2018-11-25 418 浏览
《元朗冰室》 #食在太子📍太子太子道西141號長榮大廈地下G2-7號舖-冰室系列黎到元朗冰室 但今次係食太子分店 但元朗係無元朗冰室😂通常係呢類餐廳我諗唔到食咩就會食焗豬扒飯或者肉醬意粉🤭午餐:🔹焗豬扒飯/意粉 $53 凍飲+$3炒飯底 但無咩味 蛋飯分離 又無炒飯嘅香豬扒就超淋 全程用匙羹就食到 有鮮蕃茄數件 菠蘿 洋蔥 芝士 配料算ok但個飯真係唔掂 一係比多d汁撈埋食 最後淨左d飯價錢都偏貴 快餐店嘅仲好味都平過呢間🤔🍴3/10
《元朗冰室》 #食在太子

但個飯真係唔掂 一係比多d汁撈埋食 最後淨左d飯
價錢都偏貴 快餐店嘅仲好味都平過呢間🤔

🍴3/10
2018-11-18 296 浏览
雖然食個LUNCH話唔好咁大要求,不過,比得錢出來食飯,梗係想食好dd啦,呢日去左呢間冰室食飯,見餐牌寫住厚豬扒,咁就落order,點知個餐來到,我真係想問個阿姐咁叫做厚呀?  呢個餐既價錢都唔平架,成$50,但係完全好失望囉,下次都唔會再叫啦。
2018-11-09 255 浏览
最近太子多咗好多好嘢食咁岩見到元朗冰室,就入去吃個中午飯,位置寬躺但同普通冰室一樣座位間隔多,香港租金貴,都明白既。叫咗呢個厚切豬扒飯配辣肉醬肉醬非常嘢味價錢係$53豬扒嫩口多汁以呢個價錢算非常抵吃辣肉醬感覺有很多四川辣椒漿嘅調味係入邊,很好送飯。豬扒比手掌咁大,非常厚身,正正這裏還有網絡十分體貼服務也不錯很快就想餐元朗冰室開得咁快也是有原因的希望他們能夠保持水平飲品也算不錯下次會去試吓佢哋嘅紅豆冰
最近太子多咗好多好嘢食咁岩見到元朗冰室,就入去吃個中午飯,
位置寬躺但同普通冰室一樣座位間隔多,香港租金貴,都明白既。
厚豬扒飯配辣肉醬
叫咗呢個厚切豬扒飯配辣肉醬
肉醬非常嘢味價錢係$53豬扒嫩口多汁以呢個價錢算非常抵吃
這裏還有網絡十分體貼
飲品也算不錯下次會去試吓佢哋嘅紅豆冰
厚豬扒飯配辣肉醬
2018-10-24 292 浏览
今日10點幾就到左太子,見未到約定時間,就去左食個快早餐,見到附近有一間元朗冰室就入去試下,早上非繁忙時間唔需要等位,侍應安排左我坐卡位,我今次點左沙嗲牛肉麵配蒜蓉多士滑蛋,熱奶茶,沙嗲牛肉麵正正常常無咩太大特別,牛肉偏靱少少,多士既牛油蓉蓉唔夠香,但烘得唔錯,脆口得黎唔會太硬,滑蛋要讚一讚,好滑溜又夠香,熱奶茶唔錯,茶香奶滑,正宗港式奶茶味道。
今日10點幾就到左太子,見未到約定時間,
就去左食個快早餐,見到附近有一間元朗冰室就入去試下,
早上非繁忙時間唔需要等位,
侍應安排左我坐卡位,
我今次點左沙嗲牛肉麵配蒜蓉多士滑蛋,熱奶茶,
沙嗲牛肉麵正正常常無咩太大特別,牛肉偏靱少少,
多士既牛油蓉蓉唔夠香,但烘得唔錯,脆口得黎唔會太硬,
滑蛋要讚一讚,好滑溜又夠香,
熱奶茶唔錯,茶香奶滑,正宗港式奶茶味道。

2018-06-01
$34 (早餐)
2018-10-17 1227 浏览
昨晚係太子同人交收後,之後就搵下餐廳食番個晚餐,行行下就見到呢間元朗冰室!我見都好多人幫襯,就行左入去仲搵到張卡位坐添😊個menu都有好多款野食,我見到d 人網上推介既厚豬扒就叫左個厚豬扒配司華力腸飯,加多杯凍華田(凍飲加$3)、等左10分鐘左右就送到啦!香噴噴既厚豬扒吸引住我個眼球,不過冇我想像中咁厚🤭,切開都多汁,試左淡都好鬆軟多汁!不過條腸得一條少左d ,佢擺得好靚仲介埋花。舊豬扒食到最尾發覺都幾多肥膏,怪不得咁鬆軟啦!😅 之後飲埋杯凍華田就閃人啦!😊
厚豬扒配司華力腸飯
2018-10-16
厚豬扒配司華力腸飯
2018-10-17 130 浏览
一家大細去開這冰室得多次,小兒每次都會叫黑椒鷄扒蛋飯,汁另上的。今次落單居然話無,仕應和經理仲話一向都無,我答我每次來食都可以的。最後我話走汁,佢地就話可以,真係千奇百趣,最攪笑係,我另一個餐,豬排腸飯,我無要求分開上,佢就分開了。本人希望元朗冰室老闆可以睇下一本名為海底撈的書,值得服務業的人去睇下,客人係一小一小儲回來的,汁另上的少少要求,仲要話一向無此做法的大話令我非常失望。
2018-10-17
2018-07-28 474 浏览
呢幾天都在太子,今日又係去咗元朗冰室,貪佢夠近唔使等位又方便,其實個個都話呢度嘅厚豬扒大件夾抵食,不過見到個下午茶餐牌,好自然揀番下午茶餐。今日叫左個肉醬燴意粉$36(肉醬味道都算唔錯)、吉列脆魚柳$36(可以配炸薯條或者沙律,今日就叫左沙律,沙律主要係生果,魚柳熱辣辣)、馬來咖央多士$27(咖央醬都幾好味,吾係太甜,但覺得西多好食啲)、仲有叫左一個洋日風味豬骨湯拉麵配雞扒蛋同香腸$50(拉麵就一般般,雞扒吾錯)全部餐都送咖啡或茶。
2018-07-28
用餐时段
2018-07-23 173 浏览
做完野經過太子已經係下午茶時間,在朋友介紹之下入左一間茶餐廳元朗冰室食下午茶。今日天氣超熱,好在吾洗等位,而且大部分是卡位,冷氣都充足,環境上算衞生,一坐底就送水幾杯水。我地三個人,叫左一個凱薩沙律$38,𥚃面有麵包糠整得好好食,仲有D似煙肉乾,同埋好多芝士粉,D菜都好新鮮,但沙律醬其實可以少D,這個不是下午茶餐,好大份量。另外叫左特大炸雞脾下午茶餐$39,好大隻雞脾,有一杯熱飲,凍飲加$3。仲叫左個甜品馬來咖央西多士下午茶餐好好味。
2018-07-22
2018-07-04 399 浏览
之前試過厚豬扒,唔係好識欣賞。再試早餐,最普通B餐,沙爹牛麵,炒蛋,蒜蓉多,凍奶茶。如果蒜蓉多唔啱,只能改齋多,牛油都冇滴果隻。對比其他配蒜蓉多嘅餐廳,都可以改配牛油方包,呢點毫無彈性。食物味道都可以,凍奶茶得個甜字,完全飲唔到茶味。最慘俾我見到有啲嘢,由通道爬去前面枱底。原本諗住快快食完閃,可惜我轉頭一望......嘩!!係咪同一隻?定前後夾擊?冇再研究,極速閃人。同樣價錢,我會去大街另一冰室,起碼炒蛋多士可以轉蛋治,仲好味好多。
嘩!!係咪同一隻?定前後夾擊?冇再研究,極速閃人。
2018-06-21 291 浏览
本身諗住出嚟食個靚靚早餐有啲令人失望首先蒜蓉麵包買相係唔錯但係唔知係咪因為我11點食嘅關係麵包嘅邊邊已經乾到咬唔到咬落去真係會𠝹損個口炒蛋都幾滑 不過佢已經落咗鹽我唔想食咁咸我唔想食咁咸我真係唔想食咁咸點知雪菜肉絲米粉仲咸😭我係忍唔住叫侍應幫我攞多一個兜裝熱水 將米粉放過去熱水個邊食 味道先係正正常常啱啱好😔你明唔明俾咗$37食個早餐但係食得唔開心嘅感覺係咪因為我太晏先食早餐 所有野都最濃縮 / 放太耐?老實講食物份量 服務態度都真係唔錯 但係點解會咁鹹😭
本身諗住出嚟食個靚靚早餐
我唔想食咁咸
我真係唔想食咁咸
點知雪菜肉絲米粉仲咸😭

你明唔明俾咗$37食個早餐但係食得唔開心嘅感覺
係咪因為我太晏先食早餐 所有野都最濃縮 / 放太耐?

老實講食物份量 服務態度都真係唔錯
但係點解會咁鹹😭
2018-06-16 248 浏览
之前聽人講呢間餐廳豬扒超正,心諗,豬扒啫,有乜咁巴閉?等我試吓先,今日專程去食返個早餐,特登揀佢嘅豬扒!唔係講笑,豬扒比平時厚一倍,切開之後,質感同平時食既豬扒完全不同,一啲都唔靱及好有肉味,果然冇介紹錯!
之前聽人講呢間餐廳豬扒超正,心諗,豬扒啫,有乜咁巴閉?
等我試吓先,今日專程去食返個早餐,特登揀佢嘅豬扒!

2018-06-13 214 浏览
今晚係太子做完野,原來都十點啦,好肚餓呀救命,行過太子道西見到元朗冰室,見到門口餐牌有貓頭鷹menu🤗🤗又幾抵食喎,即刻入去試下😍😍😍😍我嗌左厚豬扒飯配司華力腸😋😋😋$44真心抵食,朋友嗌左pizza食,好邪惡呀!!我碟豬扒飯真心大碟,豬扒真心厚身,切落去好淋,即刻咬啖試試先,有驚喜呀,唔好以為係宵夜時段平左所以質素低喎,塊豬扒keep到juicy,新鮮既,啖啖肉既😱😱😱😱配埋自家制甜鼓油,好味道!!朋友嗰pizza都一樣出色,啲cheese多到呢🤗🤗🤗滿足到呢!
2018-04-21 289 浏览
约了人在太子大角咀,因為早到就在太子地铁站附近找间茶餐厅坐低等,顺便来个下午茶。嘩,幾乎所有下午茶餐都要四十蚊以上,香港消费都吾講得少。最后就点咗個巨無霸豬扒飽加咖啡。一看,用的是脆豬,比一般豬扒飽大一陪,來的時還是熱辣辣,咬落皮脆內軟。材料就是一大塊厚切豬扒加蕃茄和霖上沙律汁,連蕃茄都是大隻兼厚切,份量十足。如果可以加一片生菜就做到劃龍點睛。現在起馬做到出位效果!最后配上一杯香濃即磨咖啡,完美配合。

最后配上一杯香濃即磨咖啡,完美配合。

2018-04-12
用餐时段
2018-04-19 218 浏览
😓元朗冰室(太子) 不在元朗的元朗冰室 冇乜奶油的奶油豬下午茶時間 入去歇下腳 叉叉電,平日非常喜歡奶油脆豬的我 ,想也不用想便叫了一份。另一份叫了馬來咖央多士,下了單,待應轉頭回來說今天冇咖央多士😅係冇咖央醬定冇多士,算啦,改吃熱狗🌭️。奶油脆豬登場啦,嚇得我目定口呆,我的煉奶呢,我的(人造)牛油呢,少得可憐,個包唔可以用脆豬來形容!!! 咬下去看看,其實牛油是否已滲透入底層我看不到呢😓未食過咁差的奶油脆豬。奶茶 我都唔知得唔得,冇哂心機去評價。句號。
😓元朗冰室(太子) 不在元朗的元朗冰室 冇乜奶油的奶油豬

奶茶 我都唔知得唔得,冇哂心機去評價。句號。
2018-04-01 316 浏览
元朗冰室由深水埗大埔道開始我已幫襯,近日進駐太子,舖門更大了很多。認識佢是因為佢掛正旗號賣馳名豬扒。任何時段早、午、晚餐都有豬扒配搭。可以豬扒招徠,自然信心十足。豬扒確係非一般,每件都特大塊,而且足足半寸厚,咬落濕潤而帶冧身,絕不鞋口痴牙。除咗烏冬,麵、米粉之外,仲可以食豬扒沙律,焗豬扒飯同豬扒包都好正架。不得不提,東沙島街分店,營業至凌晨三時,幾乎想食隨時都有得食。茶餐廳因為受歡迎,所以開到成行成市,但要突圍而出,總要建立i Con,而家見到元朗冰室就會諗到豬扒,所以説元朗冰室好聰明

任何時段早、午、晚餐都有豬扒配搭。
除咗烏冬,麵、米粉之外,仲可以食豬扒沙律,
焗豬扒飯同豬扒包都好正架。