餐厅: 元気寿司 (屯門市廣場1期)
资讯:

2018-04-26 198 浏览
囡囡食過一次後,每次見到元氣壽司都會叫火車壽司,火車壽司呀,每一次都會拉我入去食,以家有左高速列車🚄送餐真係方便得多,而且小朋友入到黎食都會好開心,望住一架架列車係路軌上送餐,亦會期待下一架列車會唔會到達。以家會用平板電腦點餐,抹茶粉可以跟據自己濃度加入,全部自助式,超級超級方便快捷,唔駛等侍應拎黎。炙燒牛油赤海蝦每次黎都會叫,牛油好香,連埋赤海蝦食真係好好味八爪魚壽司,北奇貝壽司,唔太新鮮,唔夠爽口,好有咬口!甜蝦壽司,新鮮,冇腥味粟米壽司,唔會太多沙律醬岩岩好蟹籽壽司,新鮮,爽口螺肉,超多粒日式燉蛋,好香蛋味,好滑炸雞,新鮮炸起,唔鞋,入面仲有好多汁,連老公平時都唔食既炸雞,都搶住食極太麵,每次都一定叫,其實撈麵黎,有少少胡椒,值得一試。天日鹽雪糕,咸咸地既雪糕,好難係市面搵到鹽味雪糕,所以黎到一定食。

炙燒牛油赤海蝦
每次黎都會叫,牛油好香,連埋赤海蝦食真係好好味

八爪魚壽司,北奇貝壽司,唔太新鮮,唔夠爽口,好有咬口!
甜蝦壽司,新鮮,冇腥味

粟米壽司,唔會太多沙律醬岩岩好
蟹籽壽司,新鮮,爽口

螺肉,超多粒

日式燉蛋,好香蛋味,好滑

極太麵,每次都一定叫,其實撈麵黎,有少少胡椒,值得一試。

2018-04-25
  • 日式炸雞
  • 天日鹽雪糕
  • 炙燒牛油赤海蝦
2018-04-21 191 浏览
平時都超鍾意食元氣壽司,貪佢到到都有,有時不時加啲唔同嘅壽司款,唔算超貴,過下壽司癮之餘,又有比較平民嘅午餐set。今次同八個朋友一齊又想食元氣,就諗住挨個外賣自取。講咗啲食物先,真係要大贊新出嘅蟹棒壽司,超級非常之大既蟹棒,真係好好食,我哋忍唔住叫咗成12件咁多,仲有元氣卷呀炸蝦卷呀等等都係咁好味。我都知道叫外賣就一定會有膠袋同外賣膠盆莊壽司。但係估都估唔到,大膠袋都比兩個,有啲壽司有獨立分開裝又加個細膠壽司盤加細膠袋,真係超級非常極度浪費。對元氣好失望。真係好希望下次員工入外賣嗰時可以盡量減少不必要嘅塑膠就最好啦。
2018-04-15
60 分钟 (外卖自取)
2018-04-08 144 浏览
元氣壽司是眾所週知,高速列車很有趣,外賣也方便。不想排隊等位所以就叫了外賣~滿滿的好期待開餐。哈哈,是不是份量很多呢?看到都開心~有三文魚、燒三文魚、鮮蝦、甜蝦、帶子、魷魚、蟹腳、炸蝦卷、象物蚝、辣味三文魚、鰻魚~好滿足!三文魚就不過不失,尚算肥美。帶子倒是挺大件鮮甜,然後炸蝦卷跟燒三文魚較推,我也喜歡元氣的辣味三文魚感覺好惹味。蟹腳也是不錯,啖啖肉也是鮮的,還有甜蝦也是正常水平。元氣嘛可是大型連鎖店,雖不便宜但也不算貴,還可以啦~

元氣嘛可是大型連鎖店,雖不便宜但也不算貴,還可以啦~
外卖自取
2018-03-25 114 浏览
香港飲食業,Gimmick最緊要,質素後話,首先吸引人眼球的是「話題」,早在廿年前已經開始,例如以前的迴轉壽司,那曾迷到千萬小朋友,在迴轉帶上捕捉心愛的壽司。可是Gimmick走不了一輩子,迴轉已是過氣,但元氣都沒坐以待斃,以熊為代表公仔,推出高速列車,搞搞新意思。結果我也同朋友試試新搞作。點了必叫的海膽,唔苦但鮮味一般,紫菜都唔叫脆口。三文魚刺身,沒有筋很肥美!點了幾款壽司刺身,都是志在玩玩。會發覺元氣是學習板長及麥記逐步轉型數碼化,減少漏單的機率。但單是跟它們會平板又冇乜話題,但加上高速列車點對點送遞,不但提高話題性,它減少迴轉壽司做成的浪費,人手安排更有彈性。雖然效率是好了,其實食物都是差不多。
點了必叫的海膽,唔苦但鮮味一般,紫菜都唔叫脆口。
三文魚刺身,沒有筋很肥美!

2018-03-11 104 浏览
元气寿司  -这家店的服务很多都是自助的,所以没有什么问题。排队的情况不是很好,大概三十至四十分钟。当我进入了元气寿司的时候,他们很快就安排一个坐位给我,然后我就开始吃这些东西。因为元气寿司的菜单种类非常多,我也需要一点点的时间来选要吃什么。我对食物的评定都在下面。【三文鱼寿司】HKD14元气寿司的三文鱼寿司是非常好吃的。这寿司的三文鱼是很新鲜,没有鱼腥味。三文鱼的颜色也没有变黑,只有很漂亮的橙色。【蟹籽沙拉】HKD12这个蟹籽沙拉的放置令到这个沙拉很优等。这个蟹籽沙拉的味道也算不错。【三文鱼片】HKD42我对这个三文鱼片有一点失望, 因为我叫了一份三文鱼片但是一份只有五至六片左右。不过这些生鱼片都很新鲜和多水分, 味道上我很满意。【三文鱼腩片】HKD50这个三文鱼腩片我是非常满意的。一份三文鱼腩只有四片, 不过有一点鱼油味所以这些三文鱼片非常香。【青瓜卷】HKD12青瓜卷是很多小朋友的爱好,但是喜欢菜的人会觉得什么年龄都可以吃。【三文鱼卷】HKD17卷里面的饭不是很多,但是我非常喜欢卷里面的三文鱼分量, 很足够。【炒虾卷】HKD22这个炒虾卷我也非常满意,里面的虾不会炒得很脆。里面的
元气寿司

【三文鱼寿司】HKD14
【蟹籽沙拉】HKD12
【三文鱼片】HKD42
【三文鱼腩片】HKD50
【青瓜卷】HKD12
【三文鱼卷】HKD17
【炒虾卷】HKD22
这个炒虾卷我也非常满意,里面的虾不会炒得很脆。里面的虾也很好吃。
【三文鱼手卷】HKD17
三文鱼手卷的大小刚刚好。我一口就可以吃到鱼和饭,这种味道非常棒。
【三文鱼皮手卷】HKD17
我觉得里面的饭多了一点儿。我有点不满意因为里面的饭太多,没有三文鱼皮的味道。
【鳗鱼手卷】HKD19
这个鳗手卷我都喜欢。因为里面的酱是甜的。
Salmon Sushi
Eel Sushi
2018-03-10
2018-02-08 108 浏览
本身真係好鍾意食日本野當然都有幫襯其他日本餐廳但係元氣咁耐都屹立不倒就知道佢人氣都幾高我都食左佢好耐覺得佢每間分店嘅質素都一樣款式種類亦都選擇好多刺身價錢又唔貴仲要幾新鮮有幾鍾意食佢嘅元氣卷同辣味三文魚仲有辣味燒三文魚個辣椒醬汁好特別食過返尋味另外佢嘅小食都好好食尤其是係炸魚皮同炸墨魚咀廿零$30就有係新鮮炸嘅好香脆!蟹子沙律都唔錯記得可以申請會員儲分!
本身真係好鍾意食日本野

食過返尋味

另外佢嘅小食都好好食
尤其是係炸魚皮同炸墨魚咀
廿零$30就有

係新鮮炸嘅好香脆!
蟹子沙律都唔錯

記得可以申請會員儲分!

• 元氣卷
  • 炸魚皮
2018-02-04 103 浏览
其實元氣真係唔好食 唔明點解咁多人排 款式少 d 魚又唔新鮮 三文魚最衰 基本都做唔好又薄又細又散 又無肥 係大滿足 嗰d好d 但粒飯都好少同個魚生永遠都甩皮甩骨 同等價錢真係覺得以前一壽司好過
其實元氣真係唔好食 唔明點解咁多人排
款式少
d 魚又唔新鮮 三文魚最衰 基本都做唔好
又薄又細又散 又無肥

係大滿足 嗰d好d 但粒飯都好少同個魚生永遠都甩皮甩骨

同等價錢真係覺得以前一壽司好過
2018-02-04 109 浏览
又黎食劣食,點解我女貢鍾意食呢間野😭😭😭下午5點,唔駛等位。仍然冇午後之選,餐牌有又唔俾人點,唔知以咩準則去決定賣唔賣,唔想深究海膽軍膽打頭陣,正常喎!海膽新鮮,帶甜,比預期中好,可能始終成本都貴啲,佢地處理會特別小心啩⋯⋯一讚完就出事🤦🏻‍♀️三文魚腩刺身,我唔期望有精緻嘅擺盤、出色嘅刀工,但唔係俾呢碟野我呀?$50好似食廚餘貢款!正想叫人取消呢碟野,亞女已經放左落口,唯有俾佢食晒佢啦,我見到就真係冇胃口比較好食嘅有炙燒左口魚裙邊壽司同海鹽赤海蝦左口魚燒出油香,入口即融,配上蔥花又帶清新,係抵讚。海鹽赤海蝦厚身有彈性,配海鹽提鮮,比點豉油更突出。都有叫其他壽司同熱食,質素不值一提,如果唔係氹小朋友,同埋貪佢個湯烏冬$19,叫兩個俾亞女食都唔覺赤,真係請我都唔會黎另外希望店方得閒check下啲餐具,啲杯都開始崩,有需要就更換啦。

三文魚腩刺身

炙燒左口魚裙邊壽司
鰻魚壽司、海鹽赤海蝦壽司、筋子壽司
  • 海鹽赤海蝦壽司
2018-01-04 86 浏览
上次趕時間,又唔想食得咁頹,於是乎揀佐食元氣壽司。值得一讚既係佢上菜速度真係超級快!用部機點佐菜唔駛5分鐘,已經由架新幹線勁快咁車佐過黎!適合趕時間又唔想頹食既人。食物質素不過不失,唔係好抵食,兩個女仔食飽要人均$150。
上次趕時間,又唔想食得咁頹,於是乎揀佐食元氣壽司

食物質素不過不失,唔係好抵食,兩個女仔食飽要人均$150。
2017-12-12 83 浏览
Vitality once with the same green Yuan Sushi, accompanied by many Hong Kong people grow together.To the general public to understand the price of Japanese sushi, so strength in the hearts of Hong Kong people have been occupied seats `. With the ingredients, rising rents, the level of vitality is already worse, but at the very least it did not like the conviction of Yuan Lu. However,in the face of many competitors in the industry, the strength of performance is still a proactive one. Following th

Following the earlier use of the Japanese star effect, it gradually joined the "high-speed line" in its
stores.

Even though the food standards are erratic, there is still no change in guests' hearts Image of a civilian sushi shop.
Tuen Mun's strength disappeared a while ago, the original store opened in one of Sushi's old shop location, on the area of the old shop,
the new shop is not far from the sea urchin warship ($ 25 / piece) The surface is a bit melted, feeling less fresh,
 lacking some of the umami of sea urchin.

Although the price of the people, but the quality requirements of the sea urchin do not choose the best.
Soft shell crab hand roll ($ 22 / piece) Seaweed is very crisp, crispy soft shell crab has always been the best match strength hand roll.
2017-11-14 137 浏览
今日放工同兩個朋友食 八點半入坐 野食系黎得幾快 但食物質素比之前下降 第二就系距好多野好快無曬 今次好彩九點前入到去平時九點後入去真系少好多選擇 第三就系今次啲車出左拎完野食禁五反入去 一系就勁快入反去拎都拎五切 五系屯門少壽司選擇真系五多想再食元氣
2017-11-14 110 浏览
尋日同媽媽去試新開的元氣高速線,環境很舒適呢,但食品方面,可能有點期望啦,都頗失望。炸蝦卷-蝦又凍又油,無辦法媽媽咬了一口都要求換了,職員仲命令式下次order 用口頭講,我心諗即是用平板點菜就可比唔新鮮d 客,最後換了那碟是和暖的加州卷-4小件,但連壽司頭,即好少飯好少料那一舊都放上碟,有點兒那個...蒸蛋-好好味,keep 到水準軟殼蟹卷-ok腐皮壽司-ok 飯有點少鰻魚芝士卷something like that-正常吧其實唔知係咪用機整,壽司飯壓得好實,同埋件件都好迷你,或者唔岩我個人口味吧,但覺得以前間元氣好點,下次都係去番Vcity 峰壽司了。

蒸蛋-好好味,keep 到水準

軟殼蟹卷-ok

腐皮壽司-ok 飯有點少

鰻魚芝士卷something like that-正常吧

• 蒸蛋
2017-11-12 72 浏览
話說因為叫得多外賣儲咗積分同優惠券,加上小妹好鍾意食日本野,呢期成日去元氣食壽司,其實食得唔多唔會去食放題,又唔會下下去食貴野,元氣真係個好選擇。每次都必點嘅鰻魚芝士卷,鰻魚配芝士係絕配,如果佢加埋牛油果會仲不得鳥~ 鰻魚汁juice加少少芝麻香近期愛上嘅左口耳,佢嘅油香好豐富,可以入口即融,呢款就帶有咬口😍灸燒左口魚灸燒完啲油份更香,今餐試咗三款,呢款係五星推薦!唔好睇佢白雪雪,外皮有少少焦香,魚肉滑溜,真係非同小可!呢款三文魚係比普通版好,其實元氣啲三文魚好一般,但係又好想食三文魚,所以食呢款頂頂當,灸燒係好食啲嘅!左口魚控,試曬三款,各有特別!灸燒最正~ 其實元氣係以前細個生日先有得食,而家大咗食多左好野,反而少食,最近男友有積分先再次光臨,大概食緊嘅係回憶哈哈

左口魚壽司

火灸三文魚

左口魚

左口魚控,試曬三款,各有特別!灸燒最正~

2017-11-11
$100 (宵夜)
用餐优惠
現金券
左口魚壽司
火灸三文魚
左口魚
  • 芝士鰻魚卷
2017-10-30 1335 浏览
元氣曾經跟元綠壽司一樣,陪着不少港人一起成長。以平民化的價錢讓大眾認識日本壽司,所以元氣在港人心中一直佔有席位`。隨着食材、租金的不斷上漲,元氣水準已是大不如前,但最起碼它沒有像元祿的一厥不振。不過面對行內眾多的競爭者,元氣表現還算是積極進取的,繼早前起用日本明星效應後,亦逐步於分店加入「元氣高速線」,即使食物的水準飄忽不定,仍無改客人心中平民壽司店的形象。屯市的元氣前一陣子消失不見,原來新店開在壹壽司的舊舖位置,論面積舊鋪、新鋪其實是相去不遠,也許是租約期滿的問題,也正好讓元氣以全新形象示人。延續了舊鋪時的人氣,門外有不少等候入座的客人。其實元氣開發了手機應用程式Apps「元気寿司手機」,在能手機上可遙距取票,到前十個時會有電話提示,相信元氣的忠實擁躉定會受用吧!新店在裝潢上跟舊店其實沒兩樣,着眼點該放在元氣高速線上。雖然這並不是甚麼新事,但對小孩子來說便是新奇有趣,只見鄰桌小孩就不斷按動鈕仍樂此不疲。對店舖營運上也節省了不少人力,而在客人而言以平板電腦點餐也甚方便,圖文並茂的一目了然,也可翻查點餐紀錄。不過電腦始終不能取代人的地位,即使接近全電腦化也難保沒有出錯,偶爾也會出現漏單情

新店在裝潢上跟舊店其實沒兩樣,着眼點該放在元氣高速線上。雖然這並不是甚麼新事,但對小孩子來說便是新奇有趣,只見鄰桌小孩就不斷按動鈕仍樂此不疲。對店舖營運上也節省了不少人力,而在客人而言以平板電腦點餐也甚方便,圖文並茂的一目了然,也可翻查點餐紀錄。不過電腦始終不能取代人的地位,即使接近全電腦化也難保沒有出錯,偶爾也會出現漏單情況。
今時今日要吃壽司,元氣未必是個首選,但當一人用餐時,元氣的「大滿足」系列,便能滿足一人前的需要

三文魚子軍艦($17/件)三文魚子飽滿份量亦多,紫菜稍為不夠脆身

海膽軍艦($25/件) 水準強差人意,小海膽的表面有點融化,感覺不太新鮮,缺少海膽該有的鮮味。雖然價錢親民,但對海膽質素有要求的最好不要點選了。
海膽軍艦

軟殼蟹手卷($22/件)紫菜十分脆身,香脆的軟殼蟹從來是元氣手卷的最佳配搭
軟殼蟹手卷

三文魚腩($10/件) 薄薄的一片,近魚皮的邊位位置,還好是肥美新鮮,收貨吧!
三文魚腩

灸燒黑椒蠔($10/件)燒過的生蠔仍帶蠔香,加上微辣黑椒提味,不過不失。

灸燒黑椒蠔

帆立貝壽司 ($17/件),貝身不夠平整,鮮味可以更好
帆立貝壽司

辛辣蔥吞拿魚(12/件) 綿蓉的吞拿魚配上蔥絲辣油,刺激得來配搭特別 ,屬抵食之選。
辛辣蔥吞拿魚

赤海蝦($10/件)同樣抵食,雖然蝦味淡薄,但蝦身帶點彈牙,也不錯。
赤海蝦

伴着不少港人成長的元氣壽司,狀態已是不復當年勇,但別的迴轉壽司店又何嘗不是一樣?價錢方面並沒有大幅度飈升,只是有點將價就貨的說。要吃平民價錢的壽司,元氣仍是熱門之選,但品質上就不能有更多的期盼了。

新世代事事講求速度行先,但一切在機械化、量產化之同時,能把食物質素提高一點

-進入高速時代,也請不要忘記希望與夢想
2017-08-31
帆立貝壽司
軟殼蟹手卷
辛辣蔥吞拿魚
三文魚腩
2017-10-13 145 浏览
成日都經過呢間元氣,但每次見到咁多人都唔想等。今日把心一橫,決定拎「飛」等位🤔 先講一講拎「飛」部機,可以入埋電話號碼,就到既時候會有來電提示。最後,估唔到平日都要足足等左45分鐘先有位。 可能員工少,客人多既關係,感覺上自助形式為主,而點餐就需要靠掛架上既平板電腦。 食物選擇都算多,但居然無晒吞拿魚同左口魚既食物⋯⋯最後,隨心order左唔同既壽司同麵。 壽司方面,壽司飯唔會太軟太硬,軟硬度適中。而且每件壽司都夠凍(好重要!),食落口感覺好新鮮,份量都好滿意。帆立貝為例,食落鮮甜之外,仲夠厚身,所以都忍唔住後加左幾件🤤 刺身方面,選擇唔多,所以淨係叫返最大眾化既三文魚腩刺身。夠肥美,唔會話太多油脂,加上夠凍,值得讚!如果size再大啲,就會開心啲😆 而令我較有驚喜既係呢個麵,印象中好似叫「太極麵」。由於無湯既關係,感覺上似沾麵。就我個人黎講,好中意個麵條,比較硬身同爽口,加埋底既醬汁又唔會太咸,仲會有啲黑淑味,讚!而配菜就普普通通,無咩特別。 最後,值得一提既當然係呢架送餐火車,好新穎同有趣,而且都好方便。只要order完,就會好快送到枱前😂

2017-10-12
  • 三文魚腩刺身