2016-12-13 348 浏览
朋友由台灣來港, 當然介紹一下我們平時的美食今晚輪到傷心酸辣粉三個人, 叫了口水雞, 水煮牛, 兩碗酸辣粉口水雞肉質嫩滑, 黃色脂肪比較多但不入味, 由跟雞完全份開, 而且味道不濃水煮牛這個比之前尖東分店吃的很大分別, 這次不是幾片薄肥牛, 而是有口感的牛肉水煮一定吃不出牛味了, 只有咸,辣還有少量麻味酸辣粉薯粉粗條而煙靭, 粉沒有煮爛酸味足, 肉碎很香, 最緊要是中辣都夠辣平日晚上九點多來到旺角分店, 顧客較少, 坐得舒服
朋友由台灣來港, 當然介紹一下我們平時的美食

今晚輪到傷心酸辣粉

三個人, 叫了口水雞, 水煮牛, 兩碗酸辣粉

口水雞
口水雞
肉質嫩滑, 黃色脂肪比較多

但不入味, 由跟雞完全份開, 而且味道不濃

水煮牛
水煮肥牛
水煮一定吃不出牛味了, 只有咸,辣還有少量麻味

酸辣粉
薯粉粗條而煙靭, 粉沒有煮爛

酸味足, 肉碎很香, 最緊要是中辣都夠辣

平日晚上九點多來到旺角分店, 顧客較少, 坐得舒服
2016-11-30
宵夜
水煮肥牛
2016-11-26 237 浏览
食物咁多種口味,個人覺得辣就最過癮可惜我唔係咁食得辣,所以傷心酸辣粉係我呢D食唔到辣既既天堂!旺角呢間分店夠哂大,大把位,次次黎都唔駛等位,VERY GOOD呀!佢呢度有BB 辣 /小辣/中辣/大辣BB辣真係岩哂我呢D 食辣屬BB級既 食傷心酸辣粉,紅薯粉,叫左多花生,呢度D花生好香脆,如果再比多D就正啦,唔係好夠喉BB辣真係得雞水咁少既辣, 不過佢有時重手左, 我都會頂唔順要狂飲野今次就係落重左手,不過我都好享受個隻辣加埋D酸辣,正!仲叫左個口水雞,又係BB辣呢個係我每次都必食,少少新多滋味,試過叫半隻雞,又覺得多左D細細碟就夠哂數,小食多淺味呀麻
食物咁多種口味,個人覺得辣就最過癮

佢呢度有BB 辣 /小辣/中辣/大辣

BB辣真係岩哂我呢D 食辣屬BB級既 食

今次就係落重左手,不過我都好享受個隻辣

加埋D酸辣,正!

仲叫左個口水雞,又係BB辣

細細碟就夠哂數,小食多淺味呀麻
  • 口水雞
2016-11-08 282 浏览
計吓諗吓都好幾年無食過呢間,以前成日食佢個口水雞😬今次約埋朋友再去食👀睇下咩料當天我叫咗個 <自選米線> $61 配5個餸(小辣)咁就61蚊...😑而佢個湯較淡,小辣都唔夠辣朋友就叫了個<手撕雞冷麵> $52,佢個冷都還好,麵質同個調味醬汁都唔錯嘅🙄但手撕雞少了一點另外小食試咗<貢菜皮蛋>$35、<蒜泥白肉>$48、<夫妻肺片>$48、<麻香雞翼>$36雞翼都炸得幾香口😋而我好鐘意佢個黃金蛋,蒜泥白肉係夠多蒜😅可惜肉切得比較厚
2016-11-03
2016-10-23 293 浏览
回到熟悉的街角似曾相識的場景和你又回到中學時代的日子相隔良久又再次聚於傷心裝潢依舊但餐牌卻精彩許多點了泡椒口味的晶絲薯粉精選晶絲薯粉幼滑如絲進食時還真的要提防它不小心滑進喉嚨去花枝丸有點像台灣的口味咬下去Q彈Q彈的豪氣一些再要了重慶辣子雞滿盤辣椒氣勢磅礡膽小者請勿亂試最後朋友點了炸抄手外皮香酥很有街頭風味今晚客人不多正好讓我們笑談往事
回到熟悉的街角

今晚客人不多

正好讓我們笑談往事
2016-10-20
2016-10-20 1333 浏览
好耐冇食過酸辣粉,見今晚周圍都好多人等位,諗住普普通通食一餐,最就腳就係傷心酸辣粉。 呢間分店係廣華醫院對面,建議上去行樓梯會較好,因為升降機要等好耐。 入面都好多客人食緊。 Menu都好多小食,以及套餐可以選擇,而酸辣粉主要分BB辣/小辣/中辣及大辣。 精選二人套餐 $148套餐有大大碟口水雞,兩款小食及兩碗酸辣粉,雖然冇包飲品,不過凍飲都係加$5,唔會好貴。 皇牌口水雞(下例)很大碟的口水雞,佈滿麻醬以及花生,入口雞肉嫩滑,肉的部份很多,沾上麻醬後更惹味,令舌尖更有刺激感,麻醬還可以混酸辣粉一起吃,感覺更佳。 香酥軟骨同想像中有點出入,本來以為是類似雞軟骨的質感,原來表皮平滑,咬入口帶點脆,沒有平常吃到的咸味,不過都頗有嚼勁。 紅油蒜茸青瓜青瓜充分吸收紅油蒜茸既味道,表面已經帶有紅色。食落爽口,辣汁同青瓜味互相發揮,fresh中帶辣。 金牌酸辣粉酸辣粉滑身,入口煙韌,揀左bb辣,呢個辣度岩岩好,而且配合埋酸菜,花生,茜,十分惹味。 海蜇手撕雞 $58大量海蜇配上手撕雞,海蜇爽口之如又吸收到辣味。手撕雞唔會太碎,連埋海蜇一齊食口感豐富。 乾撈抄手 $38抄手都幾大粒,皮薄餡多

入面都好多客人食緊。

精選二人套餐 $148

皇牌口水雞(下例)

香酥軟骨

紅油蒜茸青瓜

金牌酸辣粉

海蜇手撕雞 $58

乾撈抄手 $38

抄手都幾大粒,皮薄餡多,入口啖啖肉。

因為怕辣到食唔到,所以好多食物都揀咗BB辣,但其實BB辣的辣度很少,下次有機會可以試試小辣,應該會更好吃。
2016-10-17 174 浏览
老公瘋狂ot的季節只好共聚快餐,今晚黎食酸辣粉。點左一個2人餐。每樣都係麻辣,全是佢最愛之選。首先上台,口水雞點了中辣,可惜入口唔多夠味。雖然唔係啖啖肉,但勝在雞肉重滑。配埋紅油,脆花生。係合格小食,不過大家可以食大辣。主角酸辣粉。我又點左中辣。繼續唔夠辣,但夠酸夠惹味。有少少肉碎,炸菜。所以唔會太齋。最緊要薯粉吸哂湯汁。越食越濃!黎到主菜,水煮魚。 唔駛估...又係中辣。依味調味似樣d wo !夠香辣!而且海量花椒八角!正。完全岩我口味。魚塊份量好多,10幾件。同樣越浸越入味。值得推介
老公瘋狂ot的季節

只好共聚快餐,今晚黎食酸辣粉。
點左一個2人餐。每樣都係麻辣,全是佢最愛之選。

首先上台,口水雞
點了中辣,可惜入口唔多夠味。
雖然唔係啖啖肉,但勝在雞肉重滑。
配埋紅油,脆花生。
係合格小食,不過大家可以食大辣。
主角酸辣粉。我又點左中辣。
繼續唔夠辣,但夠酸夠惹味。
有少少肉碎,炸菜。所以唔會太齋。
最緊要薯粉吸哂湯汁。越食越濃!
黎到主菜,水煮魚。 唔駛估...又係中辣。
依味調味似樣d wo !夠香辣!

而且海量花椒八角!正。完全岩我口味。
魚塊份量好多,10幾件。
同樣越浸越入味。值得推介
2016-10-17
2016-10-11 142 浏览
呢間分店空間比較大但係淺藍色枱布好唔夾呢度既風格哈哈哈同朋友各自叫單餸酸辣粉朋友叫左牛肚 小麻辣我叫豬紅 bb酸辣 走麻搵哂成碗都唔見我既豬紅同店員講 佢話補番俾我不過到我埋單走人都無俾...上次食bb辣都辣到我飛起今次酸度夠 但無咩辣味... 睇黎要睇嗰日師傅心情點好飄忽啊朋友既小麻辣亦比想像中唔辣牛肚只有薄薄既兩三片但係主角酸辣粉仍然好味我淨係會係傷心酸辣粉食薯粉外面薯粉一係煮到軟爛 一係Q到食完有消化不良既感覺呢度就啱啱好 湯底亦都好味我地再share酸辣土豆絲(小辣)爽口惹味 雖然係酸辣 但都有少少麻麻既程度可以接受 唔會麻到無知覺每次黎都必點P.s. 店員不足 想點餐/搵人幫都要等好耐
呢間分店空間比較大

我叫豬紅 bb酸辣 走麻
BB辣  走麻
搵哂成碗都唔見我既豬紅
同店員講 佢話補番俾我
不過到我埋單走人都無俾...

上次食bb辣都辣到我飛起

但係主角酸辣粉仍然好味
我淨係會係傷心酸辣粉食薯粉
外面薯粉一係煮到軟爛 一係Q到食完有消化不良既感覺
呢度就啱啱好 湯底亦都好味

我地再share酸辣土豆絲(小辣)
酸辣土豆絲

2016-10-04
BB辣  走麻
酸辣土豆絲
  • 傷心酸辣粉
每次到lunch,就會很傷腦筋,今餐食乜好呢?🤔 去開油麻地,正值午餐黃金一時正,周圍都咁多人,我自己又一個人,獨樂樂食麵就最好啦~🙈😂 譚仔食到厭,嗜辣的我又想食下別的風味,所以就去了「傷心酸辣粉」。 這裡有多款招牌套餐,有皇牌口水雞、蒜泥白肉、夫妻肺片、麻辣肥腸等,套餐又包了一碗傷心酸辣粉,每個套餐一律價$50,價錢都算合理。😆 皇牌口水雞套餐 Sichuan Style Savoury Chicken Set ($50) 一份皇牌口水雞🐔,雖說是例牌,但份量不少, 肉質又保持鮮嫩,微辣又惹味。 傷心酸辣粉我保守地叫了小辣,但以食譚仔中辣的我來說,辣度都算幾過癮!🌶 酸辣粉口感Q彈,又煙煙韌韌, 入口先感到一陣麻香,然後辣勁逐漸在口腔內散發出來, 麻、酸、辣都表現出色,並不是一味死麻硬辣, 再配上芫荽、肉醬、花生、榨菜等,令酸辣粉更添風味😋 雖然未至於「酸到流口水,辣到流眼淚」, 但傷心酸辣粉確實很惹味,辣得過癮! 地址:傷心酸辣粉 (旺角) 旺角登打士街43H號登打士廣場1樓 營業時間:星期一至日 11:30-01:00
每次到lunch,就會很傷腦筋,今餐食乜好呢?🤔

皇牌口水雞套餐
一份皇牌口水雞🐔,雖說是例牌,但份量不少,

肉質又保持鮮嫩,微辣又惹味。

皇牌口水雞

酸辣粉口感Q彈,又煙煙韌韌,

傷心酸辣粉
傷心酸辣粉
入口先感到一陣麻香,然後辣勁逐漸在口腔內散發出來,

麻、酸、辣都表現出色,並不是一味死麻硬辣,

再配上芫荽、肉醬、花生、榨菜等,令酸辣粉更添風味😋

雖然未至於「酸到流口水,辣到流眼淚」,

但傷心酸辣粉確實很惹味,辣得過癮!

地址:傷心酸辣粉 (旺角)

旺角登打士街43H號登打士廣場1樓

營業時間:星期一至日 11:30-01:00
2016-09-30
  • 皇牌口水雞
2016-09-05 255 浏览
夜媽媽11點幾先食飯,度度都關晒舖,唯有去哩度食。平時我會食套餐,今次選擇單品。牛大腸芝士豆腐薯粉,湯底要唔辣嘅豬骨湯。牛一般,大腸比較煙韌,唔似出邊食果啲“腍芝芝",薯粉軟硬剛剛好,滿3餸仲送飲品。

牛大腸芝士豆腐薯粉
2016-09-04
$51 (宵夜)
2016-08-15 292 浏览
星期六夜晚6點幾來到,唔洗等位~泡椒湯底豬腸牛肚紅薯粉﹣泡椒湯底好香,好多泡椒!餸(豬腸,牛肚)就無咩特別,不過不失,分量偏少紅薯粉有時淋,有時煙un,條條口感都唔一樣😅😅😅Rating: 7/10
星期六夜晚6點幾來到,唔洗等位~
泡椒湯底豬腸牛肚紅薯粉
泡椒湯底豬腸牛肚紅薯粉﹣

紅薯粉有時淋,有時煙un,條條口感都唔一樣😅😅😅
Rating: 7/10
豬骨湯底紅薯粉
2016-08-06
2016-08-12 290 浏览
鍾意食辣到一個點,之前食傷心酸辣粉都係食小辣,今次挑戰全部中辣二人餐,揀2款小食,另有口水雞雞夠滑,豬耳正常尖椒皮蛋比想像中好味好多,外面好彈口,內面就流心,正最後附上桂花涼粉,甜味較重,有少少不夠桂花味,但送的都ok
二人餐,揀2款小食,另有口水雞
雞夠滑,豬耳正常
尖椒皮蛋比想像中好味好多,外面好彈口,內面就流心,正
最後附上桂花涼粉,甜味較重,有少少不夠桂花味,但送的都ok
2016-07-30
  • 尖椒皮蛋
2016-07-17 769 浏览
逛了一天的街,又累又餓,到達的時候已經快九點,仍然全場滿座,我們等了約廿十分鐘才可入坐。食桌排得密密麻麻,枱貼枱,椅貼椅,大家幾乎坐得背靠背,一點空間也不浪費。最使我吃驚的是這裡近乎沒空調,只有風扇幫忙流通空氣,吃辣不是會更熱嗎?果然是往死裡挑戰!我們點了一個二人套餐,有兩款小食,一個口水雞,和兩碗面。海帶口感硬硬的,不爽口,我們點的是少辣,但辣油也很多,吃兩口咀都麻了,什麼味道也嚐不到。滷水拼盆有紅腸,雞蛋,牛肚,雞翼尖和鵝片,滷水汁味道古怪,帶酸,只有咸,甜度不足。 雞蛋,牛肚和鵝片很硬,雞翼尖肉質可以,但滷味不足,只有紅腸是正常水平。正當我們失望之際… 這個「皇牌口水雞」可以說是一命保全家~雞件不肥,有肉地,而且肉質嫰滑,辣度也適中,芝麻提升了不少香味,整體感覺又辣又鮮,稱得起「皇牌」二字。!我們點的是少辣,碗面浮著一層厚厚的辣油,吃下去又油又辣又麻,雖然水晶面條很Q彈,但也很吸辣,也可能由於室溫太高,感覺辣上加辣!另一碗我轉了米粉,也是小辣的,可能米粉沒那麼吸油,感覺沒那麼辣,但也很麻,吃不了幾口,咀唇已經麻了…套餐+$5點的凍檸水,糖水下不少,很甜。

我們點了一個二人套餐,有兩款小食,一個口水雞,和兩碗面。
涼拌海帶絲
滷水拼盆

皇牌口水雞
正當我們失望之際… 這個「皇牌口水雞」可以說是一命保全家~

酸辣粉(小辣)
酸辣粉(小辣)轉粉線
凍檸水
套餐+$5點的凍檸水,糖水下不少,很甜。
2016-07-16
2016-06-09 662 浏览
今日去商場買嘢嗰時經過傷心酸辣粉呢間餐廳,系門口就聞到陣陣酸辣粉嘅味,本嚟唔想入去食嘅,但係忍唔住,覺得好耐未食過,都係入去食一碗喇,反正都快到飯點喇。呢間分店比剛開始嘅總店環境有改善,好耐之前有食過,嗰時仲未有套餐,而家有套餐可以揀,而且覺得套餐比單點要抵,特別係有口水雞套餐,呢間店嘅口水雞好好食,不過套餐嘅酸辣粉好似要比單點分量要少左一D,但加埋有甘多口水雞,一個人分量係足夠喇,酸辣粉仲係嗰種味,唔敢食太辣,但對平時唔食辣嘅我,少辣已經足夠味喇,食得興起中嘅時候再整啖冰凍檸檬茶,簡單而滿足嘅午飯。
2016-05-20
2016-04-29 827 浏览
來到傷心酸辣粉,必点美食是口水雞我們要了一份套餐,套餐有三餸兩湯麵只是$218,十分抵食。口水雞到場,雞不夠嫩滑,但皮薄肉厚,辣味深入雞身,而且味道中和,不會太刺激但麻酒味不足,整體上也有七分。拍青瓜,味道不夠入味,酸度不足,辣度不夠,蒜頭多,不過也不夠入味,但尚算開胃然後是炸魷魚球,最惹味的一樣,粉薄,肉厚,加入酸醬後十分美味,不過食物本身調味較淡傷心酸辣粉到場,我叫了不辣,薯粉彈牙,吸收了酸菜的味道,花生等配料增加口感,一個字,扺!
來到傷心酸辣粉,必点美食是口水雞

我們要了一份套餐,套餐有三餸兩湯麵

只是$218,十分抵食。

口水雞到場,雞不夠嫩滑,但皮薄肉厚,

辣味深入雞身,而且味道中和,不會太刺激

但麻酒味不足,整體上也有七分。

一個字,扺!
2016-04-20 586 浏览
 雖然唔係幾舒服,都想有食少少辣去刺激下個胃睇住個餐牌都好多好多選擇配料一起很香連同肺片夾於一起吃,非常夾既口感肺片爽口好咬口樣樣都想叫.,不過都係怕食唔曬就點咗個小辣酸辣粉 夫妻肺片套餐叫左個小辣,粉好夠味道而且食下食下都好似唔夠喉入口一條條爽脆既感覺,紫薯粉口感一咬就斷彈彈口。

雖然唔係幾舒服,都想有食少少辣去刺激下個胃
睇住個餐牌都好多好多選擇
配料一起很香連同肺片夾於一起吃,非常夾既口感

肺片爽口好咬口
酸辣粉肺片套餐
叫左個小辣,粉好夠味道而且食下食下都好似唔夠喉
入口一條條爽脆既感覺,紫薯粉口感一咬就斷
彈彈口。
2016-04-15