2018-09-29 2373 浏览
之前和友人早就想試試這間咖啡店。.終於今次唔駛加班就可以趕得切幫襯!.環境真的不賴!好舒服😌(無吵耳音樂👍先可以好好嘆飲品同個下午茶的嘛)其中更真是有一間好認真既塌塌米和室呢!床之間的位置仲有字畫鮮花香合佈置耶。食物和飲料方面,飲品方面要先讚抹茶Latte (希望無記錯)調得好好,奶夠熱帶到本身甜味(Latte的香甜主要來自加熱了的奶,充得好唔駛落糖),同時不失茶味和茶香證明用既茶粉質素有返咁上下,平衡做得好。食物點了限定的西京燒魚配白米飯(做到肉滑味香不油膩),友人則點了咖啡奶凍,均有水準之作。最緊要坐得好舒服😌放鬆到個人下次再試下其他咖啡和食物😋😋用腳投票,後會一定有期~
之前和友人早就想試試這間咖啡店。
終於今次唔駛加班就可以趕得切幫襯!
環境真的不賴!

好舒服😌(無吵耳音樂👍先可以好好嘆飲品同個下午茶的嘛)

最緊要坐得好舒服😌放鬆到個人

下次再試下其他咖啡和食物😋😋

用腳投票,後會一定有期~

2018-09-29
是咁的,以前我一直覺得有好多樓上咖啡室都係大眾餐廳而唔係咖啡室,上到去係食嘢、啲人狂吹水,會嘈到好似街市咁...歷經咁多唔同嘅樓上咖啡室嘅劫數,終於比我搵到呢一間係堅係安靜,連服務員講嘢都唔會太大聲量,有獨立嘅榻榻米房,好寫意同埋有私人空間,雖然如果要訂呢一間房嘅話最低消費一定要$150,不過就算唔訂呢一間房,外面嘅環境依然寧靜寫意,店內有提供雜誌書本可供隨意閱讀,亦都有手製嘅陶瓷杯可以欣賞,好似仲可以買嘅添🤔亦都有一啲限量嘅甜品,食物嘅份量唔大份,建議去嗰度主要飲嘢,因為主要招牌,喺嗰度可以悠然自得咁樣坐幾個鐘,係為自己叉下電嘅好地方(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

服務員講嘢都唔會太大聲量,
有獨立嘅榻榻米房,
好寫意同埋有私人空間,
雖然如果要訂呢一間房嘅話最低消費一定要$150,
不過就算唔訂呢一間房,
外面嘅環境依然寧靜寫意,
店內有提供雜誌書本可供隨意閱讀,
亦都有手製嘅陶瓷杯可以欣賞,好似仲可以買嘅添🤔
亦都有一啲限量嘅甜品
食物嘅份量唔大份,
建議去嗰度主要飲嘢,
因為主要招牌,
喺嗰度可以悠然自得咁樣坐幾個鐘,
係為自己叉下電嘅好地方(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2018-08-18
有日落大雨,同事仔話帶我地去公司附近試新野,既然唔洗點擔遮,我地一於跟佢去啦~見到餐牌上既價錢,真係令我地嘩然最低消費都9x,唔通真係好好食?不過坐低左都唔會走,就叫個廚師推介既日式咖喱飯雞肉飯…加埋錢轉杯凍朱古力。個飯到左,我第一個感覺就係黑人問號呢個就係價值9x既日式咖喱雞飯????飯唔夠熱又細份,咖哩好稀,雞肉唔入味,啲薯仔紅蘿蔔好似用水洽完就加落啲咖哩到好失望,我去買盒日底咖啡磚返自己屋企煮應該都好食啲……同事同我comment一樣,都覺得唔值呢個價,有個同事仲叫左貴啲既all day breakfast,佢都話唔掂但要幫cafe要平反既係,野食雖然唔掂,但佢既野飲好掂,我杯朱古力好香濃,同事對佢地既咖啡亦讚不絕口,因為唔係用普通咖啡豆沖,而cafe既咖啡選擇多,店員亦好樂意介紹。
見到餐牌上既價錢,真係令我地嘩然
個飯到左,我第一個感覺就係黑人問號

2018-05-02 3872 浏览
有近一個月不停飛,去下旅行,終於休息,亦睇到外國其他食店之日常。返到香港,有點掛住日本,係openrice搵到呢間,就去試下。先說近公司,唔駛行好遠(得一個鐘食飯嘅人來說很重要)。係工業大廈樓上,一直以為自己去錯,轉彎後見到門口先安心。入到去好寧靜,好與世隔絕嘅感覺,同出面唔同。有一間小和室,坐到5,6個,有自己嘅空間(要除鞋係無錯)。我地無訂位,坐係吧枱都一樣有風味。樣樣都好整齊,好乾淨,而射燈係加強咗嗰種集中感。有日本書籍,好想再返去。本身想食期間限定,但因為去日本個陣無食到蛋包飯,於是決定叫日式all day breakfast。前菜不錯,真係日式嘅,有牛蒡個啲,食落去有啲回憶。湯係洋蔥湯,正常,個人認為渣多咗啲。蛋包飯幾得意,畫咗個樣,味道一般,飯味道係ok嘅,只係唔會「嘩」個種,可能蛋薄咗啲,無乜蛋包飯。朋友點燉牛肋肉飯,味道可以,牛肋煮得淋同入味,但未至於驚喜,有點似家裡嘅感覺。咖啡我地都叫咗signature,再加10元,完全抵俾。店主見我地食哂先整杯咖啡,睇得出好仔細,每次用完咖啡機都會抹一抹。味道唔差,我地兩杯完全滿足我地。我地走個陣人客剛走,影俾大家睇做參考。

入到去好寧靜,好與世隔絕嘅感覺,同出面唔同。

樣樣都好整齊,好乾淨,而射燈係加強咗嗰種集中感。

有日本書籍,好想再返去。

前菜不錯,真係日式嘅,有牛蒡個啲,食落去有啲回憶。

湯係洋蔥湯,正常,個人認為渣多咗啲。

我地走個陣人客剛走,影俾大家睇做參考。
今日lunch又去試新野,觀塘區工廈食肆眾多,今日就揀左呢間侘寂珈琲。進門有個書架,店主想必係個愛書之人,喜歡閱讀,更想分享閱讀。店舖面積不大,但設計很有心思,很舒服。看一看Menu,第一頁介紹了侘寂的意思和餐廳的理念。午餐時間有lunch set menu,價錢約$90-100,可加錢升級飲品和甜品。點餐係出櫃檯點的,我點了店長推介的和風燉牛肋肉飯+Piccolo Latte。牛肋飯味道很好,汁醬配飯很好吃,咖啡也是不錯。朋友點了的和風朝食。肉醬意粉。輕盈早餐。咖啡Dirty。整體來說,食物環境不錯,定價雖然有點高,但可以係繁忙中靜靜的享受午餐,跟朋友喝著咖啡慢慢的閒聊,暫時遠離煩囂,也很值得。

店舖面積不大,但設計很有心思,很舒服。

看一看Menu,第一頁介紹了侘寂的意思和餐廳的理念。

肉醬意粉。

輕盈早餐。

咖啡Dirty。

2018-02-23 1398 浏览
「侘寂」一詞係日文,意指平民,簡單,低調,缺陷美,係一種日本美學,以簡單僕實嘅傳統日式佈置,令客人可以喺平靜祥和嘅環境下享用食物,達至心靈嘅寧靜。嚟到呢度,你就好似與世隔絕一樣,走入一個充滿日式禪趣嘅世界,靜靜哋一個人享用簡單嘅食物,一碗平凡嘅素雜菜湯,一碟炒日式雜菜,一個蛋包飯,一杯紫薯拿鐵,最原始嘅味道帶畀你心靈無限嘅平靜,好耐冇試過咁寧靜享用一頓午餐,單身嘅你都應該洗滌一下心靈!

2018-02-20
2017-11-13 1531 浏览
侘寂一詞係日本的,我用最簡單去解釋就係(平民,簡單,低調,缺陷美),我一直都覺得不完美的完美才是美,亦都係工廠大廈有cafe,係一件好有趣的事,正如我上到去全層有好多搬運師父在開工,但在角落有間不食人間煙火一樣,用簡單的木門做門口,推門入內好像另一世界,正正依種反差我真係好鍾意門內的確簡單的日風設計,有一間和室係到都幾有趣,可能我唔係食飯時間去,成間cafe得我一個,唔知係咪要跟番個名,明明係日風設計,但食既係英式既all day breakfast,其實依食依樣野我一直覺得好文青,唔係文青其實做乜夜晚都仲要嘆早餐我就叫左個份量少點,同聽聞咖啡唔錯,但又唔係好識所以問下有乜介紹,咖啡師就推薦左杯picolo latte我飲,一份簡單的早餐好快就到,而且因為得我一個人,慢慢聲播住鋼琴演奏聲,的確我嘆更食早餐獨有個份安靜,放低部電話享受一刻的寧靜,食完忍唔住都再要個搽茶mousse,去得cafe咖啡可以唔飲,但甜品緊係要食,平身想食豆腐味,但係和風的鋪頭中,好似選擇搽茶會岩數點,的確唔錯mousse茶味夠,而甜味就交俾紅豆,兩樣配合的岩岩好,唔會雙方互嗆平時我食飯係好快就食完就走,但今餐我
平時我食飯係好快就食完就走,但今餐我就每一啖都慢慢食,慢慢嘆
2015-10-29
2017-08-23 1627 浏览
聽聞有不少cafe 開在觀塘工廠大廈,咁啱今日來搵米奇長老,就搵一間試試,「侘寂」這個名很特別,是日本美學,有不完美的意思(係老闆話我知的)裝修很日式,環境寧靜舒服好悠閒,食物種類不算多,但飯,意粉,包同cake 都有咖啡好飲迷你玉子burger 造型可愛,熱辣辣的,好香蛋味carbonara 較為乾身,味道還可以

咖啡好飲

迷你玉子burger 造型可愛,熱辣辣的,好香蛋味

carbonara 較為乾身,味道還可以

Latte

迷你玉子包

carbonara
2017-08-19
Latte
2017-08-19 4812 浏览
觀塘有不少工廈食肆,是日尋覓新地點,來到這間位於毅力工業中心的侘寂珈琲午餐,地點也不算太難找。Menu非常精緻,不過食物以簡單為主,選擇雖不算多,但基本也俱全,有意粉,All Day Breakfast,咖哩飯等,其中和風式蛋包飯每日限定10份。幸好10份也未賣完,即點了試試,和風式蛋包飯/$78,有日式煮物及雜菜湯。先說雜菜湯,味道十分淡,加點調味會較好。日式煮物賣相不太吸引,是由菇,蘿蔔等做成,味道不討好。而主角蛋包飯,蛋薄身,而內裡飯粒粒分明,不過味道就偏淡,唯一覺得好吃就是有茄汁那邊甜甜的,整體大失所望。

2017-04-27 2725 浏览
禮拜四 walk in 過來Lunch,間店係觀塘既工廠大廈,細細間位置幾隱蔽,原來唔少人係book台既,好彩仲有位。個裝修係日本風格,令人感覺好平靜比較舒服,適合慢慢嘆還有傾下計。叫左Regular All Day Breakfast, 免費升級黑松露炒蛋,火候味道都剛剛好,加配名叫Dirty既咖啡(其實唔明點解叫Dirty🙊),第一啖係有丁點酸澀,咖啡味較濃,之後每飲一啖個口感都唔同奶味越來越濃,整個感覺係唔錯既。

2017-04-27
  • Dirty  Coffee
  • 黑松露炒蛋
同事介紹下,近近地試下來這個地方。一入門口,感覺是地方雖小,放著輕鬆音樂,氣氛雅緻優柔。剛坐下來,店主已拿來menu, 介紹我們每天有不同的優惠。eg 星期四食all day breakfast 可以免費upgrade 黑松露炒蛋。偏偏我想食飯,所以order 了忌廉鷄皇飯,咖啡問了店主推介,似乎piccolo latte 唔錯。不久我的飯來了,汁和鷄份量很一般,不吸引。Piccolo Latte牛奶比例只有Latte的一半。由於少了奶,能突出咖啡豆的原味,如果嫌Latte太多奶,又未能飲甘澀的Espresso,這是不錯之選!果然,味道很突出,令人難忘。與友人坐了近2小時,不太嘈而店主也沒有趕我們走,實在係忙裏偷閒之選。
同事介紹下,近近地試下來這個地方。
一入門口,感覺是地方雖小,放著輕鬆音樂,氣氛雅緻優柔。
剛坐下來,店主已拿來menu, 介紹我們每天有不同的優惠。
不久我的飯來了,汁和鷄份量很一般,不吸引。
piccolo latte
2017-03-16
piccolo latte
  • piccololatte
「侘寂」一詞來自日本,我用最簡單去解釋就係(平民,簡單,低調,缺陷美)。我一直都覺得不完美的完美才是美,亦都係工廠大廈有cafe,係一件好有趣的事,正如我上到去全層有好多搬運師父在開工,但在角落有間不食人間煙火一樣,用簡單的木門做門口,推門入內好像另一世界,正正依種反差我真係好鍾意!其實食「All day breakfast」,我一直覺得好文青,唔係文青其實做乜夜晚都仲要嘆早餐呢~哈哈~ 我就叫左個份量少點。再者,聽聞這間咖啡不錯,但又唔係好識飲,所以問下有乜好介紹啦~ 咖啡師就推薦左杯Picolo latte我飲,一份簡單的早餐好快就到,而且因為得我一個人,慢慢聲播住鋼琴演奏聲,的確係我嘆食早餐獨有個份安靜,放低部電話享受一刻的寧靜~甜品的確唔錯!mousse綠茶味好足夠,而甜味就交俾紅豆,兩樣配合得岩岩好呀!

2017-02-02
  • mousse綠茶
2016-12-20 2632 浏览
工廈之中有很多臥虎藏龍的咖啡室,侘寂珈琲是其中之一,聽名字,就知道咖啡室走日式路線,果然不出所料,與友人點了蛋包飯來試試,蛋不是那種嫩滑多汁的口感,倒是比較"實淨",勝在蛋味香濃,配上拌勻了茄汁的米飯,酸酸甜甜幾開胃,拌碟有類似關東煮的食材,包括:蒟蒻、牛蒡、紅蘿蔔等等,隱約地滲出陣陣昆布香氣,連平時對這類拌菜無興趣的小妹,都忍不住食左幾舊,至於碗湯就比較遜色,清得沒得一點味道,彷彿有點在飲帶着油的白開水一般。因為友人勁鍾意食山葵,所以特別叫了山葵醬拌蛋三文治,師傳整得好有心機,將麥包皮切掉,再烘到兩邊都脆脆地,中間夾上wasabi蛋,小妹一邊食,一邊泡眼水及狂咳,皆因實在太攻鼻,只好不停喝水!!! 感覺自己好似玩緊"辣辣壽司",另邊廂友人卻吃得津津有味,不禁感歎太厲害了吧。女孩子總有第二個胃,留來吃甜品的,栗子Mousse是店裡的限定甜品~細細件,夠的骰,栗子味不算太濃,但質感幼滑,不過不失。如果想在鬧市中尋找一片寧靜,來這邊歎杯咖啡,食件蛋糕,真的是不錯既選擇。
2016-11-15 2253 浏览
位於觀塘工廈,寧靜又不會太偏辟,遠離觀塘市中心的喧嘩!寫上祝福的木牌日式設計佈局,簡約不浮誇。還有一間小房食物選擇不多,一本書加上咖啡,也可消磨一個下午。hot dog $45樣子像和風味道,下午茶之選!Hot mocha $20(跟餐價)咖啡同朱古力味道平衡。Wasabi Egg sandwich $48中文名系秋葵蛋三文治三文治有別的用多士爐烘烤,水㤋仍保留不會太乾身。初點以為系一條條常吃的秋葵,其實系wasabi,每囗亦帶點刺激!Hot Sweet photo latte $30(跟餐價)甜度適中的紫薯latte,如果紫薯昧多一點會更好!靜靜的一角可以享受咖啡香,看書也好,發白日夢也好,可讓腦子叉叉電!
位於觀塘工廈,寧靜又不會太偏辟,遠離觀塘市中心的喧嘩!
寫上祝福的木牌
日式設計佈局,簡約不浮誇。
還有一間小房
食物選擇不多,一本書加上咖啡,也可消磨一個下午。
hot dog $45
樣子像和風味道,下午茶之選!
Hot mocha $20(跟餐價)
咖啡同朱古力味道平衡。

Wasabi Egg sandwich $48
中文名系秋葵蛋三文治
三文治有別的用多士爐烘烤,水㤋仍保留不會太乾身。

甜度適中的紫薯latte,如果紫薯昧多一點會更好!

2016-08-26 2813 浏览
今次我去到又飲咖啡,今次叫左一杯咖啡和蛋糕。坐左2小時,靜靜聽下音樂的確吾錯。Single origin selection(limited time only)Guatemala santa ,每款都有詳細資料Process:washed,Roast level: lightTaste: cranberry, plum, dark chocolate……因為我自己鐘意厚身口感加酸度麻麻,佢就介紹這款,飲落微酸但可接受,還有少少朱古力香,幾特別同飲得好舒服。芝士蛋糕$40…佢自家制,食落芝士味濃而香,仲要好滑身,醬好多生果,微酸又大粒,這價錢都合理價。最後都忍吾住買左包Brazil ipanema dulce 100g $59,佢地自己焙出黎,而佢都係有詳細資料Process: natural,Roast level: city+,Taste: red grape, nectarine, honey, chocolate……買左大約一至二星期一定要飲晒,又到自己磨咖啡豆的日子了。

2016-08-25