餐厅: 元気寿司 (綠楊坊)
资讯:

2018-02-20 254 浏览
前日(18-2-2018 Sun 年初三)晏晝,同老公出發去香港拜年前食個晏,諗唔到食咩,決定o黎元氣用$150.00劵,去到時好彩唔多人等,但都等o左3個字至到我o地,o岩o岩俾o左兩個唔錯o既位,安頓完後就好忙咁電子落單,落o左7樣o野就唔俾我o地落,咁食住先,o野食好快到o黎:3. $12.00o既天婦羅蠔花卷天婦羅蠔是脆,蠔味足,但壽司飯散同墊底o既紫菜腍同韌.味道: 4分1-2. $14.00一件o既真鯛,要兩件,$19.00 o既極上甜蝦卷4. $17.00o既帆立貝8-9. 同樣係 $17.00o既八爪魚同北寄貝12. $10.00o既油甘魚正常冇問題.5. $10.00o既辛辣長鰭吞拿魚老公食,我冇食到.6, 11.  $20.00o既螺片,兩件我食第一輪o個件時, 根本咬唔開件螺片,所以之後都要多一件俾老公食.味道: 2.8分7. $24.00兩件o既蟹膏松葉蟹棒差到離晒譜, 蟹棒係雪藏貨都算,但仍涼涼地兼霉,好唔掂.味道: 1分9. $10.00o既筋子要兩件size同三文魚籽差唔多大但紅啲,而且佢係一秋冇分開成一粒粒,味道亦鮮少少,好食啲o既. 味道: 5分13.
o岩o岩俾o左兩個唔錯o既位,安頓完後就好忙咁電子落單,
落o左7樣o野就唔俾我o地落,咁食住先,o野食好快到o黎:

3. $12.00o既天婦羅蠔花卷
天婦羅蠔花卷
天婦羅蠔是脆,蠔味足,但壽司飯散同墊底o既紫菜腍同韌.
味道: 4分

極上甜蝦卷
極上甜蝦卷
4. $17.00o既帆立貝
8-9. 同樣係 $17.00o既八爪魚同北寄貝
12. $10.00o既油甘魚
正常冇問題.

5. $10.00o既辛辣長鰭吞拿魚
老公食,我冇食到.

6, 11.  $20.00o既螺片,兩件
我食第一輪o個件時, 根本咬唔開件螺片,
咬唔開o既螺片
所以之後都要多一件俾老公食.
味道: 2.8分

7. $24.00兩件o既蟹膏松葉蟹棒
差到離晒譜, 蟹棒係雪藏貨都算,但仍涼涼地兼霉,好唔掂.

味道: 1分
左起:辛辣長鰭吞拿魚, 其中一碟真鯛,螺片,蟹膏松葉蟹棒,淺藍色碟:帆立貝
9. $10.00o既筋子要兩件
一秋筋子
味道亦鮮少少,好食啲o既.

13. $15.00o既榮螺
呢個味道幾夠.

味道: 5分
左下:北寄貝,左上:八爪魚,左上2:榮螺,左下2:螺片,右上下2:筋子,右:油甘魚
14. $24.00o既二期作米雪糕
二期作米雪糕
味道似雲呢拿多啲,但內裡有煙韌o既飯粒,OK o既.
味道: 4分

15. $24.00o既天日鹽雪糕
天日鹽雪糕
味道係少鹹雲呢拿,都唔錯.

二期作米雪糕同天日鹽雪糕
食到似開o左山o既立山黑部o既雪糕

價錢:
連加一共$282.70.
2.5分

服務:
本來除o左帶位同收錢外都冇乜服務好講,但俾錢時o岩o岩前面兩個客人好麻煩,又只得一個收銀,攪到條隊好長,而且好耐至有另一個收銀出o黎.我覺得職員o既警覺性太低.

其他:
o衣o家元氣新加o左好多壽司以外o既食物,例如烏冬,
冷麵同炸薯條等.
2018-02-18
$141.35 (午餐)
用餐优惠
現金券
一秋筋子
  • 榮螺
2018-01-28 70 浏览
間唔中想食壽司都會去元氣,而且依家有壽司列車自動點餐就更加方便。今次到訪既係荃灣綠楊分店,叫既都係每次我去元氣會叫既壽司。當中以炙燒壽司最得我心,輕輕炙燒之後有魚油既香味,正😋😋😋今次仲試左炸三文魚皮,新鮮炸起熱辣辣,香口又脆身😊
今次仲試左炸三文魚皮,新鮮炸起熱辣辣,香口又脆身😊
午餐
用餐优惠
現金券
2018-01-21 453 浏览
行完大帽山,同老友一程巴士落番荃灣綠楊新村,之後匯合大家老婆,走入「元気」食壽司,過吓壽司癮。其實,本來喺打算飲茶,但附近幾家酒樓都好多人,退二求其次,就入咗元氣。「元気」唔使我多介紹啦,佢哋紮根香港咁多年,大家都好熟,環境一如淺木色系嘅和風格局,光猛整潔。近年,不斷與時並進,所以,由迴轉變咗子彈火車,又以平板全自動化落單,有根有據減少人為錯誤,又方便對單。壽司一整好,就由子彈火車送到,都幾過癮架。雖然牆上貼有餐牌上嘅所有食物,但大家都喜歡晌平板上轆嚟轆去。而下面所列為每客(每碟)單價,有啲一客一件,有啲則一客兩件。中華沙律 $17先嚟啲冷盤、小食過過口癮,中華沙律其實只喺啲海藻,唔知點解有個咁嘅名,一直無去考究,小弟成日當喺食海蜇咁,涼涼哋又爽口。枝豆 $17更加喺過口癮嘅小食,枝豆粉粉腍腍,帶點鹹味,唔覺口覺又一條。海膽軍艦 $25啲海膽落得都唔少,色澤亮麗而幾鮮甜,飯粒黏糯,圍邊嘅紫菜仲喺有啲脆脆口。炙燒醬三文魚腩壽司 $10三文魚腩切成一大長條,炙燒過夠晒靚仔,入口富油香,配壽司飯,好味。青瓜卷 $12老婆講健康又偏素,所以,就專登點客青瓜卷,唔喺咩特別嘢,勝在好啱佢食。青瓜卷

壽司一整好,就由子彈火車送到,都幾過癮架
中華沙律 $17

海膽軍艦
炙燒醬三文魚腩壽司 $10

炙燒醬三文魚腩壽司
青瓜卷 $12

老婆講健康又偏素,所以,就專登點客青瓜卷,唔喺咩特別嘢,勝在好啱佢食。青瓜卷切得工整,見過有啲店做得好迤,有高有矮。
青瓜卷
八爪魚壽司 $17

一客有兩件,仲要切得幾大件,唔知喺咪咁啱,切位剛好跟住啲吸咀嚟切,所以,外觀靚仔好多。入口柔韌,唔會好似擦紙膠咁,壽司飯搓得鬆軟,認真唔錯。
八爪魚壽司
玉子壽司 $12

同樣一客兩件,玉子做得好都唔喺易架,做得軟熟有蛋香,口感唔會鬆散削身,不俗。
玉子壽司
炙燒左口魚裙邊壽司 $12

咪睇啲左口魚白潺潺,食落好鮮甜吓,仲有一朕朕油潤感,燒得深啲可能仲正。
炙燒左口魚裙邊壽司
炙燒帆立貝壽司 $17

將帆立貝一開二,因為件帆立貝本身都算厚肉,所以,口感仍然有肉地,而且,頗爽口;唧咗少少沙律醬炙燒,令其鮮甜味更突出。
炙燒帆立貝壽司
松葉蟹牛油果軍艦 $17

牛油果喺老婆嘅喜愛,加埋有松葉蟹肉,實啱晒佢啦。軍艦上鋪滿好多蟹肉,配搭牛油果,效果唔錯,幾有清新嘅感覺。
松葉蟹牛油果軍艦
燒牛肋骨壽司 $10

平時食一件件嘅牛肋骨就多,做成壽司就少啲。講笑咁講,有啲似食牛肉飯,但件燒牛肋骨肉又真喺幾香幾有肉味。
燒牛肋骨壽司
蔥牛肋骨軍艦 $17

追加多件牛肋骨軍艦,配上牛蒡絲,又有紫菜捲住,整體感覺好過食牛肋骨壽司;再者,俾多$7,一客喺有兩件軍艦嘛,心理都覺得抵啲。
蔥牛肋骨軍艦
日式燉蛋 $20

試咗多款壽司、軍艦,點番啲熱食,茶碗蒸喺暖心嘅選擇。啲燉蛋蒸得幾嫩滑,好有蛋香,蛋內伴有少少冬菇片、日或魚蛋……等,食完胃都暖返晒。
日式燉蛋
日式炸芝士年糕 $28

香口嘢點都喺大家至愛,叫一客炸芝士年糕共享就最好不過。啲年糕炸等均勻金黃,而且,口感軟糯,內裡填滿芝士,香濃好味。
日式炸芝士年糕
日式炸芝士年糕
燒三文魚鮫 $24

友人喜歡三文魚,所以,熱食揀多客燒三文魚鮫,唧點檸汁去去油膩感,魚肉嫩滑之餘,有份清爽氣息。
燒三文魚鮫
野菜餅烏冬 $29

臨尾點個烏冬墊肚,其實,食晒上面啲嘢都幾夠飽,不過,加個烏冬就更滿足。野菜餅做得唔錯,香脆不膩,烏冬又夠滑溜。
野菜餅烏冬
城中有唔少食壽司名店,小弟又唔喺壽司狂人,唔會刻意去比較。「元気」偶爾也幫襯吓,一直覺得佢哋都做得唔錯,食物都不斷有改進,收費亦頗合理呢!
炙燒左口魚裙邊壽司
炙燒帆立貝壽司
松葉蟹牛油果軍艦
蔥牛肋骨軍艦
2017-04-17 521 浏览
今日來到新裝修,有火車送餐元氣,覺得很方便,食物又出得快了,先拿下點餐note book,按自己想食東西,確認後。很快火車就開始送餐,覺得真的比人手落單快,又方便!炸墨魚咀,香口像鹽酥味道,很惹味!特別鍾情海鹽系列,我點了鮮帶子,又厚又大隻,一隻都已經很滿足,帶子鮮甜,加點海鹽咸味,不用點豉油已經很好!海鹽牡丹蝦壽司蝦肉厚而鮮甜,啖啖肉很新鮮大滿足的新推介蒲燒鰻魚芝士卷,有芝士青瓜,味道濃郁,芝士鰻魚都好濃味道,追CALL再叫。辛辣吞拿,魚質軟綿綿,魚味出色,水準無變!火車很快出食物,攞完食物,按黃色制回廚房,當日我未食完就又出食物,食得趕起來!

炸墨魚咀,香口像鹽酥味道,很惹味!

海鹽鮮帶子壽司
海鹽牡丹蝦壽司
蝦肉厚而鮮甜,啖啖肉很新鮮
海鹽鮮蝦壽司
大滿足的新推介
鰻魚青瓜鐵卷
辛辣吞拿,魚質軟綿綿,魚味出色,水準無變!
辛辣味魚生壽司
海鹽鮮帶子壽司
海鹽鮮蝦壽司
鰻魚青瓜鐵卷
辛辣味魚生壽司
2017-04-04 391 浏览
今日拜完山就去左元氣食個午飯,真心覺得元氣而家愈做愈好。首先,等位可以用app 遙距等位,真係慳好多時間,可以一路行一路等位,到到下一張台到你就會打黎通知你,呢個function 真係唔錯。之後我地四個被安排坐卡位,D位幾闊幾舒服。雖然餐牌有既刺身/壽司款都係好基本既款式,但加埋時段限定既款式都幾夠,如果可以有更多熟食食物會更加好。我地點左3個軟殼蟹手卷,3個三文魚腩壽司,1客灸燒三文魚,一客辣味三文魚,一客海膽軍艦,3客珍寶帆立貝,1客厚燒玉子。上菜都幾快。軟殼蟹手卷好似比以前少左軟殼蟹,但仍然幾好食。D 魚生都幾新鮮幾肥,不過海膽軍艦就麻麻地,海膽份量多,但係隻膽唔得。不過價錢$24,都收貨既!!厚燒玉子幾有蛋味,熱辣辣上都幾正。灸燒三文魚都燒得幾香,熱D會更加好。
今日拜完山就去左元氣食個午飯,真心覺得元氣而家愈做愈好。

之後我地四個被安排坐卡位,D位幾闊幾舒服。

雖然餐牌有既刺身壽司款都係好基本既款式,但加埋時段限定既款式都幾夠,如果可以有更多熟食食物會更加好。

上菜都幾快。軟殼蟹手卷好似比以前少左軟殼蟹,但仍然幾好食。

2017-03-25 332 浏览
鰻魚意外地唔錯,個汁好好味!三文魚腩都非常唔錯,大滿足嘅價錢,大滿足嘅味道!北寄貝、帆立貝、馬刀貝,三色刺身不過不失,天婦羅蝦,個哈啖啖肉,又係啱啱炸起,而且大滿足嘅價錢,好抵又好食元氣卷,非常失望!因為個三文魚係結冰嘅,非常之唔好食!軟殼蟹卷食唔出係軟殻蟹芥末魷魚好惹味,辣辣甜甜,不過軍艦包住啲紫菜有啲林, 唔係特別新鮮蟹肉牛油果軍艦一樣,蟹肉係真蟹肉、牛油果係真牛油果,不過賣相好差醬燒三文魚非常普通,食唔到醬味其實今日呢度都係因為呢架車老公鍾意貪得意咁下禁下而且全人手操作,減少左我哋同店員溝通,我食得好自在
鰻魚意外地唔錯,個汁好好味!

三文魚腩都非常唔錯,大滿足嘅價錢,大滿足嘅味道!

北寄貝、帆立貝、馬刀貝,三色刺身不過不失,

元氣卷,非常失望!因為個三文魚係結冰嘅,非常之唔好食!

軟殼蟹卷食唔出係軟殻蟹
醬燒三文魚非常普通,食唔到醬味
其實今日呢度都係因為呢架車
老公鍾意貪得意咁下禁下
而且全人手操作,減少左我哋同店員溝通,我食得好自在

2016-11-08 396 浏览
簡單的中午,來了個簡約的午餐喜歡吞拿魚的我不用到日本,也可品嚐吞拿魚的香,這個高速限定的吞拿魚蓉丼,滿足到我小小的盒子,盛滿了高高的吞拿魚蓉,下面就是白飯,估不到呑拿魚蓉份量好多,吞拿魚好滑好香,魚味鮮甜,配合芝麻及蔥,好美味
簡單的中午,來了個簡約的午餐

2016-10-25 483 浏览
今日一早11點幾就嚟所以人唔到太多即刻有位整體食物黎得好快 落咗單幾分鐘即刻有壽司食今次想講下高速線限定嘅壽司 特別推介辛辣蔥吞拿魚魚腩 大大嚿吞拿魚腩肉係面 超足料都只係$12超值不過有款壽司更加抵食佢係一客三件蔥吞拿魚新香卷 $22有三件食落同$12個款分別唔大了新落 一樣好足 但價錢反而平左10幾蚊計落甜品方面 估唔到$12嘅朱古力慕絲做到嘢香濃朱古力慕絲中間有少少好似jam食落口感十足 朱古力控一定岩食 推介大家去試
不過有款壽司更加抵食佢係一客三件

甜品方面 估唔到$12嘅朱古力慕絲做到嘢
香濃朱古力慕絲中間有少少好似jam
食落口感十足 朱古力控一定岩食
推介大家去試
2016-09-29 347 浏览
火車送餐,看似新鮮,其實客人自助,慳返唔少人手。除了帶位外,全程無人出現過。個人認為侍應同客人嘅交流都係整個餐飲體驗嘅重要一環,依家件事變咗有啲毒。一坐下,前面部pad要load一陣,以後自行篤篤篤去點餐,pad敏感度同速度都非常好,設計也比板長好很多。不過畀我發現我疑似去咗明將。我無咁勇者,最後點咗有6款選擇的下午茶餐,價錢同普通元氣一樣,壽司餐$48,刺身餐$60,但呢度就無得自選三食。點完一分鐘食物分兩架快車送到,新屎坑嚟嗰刻的確幾興奮,要㩒製讓列車回廠,但完全無指示,搞到我儍豬咗一陣。坐卡位的條路軌太高,要企起身先攞到。下午茶餐四小碟中有三碟都係壽司,呢樣正常元氣無。三文魚瘦到一滴脂肪都無,賣相個形又衰,好爭鮮。赤蝦零蝦味。中間係高速獨家嘅槍魷魚,滑潺潺,好難夾,中間有啲姜蓉去腥,小心哽死。芝士蟹棒同熟蝦,冰冷的蝦蟹肉,也不知道在吃什麼,入到深喉只有點點臭芝士味反芻出來。蔥吞拿魚腩新香卷,又是高速限定,吞拿魚蓉又是冰冰冷冷完全無味,只食到中間的青瓜味。全餐最好味係個蟹籽沙律,so sad...完

下午茶餐

全餐最好味係個蟹籽沙律,so sad...

2016-09-28
2016-06-07 429 浏览
元氣有愈來愈多間高速線高速線除左好玩 好睇之外運送食物速度更比一般既堂食店快你睇下 全部載住脆脆既軟殼蟹手卷。。超吸引全部列車上載住滿滿既壽司 大滿足高速線限定 炸蝦卷 好香脆 好吸引 大愛這店食物水準不差 服務很好 推介
元氣有愈來愈多間高速線
高速線除左好玩 好睇之外
運送食物速度更比一般既堂食店快
你睇下 全部載住脆脆既軟殼蟹手卷。。超吸引
全部列車上載住滿滿既壽司
大滿足
高速線限定
炸蝦卷 好香脆 好吸引 大愛

這店食物水準不差 服務很好 推介
2016-06-07
2016-05-29 259 浏览
一向都很喜歡去吃元氣的壽司,知道綠揚坊開了高速線更加馬上去試啦,點知⋯⋯一坐低斟綠茶飲,熱水完全不熱⋯⋯自選下午茶餐沒有,只得預先設定的茶餐⋯⋯炸蝦卷完全不熱,似乎早已預備⋯⋯其他壽司一夾就散,不要話放入口,連完整一件壽司去點豉油都有困難⋯⋯唯一可取是炙燒黑椒三文魚仍保持到水準!極失望的掛住高速線之名,其質素竟然是三元壽司之流,相當令人失望😡😡😡

一坐低斟綠茶飲,熱水完全不熱⋯⋯

自選下午茶餐沒有,只得預先設定的茶餐⋯⋯

炸蝦卷完全不熱,似乎早已預備⋯⋯

唯一可取是炙燒黑椒三文魚仍保持到水準!

2016-05-06 265 浏览
被維妙維肖的壽司高速列車線吸引到店內光顧。。。的確為了多玩幾次這個快速列車線,客人大多會分開幾次點餐,或點更多食物 所以這個特式也算是店舖的招徠。。。用IPAD落單後,大約5分鐘時間,列車線便運載著美味的壽司停在你面前!拿下壽司,再按下MON下的公仔頭,列車便會回到原點了。。。第一ROUND點了炙燒芝士熟蝦($18)、三文魚($14)、蟹籽青瓜沙律($18)!炙燒芝士熟蝦有甜甜稠稠的芒果汁,頗為開胃。三文魚也很新鮮好味,!蟹籽青瓜沙律的蟹籽舖滿整碟沙律,咬下去卜卜聲,作為頭盤,好滋味~其後點了野菜餅烏冬($28),由於它是有湯的熱食,所以基於安全,它是由服務員送過來的~野菜餅是新鮮炸出來,食落脆卜卜,但又不是太油膩,而鳥冬的湯底是只有蔥花的清湯。。。所以整體來講,清淡的湯頭配上濃味的野菜餅,好味!
 所以這個特式也算是店舖的招徠。。。
所以整體來講,清淡的湯頭配上濃味的野菜餅,好味!
2016-05-05
  • 蟹籽青瓜沙律
2016-04-20 122 浏览
紫菜手捲香味越濃、味道越美。加工後的紫菜具有一種特殊的香味,再經過烘烤的紫菜,其香味往往更能吸引人們的食慾,因而香味對紫菜來說尤為重要。質量好的紫菜,必須是柔軟可口,一放入口裡就和唾液摻混,很快溶化,以致香氣撲鼻,鮮味滿口。
2016-04-16
2016-04-03 502 浏览
元氣的高速線已推出了一段時間,分店也增至5間,自從在荃灣廣場剛開業時吃過後,就心癢癢一直想再去,於是這次有空就選了綠楊坊分店參觀,門口有列車跟壽司模型display,好可愛 話說我覺得這裡平日的客人不多,而且用平板自助點餐、專車服務這種方式,很適合一個人去吃呢,簡直是獨身好去處(掩眼既然特地來到高速線,當然要點限定款,先來個午後之選赤海蝦刺身盛,整set完整地被列車送到,第一次看到一位乘客霸佔兩個車位xD個人很少吃日式燉蛋,沒想到原來還不錯,加了粉絲、菇類令味道很豐富,燉蛋也夠滑嫩,挺喜歡的。來到元氣一定會吃的赤海蝦刺身,微漿帶黏的口感鮮甜度滿滿。壽司方面,三文魚保持一貫的水準,松葉蟹棒依然太多水份,至於限定的槍魷魚很清爽、不會過韌,蔥吞拿魚腩新香卷更是必吃,腩位脂香豐富、入口即化。一個下午茶哪能滿足,於是再點了每次都吃的帆立貝壽司和海膽軍艦,帆立貝肉厚而鮮嫩,海膽亦是甜且不腥苦,是味蕾的大滿足。限定的吞拿魚腩看起來不怎麼樣,但入口軟綿無筋,來到高速線必點。最後不忘來個芝士煙肉烏冬,雖然煙肉跟上次比較略嫌硬身,不過煙韌的烏冬掛上濃香的芝士汁醬,作為收尾簡直perfect!
日式燉蛋
赤海蝦刺身盛
芝士煙肉烏冬
2016-04-01 529 浏览
To settle my after-lunch sushi cravings I went to Genki Sushi in hope for a couple of good quality sushi. Ofcourse, it was mission accomplished! The sushi store was packed at 5pm (the former sushi store Itacho was completely empty during this time before)This tablet menu was fixed onto the table which made it extremely convenient to order! What took me by surprise was the food being served by this fascinating high speed rail train! You simply take your dishes and press this yellow
Tablet  Menu

Sushi  High  Speed  Rail  Train
You simply take your dishes and press this yellow button to send the train back to the kitchen! Don't forget to take your sushi before sending it back though because that's what I did by accident whilst taking these pics! *oopsyy*
Everything was brand new here and everything is made at ease, even the hot water push button!
Finally, the tea set I ordered for HK$48 only and some a la carte sushi.
Tea  Set  HK$48
A la carte premium Salmon Sushi (HK$10)

A la carte tiger prawn sushi (HK$10)
A la carte blue fin tuna sushi (HK$10)
Everything was fascinating: from ordering to receiving and eating the food. Although there is less choice of fish in this Genki Sushi, I don't know if it was because it is newly opened and they did not expect business to be this great as the Itacho beforehand was out of customers for a few years.

We love the Kousoku Genki Sushi stores!!

2016-03-22
Tablet  Menu