2020-10-08 37 浏览
現在雖然小朋友開學比較忙,但我也爭取時間同先生外出用餐,唞唞氣!享受短短的二人世界!近日到了九龍城廣場新開的台式餐廳,好味有驚喜!餐廳在九龍城廣場UG層,以點餐紙落單,我們點了兩個套餐,台灣小食豐味餐,包括主食懷舊飄香滷肉飯一碗,小食一款及可追加套餐飲品。另外點了豐味牛肉麵系列,有主食牛肉麵一碗,另外我們追加小食花枝丸,及加配套餐飲品。滷肉飯大大碗,滷肉香濃美味,配有半隻滷水蛋及蔬菜,而且用上肥美飯粒,特別好味。牛肉麵牛肉軟淋入味,牛肉湯味道好,不會太濃。小食香酥豬扒大大件,香酥入味,肉質鬆化。花枝丸香口彈牙。珍珠奶茶及蜂蜜檸檬透心涼,解渴好味。

小食香酥豬扒大大件,香酥入味,肉質鬆化。花枝丸香口彈牙。

珍珠奶茶及蜂蜜檸檬透心涼,解渴好味。

2020-09-30
2020-09-27 42 浏览
每星期周三特價日都要去Aeon買野🤣 九龍城廣場最方便泊車所以都幾常黎🙈 今晚買完野都好夜,是但係商場搵左間台灣野食「八方麵屋」,門口睇睇餐牌 價錢幾合理,食物平均價都係幾十蚊左右一個餐。🥢水餃湯麵 $54水餃麵有足足4隻,菜肉比例大約係40/60 ,水餃皮係幾台灣feel,厚厚大大舊咁,麵線有點煙un得黎帶點淋身 👍🏻🥢懷舊飄香滷肉飯x 師大香酥豬扒 $60 滷肉肥瘦適中,飯係珍珠米,另外香酥豬扒酥脆香口,炸粉又唔會太厚,唯獨係塊豬扒比較薄身,不過好有台灣feel既味道。仲加左$15要左份花枝丸👍🏻飲品加左錢要(冷泡桂花烏龍+12)同(黑糖冬瓜茶+8),幾喜歡桂花烏龍個味,清新香味🤗

🥢水餃湯麵 $54

🥢懷舊飄香滷肉飯x 師大香酥豬扒 $60

2020-09-24 57 浏览
好難得可以放低個仔兩公婆出去拍拖,去九龍城揾食,去到九龍城廣場揾到間台式餐廳,一心諗住平平地試下,叫左兩個餐,一個套餐係台灣牛肉麵🐮配炸花枝丸,飲品方面加20蚊叫左黑糖珍珠鮮奶,另一個套餐係滷肉飯配大香酥豬扒,都係叫左黑糖珍珠鮮奶,呢個牛肉麵啲牛肉非常之腍同入味,麵條粗身配湯一齊食非常好味,花枝丸好好食,另一個套餐滷肉飯,滷肉唔會太肥,配搭白飯非常開胃,全晚最精彩嘅炸豬扒,豬扒炸得非常好,唔會炸得太耐所以肉質鮮嫩,如果唔係老婆叫我節制下,我諗我會再叫多一個餐🤪,最後黑糖珍珠鮮奶,黑糖味太濃太甜,下次應該要叫小甜,總結滷肉飯同炸豬扒非常好味,值得下次再嚟
2020-09-16
2020-09-22 42 浏览
看食評這裡的鹽酥雞很不錯,剛好也要過來九龍城買嘢,就順道中午在這裡解決~先點了个午餐套餐 : 台灣牛肉麵 + 凍茉莉綠茶(要3分甜+少冰)。再另外單點个鹽酥雞小食來吃,價錢親民,才$28~😍😍😍 飲品先到,喔喔喔~不錯哩,茉莉花綠茶味很平衡,茶味真的香~讚~👍然後牛肉麵來了,哇…賣相很不錯,有甘筍,白蘿蔔,大大件,牛肉也是,好多舊呀…😱👍😳 重要有半只糖心糖,勁~不過后來吃了那个蛋,是滷蛋味的。。。太咸了,吃不下。這個有點失望。然後是牛肉,一般般啦~旦至少不會騷味,也ok。 反而甘筍和蘿蔔和个湯很正。😹 芫茜再多點更正~😹 整體只吃一碗麵的份量已經好飽,因為我還加有鹽酥雞一份,所以个湯麵最後吃不完。要說說那鹽酥雞喔~下單時店員姨姨都說他們店是即點現炸的。哇~一來到,賣相首先已經ok ,然後趁熱再吃一口,真是好美味喔~旦建議一定要趁熱趁暖地去吃,才是最最最美味的~幸好我吃到最後一舊時,還有點微暖,一小碟清光了~😋👍🤣鹽酥雞很美味,茶飲包裝也看著可愛好看又好喝~ 下次絕對再光顧~還要帶上我的可愛小小美食家姨甥女去~😹

2020-09-22 581 浏览
之前食過一次呢間既外賣,一直念念不忘。但因為工作同住嘅地區都唔近九龍城,所以一直都過唔到嚟食。今日早咗收工,所以就揸緊機會,同男朋友過咗嚟覆桌。香港而家放寬咗堂食,所以今次終於可以食到熱辣辣、新鮮嘅食物。果然亦冇辜負我哋嘅期望!主食我哋叫咗滷肉飯、同埋韭菜水餃新竹米粉。滷肉飯一如以往,keep到水準,非常香!我哋兩個本身都係無飯市民,但因為太好味,真係食唔停口,食到乾乾淨淨。而韭菜水餃新竹米粉,先講韭菜水餃,餡料非常足,韭菜味香濃,非常正!而新竹米粉配上湯底,非常入味,每一條米粉都索晒湯,湯底亦都非常滋味,連埋湯一齊食,非常香濃!小食方面,我哋叫咗師大香酥豬扒、夜市花枝丸,香酥豬扒肉質非常嫩,一啲都唔硬。炸粉唔厚,仲有一種香甜嘅味道。而花枝丸外脆內軟,非常足料,熱辣辣好香口,必食推介!飲品方面,我哋都試咗啲新嘢,叫咗台灣苿香綠茶同埋冷泡桂花烏龍,兩個飲品都唔差,苿香同桂花味既原味都非常清晰,相信唔係靠調味料調出嚟。.我哋兩個人食飽飽埋單都係百幾蚊,以呢個價錢,食到咁嘅質素,絕對係超值!餐廳並唔係裝修得非常高級,走簡潔路線,絕對係實而不華嘅代表。

而花枝丸外脆內軟,非常足料,熱辣辣好香口,必食推介!

2020-09-21
1K
2020-09-21 415 浏览
在網上得知某Vintage店快要結業了,特意抽出時間到九龍城的「香江之寶」尋幽探寶,亦順便到九龍城寨公園遊覽。說來可惜,身為本地人,今次是第一次參觀九龍城寨公園,但幸運的是遇到一位熱心的導賞伯伯,細心地介紹城寨的歷史。參觀完後便到九龍城廣場吃晚餐。一進入門口,在電梯旁就看到這間台灣店,由於已經很累,不想四處找,就決定吃台灣美食。這是一間連鎖餐廳,所以能夠在租金高昂的商場內開店,環境當然比小店更寬敞和明亮。整間店呈正方形,點餐就在門口旁吧台,沒有任何特別的裝潢,簡單舒適,桌與桌之間闊,很有私隱度和安全感,我很喜歡在疲倦時可以坐得舒服。我和妹妹各點了一套餐,但想不到是全部都是肉,看來今晚是增磅日。台灣牛肉麵$58+夜市花枝丸$15+梅子綠茶$8由於我不久前曾吃過牛肉麵,令我回味無窮。今次也試試這間的質素,坦白說,這間的牛𦟌沒有之前那麼軟化,較硬較小塊,麵質就差不多,湯底比前一間較淡,沒有那麼辣,但多了蔬菜,健康一點。炸花枝丸香口彈牙,不油膩,配酸酸的梅子綠茶,清新解膩,而且我選擇微甜,所以甜度非常低,我非常喜歡梅子與綠茶的配搭,簡直是完美配合,使當時的我立刻解渴又開胃。懷舊飄香滷肉飯$60

整間店呈正方形,

台灣牛肉麵$58
+夜市花枝丸$15
+梅子綠茶$8

懷舊飄香滷肉飯$60
+師大香酥豬扒
+黑糖珍珠鮮奶$20
滷肉切成碎粒,肉質較硬,肥瘦比例一樣,比平時的滷肉飯更大碗,需要撈酸菜一起吃來解油膩感。炸豬扒很正,因為皮薄肉厚,炸粉很薄,故而香口啖啖肉。至於黑糖珍珠鮮奶跟飲品店的質素是一樣的,但不能配合滷肉飯吃,會感更膩!

整體來講,環境、服務不錯,食物質素性價比中等,份量大,能滿足食肉獸的胃口,如果是午餐來吃會更好,下午就不需要再吃零食。
2020-09-16
  • 梅子綠茶
  • 師大香酥豬扒
  • 花枝丸
2020-09-19 48 浏览
今日喺九龍城收工,行入九龍城廣場,係諗唔到食乜之際,上一層扶手電梯就見到呢間台式食店。台灣肉燥麵肉燥好大粒,肉同脂肪比例適中,麵底幾煙韌,同個麵撈埋一齊食就啱啱好。豬肉羹麵線肉嘅部份好彈牙,麵線偏淋,肉羹既濃稠度適中,食晒成碗面已經開始飽飽地。台式鹽酥雞外皮好薄好脆,新鮮炸出泥好夠熱,咬落去雞肉嘅部份都幾鬆軟。炸豬扒刈包連埋醬汁一齊食夠哂Juicy😋黑糖珍珠鮮奶黑糖嘅味道好濃郁,有少少蓋過奶味,不過整體都唔錯。珍珠奶茶珍珠好煙韌,幾有咬口,奶茶好香滑。下次出街去開九龍城廣場,再試埋肉燥飯同水餃先。

台灣肉燥麵

豬肉羹麵線

台式鹽酥雞
外皮好薄好脆,新鮮炸出泥好夠熱,咬落去雞肉嘅部份都幾鬆軟。

炸豬扒刈包
連埋醬汁一齊食夠哂Juicy😋

黑糖珍珠鮮奶
黑糖嘅味道好濃郁,有少少蓋過奶味,不過整體都唔錯。

珍珠奶茶
珍珠好煙韌,幾有咬口,奶茶好香滑。

下次出街去開九龍城廣場,再試埋肉燥飯同水餃先。

• 黑糖珍珠鮮奶
2020-09-18 28 浏览
黑糖珍珠鮮奶黑糖珍珠充滿咗黑糖嘅甜味而是奶嘅比例調配得啱啱好,奶香不失黑糖味道。台灣牛肉麵牛肉麵入邊材料非常豐富有牛腩同牛展,糖心蛋加埋一件紅蘿蔔同白蘿蔔。牛腩非常之入味又夠淋身👍師大香酥豬扒香酥豬扒炸得外脆內軟好好味👍👍保留到豬扒嘅肉汁👍👍懷舊飄香滷肉燥飯👍👍肉燥睇落好似好肥但係食落入口即溶再加埋個醬汁拌飯一流😋😋夜市花枝丸花枝丸外表睇落去以為佢係炸魚旦,但係原來佢係好好味嘅花枝丸😋

師大香酥豬扒

香酥豬扒炸得外脆內軟好好味👍👍保留到豬扒嘅肉汁👍👍
懷舊飄香滷肉燥飯👍👍

肉燥睇落好似好肥但係食落入口即溶再加埋個醬汁拌飯一流😋😋
夜市花枝丸

2020-09-13 32 浏览
好耐無去九龍城,朋友帶我去左九龍城廣場上面既一間叫八方麵屋既餐廳食台灣菜,餐廳入面都幾多人,呢度先落單後上餐我叫左一碗滷肉飯,配小食鹽酥雞,加珍珠奶茶,職員好有友善,落單同上菜都好快,滷肉飯材料豐富好多半肥瘦肉碎,配搭秘制滷肉汁及半隻滷水蛋,滷水汁亦唔會好咸,配飯岩晒鹽酥雞小食,小編大愛,唔會炸到好油好乾,雞肉入面好多汁朋友叫左一碗水餃麵,麵好大碗,彈牙餃子大大粒跟餐小食係原味水餃,涵料好多,點埋醋食岩岩好,佢叫左杯黑糖珍珠鮮奶話好香鮮奶味,珍珠都好淋好飲。

鹽酥雞小食,小編大愛,唔會炸到好油好乾,雞肉入面好多汁

• 鹽酥雞
2020-09-12 28 浏览
來一趟台灣之旅吧!冇得去台灣,唯有喺香港食返啲地道台灣菜補數啊!我同朋友呢日就去左九龍城廣場呢間台式餐廳食dinner。呢度有一啲好抵食既套餐,我地一人點左一個餐。我點左台灣小食豐味餐,呢個咁豐富既套餐只需要60蚊,當中包括惹味既滷肉飯、酥脆既鹽酥雞同埋飲品,加廿蚊仲有黑糖珍珠鮮奶!抵食又可以食到好味既台灣菜,一解冇得去台灣之苦!朋友點左豐味牛肉麵系列,佢點左最經典既台灣牛肉麵,湯式好正,牛肉又入味!加配呢個手工醬台式雲吞都唔錯!
呢度有一啲好抵食既套餐,我地一人點左一個餐。
加配呢個手工醬台式雲吞都唔錯!
  • 台灣牛肉麵
  • 黑糖珍珠鮮奶
2020-09-02 48 浏览
好耐無去過台灣啦依家疫情關係無得去旅行住唯有去食下台灣嘢安撫下呢間麵店之前住將軍澳果時已經想試但成日都好多人所以無食過今次來到九龍城雖然多人但好難得有位點都要試下入門口前有staff幫你量體溫另外有搓手液提供超多小食好懷念台灣的夜市選擇都幾多揀左個湯麵餐😻$49另有小食同飲品配番(有d要加錢)原味鍋貼五隻煎得好香好靚金黃色揀咗紅燒湯麵湯底唔錯落左d酸菜調下味😋帶少少酸好開胃糖心蛋好正台灣啲米粉好出名口感帶爽黑糖鮮奶珍珠奶茶🥤啲珍珠好滑口感QQ好味😋

好耐無去過台灣啦

啲珍珠好滑

口感QQ
好味😋
2020-09-01 45 浏览
夏日炎炎黎到九龍城,即刻衝入去九龍城廣場行下。經過見到八方麵屋望下餐牌,見係食台灣野,價錢又幾抵食同朋友一人嗌一個餐share食樣樣都可以試下。食台灣野當然嗌滷肉飯啦,小食配左鹽酥雞配花枝丸個飯好好食d滷肉半肥瘦,配埋個汁好香,成碗飯都食哂無淨。個小食剛剛炸起熱辣辣鹽酥雞個調味粉唔會太咸,而且好香口炸完出黎個雞都仲好滑。另外我地仲嗌左基隆廟口麵線配10隻水餃個麵線食到台灣既感覺,好感動。個麵線芡汁唔重,唔會好似碗仔翅咁加左小小醋同辣椒醬成個麵再升華!10隻水餃黎到咁大粒有小小嚇親怕食唔哂。結果清哂!因為佢個皮唔厚仲好滑,兩個餐都食到好滿足,冇嘢可以挑剔價錢加埋都只係$108! 下次等我試下台灣牛肉麵先

同朋友一人嗌一個餐share食
樣樣都可以試下。
食台灣野當然嗌滷肉飯啦,小食配左鹽酥雞配花枝丸
鹽酥雞個調味粉唔會太咸,而且好香口炸完出黎個雞都仲好滑。

另外我地仲嗌左基隆廟口麵線配10隻水餃
加左小小醋同辣椒醬
成個麵再升華!10隻水餃黎到咁大粒
價錢加埋都只係$108! 下次等我試下台灣牛肉麵先

2020-08-27 90 浏览
太久沒有吃台灣的東西,是時候大吃特吃😂前陣子,和一位非常要好的朋友去一間台式餐廳吃東西,當晚一邊吃我的最愛,一邊跟好朋友聚舊,真的好開心😌-這次選的餐廳在九龍城,店內環境舒服,而且很光亮🤩除了售賣不少台灣美食及小食外,台式的飲料也有很多種🤤有一點要大家注意的是要先付款,才入座,不然就會一直白等🙈-台灣小食豐味餐1️⃣懷舊飄香滷肉飯 $60滷肉用上的是半肥半瘦的豬肉,經過長時間的滷煮後,非常入味及油香味重,撈飯食一流😋-2️⃣台式鹽酥雞(跟餐小食)這個鹽酥雞的炸皮很薄,內裏的雞肉相對其他餐廳較大件,抵食👍🏻雞肉充滿肉汁,一絲絲的嫩滑質感加上適當的調味令人回味無窮😋-3️⃣黑糖珍珠鮮奶 (另加$20)黑糖珍珠鮮奶是近年的新興飲品,雖然味道較甜,卻是我的最愛🥰尤其是攪勻後的味道更好飲😋珍珠很有彈性,整體上很不錯👍🏻-風味牛肉麵系列4️⃣台灣牛肉麵 $58這碗麵的材料有多塊牛腩、牛𦟌、小棠菜、白蘿蔔、紅蘿蔔和半隻糖心蛋,有肉有菜,非常健康👍🏻牛腩和牛𦟌很有筋道,特別一提的是牛𦟌是厚切,牛味極濃😋湯頭是帶點辣味的牛腩湯汁,配上結實的麵條,非常美味😋-5️⃣珍珠奶茶(另外$12)珍珠奶茶是朋友點的,因為佢獨愛珍奶😂這
台灣小食豐味餐
1️⃣懷舊飄香滷肉飯 $60
懷舊飄香滷肉飯

2️⃣台式鹽酥雞(跟餐小食)

台式鹽酥雞(跟餐小食)

3️⃣黑糖珍珠鮮奶 (另加$20)
黑糖珍珠鮮奶 (另加$20)+ 珍珠奶茶(另外$12)

風味牛肉麵系列
4️⃣台灣牛肉麵 $58

台灣牛肉麵

5️⃣珍珠奶茶(另外$12)
珍珠奶茶是朋友點的,因為佢獨愛珍奶😂這杯奶茶的奶香味較重,味道不淡,朋友對它都幾高評價😋
6️⃣香酥炸雲吞 $24
雲吞皮薄酥脆,餡料飽滿,金黃色的外表,睇得又食得😍😋
香酥炸雲吞
2020-08-15 112 浏览
難得出開去九龍城買嘢,就順便喺嗰度食埋午餐。平時都係食開泰國菜,但係今日唔想食辣野就去咗九龍城廣場搵食,一見到「八方台式麵屋」即刻諗都唔使諗就入去,因為好耐冇食過台灣菜啦😌店舖裝修風格同用餐流程都係以簡快餐式為主,而且門口外面可以直接買到外賣台式飲品🥤入去搵到位坐低之後就可以喺點餐紙上面揀自己想要嘅食物落單,食完之後先出收銀度俾錢💲我哋兩個人食,所以叫咗一個麵一個飯套餐。套餐真心抵,$49或$60已經有一個主食加小食同飲品。食台灣料理一定要食滷肉飯是常識吧😆滷肉汁唔會過鹹又夠香濃,用嚟撈飯簡直一流🤤而且滷肉又唔會太肥,肉質軟軟的~至於麻醬撈麵,店家好貼心地已經將麻醬同面撈勻,確保每一條麵條都沾有麻醬,食落滿口都係芝麻嘅香味😍炸物同飲品亦做得出色,鹽酥雞好夠入味而且雞肉嫩滑。黑糖珍珠鮮奶嘅黑糖真係比足料,珍珠夠煙韌同入味,鮮奶嘅奶脂亦都唔會過重而飲落好膩,成個感覺係啱啱好👍🏻蜂蜜檸檬同樣好足料,飲得出係落咗新鮮檸檬,仲帶有少少檸檬皮嘅油脂香同澀味。下次經過就算唔坐低食嘢都會再買飲品😙

濃香麻醬麵

士林夜市雙拼(鹽酥雞拼花枝丸)

炸物同飲品亦做得出色,鹽酥雞好夠入味而且雞肉嫩滑。

皮蛋豆腐  &  蜂蜜檸檬

2020-08-10
濃香麻醬麵
士林夜市雙拼(鹽酥雞拼花枝丸)
皮蛋豆腐  &  蜂蜜檸檬
2020-08-06 36 浏览
放工同朋友去咗九龍城廣場交收後,因為疫情已經沒有食店可以堂食,所以要買外賣返屋企食,朋友說廣場內八方台式麵屋,味道唔錯又唔貴,可以試吓!台式湯麵餐,主食、小食和飲品都有多款選擇。韭菜水餃湯麵,湯和麵分開載,以免回家途中麵索曬d湯,湯底濃郁,水餃一口咬下去韭菜的香氣撲鼻而來,肉餡則飽滿又多汁,再搭配彈牙的麵條堪稱一絕!原味鍋貼,鍋貼即叫即煎,口感香脆!凍黑糖珍珠鮮奶,濃濃的黑糖味搭配QQ的珍珠以及濃厚的鮮奶,冰凍好飲又解渴!
台式湯麵餐,主食、小食和飲品都有多款選擇。
原味鍋貼,鍋貼即叫即煎,口感香脆!
外卖自取