2023-07-16 196 浏览
睇戲前得半個鐘想快食,所以叫左個叉燒飯。又估唔到佢黎得仲遲過我朋友配柚子拉麵 (試左個湯頭幾好)。唔飽加錢要隻溏心蛋,$ 49+6 加埋都仲平過幫襯佢既拉麵 🙈🙈 餐牌大大隻字寫住日本米,但係食落無咩口感,唔似食緊日本米, 濕左少少。唯獨是叉燒燒到好香,半肥瘦適中🤩🤩 大量叉燒粒加一片叉燒,小女子表示超飽,食剩左三分一既飯,因為叉燒都幾滯下,早知唔加蛋🙈 餐廳有提供三種醬俾人撈麵--蒜油,梅子,同埋一隻好咸既醬,但我照攞黎送叉燒,個梅子醬又可以中和下油膩感~~可以再戰👍
可以再戰👍
2023-07-16
2023-06-17 215 浏览
Oreryushio(馬鞍山店)俺流熟成濃湯拉麵 $68熟成濃湯拉麵 麵軟硬度選擇普通麵質,走筍乾,食落味道正常,湯底濃味,不過沒有太大特別,下次不會再試—————————————————————————俺流鹽湯拉麵 $68俺流鹽湯拉麵湯底比較清淡碗麵有一塊叉燒同少量嘅菠菜,麵食落會有少少鹼水味道,今次係第一次試,可能抱有期望所以有少少失望馬鞍山拉麵店選擇比較少,但食過既拉麵都算正常不過不失
Oreryushio(馬鞍山店)

俺流熟成濃湯拉麵 $68

—————————————————————————

俺流鹽湯拉麵 $68

俺流鹽湯拉麵湯底比較清淡
馬鞍山拉麵店選擇比較少,但食過既拉麵都算正常不過不失

2022-10-23 712 浏览
先唔好講係咪個人口味,在下食咗十幾年拉麵,邊D拉麵係純豬骨湯,邊D係後期加鹽加鹹既湯底我仲識分,一食多幾啖條俐係「喇」既⋯我叫咗個芝士辣濃湯拉麵,首先芝士係少量芝士粉,唔係芝士碎,食落去完全冇口感,食芝士拉麵既目的就係想要「拉絲」既感覺,唔係芝士溶到變渣既質感⋯附送既半熟蛋有蛋殼,筍就切絲咁細條,湯底就得個鹹字,就算係鹽味拉麵都唔應該係咁鹹啦係咪?煎餃煎到成pat嘢咁,知唔知餃子係應該粒粒挺直分明,唔應該當餅咁按壓⋯總之最失望就係個鹹湯底,其他嘢可以包容,呢樣就萬萬不行!事後我要狂飲水去鹹,毫無服務可言仲要收我加一!垃圾拉麵!

總之最失望就係個鹹湯底,其他嘢可以包容,呢樣就萬萬不行!

事後我要狂飲水去鹹,毫無服務可言仲要收我加一!垃圾拉麵!
2022-10-10 426 浏览
今日落街想食啲熱辣辣嘅嘢,見到麥當勞隔離有一間人細拉麵舖,諗住落去試吓。餐廳內環境不錯,服務態度都幾好,食物都係正正常常。如果想食拉麵,呢一間都算幾好。我見而家仲有外賣自取八折優惠有興趣就快啲嚟試吓啦!

2022-08-25 442 浏览
其實食完都唔太識鋪頭名的發音XD 不過聽講呢間鋪頭係東京的過江龍...打開MENU,只係得清一色ramen,岩晒有選擇困難症的人。俺流柚子拉麵 ($79)湯底充斥淡淡的柚子味,帶點微酸 ,配上半熟溫泉蛋,份量剛好。豚肉盛合拉麵($89)叫得盛合,肉的數量絕對比一般拉麵多,大約有數片豚肉片、兩片日式叉燒及一件豚角煮厚身叉燒,水準及價錢成正比。溫馨提示:馬鞍山店整體店面位置不大,入座前或需要等候。

俺流柚子拉麵 ($79)

豚肉盛合拉麵($89)

溫馨提示:馬鞍山店整體店面位置不大,入座前或需要等候。
2022-05-11 637 浏览
平日約2點一家人去食飯,店內坐少過一半人,員工應該不太忙吧。我哋企喺門口等帶位,等咗5分鐘,門口果位纖瘦小姐繼續西面當我地透明。(利申: 我哋有同佢講唔該、佢亦有眼神接觸望一望我哋) 我地又唔係冇禮貌、亦唔係黑面、都冇得罪你⋯⋯ 唔使要我哋罰企掛?見佢唔理我哋,而個場又有大把位,我哋自己求其搵個位坐低。唔使30秒佢就走過嚟我哋張枱,話下次要等帶位先好入嚟,我解釋佢知我哋喺門口等左你5分鐘,你冇應機喎!佢冇回應繼續西面行開咗 味道方面其實OK嘅價錢都算大眾化我相信大部份幫襯嘅都係街坊,今時今日嘅服務業, 請到呢啲員工,個老闆真係多得佢唔少

(利申: 我哋有同佢講唔該、佢亦有眼神接觸望一望我哋)

見佢唔理我哋,而個場又有大把位,我哋自己求其搵個位坐低。

味道方面其實OK嘅
價錢都算大眾化
2021-12-01 743 浏览
晚餐想食叉燒飯,有改善了叉燒,叉燒燒到好香脆,幾入味的叉燒,不錯喎美中不足是辣油太多,雖然味道唔辣但超多油在碗底,令呢飯吸哂紅油了。價錢平宜,但勁足料!除左有2,3片厚切叉燒外,仲有大量大白蔥絲舖滿叉燒上面,再加上芝麻十分配合味道。

2021-09-27 717 浏览
美食沙漠馬鞍山,呢間拉麵位於馬鞍山站B出口,新港城中心行1分鐘就到,去過幾次都唔使等位,直接入得,座位舒適寬敞,店內整潔,日式木系簡約風格裝修,每款拉麵大約六十幾至八十蚊左右,經濟實惠,基本上唔太大食一碗都夠飽,湯底好味,食完你唔會覺得好口渴係咁要飲水,麵質口感適中,另外仲可以優惠價加小食和飲品,例如:炸雞、餃子、汽水等……,不過我哋已經夠飽,所以沒有加了,簡簡單單一餐,每人幾十蚊搞掂,呢個價錢有呢個質素一啲都唔差,值得一試!
2021-09-24
2021-09-04 468 浏览
辛辣熟成濃湯拉麵 午市定食 $69 ⭐️: 5/5👍🏻湯底夠濃,好香,初嚐辣味者可接受,真係會忍唔住飲多幾啖湯🤤👍🏻送小食+沙律+野飲,性價比超高,輕輕鬆鬆搞掂一餐又好飽😋小食係餃子,細細舊,味道不過不失都正常嘅。沙律出奇地好食,細細份,酸酸地幾開胃👍🏻叉燒肥瘦均勻又好厚,雖然得一舊,但完全對得住呢個價錢食完真係飽到野飲都飲唔落,好滿足🍜❤️見到其他人食丼飯都好大份,想平食日本野尼間絕對滿足到你!
辛辣熟成濃湯拉麵 午市定食 $69 ⭐️: 5/5
辛辣熟成濃湯拉麵

👍🏻叉燒肥瘦均勻又好厚,雖然得一舊,但完全對得住呢個價錢

辛辣熟成濃湯拉麵
2021-07-29 499 浏览
Oreryush俺流塩らーめん 有時想簡單食,其實唔一定食快餐,拉麵亦都可以🥰夏日限定冷麵😍胡麻將雞絲冷麵$69😋夏天熱辣辣時,有時真係想食下冷麵,試下佢的限定拉麵,同一般拉麵店一樣,都是可自選軟硬度。份量亦十分足夠,配合雞絲及胡麻醬,正😄豚肉盛合拉麵$89😋呢款係主餐牌常有的拉麵,有日式叉燒、豚肉片、豬腩肉以及其他配菜,真係好豐盛,湯底亦濃郁👍🏻😋每一枱有一壺檸檬室溫水❤️唔一定要叫餐飲馬鞍山鞍祿街18號新港城中心2樓2141號舖整體評分:4/5味道:4/5抵食:5/5環境:4/5
Oreryush俺流塩らーめん

有時想簡單食,其實唔一定食快餐,拉麵亦都可以🥰

夏日限定冷麵😍

整體評分:4/5
味道:4/5
抵食:5/5
環境:4/5
由於疫情關係 已經超過一年多 冇得去旅行 本身上年約好咗朋友一齊去日本 最後都係要取消 好掛住日本啲拉麵呀 其實係香港都有好多拉麵店可以選擇 不過食嚟食去都係食唔到日本嗰種地道風情😟今日行過馬鞍山新港城 見到有一間拉麵店 我俾門口個餐牌吸引住 又見冇人排隊 為咗頂癮 所以膽粗粗決定入去試下🤐。豚肉盛合拉麵(HK $89)豚肉盛合拉麵 賣相吸引 但伏味濃😫當中包含三款不同的肉類 其中一款類似東坡肉 肥肥既脂肪連同瘦瘦的肉🤣煮得吾夠入味 肥膏部分又做吾到入口即溶 所以食起黎比較油膩😑 另一款是豚肉薄片 類似平時打邊爐果種 但完全沒有豚肉味 而肉質又乾爭爭😰 最後一款係日式叉燒 因為太厚 肉質較硬 很難咬 🙁 麵條方面 軟硬度剛好🤗但湯底吾夠熱 味道較鹹🙄食完覺得好口渴🤔好似飲緊味精湯咁😳老實講我食咗幾啖就成碗冇食過🤢令我胃口大收 最後極速埋單走人😰呢一刻令我更加思念日本嘅拉麵😫。食物:3/10價錢:4/10環境:6/10。俺流塩らーめん (新港城中心)馬鞍山鞍祿街18號新港城中心2樓2141號舖
所以膽粗粗決定入去試下🤐

豚肉盛合拉麵(HK $89)
豚肉盛合拉麵 賣相吸引 但伏味濃😫當中包含三款不同的肉類
其中一款類似東坡肉 肥肥既脂肪連同瘦瘦的肉🤣煮得吾夠入味
類似平時打邊爐果種 但完全沒有豚肉味 而肉質又乾爭爭😰
但湯底吾夠熱 味道較鹹🙄食完覺得好口渴🤔好似飲緊味精湯咁😳
呢一刻令我更加思念日本嘅拉麵😫

食物:3/10
價錢:4/10
環境:6/10

俺流塩らーめん (新港城中心)
馬鞍山鞍祿街18號新港城中心2樓2141號舖
lunch唔知食乜見到有鰻魚丼定食😍外賣自取仲有八折就決定試下,見到唐揚炸雞系人氣就又加咗份炸雞🙈鰻魚都算大塊,食落有焦香,無骨,唔算厚身亦都唔算肥😂就系普通雪櫃鰻魚拎出黎果種?汁既味道ok,個人感覺少少咸,不過重點系——我從來沒食過有咁~多大蔥既鰻魚飯😅雖然個蔥甜甜地幾好食但系真系好多啊😂好彩我鍾意食蔥,如果唔食蔥既人見到個飯系咁一定會癲😂米飯系用日本米,口感同味道都唔錯,不過量就好多,我撈埋鰻魚大蔥同配菜一起食仲有好多飯😂小食好似系mini椰菜豬肉餃?雖然系炸不過唔油亦冇乜特別,沙律都系熟悉既味道啦~唐揚炸雞就真系好大件,size合格😂有配蛋黃醬,炸衣唔厚,雞肉有的juicy但韌咗少少唔夠嫩滑,食到有derder麻油同姜味?都配咗好多大蔥⋯⋯😂鰻魚丼定食 6.5/9唐揚炸雞 6.5/9OVERALL 6.5/9或許唔應該對個80蚊既鰻魚飯定食抱太多期待⋯⋯sorry my mistake😅

鰻魚丼定食 6.5/9
唐揚炸雞 6.5/9

OVERALL 6.5/9

2020-11-27 994 浏览
好耐冇去馬鞍山,咁啱有個展覽去睇完之後搵嘢食。所以都唔知有咩好食...原本見到商場啲海報諗住食牛扒,點知喺商場行吓行吓見到呢間拉麵店,俾個Menu吸引咗,所以就入去試!嗰陣時係下午茶時間,但因為下午茶嗰啲大部份都係丼飯所以我哋冇叫到!叫咗兩碗拉麵,估唔到個拉麵湯底好正,而且覺得個叉燒唔算太肥!仲叫咗個炸雞同埋餃子試!炸雞令我最有驚喜!識落有少少好似家鄉雞味😅但係味道好好味,而且好脆,一啲都唔乾!而且份量好足夠價錢亦好合理!值得一試!反而個餃子就冇乜特別啦...
2020-11-25
  • 唐揚炸雞
2020-10-09 591 浏览
前言:身為沙漠居民,附近既食肆當然無辦法同旺區既食肆相比,所以盡量搵一點合乎性價比既食物,繼續沙漠下覓食之旅😋平時行過呢間鋪頭都幾多人排隊,自己一直都未試過,因為之前睇過餐牌都見到佢價錢都唔平,同埋個人經驗連鎖經營既多數質素都係好普通,就係呢個原因我一路都無幫襯 不過最近我又八卦走去望下,原來佢地做緊外賣自取7折,計返都係5,60蚊一個拉麵。心諗平時出去買外賣飯盒都差唔多價錢,咁不如就襯呢個機會試下 俺流男盛拉麵 (原價$89 ,外賣自取7折$63)呢款拉麵材料係最豐富,有炸雞,叉燒,溏心蛋外賣盒用分隔方式將湯同餸分開放,唔會令到拉麵浸到太淋發脹,不過拉麵離開水太耐,返到屋企會變成一餅野,建議將拉麵放湯加熱,咁樣麵先可以散開。湯底唔錯,濃蒜味,不過就咸左少少,炸雞都幾大舊,返到屋企都仲脆,叉燒都大塊,而且都好軟滑。整體份量多,質素又唔錯,食得好滿足 老實講拉麵當然即場堂食好啦,但係以呢個價錢,呢個質素黎講真係無得投訴,完全對得住個價錢,真係唔錯

俺流男盛拉麵 (原價$89 ,外賣自取7折$63)

呢款拉麵材料係最豐富,有炸雞,叉燒,溏心蛋

2020-10-09
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2020-09-30 426 浏览
星期三下晝點半左右新港城周圍都人頭湧湧想食壽司 板長門口圍住左10幾人 行過小小有間輕便西餐 望下佢個menu又唔食西餐 隔離就係麥當勞 都好多人 行多幾步見到日式拉麵 都要排隊 不過唔多 排我前面得5個人 排隊等位既時候佢已經會比定menu你揀 等左10分鐘左右就可以入座啦 我叫左午巿套餐,即係薯仔沙律加三隻迷你餃子加一碗無溏心蛋既拉麵同飲品,75蚊有齊4樣野。如果你想要食溏心蛋,午餐就唔岩你,正價拉麵先會有。薯仔沙律正常,迷你餃子出乎意料地好食麵都幾好,不過肉得1塊半哈哈
星期三下晝點半左右新港城周圍都人頭湧湧

薯仔沙律正常,迷你餃子出乎意料地好食
麵都幾好,不過肉得1塊半哈哈