2011-03-10 24 浏览
嗌左餃子, 粟米牛油拉面同咖哩吉列炸蠔飯, 仲有芝士年糕餃子 - 有水準之作, 外皮脆粟米牛油拉面 - 拉面味道好一般, 少許諗, 不太彈牙咖哩吉列炸蠔飯 - 咖哩同普通買返黎果d日清咖哩湯包一樣味道, 你自己話好唔好味. 炸蠔層炸漿勁厚, 好似食緊面粉咁芝士年糕 - $28兩舊, 唯到$14一舊, 價錢不算抵, 但味道不錯的, 幾軟, 芝士味淡淡地不太重總括來說, 餃子比較出色以外, 其他的都冇乜特別話特別令人留下深刻印象P.S. 男老闆(經理?) 成日會問人好不好吃, 覺得佢好鬼賣力
嗌左餃子, 粟米牛油拉面同咖哩吉列炸蠔飯, 仲有芝士年糕

餃子 - 有水準之作, 外皮脆

粟米牛油拉面 - 拉面味道好一般, 少許諗, 不太彈牙

• 餃子
2011-03-02 11 浏览
之前試過去油麻地那間,知道他們開了餃子店,就打算去試試12個人share小食,再一人一份主菜,拉麵or便當!餃子造得不錯,皮薄餡多,食得出用新鮮肉造,冇雪味!!招牌餃子幾好,幾香,不油膩,不過,野菜餃子就較差,餡料冇味,一堆不知明東西包著似的!!咖哩餃子,原來是”淋”在餃子上,有點奇怪,咁咪餃子皮咪唔脆囉!!上菜時,一堆餃子,賣相極差!其他的味道餃子都是一樣做法,就普通了一點了!泡菜餃子鍋和野菜餃子鍋幾好!!不過,整體幾好味的!其他的小食都ok的,一般了!!冬姑串就很普通,好在醬汁幾惹味!!我自己叫了饅魚飯,就唔記得了影相,飯量很多,一個女仔就會覺得多的!咖哩類別的飯ok,只有滑蛋豬扒飯較失水準,D滑一點都不滑,全熟了!朋友仔就叫了信州帶子拉麵,辣湯底就幾惹味,其他人叫的拉麵都可以跟到油麻地那間的!
之前試過去油麻地那間,
知道他們開了餃子店,
就打算去試試
12個人share小食,
再一人一份主菜,拉麵or便當!
餃子造得不錯,皮薄餡多,
食得出用新鮮肉造,冇雪味!!
招牌餃子幾好,幾香,不油膩,
不過,野菜餃子就較差,餡料冇味,
一堆不知明東西包著似的!!
咖哩餃子,原來是”淋”在餃子上,
有點奇怪,咁咪餃子皮咪唔脆囉!!
上菜時,一堆餃子,賣相極差!
其他的味道餃子都是一樣做法,
就普通了一點了!
泡菜餃子鍋和野菜餃子鍋幾好!!
不過,整體幾好味的!
其他的小食都ok的,一般了!!
冬姑串就很普通,好在醬汁幾惹味!!

我自己叫了饅魚飯,就唔記得了影相,
飯量很多,一個女仔就會覺得多的!
咖哩類別的飯ok,
只有滑蛋豬扒飯較失水準,
D滑一點都不滑,全熟了!
朋友仔就叫了信州帶子拉麵,
辣湯底就幾惹味,
其他人叫的拉麵都可以跟到油麻地那間的!
2011-02-19
2011-03-02 14 浏览
八點幾行過, 見冇咩人, 又乾淨, 所以就入去食啦裝修都幾好, 但覺得有D迫, 同隔離枱o既人好親近...八王子拉麵館, 主打餃子, 另外有飯, 同拉麵, 小食完全冇頭緒食咩野好, 所以叫左個女待應問下有咩野推介...個女待應答唔倒, 我就話"你唔知呢度有咩野食推介?" 男待應一聽倒, 即刻介紹幾款野食...最後我地點左帶子拉麵, 羊肉餃子同芥末魚柳帶子拉麵:帶子邊無敵韌, 好似食香口膠咁拉麵湯底偏咸, 拉麵一般羊肉餃子:小小羶味, 我接受倒, 覺得幾好食廚房將一排六隻餃子一齊煮, 六隻餃子"痴"埋一齊但中間兩隻餃子, 入面多汁d, 其餘四隻冇咩汁芥未魚柳:魚柳冇雪味, 炸的鬆化, 芥未醬非常好味出色小食比拉麵出色兩個人埋單百二蚊, 非常抵食
八點幾行過, 見冇咩人, 又乾淨, 所以就入去食啦
裝修都幾好, 但覺得有D迫, 同隔離枱o既人好親近...

八王子拉麵館, 主打餃子, 另外有飯, 同拉麵, 小食
完全冇頭緒食咩野好, 所以叫左個女待應問下有咩野推介...
個女待應答唔倒, 我就話"你唔知呢度有咩野食推介?"
男待應一聽倒, 即刻介紹幾款野食...

最後我地點左帶子拉麵, 羊肉餃子同芥末魚柳
帶子拉麵:
帶子邊無敵韌, 好似食香口膠咁
拉麵湯底偏咸, 拉麵一般

羊肉餃子:小小羶味, 我接受倒, 覺得幾好食
廚房將一排六隻餃子一齊煮, 六隻餃子"痴"埋一齊
但中間兩隻餃子, 入面多汁d, 其餘四隻冇咩汁

芥未魚柳:
魚柳冇雪味, 炸的鬆化, 芥未醬非常好味出色

小食比拉麵出色
兩個人埋單百二蚊, 非常抵食
2011-03-01
  • 餃子
2011-02-20 9 浏览
之前試過去油麻地那間,知道他們開了餃子店,就打算去試試12個人share小食,再一人一份主菜,拉麵or便當!餃子造得不錯,皮薄餡多,食得出用新鮮肉造,冇雪味!!招牌餃子幾好,幾香,不油膩,不過,野菜餃子就較差,餡料冇味,一堆不知明東西包著似的!!咖哩餃子,原來是”淋”在餃子上,有點奇怪,咁咪餃子皮咪唔脆囉!!上菜時,一堆餃子,賣相極差!其他的味道餃子都是一樣做法,就普通了一點了!泡菜餃子鍋和野菜餃子鍋幾好!!其他的小食都ok的,一般了!!冬姑串就很普通,好在醬汁幾惹味!!我自己叫了饅魚飯,就唔記得了影相,飯量很多,一個女仔就會覺得多的!咖哩類別的飯ok,只有滑蛋豬扒飯較失水準,D滑一點都不滑,全熟了!朋友仔就叫了信州帶子拉麵,辣湯底就幾惹味,其他人叫的拉麵都可以跟到油麻地那間的!
之前試過去油麻地那間,
知道他們開了餃子店,
就打算去試試
12個人share小食,
再一人一份主菜,拉麵or便當!
餃子造得不錯,皮薄餡多,
一堆不知明東西包著似的!!咖哩餃子,原來是”淋”在餃子上,
有點奇怪,咁咪餃子皮咪唔脆囉!!
上菜時,一堆餃子,賣相極差!其他的味道餃子都是一樣做法,
冬姑串就很普通,好在醬汁幾惹味!!

我自己叫了饅魚飯,就唔記得了影相,
D滑一點都不滑,全熟了!朋友仔就叫了信州帶子拉麵,
辣湯底就幾惹味,
其他人叫的拉麵都可以跟到油麻地那間的!
2011-02-19
2011-02-16 11 浏览
曾經人氣盛極一時的八王子拉麵, 在旺角女人街開了分店, 現今香港拉麵的競爭激烈, 高質素的拉麵店不斷湧現, 香港人對拉麵的要求愈來愈高, 要從中找一個位置站穩也絕不容易!!店的面積不大, 平日的七時多到達, 客人不算多, 坐在近半開放廚房附近, 剛好餐廳的後門沒有關好, 陣陣寒風湧入, 冷得我們牙關打顫, 拉麵師傅見狀立即叫店員關好後門, 很體貼的感覺 餐牌以餃子和拉麵作主力, 飯類亦有一些, 另外備有獨立飲品餐牌, 可見餐廳是有一點點傾向居酒屋方向; 我們點了一碗拉麵和三份餃子, 減低進食份量, 平衡一下農曆新年遺留下來的飽滯問題...拉麵原來想選豬骨湯底或鹽味湯底, 但兩者都沒有賣, 於是選了味噌湯底; 先試一口湯, 鮮甜度還可以, 但可能味噌過多, 咸了一點... 再來一口麵, 麵條是較粗身的一類, 口感彈牙, 但雖然湯底過咸, 麵的味道卻偏淡, 兩者有點融會不了的感覺, 有點可惜... 夾起糖心蛋, 蛋醬還在"榔吓榔吓", 生熟度拿捏得剛好, 蛋香夠濃蛋白亦夠滑, 交足功課!! 再點一隻糖心蛋小吃, 蛋一樣好味, 唯一是蛋黃面加了碎碎的紫菜, 吃進口裡, 蛋醬會把紫菜黏在上齶
餐牌以餃子和拉麵作主打, 另附獨立飲品menu
頗有感覺的照片牆
拉麵原來想選豬骨湯底或鹽味湯底, 但兩者都沒有賣, 於是選了味噌湯底; 先試一口湯, 鮮甜度還可以, 但可能味噌過多, 咸了一點... 再來一口麵, 麵條是較粗身的一類, 口感彈牙, 但雖然湯底過咸, 麵的味道卻偏淡, 兩者有點融會不了的感覺, 有點可惜... 夾起糖心蛋, 蛋醬還在"榔吓榔吓", 生熟度拿捏得剛好, 蛋香夠濃蛋白亦夠滑, 交足功課!! 再點一隻糖心蛋小吃, 蛋一樣好味, 唯一是蛋黃面加了碎碎的紫菜, 吃進口裡, 蛋醬會把紫菜黏在上齶, 久久也不能清除, 有點狼狽...
味噌拉麵一般
糖心蛋夠滑溜, 但上面的紫菜容易黏口
餃子點了八王子餃子, 野菜餃和秘製咖哩餃; 八王子餃子味道OK, 鮮肉餡夠多汁, 底部煎得夠脆, 若依日本人的習慣, 必定要叫一杯啤酒邊飲邊吃, 最高的享受!! 野菜餃有點失準, 底部煎得有點像炸了一樣, 起了一個個小泡泡, 希望師傅能多加留意... 秘製咖哩餃子是在八王子餃子上邊淋上咖哩汁, 味道出奇地融合, 日式咖哩一向是我們的至愛, 當然一點投訴也沒有
三款餃子以八王子和秘製咖哩最好味
野菜餃子底部像油炸一般...
秘製咖哩餃子夠惹味
希望八王子再多加努力, 能夠回復昔日全盛時期的風采.
八王子様、頑張れ!!
餐牌以餃子和拉麵作主打, 另附獨立飲品menu
頗有感覺的照片牆