2018-10-01 290 浏览
剛好帶外國朋友來長洲,就特地帶他們來試試地道的香港味道的甜品啦!他們第一次吃香港的港式甜品!覺得很新奇!表示這樣混合的甜品很有趣也很美味!他們除了生果以外,其他西米,涼粉等都沒有吃過!但他們表示很喜歡呢我就叫了碗雜果西米!在炎熱的天氣下,能吃上一碗透心涼的糖水!格外覺得好暢快!!甜品味道都不太甜,剛剛好!

2018-09-25 255 浏览
帶了幾個外國朋友來長洲,自然就要帶她們來吃香港的特色甜品啦!楊枝甘露 - 芒果很多,味道不假,很甜很解渴,西米也不會「一舊舊」。花生& 芒果糯米糍 - 外國人都說比較喜歡芒果口味呢,我自己就沒有吃就不評論了。芒果豆腐花 - 最有驚喜的一個,本來以為應該黃糖才是最夾豆腐花的,但吃下去才覺得原來芒果的甜和豆腐花很夾呢,加上粒粒芒果十分甜,這個可以回頭啊!價錢方面我記得不貴的,比起連鎖店的價錢真的很抵食的。

價錢方面我記得不貴的,比起連鎖店的價錢真的很抵食的。
2018-09-01 304 浏览
講起長洲有咩好食,第一時間一定係諗起芒果糯米滋,雖然一出碼頭已經有幾間買緊芒果糯米滋,但食過咁多間最好食嘅一定係呢間係門口已經見入面有人排緊隊,仲以為要等好耐,但原來係排隊買外賣嘅~😂😂芒果糯米糍就試左少食得到嘅黑糯米皮,個糯米滋手掌咁大,皮薄饀靚,夠芒果又大又甜,食落去芒果味濃又多汁🤭芒果腸粉嘅芒果汁係用新鮮芒整,令到成碟腸粉更加甜,腸粉皮亦都好滑有椰汁味🤤🤤🤤除左嗌左必食嘅芒果糯米糍同芒果腸粉仲嗌咗碗芝麻糊食芝麻糊好黑芝麻味好濃仲好杰,完全唔似用芝麻粉加水溝出嚟🤤如果同屋企人或者老人家嚟長洲可以帶佢地食下,因為唔會太甜

除左嗌左必食嘅芒果糯米糍同芒果腸粉仲嗌咗碗芝麻糊食

2018-08-30
2018-08-09 313 浏览
一家人假日去長洲行下, 今日真係好熱. 長洲真係好多人去呀!好彩我地12點幾黎到允升, 唔算多人. 坐底就叫左芒果糯米滋, 芒果黑糯米滋, 榴槤糯米滋, 楊枝甘露, 芒西奶凍同芒果黑珍珠.其他佢其芒果甜品都幾好架, 唔會酸甜甜地. 自己就鍾意芒果糯米滋多D
2018-05-26
2018-07-27 434 浏览
當在市區唔同嘅地方,都見到賣長洲糯米糍店嘅時候,反而好想真係到長洲,食下真正長洲內嘅芒果糯米糍^^我地平日近六點嘅時候去間店,唔洗等,好少人,正!因為店內如果我地要坐低食,再要消費多一些,但我地都吃唔落lu,所以同男朋友一人一個打包,在回程等船嘅時候食。芒果糯米糍皮薄,大大塊好甜嘅芒果,好滿足!可能而家暑假芒果特別甜,好幸福!不過食完之後個嘴黐住糯米糍皮外邊嘅白粉,要抹嘴乾淨,如果唔係就失禮啦男朋友唔食芒果及榴連的,咁我以爲叫一個黑糯米糯米糍就good la,點個我地誤會左><原來係照芒果餡料,但皮係黑糯米做嘅皮,haha,結果我食埋^^ 好好味,我鐘意黑皮多過白皮^^十三蚊一個其實有點貴,平少少就好^^

黑糯米皮芒果糯米糍

十三蚊一個其實有點貴,平少少就好^^
2018-07-23
外卖自取
黑糯米皮芒果糯米糍
  • 黑糯米芒果糯米糍
2018-07-25 184 浏览
依家入長洲食糖水絕對吾平!兩碗野都$50 , 我叫左碗名為彩珠既東東,十分之欣賞佢既涼粉有咬囗得來有甘草味I like 其他雜果包括有西瓜,哈蜜瓜,芒果!芒果吾知點解好酸!即刻扣曬成碗野分數!另外依間甜品舖設有糖水自助,吾夠甜可以自已加糖水,加完糖水之後總算易入口。我朋友就中伏了叫左個芒果豆腐以為一定隱陣啦點知D花奶好似吾洗錢咁多到好似豆漿,加上芒果極酸成碗野完全吾掂!
2018-07-25
宵夜
2018-07-24 158 浏览
黎長洲又點會唔食芒果糯米糍最岀名同受歡迎應該都系允升🧐🧐因為皮夠薄🥟芒果大舊!天氣敢熱就當然入去堂食啦!原來有最低消費😯😯因為太耐無去長洲 已經唔記得😹所以叫左敢多野食👇🏻👇🏻芒果糯米糍的確幾好食 可能敢岩啲芒果新鮮同靚 甜甜地唔會酸紅豆糯米糍甜度岩岩好 個味唔會太假 不過比較細粒🧐值得一讚既系佢會幫你剪開 方便你share茶葉蛋朋友話無敢咸會好食好多 可能浸得太耐?芒果腸粉芒果新鮮就會好食啦其實😹😹所以要睇時間去!整體黎講 如果去長洲都會再去食但就唔會專登過去啦
黎長洲又點會唔食芒果糯米糍

最岀名同受歡迎應該都系允升🧐🧐
因為皮夠薄🥟芒果大舊!
所以叫左敢多野食👇🏻👇🏻

的確幾好食 可能敢岩啲芒果新鮮同靚 甜甜地唔會酸
紅豆糯米糍

甜度岩岩好 個味唔會太假 不過比較細粒🧐
值得一讚既系佢會幫你剪開 方便你share

茶葉蛋

朋友話無敢咸會好食好多 可能浸得太耐?

芒果腸粉

芒果新鮮就會好食啦其實😹😹所以要睇時間去!

整體黎講 如果去長洲都會再去食但就唔會專登過去啦
  • 芒果糯米糍
  • 芒果腸粉
去長洲我諗個嗰都必買糯米滋!😍😍😍😍😍我芒果榴蓮都鍾意!!!!!!!!!今次就試芒果因為友人都好驚聞到榴蓮味😂😂🤙🏻🤙🏻size嚟講真係勁大粒!我臨走仲買多十幾粒比屋企人食🤙🏻😂😂😂佢哋話外賣十幾粒是常識😅😅另外,我哋仲有試芒果西米露,平時食甜品我好少試嫁!成日覺得佢會好甜,但見允升芒果好似最出名!西米露真心好好味呀!同埋平時出去食個啲太甜,允升個味剛剛好,一碗夠哂😍
去長洲我諗個嗰都必買糯米滋!😍😍😍😍😍
2018-05-22 417 浏览
今天佛诞,和女友一起来长洲岛观光。走走停停就来到这家允升甜品。点了芒果糯米糍(13HKD),鸳鸯肠粉(27),杨枝甘露(21)。所有点的食物都很好吃。店面是旧式风格。地面有些污糟,大概是今天客人特别多的原因。
2018-05-22
  • 鸳鸯肠粉
  • 杨枝甘露
2018-05-21 313 浏览
相隔四五年再去長洲,假日旅客多到水涉不通,四周圍閒旅下,食下小食,但好多野都貴左好多。最後一站每次都一定幫襯允升-芒果糯米滋($13/個),size同以前差不多,但質素不及以前,但皮厚度好似簿左,買三個糯米滋,一個芒果好酸、一個就冇味、一個正常,另外我地叫左個芒果西米露&涼粉,西米露都係一般般,志在配合店內最低消費&解暑。只能說,離島多外來客入黎,人氣不絕,永遠坐無虛席,可惜食品質素 & 服務態度都今時唔同往日。
芒果糯米滋
2018-05-20 342 浏览
去長洲玩就例牌要食糯米滋架啦。今次一行8人食允升。長洲有幾間允升,入細街行行下好自然就見到。叫左芒果糯米滋($13), 榴槤糯米滋($13), 芒果綠晶($29), 什果楊枝甘露($25), 榴連西米露($36), 仲叫左其他野食,但唔記得叫咩名同幾幾。埋單每人平均$40。全部野食都普普通通咁啦,唔差的~但無乜驚喜。大熱天時食碗凍野其實都一定係正既。最後我買左8粒榴槤糯米滋返香港食,我覺得d皮厚過堂食,唔知係咪心理作用呢
2018-05-14 270 浏览
入到長州緊係要食芒果糯米糍🤤🤤🤤13蚊一粒,大大舊,正!不過今次買就覺得好似比起之前細左少少🙁不過,芒果依舊好甜!糯米皮好薄,黏度亦岩岩好🤤🤤🤤講起都好想再食😭😭😭😭😭我係買走既,買左一打外賣,佢分兩個發保膠盒裝起,面頭會鋪一張大紙巾,咁啲粉就唔會周圍飛👍🏽另外,我都買左粒即時食既,佢會俾個袋仔裝起😊舖頭仲有其他糖水、甜品,可以堂食嫁,有冷氣!不過我就冇試,下次再試😛
入到長州緊係要食芒果糯米糍🤤🤤🤤

另外,我都買左粒即時食既,佢會俾個袋仔裝起😊

舖頭仲有其他糖水甜品,可以堂食嫁,有冷氣!不過我就冇試,下次再試😛
  • 芒果糯米糍
2018-04-05 548 浏览
最近少左周圍去餐廳食,反而多了行山郊遊及掃街搵小食,今日入長洲行山睇奇石,入埋張保仔洞尋寶,玩到肚餓,最岩出返中心點覓食,掃小食當然唔少得芒糯米滋,唔想係街食,可以入店內慢慢嘆(每人最底消費$15)熱豆腐花 $15友人話夠熱,而且又夠滑溜,加埋黃糖食,甜度自己調配,味道好。什果楊枝甘露$25睇落表面係楊枝甘露,我的什果呢?!原來係個底度,拌勻就出現什果。好多生果好豐富,有西瓜、蜜瓜、哈蜜瓜,與menu相一樣吸引,生果多汁又甜,而且與糖水的甜剛好夾到,大家唔會搶甜變淡。楊枝甘露的芒果同樣香甜,西米粒份量多,帶少少柚肉,味道好正。芒果糯米滋$13紫糯米皮芒果糯米滋$13兩者其實味道差唔多,芒果一整片厚厚的果肉,雖然都多汁濕潤又香甜,但仍有部份位置是酸的。糯米滋皮薄軟糯,的確做得好,反而用黑糯米整的紫皮,其實只食到淡淡紫米味,所以差別不大,外觀可能是其特色之處。
熱豆腐花、什果楊枝甘露

2018-04-02
熱豆腐花、什果楊枝甘露
芒果糯米滋、紫糯米皮芒果糯米滋
2018-03-27 501 浏览
糯米糍煙煙韌韌,不少人都喜歡。糯米糍,也叫糯米糰,是一種流行於中國南方以及香港的甜品。糯米糍與日本麻糬為相近食品,前者比麻糬軟,水份比例較多。此店的芒果糯米糍是長洲名物,是元祖店。把廣東傳統小食,結合冰凍的芒果,化身成為香港風味的甜品。剛是芒果當造的季節,香甜多汁又厚身的芒果來了。小島上龍爭虎鬥,幾乎每間都出品糯米糍。專程來食芒果糯米糍,結果大失所望。買了4件,每件13元,重量足夠。皮薄,濕潤,問題在欠甜美,每件均如此。徒負虛名,堂食仍設最低消費額(不計食芒果糯米糍),不思改進。宜如主要對手,維持平均質素保證。

芒果糯米糍

專程來食芒果糯米糍,結果大失所望。

買了4件,每件13元,重量足夠。

皮薄,濕潤,問題在欠甜美,每件均如此。

宜如主要對手,維持平均質素保證。
2018-03-27
外卖自取
下午茶
A very traditional dessert store selling Chinese style and fruit style desserts. Quite a lot to choose on the menu such as many traditional Chinese desserts and fruit style desserts, it also have famous Cheung Chau dessert — mango dumpling to order!!!! traditional old style store. Family style one ! The store has another branch store which is located on the same street, sounds very famous haha. ordered black sesame soup and black glutinous rice with bean curd, really hot and yummy

2018-02-03