2019-06-01 320 浏览
公利真料竹蔗水 (中環)中環蘇豪荷李活道60號地下~~~這家70多年的老店 能在租金這麼貴的中環生存這麼多年 肯定有他厲害的地方 在網上看到別人介紹之後 小Q跟大舊也一起去試試 店面幾乎沒有什麼裝修 有種懷舊的感覺 很有特色 是香港少見的老店(而且還在港島商業區中間)跟附近的新式店面相映成趣 店內賣的食物類別不多 但座無虛席 這次來 我們點了平時邵家渡蔗汁糕 糕點彈牙 帶點粘稠感 蔗汁味道濃郁 冰冰涼涼的 夏天吃好舒服呢 推薦大家去哦~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥(5🔥最高)
公利真料竹蔗水 (中環)
中環蘇豪荷李活道60號地下
~~~
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥(5🔥最高)
2019-05-29 619 浏览
週末約咗一班朋友去PMQ元創方,沿路會經過公利蔗汁🎋 之前咁啱睇TVB(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)記得都有介紹過佢地嘅蔗汁糕同蔗汁啤酒🍻 難得經過當然要去試一試啦!🥳店內唔算好大,大約坐到十個鬆啲嘅人。仲見到店員不停係度榨蔗汁添啊🎋左圖:🔸五花茶($12)🔸右圖:🔸蔗汁($14)🔸夏熱天時坐底飲杯涼茶就最正🤣 五花茶甘甜解渴😋蔗汁就不嬲都清甜㗎啦,鮮榨係好味啲🤤🔸蔗汁糕($17)🔸有少少Q彈😂 食落清甜,但無蔗汁咁甜,味道有少少似馬蹄糕,不妨一試👍🏻🔸蔗汁啤酒($40)🔸啤酒就要外賣或者拎走飲嘅,而蔗汁啤酒只有6%酒精,同朋友share嚟試每人幾啖就飲完。不過就唔係好飲到蔗汁嘅甜味,但細味啲㗳真啲就有好似”食蔗渣食到最後嘅蔗渣味”😂 啤酒反而相對地麥味較重,但幾香口,所以都好易入口,不過如果蔗汁味明顯啲就好了?是🤤

五花茶+蔗汁

左圖:🔸五花茶($12)🔸
右圖:🔸蔗汁($14)🔸

🔸蔗汁糕($17)🔸

蔗汁啤酒

🔸蔗汁啤酒($40)🔸

五花茶+蔗汁
2019-05-27 255 浏览
香港呢幾日天氣實在超級炎熱又悶焗!邊走邊流著汗水,悶熱溫度實在令人難耐,決定找個地方稍事休息,忽然想起一家老字號,這裡便是經營超過六十年的【公利真料竹蔗水】!售賣真材實料竹蔗水外,這裡也有販售解毒去濕、防治暗瘡、調理腸胃、老少咸宜的龜苓膏!公利真料竹蔗水店以簡單實際的方式售賣飲品/食品,買後可自行帶走外,亦可在門外暢快地飲下去(店內還有一些座位可作堂食之用)價目表上有杯裝跟支裝兩種價格,竹蔗水外也有販售雞骨草、五花茶、火麻仁...等。竹蔗水(杯裝) - $14現榨竹蔗水自然香甜,喝起來亦很順口,咕嚕咕嚕沒多久就喝光了!

竹蔗水(杯裝) - $14

2019-05-25 117 浏览
七十年老店,能屹立中環蘇豪區多年不倒,跟旁邊的店鋪及建築有強列對比。至今電視節目還有介紹,當然有它的價值啦。很可惜今次也跟蔗汁啤酒緣慳一面,店主說要再2星期才能釀製完成,很期待啊😭😭啤酒不常有而且釀造需時,完全靠緣份,如果大家有緣遇到真的要一試!竹蔗水 $35 - 蔗水用先蒸後榨方式去製作,清甜程度更加分。看顏色就知道濃郁程度,純天然無添加,極清甜,值得一試👍🏻但甜度頗高最多只能喝到一半(有小杯可選)竹蔗糕 $16 - 保證是在外邊沒能試到的口味!口感像蒟蒻的Q, 相比甜度沒蔗水那麼高,所以可以一整碗吃下都唔係問題🤤
至今電視節目還有介紹,當然有它的價值啦。

2019-05-25 103 浏览
見到人成日係ig打卡,終於有機會試下呢度既蔗汁糕,食落覺得幾似馬蹄糕haha, 但又比馬蹄糕好食同清甜d, 感覺馬蹄糕係死甜,呢個就係天然既味道,值得一試既,口感都幾軟糯,又唔會過份軟身或太硬,但性價比又唔算好高,雖然出面好少有,但始終都只係小小既一碗,材料又唔係特別貴。另外,蔗汁都同出邊既有d唔同,有加左茅根既感覺,飲落似竹蔗茅根。
2019-05-24 96 浏览
-今日行開上環,男朋友話呢間公利真料竹蔗水好出名,係老字號,所以就請我食番個蔗汁糕。蔗汁糕 $17蔗汁飲得多,但係蔗汁糕真係第一次食。四五塊大大舊,都幾墜手。味道簡單、清甜,而且甜味係來自蔗汁本身,可以話係純正天然,無額外落糖既真材實料。質感方面,好似啫喱咁,滑滑的,好清澈,唔會好似平時食開既糕點咁黏身。炎炎夏日食番個清甜糕點確實唔錯,解渴之如,又可以一嚐傳統手工製作。美中不足就係堂食都使用發泡膠碗盛載, 略嫌不夠環保。

蔗汁糕 $17
蔗汁飲得多,但係蔗汁糕真係第一次食。
四五塊大大舊,都幾墜手。

2019-05-05 383 浏览
前排睇電視介紹,巳經好想試下,本身都鍾意飲竹蔗水,不過係香港真係好少地方有得買,知道中環仲有,經過當然唔好放過,一於去試下佢!就係當眼轉角位,鋪面保留舊式裝修,幾特別!企係門前面,巳經聞到好香甜既竹蔗味道~鋪入面仲有員工即場用機器渣竹蔗,保證新鮮即製,叫左一支竹蔗水($38)同試埋佢好出名既竹蔗糕($17)😍,竹蔗水顏色係青綠色,飲落好清甜,真係好耐無試過咁清甜既竹蔗,可能同佢地店先蒸後渣既方法,令竹蔗更加鮮甜!飲得出絕對真材實料,的確消暑解渴!而竹蔗糕,一開四件,口感軟滑,無竹蔗水咁甜,清香微甜,好味!

外卖自取
2019-05-04 247 浏览
每次去上環一定會走入公利飲庶汁。原於住在附近的朋友說,公利庶汁是她由細飲到大的,味道依然不變,可見經營者對食品的要求。今次照舊點了,庶汁同庶汁糕。店內有三張桌子,可供堂食,店里的裝飾品依舊保留開業時的招牌和歷年的文獻。乍看,想是一個會說話的博物館,承載著幾代人的歷史。庶汁和糕點都上好啦,一口喝下去,庶汁很濃,不像一般外面買的庶汁那麼稀。甜度適中,因為是熱的,一口下肚,很暖和舒服。庶汁糕,咬一口,清爽可口,唔會膩,難怪那麼多人也是它家的粉絲。
每次去上環一定會走入公利飲庶汁。
今次照舊點了,庶汁同庶汁糕。
乍看,想是一個會說話的博物館,承載著幾代人的歷史。
2019-05-04
以前去Soho區想飲酒,年紀大左,飲台式飲品都好滿足。😼依家睇電視介紹既「公利真料竹蔗水」1948開業,至今已超過70年歷史!入左店內彷佛好飲番左50年代,一磚一瓦,傢私都係用左多年,難得樸素。🎈佢專賣中式涼茶、龜苓膏、竹蓆糕等等,出名有水準,當然叫佢最出名嘅竹蔗汁飲啦!🤤🤤果然,用咗新鮮蔗渣出嚟果然唔同啲,好香嘅蔗糖味,好鮮甜,係我懷念嘅味道呀!飲完幾解渴,滋陰,比起坊間嘅台式飲品更有益身心👍🏻支持!🤜🏻BTW,店家養左隻超可愛貓仔,好可愛,我地玩左一陣😽-竹蔗汁(枝) | $38

竹蔗汁

BTW,店家養左隻超可愛貓仔,好可愛,我地玩左一陣😽
竹蔗汁(枝) | $38
竹蔗汁
跟飯腳飯聚後總愛四周走走散散步 經過中環蘇豪區見到公利 超過半個世紀的老字號 以每日新鮮制甘蔗汁、草藥茶甚至龜苓膏 公利於1948年開業 開在戰前唐樓之內 現今仍保留舊時蔗汁店風格例如老招牌、階磚地、綠色玻璃窗 店內主打是蔗汁 蔗汁是新鮮鮮榨 絕不加糖及防腐劑而且蔗汁仲事先蒸過 少了點寒涼感 腸胃差的人亦適合飲用 蔗汁是天然蔗糖味道 清潤甘甜 不過甜而不膩 甜入心脾 仲份外健康而最近仲有手工蔗汁啤酒啤酒只有6%酒精 所以飲多兩口都唔會太容醉 飲落有好香既麥味 不過蔗汁味就不太飲到 味道亦不如如期的甜 但整體感覺新鮮易入口 行過買支不為過
跟飯腳飯聚後總愛四周走走散散步 經過中環蘇豪區見到公利
超過半個世紀的老字號 以每日新鮮制甘蔗汁、草藥茶甚至龜苓膏
公利於1948年開業 開在戰前唐樓之內
現今仍保留舊時蔗汁店風格例如老招牌、階磚地、綠色玻璃窗
店內主打是蔗汁 蔗汁是新鮮鮮榨 絕不加糖及防腐劑
而且蔗汁仲事先蒸過 少了點寒涼感 腸胃差的人亦適合飲用
而最近仲有手工蔗汁啤酒
啤酒只有6%酒精 所以飲多兩口都唔會太容醉
飲落有好香既麥味 不過蔗汁味就不太飲到 味道亦不如如期的甜
但整體感覺新鮮易入口 行過買支不為過
5 分钟 (外卖自取)
2019-04-09 257 浏览
這天和朋友約定了到大館行一行,順便去了一下公利買支庶汁比朋友爽一爽,自己都當然唔執輸一人一支,素聞公利竹庶水出名清甜,今日一試果然所言非虛,庶汁很清甜,一杯一定唔夠,要飲就一定要飲大大支,咁樣先夠爽!
2019-04-08 441 浏览
蔗汁糕都幾墜手。味道簡單、清甜,甜味係來自蔗汁本身,食得出係無額外落糖真材實料質感方面較平時食開既糕點稠身,唔容易散或者比叉整到碎曬。口感幾特別,彈牙不失爽度。有別於芝麻糕、馬豆糕等中式糕點,蔗汁糕較為罕見,又出乎意料地好食、足料雖然價錢唔算平,性價比一般,整體而言,較想像中驚喜,值得一試!夏天消暑一流啊
蔗汁糕

蔗汁糕都幾墜手。
味道簡單、清甜,甜味係來自蔗汁本身,食得出係無額外落糖
真材實料

質感方面較平時食開既糕點稠身,唔容易散或者比叉整到碎曬。
口感幾特別,彈牙不失爽度。

雖然價錢唔算平,性價比一般,
整體而言,較想像中驚喜,值得一試!

夏天消暑一流啊
2019-04-02
2019-04-08 408 浏览
上次去完星x 克飲手工咖啡啤酒後,今次就更特式,去了本地蔗汁名店買本地釀製的蔗汁手工啤酒。 支持本地原創,佢地的蔗汁係蒸完再榨,與別不同。應該是公利沒有酒牌,所以不可以入內飲用,只可以買走,所以我們就買左行去PMQ平台花園飲,所以相片變了花園Feel.這啤酒有6% 酒精,飲落是有好香好香的麥味,而蔗汁味不太覺,但就貢獻了甜味,易入口,不苦,有回甘。$40 的質素,覺得好值。而蔗汁就如一向的清甜,好潤喉。可惜這日上一餐食得太飽,食唔到好好味的蔗汁糕,一口蔗汁糕,一口啤酒,應該好爽。

佢地的蔗汁係蒸完再榨,與別不同。

。$40 的質素,覺得好值。

而蔗汁就如一向的清甜,好潤喉。
2019-03-24
外卖自取
2019-03-11 383 浏览
同朋友黎到上環行下 影下相留意到呢間幾有名既懷舊涼茶舖 一於坐低抖下我地叫左 蔗汁, 蔗汁糕, 五花茶同龜苓膏呢度既蔗汁比起出面果d蔗汁唔會太甜應該係蒸完再榨 無再額外加糖蔗汁糕 清甜得黎又帶點小煙靭 幾特別
同朋友黎到上環行下 影下相
留意到呢間幾有名既懷舊涼茶舖 一於坐低抖下

我地叫左 蔗汁, 蔗汁糕, 五花茶同龜苓膏

呢度既蔗汁比起出面果d蔗汁唔會太甜
應該係蒸完再榨 無再額外加糖

蔗汁糕 清甜得黎又帶點小煙靭 幾特別
2019-03-07 290 浏览
中環除咗有好多舊建築物之外,仲一個存在好多老店嘅地方!公利,應該好多人都聽過,甚至試過⋯🤔 呢間老店直接將竹蔗水寫入店名度,究竟佢哋對自己嘅蔗有幾大信心?小編一於買杯試試⋯☺️顏色比坊間嘅深色,一飲之下小編即刻講咗三隻字「極 清 甜 」🤩 佢嘅甜度一定比街外嘅高得多,據聞呢哋係先蒸後榨,所以會禁甜!呢種甜完全唔涸喉,再加上係清清涼涼,大熱天時飲番杯好解渴!🤤 飲完之後,終於明白點解佢店名夠膽有竹蔗水呢三隻字喇!😁