近排秋意起,開始想打邊爐,今次又係旺角平平地打個火鍋🤣季節海鮮鍋龍蝦湯配白飯 $88我仲加左$38升級有刺身同湯.湯一送到已經聞到好濃既南瓜味係甜甜既南瓜忌廉湯勁甜勁好飲!😋.刺身有兩塊三文魚及四塊鯛魚兩種刺身厚度都可以 亦好新鮮👍🏻.季節海鮮火鍋都有好多款海鮮!有魷魚、元貝、八爪魚、蜆、三文魚、鮮蝦、蠔、青口等平時都比較多食三文魚刺身同生蠔今次第一次咁樣煮黎食發現都幾鮮甜喎😝三文魚好嫩滑、蠔亦肥美😆煮完啲海鮮再飲個龍蝦湯都幾濃海鮮味~.另外我地都叫左佢地招牌既初見香草吉列牛$138佢地用既係封門柳,牛肉味最濃既位置肉質都好軟腍👍🏻表面有炸皮同沾滿香草,都幾特別!出面多數只係吉列牛,未見過加埋香草係表面~🌿店員送餐時同我地講先用牛脂塗爐面再放吉列牛上爐面煎到想要既熟度煎果陣見到牛既油脂不停爆出黎燒好後蘸少少鹽可以令牛肉既鮮味更加突出咬落去仲保留到肉汁,相當juicy!
近排秋意起,開始想打邊爐,今次又係旺角平平地打個火鍋🤣

季節海鮮鍋龍蝦湯配白飯 $88
我仲加左$38升級有刺身同湯
南瓜湯

湯一送到已經聞到好濃既南瓜味
係甜甜既南瓜忌廉湯勁甜勁好飲!😋

刺身有兩塊三文魚及四塊鯛魚
兩種刺身厚度都可以 亦好新鮮👍🏻
季節海鮮鍋

季節海鮮火鍋都有好多款海鮮!
有魷魚、元貝、八爪魚、蜆、三文魚、鮮蝦、蠔、青口等
平時都比較多食三文魚刺身同生蠔
今次第一次咁樣煮黎食發現都幾鮮甜喎😝
三文魚好嫩滑、蠔亦肥美😆
煮完啲海鮮再飲個龍蝦湯都幾濃海鮮味~

另外我地都叫左佢地招牌既初見香草吉列牛$138
佢地用既係封門柳,牛肉味最濃既位置
肉質都好軟腍👍🏻
表面有炸皮同沾滿香草,都幾特別!
出面多數只係吉列牛,未見過加埋香草係表面~🌿
店員送餐時同我地講先用牛脂塗爐面
再放吉列牛上爐面煎到想要既熟度
煎果陣見到牛既油脂不停爆出黎
燒好後蘸少少鹽可以令牛肉既鮮味更加突出
咬落去仲保留到肉汁,相當juicy!
2023-10-21
南瓜湯
初見香草吉列牛
依間日本嘢已經book mark左一段時間,之前經過荃灣嗰間見到好多人,今日嚟到旺角呢間雖然間鋪細細地,但係因為平日嘅關係,一去到就可以即刻入座啦❤️—————— ฅ՞• •՞ฅ ———————環境💛💛💛💛🤍🥢乾淨企理,而且啲位唔算好密食物💛💛💛💛🤍 🥢吉列牛世一!服務💛💛💛💛🤍🥢個場細細地!唔會嗌好耐都冇人應價錢💛💛💛💛🤍🥢人均around $100,正常價錢—————— ฅ՞• •՞ฅ ———————《推推推介介介菜菜菜式式式》♦️香草吉列牛 $138香草嘅比例剛剛好,唔會好厚,每邊大概煎10秒就已經可以擺入口啦!肉質夠軟,份量夠大方!我自己最鍾意就係沾少少鹽嚟煎!除咗鹽之外,仲有另外一隻燒肉汁,我怕鹹所以就冇點!♦️安格斯牛肉鍋配烏冬 $88鍋物入面嘅配菜都算多樣化有超級多蔬菜,同埋牛肉嘅份量都唔少喎!我自己最鍾意就係嗰個烏冬夠彈牙!另外我仲突然癮起嗌咗支波子汽水,係回憶嘅味道🥹🥹🥹不過如果下次有得俾我負責啪埋粒波子就好啦hehehehhe
—————— ฅ՞• •՞ฅ ———————
環境💛💛💛💛🤍
🥢乾淨企理,而且啲位唔算好密

食物💛💛💛💛🤍

《推推推介介介菜菜菜式式式》
♦️香草吉列牛 $138

♦️安格斯牛肉鍋配烏冬 $88

2023-10-17 69 浏览
今晚在旺角買完嘢,正想揾下有乜好食,行到朗豪坊附近,忽然一陣涼風吹過,即時覺得天氣真的轉涼了。剛好見到這間店有日式鍋物,忍唔住立刻入去試下。店裡主打日式菜,有刺身,有烤肉,有鍋物,有拉麵,也有鰻魚飯,豬扒飯之類。我選了個香草吉列牛烤肉,而朋友則選了季節海鮮鍋。見兩個餐也是加38元有餐湯,刺身和飲品,唔算貴,所以決定加錢食好啲~先上的是日式味噌湯和刺身味噌湯夠濃味,適合喜歡重味的我,而刺身真的大大出付我意料之外,不單質量非常厚切,而且食到魚的鮮味,完全不是平常放題的刺身能比的。香草吉列牛烤肉睇餐牌已經覺得賣相幾吸引,份量相當足夠,每件唔算大,但足足有十幾件。試咗幾舊之後發覺烤耐一點味道更好,沾一點點鹽,鮮嫩入味,而且肉汁豐富。季節海鮮鍋一大盤的海鮮,湯底鮮香清淡,不是那種全味精濃湯。有蝦,有帶子,有蔬菜,有豆腐,味道鮮甜,份量絕對夠吃,天氣涼時喝一口湯,整個人即時暖起來。見餐牌還有些很吸引的菜式,下次一定要再試下~

先上的是日式味噌湯和刺身
味噌湯夠濃味,適合喜歡重味的我,而刺身真的大大出付我意料之外,不單質量非常厚切,而且食到魚的鮮味,完全不是平常放題刺身能比的。

香草吉列牛烤肉

季節海鮮鍋

見餐牌還有些很吸引的菜式,下次一定要再試下~
2023-10-17 54 浏览
之前去荃灣晚飯食過呢間初見,原來佢開左黎旺角我都唔知,係要食晏之際發現左佢,梗係入去食番餐啦呢度佢係用QR code落單既,午市有個午市套餐既menu,見到都有見到都有佢最出名既吉列牛就叫左份E2.初見香草吉列牛配白飯($138),佢有勁多塊牛,仲有隻糖心蛋,牛佢會比塊板你自己燒,幾有特色,肉既質素都幾好,外面脆,入面濃厚牛肉味,好正👍🏻除左招牌吉列牛有個重大發現‼️佢實體menu係冇D6餐,但我電話入單果時見到有,超抵食,D6餐係咖喱牛腩飯($50),呢個餐仲有埋個麵豉湯,有餐飲,好抵食,食物質素佢唔係中式既咖喱牛腩,佢係日式咖喱,甜甜地既,牛腩份量都好多,有肥有瘦唔錯,呢個餐真係又平又好食我地仲加左個小食明太子味餃子雞翼($28),d明太子釀左入雞翼入面脹卜卜,咬入去辣辣地咁幾過癮呢間餐廳開左黎旺角真係好,對我黎講方便左,野食種類都多選擇,同朋友黎唔驚唔岩口味,係日式野都見佢有整

2023-10-16
之前初見一直都係喺荃灣, 而家旺角都有分店啦😍 menu都同荃灣大致一樣~ 鋪面唔算好大, 大概20-30個座位左右~ 但係旺角分店仲有2樓!! 所以總共都有唔少座位👍🏻 初見主打高性價比嘅日式定食🎌 有石燒牛🥩火鍋🍲刺身丼🍚壽司🍣等等~ 啱晒咩都想試吓嘅大家🤣 而且全部定價都唔高~ 大部份都係$100-150左右~ 超級抵食!! 而且定食都好豐富🍱 🤍初見香草吉列牛吉列牛set本身仲有包糖心蛋同白飯🥚 本身吉列牛嘅賣相已經超級靚🧚‍♀️ 香草嘅炸皮真係好吸睛👀 而且牛肉本身嘅脂肪比例都好高! 所以食落嘅油脂感好重好香😋 🤍安格斯牛肉鍋呢款火鍋真係超級豐富😍 有冬菇🍄大量白菜🥬椰菜🥦金菇, 芋絲🍢同豆腐☺️ 而且牛肉份量超級多! 真係好有滿足感🥰 另外本身跟咗白飯🍚亦都可以+$8轉烏冬🍜 烏冬湯底都唔錯~

🤍初見香草吉列牛

🤍安格斯牛肉鍋

2023-10-12
  • 初見香草吉列牛
  • 安格斯牛肉鍋
人生若只如初見,何事秋風悲畫扇,既然有緣分讓我在上海街邂逅這家文青的日式料理 @shokenhk ,這個午餐決定走入去,好讓我留下初見般的美好味覺回憶啦~ 🔮月見牛肉味噌鍋嫩滑雪花肥牛舖滿鍋上,份量也不少,鍋中配料有青菜,豆腐,芋絲,獅子狗卷等,一邊桌上的電爐一邊滾燙著,一邊攪拌月見子,再嚐一口湯頭,入口富有清甜的肉味,而牛肉肉質香軟,又有嚼口,一啖湯,一啖肉,再來一啖飯,是滿足的,溫馨的。 🔮初見香草吉列牛原條封門牛柳,以吉列皮裹著,外面還沾滿了香草,綠綠紅紅,充滿視覺效果;原個爐端燒呈上,以新鮮牛脂塗抹爐面,每塊兩面烘燒分幾鐘,入口非常軟腍,牛味濃郁,油脂豐腴慢慢滲出,蘸少少鹽,味道更出,很有驚喜!加$6 來一碗稻庭烏冬,口感彈牙有嚼口,湯底味鮮,再配上糖心蛋,整粉定身,性價比確實不錯

🔮月見牛肉味噌鍋

🔮初見香草吉列牛
月見牛肉味噌鍋
月見牛肉味噌鍋
2023-10-14 48 浏览
行行下旺角突然想食火鍋,經過見到一間幾抵食嘅日式餐廳,就入去試下喇😋🥩安格斯牛肉鍋(味噌湯配讚岐烏冬)($96)鍋嘅湯底係淡淡嘅味噌麵豉味道,唔會太鹹同食完唔會好頸渴☺️而主角牛肉都有好多塊,色澤都好靚😍 食落唔似平時一人一鍋求其俾嘅牛肉🤫而且牛肉都切得好厚👍🏻🦞季節海鮮鍋(龍蝦湯配讚岐烏冬)($96)龍蝦湯底嘅味道唔會太濃,係淡淡地嘅龍蝦湯味,唔會蓋過左啲食材味😋而海鮮鍋就包括生蠔,青口,鮮蝦,章魚、帆立具同三文魚,全部都好新鮮,好高質😍無論係邊個set,本身鍋入面都有多種嘅蔬菜係入面,好似係金菇,冬菇,大白菜咁🥗亦都有係關東煮入面會見到嘅食材,例如係竹輪,芋絲,米血咁,鍋入面嘅配料都夠晒豐富🥰而讚岐烏冬係湯烏冬咁附上,份量都好多🍜評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5

🥩安格斯牛肉鍋(味噌湯配讚岐烏冬)($96)
鍋嘅湯底係淡淡嘅味噌麵豉味道,唔會太鹹同食完唔會好頸渴☺️

🦞季節海鮮鍋(龍蝦湯配讚岐烏冬)($96)

而讚岐烏冬係湯烏冬咁附上,份量都好多🍜

評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2023-10-12 34 浏览
初見午巿燒肉🍖 同朋友慶祝畢業~ 價廉物美請佢食左餐燒肉😎板燒美國雪花牛肉配白飯雪花肥牛脂肪同肉的分佈都平均,輕輕一煎就熟可以食得~ 厚度大概有兩三個一蚊銀疊埋咁。牛味豐富😌 除此之外,仲有野菜:蘑菇,南瓜,翠玉瓜可以燒嚟食。餐廳細心會加足夠的油係燒爐、提醒你先用油煎咗菜蔬先。南瓜輕鬆煎到有軟綿的口感😀 啊~ 我另外淋上咗拉麵少少湯汁半煎煮😎 安格斯牛肉拉麵拉麵質地唔錯,湯都算係鹹淡味適中。以$60 就食到份量不少的安格斯牛肉片,我覺得咁嚟講算係OK 的盛價比。柚子蜜柚子蜜都唔洗加錢。而且落得足料,味道濃,加水再飲都得,抵飲。日式煎/炸雞軟骨餃子🥟📍地址:旺角上海街511號地舖
初見午巿燒肉🍖

同朋友慶祝畢業~ 價廉物美請佢食左餐燒肉😎

板燒美國雪花牛肉配白飯

安格斯牛肉拉麵

柚子蜜

日式煎/炸雞軟骨餃子🥟

📍地址:旺角上海街511號地舖
初見呢間小小的日本餐廳,款式種類繁多,刺身、拉麵、定食等應有盡有,食物質素唔錯而且價錢相宜,難怪座無虛席。 美國安格斯雪花牛  $168牛肉份量好有誠意🥩,有成十幾塊,又唔會太薄,就算大食的男仔都夠飽💪🏻 雪花牛肥瘦適中,火候好夠,燒出陣陣誘人油花,但自己燒的時候要小心比熱油彈親🔥 而且大推加$8轉為日式味素飯 🍚,鹹鹹香香好送飯~ 蒲燒原條鰻魚 $138鰻魚原條奉上,賣相非常吸引;而且燒得恰到好處,食落每一口都可以感受到鰻魚的鮮嫩多汁😍 而酸甜的蒲燒醬都幾正宗,將鰻魚的鮮味昇華,絕對係抵食之選 😎

美國安格斯雪花牛  $168

蒲燒原條鰻魚 $138
2023-10-04 61 浏览
給這個名字吸引過去了!之前吃過「秘」㊙️覺得真的超好吃,所以看到類似的就想說試試看😆😆😆▪️香草吉列牛 $138 還蠻好玩的自己燒😂這個肉一定要點醬,除非你喜歡無味的燒肉~!肉不是嫩的那種,有點豬頸肉有的口感,但不是很能咬開如果喜歡吃冷凍包裝溏心蛋的人,應該會喜歡~!因為非常非常鹹,這就見人見智▪️野菜豆腐味噌鍋 $68這個很清,適合想吃清淡點的人點!有竹輪、蒟蒻、豆腐、一點菇、菜。—(荃灣也有店!

▪️香草吉列牛 $138

▪️野菜豆腐味噌鍋 $68

(荃灣也有店!

這次與兩個朋友相約姐妹淘,逛完朗豪坊就想找一家可以慢慢吃、慢慢聊的餐廳,剛巧發現這一家位於商場附近的日式餐廳,主食人均不用$100,性價比挺高,就決定進去試試看🧐 🍲季節海鮮鍋(龍蝦湯配白飯)($88,加了$8升級烏冬)這個鍋的分量跟外面的一人火鍋差不多,一上桌時鍋裏已經有竹輪、鳴門卷、金菇、蔬菜等材料,海鮮另上,總類有很多:生蠔、青口、蝦、小蜆肉、小魷魚等,讓你自己放進鍋裏,不會過熟🦪 吃完海鮮將近尾聲,將龍蝦湯煮乾一點水分,變得濃稠的時候加上彈牙的烏冬,每一口都掛上了湯汁,香濃惹味,而且飽足感十足😋 加$38還可以升級套餐,嘗嘗它的刺身和湯品哦~🎃南瓜帶子意大利飯(期間限定推介)($108)南瓜汁煮意大利飯絕對是不會出錯的組合,意大利飯的質感偏硬身帶嚼勁,南瓜汁煮得很濃稠,每一顆飯粒都沾上了湯汁,非常creamy~ 加上鮮嫩Q彈的帶子,整體來説不錯哦,期間限定要抓緊機會✨🧀️炸芝士餃子釀鷄翼($58)新鮮炸好的食物絕對不會難吃啦🤣 一上桌時熱騰騰的,鷄翼外皮非常香脆,裏面的餡料分量很足,整個鷄翼塞得漲鼓鼓的,餡料是豬肉、椰菜、芝士的組合,真的很像在吃餃子一樣,是很新奇的配搭👍🏻

🍲季節海鮮鍋(龍蝦湯配白飯)($88,加了$8升級烏冬)
季節海鮮鍋

🎃南瓜帶子意大利飯(期間限定推介)($108)
南瓜帶子意大利飯

🧀️炸芝士餃子釀鷄翼($58)

2023-09-27
南瓜帶子意大利飯
2023-09-28 33 浏览
啱啱行過上海街,見到呢間日本餐廳價錢好實惠,睇入去見到啲掛畫好靚,所以入去試下😆餐廳嘅食物選擇都幾多,我地叫咗個季節海鮮鍋🦐🦪🐙,都幾足料,地獄湯夠辣夠惹味🌶。另外叫咗個咖哩吉列豬扒配白飯,豬扒外脆內嫩,幾好食🐷。兩個主食都升級左做套餐,有刺身&麵豉湯,刺身幾好和有口感,整體黎講都好滿意呀😎🔹️季節海鮮鍋 $88 (轉讚岐烏冬 +$8 轉地獄湯 +$5)🔹️日式咖哩吉列豬扒配白飯 $80🔹️刺身&麵豉湯 +$38 升級套餐🔹️ 特飲 鹹檸碧 +$12

🔹️日式咖哩吉列豬扒配白飯 $80

🔹️刺身&麵豉湯 +$38 升級套餐

🔹️ 特飲 鹹檸碧 +$12

2023-09-26 32 浏览
今日我食既一家位於旺角的日式餐廳初見!這裡以其驚喜的性價比和美味的石板燒而受到廣大食客的追捧。只需要$100,就能享受到這裡的石板燒美味!初見招牌菜是板燒美國雪花牛肉配白飯。這道菜以其優質的雪花牛肉和石板燒的獨特風味而聞名。當服務員將熱騰騰的石板端上桌時。將薄片的雪花牛肉放在熱騰騰的石板上翻炙片刻,牛肉香氣四溢,肉質鮮嫩多汁。搭配上鬆軟的白飯,每一口都是絕對的美味享受。最讓人驚喜的是,這道招牌菜只需$100,真是物超所值!初見不僅價格合理,而且味道出眾。他們選用優質的食材,確保每一口都能帶給你最好的口感。
今日我食既一家位於旺角的日式餐廳初見!
這裡以其驚喜的性價比和美味的石板燒而受到廣大食客的追捧。
只需要$100,就能享受到這裡的石板燒美味!

初見招牌菜是板燒美國雪花牛肉配白飯。

2023-09-26
2023-09-20 47 浏览
自從喺日本食過個吉列牛定食配一個燒爐仔,一直都想再食,之前試過元朗嘅,今次見到旺角都有間餐廳有呢個選擇,而且價錢唔貴,去開旺角嘅我今日就即刻去試吓。初見香草吉列牛配白飯加$38 套餐配刺身+西式南瓜湯+熱柚子蜜香草味唔算好濃烈,吉列皮有脆脆嘅口感,喺個小爐煎先有豐富嘅牛油,用嚟配飯食好正,另外有海鹽同埋醬汁俾你配。平時唔多食飯嘅我,竟然食晒成碗飯🫣季節海鮮鍋(龍蝦湯配白飯)加$8 轉讚岐烏冬加$38 套餐配刺身+日式麵豉湯+飲品朋友唔食牛牛,所以揀咗呢個海鮮定食,個湯一路煲一路飄出濃香嘅龍蝦湯味,個湯入邊本身已經有啲配料同埋菜類,另外附上一碟雜錦海鮮,份量十足。個人覺得好值得加套餐,刺身每人有四片,厚切新鮮,仲有餐湯同飲品添👍

初見香草吉列牛配白飯
加$38 套餐配刺身+西式南瓜湯+熱柚子蜜

季節海鮮鍋(龍蝦湯配白飯)
加$8 轉讚岐烏冬
加$38 套餐配刺身+日式麵豉湯+飲品
🔥初見香草吉列牛($138)[刺身+西式南瓜湯+玫瑰花茶 (+$38)]Signiture既初見香草吉列牛肉質鮮嫩,表面包裹著特色香草,味道不算濃烈但搭配很好~逐片牛肉放上石板燒至喜歡的熟度,蘸上鹽/醬汁,超級下飯。另外加了$38就有刺身,南瓜湯和養生玫瑰花茶哦,很有儀式感。🔥初見特上漢堡包配炸薯條 ($118)經典漢堡配上和風醬料,配搭煎蛋、煙肉、番茄,配料豐富超多汁,配上薯條,正!我們還另外追加了:🔥三文魚刺身 ($48)🔥日式鐵板煎菜肉餃子(5隻 $48)📍初見旺角上海街511號地舖
🔥初見香草吉列牛($138)
[刺身+西式南瓜湯+玫瑰花茶 (+$38)]
逐片牛肉放上石板燒至喜歡的熟度,蘸上鹽/醬汁,超級下飯。

🔥初見特上漢堡包配炸薯條 ($118)

我們還另外追加了:
🔥三文魚刺身 ($48)

🔥日式鐵板煎菜肉餃子(5隻 $48)

📍初見
旺角上海街511號地舖