2019-10-11 45 浏览
葵廣真係充滿學生時代既回憶以前放學成日黎掃街 今日心血來潮又想行下去左TOP世界走一轉 見到刈包就停低左🤤啲豬仔牛仔雞仔畫得好得意呀🤩講返野食先!古早味腩肉刈包🐷腩肉唔肥膩 用左薑汁煮 店主話仲有自家制辣菜圃同蘿蔔!辣茄芝士薯花🥔醬汁香辣惹味 薯花其實係薯仔壓成薯蓉再炸,外趣內軟滑 份量十足!蜜桃蝦棒饅頭🍤蜜桃有輕輕燒過 更香口 饅頭有炸過既,加埋炸蝦棒 而蝦棒上既醬係日式燒汁同沙律醬 成個大饅頭都香脆十足 好大個🤩碟豆花意式奶凍🥛奶凍上既係碟豆花啫哩 食落好清新,而奶凍好滑 奶味好濃另外仲有加左檸檬汁而變紫色既碟豆花奶凍同Oreo呀😌✨✨提提咁多位女孩子呀 留意返碟豆花唔係任何時候都岩食架 見到鋪頭有淨意式奶凍呀其他甜品仲有抹茶麻薯同雪花糕 外觀都好吸引,奶凍好食 我諗另外兩款手製甜品都唔會差!支持一下小店❤️價錢合理 味道良好 店主態度友善👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
葵廣真係充滿學生時代既回憶
以前放學成日黎掃街 今日心血來潮又想行下
去左TOP世界走一轉 見到刈包就停低左🤤

啲豬仔牛仔雞仔畫得好得意呀🤩
講返野食先!

古早味腩肉刈包🐷
腩肉唔肥膩 用左薑汁煮 店主話仲有自家制辣菜圃同蘿蔔!

辣茄芝士薯花🥔

蜜桃蝦棒饅頭🍤

碟豆花意式奶凍🥛
奶凍上既係碟豆花啫哩 食落好清新,而奶凍好滑 奶味好濃
另外仲有加左檸檬汁而變紫色既碟豆花奶凍同Oreo呀😌
✨✨

支持一下小店❤️
價錢合理 味道良好 店主態度友善
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2019-10-11
下午茶
2019-10-11 70 浏览
那年去台北遊行,由當地朋友帶去路邊攤吃刈包,自此一吃難忘。今天被筆者發現葵涌廣場開了一家刈包店。除了刈包外,還出售其他台灣小食。刈包又名虎咬豬,是台灣特色小吃之一。「刈Bao」供應的口味多款,當中有不少新潮口味:白飯魚、麻辣雞等。筆者初來報到,先試最基本口味——古早味腩肉。長橢圓扁形的饅頭,入口鬆軟。中間夾著腩肉絲,腩肉腌得香氣撲鼻,味道略咸,唯配上刈包則剛好。另外還夾有生菜絲和甘荀絲。稍嫌刈包size有點小。試了傳統口味的刈包,也試試較新頴的炸饅頭夾包。炸饅頭面上舖了香酥雞肉、菠蘿和生菜,擠上了千島醬。雞肉炸得脆口惹味,肉質頗滑身;配上酸甜菠蘿後蠻夾的。饅頭炸香後是酥酥的口感,因為加了香酥雞肉,整個吃完後有點飽膩。一份有6粒,都是現點現炸的,所以侯餐時間有點長。但換來的是更好的食物質素,熱騰騰的炸球,咬開時要注意燙嘴。球內是香芋和地瓜蓉餡,2者中相對較重芋頭香,相信會是澱粉質控的喜愛小食。說來可笑,倒是第一次喝青蛙下蛋。原來是粉圓來的,因為煮熟後跟青蛙的卵相像而命名。中間還放了愛玉,入口酸酸的。
那年去台北遊行,由當地朋友帶去路邊攤吃刈包
,自此一吃難忘。

今天被筆者發現葵涌廣場開了一家刈包店。

除了刈包外,還出售其他台灣小食

古早味腩肉刈包

:白飯魚、麻辣雞等。

筆者初來報到,先試最基本口味——古早味腩肉。

另外還夾有生菜絲和甘荀絲。稍嫌刈包size有點小。
鳳梨香酥雞饅饅

試了傳統口味的刈包,也試試較新頴的炸饅頭夾包。

,肉質頗滑身;配上酸甜菠蘿後蠻夾的。

香芋地瓜球

,熱騰騰的炸球,咬開時要注意燙嘴。

青蛙下蛋

。中間還放了愛玉,入口酸酸的。
2019-10-10
古早味腩肉刈包
鳳梨香酥雞饅饅
青蛙下蛋
2019-09-22 204 浏览
之前去咗新界嗰邊見到台灣熱賣小食店唔好以為佢哋細細間但係其實買嘅嘢包羅萬有一開始飲咗佢哋杯熱賣台式特飲叫做青蛙蛋聽見佢哋個名已經覺得好得意飲落仲要好好飲 有啫喱嘅感覺目前為止我都係比滿分的再加上佢哋嘅炸竽圓 即叫即整仲要有成六七粒 食完都已經好飽好抵食再加上食咗佢哋嘅炸饅頭同埋蒸包子佢哋加咗芝士蝦同埋肉口味10分好我同朋友兩個人食都已經覺得好飽大家行去就一定要食下啦好應該支持一下小店
之前去咗新界嗰邊見到台灣熱賣小食店
我同朋友兩個人食都已經覺得好飽
大家行去就一定要食下啦
好應該支持一下小店
2019-09-16 111 浏览
係葵廣掃街就掃得多,但係感覺上黎黎去去都係嗰幾款小食。不過近排有間新開嘅台式小店確實係幾另類幾新穎🤩平時係香港🇭🇰食開嘅炸饅頭大多係沾煉奶食。不過依度嘅饅頭就唔同啦,除左係鹹食之外,仲有幾款唔同嘅餡料俾大家揀。由於饅頭係即整,所以每個都係新鮮滾熱辣♨️最有驚喜嘅係面頭相當脆,相當香口❗️至於餡料方面,鰻魚幾滑身,配上玉子,薑絲同甜甜嘅汁醬,好開胃。而軟殼蟹🦀香脆得黎配埋辣辣地嘅沙律醬,遮蓋左本身嘅油膩感,好fresh。兩款饅頭都係比相像中夾,有驚喜👍🏻當然唔少得要試下依度特別嘅小食啦😉我地所嗌嘅薯花顧名思義就係將薯仔🥔整成蓉,仲處理得有少少滑嘅感覺😲而食起上黎仲要完全感受唔到乾爭爭嘅感覺,撈埋面頭嘅汁醬可算係好惹美。大家經過嘅話,就黎支持下小店啦💪🏻比起啲集團一式一樣嘅店舖,小店反而格外有人情味,老闆亦都好友善。有時仲會有新產品推出。

2019-09-10 150 浏览
#中意嘅請分享請點讚🍻----------😋辣芝滋軟腳蟹炸饅頭 $32炸饅頭係即炸所以好熱好脆,做到外脆內軟。即炸半隻軟殼蟹上加左芝士,更加入味香口。另外仲有辣沙律醬、生菜中和番唔會太肥膩。-😋古早味腩肉刈包$18/個 $30/2個刈包有豬腩肉、花生糖粉、菜脯、生菜、酸蘿蔔,五花腩佢地用左秘製醬汁再慢火煮4個鐘,所以好淋好入味,加左酸蘿蔔去肥膩感。-😋香酥白飯魚 $28😋檸檬冬瓜茶 $20入面有冬瓜蓉同檸檬,令到冬瓜茶更清新,食完小食飲下可以解熱氣。😋山楂烏梅茶 $20好開胃唔會太酸。----------😎支持小店系列😎呢間鋪頭係葵涌廣場3樓TOP世界入面,入面好多唔同嘅小食店,可以慢慢掃街。呢間小店係好多台灣特色小食,老闆好熱情仲會推薦有咩好食。另外因為所以食物都係即炸,所以要等一陣。小編好支持小店,如果你地都有小店推薦,可以inbox我架。-----------🔎刈Bao台式創意小食 🚩葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓TOP世界3069-T26&T27號舖
#中意嘅請分享請點讚🍻

----------
😋辣芝滋軟腳蟹炸饅頭 $32
😋古早味腩肉刈包$18/個 $30/2個
😋香酥白飯魚 $28
😋檸檬冬瓜茶 $20
😋山楂烏梅茶 $20
好開胃唔會太酸。

----------
😎支持小店系列😎

-----------
🔎刈Bao台式創意小食
2019-09-09 111 浏览
葵廣又有新野食啦🤟呢間專攻台灣小食!仲有香港小見嘅地瓜球呀😊綜合套餐包括食香腸,杏鮑菇,地瓜球,貢丸,炸雞粒等組合,每個組合都係fix咗無得轉嘅☝️ 先講一講個地瓜球先🤡炸得外脆內軟,食落去夠煙軔而且有大量香芋泥湧出😍好味道呀,係香港難得一見嘅高汁地瓜球,口感軟熟所以食完都唔會好飽濟 ,必試👍炸雞粒大概有6粒倒,炸粉亦唔算好厚,雞肉都算係滑溜🙂再略略灑上椒鹽調味雖然價錢略嫌有啲貴$30,而且份量唔算係好多,不過為咗地瓜丸都值得一試

外卖自取
2019-09-05 97 浏览
平時去葵廣都會去3樓行下睇下有咩好食今次經過見到間新舖 就試下佢咩料啦🤣-#古早味腩肉刈包 $18/個 $30/2個依個係佢地既招牌 咁就緊係要嚟試下啦🤩小編之前好驚啲好肥嘅肉 不過食咗依個之後真係完全改觀🤣雖然佢係豬腩肉 不過食落去幾爽口 唔油膩👍🏻聽講係腌咗之後再慢煮4個鐘 所以都好濃醬汁味🤤再加上其他配菜 真係食唔停口呀😋-#芝滋軟殼蟹饅頭 $32炸饅頭就做到外脆內軟不過大家要小心熱 好易辣親個嘴🤣燒熔咗嘅芝士加埋半隻軟殼蟹真係好夾而且軟殼蟹都幾大隻鍾意軟殼蟹必點依個🥳-小店仲有特色野飲 就好似 #檸檬冬瓜茶 同埋 #山楂烏梅茶想飲令你開胃又清新嘅飲品嘅話 不妨嚟依到試下👍🏻
平時去葵廣都會去3樓行下睇下有咩好食

鍾意軟殼蟹必點依個🥳

小店仲有特色野飲 就好似 #檸檬冬瓜茶 同埋 #山楂烏梅茶
想飲令你開胃又清新嘅飲品嘅話 不妨嚟依到試下👍🏻
2019-08-29 76 浏览
位置 雖然喺3樓。但係要入Top 世界入面,唔講唔知原來入邊都有幾間小食店。 賣布甸炸物意粉壽司甜品 今日我叫咗個軟殼蟹炸饅頭個味道真係好香脆 成隻蟹食感覺好爽依d蟹腳都可以一齊食,好趣卜卜佢哋個餐牌仲有好多唔同款嘅饅頭,刈包。佢哋嘅招牌菜係古早味腩肉刈包。手撕豬 牛 30蚊 2個包 真心抵食飲品方面 有- 山楂烏梅茶 😀健康 唔太甜 解膩 好好飲- 檸檬冬瓜茶 😀鍾意飲冬瓜茶嘅朋友仔一定會中意 有少少檸檬酸 好開胃今日排我前面果個人買左饅魚玉子饅頭 個包好靚仔。我下次都會order試試 街坊小店,一定要支持!因為真係唔錯
位置 雖然喺3樓。但係要入Top 世界入面,
唔講唔知原來入邊都有幾間小食店。
賣布甸炸物意粉壽司甜品

今日我叫咗個軟殼蟹炸饅頭
個味道真係好香脆
成隻蟹食感覺好爽
依d蟹腳都可以一齊食,好趣卜卜

佢哋個餐牌仲有好多唔同款嘅饅頭,刈包。

飲品方面 有
山楂烏梅茶 😀健康 唔太甜 解膩 好好飲

今日排我前面果個人買左饅魚玉子饅頭

個包好靚仔。我下次都會order試試

街坊小店,一定要支持!
因為真係唔錯

2019-08-28