2017-03-15 1486 浏览
好耐冇食過元氣下午茶,因為元氣啲下午茶要星期一至五先有,難得呢個時間得閑就兩個人去咗食。一向最鍾意食元氣嘅炸蝦卷,其中一個茶餐壽司盛有炸蝦卷,我哋兩個人都點左呢款小食一個要咗胡麻蟹柳沙律、一個要咗北海道玉米薯餅今次個沙律比上次精緻咗、菜好翠綠、粟米好甜、蟹柳都好鮮薯餅上枱時夠熱,炸粉又脆脆地,係油多少少燉蛋係水準有保證之選,內有冬菇、粉絲、日式魚蛋片同蟹柳,蛋好嫩滑食茶餐可以加$12要一個軟殼蟹手卷,每次食下午茶都會叫,因為好抵又好食

下午茶餐壽司盛E
小食一個要咗胡麻蟹柳沙律、一個要咗北海道玉米薯餅
今次個沙律比上次精緻咗、菜好翠綠、粟米好甜、蟹柳都好鮮
胡麻蟹柳沙律
薯餅上枱時夠熱,炸粉又脆脆地,係油多少少
北海道玉米薯餅
北海道玉米薯餅
日式燉蛋
  • 炸蝦卷
2016-12-08 621 浏览
差啲唔記得打呢個食評 睇返啲相先記得 話說嗰日約小學同學去食飯 我原本話想去食板長壽司 佢話唔鍾意 唯有去元氣啦 不嬲對元氣冇咩好感 午餐時段去到 當然係要lunch set 朋友唔鍾意 佢自己另外叫 我嗌左一個最貴嘅 set 有魚生飯 茶碗蒸等等 朋友另外叫咗一啲壽司 好了 上菜了分量真係少到冇人有 可以睇返第一張相 個魚生飯同個湯差唔多份量 食完都唔夠飽 食物質素唔算差 炸蝦唔係太新鮮 有啲凍左嘅感覺 真係麻麻 而且食完之後我個朋友嘅嘢食都未上 有啲過分 人手方面 非常缺少 想叫人都無人應 算啦 總之下次唔會再幫襯 成為$90
2016-11-10
2016-08-26 490 浏览
下午放假 一个人来吃sushi 都很新鲜 好味~刺身略贵 不过抵食 等候时间不太长 可能因为是下午快2点吧 一共消费154元 如果不加刺身48元就很便宜了哈哈
一共消费154元 如果不加刺身48元就很便宜了哈哈
2016-08-26
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 元气卷
Tea
2016-06-23 503 浏览
48蚊再加一既下午茶 比起平時午餐晚餐扺食牛既壽司唔會太老同甜甜地幾好蝦壽司都新鮮,一口肉。螺肉壽司我麻麻但都唔腥,反而個辣既吞拿魚幾好食,唔係太辣但帶左鮮味。薯仔餅就多油左少少
48蚊再加一既下午茶 比起平時午餐晚餐扺食
牛既壽司唔會太老同甜甜地幾好

薯仔餅就多油左少少
2016-04-30 427 浏览
放假要食好野,對自己好D,去左沙田食人氣爆燈的元氣壽司,點左好多款,款款用料新鮮,最好味系鰻魚壽司,鰻魚迷的恩物,加左壽司醋煮的飯細細舊,加上鰻魚汁的鰻魚,兩者都好嫩滑,味道好夾,心太軟都系必點的,三文魚新鮮嫩滑,炸蝦壽司,炸粉好薄好脆,海膽壽司的海膽好新鮮好正,好滿足,大滿足,勁滿足
2016-04-29
等候时间
5 分钟 (堂食)
2016-04-27 218 浏览
很久很久沒去元氣,經過突然想重拾多年前的味道。唉,十分失望。刺身上掃了加味精的油上去,看上去很不自然,吃完還十分口渴。迴轉壽司近年有沒落的趨勢,曾經很喜歡吃它的軟殼蟹手卷,但重試後,真的只想到「往事只能回味」。與其花錢送不關事的扭蛋,倒不如提升食材品質和加強員工培訓才是上策。(和不會廣東話的員工溝通了很久,對方也不明白海膽墨魚是甚麼,不是海膽壽司加墨魚壽司啊,終於成功點海膽墨魚後,捧來的又是海膽壽司,解釋後,結賬又弄錯。。。。只能說,幸好那天不趕時間)

2016-02-19 264 浏览
13-2-2016 (Sat)年初六晚,由於唔肚餓同懶得煮飯,於是晏一晏至去元氣食壽司,我o地大約7:50到,飛係叫到21X,我o地攞到325,有排等.於是諗起可以買外賣,唔使等太耐o掛,就同老公睇外賣menu,就決定要同樣$80.00o既特選壽司盛B同特選壽司盛C各一.老公走入去買時,收銀都多人,我都可入去,驚見收銀後面牆上,貼o左張纸話外賣壽司要等35分鐘. 外賣都要等咁耐?唔0係o掛?俾完錢,睇睇錶,時間係8:05pm ,佢張飛就打8:09pm,我o地o係門外等,我同老公講笑,如果我o地同一時間等到外賣同有位,就拎住外賣入去食.我o地係咁等,o係我o地之前只係有兩個外賣客人,唔明點解外賣要等咁耐,都唔係做堂食o既師傅包壽司,而係由另一邊o既廚房出.等呀等, 等呀等,老公話入去問,結果都冇問.等到8:45pm,老公再入去問,終於有.飛No.就叫到26X.我o地返屋企食.影好晒相開餐,兩盒壽司中都有啲係duplicate,咁我o地就可以一人一件食.其他都share一半.正常o既有:1.-11. 三文魚,北寄貝,蟹籽沙律軍艦,飛魚籽軍艦,松葉蟹牛油果軍艦,牛油果軟殼蟹卷,赤海蝦,熟蝦

特選壽司盛B menu
特選壽司盛C menu
外賣都要等咁耐?唔0係o掛?

影好晒相開餐,
特選壽司盛B & C
特選壽司盛B
特選壽司盛C
wasabi豉油同厚纸碟

正常o既有:
牛油果軟殼蟹卷
赤海蝦,熟蝦,蒲燒鰻魚,芥辣八爪魚軍艦,炸蝦卷
半件炸蝦卷
12. 辣味三文魚軍艦
佢o既辣唔係源自wasabi,而係生洋蔥,真係好辣.

13. 炙燒黑椒三文魚
黑椒唔多,辣味辣味三文魚軍艦比少

14. 炙燒左口魚裙邊
左口魚裙邊好軟,味道好淡.

15. 炙燒黑椒海蝦
所有炙燒系列食到燶味.

味道係2.77分

有啲壽司一夾就散;
一夾即散壽司
而軍艦o既紫菜係腍,係完全腍晒重要係咬唔開,好明顯係一早整好晒,咁點解要我o地等佢所謂o既35分鐘(實際係40分鐘),
重要係整好冇人叫客人攞,真荒謬.

而等位方面,我老公話,o係8:59pm收到店方話就快有位o既訊息.
2016-02-13
等候时间
40 分钟 (外卖自取)
$80.00 (晚餐)
2015-12-16 246 浏览
雖然筆者不沾刺身,卻經常來吃壽司當晚飯,今晚來吃吃寫寫。在迴轉枱自助餐具、茶水,沒甚麼可挑剔。今次嚐試盡量不向侍應order,先在迴轉機上拿了幾款前菜和壽司:螺肉(紅碟$18)味美,碟下墊了三分一青瓜粒,有少少「呃稱」。帆立貝裙邊(紅碟$18)夠煙韌,很「襟」食。玉子壽司(黃碟$12),蛋多於飯,不錯。北寄貝沙律軍艦(綠碟$14),和相中分別有點不同,北寄貝當然沒有相中那麼多,不過比例尚可,味道不錯。炙燒黑椒海蝦(紫碟$16),沒相中的多沙律在壽司面,不過尚有黑椒味道,因為迴轉,所以失去熱度。炸蝦卷(啡碟$20),拿了才後悔,因為迴轉已經不熱,做不到外凍內熱,下次必須另行order。其他想吃又沒轉出來的唯有order了:小柱軍艦($18),新鮮香甜,感覺包壽司的紫菜也脆一點。蟹柳沙律船($16),飯少,所以適合小朋友,腐皮加上沙律,所以很甜美。軟殼蟹手卷($20),是元氣的推介手卷,亦是內子偏愛的,幾乎每次也要點一個作結,今晚也不例外。軟殼蟹不太油,香口,伴上脆紫菜,口感很好。吉列豬扒手卷($16),筆者愛吃吉豬,這裡的吉豬味道不算最好,但紫菜另上,供客人DIY的手卷,感覺尤其新鮮,吃
雖然筆者不沾刺身,卻經常來吃壽司當晚飯,今晚來吃吃寫寫。
帆立貝裙邊(紅碟$18)夠煙韌,很「襟」食。
玉子壽司(黃碟$12),蛋多於飯,不錯。

其他想吃又沒轉出來的唯有order了:
小柱, 蟹柳沙律船
小柱軍艦($18),新鮮香甜,感覺包壽司的紫菜也脆一點。
吉列豬扒手卷($16),筆者愛吃吉豬,這裡的吉豬味道不算最好,但紫菜另上,供客人DIY的手卷,感覺尤其新鮮,吃在尾聲,十分滿足。
题外话/补充资料: 1. 元氣會員可用app訂位。 2. 有八達通。 3. 迴轉枱底有架放袋。
2015-11-30
等候时间
15 分钟 (堂食)
小柱, 蟹柳沙律船
2015-11-16 69 浏览
今晚原本係女女約我吃寿司,本身不太肚餓,第一碟吞拿魚已經感覺點解咁鮮味的,色澤天然,不像平常的迴轉黑瘀色! 跟住即攞起餐牌狂點,大池魚:爽口鮮味,油甘魚:甘香,秋刀魚:很時令新鮮,一點腥都冇,根子:鹹味剛好,甘甜,赤蝦:爽口肥美,鵝肝:燒得很香,只略嫌肝味不夠濃.....全部都冇失望,最後再追加三文魚皮,吉列豬扒卷,阿女就係食左兩碟三文魚,蛋壽司,泡芙,朱古力蛋糕,收工,原本係諗住帶佢去勁食點知係自己勁食,好慚愧
2015-11-09
等候时间
20 分钟 (堂食)
  • 秋刀,吞拿魚,油甘魚,根子,鵝肝,炸魚皮
得知呢度嘅下午茶餐轉咗新 menu, 就着媽子陪我嚟湊吓熱鬧 ^^ 今日老豆放假, 我哋就決定開開心心嚟試餐~ 我哋點咗三個 tea set (≧∇≦)Tea Set 1c:Tea Set 1d:And Tea Set 1e:下午茶餐 2 加咗新選擇, 我決定試吓新加嘅温泉玉子, 但媽子, 老豆就決定點返佢哋嘅喜好:因為下午茶餐 3 冇新嘢揀, 我哋三個照舊揀咗 Tea Set 3a:我哋用特價額外追加咗一個吞拿魚手卷 & 兩個軟殼蟹手卷:我同老豆都係大食之人, 正常一個下午茶餐又邊夠我哋食吖 (≧∇≦) 我哋用正價追加咗六件三文魚腩壽司, 兩件飛魚子軍艦壽司, 四件特大帆立貝壽司 & 兩件蒲燒鰻魚壽司~上菜嘅速度依舊超快, 冇幾耐所有美食經已到齊 \(^o^)/ 所有壽司用料都好新鮮甜美, 蒸蛋軟殼蟹手卷炸雞亦一樣出色! 今次最驚喜, 除咗新配撘好啱我胃口之外, 莫過於新推出嘅温泉玉子 ^^ 上枱時見佢平平無奇成隻烚蛋咁樣, 都有啲失望... 點知一打開隻蛋, 加埋啲特製醬油一齊食~ 嘩! 真係超水準呀!!! 蛋白滑到好似豆腐一樣, 配埋醬油一齊食, 超惹味; 拮穿個蛋黃, 啲溏心就
Tea Set 1c:
Tea Set 1d:
Tea Set 1d
And Tea Set 1e:
Tea Set 2c
Tea Set 2d
我哋用特價額外追加咗一個吞拿魚手卷 & 兩個軟殼蟹手卷:
吞拿魚手卷 & 軟殼蟹手卷
三文魚腩壽司 / 飛魚子軍艦壽司 / 特大帆立貝壽司 / 蒲燒鰻魚壽司
上菜嘅速度依舊超快, 冇幾耐所有美食經已到齊 \(^o^)/ 所有壽司用料都好新鮮甜美, 蒸蛋軟殼蟹手卷炸雞亦一樣出色! 今次最驚喜, 除咗新配撘好啱我胃口之外, 莫過於新推出嘅温泉玉子 ^^ 上枱時見佢平平無奇成隻烚蛋咁樣, 都有啲失望... 點知一打開隻蛋, 加埋啲特製醬油一齊食~ 嘩! 真係超水準呀!!! 蛋白滑到好似豆腐一樣, 配埋醬油一齊食, 超惹味; 拮穿個蛋黃, 啲溏心就有如泉湧咁流出嚟, 食到停唔到口~ 媽子老豆見我一副享受非常嘅食相, 齊聲話下次都要試 ^O^

呢度嘅水準穩定, 價錢大眾化得嚟分店又多, 可算是我最愛嘅連鎖店!!

2014-03-04
$115.2 (下午茶)
Tea Set 1d
Tea Set 2c
Tea Set 2d
吞拿魚手卷 & 軟殼蟹手卷
2014-02-14 1675 浏览
熱愛壽司嘅我, 久不久就會去呢個連鎖品牌止一止渴! 連一向唔太喜愛連鎖店嘅我都鍾意呢個品牌, 無他嘅~ 因為佢哋質數隱定, 價錢大眾化, 分店多兼地點方便… 以上種種, 已經令人好難抗拒… 一直都想寫呢度, 但總係唔知點落筆… 今日, 靈感終於來臨, 因為呢度嘅 tea set 實在物超所值, 不能不推介 (≧3≦)今日同媽子嚟 high tea, 點咗兩個 tea set ^^Tea Set 1c:And Tea Set 1e:我哋兩個都係點咗 Tea Set 2a:同埋 Tea Set 3a:另外, 我哋用特價額外追加咗兩個軟殼蟹手卷:同埋赤海蝦刺身:因為本人比較大食, 亦用正價追加咗個兩件蒲燒鰻魚壽司 & 兩件墨魚壽司 ^^先講速度, 上菜嘅速度真係超快, 啱啱沖好茶, 還來不及安排豉油 wasabi, 沙律 & 手卷已經送到, 壽司, 蒸蛋 & 刺身亦緊接其後出場 ^^ 正! 可能師傅知我肚餓啦 ( ´▽` )所有壽司刺身都好新鮮, 絕唔會因為特價 or 下午茶而有所分別! 而且個蒸蛋好滑, 好美味! 個軟殼蟹手卷亦超水準, 大大隻蟹腳包喺温軟可口嘅壽司飯入面, 外軟內脆, 簡

Tea Set 1c:
And Tea Set 1e:
我哋兩個都係點咗 Tea Set 2a:
同埋 Tea Set 3a:
Tea Set 3a
另外, 我哋用特價額外追加咗兩個軟殼蟹手卷:
同埋赤海蝦刺身:
赤海蝦刺身
蒲燒鰻魚壽司 & 墨魚壽司

所有壽司刺身都好新鮮, 絕唔會因為特價 or 下午茶而有所分別! 而且個蒸蛋好滑, 好美味! 個軟殼蟹手卷亦超水準, 大大隻蟹腳包喺温軟可口嘅壽司飯入面, 外軟內脆, 簡直好味到停唔到口 (≧∇≦)

不論去邊間分店, 每次嚟呢度開完飯都覺超滿足 ( ̄∇ ̄) 而且價錢又大眾化, 食多幾次都都唔怕!!
2014-02-10
赤海蝦刺身
蒲燒鰻魚壽司 & 墨魚壽司
2013-07-14 66 浏览
每當晚市時間路過元氣,門外必定擠滿人群,輪侯時間估計最少也有半小時以上,估計食物質素也有一定的保證吧,不知為何,openrice上的食評只有一篇,好奇地想知箇中原因,所以親身尋找這個答案。店舖的裝潢跟其他連鎖店差不多,以日式為主,有迴轉和卡位兩種座位,牆上掛著寫上食物名稱的木牌,一貫日本壽司店舖的擺設。 三文魚魚頭湯--份量算不上是大碗,不過在熱騰騰奶白色的湯內,盛滿了三文魚的魚頭,湯身有點稠濃,入口味道充滿三文魚的鮮甜,可想而知,這個湯用上大量的魚頭和魚骨熬製而成,雖然有點油膩,但是對於愛好此湯的人來說,相信並不會太介意吧 元氣卷--這是由迴轉枱直接取下來的壽司,外層的三文魚不算肥美,不過味道尚算鮮甜,但是內裡的紫菜和三文魚皮已經變得腍身,乾脆欠奉,可能是由於它已經"轉"了好一段時間吧 海鹽赤海蝦, 灸燒牛油特大帆立貝, 特大蟹棒--三款壽司都是即點即做的,材料仍然保持新鮮狀態,食物溫度適中恰當,蝦肉,帆立貝和蟹棒的肉質都十分肥美,個人最喜歡帆立貝,鮮甜而且肉質甚為彈牙,表面塗上的牛油,再輕輕燒焦,味道更為吸引 醋漬鯖魚棒, 長鰭吞拿魚, 蒲燒鰻魚--跟以上的壽司一樣,肉質鮮甜爽口,
三文魚魚頭湯
元氣卷
海鹽赤海蝦, 灸燒牛油特大帆立貝, 特大蟹棒
醋漬鯖魚棒, 長鰭吞拿魚, 蒲燒鰻魚--跟以上的壽司一樣,肉質鮮甜爽口,飯身軟硬適中,不鬆散,最好味的是長鰭吞拿魚,入口即溶,差不多不用咀嚼,而且同樣是十分甜美
醋漬鯖魚棒, 長鰭吞拿魚, 蒲燒鰻魚
题外话/补充资料: 當晚也點了他他牛,可惜已經售罄,侍應不但很快告知,同時很有禮貌地建議其他相近的食品,十分欣賞他們的待客之道
2013-07-02
2012-06-18 58 浏览
媽媽話好耐無食壽司 , 二話不說就係諗到黎元氣食左咁多年都仲未厭 , 始終都覺得同元氣有個情意結o係度enjoy 咭食滿 $ 100 送一客 $ 16 o既手卷 , 我同媽媽同細佬 , 話咁易食夠 $ 300 xp媽媽最鍾意元氣o既鰻魚壽司 , 鰻魚汁自己落細佬話 $ 9 大滿足o個個長鯺吞拿魚好正 , 但我無食元氣必食元氣卷 , 中間脆脆o既青瓜同三文魚皮 , 好好味燒三文魚壽司 ~ 我覺得係元氣獨家o家 , 好肥美 >v<蟹羔墨魚軍艦 ~ 麻麻地 , 好咸 油甘魚壽司 ~ 叫左兩碟 , 有兩款唔同部位o既肉 , 兩碟都好正海鹽赤海蝦壽司 ~ 唔算特別正 , 無乜甜味 法國鵝肝壽司 ~ 明知唔扺食都叫左 , 輕輕燒一燒 , d 油流返落舊飯度 , 正 !!灸燒黑椒海蝦 / 三文魚壽司 ~ 呢個又係必點 , 燒得好香 辛辣野菜炸蝦卷 ~ 呢個新出o既 , 個辣味幾得意 , 一試無妨炸魷魚鬚 ~ 炸物即叫即炸 , 粉夠薄 ~ 加 d 檸檬汁 , 無咁油膩日式炖蛋 ~ 呢個又係必食 !! 暫時未遇上比佢更好食o既日式炖蛋 !## 希望元氣o係不斷開分店 , 不斷開子公
媽媽話好耐無食壽司 , 二話不說就係諗到黎元氣
食左咁多年都仲未厭 , 始終都覺得同元氣有個情意結o係度

我同媽媽同細佬 , 話咁易食夠 $ 300 xp
媽媽最鍾意元氣o既鰻魚壽司 , 鰻魚汁自己落
細佬話 $ 9 大滿足o個個長鯺吞拿魚好正 , 但我無食
元氣必食元氣卷 , 中間脆脆o既青瓜同三文魚皮 , 好好味

燒三文魚壽司 ~ 我覺得係元氣獨家o家 , 好肥美 >v<
蟹羔墨魚軍艦 ~ 麻麻地 , 好咸
海鹽赤海蝦壽司 ~ 唔算特別正 , 無乜甜味
## 希望元氣o係不斷開分店 , 不斷開子公司o既同時
會一直保持水準 , 然後成為香港最有歷史o既迴轉壽司連鎖店
2012-06-18
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐优惠
信用卡優惠