倆口小吃 (元朗)📍元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━超級火爆嘅米芝蓮小店🔥 主打刈包同壓餅 最近仲預告要進駐中環開分店! 對港島嘅朋友嚟講方便勁多 不過就唔知要排幾耐隊啦🙈平日開門前20分鐘就到 不過前面都有幾位排隊 加上製作需時 最後都係1點幾先拎到 大家去就要比定心理準備排隊吖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍤 泰式蝦餅刈包 $49 ▶︎ 刈包皮包住炸蝦餅 油炸鬼脆脆 豆角粒 鹹蛋黃醬 飯素 青檸等 內餡非常之豐富 size同手掌差唔多大😆▶︎ 首先要讚刈包 真係非常鬆軟 咬落溫熱軟熟 同急凍嗰啲真係好唔同👍🏻▶︎ 炸蝦餅都非常之優秀 排隊嗰陣見住老闆即炸蝦餅 超級厚嘅蝦餅咬落非常滿足 外層夠脆 炸粉都唔會好厚 內裡汁水充足 蝦味鮮甜 亦都唔會覺得混咗好多粉🤩▶︎ 其餘嘅豆角同脆脆增添咗口感 硬脆 爽脆 鬆軟 爆汁 各種口感都體驗到 😲▶︎ 自家製鹹蛋黃醬味道偏淡 唔講唔係好感覺到係鹹蛋黃 不過感覺好有泰式風味 最後仲可以自己加青檸解膩 整體非常之balance 好味指數:●●●●●━━━━━━━━━━━
倆口小吃 (元朗)
📍元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖
🍤 泰式蝦餅刈包 $49
好味指數:●●●●●
泰式蝦餅刈包

🫔 芋泥肉鬆壓餅 $28
▶︎ 壓餅皮非常薄 四圍煎到焦香 入面包住厚厚嘅芋泥餡 面上再加咗海苔肉鬆
▶︎ 芋泥有好天然嘅感覺 口感順滑而芋頭味好夠 甜度亦適中
▶︎ 不過個人唔鐘意上面嘅肉鬆 肉鬆偏油潤 已經唔酥脆 會覺得有陣奇怪嘅腥味 如果轉一轉肉鬆牌子我覺得會好好多🫢
好味指數:●●●◐○
芋泥肉鬆壓餅

🧀 芝士壓餅 $26
▶︎ 壓餅皮真係好薄 內餡除咗芝士 仲有芝士同芝士同芝士 不過size似乎比芋泥同抹茶壓餅都大少少
▶︎ 芝士味好重 食得出係多種芝士混埋一起 所以既拉絲又有不同層次嘅奶香同鹹香 芝士控一定滿意 不過整體嚟講比較單調
▶︎ 不過一定要記得趁熱吃 凍咗會超級容易覺得漏同滯 而且芝士會變硬唔拉絲🥲
▶︎ 食吓食吓可以見到芝士內餡仲會滴油 所以咬幾啖已經感覺有啲油膩 最好多人share食🫶🏻
好味指數:●●●○○
芝士壓餅

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 6月中(午餐)
快樂指數😋: ⑧⑥/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌕🌖
環境: N/A
服務分: N/A
再訪意願: ❤️❤️❤️❤️🤍
泰式蝦餅刈包
芋泥肉鬆壓餅
2022-12-21 2988 浏览
元朗人龍小店🔥(而家中環都有😃成日都係好多人排隊所以一直冇去試🤧最近一個星期日就的起心肝喺開舖前去排🔥開12:30,12:05去排,前面已有12人…) 🤧最後1點先到我落單,好似未夠2點就拎到嘢食走得🫶🏻Btw喺嗰度排隊,就諗起呢間鋪前身嘅爽爽醉雞都係勁多人排隊🤣🟠由於排隊太耐我唔知我之後仲有冇毅力去排🙃所以一次過買哂當時有嘅5款刈包加1款壓餅(因為大部份口味我都唔係好想試所以只買好似係最出名嗰款😗🟡以下只代表本人立場咋只供參考🥹個人口味嚟講,我覺得最好食係蝦餅刈包🦐 豆角配料好食幾特別!🟢麻醬酒香台灣腸刈包都幾好🔥同平時出去食到嘅台灣腸有啲唔同🤔酒香真係比較多,但係會係甜香而唔係苦澀🙌🏻如果鍾意台灣風味嘅人應該要食呢款!🔵黑蒜菇菇炸刈包🍄係唯一一款炸包,香口,菇好食,不過食幾啖就可能開始會少少膩,建議要配啲清爽嘢飲🙏🏻🟣傳統刈包配柚子醬🔥雖然係五花肉但係唔會覺得好肥膩🙌🏻 咸包但係又有花生碎嘅甜味,不過好食唔係怪怪的😉⚫️本身最期待反而覺得好似最普通嘅菠蘿炸辣雞刈包🍍唔係唔好食嘅不過覺得整體個味道冇乜特別,主要因為炸雞個味比較搶,所以就算菠蘿同埋羽衣甘藍撈蒜味醋,都俾炸雞蓋過咗😮‍💨⚪️
元朗人龍小店🔥(而家中環都有😃

🟠由於排隊太耐我唔知我之後仲有冇毅力去排🙃

🟡以下只代表本人立場咋只供參考🥹

🟢麻醬酒香台灣腸刈包都幾好🔥
同平時出去食到嘅台灣腸有啲唔同🤔
酒香真係比較多,但係會係甜香而唔係苦澀🙌🏻
如果鍾意台灣風味嘅人應該要食呢款!

🔵黑蒜菇菇炸刈包🍄

🟣傳統刈包配柚子醬🔥

⚫️本身最期待反而覺得好似最普通嘅菠蘿炸辣雞刈包🍍

⚪️最後係抹茶忌廉芝士壓餅🍵
唔係好鍾意食芝士嘅人,千祈唔好嗌😂
因為忌廉芝士味超重🙌🏻
首先會感受到濃厚芝士味,之後先再感受到抹茶味🤣
好食嘅不過頭1,2啖已經好夠😮‍💨
因為個餅皮好薄但係個餡好多🤣
鍾意食嘅人會覺得好好食🤣
但係純粹為咗抹茶味嘅人,如果唔係鍾意芝士都要三思一下🙏🏻
90 分钟 (外卖自取)
午餐
  • 蝦餅刈包
2022-12-18 152 浏览
行過好多次條龍都打哂蛇餅未有勇氣排😂今次經過見唔算多人排隊買加埋食埋都只係需時半個鐘🎊🎊同埋建議現場立食 即食先會好味雖然會食得有啲狼狽😆😆但有掃街feel~.🔸 Tiramisu 壓餅$40本身想食抹茶 當然不意外地係賣哂😂好彩我Tiramisu 都喜歡外層好多餅碎 中間係爆咖啡醬 加入左濃濃芝士味 好香滑 個壓餅都唔會好硬.🔸傳統刈包$42聽講個包係人手搓 果然好軟熟豬腩肉 甜甜酸酸既碎上酸菜 加上柚子醬加埋多芫茜 整體唔油膩.👀留意呀 只收現金.最近好似中環開左分店港九朋友終於唔使山長水遠入嚟食啦✔️.📍倆口小吃 📌元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖
行過好多次條龍都打哂蛇餅
未有勇氣排😂
今次經過見唔算多人
排隊買加埋食埋都只係需時半個鐘🎊🎊
同埋建議現場立食 即食先會好味
雖然會食得有啲狼狽😆😆
但有掃街feel~
🔸 Tiramisu 壓餅$40
港九朋友終於唔使山長水遠入嚟食啦✔️
📍倆口小吃
📌元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖
2022-12-08 111 浏览
趁平日嚟到元朗,梗係要試吓倆口小吃啦!就算係下雨天都依然要排一排隊,好彩都試到曬想試嘅口味🥰⭐️菠蘿炸辣雞刈包 ($46) ❤️9.5超好食😍 一咬就俾香脆Juicy嘅炸雞驚艷到!! 雞肉仲要超嫩滑!! 配上羽衣甘藍、醋味噌同菠蘿減輕油膩感,辣粉同辣醬又令個包整體好惹味🤤 而且刈包自己本身質感好好,真係想無限encore呢個口味!!⭐️蝦餅刈包($49) ❤️9.0蝦餅口味一樣好好食💕蒜蓉蝦醬十分香脆,口感彈牙而且蝦味濃郁,配上豆角、蒜香醋、檸檬葉鹹蛋黃醬等令味道好有層次✨ 另外,青檸角真係mvp,加上青檸汁後為成個刈包增添咗清新感同泰式風味,超正🤤⭐️麻醬酒香台灣腸刈包($48) ❤️8.0身為重口味人士,又食完兩款惹味嘅刈包先食呢款,所以覺得台灣腸口味相對較清淡🤣 不過其實佢嘅味道都好豐富! 入面有地瓜酒台灣腸、青瓜、蔥絲、醃椰菜、海鮮麻醬同木魚碎~ 三款之中佢係最富台灣風味嘅~而且木魚碎真係好加分💕 追求台灣風味嘅朋友可以一試!

⭐️菠蘿炸辣雞刈包 ($46) ❤️9.5

⭐️蝦餅刈包($49) ❤️9.0

⭐️麻醬酒香台灣腸刈包($48) ❤️8.0
  • 菠蘿炸辣雞刈包
  • 菠蘿炸雞刈包
2022-11-30 145 浏览
等了大約45分鐘,終於可以落單,一場來到,當然要試多啲口味,除點了三款刈包外,另叫焙茶壓餅、炸白玉及桃膠牛奶,再等15分鐘終於到手。首先推介炸白玉,有黃豆粉及朱古力味,口感非常軟糯,個人喜歡黃豆粉多些,因為冇咁甜;焙茶壓餅亦同樣出色,用了朱古力做餅皮,但沒有有搶到焙茶的味道;主角刈包餡料豐富,醬汁好味,個人首選菠蘿炸辣雞,比較惹味;桃膠牛奶佔了半杯都係桃膠,超有口感,三個人食到超飽,晚餐都慳返,下次會再去幫襯
,下次會再去幫襯
2022-11-27
60 分钟 (外卖自取)
午餐
  • 炸白玉
平時無咩特別都唔會嚟元朗,難得今日放假就入嚟元朗搵下好嘢食,之前見到呢間倆口小吃嘅刈包好吸引,仲拎埋米之蓮👍🏻,當然要試下有幾好食,舖頭未到12:30門外已經有10個人以上排隊,我大約等左1個鐘先買到😮‍💨,真係心很累。因為小店全部都係即叫即整,確保所有野食都係好好嘅質素,所以等嘅時間比較長,不過都值得排隊食下👍🏻。 菠蘿炸辣雞刈包 $46個炸雞炸到外脆內嫩,一咬落去好juice而且好大塊🤤,配埋個秘製辣醬令到個炸雞勁好食,辣得嚟好惹味,麵包全部都係人手製,食落煙煙韌韌👍🏻,燒菠蘿可以中和返炸雞嘅油膩感,值得一試!傳統刈包 $42刈包裏面嘅滷五花肉醃得好入味,而且好足料大約有3-4塊,配埋酸菜一齊食帶少少酸味好開胃,刈包實物同相一樣都係咁吸睛。抹茶紅豆麻糬壓餅 $40鍾意食抹茶嘅你可以試試🥰,個餅皮煎得好香脆,裏面嘅紅豆蓉唔會好甜啱啱好,麻糬好煙韌配埋紅豆呢個組合實無死,抹茶醬好濃郁,食落好重抹茶味而且帶少少苦,好好食😋。

菠蘿炸辣雞刈包 $46

傳統刈包 $42

抹茶紅豆麻糬壓餅 $40

2022-11-26 205 浏览
—路過見到排落單嘅人唔算多多數都係等緊拎嘢食聽聞會喺中環開分店當日未見老闆在場🍫朱古力皮焙茶奶酥壓餅($33)焙茶味幾濃夠醇香唔甜膩 奶酥較扎實唔似抹茶cream cheese嗰款嘅流心口感🍡黑芝麻炸白玉($24)拎到返屋企已經塌咗 黏埋一嚿食唔到脆身效果 芝麻味唔係好出但係白玉幾軟糯 當場食應該會好好多Ps最近買咗新碟仔 即刻拎嚟影相🤣—————————————————倆口小吃元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖

路過見到排落單嘅人唔算多
多數都係等緊拎嘢食
聽聞會喺中環開分店
當日未見老闆在場
🍫朱古力皮焙茶奶酥壓餅($33)
焙茶味幾濃夠醇香唔甜膩 奶酥較扎實
唔似抹茶cream cheese嗰款嘅流心口感
🍡黑芝麻炸白玉($24)
拎到返屋企已經塌咗 黏埋一嚿
食唔到脆身效果 芝麻味唔係好出
但係白玉幾軟糯 當場食應該會好好多

Ps最近買咗新碟仔 即刻拎嚟影相🤣
—————————————————
倆口小吃
元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖
2022-11-18 136 浏览
本身12點半到咗 12點9都未開門 人又多 間野做野又慢 根本係到玩飢餓行銷 野又唔係特別好食 買完又要等多半個鐘 姐係咩都冇做已經要等一鐘 時間多既人可以試下慢慢等 一句講晒識玩市場經濟既店
2022-11-17 127 浏览
🍴 倆口小吃 @ 元朗 🍴想食一段時間但係之前睇到D人話要等半個鐘至一個鐘😱 所以每次見到有人龍排隊都直接走人算。今日經過果時,見到有人喺度等緊拎餐,但係冇人排隊order ,所以就博一鋪啦(最後等咗10幾廿分鐘 感覺都可以接受)菠蘿炸辣雞刈包 ($46)個包入面所有食材都夾既,但係我覺得個味道可以再濃啲,所以下次會試下叫多啲醬。抹茶壓餅 ($35)好好食,啲抹茶忌廉芝士係每咬一啖都係咁咇出黎。裡面係煙煙韌韌咁,抹茶味好濃。喜歡❤️❤️
🍴 倆口小吃 @ 元朗 🍴

菠蘿炸辣雞刈包 ($46)

抹茶壓餅 ($35)
好好食,啲抹茶忌廉芝士係每咬一啖都係咁咇出黎。
裡面係煙煙韌韌咁,抹茶味好濃。喜歡❤️❤️
外卖自取
非第一次食,所以排得耐都有心理準備,本帖絕不是因等得耐而出負評…本人平日(11/11星期五)4點左右開始排,單no. 59號,排約半個鐘頭後,發覺單no 60, 61….62都已出單(No 60買8個包,其中有兩個仲要同我一樣,都出埋單),咁我咪禮貌問點解唔係俾我先,店員冇耐性聽,以為我係排得耐唔耐煩,未搞清楚件事就黑面同我講「等等啦!」。我話你哋係咪漏左單,忙左陣先意識到真係自己漏單,之後叫我等陣,道歉都冇句,再等多7分鐘先整返俾我…先唔講食物質素,建議各位有大量完餘時間兼可貼錢受氣既先好幫襯,真係一粒星都唔想俾,我就一定唔會再俾錢佢賺,咁既服務態度,元朗附近仲有咁多美食,大家請認真諗諗係咪要繼續助長佢…

2022-11-11
45 分钟 (外卖自取)
2022-11-10 194 浏览
𝑩𝒐𝒕𝒉 𝑺𝒕𝒓𝒆𝒆𝒕𝒇𝒐𝒐𝒅 倆口小吃-🍽️ 菠蘿炸辣雞刈包🍽️ 傳統刈包🍽️ Matcha cream cheese 壓餅元朗名物,2022年更入選左《香港澳門米芝蓮指南 2022》必比登!當然排隊不是夢again (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 留意返12:30開門,以為平日12:00到既我好醒,點知都有5位尊貴既顧客排前面( ・᷄ὢ・᷅ ) 山長水又遠嚟到既我地,一定要嚴選最值得試既野食!刈包超軟,又帶濕潤!知道店主由搓麵粉、蒸包,樣樣都親力親為,自家製,十分有心意有誠意(ToT)/~~~ 首先,炸雞刈包十分推薦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 炸雞脆卜卜,雞肉厚嫩極juicy! 有秘製辣醬,食開10小辣既我十分接受到(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 起惹味!加埋燒菠蘿,酸酸地幾開胃,一啲都唔油膩!口感,味道超豐富!但食既時候有啲狼狽,因為份量超巨啊!必試之選!傳統刈包,完全係台灣既味道!愛「茜」的你一定好中意!腩肉半肥瘦,充滿油香!加埋芫茜、酸菜、柚子醬等配料!係原祖既味道♪(´ε` ) 食起上嚟幾refreshing, 唔會太肥膩。最後係一直想試既壓餅(^з^)-☆ 壓餅用糯米搓成餅皮,有種煙煙韌韌既口感,個人好like! 煙韌之
𝑩𝒐𝒕𝒉 𝑺𝒕𝒓𝒆𝒆𝒕𝒇𝒐𝒐𝒅 倆口小吃
🍽️ 菠蘿炸辣雞刈包
🍽️ 傳統刈包
🍽️ Matcha cream cheese 壓餅

菠蘿炸辣雞刈包

Matcha cream cheese 壓餅
最後係一直想試既壓餅(^з^)-☆ 壓餅用糯米搓成餅皮,有種煙煙韌韌既口感,個人好like! 煙韌之餘,仲煎得外脆內「爆汁」( ◠‿◠ ) 今次叫左抹茶芝士,一咬即爆醬,冇誇張,絕對係瀑布式咁瀉出嚟!抹茶味好濃好creamy,after taste帶有芝士既鹹味,係好新鮮既味道!

建議特登入元朗搵美食既你,第一時間去倆口小吃,因為排隊需時,然後等外賣都要20至30分鐘喔♪( ´θ`)

📍 No. 18, G/F, Shun Fung Building, 5-7 Fung Yau Street N., Yuen Long
菠蘿炸辣雞刈包
Matcha cream cheese 壓餅
  • 菠蘿炸雞刈包
元朗有好多好嘢食,今次就試吓呢間日日都要排隊嘅小吃店,全部都係即叫即做,新鮮熱辣,要排下隊都值得嘅!✨傳統刈包 $42 | 4.5/5包裏邊有五花肉,芫荽,花生碎,酸菜,柚子醬。餡料多到個包完全裝唔落!個包煙韌得嚟一啲都唔硬,五花肉嫩滑入味,加埋其餘配料感覺清新咗,一啲都唔漏,花生碎同黃糖令到個包甜甜地,味道同口感好多層次。好食!❤️✨菠蘿炸雞刈包 $46 | 4.5/5餡料同樣爆哂出嚟😍裏面有炸雞,菠蘿,羽衣甘藍,辣醬同埋果醬。菠蘿同炸雞十分之夾!一咬落去菠蘿汁同埋雞油滿瀉口腔😋加上醬汁,少少辣,多咗果香,惹味之餘一啲都唔漏!好食!❤️✨咖喱芝士洋蔥壓餅 4.5/5呢隻係期間限定嘅口味,先講壓餅表面焦香,食落去咖喱芝士味濃,口感好creamy,仲可以拉絲!加上洋蔥🧅令到成個壓餅有啲噍口唔會太齋,正呀😍😍❤️雖然企喺條街度食刈包真係唔係咁方便(我自己論盡一路食一路跌啲碎碎喺條街)😂但係因為味道所以下次會再排隊食!😂

✨傳統刈包 $42 | 4.5/5

✨菠蘿炸雞刈包 $46 | 4.5/5

✨咖喱芝士洋蔥壓餅 4.5/5

咖喱芝士洋蔥壓餅
2022-10-12
咖喱芝士洋蔥壓餅
小妹真係去過很多次,但次次都售罄 🥲今次在平日4點半前到,終於可以買到!!!😍雖然最想吃的蝦餅刈包都售罄了 😮‍💨 菠蘿炸雞刈包 $46主要配料有炸雞🐔,燒菠蘿🍍,羽衣甘藍撈蒜味醋,秘製辣醬,酸果醬 😚 我超愛吃這個包,炸雞不但炸得香脆,而且雞肉仍能保持嫩滑😋 配上酸酸甜甜的燒菠蘿🍍,微辣的醬汁,味蕾感覺十分豐富🤪 傳統刈包加柚子醬 $42主要配料有五花滷肉🥩,酸菜,花生碎🥜,芫荽及柚子醬😛 五花滷肉超肥美 🤣我最愛 ❤️因為一咬下去那個肉汁充滿口腔😋 而且有酸菜和柚子醬也可以解膩🥰 搭配得剛好 總結:真的很好吃!!!下次會再來🤩希望能吃到我最想吃的蝦餅刈包 😭

菠蘿炸雞刈包 $46

傳統刈包加柚子醬

傳統刈包加柚子醬 $42

傳統刈包加柚子醬
2022-10-27 72 浏览
Congratulations to @both_street - newly awarded #bibgourmand by @michelinguide #2022 for producing outstanding street food. Here they attract an hour-long queue with their “gua-bao” 刈包sandwiches! “傳統刈包加柚子醬” Originated from Taiwan, this “Traditional Gua Bao” includes marinated pork belly, pickles, peanuts and coriander plus yuja sauce. The bun was super soft and sweet, pork was well seasoned with ingredients that couldn’t go wrong.“菠蘿炸雞刈包”Another smart recipe is “Pineapple Fried Chicken Guabao”.

“傳統刈包加柚子醬”

“菠蘿炸雞刈包”

Another smart recipe is “Pineapple Fried Chicken Guabao”. The juicy fruit matched with the crispy fried chicken paired with a spicy sauce. It’s also smart to have kale and some jam to balance the flavours.

“小山園抹茶 Cream Cheese 壓餅”

Finally, some sweets! This “Matcha Cream Cheese Mochi Crepe” was amazing, flavour-wise, the two ingredients blends so well with each other, texture was gooey and creamy. A must
一心諗住嚟食招牌刈包同抹茶壓餅 週末三點幾先到 原來嚟得太晏 咩都賣晒😭 冇錯 係所有刈包都賣晒🥹 最慘係望住佢賣最後一個 好彩仲有芋泥Oreo壓餅同炸白玉  老闆超好人 專登行嚟請我哋食原先話售罄嘅焙茶奶酥朱古力皮壓餅🫶🏻 攞上手熱辣辣好感動🥲  茶味同朱古力味平衡得唔錯  但最令人驚喜嘅係炸❗️白❗️玉❗️ 真正外面脆口裏面軟糯😳🥴 推薦香濃芝麻味  💰:- 炸白玉-黃豆粉/黑芝麻 ($12/串) - 焙茶奶酥朱古力皮壓餅 ($33) - 芋泥Oreo壓餅 ($28)
專登行嚟請我哋食原先話售罄嘅焙茶奶酥朱古力皮壓餅🫶🏻
攞上手熱辣辣好感動🥲  茶味同朱古力味平衡得唔錯

但最令人驚喜嘅係炸❗️白❗️玉❗️
真正外面脆口裏面軟糯😳🥴
推薦香濃芝麻味

💰:
- 炸白玉-黃豆粉/黑芝麻 ($12/串)
- 焙茶奶酥朱古力皮壓餅 ($33)
- 芋泥Oreo壓餅 ($28)