2018-06-09
係香港要食泰國菜,任誰都會想起九龍城。成行成市嘅泰菜舖,無番咁上下功力都好難在九龍城生存。九龍城出名嘅簡樸嘅大多都試過,今日就黎試下倪姐泰國美食。甫進門就知道是主打親民價格的泰菜舖。睇到牆上嘅標語,更令我期待今晚嘅佳餚!同細食朋友商量左一陣,決定嗌3個餸試試倪姐嘅手勢!往掏空了的法包內倒入香濃咖哩。材料包括蝦、魷魚、洋蔥、三色椒等,椰味香,配埋清新蔬菜,幾開胃!第一道上菜嘅係「金枕頭」。別以為我地第一道就食生果,其實是掏空法包,再往入面倒進香濃咖哩嘅菜式。材料包括蝦、魷魚、洋蔥、三色椒等,椰味香,配埋清新蔬菜,幾開胃!以原隻南瓜為盅,內裡的南瓜肉當然也放到咖哩裡煮,絕無浪費!咖哩偏辣,份量十足,不防一試!第二道菜同樣是咖哩,名為「黃金海鮮盅」。黃金即是咖哩,再以原隻南瓜為盅,內裡的南瓜肉當然也放到咖哩裡煮,絕無浪費!雖然跟「金枕頭」同為咖哩,不過相比起來較辣,而且份量十足,足足有3隻青口和數隻大蝦,不防一試!名爐烏頭魚加入各種酸菜烹煮,魚肉入味!最後一道是愛吃魚嘅我至愛!身為潮洲妹更是對烏頭情有獨鍾!雖然唔係凍食,不過加入各種酸菜烹煮,魚肉入味,令人一口一口就把魚吃淨得排骨!聽說倪姐嘅
甫進門就知道是主打親民價格的泰菜舖。
睇到牆上嘅標語,更令我期待今晚嘅佳餚!
同細食朋友商量左一陣,
決定嗌3個餸試試倪姐嘅手勢!
名爐烏頭魚加入各種酸菜烹煮,魚肉入味!
聽說倪姐嘅泰式船河CP值超高,可惜同行朋友較為細食,無奈之下今次未能一試,下次再經過九龍城必試!