2012-02-21 76 浏览
期有兩家明星食肆登場,分別是來佬和港土我對來佬較有興趣,因為兄弟店香港大排檔相當有水準加上吃過港土的朋友的評語只屬一般雖已早到,卻要等半小時才能入座座位排得密麻麻,但有梳化椅,坐得尚算舒適店子內的裝修懷舊,看得出是花過心思的先看過餐牌,午市套餐有四個選擇中西式都有,價錢中等,七至八十元左右最後點了中西式各一 甜餐包 先來了嘉頓麵包,很久沒有吃過這種麵包暖暖的,鬆軟非常,牛油溶在麵包中,很滿足 南瓜忌廉湯 南瓜溶磨得幼滑,而且很清香湯不是太甜,很醒胃 煎蛋蕃茄焗豬扒飯太陽蛋鋪面很奪目,上面鋪滿了蕃茄和蕃茄醬外皮脆脆的,豬扒非常鬆化,入口有即溶的感覺 熱奶茶茶香濃而幼滑,繁忙的午市時間也可嘆一杯,非常享受品質中上,難怪吸引那麼多Loyal的顧客
期有兩家明星食肆登場,分別是來佬和港土
我對來佬較有興趣,因為兄弟店香港大排檔相當有水準
加上吃過港土的朋友的評語只屬一般

雖已早到,卻要等半小時才能入座
座位排得密麻麻,但有梳化椅,坐得尚算舒適
店子內的裝修懷舊,看得出是花過心思的

先看過餐牌,午市套餐有四個選擇
中西式都有,價錢中等,七至八十元左右
最後點了中西式各一

甜餐包
先來了嘉頓麵包,很久沒有吃過這種麵包
暖暖的,鬆軟非常,牛油溶在麵包中,很滿足

南瓜忌廉湯
南瓜溶磨得幼滑,而且很清香
湯不是太甜,很醒胃

煎蛋蕃茄焗豬扒飯
太陽蛋鋪面很奪目,上面鋪滿了蕃茄和蕃茄醬
外皮脆脆的,豬扒非常鬆化,入口有即溶的感覺

熱奶茶
茶香濃而幼滑,繁忙的午市時間也可嘆一杯,非常享受

品質中上,難怪吸引那麼多Loyal的顧客

2012-02-17
2012-02-11 24 浏览
本來要上山頂食飯的一個晚上不過CANCEL了唯有改地方未試過聽聞已久的來佬一於去試試可能是星期四幸好不用等位但我們都要坐到上去第三層裡面真係有以前小時候去太子既餐廳食飯既感覺很有值民地香港特色 中西MIXED不過同以前不同的是現在周圍都是說國語或英文到底香港人到去晒邊???MEUN DESIGN同菜色都幾特別威靈頓66 --- 本來以為係鐵板酥皮牛排,但原來係酥皮雞肉加內臟,好漏鵝肝充闊佬 --- 一問之下先知道是叉燒飯配鵝肝加太陽蛋,幾得意不過太陽蛋不夠太陽其他湯同咖啡都好味下次可以試招牌菜乾鈔牛河
本來要上山頂食飯的一個晚上

去太子既餐廳食飯既感覺
很有值民地香港特色 中西MIXED
不過同以前不同的是
現在周圍都是說國語或英文
到底香港人到去晒邊???
MEUN DESIGN同菜色都幾特別
鵝肝充闊佬
--- 一問之下先知道是叉燒飯配鵝肝加太陽蛋,幾得意
不過太陽蛋不夠太陽

其他湯同咖啡都好味
下次可以試招牌菜乾鈔牛河
2012-02-09
2012-01-08 6 浏览
來佬餐館,屬少數有賣廣告的食肆,亦因此令小弟有所認識。餐廳走懷舊格局,但價錢當然多走數十年,來佬嘢係貴啲o架喇!試了招牌來佬乾炒牛河,色水勻稱對辦,雖然河粉少不免有點油膩,但炒得幾香口。來佬汁貌看鹹,實質甜味更突出。牛肉片切得略小,口感軟腍,味道OK。陽光焗豬扒飯同樣做得不錯,豬扒鬆軟,醬汁偏酸,都幾好食。面上加上一只太陽蛋,多一份美味!

[7/1/2012; Sat]
2012-01-07
2011-12-29 75 浏览
聖誕黎左來佬食dinner~~~~~~~~~7點左右黎到,唔洗等位,被安排坐到最入既位置~~~坐到咁入,D待應又唔系成日經過,唔系咁好睇左陣餐牌,最終叫左個來佬雞翼套餐...$258,凍飲+$3~食物如下配餐包~~3隻蝦總有個蓄茄醬,唔錯既;豬扒系炸既;好好味雞翼既汁唔甜唔咸;岩岩好雜果JELLY
聖誕黎左來佬食dinner
~~~~~~~~~
7點左右黎到,唔洗等位,被安排坐到最入既位置~~~
坐到咁入,D待應又唔系成日經過,唔系咁好

食物如下
cream of mushroom soup
配餐包~~[
IMG:2]
3隻蝦總有個蓄茄醬,唔錯既;
豬扒系炸既;好好味
來佬汁雞翼
雞翼既汁唔甜唔咸;岩岩好
dessert:)
雜果JELLY
choktail:)
2011-12-25
庆祝纪念
圣诞节
cream of mushroom soup
choktail:)
來佬汁雞翼
dessert:)
2011-12-23 71 浏览
伊間餐廳樓高三層周圍佈置都有d懷舊feel有點類似銅鑼灣的太平館忌廉蘑菇湯:無咩特別,好普通,仲有小小粉粉地的感覺如果唔係叫套餐的話,無咩必要叫白湯焗豬扒飯:豬扒數量不多不小,岩岩好而且豬扒唔'un'同'鞋',豬扒幾軟幾嫩蕃茄唔太酸,好驚好酸個d汁宜家個飯夠哂份量瑞士汁雞翼:第一次食甘整ge雞翼感覺唔錯d汁ge味道岩岩好值得一試另外待應服務幾好幾有禮貌下次再食下焗田螺
伊間餐廳樓高三層
周圍佈置都有d懷舊feel

有點類似銅鑼灣的太平館
普普通通
正!!焗豬扒飯
忌廉蘑菇湯
無咩特別,好普通,仲有小小粉粉地的感覺
如果唔係叫套餐的話,無咩必要叫白湯

焗豬扒飯
豬扒數量不多不小,岩岩好
而且豬扒唔'un'同'鞋',豬扒幾軟幾嫩
蕃茄唔太酸,好驚好酸個d汁
宜家個飯夠哂份量

下次再食下焗田螺
2011-12-22
正!!焗豬扒飯
2011-12-23 14 浏览
雖然炒牛河比太平館少油,但分量少得可憐,味道亦比不上。梳夫里是我吃過最最最差的,底部像燉旦,根本是焗不透就上枱!下層只有一個年長的侍者的服務較好。其他的一係無經驗,一係無heart.
未焗透心的疏夫厘
2011-12-23
2011-12-23 32 浏览
突然想食焗豬扒飯,原先想去太平館,不過記得呢間來佬餐館做呢類野,又未食過,又走上黎試試這邊的水準。唔係太肚餓既關係,要個雞翼餐加個焗豬飯,就算了。雞翼餐有湯有餐飽,湯唔係稀釋版,尚算濃郁,都收貨的。餐飽微暖,鬆軟度一般。仲有個蝦沙律,蝦有點雪味,水準麻麻既沙律。主角雞翼一份六隻,汁沒有一般瑞士汁既甜,有返點鹹道,個人就喜歡甜一點,不過這裡的其實都唔差。焗豬扒飯,面頭有隻荷包蛋,賣相吸引。蕃茄未係好蓉,有一點點蕃茄粒,多返一份自然酸味,都幾唔錯。不過豬扒就較為失色了一點,雖則厚度適中,不過未算鬆化,還要是偏向硬的,相對就一般了。個餐仲有個果凍,雜果粒幾多下,都幾好味。餐飲要紅豆冰,冰一大舊,椰汁大概半杯到,這做法已經唔係好多地方咁樣做,唔係奶水一杯,紅豆亦夠蓉,是不錯的紅豆冰。價格唔平,不過中環區,都算係咁樣,焗豬飯就一般般,再黎,真係睇緣份。
金句??
西湯
餐飽
蝦沙律
焗豬扒飯
個餐仲有個果凍,雜果粒幾多下,都幾好味。
果凍
紅豆冰
1K
2011-12-19 40 浏览
工作夜了,又想吃點心。走到這間以中西合壁做招來的餐廳,試一下它的宵夜點心。叫了幾個經典的點心。蝦腸滑滑的,同事很開心的可以自己加豉油,咸啲淡啲自己話事。春卷夠脆,蝦肉也夠鮮及彈牙,不錯。燒賣夠大粒,吃下去份量夠十足,不愧是自己最喜愛的點心之一。素菜餃算是中上,綠色的外表很有特色,只是菜比較腍,相信是因為蒸的後果。而最後較為失望的是牛肉失望是因為肉質較實,好像是加了很多生粉似的,不夠鮮味。整體上算是不錯的,起碼滿足了自己及同事飲夜茶的欲望。
叫了幾個經典的點心。

蝦腸
滑滑的,同事很開心的可以自己加豉油,咸啲淡啲自己話事。

春卷
夠脆,蝦肉也夠鮮及彈牙,不錯。

燒賣
夠大粒,吃下去份量夠十足,不愧是自己最喜愛的點心之一。

素菜餃

而最後較為失望的是牛肉
失望是因為肉質較實,好像是加了很多生粉似的,不夠鮮味。

整體上算是不錯的,起碼滿足了自己及同事飲夜茶的欲望。
2011-12-12
2011-12-15 16 浏览
去過來佬用膳二次一次早上一次下午早餐的三明治很好吃看得出來是用心出品奶茶才是主角香滑有濃厚的茶味點熱的才能喝出真功夫不愧為茶王下午茶點心相當精緻用料上乘, 皮薄餡多在來佬用餐感覺很愜意寬敞的座位和有禮貌的服務生還有免費WIFI下午茶不用去星巴克擠了來這裡悠閒地喝杯奶茶吧
去過來佬用膳二次
香滑有濃厚的茶味
點熱的才能喝出真功夫
不愧為茶王
下午茶點心相當精緻
用料上乘, 皮薄餡多
在來佬用餐感覺很愜意
寬敞的座位和有禮貌的服務生
還有免費WIFI
下午茶不用去星巴克擠了
來這裡悠閒地喝杯奶茶吧
2011-11-19 10 浏览
上次去同朋友食飯Farewell,當日我中午打去訂位。都預咗係貴,志在環境特別同可以傾計。勢估唔到,一次經驗令我無法有信心。重點一: 餐館內部信息管理重點二: 侍應對答真誠度先錯開話題,說說環境及食物。餐館以懷舊為主題,睇過其他食家POST的相都可知一二,其實它裝修新﹑有格調係真的。食物呢,我地點雞翼﹑芝士素菜千層麵﹑陽光豬扒飯,仲想點個梳乎厘。1. 雞翼 - 我朋友話佢媽都整到 (瑞士雞翼),係個汁鹹咗D,不過我覺得都幾肥滿同入味,無大期待亦無驚喜,反而朋友鍾意佢配碟的沙律 (非常有「罐頭味」)2. 芝士素菜千層麵- 個人覺得幾好,PIZZA HUT FEEL,但細份陽光豬扒飯- 大家都覺得炸得OK,但細份入正題,事緣當晚早到,先去攞位。問STAFF可唔可以攞位先, 個STAFF HIGHLIGHT咗我個名之後,就指我地上2/F, 2/F又指我地上3/F, 跟住又比侍應A問幾位,我地話3位,就隨使比咗張中間圓檯我地。 我即問可唔可以坐卡位, 個侍應話卡位係留比訂檯客人坐,卡位上有RESERVE的牌我見到啦,唔係就唔會問啦。我同佢話,我地BOOK咗架啦噃,係早咗嚟, 下面都HIGHLI
上次去同朋友食飯Farewell,當日我中午打去訂位。
都預咗係貴,志在環境特別同可以傾計。
勢估唔到,一次經驗令我無法有信心。

重點一: 餐館內部信息管理
重點二: 侍應對答真誠度

先錯開話題,說說環境及食物。餐館以懷舊為主題,睇過其他食家POST的相都可知一二,其實它裝修新﹑有格調係真的。食物呢,我地點雞翼﹑芝士素菜千層麵﹑陽光豬扒飯,仲點個梳乎厘。

1. 雞翼

2. 芝士素菜千層麵
- 個人覺得幾好,PIZZA HUT FEEL,但細份

陽光豬扒飯
- 大家都覺得炸得OK,但細份

入正題,事緣當晚早到,先去攞位。問STAFF可唔可以攞位先, 個STAFF HIGHLIGHT咗我個名之後,就指我地上2/F, 2/F又指我地上3/F, 跟住又比侍應A問幾位,我地話3位,就隨使比咗張中間圓檯我地。 我即問可唔可以坐卡位, 個侍應話卡位係留比訂檯客人坐,卡位上有RESERVE的牌我見到啦,唔係就唔會問啦。我同佢話,我地BOOK咗架啦噃,係早咗嚟, 下面都HIGHLIGHT咗我地個名架喎...

跟住佢問我姓咩啦,我話我係地下個STAFF明明HIGHLIGHT咗我個名我先上嚟架喎,你去問佢,我唔識講啦。跟住坐咗落去之後15分鍾都無杯水比我地, 我朋友見到遲過我地入座的人都有水啦。

平安無事一陣,叫完嘢食,之後我地有諗住叫梳乎里,問個侍應要幾耐(呢個係另一個侍應B), 佢話要40分鐘,我話不如就依家落。 搞搞下個侍應又話我地可以遲D先叫。當我地過咗15分鐘左右,我地叫啦, 原先SERVE我地果個侍應A竟然話已經有20個ORDER咗梳乎厘 (無錯,竟然係20個
), 總之唔建議我地ORDER, 我同佢講,係你另一位同事叫我地可以遲D先ORDER架喎, 跟住佢竟然話個同事新,唔知。我問如果等,大概等幾耐,佢話要>1個鍾,仲叫我地食完D嘢時先再幫我地CHECK CHECK情況
。我話,如果依家唔ORDER,咁我地走時都唔使指意ORDER到啦,要佢照落。

當我地食完係度等梳乎里時,另一個女侍應C過嚟,問我地係未上曬,好積極咁要我地埋單。 我即時同佢講,我地應該有叫梳乎厘,你CHECK CHECK究竟有無幫我地落到?侍應A再次過來,就好似佢之前咁同我地講返都係要等>1個鍾。15分鐘…… 咁我地點解坐底超過15MIN先有杯水比我地?
跟住我已經嬲到拍檯, 侍應A果時已經轉攻我朋友,話不如叫/上其他甜品比我地。雖然最後侍應A係上咗個FREE紅豆冰比我(地),而我D朋友都好心咁同我分析話侍應A無做錯,但我都係無辦法接受呢件事。我地走時,樓下只有一個女人係門外。

我決定寫出嚟,都會寫佢有咩好嘅地方比大家參考,其實當中我朋友叫過牛河,但最後因為另一位朋友又話唔食得而要抱住嘗試嘅心態要取消ORDER,侍應A都係幫我地取消咗,雖然果時個牛河可能已經出緊。仲有,臨走時,我漏咗電話係檯,侍應A即時追至1/F樓間比我都其實唔係唔值得表揚,但此事,我覺得好壞參半。
2011-11-15
已經聽過好多次這間在中環區, 環境佈置像附近太平館的餐廳, 今日終於相約好友來試一次, 大概12: 35到達, 來到時面前有位收銀姐姐坐在cashier 位置, 我問佢, 請問o係度排隊嗎? 佢答我' 係掛'... 已經覺得有冇攪錯.. 之後開始有其他客人到, 大家都排哂o係cashier 面前, 越黎越迫, 最後有d 人仲排左去我前面.. 已經覺得點解咁冇系統, 又冇比飛我地. 收銀姐姐見我地大家都不滿就話, 經理負責帶位, 佢都唔知程序, 等了大概5分鍾, 終於見到經理從 2樓落黎, 佢見到成堆人排隊, 都唔比飛我地, 仲行左去... 真係令人憤怒 我地叫左幾聲經理, 問可唔可以比張飛我地先, 佢答我比你地上哂樓上都冇用, 都冇位。態度真係好差.. 其實從來都唔見有人離開餐廳, 但佢又可以叫人上2樓坐, 咁即係明明有位, 又唔比位我地啦. 真係好嬲!!!! 算喇, 衰野唔講.. 食物其實都還可以, 海南雞$80 係lunch set, 好多雞, 仲有中湯一個同雞油飯, 價錢都算可以(因為中環區食lunch係咁上下價) , 不過我一坐低就叫左柸餐飲
海南雞飯

算喇, 衰野唔講.. 食物其實都還可以, 海南雞$80 係lunch set, 好多雞, 仲有中湯一個同雞油飯, 價錢都算可以(因為中環區食lunch係咁上下價) , 不過我一坐低就叫左柸餐飲, 但係我既凍檸茶到我食完成個海南雞飯都未到..... 間餐廳除左個經理冇禮貌之外, 伙記都一樣毫無紀律, 叫左好似聽唔到.. 又冇記性, 叫一柸野飲4,5次都冇人理我.... 總之一句.. 我唔會再去!!.
2011-10-31
2011-11-12 13 浏览
頭盤大蝦沙律...幾清新.餐飽微暖Mushroom soup 好香菇菌味...唔會太杰... I mean 不是加粉過度的湯.炒飯好香..D肉粒唔韌唔會好DRY.雞翼大大隻..還有肉質好滑牛尾夠淋汁也香配飯食很好冷氣有點過冷了..
頭盤大蝦沙律...幾清新.
餐飽微暖
炒飯好香..D肉粒唔韌唔會好DRY.
雞翼大大隻..還有肉質好滑
牛尾夠淋汁也香配飯食很好

冷氣有點過冷了..
Mushroom Soup, 大蝦沙律
黑松露炒飯
燴牛尾跟飯,招牌雞翼,
  • 來佬汁雞翼
2011-11-05 9 浏览
這家店剛開的時候, 找人派傳單, 收到了傳單, 看到店的名子, 有點猜不透, 來OPENRICE看了食評, 就很想試這家店了!那次, 跟同事去吃午餐, 要了一個點心午餐, 就是自選的3款點心, 每款兩件, 再加個炒飯, 同飲品, 好好食!個點心真係新鮮蒸起的, 因為多人幫襯, 轉數高, 先可以做到依個密密蒸, 新鮮送上的效果吧! 點心的水準很高, 每件都是皮薄, 餡料的份量適中的. 醮一點辣椒油吃, 很好!彊炒飯, 也炒得很好, 火喉均勻, 每粒飯都有被炒到, 粒粒分開的.咖啡好味, 係我喜歡的咖啡, 唔知點形容, 唔係太燶, 但係好純, 好易入口. 之後都黎過好幾次食午餐 希望有機會食下佢個ENGLISH BREAKFAST!

之後都黎過好幾次食午餐
希望有機會食下佢個ENGLISH BREAKFAST!
2011-08-08
Nowadays people are always talking about ‘recalling’ our past, ‘revisiting’ our history and ‘treasuring’ our heritage. ‘Loyal Dining’ emphasizes the revisiting of the colonial era of HK during 60s &70s. When we walked in this restaurant and settled down at the upper floor, we totally felt the ‘east meets west’ atmosphere by its decoration and design. You could find numerous of photos which were taken in 60s & 70s recording the ‘memories’ of the colonial HK, which is very precious! Waiters here a

Waiters here are friendly and talkative.

The menu of ‘Loyal Dining’ looks impressive. It’s very stylish that it looks like and feels like Ipad.
Under the strong recommendation, we had chosen two ‘sizzling’ sets: the ‘Loyal signature dish’ 66 Beef Wellington ($198+10%) and the racks of lamb ($178+10%). Both of them served with red soup & bread, potato & ‘seasonal’ veggies in gravy sauce, set drink and dessert.
Nice design.
The set drinks and red soups arrived firstly. It seemed a bit weird for me, since I normally have my set drink at the end of the meal instead of the beginning. It seems like it’s rushing you out to finish your meal a.s.a.p.!
Then the ‘sizzling’ sets came. They were served on the Teppanyaki iron platters. I have to say that they looked a bit disappointing! When the waiter sprinkled the gravy sauce on the iron platter, it was not ‘sizzling’ at all. You know, when you have an iron platter dish, it’s supposed to see the effect of the gas flame and the juice/ sauce should be heating on the iron platter! Besides, I ordered the medium cooked lambs but it looked totally or even over cooked! So disappointing! The signature 66 Wellington beef had the same issue!
‘signature dish’ here, wht do u think?
‘medium cooked’ lambs
dessert
I think it’s a bit over priced for its foods in Loyal Dining. It’s just the Canton café quality of food, why does it claim as our HK’s heritage and representing the colonial era of 60s & 70s of HK?
Nice design.
2011-10-27 17 浏览
同大佬加友人經過,聽講味道唔錯就走佐入去,可能因為仲早…(6:30),即刻有位,三個人坐四人位,只可惜卡位無晒…環境佈置一流,好有懷舊既感覺(雖然我地都係得廿幾歲)牆身掛滿佐惜日香港既圖片…打開餐牌…的確係幾貴,不過個個都好似好好味…最後係焗海鮮蟹蓋同安格斯肉眼扒中揀佐後者…188蚊既鐵板餐有餐包,餐飲,餐湯,主菜同甜品…包同餐飲就晤講啦!餐湯揀佐羅宋湯,味道略為酸佐少少,不過湯入面有唔少雜菜同牛肉,幾好味。另外加佐個雞翼,88蚊六隻中翼,好快就上,雞翼夠入味,夠林,而且骨同肉唔會黏實,好易食,只係個汁咸佐少少…不過都好食!到主菜啦!厚切安格斯肉眼扒…聽倒都流口水…不過事實係188蚊買佐塊皂水扒…同大佬一個六成一個七成熟…點知兩件全熟,淋上黑椒汁時鐵板唔夠熱,無乜聲氣,(事實上食扒最好係生點,唔好淋汁而係食佢本身肉汁先係最好味。)肉身好"鞋",無牛味,實在有點失望…早知應試個蟹蓋… 甜品係菠蘿jelly, 酸酸甜甜,加上少許花奶,味道一流,加上落好少魚膠粉,一點都唔硬,入口即溶,好食!總括而言除佐個扒真係差點,其他都很好,聽話佢地焗飯先真好食…下次會試下!不過真係幾貴…最重要既主菜唔好
同大佬加友人經過,聽講味道唔錯就走佐入去,

環境佈置一流,好有懷舊既感覺(雖然我地都係得廿幾歲
牆身掛滿佐惜日香港既圖片…
188蚊既鐵板餐有餐包,餐飲,餐湯,主菜同甜品
包同餐飲就晤講啦!

)肉身好"鞋",無牛味,實在有點失望…早知應試個蟹蓋…

不過真係幾貴…最重要既主菜唔好食真係令人失望…但環境,服務一流…感覺良好。
2011-10-26
  • 來佬汁雞翼