2019-08-29 26 浏览
又係食tea既時間!今次口痕想食日本拉麵,見到一家擺明車馬食札幌拉麵,一於試一試。間餐廳有好多option揀,都有唔同既日式酒類可以飲,我自己只想簡簡單單,叫左個常餐搭前菜食。<<麻醬乾魷魚絲菠菜>>平日食日式拉麵都會怕油膩,前菜我就唔揀甘油了!食番個麻醬菠菜做前菜,配搭即將黎既叉燒拉麵,兩者互為補足,有d菜可以食下。菠菜無筋,稍咬即可吞,唔痴牙,作前菜不錯<<叉燒拉面>>叉燒厚切,好香醬油味,拉麵彈牙可口,平時最怕湯底極濃又鹹口既拉面,呢度既唔會。呢度既湯底幾濃,但唔太咸,亦都唔會麵油,起碼食完唔會滯肚。arm香港人口味,大家可以試試~加一後85@

<<麻醬乾魷魚絲菠菜>>

<<叉燒拉面>>

加一後85@

2019-08-27 28 浏览
今日行完樓下超級市場後,行上兩層見到呢間充滿日式情懷的餐廳。佈置、擺設都令我唸起日本旅行,吸引我同朋友入去食午餐。午餐的價錢親民,$78有拉麵有小食,更包飲品我點了豬軟骨拉麵及冷盤小食麻醬菠菜湯底是濃豬骨湯底,入口味濃;拉麵軟硬度適中,儘管我食得比較慢,亦不會發脹;豬軟骨燜到腍軟,入口即溶,廚師有水準有功架!冷盤麻醬菠菜:好味健康之選,加上木魚,口感及味道互相配合朋友點了义燒拉麵,义燒不會太韌,軟嫩。跟餐小食選了多春魚我們額外多點了一道雞軟骨,表面燒到剛剛好

午餐的價錢親民,$78有拉麵有小食,更包飲品
我點了豬軟骨拉麵及冷盤小食麻醬菠菜

冷盤麻醬菠菜:好味健康之選,加上木魚,口感及味道互相配合

朋友點了义燒拉麵,义燒不會太韌,軟嫩。

跟餐小食選了多春魚

我們額外多點了一道雞軟骨,表面燒到剛剛好

2019-08-26 25 浏览
放工後經過 荃灣 悅來坊, 便和朋友在悅來坊 逛街 購物,到了晚飯時候,朋友提議在那處B1樓有間 "元札幌拉麵 ". 我們很快便安排到入座 ,餐廳的佈置很有日式格調。我先選擇了秘製豬軟骨飯$68, 飯量很大碗, 有三件大大嚿的豬軟骨, 豬軟骨的肉質 軟滑, 肉質不油膩, 醃製的味道相當入味。 跟餐還有 滑溜溜的 蒸水蛋 ,和 新鮮的 雜菜沙律, 還送一碗麵豉湯 , 認真超值。小食方面,八爪魚魚餅$32, 八爪 魚 魚餅的味道 香脆可口,分量 足夠幾個人分享, 餐廳還有中國茶供應, 服務分數 值得 滿分。

我先選擇了秘製豬軟骨飯$68,

,和 新鮮的 雜菜沙律,

還送一碗麵豉湯 , 認真超值。

小食方面,八爪魚魚餅$32,

2019-08-26
2019-08-24 57 浏览
行開荃灣嘅悅來坊 見到開咗一間拉麵店 佢哋格局充滿日本嘅風味 就同朋友去咗試吓呢一度唔單止有拉麵 仲有一啲定食可以選擇 選擇豐富 午同晚市會加一 不價錢加埋都唔太貴 櫻花蝦拉麵 湯底揀咗店員推薦原味嘅湯底 味道會比較夾 拉麵份量幾多 軟硬度有得選擇 湯底味道唔會好濃 唔會蓋過哂其他配菜嘅味道 值得一提溏心蛋整得幾好食 醬油嘅味道突出燒牛舌定食 佢嘅牛舌係厚切 整體幾軟身 唔會煮到好韌 仲配有流心蛋去撈飯 不過小心會太濕 定食仲有柚子沙律 味噌湯 同茶碗蒸食 整體幾掋大阪燒 佢加咗好多柴魚片 整體唔算太粉 都幾好食燒和牛串 呢個好好食 和牛味道突出 燒得啱啱好 又唔會太韌 落埋檸檬汁更好食 燒雞腎串 我唔太鐘意食雞腎 不過朋友就話都唔錯 爽脆有味 鐘意食雞腎嘅朋友都可以試下

大阪燒 佢加咗好多柴魚片 整體唔算太粉 都幾好食

2019-08-18 48 浏览
今日同朋友嚟咗熊貓酒店嘅商場行街 見到地庫一樓多咗好多餐廳 因為朋友好鍾意食拉麵 好快就揀咗呢間元扎幌拉麵試吓 店嘅中間有一隻多啦A夢 好想同佢影相 不過又怕羞 所以冇影😅 可能我地十二點就食飯 所以未算好多人 亦唔駛等位我地嗌咗 叉燒拉麵 配串燒雞軟骨同zero 同埋溫泉蛋牛肋條飯叉燒拉麵 其實有好多款揀 不過我地都係揀咗叉燒 叉燒半肥瘦 湯底濃郁 唔會太鹹 啲麵又幾有咬口😛 串燒雞軟骨 好少見係用串係鐵上面燒 燒得好香口 咬落口有油香 又脆卜卜😻溫泉蛋牛肋條飯 呢個飯餐都幾多野配 有碗沙律 係用柚子醋做醬汁 食落都幾fresh 有碗麵豉湯 同茶碗蒸 有冬菇係入面 啲蛋又幾滑 而飯上嘅溫泉蛋一整開啲蛋汁就流晒出嚟 撈飯食一流 牛肋條好入味 又夠林身 一咬即融 如果個飯冇咁林同有啲牛肉汁就更好喇😺呢個價錢嚟講都幾抵食👍🏻 有時間要嚟食吓

呢個價錢嚟講都幾抵食👍🏻 有時間要嚟食吓
2019-08-17 63 浏览
今日約左朋友起荃灣行街,順便食埋飯,Lunch time決定去平時較少去既悅來坊搵食,落到B1層發現都開左好多新餐廳,見到元札幌拉麵好似幾抵食 就決定試下店內裝修都幾特別 掛哂日本燈籠,好有日式風格,Menu 選擇都幾多下,由$58-78 有飯同拉麵set,飲品有波子汽水 清酒 啤酒,仲有個店長推薦既二人套餐 好似好吸引,但份量有d多 可以之後搵日再黎挑戰😂朋友要左個牛肋條溫泉蛋飯,仲有味噌湯有沙律有茶碗蒸,份量都唔少我要左雜錦拉麵,份量都好多 有蟹柳 叉燒 豬軟骨 溏心蛋,湯底係濃厚既味噌湯 ,拉麵彈牙 索哂湯汁 食落去好香,小食要左串燒雞翼,燒得香噴噴 肉質鮮嫩juicy,仲送埋汽水 $78加一都真係好抵食唔錯既日本餐廳呢
今日約左朋友起荃灣行街,
順便食埋飯,
Lunch time決定去平時較少去既悅來坊搵食,
落到B1層發現都開左好多新餐廳,
見到元札幌拉麵好似幾抵食 就決定試下

店內裝修都幾特別 掛哂日本燈籠,
好有日式風格,
Menu 選擇都幾多下,
由$58-78 有飯同拉麵set,
飲品有波子汽水 清酒 啤酒,
仲有個店長推薦既二人套餐 好似好吸引,
但份量有d多 可以之後搵日再黎挑戰😂

朋友要左個牛肋條溫泉蛋飯,
仲有味噌湯有沙律有茶碗蒸,
份量都唔少

我要左雜錦拉麵,
份量都好多 有蟹柳 叉燒 豬軟骨 溏心蛋,
湯底係濃厚既味噌湯 ,
拉麵彈牙 索哂湯汁 食落去好香,
小食要左串燒雞翼,
燒得香噴噴 肉質鮮嫩juicy,
仲送埋汽水 $78加一都真係好抵食

唔錯既日本餐廳呢
2019-08-14 113 浏览
趁著今天休息日,不用上班,下午便去荃灣悅來坊~吉之島購物。逛到累時,便和家人相約吃埋晚餐才回家。悅來坊B1樓,有很多餐廳,可以選擇。天氣太炎熱,也想食些清淡食品,一於選吃元札幌拉麵就最好。我們點了豬軟骨拉麵,肉質既有肉汁亦鬆軟,湯底濃郁,好美味。溫泉蛋牛肋條飯,日本溫泉蛋,煮得剛剛好,蛋味十足,牛肋條份量很多,肉質有咬口,配醃製蘿蔔菠菜,送飯一流。還有杯子蒸蛋和沙律,味噌湯,簡直系兩個人都吃不完。海鮮大板燒,鋪滿木魚,淋上蕃茄醬,厚厚的蛋醬,混合海鮮配料,微酸得來好滋味。蟹籽沙律,新鮮爽脆,女士最愛。牛舌串燒,完美的金黃色,燒的好香口,不會好韌,爽口啖啖肉。可能近酒店,所以有如此高水準的日本餐廳,服務員也有禮殷勤親切。
我們點了豬軟骨拉麵,肉質既有肉汁亦鬆軟,湯底濃郁,好美味。
溫泉蛋牛肋條飯, 豬軟骨拉麵
海鮮大板燒
蟹籽沙律,新鮮爽脆,女士最愛。
2019-08-08
溫泉蛋牛肋條飯, 豬軟骨拉麵
2019-08-14 53 浏览
今日難得放假 起荃灣搵食去左悅來坊行街 見到元札幌 價錢都幾親民 餐廳裝修又極度和風於是入去試下Lunch hour坐滿哂人一個飯既set都只係$58但見到佢有魚介叉燒蛤貝拉麵好似好吸引 決定要個試試一上枱 未食就已經聞到好香既魚介同蜆味先試一試個湯頭 果然好濃郁好好飲蜆既份量都唔少 都幾大隻拉麵較爽彈 係我鍾意既口感溏心蛋好流心散叫左個小食 燒多春魚燒得好香口 咬落去好香脆呢到既飲品有波子汽水同其他炭酸飲品仲有$38一杯啤酒價錢都幾親民貼地推薦比大家!
今日難得放假 起荃灣搵食

仲有$38一杯啤酒
價錢都幾親民貼地
推薦比大家!
2019-08-13 40 浏览
這個商場都變化大特別是多了不少餐廳,而其中有一間日式餐廳,我和朋友都覺得價錢不貴,所以有時都會來,我們今日七點來到人不多可以坐在外面(不用七點半已全滿座了),餐牌選擇有拉麵有飯又有小食都多,我們最後決定一個一個餐,朋友叫了雜錦拉麵$82,而我就要了溫泉蛋牛舌飯定食$75。拉麵首先來到,都份量幾大碗,有义燒又有豬軟骨同蛋,煮得好淋身幾入味,而且仲有條長蟹柳,十分豐富,麵質口感都不錯同太多最後差點吃不完,湯底幾濃郁咸度剛好。而我的定食有湯,沙律,飯同燉蛋都好多食物,燉蛋好香又滑身,好味道。湯味道都可以,定食上面的溫泉蛋好香蛋香,飯面仲有少許菜絲,所有混和飯一起食不錯。牛舌厚身但吾硬身,好淋入味,不過喜歡多汁的我再叫了燒汁就更好。

2019-08-10 29 浏览
《親民拉麵店》約左男朋友去荃灣經開悅來坊順便差行下Aeon,行吓行吓差唔多到肚仔餓既時候,咁岩見到有間日本料理,其實我地都有段時間無一起食過,見唔使等位決定入左去試下啦😋😋.店內裝修尚有心思,有隻巨型多啦A夢夠搶眼,店外都有座位提供,如果坐出面應該會有另有一番風味🍡🍢🍱⛩.我地簡左點拉麵🍜呢到都好多拉麵選擇,係選擇困難症之下我點左Ankake拉麵,男朋友點咗叉燒拉麵加$16加配溏心蛋同汽水,佢可以俾你揀麵既煙韌度嘅同埋湯底(味㬝,醬油,鹽味)另外加點個南瓜炸薯餅🎃.黎到啦😈😈賣相不俗,麵份量幾足,薄薄嘅叉燒味道不俗,麵質幾彈牙👍🏻而湯底亦唔油膩,簡簡單單一餐晚飯😇😇食完仲行咗奇趣天地收穫豐富😍😍🥰.叉燒拉麵$82,Ankake拉麵$72
《親民拉麵店》
叉燒拉麵$82,Ankake拉麵$72
2019-08-09 58 浏览
約了閏密晚餐,可是最近天氣熱,我倆都沒什麼胃口吃飯,吃完就覺得飽飽滯滯,所以吃粉麵感覺比較理想。2個女孩子在荃灣悅來坊閒逛涼冷氣時,就找到了這間以叮噹作裝飾的拉麵店,覺得幾有趣,所以就決定在此吃我們的晚餐了。這間名為元札幌拉麵的拉麵店裝修滿有日本風味的,店內還有一隻大大的叮噹。我跟閏密分別點了碗拉麵:櫻花蝦拉麵 及 豬軟骨拉麵櫻花蝦拉麵($88)湯底濃郁,配上櫻花蝦,蝦味香濃,沒有太油膩。拉麵的軟硬度適中。叉燒不會太肥或太瘦,剛好。豬軟骨拉麵($78)拉麵爽口彈牙,豬軟骨肉質夠晒軟淋淋,而且都好入味,份量十足。配菜有紫菜絲、粟米及半隻溏心蛋。以此等價錢的拉麵來說已算很不錯,沒有很豪華,可是卻勝在夠親民,味道也不錯。

我跟閏密分別點了碗拉麵:櫻花蝦拉麵 及 豬軟骨拉麵

櫻花蝦拉麵($88)

豬軟骨拉麵($78)

2019-08-07
2019-08-09 42 浏览
收工約朋友說要去熊貓酒店食野兼行吉之島,行之前先到元札幌拉面食晚餐。此店在熊貓酒店B1層,那邊有一列食店,食店特色都是門外有放枱,估計此店有15張枱左右,時間尚早,客人不多。我們點了蟹籽沙律,大阪燒,燒牛舌,豬軟骨拉面和牛肋條飯。蟹籽沙律很清新,夏日炎炎開胃之選。大阪燒口感像蛋,但裏面有各種海鮮餡料,分不太清是甚麼,反正就是好吃哈。燒牛舌有4片,口感爽脆,沒有騷味,很易入口,感覺4片不夠。豬軟骨炆的很軟,配著香濃的湯無得輸,拉面煮的洽到好處,不會軟綿綿。牛肋條也是4條,相對豬軟骨軟有嚼勁,配的溫泉蛋拌飯一流,這飯像套餐,有味噌湯和沙律,沙律比軟清淡,味噌湯好飲。

我們點了蟹籽沙律,大阪燒,燒牛舌,豬軟骨拉面和牛肋條飯。

蟹籽沙律很清新,夏日炎炎開胃之選。
燒牛舌有4片,口感爽脆,沒有騷味,很易入口,感覺4片不夠。

2019-08-08
  • 豚軟骨拉麵
  • 蟹籽沙律
2019-08-05 38 浏览
熊貓酒店下層,食肆選擇多,今日試咗拉麵。櫻花蝦拉麵: 濃濃上湯,拉麵麵度中硬,櫻花蝦多,與湯好夾,蝦味濃郁而且冇罪惡感!溏心蛋夠溏心,叉燒還好。地獄拉麵:其實辣到一般,麵多!湯底算是濃郁,面度硬度一般,其叉燒只有一片,其餘雜菜是海帶、蔥花與流心蛋!流心多出色,但其他只是一般,不會好吸引。自家製餃子:餃子普普通通,+$28有!一碟有4隻!外層煎得很香,但肉質味道較淡!點醋會較好食。
熊貓酒店下層,食肆選擇多,今日試咗拉麵。

自家製餃子:
2019-07-28 58 浏览
即將搬離新界西臨別之前喺附近嘅區行吓試吓餐廳悅來坊亦即係悅來酒店嘅商場行到地庫都有幾多價錢相宜嘅選擇七點零鐘已差不多full有我去親東京食燒烤都會點嘅炭酸飲品普通嗌個拉麵/飯嘅set 晚市唻講只係幾十蚊率先嗌咗個鰻魚飯跟餐有柚子醋沙律有味噌湯同茶碗蒸味道亦相當不俗並非為湊夠一個set而求其加落去嘅質素鰻魚肉夠厚燒得夠香肉多過飯 抵食最鍾意就係食飽咗飲炭酸飲品消滯燒雞腎去親東京我都幫趁七仔嘅燒烤例如燒雞皮佢地嘅燒烤係會一食上癮咬落啖肉有種特別嘅灼熱感呢度嘅燒烤好有呢種效果
即將搬離新界西

咬落啖肉有種特別嘅灼熱感
呢度嘅燒烤好有呢種效果
外卖送餐
2019-07-27 139 浏览
日本人食拉麵,都唔係為咗歎美味,而係當佢係快餐,為醫肚而食,如果拉麵好味道,絕對係bonus。大胃亦然,返工返咗成日,好肚餓,飽肚就好了櫻花蝦幾多,但湯底就冇乜櫻花蝦味,應該係最後先灑櫻花蝦乾上去,冇用嚟熬湯麵嘅粗度ok,不過感覺好易泡漲唔知揀咩好就揀雜錦啦,乜都有啲,湯底濃啲,好過櫻花蝦喎其實佢份量唔算少,加上拉麵夠粗又易發大,都幾飽肚跟餐平$4就有餃子4隻,上檯係攤凍咗啲,不過餡都算足料大阪燒唔係招牌,但估唔到又幾有水準,麵粉唔會太多,同餡料比例剛好

北海道櫻花蝦拉麵

麵嘅粗度ok,不過感覺好易泡漲

雜錦拉麵

唔知揀咩好就揀雜錦啦,乜都有啲,湯底濃啲,好過櫻花蝦喎

其實佢份量唔算少,加上拉麵夠粗又易發大,都幾飽肚

自家製手包餃子

跟餐平$4就有餃子4隻,上檯係攤凍咗啲,不過餡都算足料