水過龍了。至於蝦,下了不少,但其咬感是經人工處理而不是天然的新鮮。<佳記>弄出如此水準,不合格。當然,她是不至於用喊臉對待的,全因「保底」的咖喱牛腩飯。飯餸分上

節瓜粉絲蝦球煲:黃了的瓜、走了的味

當然,她是不至於用喊臉對待的,全因「保底」的咖喱牛腩飯。飯餸分上,而咖喱一上桌,還以為點錯了牛腩煲!
煲是海量,「餡」又如何?
不是齋汁,內裡的材料相當豐富;馬鈴薯都煲溶了
落足入味牛腩的震撼份量、落足椰汁與香料的濃郁咖喱,還有加多一層口感的薯「溶」。能為一位患重病老人家解憂的,就是這味立於不敗之地的菜式!

中式套餐包括了飲品:我倆分喝了這杯奶茶。
「顏色」奶瓦杯的奶茶,就是不能叫人留下印象
(順帶一提,機場離境大堂Popeye炸雞旁「同場加映」的奶茶,比downtown很多被捧上半天的奶茶,都要好喝。有機會到那兒接機送機、或是出發上機前的一刻,請別忘了去試一試!)

人生在世,雖然短暫,但若有值得懷緬的人和事 - 那管就是一道扣人心弦的咖喱 - 都是一種幸福吧?記憶雖叫人神傷,但我們選擇了選擇了不留在原地,而是微笑抬頭、向前舉步。
2012-06-01
不是齋汁,內裡的材料相當豐富;馬鈴薯都煲溶了
2012-05-29 42 浏览
好少過嚟西環呢頭,諗住快快趣趣同拍擋攪點個午餐,跟住做埋啲私事. 行過見到有間茶記裝修幾光鮮又有啲人幫襯,入去試試啦.下晝通常都係食個午餐,記得選擇係有五個既,有中式,有港式,有意粉,有湯粉,其實佢提供既選擇係幾多既.拍擋要咗個紅棗蒸雞.我就要咗個咖哩豬扒.通常一間茶記,有咖哩就試佢個咖哩,一試就知有幾多料.送到嚟,份量都OK喎,飯好似都幾多,咖哩個色就普普通通啦,好味先係皇道!!!!一試,唔.......好在豬扒都好似幾多,一試..............先講咖哩,比差既好,比普通既普通.即係點?顏色係有既,但沒層次,沒特色,不用再試.我想講既反而係豬扒.送到埋嚟,見到,嘩,好似好大碟頭咁.但係再睇清楚,原來一半既"豬扒"係骨唻既.睇到呢度都真係火都嚟,加加埋埋即係一塊豬扒都唔夠.另一樣係,啲豬扒係預早做定,ok,做定唔緊要,但都keep住暖佢啦,熱都唔熱,塊豬扒又硬.同行拍檔吃咗個紅棗蒸雞,意見係唔同浪費quota.啲雞翼得雪味,師傅,做多一兩個步驟,去咗啲雪味佢啦.總括唻講,感覺已經中咗伏,大家睇到張單,差不多成40蚊一個人,咁既出品,一次半次就算啦.再冇下次.

2011-12-04 28 浏览
十月下旬‧晴什麼才是一個好吃的脆豬?這裡脆豬的做得包熱,吃起來表面微脆。牛油塗得很多,練奶卻偏少,勝在不很甜,但膩。不算很好,但已吃得過。配上一杯熱咖啡,很是不錯。
十月下旬‧晴

什麼才是一個好吃的脆豬?

不算很好,但已吃得過。

配上一杯熱咖啡,很是不錯。
油很多
用餐优惠
試食活動
2011-09-13 33 浏览
叫左咖哩羊扒, 咖哩完全冇咖哩味, 羊扒一個字就是肥膩.牛尾煲D牛尾硬+冇肉.裝修之前小炒仲有D花款, 裝修之後就得果幾個送, 而且都加曬價.5好吃+加價, 以後都5去啦~~~
叫左咖哩羊扒, 咖哩完全冇咖哩味, 羊扒一個字就是肥膩.

牛尾煲D牛尾硬+冇肉.

5好吃+加價, 以後都5去啦~~~
2011-09-12
2011-07-06 18 浏览
個日落好大雨,爸爸同我食中午於是揀佐間佳記餐廳一坐低都觉得几舒服,伙计送上两碗汤味道唔错,有好正ge猪骨,有莲藕,值得一赞!爸爸order佐個33$咖喱牛腩飯,距話唔會再幫襯……由于唔是我食,所以唔知味道究竟點……我就要佐個瑞士雞翼捞面餐,有庵列同包兼饮品,盛惠40$分量足,亦有3个鸡翼!食完个面已经无肚食晒庵列,个包就咬佐啖。不过火腿同蛋葛味道岩好中和佐,唔会好咸同好淡D面都ok,公仔面几弹牙,唔会冧D瑞士鸡翼就得个外表好似好好食甘但是入面就唔入味,连我竟然都食得出觉得鸡翼唔新鲜。奶茶唔错,都是用个只“黑白淡奶”但是雞翼比我留低太差ge印象,所以比“喊面”

個日落好大雨,爸爸同我食中午
於是揀佐間佳記餐廳
一坐低都觉得几舒服,伙计送上两碗汤
味道唔错,有好正ge猪骨
,有莲藕,值得一赞!

爸爸order佐個33$咖喱牛腩飯,距話唔會再幫襯……

由于唔是我食,所以唔知味道究竟點……
我就要佐個瑞士雞翼捞面餐,有庵列同包兼饮品,盛惠40$
分量足,亦有3个鸡翼!

食完个面已经无肚食晒庵列,个包就咬佐啖。
不过火腿同蛋葛味道岩好中和佐,唔会好咸同好淡

D面都ok,公仔面几弹牙,唔会冧
D瑞士鸡翼就得个外表好似好好食甘
但是入面就唔入味,连我竟然都食得出觉得鸡翼唔新鲜。
鸡翼唔入味
奶茶唔错,都是用个只“黑白淡奶”
饮到个底时有logo
但是雞翼比我留低太差ge印象,所以比“喊面”
2011-06-29
$36.5
饮到个底时有logo
2011-04-05 15 浏览
住西環好幾年,第一次走進來吃,純粹先被多選擇的餐牌吸引兩個人坐卡位,幾舒服,最怕有些餐廳的卡位梳化陳舊,一坐就整個人「陷」下去的感覺一坐下就先送上兩碗中湯,有紅蘿蔔,幾香幾好飲我點了芝士海蝦伊麵,女友點了咖哩羊架配飯芝士海蝦伊麵︰似白汁多過芝士,味道偏淡伊麵太水,有種開水過冷河的生水味…唯一值得一讚的是海蝦都有幾多粒,而且新鮮彈牙咖哩羊架配飯份量很大,咖哩汁夠香羊架三大件,煎得香口,熟成度剛剛好還附上咖啡薯仔一大舊,羊架下仲有一堆薯蓉配白飯一大碟,正,女友食到我都心郁郁食左唔少兼唔洗加一西環食飯又多左個好選擇!
住西環好幾年,第一次走進來吃,純粹先被多選擇的餐牌吸引

一坐下就先送上兩碗中湯,有紅蘿蔔,幾香幾好飲

我點了芝士海蝦伊麵,女友點了咖哩羊架配飯

芝士海蝦伊麵︰
似白汁多過芝士,味道偏淡
伊麵太水,有種開水過冷河的生水味…
唯一值得一讚的是海蝦都有幾多粒,而且新鮮彈牙

咖哩羊架配飯
份量很大,咖哩汁夠香
羊架三大件,煎得香口,熟成度剛剛好
還附上咖啡薯仔一大舊,羊架下仲有一堆薯蓉
配白飯一大碟,正,女友食到我都心郁郁食左唔少

兼唔洗加一

西環食飯又多左個好選擇!
2011-04-05
  • 咖哩羊架
2010-08-03 49 浏览
食完咁冰凍嘅雪糕後, 就向住小師妹屋企出發! 不經不覺就喺小師妹屋企過左兩粒鐘, 望下時間已經九點幾, 師傅就已經肚餓到不得了, 於是向小師妹告別後, 就同師妹去食晚飯; 西環到底有咩好食? 有咩選擇呢? 坦白講師傅想離開呢區先食晚飯, 但礙於真係好肚餓, 加上見到呢間茶餐廳, 由外面望入去都叫幾乾淨, 於是就決定入去醫肚!坐底後就睇下有咩想食先, 餐牌選擇並唔算多, 師傅好唔容易先揀到食咩, 就係黑椒雜扒飯, 又係呢味? 冇錯就係呢味, 而師妹就揀左西炒飯, 餐飲就係兩杯凍檸茶! 明明話有餐湯送, 細問之下係送晒, 師傅當下覺得有少少搵笨添, 九點幾就送晒? 再諗深一層西環區冇計啦!唔使等好耐就有得食, 黑椒雜扒飯賣相一般, 一味夠黑, 而西炒飯嘅賣相反而討好; 師傅先講下黑椒雜扒飯, 黑椒汁比較杰, 唔香唔辣唔惹味, 用黎撈飯都唔會開胃; 而雜扒有煙肉, 腸仔, 豬扒同雞扒, 煙肉好肥, 因為煙肉冇咩點煎過, 師傅懷疑真係冇煎過, 所以入口較十分油膩, 唔得; 腸仔反而有煎, 入口香同爽, 味道唔咸, 幾好味喎; 至於豬扒較瘦, 肉身未算好韌, 一般啦; 而雞扒可以話係全碟最差,

唔使等好耐就有得食, 黑椒雜扒飯賣相一般, 一味夠黑, 而西炒飯嘅賣相反而討好; 師傅先講下黑椒雜扒飯, 黑椒汁比較杰, 唔香唔辣唔惹味, 用黎撈飯都唔會開胃; 而雜扒有煙肉, 腸仔, 豬扒同雞扒, 煙肉好肥, 因為煙肉冇咩點煎過, 師傅懷疑真係冇煎過, 所以入口較十分油膩, 唔得; 腸仔反而有煎, 入口香同爽, 味道唔咸, 幾好味喎; 至於豬扒較瘦, 肉身未算好韌, 一般啦; 而雞扒可以話係全碟最差, 當初師傅見到雞扒都十分興奮, 皆因通常都係牛扒嘛, 點知雞扒又乾又鞋, 仲要帶少少韌, 呢d雞扒可以講得係師傅食過以來最差的; 雜扒飯最好味係條腸仔, 早知食腸蛋飯好過啦! 至於西炒飯都炒得幾乾身, 份量都幾大碟, 整體而言比黑椒雜扒飯好好多! 凍檸茶就茶味唔夠, 檸檬唔鮮, 一杯好普通嘅凍檸茶!

總括黎講食物質素一般, 環境都清潔乾淨, 服務普通, 價錢一般啦, 埋單孖七, 抵食程度一般, 不過師傅覺得可能喺呢區已經算好喇! 雖然唔好味, 但師傅一樣食到好飽, 鬼咩, 又肚餓又唔想浪費, 咪唯有照食啦, 亦印証一樣野係 “飽不等如好味”! 笑臉一定比唔到喇, 再黎機會亦真係唔大!
餐牌
黑椒雜扒飯
西炒飯
餐牌
2008-12-12 12 浏览
11月15日, 呢間野好近呀比屋企, 但係我地都係冇食過佢~ 今朝一早我地決定去行山, 因為就腳所以就間黎呢到食一個登山前既早餐!::: 雪菜肉絲米粉餐 + 凍檸茶 ::: $ 22跟餐有餐包同火腿omelette, 雪菜肉絲米米粉有d碎, 但材料味道都足~ 火腿omelette唔油, 仲落左蔥花添! 凍檸茶都很不錯~::: 沙爹牛肉公仔麵餐 + 熱奶茶 ::: $ 20想讚下個沙爹牛麵, 色水幾好, 唔會太清湯底, 沙爹仲比其他茶餐廳濃d, 所以食到公仔麵都滲入到沙爹味~ 牛肉係好淋嗰隻, 不過味道頗鮮同份量算多~ 同其他西環茶餐廳比呢個叫中上~呢間野其實已經易手過好多次~ 不過到佳記既時候明顯穩定咗陣腳. 雖然周邊眾多街坊茶餐廳, 但佳記明顯係走翠華個隻中產路線. 地方光鮮闊落, 冷氣強大仲有幾部plasma電視! 收得貴少少絕對合情合理, 可喜既係食物質素都幾好!

::: 雪菜肉絲米粉餐 + 凍檸茶 ::: $ 22

::: 沙爹牛肉公仔麵餐 + 熱奶茶 ::: $ 20

雪菜肉絲米粉餐
沙爹牛肉公仔麵餐
$21 (早餐)
沙爹牛肉公仔麵餐
(非会员)
2008-11-03 5 浏览
今晚叫左個海南雞飯食...從未見過有餐廳會上埋雞pat pat 俾客雞皮厚少肉...雞無味...衰過白切雞...只係清蒸雞黃油飯只係"油飯"...嘔仲有叫左個西蘭花鮮魷炒蝦球西蘭花..."淋"的鮮魷...切都無切咁滯...差唔多係原條上凍飲叫佢少冰變少甜...要去你諗你

雞皮厚少肉...雞無味...衰過白切雞...只係清蒸雞
黃油飯只係"油飯"...嘔
仲有叫左個西蘭花鮮魷炒蝦球
西蘭花..."淋"的
鮮魷...切都無切咁滯...差唔多係原條上
凍飲叫佢少冰變少甜...
要去你諗你
2008-09-07 11 浏览
做完運動肚餓, 見呢間茶餐廳裝修都ok, 就走左入去入到去d伙記係會同你講"歡迎光臨", 港式茶餐廳中真係比較少見 叫了星州炒米~$24, 下午茶黎講份量都ok, 同埋有蝦有火腿都算係足料! 同埋唔係好油~另外仲有金菇肥牛炆伊麵, 食左兩啖, 都唔差!總括黎講都唔錯, 只少以價錢黎講都可以接受啦!
做完運動肚餓, 見呢間茶餐廳裝修都ok, 就走左入去

另外仲有金菇肥牛炆伊麵, 食左兩啖, 都唔差!

總括黎講都唔錯, 只少以價錢黎講都可以接受啦!
2008-06-16 18 浏览
時常也說笑,我命硬,所以沒本事吃軟飯。其實我也是很幸福的人,不過喜歡吃硬身一點的飯粒,就是真的。是日這個是笑面食評,因為我喜歡吃硬飯。是日本約了朋友去吃日本料理,但又臨時告吹,人已在西環,見這裡門面大大隻字寫著「馳名海南雞飯」,又一試。似乎也是一間新的茶記,至少夠光猛,地方也算企理,幾部大電視在播午間新聞,最適合喜歡以電視送飯的我。海南雞連油飯是一碟過的上檯,單看賣相,一般。先吃飯,飯身很硬,以個人標準來說,是很合胃口,不過如果喜歡吃軟熟一點的米粒的,準備會不滿意。餐牌上寫這個飯是「香茅油飯」,幸好沒有什麼強烈的香茅味道,反而是有點油份。但因為一同拿來的那碟醬汁也倒了不少在飯中,故吃起上來總是酸酸甜甜的,有點怪怪的感覺。雞是連骨的,個人而言是沒有所謂。皮厚肉少,雞肉也不嫩滑,沒有什麼風味。先來的是例湯,絕對是「師傅駕到」。連凍飲一杯,埋單32蚊,勝在夠經濟,也吃得飽。

連凍飲一杯,埋單32蚊,勝在夠經濟,也吃得飽。
雞肉不嫩滑
飯奇硬