2024-10-26 211 浏览
地道茶餐廳,有好多小菜選擇,今日嚟咗灣仔食個快嘅飯,佢嘅嘢食都唔錯,推介俾大家😍瑤柱肉碎蠔仔湯飯湯頭鮮美,瑤柱的香味與細膩的肉碎完美結合,給人一種溫暖的感覺。米飯吸收了湯汁的精華,粒粒分明卻又不失濕潤❤️❤️蠔仔的鮮味則為整道菜增添了層次感🥹🥹😍口水雞雞肉鮮嫩多汁,配上獨特的調味醬,味道香辣適中,令人食欲大開☺️☺️☺️😍椒鹽雞翼配菜粒炒飯椒鹽雞翼外皮酥脆,肉質鮮嫩,絕對是下飯的絕佳選擇。搭配的菜粒炒飯則色香味俱佳😀😀🤩熱鴛鴦濃郁的咖啡與香甜的奶茶混合在一起,既能提神又能解膩😆😆

😍瑤柱肉碎蠔仔湯飯

😍口水雞

😍椒鹽雞翼配菜粒炒飯

🤩熱鴛鴦
濃郁的咖啡與香甜的奶茶混合在一起,既能提神又能解膩😆😆
2024-10-22 188 浏览
今日在灣仔遲了收工,跟同事在附近食飯,經過幾間餐廳,最後揀了舖面燈光明亮的凱旋餐室吃晚飯。 我們選了個二人餐,套餐還有送油菜、白飯、例湯和飲品。我們都想吃清淡一點,選了韭黃蝦仁炒蛋、家鄉蔥油雞、油菜選了菜心,飲品選了熱檸檬茶和凍檸檬茶。 先上兩碗例湯,味道不錯,最重要是湯夠熱。之後來了飲品,凍檸茶少甜,甜度剛剛好。小菜方面先上了韭黃蝦仁炒蛋,很大的一碟,味道剛剛好不會過鹹,鮮蝦仁大隻又爽口,最重要是蝦腸已挑走非常乾淨,這方面很加分。至於另一個小菜家鄉蔥油雞,雞肉非常嫩滑,蔥油應該是炸過淋上面,充滿蔥油香味,味道剛剛好。菜心很翠嫩。 餐廳還有燒味、鐵板餐、炒粉麵供選擇。總括來說,我和同事都吃得非常滿足,用餐愉快!

我們選了個二人餐,套餐還有送油菜、白飯、例湯和飲品。

先上兩碗例湯,味道不錯,最重要是湯夠熱。
之後來了飲品,凍檸茶少甜,甜度剛剛好。
菜心很翠嫩。
餐廳還有燒味、鐵板餐、炒粉麵供選擇。
總括來說,我和同事都吃得非常滿足,用餐愉快!
2024-10-10 227 浏览
同屋企人食食茶記就最啱 呢間咁近電車站舖位又大又方便 仲有燒味賣添~晚餐仲要包埋飲品同白飯,好抵食㗎!❣️沙薑雞沙薑雞雞肉超級滑溜 餐廳好慷慨 份量好大沙薑汁惹味得嚟唔會好油膩 雞肉熟度恰到好處佢滑得嚟雞骨唔會有血 食得好安心❣️海味雜菜煲有瑤柱、蝦米、雲耳 海味帶出咗湯底嘅鮮味西蘭花、菜心、白菜仔好翠綠色感覺好新鮮 仲有大量嘅粉絲 吸收晒湯嘅精華 勁好味❣️咖喱炆牛腩最愛就係大大件嘅薯仔 炆到好綿 係咖喱最好嘅朋友牛筋腩炆到好腍 大大件 而且有好多筋膜位一份牛腩食到好多唔同口感 仲有埋紅椒青椒 望落好開胃最正係啲咖喱汁撈飯一流
同屋企人食食茶記就最啱 呢間咁近電車站
舖位又大又方便 仲有燒味賣添~

晚餐仲要包埋飲品同白飯,好抵食㗎!

❣️沙薑雞
沙薑雞雞肉超級滑溜 餐廳好慷慨 份量好大
沙薑汁惹味得嚟唔會好油膩 雞肉熟度恰到好處
佢滑得嚟雞骨唔會有血 食得好安心

❣️海味雜菜煲
有瑤柱、蝦米、雲耳 海味帶出咗湯底嘅鮮味
西蘭花、菜心、白菜仔好翠綠色
感覺好新鮮 仲有大量嘅粉絲 吸收晒湯嘅精華 勁好味

❣️咖喱炆牛腩
最愛就係大大件嘅薯仔 炆到好綿 係咖喱最好嘅朋友
牛筋腩炆到好腍 大大件 而且有好多筋膜位
一份牛腩食到好多唔同口感 仲有埋紅椒青椒 望落好開胃
最正係啲咖喱汁撈飯一流
2024-10-08 232 浏览
今日又係上堂既大日子,搵間冰室食個飯就岀發了,係莊士敦道見到呢度四四正正,就呢度啦!好,坐低睇下有咩好食先。叫左個扒餐,有羅宋湯,酸酸帶微辣,好好飲,好耐冇飲過港式羅宋湯了。今日唔想食飯,所以跟左沙律,沙律裡面有蘋果,菠蘿、薯仔,紅蘿蔔、西芹、粟米等等,有好多種蔬果,而且係凍冰冰的,正!美式雜扒餐,主角岀場啦,好誇張,超大塊雞扒和牛扒,牛扒好腍,雞扒都嫩,叫左黑椒汁,多汁唔會dry!仲有火腿、腸仔各一,配菜有西蘭花和蕃茄,非常之豐富吸引。跟餐仲有飲品,真係十個飽!

好,坐低睇下有咩好食先。

仲有火腿、腸仔各一,配菜有西蘭花和蕃茄,非常之豐富吸引。

跟餐仲有飲品,真係十個飽!
2024-10-07 185 浏览
餐廳空間感十足,仲要坐得幾舒服,餐廳選擇多,重點係價錢同份量都幾抵! 我地今次係燒味餐,先黎個叉燒❤拼切雞❤,唔中意油膩感但又想食叉燒既我就最中意食瘦叉,啖啖純肉唔干身,而且份量都唔小,要同人share!!! 切雞嫩滑好juicy 有埋佢地既豉油同蔥油絕對係白飯殺手好惹味!!! 我地另外叫多碟雞髀飯❤,PI薄調味香,重點係,份量十足,2個人share好抵食。抵食既仲有佢地既菜心❤,比起出面同樣既價錢,佢地既份量係double!!!
2024-09-23 207 浏览
今日難得的早收工,返屋企前偷偷地去嘆個下午茶先「凱旋餐室」非常就腳,地方又大,全部都係卡位,次次都唔使同人拾枱,又有店員落單,快靚正!一坐低立即order ,吾使十分鐘有得食👍🏻👍🏻我覺得要有咁嘅效率先可以稱得上係港式茶餐廳。脆炸雞肶拼沙律$42 炸鷄肶皮不能太薄,要有適當厚度,多燶邊,咬落脆卜卜先過引。鷄肉保持嫩口有肉地才稱得上是上品,而且滲出淡淡的五香粉味,邪惡又惹味的港式炸肶。雜果沙律非常新鮮、蘋果、菠蘿、薯仔、紅蘿蔔、栗片米,咬落索索聲;沙律醬剛剛包著雜果粒,樣樣都啱啱好。紅豆冰+$12紅豆份量足,夠稔糯;和花奶比較大約2:3 ,紅豆冰合格。

今日難得的早收工,返屋企前偷偷地去嘆個下午茶先

一坐低立即order ,吾使十分鐘有得食👍🏻👍🏻
我覺得要有咁嘅效率先可以稱得上係港式茶餐廳。

炸雞肶拼沙律$42

炸鷄肶皮不能太薄,要有適當厚度,多燶邊,咬落脆卜卜先過引。
惹味的港式炸肶。

紅豆冰+$12

紅豆份量足,夠稔糯;和花奶比較大約2:3 ,紅豆冰合格。
2024-09-22 159 浏览
有時會來凱旋餐室吃個豐盛早餐,除了比較近公司之外,味道佳,份量又豐富!這天我點了常餐番茄薯仔牛尾湯米粉。牛尾湯是核心,湯底由慢火煮製的牛尾、番茄和薯仔熬成。牛尾肉質鮮嫩,番茄的酸甜味道與薯仔的綿密口感交融在一起,米粉吸附了湯汁的香氣,彈牙的口感令人更具食慾。每一口都能感受到濃郁的牛尾味道與清新的番茄香氣,令人心滿意足。配上火腿炒蛋,炒蛋的質感綿滑,帶著淡淡的鹹香,火腿的咸味則為整道菜帶來了額外的風味。而厚切的法式多士外層烤至金黃酥脆,(以火腿及蛋夾多士是常識吧!)非常飽足!凱旋餐室 (灣仔)地址:灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心地舖

凱旋餐室 (灣仔)
地址:灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心地舖
終於都到九月份過多兩個星期就係中秋節,一到呢啲日子就要買定月餅同屋企人做節,雖然天氣不似預期仲係咁熱,但係入夜後都有涼風送爽。今日一朝早就約咗兩個老朋友去香港仔打網球,南區真係好少去而且近排仲有一個新商場開幕,所以打完波都行咗一陣。由於大家都唔係住南區,所以差唔多傍晚時間我哋都一齊出返去灣仔食飯傾下偈,由於三個麻甩佬都鍾意去坐得舒服又夠地道既地方,所以異口同聲都話茶餐廳就最適合。喺灣仔雖然選擇好多,但平時去開嘅都係一兩間,一間係食燒春雞,而另一間就係平時中午約埋食Lunch嘅茶餐廳。餐廳位置正正喺燒春雞鋪下面,之前食過呢間鋪既炒粉麵,鑊氣相當夠而且燒味亦好新鮮,所以我哋入到去都坐返平時個位。因為有三個人所以今次可以食多少少嘢,餐牌上有套餐、有例牌而且亦有散叫,足足有成百幾款選擇,不過由於我呢排要Keep Fit比賽,所以今日淨係食少少算,最後我哋三個人點咗乾炒牛河同埋黑椒牛柳絲炒烏冬、叉燒同油雞例牌、兩杯凍飲同埋一碟油菜。同夥記傾咗幾句,星期日可能多數人去旅行或者返大陸,人流少左的,所以真係要繼續留港消費帶旺經濟。三個人一聚埋就好多野傾,食物大約十分鐘就已經陸續上枱啦~~~ 首先跟餐都

三個人一聚埋就好多野傾,食物大約十分鐘就已經陸續上枱啦~~~ 首先跟餐都有兩個湯送,中式湯係我最愛由於無落味精所以入口都好鮮甜而且都見到湯料好足,完全係健康嘅味道。
其餘所有食物賣相同份量好吸引,特別係兩碟炒粉上枱時仲好香,始終食為先最後都忍唔住口食返少少。首先兩個例牌,
叉燒例牌
由於大家都上咗年紀所以叉燒都唔可以食得太肥,雖然係咁但係佢個叉燒肉質好嫩滑,
叉燒例牌
一啲鞋口感覺都無而且燒得好香好有蜜糖味,好值得食。到油雞例牌,
油雞例牌
淨係睇佢個色澤已經知豉油浸得好入味雞肉好鮮嫩,食件雞髀肉啲雞油已經喺個口度滲出嚟,
油雞例牌
比起其他燒味檔質素都要高。到乾炒牛河啦,雖然話係一人份量但上枱時都好大碟,
乾炒牛河
而且好有鑊氣好足料上枱時仲出緊煙,份量上牛肉同其他配料一啲都唔少,味道方面牛肉質感相當好,完全沒有用鬆肉粉,好有牛香味入口相當嫩滑;
乾炒牛河
河粉好爽口每條好分明炒得好均勻,
乾炒牛河
最緊要一啲都唔油膩。到黑椒牛柳絲炒烏冬個份量、賣相同埋鑊氣都係大同小二,
黑椒牛柳絲炒烏冬
不過佢呢度牛柳絲份量好似仲再多的,
黑椒牛柳絲炒烏冬
烏冬麵條煙煙韌韌,炒出嚟口感都相當好,
黑椒牛柳絲炒烏冬
小炒真係極力推薦。油菜一碟份量正常不過好新鮮,入口爽脆清甜,間中食碟菜清下腸胃都係個唔錯嘅選擇。
油菜
兩位朋友就要咗凍奶茶同埋凍檸蜜,賣相份量好正常,不過特飲就要加$12蚊,
凍檸蜜、凍奶茶
我都好想飲不過都係留返下次先。我地坐下、食下、傾下偈,不知不覺都食咗兩個幾鐘頭,果然幾個麻甩佬永遠都係最多嘢講最細路仔,今日好盡興由朝玩到晚,埋單每人都係$100蚊左右,呢間餐廳完全有香港嘅風味鑊氣又夠,性價比高之餘仲有同夥記嘅人情味,呢間喺灣仔嚟講算唔錯嘅選擇。

2024-09-01
油菜
凍檸蜜、凍奶茶
2024-09-15 322 浏览
今天 星期日,我們去到灣仔商業中心地下凱旋餐廳(灣仔) 午餐。餐廳已經有很多食客,電視正播著賽馬;很多忠實馬迷 ,一邊專注手上的馬經,另 一邊看著馬匹的動態 ,正在考慮落注。我们點了瑤柱肉碎蠔湯飯,融合了乾瑤柱和新鮮蠔仔的鮮味, 加上草菇;米飯吸收了 微辣湯汁的精華,讓每一口都充滿滿足感。星洲炒米,乾爽入味,香氣四溢;搭配生菜和蠔油,清新可口。最後,凍蜂蜜柚子茶和凍檸樂的清涼飲品, 在這炎熱的天氣下,可以幫助消暑解渴 ,真是一大賞心樂事。

我们點了瑤柱肉碎蠔湯飯
星洲炒米
,乾爽入味,香氣四溢;搭配生菜和蠔油,清新可口。
最後,凍蜂蜜柚子茶和凍檸樂

2024-09-15
  • 蠔仔泡飯
1K
去茶餐廳叫餸食飯,係唔少香港人comfort dinner嘅選擇。有魚、有肉、有菜又有湯,加埋杯餐茶,絕對係一餐豐富嘅港式盛宴!但背後嘅故事,其實係我有一個無飯主婦,哈哈。不過,灣仔凱旋餐室嘅菜式選擇多,真係食極都唔會厭,今晚一於唔好煮飯啦!清蒸石斑平時喺茶餐廳又點會食石斑?但灣仔凱旋餐室嘅石斑非常新鮮,石斑嘅肉質嫩滑,掌握好時間,最後加上蔥花滾油同埋豉油嘅點綴,簡簡單單就有種家嘅味道。家鄉蔥油雞蔥油以外用咗大量蒜頭爆香,滿滿地舖滿喺雞上面,蔥油味芳香撲鼻,而且仲可以用嚟撈飯。而雞件肥瘦均勻,件件都有少量油脂連住雞肉,油脂融合雞肉食落雞味更加濃烈。乳鴿乳鴿係灣仔凱旋餐室嘅招牌,乳鴿皮香肉嫩,啖啖都有肉汁湧出,回味無窮。

清蒸石斑

家鄉蔥油雞

乳鴿
2024-09-07
早前光顧了位於灣仔的餐廳「凱旋餐室」,實在是讓我難忘的用餐體驗!首先,要讚一讚這間餐廳的裝潢設計。新派設計環境光猛,座位寬敞舒適,給人一種溫暖、熟悉的感覺,是個非常適合與親朋好友小聚的好去處。點了人氣套餐「乳鴿配粉麵飯」來嘗鮮。先來看看主菜「乳鴿」⸺外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,入口即化,幸福感滿滿!醬汁恰到好處,不會過於鹹油膩,反而帶有一點微微的酸甜,令口感更加層次豐富。搭配「紅蘿蔔湯」,清甜爽口,為整個套餐增添了一份清新爽口的感覺,讓人胃口大開。搭配「瑤柱蛋白炒飯」,飯粒分明而不乾硬,蛋白炒得恰到好處,入口Q彈豐盈,與鮮美的瑤柱碎粒相得益彰。另一道菜「豉椒炒蟶子」同樣出色。新鮮肥美的蟶子,外層被炒得恰到好處,入口飽滿彈牙。配料中的辣椒、豆豉、洋蔥更為整道菜帶來了悠長的餘韻,回味無窮。「紅豆冰」作為升級飲品,入口濃郁香甜,令人意猶未盡。

「紅豆冰」作為升級飲品,入口濃郁香甜,令人意猶未盡。
2024-09-06 193 浏览
喺灣仔嚟咗呢間茶餐廳諗住簡單快脆食個 early lunch,入到嚟睇吓餐牌發覺原來有勁多選擇,咁感覺吓身體呢日想食乜,似乎都幾想食雞,咁就叫咗呢啲🤣$100「蔥油雞(半隻)」:「蔥油雞」都幾大隻,半隻份量真係唔少👍,「蔥油雞」不同部位有不同口感但係總體嚟講雞肉都算滑😋,「蔥油雞」上邊仲加咗好多似乎係炸香過再用豉油煮嘅蔥頭同蒜頭,咁就一定更加香口好味啦🤣$20「油菜」:揀咗「菜心」,都係大大碟,份量真係多,簡單好食🤣

午餐
2024-09-03 207 浏览
做完嘢想食個簡單晚飯🍚誤打誤撞入咗呢間茶餐廳 份量都好多 價錢合理 餐牌選擇好多 相信平時係一眾打工仔嘅食堂😆叫咗個二人餐 有兩個小菜、一碟油菜、白飯例湯飲品👍🏻夠哂豐富分別叫咗鳳梨咕嚕魚柳、豉汁蒸鱔咕嚕魚柳酸甜開胃 夏天食岩哂豉汁蒸鱔都唔錯 魚肉幾滑 下面仲有粉絲索哂啲汁 兩碟都好啱送白飯🤣唔小心清哂成碟店員服務態度幾好😌好親切 而且街坊生意好易話為 送多左兩碗例湯俾我哋見佢仲有乳鴿餐 打算下次午餐再嚟食🔆
做完嘢想食個簡單晚飯🍚誤打誤撞入咗呢間茶餐廳

分別叫咗鳳梨咕嚕魚柳、豉汁蒸鱔
咕嚕魚柳酸甜開胃 夏天食岩哂
豉汁蒸鱔都唔錯 魚肉幾滑 下面仲有粉絲索哂啲汁
兩碟都好啱送白飯🤣唔小心清哂成碟

見佢仲有乳鴿餐 打算下次午餐再嚟食🔆
2024-09-03 140 浏览
今日同朋友去灣仔食個快飯,佢帶左我去凱旋餐室。餐廳入面全部都係卡位, 算坐得幾舒服。睇咗佢哋餐牌,佢哋有全日早餐,各式小菜,一般茶餐廳菜式,乳鴿,燒味類,鐵板餐都有。等食客有好多唔同嘅選擇。鐵板銀芽肉絲炒麵($72):鐵板渣渣聲咁上枱。份量好大。炒麵脆卜卜。個芡汁令到個炒麵淋返少少,口感冇咁硬,更容易入口咖喱豬扒炒一丁($65):豬扒都好多塊。調味好夠,啱晒重口味嘅朋友。鹹檸七(+$12):咁啱呢兩日有啲喉嚨痛,見呢度有鹹檸七就啱晒喇。凍奶茶(+$8):朋友話茶味都好夠

凍奶茶(+$8):朋友話茶味都好夠

2024-09-02 131 浏览
難得平日晏晝放半日,最岩搵個港式下午茶食下,話晒平啲又多選擇。要搵下午茶,灣仔呢邊大量茶記,其中呢間都幾大間。睇睇下午茶餐牌,無論輕食定主食都有茶餐價,唔會揀唔落手。豬扒包拼薯條 $42豬扒包用左脆包,中間蕃茄生菜加醬汁,咬落去好有滿足感。粗薯條熱辣辣,加埋杯紅豆冰,海量紅豆更滿足。乾炒雞絲河 $50下午茶價嘆午餐,雞絲炒河份量夠多,亦有獲氣,配鹹檸七解膩。芝士焗吞拿魚多士 $38 多士夠厚,芝士焗吞拿魚香噴噴,味道突出。

要搵下午茶,灣仔呢邊大量茶記,其中呢間都幾大間。

睇睇下午茶餐牌,無論輕食定主食都有茶餐價,唔會揀唔落手。

豬扒包拼薯條 $42

乾炒雞絲河 $50
下午茶價嘆午餐,雞絲炒河份量夠多,亦有獲氣,配鹹檸七解膩。

芝士焗吞拿魚多士 $38
多士夠厚,芝士焗吞拿魚香噴噴,味道突出。
2024-08-29
下午茶