2019-04-08 263 浏览
一家人食晚飯,去到九龍城的全盛燒臘茶餐廳,吃些燒臘、燒味。茶餐廳的格局,是街坊的味道。餐牌字體夠大隻,方便長輩閱讀。燒臘、燒味以外,還有不同套餐啊。這是脆皮乳豬,例牌份量,也算挺多,脆皮是重點吧,鬆化可口,肥膏都去掉,不會太油膩,豬肉爽口,好值得一食。還追加一碟油菜,是菜心喲。本來平平無奇吧,最特別的是加上薑蔥,也是一個有創意的組合。如果需要,還可以額外加蠔油呢。另外再加一些燒味及白飯,簡簡單單又一餐了。
一家人食晚飯,去到九龍城的全盛燒臘茶餐廳,吃些燒臘、燒味。

茶餐廳的格局,是街坊的味道。

另外再加一些燒味及白飯,簡簡單單又一餐了。

2019-04-04 302 浏览
搬家後,在九龍城用膳時間多了,經常吃了不同類型的食物,而燒味是我喜歡的其中一款。區內燒味店不是很多,而這間位於九龍城街市旁邊的是我會光顧。店內除了提供燒味,還有其他款式食物。今天和朋友來到,我們點了些食物分享。燒鴨拼海蜇瀬粉,燒鴨沒有羶味,海蜇爽口香脆,淋上了燒味汁後更加滋味。燒鵝瀬粉,燒鵝肉質結實而不靱,不會過肥。瀬粉份量不少,湯頭味道清甜帶少許胡椒味,配合燒鵝肉,味道就更好。煎鹹魚肉餅飯,肉餅外脆內軟,鹹魚味道適中,是最佳佐飯的。粟米肉粒飯,粟米粒夠多,芡汁不會濃,將粟米肉粒淋上飯面進食,就是最愛的吃法。凍鴛鴦,奶茶和咖啡味道平均,是我喜愛的。

區內燒味店不是很多,而這間位於九龍城街市旁邊的是我會光顧。

店內除了提供燒味,還有其他款式食物。

今天和朋友來到,我們點了些食物分享。

煎鹹魚肉餅飯,肉餅外脆內軟,鹹魚味道適中,是最佳佐飯的。

凍鴛鴦,奶茶和咖啡味道平均,是我喜愛的。

2019-03-16 202 浏览
九龍城以食聞名,食肆很多,各式其式,而且到處仍是舊建築,保留住舊城風味,是個吸引的地方。自從啟德機場搬遷多年,為九龍城帶來了寧靜,附近食肆,依然倡旺。但感覺九龍城泰菜館比較多,想吃好的燒臘就比較少選擇。但凡事總有例外,全盛燒臘茶餐廳就在九龍城屹立7週年,燒臘出色,選用優質食材,深受街坊歡迎。全盛燒臘茶餐廳在衙前塱道40號地下,茶餐廳格局,佈置簡單,地方整潔,環境舒適,有多款燒臘選擇。全盛燒臘茶餐廳門面的金漆招牌十分搶眼,加上店面廚櫃掛起來的燒鵝色澤紅潤,皮層脹卜卜,相當吸引,我就毫不猶豫,進店幫襯。給店面廚櫃掛起來的燒鵝吸引,就打燒鵝主意,坐下就豪一點,叫了燒鵝下庄,再加白飯。全盛一哥义燒也是主打,當然也要單點。其實全盛的酥皮乳豬、脆皮燒腩、玫瑰豉油雞、桂香切雞、乳鴿、佛山燻蹄等,也是製作出色,而且可配搭成各式套餐,任君選擇,而且都是街坊價錢,超值抵食。燒鵝下庄色澤搶眼,鵝髀唔算大隻,但燒得皮脆肉香,外皮挺身又薄又脆,燒鵝肉質軟腍,而且肉汁豐富,帶點甘香肥膏,不算肥膩,配上飯粒乾身,晶瑩滑溜白飯,開胃好味。至於燒鵝的最佳拍檔酸梅醬,亦酸甜適中,恰到好處。全盛一哥义燒,用的是上選梅頭肉,

全盛一哥义燒,用的是上選梅頭肉,配上等醬料醃製,無加色素,烤至焦香,賣相誘人。义燒肥瘦比例恰好,帶點脂肪,肉質鬆化,肉香充沛。

走時在門口索到陣陣鹽焗香味,才發現有鹽焗雞供應。紙包鹽焗雞放在鹽櫃,排得整整齊齊,隻隻肥美,雞香撲鼻,下次再來,是必試之選。

2019-03-09 560 浏览
自從公司搬左去新蒲崗之後,經常都會過來九龍城搵食。唔好以為嚟九龍城就一定係食泰菜或者潮州菜,其實呢區都有好多值得幫襯的小店,而今次嘅目標就是這間「全盛燒臘茶餐廳」。據說餐廳老闆從前是職業司機,花光畢生積蓄開設這間主打燒臘的茶餐廳。其燒味更獲食家蔡瀾力讚,叉燒、燒肉、酥皮乳豬以及招牌燒排骨都是他的心頭好。所以趁這天工作不太忙,就特意過來一試。餐廳位於衙前塱道 40 號地下,踏進店,地方不大,中間擺放了數張圓檯,而靠牆就排滿了卡座,裝潢簡潔,以街坊式格局為主,但環境開揚光猛,感覺乾淨企理。拿起檯面餐牌細看,單係燒味飯就已經有成十數款,另外仲有精選燒味套餐、咖喱飯套餐、精選午餐、全日餐、特餐、優惠下午茶燒味粉麵餐、西式粉麵餐、各式飲品、燒味例牌等。既然一心來吃燒臘,所以二話不說就即時點了例牌燒腩仔和燒鵝髀下庄各一,再加多碗齋瀨。先來嘅燒腩仔,賣相十分誘人,外皮燒得色澤金黃,咬下脆卜卜,入口鬆脆帶焦香,厚度亦夠。至於肉質方面,脂肪及瘦肉層層相間,咬下有彈力,煙韌有致又有油香,加上肉味濃郁,食落有肉汁,鹹淡亦恰到好處,令人回味。接著的燒鵝髀下庄,味道亦十分出色,鵝髀大大隻,外皮酥香鬆化,一咬就有
接著的燒鵝髀下庄,味道亦十分出色,鵝髀大大隻,外皮酥香鬆化,一咬就有鵝汁標出。再嚐一口鵝肉,質感肥厚又嫩滑,肉汁豐腴鲜香,而且每啖都油香四射,邪惡得來卻又令人非常滿足。食燒鵝當然要有瀨粉相伴,以濃香鵝汁配清淡的瀨粉,味道超夾,令人吃得不亦樂乎﹗
食完咁多肉,壓尾當然要加客郊外油菜來中和一下。碟菜心望落去條條都色澤翠綠,食落唔覺老,而且亦無灼得過火,入口清甜無渣。
用餐其間,不斷見有人嚟買外賣,除了各款燒味外,原來店子的鹽焗雞同秘製豬手都好受街坊歡迎,下次小鬼返嚟食飯,要過嚟斬料加餸。
2019-03-08
用餐时段
2019-01-11 202 浏览
好想食燒味飯,九龍城街坊朋友介紹食呢間,就去試一試。乳豬正到冇朋友!皮脆到呢。。好薄好香!d肉好滑,可能因為bb豬,真係好嫩!(Oh...殘忍)豉油雞脾,斬件原隻大大大脾,又係好嫩滑,皮與肉之間冇咩肥膏,連皮食,雖然係邪惡,但都照食!可能有期望,食到皇牌叉燒諗住一定正,點知。。。面頭蜜汁冇燒過嘅香味,肉質乾又"銀", 任何一間燒味都比佢好食,點解㗎?!係咪今次失了手?(好彩有乳豬同油脾dun番暈!)掛住食冇影到相

掛住食冇影到相

• 乳豬
2018-07-21 432 浏览
九龍城燒味鋪都幾多 但真正做🉐️出色卻好少而呢間為例呀 價錢相對定位頗高 💁🏻‍♂️但卻質素參差 令人大跌眼鏡🐶🐶燒鴨飯叫左從呢個角度望落去決定OK既但從較散之後就唔OK啦🉐️D骨既 冇肉既 點解比呢個部位我架🤔🤔見到都唔開胃呀👋得幾舊係正正常常既😅好啦 唯有食啦💕一食飯甜既 冇錯係D汁係甜架 有冇搞錯 我以為係醬油撈飯tim再講D燒鴨都麻麻地 冇乜特別出色 wor送冽湯 幾好飲 埋單45蚊 相信呢個價錢可以食到更加好既燒臘🤣九龍城都係食返泰國嘢好過
九龍城燒味鋪都幾多 但真正做🉐️出色卻好少

埋單45蚊 相信呢個價錢可以食到更加好既燒臘🤣

九龍城都係食返泰國嘢好過

2018-07-21
2018-04-05 346 浏览
見到有人推薦九龍城全盛嘅叉燒,咁我就決定落堂之後去一試啦😛佢地話自己啲燒味係自設工場,自家燒製的😌叉燒果然是不錯啊😍💜但燒腩骨就麻麻哋😟未食之前睇樣都覺得啲叉燒幾吸引叉燒份量都幾多😆可以見到飯上鋪咗兩排叉燒😆前排主要係肉同肥膏相間嘅半肥瘦叉燒,肥瘦比例平均;後排主要係啖啖肉嘅瘦叉燒,肉絕對唔鞋,食落肉質鬆化🤤同行朋友就話叉燒邊位食落特別香🤤我都巧認同🤤每食到邊位嘅時候都感覺特別正🤤.不過燒腩仔就認真麻麻。我期待嘅燒腩仔皮結果都幾硬😟一食發現個皮硬而唔脆,已經心裏一沉😟而且其實未開始食都見到唔係脂肪同肉相間嗰種燒腩仔,而係見到好多都係一大舊瘦肉連住一點點嘅脂肪⋯⋯肉都偏瘦,肉質有點點硬😭雖然未至於鞋嘅😭.總括係可以encore叉燒,但燒腩仔不可一不可再😂搞到我連試佢地啲燒肉嘅勇氣都冇呢🤣
見到有人推薦九龍城全盛嘅叉燒,咁我就決定落堂之後去一試啦😛
佢地話自己啲燒味係自設工場,自家燒製的😌
叉燒果然是不錯啊😍💜
但燒腩骨就麻麻哋😟

未食之前睇樣都覺得啲叉燒幾吸引
叉燒飯

叉燒份量都幾多😆可以見到飯上鋪咗兩排叉燒😆
前排主要係肉同肥膏相間嘅半肥瘦叉燒,肥瘦比例平均;
後排主要係啖啖肉嘅瘦叉燒,肉絕對唔鞋,食落肉質鬆化🤤

不過燒腩仔就認真麻麻。
燒腩骨飯

我期待嘅燒腩仔皮結果都幾硬😟
一食發現個皮硬而唔脆,已經心裏一沉😟
肉都偏瘦,肉質有點點硬😭雖然未至於鞋嘅😭
叉燒飯
2018-03-02 321 浏览
就是讓「一哥叉燒」這個放在門外的招牌吸引,才會走進去試吃。但吃完後,我實在質疑,意思是叉燒的一哥嗎?因為仍然未餓,只叫了份量較少的叉燒配生麵和奶茶,旨在試味而已。生麵的鹼水味濃,不談也罷。奶茶的茶味夠濃,亦無苦澀味,比我預期為佳。我集中說主角叉燒好了。既然標榜是「一哥叉燒」,相信店方對自家的產品極有信心,才會如此。然而,食客心中,亦有個客觀的市場標準的。叉燒目測還可以,厚切,味道尚可,但較一般叉燒乾硬,不夠鬆化。原先我以為是叉燒太瘦,早知應該點肥叉、或半肥瘦的叉燒,會較好吃。不過我用筷子撥開,另一邊就是半肥瘦的叉燒,但瘦的部分卻依然較為乾硬。至此,我覺得是用料又或是製作過程問題。但最無法接受的,是肥肉部分,竟因叉燒不熱,而形成白色的油脂,實在影響了胃口。其實如果是堂食,大部份都會將叉燒浸在熱汁內,那麼即使是肥叉,亦不會出現令人倒胃的白色油脂了。店方連這樣也不做,無論叉燒如何美味,亦會大打折扣的。更何況,叉燒的味道只是一般,又怎配得上「一哥」的稱號呢?!

2018-03-01
2018-02-07 247 浏览
九龍城除左高級生果 打邊爐靚牛出名,係街市對面既全盛燒味都冇得輸🔥 原來老豆已經幫襯左好多次:一哥叉燒例牌($78)🐽 叉燒件件肥瘦均勻,蜜汁勁濃勁多!真係兩個人食例牌都唔夠喉仲有個燻豬蹄都唔差,切件上,一塊塊咁估唔到都幾入味~~配埋瀨粉一個set食先最正。永遠都係覺得燒味係要配賴粉的哈哈聽聞係九龍城唯一一間自己有爐有工場整 絕對唔係黎貨👍🏼 下次黎開記得買返盒加餸喇,食剩仲可以整最愛既叉燒滑蛋😍😍

仲有個燻豬蹄都唔差,切件上,一塊塊咁估唔到都幾入味~~

2018-01-24 174 浏览
唔好睇我哋成日都食日本野同埋西餐,其實我哋都好鍾意食傳統嘅中菜,尤其是新鮮熱辣嘅燒味!今次我哋就揀咗係屋企附近嘅九龍城燒味餐廳,大家最好就問下老闆娘當日最新鮮嘅係乜嘢!乳豬飯今次我哋就揀咗乳豬飯同埋燒腩仔瀨粉。首先講一下乳豬,最緊要係個皮夠脆,唔會太肥!再配上簡單嘅燒乳豬汁已經夠送飯🤤燒腩仔瀨粉然之後當我地最鍾意食嘅瀨粉,今次就揀咗新鮮出爐嘅燒腩仔。同乳豬一樣佢都係個皮脆扑扑,因為新鮮出爐!最緊要係唔會太肥啱晒女仔食,而且我個人係鍾意食燒腩仔嘅肉多過皮,大大舊肉令我十分之滿足。

燒腩仔

2018-01-20
燒腩仔
2017-11-06 173 浏览
一直聽過但未試過,今日特登去買個招牌燒鵝脾飯食下,點知脾賣哂,得返燒鵝。。我就冇咩所謂,一樣車,點知小姐仲跟埋例湯俾我~冇收我錢,可能當時冇咩客,勁好態度對我~因為我拎走,返到去十分鐘到,但一食落去,除左淡淡油,肉粗糙之外,汁又少,食唔到有咩甘特別要我再食第二次。。😣分量黎講,絕對夠飽既,係個餸唔得車。不過值得一提反而係個湯,雖都知係味精湯 ,但佢起碼湯渣都好味D,絕對好食過兜飯low~😂😂😂
外卖自取
2017-10-29 146 浏览
夜晚行過九龍城買咗少少野,開始有啲肚餓,原來以九龍城淨係得泰國菜食,點知比我見到有間專食燒味的茶餐廳,諗起都好耐無食燒味啦,就入黎試下啦。餐牌主要都係燒味類,套餐有四款可以揀金牌四寶飯果然份量十分充足,招牌叉燒肥瘦適中,燒鵝皮脆肉滑,香味洋溢,燒腩仔的皮燒得剛好香脆,肉都新鮮嫩滑紅燒乳鴿飯,真係原隻乳鴿上,夠大隻,切開4舊都份量大,已經蓋晒成碟飯,炸得十分入味食燒味飯又點入得可樂呢,配埋個檸底就十分夾啦。
餐牌主要都係燒味類,套餐有四款可以揀
食燒味飯又點入得可樂呢,配埋個檸底就十分夾啦。
2017-10-20 120 浏览
嗰日去開九龍城,見到朋友諗住先去食個午餐,所以咪係附近搵吓。行經衙前圍道一間燒臘店,見到好多人幫襯。見到啲燒味好吸引,所以決定入去試吓。大約兩點鐘入去坐低,人數都唔少。燒味選擇種類繁多。仲有其他款式嘅食物。奉送明火靚湯,咖啡同奶茶。菜心鮮嫩翠綠,咬落非常爽口。叉燒煎蛋飯有好多叉燒,叉燒半肥瘦加上嫩滑嘅炒蛋,口感一流,而且份量好多。茄汁豬扒飯塊豬扒好大塊好軟滑,配合好香濃嘅茄汁,茄汁味道酸酸地好開胃。杯凍飲仲好大杯添,價錢真係超值。
行經衙前圍道一間燒臘店,見到好多人幫襯。
見到啲燒味好吸引,所以決定入去試吓。
大約兩點鐘入去坐低,人數都唔少。
燒味選擇種類繁多。

仲有其他款式嘅食物。

奉送明火靚湯,咖啡同奶茶。
菜心鮮嫩翠綠,咬落非常爽口。
杯凍飲仲好大杯添,價錢真係超值。
用餐时段
  • 叉燒煎蛋飯
  • 茄汁豬扒飯
2017-06-16 732 浏览
今日無無聊聊又去九龍城揾下食,行過衙前塱道見到間燒臘店好多人買燒味返企加料,見時間尚早仲未到食飯時間,餐廳唔算好多人,就決定今日晚餐食燒味飯。餐廳名叫全盛燒臘茶餐廳,招牌夠哂大,行過一定留意到。在門口看餐牌既時候仲見到蔡瀾都幫襯過見到充滿光澤既燒味真的好吸引當時大約6點,還未到用餐繁忙時間,人並不多。除了燒味,另外亦有常餐,碟頭飯一些茶餐廳必備既食物。見到咁多主婦買燒味,我當然好想試下到底有多好味我點了一個叉燒油雞飯$45,本來有例湯送,可惜老闆話售罄,生意真好最後加$6 要個熱奶茶等左差不多十分鐘飯先有得食,因為實在太多人買燒味外賣。飯一上枱,令我驚訝餐廳擺盤有下過心機薑蓉用小碟另放,唔會導致飯吸左油同過咸。再試一件叉燒,半肥瘦叉燒配上不多不少既燒烤時間,又入味又稔!外面有好多燒味店會overcooked,導致叉燒又硬又乾。一件叉燒令我終於明點解咁多人排隊斬料油雞方面不過不失,但無雪藏味,肯定用新鮮雞製造!而且份量夠多,男人都一定食得飽飽是日埋單才$51 ,以呢個水準燒味嚟講簡直超值!而且老闆好有禮貌,完全唔似置身「麻甩」的茶餐廳!相信全盛會成為我的新飯堂

餐廳名叫全盛燒臘茶餐廳,招牌夠哂大,行過一定留意到。

在門口看餐牌既時候仲見到蔡瀾都幫襯過

見到充滿光澤既燒味真的好吸引

當時大約6點,還未到用餐繁忙時間,人並不多。

除了燒味,另外亦有常餐,碟頭飯一些茶餐廳必備既食物。

見到咁多主婦買燒味,我當然好想試下到底有多好味

最後加$6 要個熱奶茶

等左差不多十分鐘飯先有得食,因為實在太多人買燒味外賣。

飯一上枱,令我驚訝餐廳擺盤有下過心機
薑蓉用小碟另放,唔會導致飯吸左油同過咸。
叉燒油雞飯

外面有好多燒味店會overcooked,導致叉燒又硬又乾。
一件叉燒令我終於明點解咁多人排隊斬料

是日埋單才$51 ,以呢個水準燒味嚟講簡直超值!
而且老闆好有禮貌,
完全唔似置身「麻甩」的茶餐廳!
相信全盛會成為我的新飯堂
2017-06-15
叉燒油雞飯
2017-06-05 509 浏览
Today, I need to go to Kowloon city for site survey for work purpose and it has been a while since i last stepped into Kowloon city. Soon it was lunch time and i just walked around to see what is nice. Even though Kowloon city is famed for Thai food but i have been eating Thai food lately, so i have a sudden craving for roasted meat. As the price of this stall was quite reasonable, i decided to walk in. Even though they sell mainly meat items, they do offered sandwiches, noodles, breakfast, lunc

Even though they sell mainly meat items, they do offered sandwiches, noodles, breakfast, lunch and tea set as well.

Iced Yuan Yang - The drink was silky smooth, with stronger taste of coffee than tea. The fragrance was quite strong, with not much diluted.

瀨粉 - It was smooth and chewy, easily slurping into my mouth. The soup was clear, so it added some chilli oil to enhance the flavour.

I requested for the BBQ pork meat to have little bit of fat as i do not like it to be too fatty. It was marinated till very juicy and chewy.

As i wanted to pamper myself, i ordered roasted goose drumstick. As it was by itself oily, i tried to wash it off with noodle soup at times. The meat was soft, with the skin quite crispy.