2018-10-08 1675 浏览
經過街市的熟食市場,本身想食茶餐廳常餐,但見到有隔離食豬扒餐就轉左軚。豬扒煎得香而不乾,並不口有起渣的感覺。豬扒配麵,通粉,米粉,意粉都得,茶餐廳的彈性。我揀左通粉,爽口不黏稠,再加番杯熱檸檬茶,醒神曬。
2018-07-20 1403 浏览
唔好以為街市嘅熟食中心係又熱又污糟,呢一間就唔係啦。😊全日冷氣開放,而且相當抵食又好味,我最鍾意下午茶嚟呢度食佢最出名嘅豬扒麵同飲佢杯奶茶。👍🏼佢嘅炸豬扒夠大塊,咬落去亦都十分鬆軟,真係又香又好食。👍🏼奶茶方面,都係一杯中上嘅奶茶。唔好以為佢剩係得炸豬扒好食,其實佢其他餐都好抵食同好味。😋我哋今次仲叫咗佢嘅沙嗲牛肉麵,奄列麵包。亦都好好食。其實佢呢一度都幾多元化,又有車仔麵,又有越色麵餐同油渣麵等等⋯⋯ 所以呢到不失為一個下午茶嘅選擇,可惜唔係好多人識得黎🤔
佢嘅炸豬扒夠大塊,咬落去亦都十分鬆軟,真係又香又好食。👍🏼

奶茶方面,都係一杯中上嘅奶茶。

唔好以為佢剩係得炸豬扒好食,其實佢其他餐都好抵食同好味。😋
我哋今次仲叫咗佢嘅沙嗲牛肉麵,奄列麵包。亦都好好食。

2018-04-14 1251 浏览
大人話今晚玩煮飯仔就叫我揸車落大成街市順便去食個下午茶,街市上嘅熟食市場有冷氣唔熱都係個唔錯嘅選擇,去到睇個餐牌有招牌豬扒麵,當然要叫份嚟食。嘢食到個豬扒見到就開心因為係厚切豬扒,又唔會油冧冧味道醃得唔錯,再配個凍檸樂個可樂仲係玻璃樽,大人就叫咗份蝦餅煎蛋沙律,估唔到都有驚喜個蝦餅彈牙又有蝦味,沙律就係栗米加少少生果又夠凍杯熱奶茶估唔到咁大杯味道就ok la。我見間餐廳有小菜食,下次會叫大人係樓下買完上嚟加工就算,起碼我唔駛食完又要洗碗
杯熱奶茶估唔到咁大杯味道就ok la。
2018-02-12 1031 浏览
星期六的早上,又是出外覓食的日子,行到大成街,就不如去熟食中心吧!之前已經試過隔離一盅兩件,同埋另一間茶記,所以今次試新野喇!我地放棄了叫「豬扒麵」,雖然係依度嘅招牌野,但最後都揀了食「自選特餐」。沙嗲牛肉都有幾多塊,意粉算多,最好嘅係,配上幾棵白菜仔但係廚房唔記得方包走油,前後講左兩次都比錯😑😑😑雖然呀姐話幫我換,但都食緊,就冇謂咁麻煩喇。叉燒都好食,麵質唔係出前一丁,都唔算差比起另外一間,這間係貴少少,並且少一點餐食配搭,但食物質素來說,全記係好啲嘅,但兩間份量都非常足夠。

沙嗲牛肉意 奄列 牛油方包

沙嗲牛肉都有幾多塊,意粉算多,最好嘅係,配上幾棵白菜仔

叉燒公仔麵 煎雙蛋 牛油方包

叉燒都好食,麵質唔係出前一丁,都唔算差

2018-02-03
$30 (早餐)
叉燒公仔麵 煎雙蛋 牛油方包
  • 叉燒公仔麵煎雙蛋牛油方包
2017-07-02 1885 浏览
發記在大成街市樓上的熟食檔, 食得呢類型嘅大排檔, 衛生程度本來就冇乜期望, 見到老鼠行過也不足為奇, 有時還若隱若現地…….聞到煙味, 今次乜鬼都冇心機影同睇, 淨係想快啲食完餐飯走人。琵琶豆腐豆腐幾嫩滑, 鹹度適中。咕嚕肉酸酸甜甜, 醒神開胃, 咕嚕肉半肥瘦, 炸漿夠薄, 唔會食到一舊厚厚的麵粉, 唔錯。啫啫芥蘭煲鹹魚、蝦乾及肉碎爆得好香口, 大排檔美食就系油咗啲, 味道濃咗啲咁啦。口水雞好明顯辣汁同雞既味道系分開的, 各不相干, 只係將辣汁淋在雞件上, that is all! 口水雞辣汁也不算惹味, 既不香且不麻辣, 唔食無損失.。雖然環境差, 但與食物食味無關, 非戰之罪, 之但係……如果再有其他朋友提議來晚飯, 我第一個跳出黎舉手....OBJECTION!

琵琶豆腐
豆腐幾嫩滑, 鹹度適中。
琵琶豆腐

咕嚕肉

咕嚕肉

啫啫芥蘭煲
啫啫芥蘭煲

口水雞
口水雞

2017-05-16 1034 浏览
呢度我幫襯左2次,我自己去街市買蟹同花蛤,再叫佢地煮,好有鑊氣,蟹好食,再叫個牛仔骨煲,幾濃味,岩我用黎配飯,一流,我再叫左個炒豬雜,味道香,不過就吾夠爽口,敗筆總括而言都好過佢隔離果間,呢間我想飲啤酒就會來幫襯
總括而言都好過佢隔離果間,呢間我想飲啤酒就會來幫襯
2017-05-16
2017-02-17 1197 浏览
夜遊宵夜熱點大成街街市熟食中心開到零晨呀,除左可以係依間舖叫佢番地自家既海鮮外,重可以係下面個街市買完海鮮比佢地加工,要知道大成街街市買海鮮出名又平又靚呀!!!涼瓜炆蒼魚,激讚!!! 從來無諗過依兩種食材走埋一齊個味道咁夾!!!個魚外面脆裏面滑,涼瓜帶小小甘甘苦苦,d汁送飯一流!椒鹽九肚魚,好香口,外面脆裏面滑到入口即溶!!!宮保雞丁,西芹+雞粒+腰果,每一淡都食到曬所有野,好有咬口蠔仔粥,除左蠔仔係主角,其實豬肉碎同莞茜既角色都好重要呀,依到整得幾好味幾鮮美
夜遊宵夜熱點
大成街街市熟食中心

涼瓜炆蒼魚,激讚!!!
椒鹽九肚魚,好香口,外面脆裏面滑到入口即溶!!!
宮保雞丁,西芹+雞粒+腰果,每一淡都食到曬所有野,好有咬口

2016-08-23 1702 浏览
這個地方之前已經來過一次,那天很趕,所以都無咩印象。今次就唔同啦,係我主動約朋友來這裡,因為朋友在附近住,想請佢食餐飯。今次點了以下菜式:腰果肉丁。肉丁唔太夠味,不過都算健康的一個菜式。點選的時候都唔知會那麼大。花膠太硬,唔太夾。這個菜式都幾健康,值得一試。這裡環境都可以。夠冷氣、可以不用太拘謹。還有啤酒妹幫手。
這個地方之前已經來過一次,那天很趕,所以都無咩印象。
今次點了以下菜式:
腰果肉丁
腰果肉丁。肉丁唔太夠味,不過都算健康的一個菜式。
粟米羹
點選的時候都唔知會那麼大。花膠太硬,唔太夾。
這個菜式都幾健康,值得一試。
這裡環境都可以。夠冷氣、可以不用太拘謹。還有啤酒妹幫手。
2016-08-09
2016-07-17 1429 浏览
難得放假走咗屋企附近間茶餐廳,平時呢都係過嚟最多食到早餐,今日終於有機度食返個靚午餐啦,叫左個泰式生炒牛肉飯 ,嚟到真係覺得香噴噴,啲飯炒得非常之香, 勁有鑊氣, 個牛柳醃製得非常好味,加埋啲洋蔥同埋蕃茄一齊炒,真係超級開胃。咁又例牌派咗杯凍檸茶,少甜少冰,都幾好飲。
2016-07-12 1008 浏览
又係開心早餐時間,今次試下新野,叫左雪菜肉絲米,d雪菜甜甜地,d肉絲都幾入入味,湯都唔錯。火腿奄列炒到小小半生熟,口感一流,正!牛油面包就乾乾地,不過還ok。無糖熱奶茶依然好香好濃好有茶味,真係唔落糖都夠味。
2016-07-11
$29 (早餐)
2016-06-15 943 浏览
呢間d早餐真係又平又好多選擇,其實一個激推既就係炸蝦餅,平時我係配面食,今日就改左再配個沙律同多士,沙律我就覺得麻麻地,唔太吸引,杯奶茶都ok,都幾滑幾香,其實d早餐份量都幾大,埋單都係30蚊到。
2016-06-13
$30 (早餐)
2016-06-11 681 浏览
呢間茶餐廳既早餐非常多選擇,基本上食半個月都未食晒d餐。。我最鍾意既就係炸豬扒面,豬扒啖啖肉,又炸得勁香口,又飽又好食,加埋杯茶走少甜就係完美的一天。聽日再來食第二個餐再影相!
招牌豬扒面
招牌豬扒面
  • 招牌炸豬扒面
2015-01-07 1322 浏览
以前在新蒲崗返工,每星期梗有一日會行去大成街街市食晏,因為快靚正抵! 有時放工在附近打完波,也會走來食晚餐。依樹主要街坊、教師、學生嚟食。依家唔係新蒲崗返工,少咗機會嚟食,剛啱嚟開附近所以嚟食下午茶。餐飲 :(前)濃朱走、(後)鴛走10次嚟有9次係食茶餐轉多士: 叉燒通粉+花生醬西多士 ; 廿幾蚊有杯野飲有個粉同一份西多士,超級超值! ★★★★★★★★★★十個推介正豬扒炸得香脆鬆軟除此之外,以前和同事來食晏,同事會食蒜香骨飯跟餐飲,蒜香骨飯也是這兒的人氣碟頭飯。
有時放工在附近打完波,也會走來食晚餐。

依樹主要街坊、教師、學生嚟食。

濃朱走,鴛鴦走

餐飲 :(前)濃朱走、(後)鴛走

茶餐

花生醬西多士

招牌豬扒麵

豬扒炸得香脆鬆軟

除此之外,以前和同事來食晏,同事會食蒜香骨飯跟餐飲,
蒜香骨飯也是這兒的人氣碟頭飯。
2014-11-02
濃朱走,鴛鴦走
茶餐
花生醬西多士
招牌豬扒麵
  • 蒜香骨飯
2014-09-09 1168 浏览
今天來這裏吃下午茶, 叫了茄蛋治, 看見餐飲可加$2有枝裝牛奶或朱古奶飲!於是點了枝裝朱古奶!蛋治算普普通通, 不是厚蛋, 蕃茄亦不是連蛋煎。最開心可算是飲那枝裝奶, 真在太耐無飲了,加兩蚊算ok的!
今天來這裏吃下午茶, 叫了茄蛋治,
看見餐飲可加$2有枝裝牛奶或朱古奶飲!
於是點了枝裝朱古奶!
茄蛋治+餐飲 ($22)
蛋治算普普通通, 不是厚蛋, 蕃茄亦不是連蛋煎。
最開心可算是飲那枝裝奶, 真在太耐無飲了,
加兩蚊算ok的!
2014-09-09
等候时间
15 分钟 (堂食)
茄蛋治+餐飲 ($22)
2014-04-23 1738 浏览
這間餐館特別的地方是它的有利位置。位處九龍區數一數二最大菜市場大成街街市的頂層,這街市有多大呢?淨魚檔已有四、五十家,很多由水上人直接經營,貨源多樣化,本地海鮮種類絕非主力買飛機貨既西貢可比,當然也有飛機海鮮,但以中下價貨為主,其中一家更擁有自已蠔塲,另一家由三個老人家經營,貨源由遠洋船來,條條魚超巨型,其实最好味是近海的雜魚,這裏也有五、六檔專買catch of the day。這裏車位充足,我隔個星期六就開車送老媽來買菜,所以對每檔海鮮的貨源和種類都瞭如指掌,由於競爭大,所以價錢都差不多平通港九,更斤両十足,在這裏買海鮮可省卻大量講價時間,見靚嘢立刻買,是多爽的一件事全記(發仔)我之前未光顧過,我想如果材料新鮮,煮工差都可以入口吧。趁那天是復活假期最後一天,一行9人在這裏訂了一枱六點半,為怕太遲無海鮮賣,所以我五點就一個人開始買料,結果海鮮陣容頂盛:三斤海黃立倉 (魚身比養殖的較流線,而且養魚價太賤,無人會養到三斤才賣)海大虾二十隻鮑魚二十隻大蟶子二十支冰鮮海鰻二斤(由於賣相奇醜,叫價每斤才二十元)雜魚仔二盤最幸運是買到一隻二斤游水墨魚,包剌身切片才一百六十六,全部材料加起來才八百
海大虾二十隻
鮑魚二十隻
大蟶子二十支
冰鮮海鰻二斤(由於賣相奇醜,叫價每斤才二十元)
雜魚仔二盤
最幸運是買到一隻二斤游水墨魚,包剌身切片才一百六十六,全部材料加起來才八百多元。講出來也無人信,不過千真萬確。
刺身先上,這裏也有萬子醬油,出奇的是街市魚檔的刀功也非常有水準。
豉油皇大虾---中規中矩,但忘了我要求開背挑腸,吃來有點砂。
再上是雜魚白菜豆腐湯,味精不重手,每人二大碗,超正。
焦鹽鮑魚,其實只用脆漿炸,很可口。
海鰻用豉汁蒸,近腩部位比淡水河鰻好味,但近尾細骨較硬。
用不能刺身食的墨魚須加西蘭花和西芹炒了二碟菜,不錯。
黄立倉用欖角鼓汁蒸,從中間大骨都熟透出煙情況看來,有點過火但仍非常有魚味,最後幾位女仕連頭和骨間的丁點肉都不放過。
蟶子用蒜蓉和粉絲蒸---過火了最少二分鐘,浪費大好食材
連一碟薑汁炒芥蘭和生炒骨才收七百三十元。
這裏蒸功非常粗疏,炒功還可以,收費平無辨法。

這晚大家都要開車,所以喝酒不算多,但也連盡四支白酒。高興!
另有一對医生夫婦因事無來,應該頗後悔啦。

三斤黃立倉
蒜蓉粉絲蒸蟶子
题外话/补充资料: 同我跟單的年青人,後來因厨房無依指示開虾背挑腸向我say sorry。
2014-04-21
三斤黃立倉