2019-12-14 456 浏览
在附近工作, 同事帶我過來吃這家的拉麵香港的拉麵店很多, 每家都有各自的特色風味而我也很喜歡吃拉麵, 特別是濃湯的, 伴着好吃點了一客明太子煎餃子, 想不到平凡的外表, 卻是如此美味, 很喜歡它的醬汁, 而且它造形嬌小可以一口吃下一個, 很好吃主角是俺熟成濃湯拉麵($59), 熱辣辣的送上, 濃湯應該是用雞湯和牛乳做成的, 儘管是濃湯, 入口卻沒有油膩感, 配有一塊叉燒和白蒽, 配料有點不足, 需要加錢追加, 反而拉麵的份量卻很大碗我想我下次過來想不到吃什麼的話也會再吃這家的濃湯拉麵, 它是個不錯的選擇
在附近工作, 同事帶我過來吃這家的拉麵

香港的拉麵店很多, 每家都有各自的特色風味
而我也很喜歡吃拉麵, 特別是濃湯的, 伴着好吃

明太子煎餃

2019-12-14
明太子煎餃
2019-11-30 406 浏览
Friday night 難得見唔多人排,就幫襯下排左15分鐘 左右,有沙發位坐 yeah,因為喺一田買左嘢,如果坐bar枱d嘢都唔知點放。排隊時,侍應已俾menu,一坐低即刻落單。我點的 鮮味蛤蜊濃湯拉麵最先送到。 湯底是濃濃的豬骨湯底,蛤蜊 跟 豬骨湯配搭好match。 蛤蜊無沙。 吃到一半有點膩,加了點柚子胡椒,可減少點油膩感。朋友點了期間限定之咖哩芝士叉燒拉麵。 咖哩湯底都很濃再加上滿滿的芝士, 非常好味,拉麵是粗身拉麵,ok彈牙跟咖喱湯底很配。不過,朋友吃到一半也覺得很膩,吃不下。可能下次 點這個拉麵 再加一個清淡一點拉麵 share 食可能好一點。
Friday night 難得見唔多人排,就幫襯下

排隊時,侍應已俾menu,一坐低即刻落單。

。 吃到一半有點膩,加了點柚子胡椒,可減少點油膩感。

鮮味蛤蜊濃湯拉麵
期間限定  -  咖喱芝士叉燒拉麵
2019-11-29
$97.5 (晚餐)
鮮味蛤蜊濃湯拉麵
期間限定  -  咖喱芝士叉燒拉麵
2019-09-29 538 浏览
我選擇了較為濃味的: 黑蒜油熟成濃湯拉麵 $68黑蒜湯底不是想像中的黑, 亦未及想像的濃, 只是表面的黑蒜油的漂浮, 以鹽湯作基礎的也感受不到那“鹹意”, 平常甚少加入額外的醬料來調味, 今回竟大膽地加入黑蒜蓉和梅子醬。但最大問題是溫度, 湯只是微暖, 連熱也稱不上。拉麵的湯底很讚!!尤其如果是在寒冷的天氣,暖和入胃喝下去真的很舒服。點點的柚子皮增添清香味道,減膩之餘更令湯底突顯層次。這個「熟成濃湯」湯底是以壓力煲加入大量的雞骨、豬骨跟香蔥餚製,有肉香有蔥的甜,淡白顏色,一般的鹽湯都就清爽路線,但這個「熟成濃湯」是有種很舒服的醇和味道。開頭以為是章魚丸,一入口超有驚喜,原來類似流心蛋,味道不錯,醬汁就跟章魚醬汁一樣。
我選擇了較為濃味的: 黑蒜油熟成濃湯拉麵 $68
下午茶見到無人排隊,所以先試下,因為係日式拉麵,所以無下午茶套餐,今次叫左餐牌比較人氣的麵(唔記得叫咩),湯底普通,起碼有三件唐揚炸雞,三件叉燒,性價比高,味道真係普通。另一個係叉燒丼飯,叉燒瘦,唔香,最重要係唔熱嘅!店員0服務,木口木面!覺得可以唔需要排隊但個人比較鍾意柚子胡椒醬,幾特別,其他無咩推薦:
但個人比較鍾意柚子胡椒醬,幾特別,其他無咩推薦:
2019-09-09 417 浏览
同屋企人週末食晏,見反正周圍餐廳都好多人,這間開了很耐,但又未食過,所以試試。這舖是在門口等位,所以排到你一定會係你入先,比較公平,但就一定要企定定等。試晒三個濃湯類,都好好味。麵好彈牙,黑蒜個款亦都唔會好鹹,隻蛋好流心,好彈好軟淋淋,我好鐘意。辣味都算ok,店員話餐牌下面個款可能更辣,因為用清湯。另外,有水壺放係枱,好方便。枱上仲有三款調味料,三個都好好味。黑蒜有味,梅就有少少酸味,辣椒味不算太辣,怕成碗都辣,但又想食辣既可以自己加啲。

2019-09-04 328 浏览
之前去過葵芳的分店,覺得很好味,價錢不貴,今日同朋友來到將軍澳,突然想起這裡也有分店,所以又想去食。 這裡人流不算太多,所以很快便可以入坐,但店內仍然坐無虛席。朋友叫了俺流男盛拉麵,選了辣鹽湯,雖然湯底比平時咸了少許,有少少辣,但也不錯,而且其他配料一点也不馬虎,份量十足,有炸雞,日本叉燒,溫泉蛋,而溫泉蛋剛剛好流心,好味。自己就叫了黑蒜熟成濃湯拉麵,這個湯底很濃郁,加入黑蒜非常可口,雖然不是男盛,但也很豐富,有日本叉燒及溫泉蛋。

這裡人流不算太多,所以很快便可以入坐,但店內仍然坐無虛席。

2019-09-03
2019-08-11 386 浏览
間中經過都見到幾多人排隊,心諗有無咁好食呀!?一定要搵次食啦🤔🤔難得今日要黎坑口一田買野,仲唔係試食好時機啦,七點半左右,前面有十令人排隊,入座率算快,等既過程職員會比埋餐牌同落單紙,真係慳左好多時間😆等左十分鐘左右就有位啦☺️媽咪叫左個人氣既鮮味蛤蜊濃湯拉麵😌蛤蜊有十幾個,個個都有肉幾鮮味,感覺清清地唔油,唔錯👍🏻我就叫左個濃味啲既俺流特製撈麵😌黎到已經流晒口水🤪立即撈起!叉燒稔,蒜片好加分😍😍撈埋隻生蛋一齊食,成碗撈麵惹味得黎唔咸,又幾好食喎😚

• 俺流特製撈麵
2019-08-11 216 浏览
每一次去到東港城行到呢間拉麵鋪都會發現一條長長既人龍,今日襯時間尚早6點左右未到多人既晚飯時間,同女朋友兩個去試下,即刻可以入得,呢度既人氣推介其中之一係黑蒜油拉麵,一定要點佢啦,味道非常濃,但濃到咸左d,而糖心蛋但冇咩味,檯面上有梅子醫、蒜蓉可以自己調下味,另外叫左叉燒蛋撈麵,撈完覺得渣味道偏淡,但反而有好*漏*既感覺,有些小失望,重有最後叫左一個全晚最有驚喜既大阪燒餃子一啖食落口,裡面配有小小沙律醫既肉汁響口入面爆出黎,非常好食,值得推薦整體黎講有d意外係小食比今次叫既拉麵好食,下次會試下其他款式既拉麵。
2019-08-11 246 浏览
次次經過呢間拉面都排哂長龍,今日未夠6點見到冇人排就決定試下佢。叫左2碗面,一碗黑蒜熟成濃湯拉面同俺流特製撈面,小食就叫左大阪燒餃子。🍜黑蒜熟成濃湯拉面($75):係佢地既人氣之一,湯底濃厚帶有蒜味,有不少蒜片,愛食蒜既人應該鐘意。配料有粒溏心蛋、一片叉燒、少量菠菜同荀條,面既軟硬度適中,不錯。🍜俺流特製拉面($75):第一次見撈拉面就試下,碗面有一粒生蛋黃、少量菠菜、荀條同一片叉燒。叉燒幾厚不過味道較淡,面比湯拉面粗同硬,拌蛋黃既時候拉面已經痴埋一堆,而且味道偏咸同有小小漏,感覺一般。🥟大阪燒餃子($39/6隻):一上既時候餃子比好多木魚蓋住,感覺平平無奇。點知咬一啖肉汁漏哂出黎,外表煎到好脆,同大阪燒既醬汁好夾!好味👍🏻

2019-08-10
2019-07-31 223 浏览
又到左星期六放工同朋友周圍搵食嘅日子,聽朋友講東港城呢間拉麵鋪成日大排長龍,就一於黎試試朋友早到排隊影嘅menu,我地兩個人總共叫左三樣野食呢個係黑蒜油熟成濃湯拉麵,個湯底好厚身,好香濃,但未食麵就咁飲左幾啖湯都有d漏嘅感覺,有一片大嘅叉燒同一隻蛋,叉燒同隻蛋都好味,蛋係流心嘅,碗麵亦都有唔少蒜片,但係d蒜片浸到淋哂,至於d麵,都幾彈牙,份量都好多朋友叫嘅叉燒飯,d叉燒外面脆卜卜,好好食我地仲叫多左個炸雞,有四舊,個size比一般拉麵店嘅炸雞大,都幾好味,但建議多d人食先叫黎share總結黎講呢間拉麵店都算區內一個唔錯嘅選擇,拉麵個價錢比起尖沙咀,銅鑼灣嘅平,有時間排隊嘅可以黎試下

朋友早到排隊影嘅menu,我地兩個人總共叫左三樣野食

朋友叫嘅叉燒飯,d叉燒外面脆卜卜,好好食

2019-07-15 235 浏览
從經過其他分店列入checklist,到坑口分店已開張一段時間,終於有機會不用等位地初嚐俺流。在約三、四款吸引我的餐點中選了乾麵,賣相挺不錯,餐牌指撈麵配以黑蒜及自家湯底。乾麵更能吃出麵條的原味,我故意選了硬麵條,這家俺流的麵質是挺好吃。不配糖心蛋而用生蛋黃讓撈麵醬汁味道更平衡不至過鹹,炸蒜片為撈麵加分不少。然而設在超市前方的空間吵鬧又不太舒適,四人座分拆開成二人座,無法每桌都有完整全套餐具、調味料,桌與桌之間狹窄,連店員也是繞過店舖半牆移動,動線實在欠佳。有機會想試試招牌鹽味拉麵,但建議在更大的分店品嚐。

俺流特製撈麵

有機會想試試招牌鹽味拉麵,但建議在更大的分店品嚐。
2019-07-15
2019-07-13 170 浏览
亞女想接爸爸放工,但又未夠鐘,見到個唔太識讀既拉麵店所以去排隊試下,老公話長期排隊的,排左大約15分鐘左右。黑蒜熟成濃湯拉麵一上枱就好香濃黑蒜味道,湯底不錯,香而不油,拉麵份量都幾多,質地屬於爽的,不是淋身,正正常常。還有一整隻流心蛋、蔥、菠菜、筍乾同日式叉燒,叉燒唔肥,但係只得一塊🙈。流心蛋好流心。估不到我女都很喜愛黑蒜湯底,重口味🤣🤣🤣🤣。 唐揚炸雞有4大件,外皮脆但有點厚,肉質嫩,都算抵食。
亞女想接爸爸放工,但又未夠鐘,見到個唔太識讀既拉麵店
所以去排隊試下,老公話長期排隊的,排左大約15分鐘左右。

黑蒜熟成濃湯拉麵
黑蒜熟成濃湯拉麵

流心蛋好流心。估不到我女都很喜愛黑蒜湯底,重口味🤣🤣🤣🤣。

唐揚炸雞
有4大件,外皮脆但有點厚,肉質嫩,都算抵食。
唐揚炸雞

• 黑蒜熟成濃湯拉麵
2019-05-04 709 浏览
一到夜晚就現龍,但人流得好快因店舖多坐位,所以偽長龍都係等大約15-20分鐘就入得!其實經過好多次,今次先決定試下。由於係重口味守護者,成本餐牌最值得試既就係黑蒜油熟成濃湯拉麵!價錢正正常常70幾蚊碗!拉麵一般,正正常常,糖心蛋正正常常微流心,成碗麵得一塊高1cm左右既豚肉,味道都係正正常常,微嚡囉!黑蒜味都係一般,所以怒加黑蒜蓉,但都係彌補唔到重口味者心靈上嘅空虛,所以唔好俾佢個名大到!而另外叫左2款小食,玉子大阪燒,呢個就真係比較有驚喜,佢$18得1粒!本身有點O左咀,當感歎緊$18得1粒章魚小丸子時,一切落去,驚喜就起一瞬間!原來係流心蛋~~~哦!味道就都係正正常常,個心都流既!最後出場就係餃子喇!煎得唔錯,一口一粒,可惜個餃皮不似預期,但佢煎脆左,所以算叫力保不失!整體而言,食物質素正正常常,感覺似放Lunch想拿拿聲醫飽個肚咁喇!未食過可以試下,唔係難食既,但唔會係想成日食囉!

而另外叫左2款小食,玉子大阪燒

玉子大阪燒
2019-05-03
  • 黑蒜油熟成濃湯拉麵
2019-04-26 356 浏览
此店位於坑口東港城商場吉之島内其中一間食肆,開業兩年多,假日經常排長龍,今天是閒日,人流不多,當然不用排隊。此店的湯底大致分有三款:以雞骨豬骨加香蔥慢煮熬製而成的鹽湯。 用壓力煲煮成的奶白的熟成湯。 還有梅子,柚子和辣湯等的特製湯。 餐牌內除有拉麵外,還有飯類,撈麵和小食的供應。今次點了兩款拉麵,分別為黑蒜熟成濃湯拉麵和豚肉盛合拉麵。由於黑蒜熟成濃湯不是想像中濃,所以我把三種醬料都加入湯內,效果相當不錯,尤以柚子胡椒醬的味道最好,既有柚子香味,亦有胡椒辛辣味,拉麵爽口彈牙,豚肉嫩滑入味,流心蛋汁香滑濃郁。豚肉盛合拉麵價錢略貴,但豚肉份量較多,兩人合共$178。
2019-04-24
2019-03-27 386 浏览
正日晚上一個人求其搵食搵到東港城,試一試由開張至今都仲係長期人龍即拉面店,可能時間比較夜,只有五六個係我前面等緊,算係少。等左十零分鐘就入得,拉面款都有幾多下,其他小食都好多,我就咁叫左個黑蒜油濃湯拉面試一試佢。顏色比一般坊間同名即淺少少,有叉燒同溫泉蛋。麵身幾彈幾爽口,湯都夠熱夠味,但我感覺黑蒜味唔太夠,可以再濃少少。叉燒夠淋厚切。以呢個價錢都尚算合理。

顏色比一般坊間同名即淺少少,有叉燒同溫泉蛋。
以呢個價錢都尚算合理。