2019-04-20 54 浏览
今天去紅磡探望親朋戚友,完事後,感到饑腸轆轆。經過佛光街天橋橋底時,見到一間食刀削麵既餐館,餐館名字十分多筆劃,引起了我的好奇心,決定一試。大部份價錢都係$40至$50,加$9仲可以加多一款餸。我叫左牛筋腩刀削麵加口水雞。冇諗到口水雞份量咁多,有一隻雞髀再配上幾舊雞胸,即使係雞胸都十分嫩滑。味道方面,雞味突出,另帶麻香。碟底的青瓜吸收曬雞和醬料的精華。刀削麵方面,湯底味道不俗,帶有淡淡既香氣。麵質煙韌彈牙,口感十足。牛筋腩方面,炆得好入味,亦十分淋,每一口都係精華。整體來說,份量足,價錢亦唔昂貴,下次咁啱經過紅磡一定會再食。

2019-04-19
2019-04-18 83 浏览
喺附近做完嘢,行行吓見到一間類似茶餐廳,但我連店名都唔識讀嘅麵館,睇嚟係新開,價錢唔貴,一於衝入去試吓10分光猛,店內牆身仲有啲關於中國嘅畫餐牌選擇幾多,仲可以任意配搭,簡單清晰易明先來一杯跟餐加$7嘅豆漿,有包裝,感覺衛生,唔係太甜,啱我口味佢係用咗滷水豆腐果隻炸豆腐,成功索哂啲辣汁,非常滑溜入晒味,上面嘅麻辣醬都好好味,不過唔算太辣,係bb程度☄️刀削麵係手工切,麵質非常好咬,又索到啲辣湯,個人非常鐘意👍🏻湯底本來以為好似好清咁,但係一撈啲辣醬之後,辣到我個嘴腫哂至於佢比嘅手工白菜豬肉水餃,非常足料俾咗六粒我,皮薄餡靚,食到我好飽!用餐期間聽到師傅同樓面一位靚姐用方言講野,即刻感覺好正宗小店用心製作,價錢公道,值得推薦比大家!

10分光猛,店內牆身仲有啲關於中國嘅畫

餐牌選擇幾多,仲可以任意配搭,簡單清晰易明

凍豆漿
麻辣白菜豬肉水餃刀削麵
刀削麵

用餐期間聽到師傅同樓面一位靚姐用方言講野,即刻感覺好正宗
小店用心製作,價錢公道,值得推薦比大家!
凍豆漿
麻辣白菜豬肉水餃刀削麵
2019-04-18 27 浏览
🇨🇳中國傳統飲食文化源遠流長🥳山西刀削麵早已有二千多年歷史👍🏻代代相傳💞時至今日山西刀削麵已成為中華民族的國粹🇨🇳💖呢段文字係間鋪搵到嘅😆🥰刀削麵一向係我至愛😻今次係呢間刀舌香叫左幾樣麵食🍜首先係麻辣金沙骨刀削麵👍🏻金沙骨炸得好香脆🥳肉腍又軟又易咬🤩喜歡骨位的我超級喜歡😋唔油膩又有點辣香🌶麵質地寬大彈牙🥬附送清菜💝健康爽脆🤤之後到麻辣口水雞🐔雞肉好大件🐣滑滑黃色雞皮及嫩嫩雞肉好吸引🤤有香脆花生粒粒配上🥜好野味脆口😋剛剛好的熟度唔會好多骨🤩肉質軟滑👍🏻口水雞的辣可以由客人自行選擇😆辣味令雞肉更香更野味😋整體都好好食👍🏻好滿意 💖

🇨🇳中國傳統飲食文化源遠流長🥳山西刀削麵早已有二千多年歷史👍🏻代代相傳💞時至今日[礼花]山西刀削麵已成為中華民族的國粹🇨🇳💖呢段文字係間鋪搵到嘅😆

之後到麻辣口水雞🐔雞肉好大件🐣滑滑黃色雞皮及嫩嫩雞肉好吸引🤤有香脆花生粒粒配上🥜好野味脆口😋剛剛好的熟度[得意]唔會好多骨🤩肉質軟滑👍🏻口水雞的辣可以由客人自行選擇😆辣味令雞肉更香更野味😋整體都好好食👍🏻好滿意 💖
2019-04-17
2019-04-18 35 浏览
去salon剪完頭,電直左D頭髮,心情唔錯,於是就睇下附近有沒好地方去食個下午茶。搵左陣GOGGLE,佢推薦左一間叫刕舙馫麵館既舖頭俾我。下午人流唔算多,隨便搵左壁畫底下既卡位座。因為唔算好肚餓,齋點左小食無點刀削麵就算。麻辣炸雞翼-雞翼一拼5件,雞翼外表金黃,炸得香脆,雞翼唔會有好大陣雪味芥辣貓耳仔-貓耳仔其實係木耳,木耳口感爽脆,伴上芥辣醬,很有風味香脆素春卷-春卷一碟5件,賣15$平均3$件超抵食,春卷外皮很脆,內裡的素菜中和春卷的油膩感👩‍⚖ 小食非常之抵食,下次會試理麵食

👩‍⚖ 小食非常之抵食,下次會試理麵食
2019-04-18
2019-04-18 34 浏览
岩岩去完家維邨附近既紅磡觀音廟參拜,再去埋福德古廟拜土地公,休息一下,就去附近搵野食。於是便行返去民裕街,搵左一間食刀削麵既麵館落腳。店名很特別,叫刕舙馫麵館。無錯,我都唔識個名點讀。入到去人客唔算多,求其搵左個中間位座。以下係我地點既菜:麻辣安格斯牛肋條刀削麵-牛肋條炆得很腍,牛筋膜入口即化,牛肉精華風味十足。刀削麵麵條較厚實,口感Q彈有嚼勁。麻辣醬唔算好辣。麻辣豬耳仔(小)-豬耳口感又韌又脆,味道鮮香不膩,由於含豐富膠質,特別適合當下酒菜!埋單總共$60,價錢經濟實惠。
埋單總共$60,價錢經濟實惠。
2019-03-18
午餐
2019-04-18 30 浏览
陪嫲嫲去食野,嫲嫲是山東人,特別喜歡食辣,於是就帶左佢去一間刀削麵館食野。搭左十五分鐘地鐵,係黃埔站落車,行左大約5分鐘,黎到裕民街一間叫刕舙馫既門面。今日係禮拜六,入面已經逼滿了人,大約排了十分鐘隊,就輪到嫲嫲同我入座。嫲嫲點了一配招牌麻辣牛根腩刀削面,而我就點了麻辣特級安格斯肥牛刀削麵。先上的是嫲嫲那個,她說牛根腩很好味,很腍。然後到我那碗麻辣特級安格斯肥牛刀削麵,肥牛很新鮮,與出面吃得不同,可能是安格斯肥牛的關係,肉味十分濃郁,然後刀削麵爽滑,份量很多,用來掛麻辣醬湯一流。
陪嫲嫲去食野,嫲嫲是山東人,特別喜歡食辣,於是就

帶左佢去一間刀削麵館食野。搭左十五分鐘地鐵,

係黃埔站落車,行左大約5分鐘,黎到裕民街一間叫

刕舙馫既門面。

今日係禮拜六,入面已經逼滿了人,大約排了十分鐘

隊,就輪到嫲嫲同我入座。嫲嫲點了一配招牌麻辣

牛根腩刀削面,而我就點了麻辣特級安格斯肥牛刀

削麵。先上的是嫲嫲那個,她說牛根腩很好味,很

腍。然後到我那碗麻辣特級安格斯肥牛刀削麵,肥

牛很新鮮,與出面吃得不同,可能是安格斯肥牛的關

係,肉味十分濃郁,然後刀削麵爽滑,份量很多,用來

掛麻辣醬湯一流。

2019-04-14 46 浏览
岩岩新開張就黎食過 覺得都五錯下 今次再過黎翻工 緊系再食翻呢間啦 嘻嘻😜 !! 發現多左好多 款式喎 仲有英文餐牌囉。 麻辣金沙骨刀削麵 $46 🍜🍜 湯底濃得黎都幾清架 , 金沙骨大大件 有3件甘多 肉好軟一啲都五肥 , 刀削麵 彈牙有口感 。麻辣皮蛋豆腐 $22 流心皮蛋 十分軟熟 , 豆腐滷水過之後好滑 。麻辣口水雞 $45 至愛呀 雞肉大大件 肉質好嫩滑 麻辣醬除左辣 仲有麻同香 令到雞肉更野味 ,醬汁真系好緊要喎 熱檸水 完全冇苦澀味 , 熱度岩岩好 !!
岩岩新開張就黎食過 覺得都五錯下
今次再過黎翻工 緊系再食翻呢間啦 嘻嘻
😜 !!

發現多左好多 款式喎
仲有英文餐牌囉。

麻辣金沙骨刀削麵 $46 🍜🍜

麻辣皮蛋豆腐 $22
流心皮蛋
十分軟熟 , 豆腐滷水過之後好滑 。

麻辣口水雞 $45
至愛呀

熱檸水
完全冇苦澀味 , 熱度岩岩好 !!

2019-04-14 155 浏览
大病初愈,吃熱辣辣東西應是上策,得到老媽子介紹,就來了「刀舌香」麵館嚐嚐招牌刀削麵。呀!不是刀舌香 ,其實是黎華馨。地點方面:餐廳位於黃埔站附近,很方便;且位於工廠區,方便在附近工作的上班族😆。餐廳雖位於內街,但有著明亮的招牌,即使遠在街尾,也能看見😇。餐廳也因午飯時段而在門外設置圍籬,方便客人排隊,十分貼心。😀餐廳內在環境方面:長長的手作璧畫,很有文青的感覺,加上設計光猛,坐下來也感到十分舒服!餐牌方面:設計簡單易明,一眼看哂,全部麻辣,哈哈!紅底白字,互相配合。食物方面:點了1)麻辣牛根腩刀削麵;2)麻辣金沙腩排;3)惹味燻魚;4)麻辣炸雞翼。1)麻辣牛根腩刀削麵店鋪主打刀削麵,當然要點啦,麵條軟硬適中,長度均一,浸湯也不易糊,滑中帶韌,跟平時在街外吃也絕對不同,什至可拍得住手打麵。牛根腩肥美,可以一吃。湯底很好,足料熬製。2)麻辣金沙腩排金沙腩排,我會給他100分,不僅是即場製作,也是因爲他吃下去是「骨肉分離」,高水準得來也是誠意之作。3)惹味燻魚很有新鮮感,魚也覺得新鮮,十分惹味。實至名歸。4)麻辣炸雞翼5隻熱辣辣雞翼是這次吃貨之旅其中一客滿意的菜式。剛剛炸起的雞翼,熱氣騰騰,

地點方面:

餐廳內在環境方面:

餐牌方面:
設計簡單易明,一眼看哂,全部麻辣,哈哈!

紅底白字,互相配合。

食物方面:

1)麻辣牛根腩刀削麵
店鋪主打刀削麵,當然要點啦,
麻辣牛根腩刀削麵
牛根腩肥美,可以一吃。湯底很好,足料熬製。

2)麻辣金沙腩排
麻辣金沙腩排

3)惹味燻魚
很有新鮮感,魚也覺得新鮮,十分惹味。實至名歸。
惹味燻魚

4)麻辣炸雞
5隻熱辣辣雞翼是這次吃貨之旅其中一客滿意的菜式。剛剛炸起的雞翼,熱氣騰騰,脆卜卜,真的想叫「小二,再來一客。」
麻辣炸雞翼

服務態度方面:
店員服務很好,一個樓面卻打昀全場,卻保持禮貌,面對客人種種問題也能一一解決。

總括而言,我會再來的!寫寫下已經好掛住刀削麵!🙊

恐怕再吃下去臉會漲卜卜一樣。(好像食肆商標一樣,哈)
2019-04-13
麻辣牛根腩刀削麵
麻辣金沙腩排
惹味燻魚
麻辣炸雞翼
  • 牛筋腩刀削麵
2019-04-13 49 浏览
聽朋友講紅磡有間幾好食嘅刀削麵,鐘意周圍食嘢嘅我當然要嚟try try😜😜...............單併平均係四十零蚊一碗,加多個餸變雙併都係加九蚊,都算幾抵!我同朋友各自叫咗一碗雙併刀削麵!金沙骨肥牛刀削麵 $53口水雞大腸刀削麵 $61................呢碗麵真係份量十足!不過出名大食嘅我當然清晒!主角刀削麵果冇令我失望,麵質夠晒煙韌,又有啲咬口!金沙骨有兩大舊,醃得好入味!肥牛就正正常常!................朋友嗌咗豬大腸同口水雞,佢話個口水雞真係幾辣,唔似出面嗰啲得個麻字冇辣味!夠晒惹味~
聽朋友講紅磡有間幾好食嘅刀削麵,
鐘意周圍食嘢嘅我當然要嚟try try😜😜
...............
單併平均係四十零蚊一碗,
加多個餸變雙併都係加九蚊,都算幾抵!
我同朋友各自叫咗一碗雙併刀削麵!
金沙骨肥牛刀削麵 $53

口水雞大腸刀削麵 $61
................

呢碗麵真係份量十足!不過出名大食嘅我當然清晒!
主角刀削麵果冇令我失望,麵質夠晒煙韌,又有啲咬口!
金沙骨有兩
大舊,醃得好入味!
肥牛就正正常常!

................
朋友嗌咗豬大腸同口水雞,
佢話個口水雞真係幾辣,唔似出面嗰啲得個麻字冇辣味!
夠晒惹味~
2019-04-13 45 浏览
在紅磡的一條內街中, 發現一間店名很特別的北方麵食館, 經過翻查後, 相信讀音是「離華馨」。店內最吸引是牆上的村莊壁畫, 甚有中式風格。餐廳主打是刀削麵配麻辣小食, 選擇有十數款,價錢親民。在場有很多街坊食客都點了麻辣豬扒刀削麵, 感覺會不錯。豬扒炸得香脆, 不會太油膩,表面加上蒜粒、芫茜、麻辣醬, 別有一番風味。湯頭用上豬骨及雞熬製,喝得出十分足料。刀削麵用機器製成, 麵條粗幼平均, 吃起來軟硬適中,軟滑卻不失煙靭。麻辣皮蛋豆腐人氣極高, 差不多每枱也有點。皮蛋呈溏心狀態, 豆腐充滿醬汁,非常惹味, 如果怕辣可以走辣。

麻辣皮蛋豆腐

2019-04-13
麻辣皮蛋豆腐
2019-04-10 62 浏览
紅磡的一條細街上,有間專賣刀削麵的麵館,沒得選粗幼麵、河粉、米粉,只單一賣刀削麵,可想刀削麵實在有其獨特優勝之處。餐牌上每項都寫著「麻辣」,但其實可以走辣的。水餃刀削麵 $38水餃是白菜豬肉餃,食得出是自己包的,皮薄,味道適中。而刀削麵果然名不虛傳,煙韌彈牙,有闊有窄,有圓有扁,實在是人手製作,無得呃。牛展刀削麵 $46牛展和麵分開上,加了些豉油,我略嫌牛展偏硬。豬耳仔(小)$12豬耳仔淋了辣油,因我吃不了辣,所以叫服務員用熱水沖沖,但服務員卻換過另一碟給我,讚!香脆素香卷 $15(5條)這春卷很好吃,外皮炸到脆卜卜,有不同的蔬菜絲做餡,好吃。熱擰蜜加$8凍豆漿加$7
餐牌上每項都寫著「麻辣」,但其實可以走辣的。

水餃刀削麵 $38

牛展刀削麵 $46
牛展和麵分開上,加了些豉油,我略嫌牛展偏硬。

豬耳仔(小)$12

香脆素香卷 $15(5條)
這春卷很好吃,外皮炸到脆卜卜,有不同的蔬菜絲做餡,好吃。

熱擰蜜加$8
凍豆漿加$7

2019-04-09
  • 香脆素春卷
  • 刀削麵
2019-04-08 93 浏览
週末起來的時候已經食午餐了,想食刀削麵便來這間平時常有人排隊的試試!我們點了雞翼刀削麵,安格斯牛肉刀削麵,豬耳豆腐拼盤和春卷。先說面底,可選大小辣的,所以不用擔心怕辣。雞翼刀削麵,雞翼很大隻而且有4隻,都炸得很香,而且是即叫即炸的,上菜時熱辣辣香噴噴,好正!麵會是煙韌的,很有咬口,咬咬下很快就食光了!哈哈!而安格斯牛肉是不錯的,牛肉有彈性有牛肉味,是很少麵店會有的牛肉!豬耳豆腐拼盤是涼拌的,豬耳很爽口,份量也算多,放在下面的是鹵水豆腐,加上小小四川辣汁,味道很適合拌著湯麵一起食!!另外,我們還點了炸春卷,春卷內有肉絲和蔬菜絲,包著炸得很乾脆,當然也是即叫即炸,所以很好食!有件有趣事係,每位客人都會問. 「其實餐廳名點叫?」是很普遍的,下次你都可以問下
炸雞翼刀削麵

涼拌小食和春卷

午餐
炸雞翼刀削麵
涼拌小食和春卷
住喺紅磡咁耐,一直都知道其實紅磡工業村嗰邊好多嘢食,以前就好鍾意有一間日本菜嘅,但係佢好似執咗去咗荃灣之後就冇再行過去嗰邊食嘢囉。今次見到佢開左間新麵店,係我最鍾意食嘅刀削麵呀!放工我屋企人兩個人食飯唔知食咩好求其食碗麵啦,然而佢啲刀削麵真係令我好驚喜!睇得出佢係自己整嘅,除咗粗幼唔一樣好有口感之外,唔會好似出邊果啲咁好粗好硬,掛湯都唔錯。見佢Menu上邊推薦嘅係牛筋腩,所以叫咗一碗,另外係見到檯檯都叫嘅口水雞。牛筋腩啲牛筋真係超級軟熟同入味,不過我覺得份量可以多番少少。口水雞認真出色,大大件嘅雞唔會剩係得骨,肉都好嫩滑,特別係個醬調製得非常好,唔會剩係得辣油,就算浸落去湯面度食都好夠味。餐飲跟豆漿。小食叫咗個口水雞醬嘅豆腐,豆腐都幾滑,有少少滷水左嘅感覺。

牛筋腩刀削麵

口水雞

餐飲跟豆漿。
豆腐

小食叫咗個口水雞醬嘅豆腐,豆腐都幾滑,有少少滷水左嘅感覺。
牛筋腩刀削麵
口水雞
豆腐
2019-04-06 68 浏览
依間“刕舙馫”,之前係網上某些介紹餐廳的媒體平台見過一段短片,因其店名好特別,野食又好似好辣,所以記憶好深刻...今日有緣相遇,食完無令我失望,好味既,個麻辣味幾出色,又抵食!!!小食:鵪鶉蛋拼鴨血,調味好入味,鴨血比豬血的血味較輕!小食:麻辣皮蛋,超鐘意個種黏牙感,皮蛋爆花夠靚,無蛋腥味!麻辣豬手,淋得黎重有爽彈感!小食:麻辣豆腐,依個又係一定要食,好好味!個豆腐皮好野味!金沙骨,外脆肉嫩!刀削麵口感煙煙韌韌!叫到成枱野食都係200蚊到,真係抵食但質素唔差!***依到既麻辣味比較岩香港人口味,佢既麻辣香較重,辣度就唔算辣!

小食:鵪鶉蛋拼鴨血,調味好入味,鴨血比豬血的血味較輕!
小食:麻辣皮蛋,超鐘意個種黏牙感,皮蛋爆花夠靚,無蛋腥味!
麻辣豬手,淋得黎重有爽彈感!
小食:麻辣豆腐,依個又係一定要食,好好味!
個豆腐皮好野味!
金沙骨,外脆肉嫩!
刀削麵口感煙煙韌韌!
叫到成枱野食都係200蚊到,真係抵食但質素唔差!

2019-04-05 51 浏览
假日麵@刕舙馫麵館 地址: 紅磡 號隆基大廈地下3號舖 清明正日唔洗拜山掃墓,一個人做乜好?作為吃貨一個,去四處走食東西天經地義天氣好悶又濕,胃口不振,腦中就引領身體去食濃味東西,間中重口味刺激調節一下今次食左,$35 麻辣金沙骨,上一世是狗仔,有骨特別喜歡咬,加上麻辣油,係好鹹又濃味,但送酒一流$9 青瓜係食辣菜中不可缺少,水份豐富可解解新,細細碟唔貴$13 tea reduce spicy 基本上9成食物係麻辣,要心理準備才來。
假日麵@刕舙馫麵館

地址: 紅磡 號隆基大廈地下3號舖

今次食左,

$9 青瓜係食辣菜中不可缺少,水份豐富可解解新,細細碟唔貴

$13 tea reduce spicy

基本上9成食物係麻辣,要心理準備才來。