2019-10-28 13 浏览
悅來坊不知不覺愈來愈多野食,日本野茶餐廳連鎖炸雞店宦都有得揀。今次一個人晚餐就想簡簡單單食個拉面。入到去好有日本feel,仲有隻巨型多啦A夢看門口。小朋友打卡就岩哂啦!!一場嚟到就叫左個樣樣都有d嘅雜錦拉面。份量都幾多,面質屬彈牙粗身個種,湯底好濃。流心蛋好流心haha另外,有蟹棒,豬軟骨幾入味。叉燒都有一片。食完已經好飽飽,不過仲想嚟多串燒雞軟骨,附左一片檸檬好熱啊! 一份有兩串,送啤酒就最岩啦。

小朋友打卡就岩哂啦!!

一場嚟到就叫左個樣樣都有d嘅雜錦拉面。

份量都幾多,面質屬彈牙粗身個種,湯底好濃。

流心蛋好流心haha

另外,有蟹棒,豬軟骨幾入味。

叉燒都有一片。

食完已經好飽飽,不過仲想嚟多串燒雞軟骨,附左一片檸檬

好熱啊! 一份有兩串,送啤酒就最岩啦。
2019-10-24
2019-10-26 14 浏览
機場而家冇乜嘢食,臨上機前食飽個肚先,悅來坊出面就有巴士去機場,所以就決定喺度搵嘢食好耐冇食過拉麵,見到呢一間元札幌拉麵裝修勁有日本風味,望一望餐牌價錢唔貴,都幾抵食黎到食拉麵嘅地方點可以唔叫返碗拉麵,以下呢一碗就係元札幌拉麵,湯底雖然冇想像中咁濃味,但都唔錯,因為我比較重口味,拉麵都爽口,整體幾好拉麵仲會配埋餃子,餃子餡料脹卜卜,上菜時仲係熱辣辣,煎得幾香,幾好味另外仲叫咗一個咖喱飯,咖喱飯味道貼近日本食到嘅咖喱味,幾有驚喜,仲會配埋茶碗蒸同沙律,茶碗蒸整得好滑,50幾蚊黎講真係幾抵食

2019-10-18
2019-10-25 17 浏览
尼間舖門口有好大隻多啦A夢,所以好易認同好易搵。鋪頭座位吾多,但都好闊落,坐得好舒服。叫左一碗海鮮拉麵,揀左味噌湯底,湯底濃度啱啱好,唔會太淡,亦都唔會太濃蓋過海鮮嘅味。拉麵食落好Q,唔會煮到d麵爛曬。海鮮就有3款,蝦、蜆同帶子。d蝦幾大隻,好新鮮,食落好彈牙。蜆就不過失。帶子食落都好彈牙。拉麵有好多嘅配菜,包括生菜、豆芽、紅蘿蔔、冬菇、四季豆……尼d食落都正正常常。温泉蛋牛肋條飯,套餐包埋沙律、 麵豉湯同茶碗蒸。沙律除左醋之外,應該加左少少芥末,食落有d辣,十分開胃。荼碗蒸裏面有冬菇、鳴門卷同肉碎。雖然料吾算多,但食落好滑。牛肋條總共有5大嚿,食落好諗,好入味。而且配菜都幾豐富,有青瓜、醃蘿蔔、菠菜同蟹柳等等。

荼碗蒸裏面有冬菇、鳴門卷同肉碎。雖然料吾算多,但食落好滑。

2019-10-25 17 浏览
What’s a fantastic and delicious Japanese restaurant. It is decorated with Japanese style decoration. There is a famous cartoon character in front of the shop.With good service and nice-manner waitress🙈We ordered a well-known Japanese dish with octopus inside. 章魚燒 Besides, we have the 八搭拉麵(it is recommended as the size is big enough, very full😋)You can add $28 to have four dumpling 🥟 good to order it😋 Yummy Finally, we have a 牛舌串燒~ 好好食with lemon taste 🍋We spent around $200 for 2 persons which is

We spent around $200 for 2 persons which is acceptable👍🏻

2019-10-23 37 浏览
分享美食時間到 唔想錯過嘅朋友仔記得收藏啦🤫[ 元札幌拉麵 (荃灣)].呢間元札幌拉麵位於荃灣熊貓酒店商場,佢嘅門面裝修好有日式嘅風格🥰🥰。附近經過,見佢經濟又實惠所以入去試吓我哋分別叫咗豬軟骨拉麵同埋叉燒拉麵🍜🍜豬軟骨拉麵配搭左醬油湯底豬軟骨好入味,好味☺️☺️肉質方面都唔錯有咬口👍🏼另外叉燒拉麵我哋配左味增湯底。醬油湯底比起味增湯底較為清😋所以我鐘意多d食拉麵梗係可以選擇麵嘅軟硬度。我鍾意食硬所以我揀咗硬😆,都係我鍾意嘅口感🤙🏻
分享美食時間到 唔想錯過嘅朋友仔記得收藏啦🤫
[ 元札幌拉麵 (荃灣)]

我哋分別叫咗豬軟骨拉麵同埋叉燒拉麵🍜

🍜豬軟骨拉麵配搭左醬油湯底
豬軟骨好入味,好味☺️☺️
肉質方面都唔錯有咬口👍🏼另外叉燒拉麵我哋配左味增湯底。
醬油湯底比起味增湯底較為清😋所以我鐘意多d
同男友放工係荃灣食飯,係熊貓酒店行下行下見到呢間拉麵, 裝璜好日式風味望下餐牌,晚市黎講仲情係抵食,所以衝左入去食我揀左鰻魚定食鰻魚真係好食到無話可說,燒得好香好金黃,入口啖啖肉,好正定食餐裡嘅蒸蛋,好香好滑,蒸蛋原汁原味,內含日式魚片,香菇。蒸得好滑溜呢定食餐跟支裝汽水,我揀左抹茶可樂,另加$24可樂味中帶有點點抹茶味,沒有原味可樂咁甜,但好飲過原味可妹好多,味道好特別種古早味,值得試珍珠飯軟硬度適中,份量足夠有餘麵豉湯濃郁夠味,有滑滑豆腐粒仲有什菜沙律呢個定食餐真的好食又抵食!性比價高,推介!!!!仲要包埋汽水及日式沙律,成個定食真係抵到爛,有此優質水準,真係要推介俾大家!燒雞翼d肉同骨拆到一字排開燒得夠平均, 又係有好香既炭燒味燒雞腎,正!男友點左豬軟骨拉麵一塊大大的豬軟骨,帶少少脂肪,一D都唔韌,湯底都好濃郁,再配埋荀片同海帶,一碗拉麵好大碗,拉麵真係軟硬適中,煮得剛剛好, 拉麵爽滑得黎,有適當既彈性個醬油湯底夠香吾會死咸總結,價錢相宜,抵食領錢,味道不俗,份量十足,忙裡休閒,晚市值選。
同男友放工係荃灣食飯,係熊貓酒店行下行下

我揀左鰻魚定食

鰻魚真係好食到無話可說,燒得好香好金黃,入口啖啖肉,好正

定食餐跟支裝汽水,我揀左抹茶可樂,另加$24

珍珠飯軟硬度適中,份量足夠有餘

麵豉湯濃郁夠味,有滑滑豆腐粒

仲有什菜沙律

燒雞翼d肉同骨拆到一字排開
燒得夠平均, 又係有好香既炭燒味

燒雞腎,正!

男友點左豬軟骨拉麵

個醬油湯底夠香吾會死咸
2019-10-22 16 浏览
今日同朋友行完悦來坊的吉之島,行到一半的時間就到午餐時間,肚子餓餓。於是我們去揾好野食,朋友仔特別鐘意食拉麵,於是我地去了一間有特色的拉麵店,就是有多啦A夢既拉麵店。我地就一致決定去食「元札幌拉麵」。一入到店鋪環境很有古典日式的風格,地方乾淨其,感覺舒適。午餐時段,當然要睇睇午餐優惠套餐,於是我叫了一碗叉燒拉麵和一客自家製手包餃子,湯底清甜,叉燒肉質唔會太鞋口,份量岩岩好,叉燒又厚切,肉質非常嫩滑。配爽口幼拉麵來吃,是最好不過。餃子皮薄,饀料豐富,沾上香醋來吃,味道一流。當得上家中的味道。 另外同朋友叫左一道小食,煙鴨胸豆腐菠菜沙律,鴨胸鹹度適中,菠菜配合芝麻醬一流。

2019-10-18 29 浏览
今日出開荃灣有啲野做,行行吓行咗去熊貓嗰邊。時間都唔早係時候食午飯,發現原來商場入邊都有幾多餐廳~ 最後揀咗呢間元札幌拉麵醫醫肚!餐廳入面環境寬敞,坐得舒服,沒有平時拉麵店那麼迫夾。佢餐牌選擇都算幾多,拉麵都有好多款!最後要左一碗北海道櫻花蝦拉麵,加咗手包餃子,再叫多一個小食雞軟骨!首先櫻花蝦拉麵,好大碗、份量充足,奶白色既鹽味湯底清清地唔會太鹹。麵條是粗的,幾有𡁻口。溏心蛋很好,蛋黃真係流晒出黎!叉燒一大片,唔算太肥,如果燒香啲更好。個餃子有4隻,好大隻,好飽滿,入面好足料,而且冇煎燶。個人最愛就係個雞軟骨。相信是即刻燒,又熱又香。咬落好有質感但又唔會太硬。最正係啲骨痴住啲雞肉,雙重口感。👍 而且$18有兩串,都算幾抵食丫!

餐廳入面環境寬敞,坐得舒服,沒有平時拉麵店那麼迫夾。

麵條是粗的,幾有𡁻口。

溏心蛋很好,蛋黃真係流晒出黎!

叉燒一大片,唔算太肥,如果燒香啲更好。

個餃子有4隻,好大隻,好飽滿,入面好足料,而且冇煎燶。

是日返夜開工前去荃灣幫朋友買啲野🙈搞掂正值放飯時間🍴還掂要早餐都未食一於黎食碗拉麵醫下肚先🤪-位於荃灣悅來坊既元札幌拉麵👨🏻‍🍳🍜雖然距離大窩口站比較遠🙈但有「天空之城」之稱既荃灣可謂四通八達!由B出口沿天橋行過黎都算方便😆呢度環境暴走東瀛風路線🇯🇵😆周圍掛滿唔同日式風味既擺設同布簾之餘😆而周邊亦放滿各款日式酒類十足居酒屋風格😆🇯🇵讓客人置身於日本地道居酒屋既感覺⛩☺️仲有小肥最愛既多啦A夢陪住食添🤤😆-叉燒拉麵(另外追加溏心蛋及汽水)以三大塊豚肉配合既叉燒拉麵🍜🐷啖啖肉夠哂足料之餘🤤🍜叉燒豚肉脂肪比例均勻啖啖富有油香😆🐷揀左硬麵既小肥食落亦夠硬身食落爽口🤤🍜配合濃郁豚香鮮味既豚骨濃湯更是絕配🐷🍜而追加既溏心蛋更煮出100分既絕佳流心效果🤩🥚相信唔係間間拉麵鋪煮得到😆🍜🐷😋-農田揚炸雞炸雞沾上份量剛好既炸粉食落唔會太厚粉之餘😋炸得剛剛好唔會太過燶乾哂身☺️食落肉質都算滑嫩Juicy的😋🐔

是日返夜開工前去荃灣幫朋友買啲野🙈
搞掂正值放飯時間🍴
還掂要早餐都未食一於黎食碗拉麵醫下肚先🤪

位於荃灣悅來坊既元札幌拉麵👨🏻‍🍳🍜
雖然距離大窩口站比較遠🙈
但有「天空之城」之稱既荃灣可謂四通八達!
由B出口沿天橋行過黎都算方便😆
呢度環境暴走東瀛風路線🇯🇵😆
周圍掛滿唔同日式風味既擺設同布簾之餘😆
而周邊亦放滿各款日式酒類十足居酒屋風格😆🇯🇵
讓客人置身於日本地道居酒屋既感覺⛩☺️
仲有小肥最愛既多啦A夢陪住食添🤤😆

叉燒拉麵
(另外追加溏心蛋及汽水)
以三大塊豚肉配合既叉燒拉麵🍜🐷

食落肉質都算滑嫩Juicy的😋🐔

2019-10-17
1K
2019-10-15 33 浏览
荃灣我成日去, 悅來嗰邊就比較少! 早2日喺附近倉做完嘢就約埋母親大人一齊去八下, 原來有 AEON 仲有好多食肆…行左一個圈, 揀拉麵食…拉麵我比較喜愛有叉燒同荀, 點一個最多叉燒的 “味噌叉燒拉麵” $82, 見到隔離枱個牛肋條好似好好味, 再來一個 “溫泉蛋牛肋條飯” $75! 湯底有味噌, 醬油及鹽味選擇, 麵質硬度亦可選! 湯底濃厚有層次, 麵質彈牙, 荀亦爽脆, 最欣賞叉燒, 肥瘦適中, 夠軟滑唔油膩, 唔錯啊…其實個牛肋條飯一上枱…望落好似好乾咁, 不過好彩唔係 (嚇死)! 牛肋條好淋好 Juicy 入晒味, 份量好多, 因為伴以溫泉蛋, 所以唔會太多汁先令人有錯覺個牛好乾! 飯有多款配菜, 飯面舖滿生菜絲, 爽爽脆脆營養好均勻! 飯套餐有蒸蛋, 麵豉湯及沙律! 註: 沙律汁值得一提, 因為係辣辣哋既, 好醒胃解膩, 唔食辣既要注意!

2019-10-11 23 浏览
有一段時間冇嚟悅來坊搵食,印象中,中午時段,幾間食肆都有好多人等位今日中午嚟到,行過幾間食肆門口,人流都稀疏。鍾意食哩度既「元拉麵+自家製手包餃子」套餐自家製手包餃子,皮薄餡多,外皮煎得好香,脆口,裏面就好juicy,醮少少醋,鮮味更突出元拉麵日式义燒,加少少紫菜,芽菜,荀湯底濃淆,有陣陣麻油香味,日式义燒,較薄,但好大片,肉質入口鬆軟,較淋,有肉味,最鍾意就係哩度的拉麵,煮得剛剛好,唔會太淋,麵有彈性

今日中午嚟到,行過幾間食肆門口,人流都稀疏。

鍾意食哩度既「元拉麵+自家製手包餃子」套餐

元拉麵
日式义燒,加少少紫菜,芽菜,荀

2019-10-08 35 浏览
今晚同朋友出開荃灣,途經依間叫元札幌拉麵,望入去好日式裝修。於是入內進食。店員很有禮貌帶坐位給我們。坐下,店內冷氣充足。內店装飾好特別,好深刻印象。好似身處日本食野一樣。看完餐牌,好多選擇,有很多食物都很吸引。最後叫咗個饅魚飯,饅魚又新鮮,份量又足,饅魚汁好香,又多汁,非常醒胃。另叫咗個豚軟骨拉麵,拉麵份量十足,個拉麵湯底好香,十分吸引。豚軟骨也有很多,口感和味道很好。非常深刻。温泉蛋尤其做得十分出色。口感很好和很好味道。另叫咗小食雞软骨和燒雞翼。雞軟骨十分入味,又太硬。燒雞翼好香,十分入味道。還有炸蝦餅,個人認為是必食的食物,首先是即炸的,十分新鮮,熱熱地又脆。味道十分好味。還有是一杯滑蛋。好滑,蛋味好濃。十分有水準的食店。
,個拉麵湯底好香
,十分新鮮,熱熱地又脆。味道十分好味。還有是一杯滑蛋。好滑
,蛋味好濃。十分有水準的食店。
2019-10-08 28 浏览
山長水遠入到去荃灣,又唔清楚邊到有野好食,就係商場入面搵間餐廳試下,朋友想食日本野,所以黎左食拉麵,又幾唔錯喎!叫左個香蔥拉麵,幾足料!由於太鍾意食溏心蛋,所以額外加多一份!好滿足!睇相都見到個溏心效果,唔洗多講了。至於湯底,都算濃郁!另外,叫左d串燒,有雞軟骨同埋牛舌。雖然一串牛舌黎講,價錢未必係最便宜,但係我覺得值呢個價,佢唔會燒到好un。相反係其他串燒店食過平既但又一般,我寧願比多少少,食得滿足d。見佢d飯係一setset咁,就叫左個黎試試。一睇就知會食到飽,又有前菜又有湯。薄牛肉片唔算太多肥的部位,食落冇咁油,最怕多脂肪但少肉個種牛肉薄片!雖然茶碗蒸唔係主角,但係蛋蒸得好滑,會sin入口咁架!偶然發掘下小店原來都會有驚喜!
2019-10-06 27 浏览
一般的拉麵店未必有好多種小食配搭,去完悅來坊的元札幌拉麵,令我有點驚喜!因為可以滿足既想食麵,又想吃不同小吃的貪心念頭。拉麵的配搭有很多款式選擇,有海鮮、雜菜、蟹棒、豬軟骨、櫻花蝦、北海道特色的牛油拉麵,總有一款啱心水今次就試咗北海道櫻花蝦拉麵($88)。拉麵可選軟硬度,我今次就選硬身,可以有多咬口。麵做得適中,湯底不太咸,櫻花蝦帶起個湯味。而叉燒就非常適合不愛肥肉的朋友們,多吃也不怕。小食選擇多,除咗一般的串燒、沙律等等之外,仲有比較少見的野菜魚餅。二話不說就點呢個!有時坊間的炸物小吃油感好重,但呢度的魚餅咬口令人有滿足感,不油膩,又多塊數。工作期間趕時間來食,還是慢慢享受,這裡也是不錯的,始終不是在人多擠迫的地方,可以慢活一下~

今次就試咗北海道櫻花蝦拉麵($88)。

2019-10-02
熊貓酒店商場雖然名義上都係酒店屬下o既購物商場,但係d 店舖都仲係好親民,行下街食下o野洗費都唔方大得去邊。呢間拉麵店位於一條全部都係食肆o既巷o既中間,本身有少少類似居酒屋o既設計,更加擺放o左多隻多啦a 夢擺設,包括其中一隻有大半個人咁高,等我同佢握下手先~午餐時段有套餐可叫,一個拉麵可配搭一個小食甚至一個迷你飯,另外再送o野飲。咁餐廳叫得札幌拉麵,梗係要試下佢o既札幌名物啦,所以點o左一碗札幌螃蟹拉麵(跟餐$78 未加一)。個碗係店家自己設計的,個麵o既湯底我覺得幾特別,menu 都有提到湯底係「來自豚骨同雞o既絕妙balance,長時間小心熬製」,味道無一般食開o既豬骨湯咁濃而偏鹹,會清淡一d,反而襯托到蟹肉o既鮮甜。蟹棒份量唔算話好多,但真的真材實料,誠意可嘉。自選小食嗌o左客串燒雞翼,燒到金黃色好香,擠上少少檸檬汁吊味仲正。貼心o既係店家已經輕微拆o左骨,唔會令到食相好核突!呢個餐跟餐包汽水,寫o左罐玉泉。我地仲點o左一份章魚燒($38),有五粒,粒粒都好大粒好飽滿,上面瀋o既木魚碎又鬼咁死多。口感煙韌,醬汁惹味,食親呢d 都好驚一啖咬落去然後被辣親,但總係忍唔住想快d 趁

札幌螃蟹拉麵 (跟餐$78)

札幌螃蟹拉麵

汽水

我地仲點o左一份章魚燒($38),有五粒,粒粒都好大粒好飽滿,上面瀋o既木魚碎又鬼咁死多。口感煙韌,醬汁惹味,食親呢d 都好驚一啖咬落去然後被辣親,但總係忍唔住想快d 趁熱大快朵頤~
章魚燒 ($38)
章魚燒

最後整番串迷你甜薯($18/串) 當做甜品,佢o既表層燒到燶燶地,食落充斥住自然o既甜味,細細粒一啖一粒,拍多粒都唔過份!
迷你甜薯 ($18/串)
札幌螃蟹拉麵 (跟餐$78)
章魚燒
迷你甜薯 ($18/串)